Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari, 53 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: ALAT MENJIMATKAN PENGGUNAAN MINYAK APA KOMEN ANDA.....


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» ALAT MENJIMATKAN PENGGUNAAN MINYAK APA KOMEN ANDA.....

Please Mendaftar To Post


Oleh ALAT MENJIMATKAN PENGGUNAAN MINYAK APA KOMEN ANDA.....

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 11:49


SEJAK HARGA BAHAN API NI NAIK BANYAK BENAR PRODUK MENJIMATKAN PENGGUNAAN MINYAK NI MUNCUL DIPASARAN....APAKAH BENAR BENAR MENJIMATKAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:25


menjimatkan ke tidak bergantung kepada cara pemanduan sesebuah kenderaan

kalau asyik pedal minyak cecah lantai saja nak jimat macam mana...huhuhuhu...

macam kereta saya banyak jugak alat penjimatan minyak yang da saya pakai

dari magnet,microcompressor,surbo,dan paling latest masuk masih dalam rnd lagi...

tentang penjimatan,rasanya dalam 25%-30% peratus sahaja untuk perjalanan jauh....manakala untuk perjalanan dalam drive dalam 15%-20% sahaja(sebab banyak idle,menukar ke gear rendah berhenti,jalan)...

masih belum berpuas hati tentang pengunaan minyak kereta saya...

1 liter dapat dalam 18 km sahaja...

kawan-kawan lain ada pandangan lain?

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:32


buat masa ni saya mgunakan mygreen oil,,,dimana pinjamatan tu terasa juga lah....dan kelancaran enjin pun ok.....dsamping itu juga,,saya mgunakan surbo,,dimana menambahkan pikap di kereta,,,,

akan datang juga,,maybe pengunaa enjin turbo perlu saya pasang,,,,,,haaaa chih...haaaa chihhh....(bunyi turbo)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:34


awak pakai kereta apa haslan? saya nak tanya,biasanya kalau kat garisan minyak yang terakhir /bawah sekali tu berapa liter minyak yang ada? kereta saya,kalau dah start garisan mengelip2 tu boleh lagi pergi 20-30km..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:36


umar,pakai enjin turbo ni bukan makin makan banyak minyak ke? kereta saya pakai ekzos fiber.. bunyi pun macam kereta turbo lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 14-10-08 12:41


betul tu pakai apa-apa pun, kalau pemanduan tak betul, tak jimat juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:42


memang banyak pakai minyak pun....saja saja bagi gov kaya,,rakyat miskin,.,..,hahahaha....ye ke?bunyi exzoz turbo kereta saya pun da bunyi tu,,,nak bunyi open air nya..haaa chih...haaaa chih......

saya sama kereta dengan haslan,,,cuma haslan retro sikit dan saya baru...kalau kereta shye lagi baru.........sama jenis dan sama kuaran cuma lain edisi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:53


Semalam kebetulan sembang dengan sahabat pasal jimat minyak kereta. Dan disebut juga MyGreenOil. Prof baru nak cuba sebab sekarang guna kereta Wira tahun 1994. Kalau ok...bolehlah terus digunakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 12:56


Pada 14-10-08 12:34 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

awak pakai kereta apa haslan? saya nak tanya,biasanya kalau kat garisan minyak yang terakhir /bawah sekali tu berapa liter minyak yang ada? kereta saya,kalau dah start garisan mengelip2 tu boleh lagi pergi 20-30km..


proton saga orion tahun 1987...old sekolah orang kata...

kalau kereta saya da garisan bawah sekali tu adalah dalam bawah 10 km...

tapi banyak rupa luaran dan dalam da ditukar ganti,ni pun nak kembali kepada exjos yang mendinginkan lubang telinga....pengunaan exjos yang besar pun memainkan peranan jugak untuk pengunaan minyak....

wow umar nak pakai enjin turbo ke?

enjin apa kamu nak pakai

vr4,mirage,evo?

tapi untuk menjimatkan minyak

tekanan angin tayar kena titik beratkan

minyak hitam,alingment tayar,keadaan tayar.keadaan jalan semua kena titik beratkan.barulah kenderaan anda boleh mengunakan minyak di paras paling minimum...


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:04


aku pakai biasa-biasa saja saja lan....itu pun nak tunjuk kat ekau saja,,,kalau ekau da jeles,,den tukar balik pakai enjin standart,,,,,,hhehhehehehehehe,,,,(kojpo gilo)....tapi kalau ada rezeki nak pakai motor,,tapi harley ke,,titan ke....kereta nak hantar kampung,,boleh konvoi dengan prof muslim dengan jaguhnye,,siapa nm jaguh tu prof?


elok lah pakai my green oil tu,,jadi egen pun ok prof,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:07


oh buatan malaysia semua lah ni.. hehe.. bagus2..
nak survey sportrim murah.. kat mana boleh dapat ek.. ada tak bawah rm1k bagi tayar size 12/13/14..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:08


Pada 14-10-08 13:04 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

aku pakai biasa-biasa saja saja lan....itu pun nak tunjuk kat ekau saja,,,kalau ekau da jeles,,den tukar balik pakai enjin standart,,,,,,hhehhehehehehehe,,,,(kojpo gilo)....tapi kalau ada rezeki nak pakai motor,,tapi harley ke,,titan ke....kereta nak hantar kampung,,boleh konvoi dengan prof muslim dengan jaguhnye,,siapa nm jaguh tu prof?


elok lah pakai my green oil tu,,jadi egen pun ok prof,,,


tak habis-habis nak jeleskan aku ni...

chet...tak Apa

naik lori aku datang karang....

tapi tak semua alat penjimatan minyak memberikan kesan yang dijanjikan...sebab purata peratusan penjimatan tu bergantung kepada keadaan kereta tu...

kalau da problem

mana nak datangnyer jimat....


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:15


Pada 14-10-08 13:07 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

oh buatan malaysia semua lah ni.. hehe.. bagus2..
nak survey sportrim murah.. kat mana boleh dapat ek.. ada tak bawah rm1k bagi tayar size 12/13/14..?


nak sportrim 1st hand ke 2nd ?

kalau kat klang ni ramai orang carik kat kedai papan namanya...

harganya boleh tahanla

tapi kalau nak yang tulen+ringan kena pergi ke kedai potongla jawapannya...


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:20


betul kata en haslan tu,,,walaupun kereta en haslan tu tahap tukun,,memang patut dibuang kat lombong,,,tapi jasa iswaranye terlalu banyak,,,,malah luar saja hudh,,tapi dalam pun huduh juga,hahhahahahaha....gurau saja,,



kereta en haslan walaupun otai,,tapi penjagaannye tetapi baik,,malah tetapi mampu beri khidmat kepada dia,,,,dengan sound sistemnye yang canggih,,,cuma lan,,kalau ekau tukar sit bucket tu,,memang cun lan,,,,,tu belum kat selongkar enjin en haslan...maybe bekilat....tahniah en haslan sebab begitu efisyen dalam menjaga kenderaannye...

p/s;ana malas gila nak basuh kereta....tau bawa dan drifting..(tapi xjd2 juga drif)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:26


ambuii.. sedapnya en umar mengutuk en haslan..
hehe,sabar sajalah.. nasib baik dalam bulan syawal lagi..

hmm mesti haslan sayang nak tukar2 kereta dah kan sebab yang lama ni banyak kenangan,banyak berjasa,banyak pula perabih duit untuk make up jadi otai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:26


tak apa....sabar sajalah...umar seat kereta aku tu semibucketla...

nak beli bucket dalam dekat 1k jugak....ala henjin kereta lama semput kekadang jugak...

ok-ok kembali kepada topik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 13:27


Wawa ada pakai alat untuk jimat minyak keyta juga .. Beli kat Mydin USJ ni ha .. entah apa Abang tu cakap pada Wawa, tapi ada sebut pasal magnet juga lah .. Erm, hasilnya? ye, memang agak jimat .. :-) Wawa punya keyta Auto, so .. fhm2lah keyta Auto ni .. huhuhui :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:38


Pada 14-10-08 13:26 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

ambuii.. sedapnya en umar mengutuk en haslan..
hehe,sabar sajalah.. nasib baik dalam bulan syawal lagi..

hmm mesti haslan sayang nak tukar2 kereta dah kan sebab yang lama ni banyak kenangan,banyak berjasa,banyak pula perabih duit untuk make up jadi otai..


tak apa orang sabar selalu menang....

banyak jugalah habis kat kereta tu...tapi semuanya sebab nak merasa...

da puas kembali kepada normal semula...

tapi sejak minyak naik ni barang penjimatan minyak ni semakin laku dan mendapat tempat...

selain mygreenoil

apa lagi ye produk penjimatan minyak

macam saya kebanyakkan alat penjimatan minyak di diusahakan sendiri buat...orang puteh kata d.i.yang macam itula...


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:42


saya haslan ni musuh tapi mesra..hahahahaa,,,betul tak lan?


banyak lan alat penjimatan minyak kat pasaran,,,,,,macam yang aku guna sekarang my green oil lah,,,hasil kajian usm....dr minyak syuran,..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:47


Apa itu MyGreenOil.?

MyGreenOil adalah produk terkini buatan tempatan yang unik seratus peratus asli diperbuat dari tumbuh-tumbuhan.

Produk ini menawarkan penyelesaian kos yang efektif bagi tiga masalah utama yang berkaitan dengan penggunaan minyak:

1. PENJIMATAN MINYAK - Alternatif dari harga minyak yang sentiasa meningkat.

2. MENGURANGKAN kos PENYELENGGARAAN - Merendahkan kadar kerosakan enjin.

3. ALAM SEKITAR YANG LEBIH BERSIH - daripada sisa bahan toksik yang dibebaskan dari paip ekzos.

MyGreenOil boleh merefomulasikan semua jenis minyak. Ia amat berkesan terhadap gasolin, diesel, light fuel, medium fuel, heavy fuel, dan bio-diesel. Ia juga selamat tanpa toksik, tidak menghakis, tidak mengandungi logam-logam berat atau sebarang bahan kimia. Ia di tahap neutral dengan PH7 dan tiada meninggalkan abu semasa pembakaran.

Keputusan Ujian Sebelum dan Selepas dengan MyGreenOil



Mercedes Benz S320L W140 (1996)

Pemanduan Bandar Pemanduan Lebuhraya
         Sebelum 310 km 380 km
        Selepas 430 km 550 km

Proton Wira 1.5 GLI Auto (2001)

Pemanduan Bandar Pemanduan Lebuhraya
Sebelum 410 km 490 km
Selepas 520 km 615 km



Perodua Kelisa 1.0 (2002)

Pemanduan Bandar Pemanduan Lebuhraya
Sebelum 380 km 470 km
Selepas 500 km 615 km



Kesimpulan: Penjimatan petrol /diesel akan lebih ketara jika pemandu membuat perjalanan jarak jauh

         dengan menggunakan lebuhraya.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

APLIKASI PETROL - Campurkan 1ml MyGreenOil dengan 1000ml (1 liter) petrol.

                                         Contoh: Bagi 50 liter petrol, campurkan 50ml MyGreenOil.

APLIKASI DIESEL - Campurkan 1.2ml MyGreenOil dengan 1000ml (1 liter) diesel.

                                         Contoh Bagi 50 liter diesel, campurkan (50 tak 1.2ml) = 60ml

                                         MyGreenOil.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

MyGreenOil boleh menyumbang kepada penjimatan dari sudut ekonomi apabila digunakan pada kereta, trak, bot, motosikal, enjin diesel, generator, peralatan perkebunan, mesin rumput, mesin relau, mesin penunu, mesin dandang dan peralatan industri yang bergantung kepada penggunaan minyak yang banyak. Selain itu, MyGreenOil juga menyumbang kepada:-
Penjimatan minyak.
Lebih kilometer.
Meningkatkan kuasa dan prestasi enjin.
Mengurangkan kos penyelenggaraan enjin.
Meningkatkan jangka hayat enjin.
Merendahkan pengeluaran gas ekzos.
Tanpa toksik dan tidak merbahaya.
Boleh diuraikan, selamat dan mesra alam sekitar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:48


ok antara yang ada di pasaran

i-charge
e-charge
hydrofuel (tukar sebatian air kepada sebatian hydrogen dan oksigen)
magsaver
e-saver
surbo
stormberg(betul ke ejaan ni)
microcompressor(bukan ye)


apa lagi ye?


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:50


/


ni contoh sebotol mygrenn oil..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:57


ada jugak yang mengunakan ubat gegat sebagai bahan penjimat minyak...

tapi kesan kepada alam sekitar ,wanita yang mengandung dan kanak-kanak tu yang tidak berapa baik tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 13:59


a ah,,,letak dalam tangki minyak,,,,,tapi tu lah,,,bhy,,mnambahkan racun dalam plumbum.....


dulu aku pakai dyno tab lan,.sebab aku jual benda tu,,sekarang ni da snyap pula,,,nak kata jimat tak ada lah sangat,,tapi pikap tu terasa juga lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:01


ok ni yang aku dapat carik dari laman web tentang ubat gegat ni

bacala kepada yang sedang gunakan ubat gegat untuk menjimatkan minyak ni

http://en.wikipedia.org/wiki/Naphthalene

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:01


umar,jualkan kat saya satu mygreenoil tu. mana boleh dapat.. dulu saya ada beli kat pasar2 malam ni.. 1 botol dalam rm15 ringgit.. dia kata isi full tank minyak 1 botol.. bila saya dah gunakan minyak tu,tak ada apa-apa perubahan pun.. tak ingat jenama apa.. takut dah nak beli yang lain.. kalau tukar2 minyak penjimatan minyak ni bahaya tak untuk kereta?

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:06


en umar tolong jawab en umar...

kami sebagai rakan-rakan anda ingin tahu lebih lanjut kepada yang telah mengunakannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:19


nak?saya belum jadi egen lagi,,,tapi dapat harga murah lah,....sebab kawan-kawan,..kalau xkwn,,kawan saya jual harga standaart....1 kotak rm50....hehehhe......

cara penggunaannye ada saya da lampirkan,,,

boleh buat bisnes ni.untuk ukhwah,,,boleh ambil melalui ukhwah ke..boleh bincang dengan prof nanti.hehehe,,,,,$$$$$$$$$$

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:49


saya baru saja tukar kereta....dari iswara ke unser...memang terasa bezanya.....dah biasa pakai iswara yang agak kecil minyaknya jika
dibandingkan dengan unser. saya gunakan unser hanya hujung minggu
saja kerana saya pergi kerja dengan motor....
     apa berbaloi tak kalau saya pasang ngv....atau ada tak cadangan
yang lebih baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:57


kalau unser tu bah,,elok juga abah pasang NGV,,,,kami ni anak2 pakai kereta kecik saja....memang berbaloi juga pakai ngv ni....tapi bgantung pada abah lah,,,,entah lah bah,...abah buat solat istikharah lah,,,,hehhehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:58


umar.....1 kotak tu ada berapa botol......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 15:03


pasang ngv?

kalau nak cakap tak berbaloi dari segi minyak kita da banyak untung

tapi dari segi penjagaan dia tu yang agak remeh...

copy&paste dari laman web

dapat lah saya berjimat dengan NGV
Memang tidak dinafikan bahawa penggunaan NGV semakin mendapat perhatian dikalangan rakyat Malaysia. Walaupun kos pemasangan agak mahal, tetapi ramai berpendapat ianya satu pelaburan jangkamasa panjang. Ditambah pula kenaikan bahan api dan bahan dapur ( ada kaitan ke? ) yang meningkat saban tahun. Alternatifnya ialah penggunaan NGV.

Kebaikan NGV ialah menjimatkan kos bahan api untuk satu tempoh perjalanan. Jika anda mengisi petrol sebanyak RM50, ia bolah bertahan sehingga 350-500km (town drive, tengok pada kereta dan driver ), jika NGV satu tong pula harganya dalam RM8 - RM10 boleh bertahan sehingga 80 - 150km ( kalau pressure di stesyen minyak tinggi boleh dapat lebih km lagi ) Jadi semestinya NGV lebih menjimatkan.

Keburukan NGV ini pula ialah, di Malaysia stesyen NGV ini belum cukup lagi untuk menampung jumlah pelanggan. Lihat sahaja di mana-mana stesyen Petronas yang ada tempat mengisi gas, pasti pelanggannya kena beratur panjang, itupun kebanyakannya teksi. Belum campur kenderaan persendirian lagi. Itupun tertumpu di area KL saja, Ipoh, Penang, JB mungkin ada tapi tak banyak... Dari segi enjin pula, ketahanan komponen enjin semakin kurang. Saya pernah repair banyak biji teksi yang menghadapi masalah valve enjin pecah. Masalah lain ialah plug dan air filter harus ditukar selalu. Prestasi tidak setanding petrol, cuma NGV ini membolehkan enjin hidup ( bila enjin hidup,ada aircond,ada lampu,kereta boleh jalan ). Power dia kurang lah, tapi untuk 'town drive'power tak penting,janji enjin boleh hidup dan kereta boleh jalan.

Aspek keselamatan pula agak berisiko tinggi. Seperti membawa sebutir bom didalam kenderaan anda,bila-bila boleh meletup. Perlu diingatkan, gas kita tak nampak,ada bau sikit sahaja,sedikit percikan sudah memadai untuk menyalakannya. Jika hendak dipasang dikenderaan persendirian eloklah ditingkatka lagi ciri-ciri keselamatannya. Apa yang saya lihat tiada ciri-ciri keselamatan dalam sistem NGV ini, sepatutnya jurutera NGV mencipta satu ciri keselamatan bagi sistem ini.Walaupun jarang-jarang kita mendengar kes meletup berlaku di Malaysia, setidak-tidaknya langkah-langkah pencegahan perlu diambil bagi memastikan tahap keselamatan manusia terjamin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 15:11


haslan...terimakasih atas penjelasan anda...kalau pasang ngv tiada tempatlah untuk letak barang2 lain.....he he he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 15:20


sekotak bah,,ada 5 botol,,,,saya ada lagi balen 2 botol......saya jarang bawa kereta,....jalan jauh saja baru gerak kereta tu,,,pergi opis pun dekat saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 16:59


surbo:
dah ada dah yang kata lama2 pikap memang cantik.. tapi fc tak sejimat yang dijangka

penjimat minyak:
campur tolak harga minyak yang diguna ++ penjimat minyak sebotol sekali pam lagi mahal / sama saja harga kalau pam minyak lagi

hydrofuel:
ada yang kena overhaul sebab air tak terurai betul bila masuk enjin...tapi itu 1st version.. harap yang terkini dah ok...

ngv:
pakcik teksi yang selalu saya ambil dah mula mengeluh..selepas bertahun pakai...enjin teksi kena panaskan bebetul sebelum gerak.. kalau tak mati tengah jalan susah nak hidup...

****apa pun ikut lah selera dan kepadatan poket masing masing... saya pun tengah pilih pilih lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 17:14


naik basikal saja kan kak kamar?ok apa?hrhhr...tapi nak ngayuhnye,,,huhuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 17:16


Pada 14-10-08 17:14 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

naik basikal saja kan kak kamar?ok apa?hrhhr...tapi nak ngayuhnye,,,huhuuu


ok... memang ok...

try aa mula dulu.. nanti kak join kedian. tak geti ater...

** ku jalan kaki. foc

*********** PAKCIK KAMAR pun tak geti bawa beskal...pergi kerja naik lrt

:sopan: :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nizam_maniz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32740
Posting: 65
Dari: S'gOr-terGaNu-M'kA

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 17:21


SALAM...

memang tidak dinafikan mygreen oil ini dapat jimatkan penggunaan minyak..
terbukti berkesan.. cubalah.. anda pasti teruja..

tapi penggunaannya perlu berterusan, supaya nampak perbezaannya..

apa-apa pun ia bergantung pada sikap pemandu itu sendiri..

ada juga tips-tips tambahan untuk jimat penggunaan minyak..

antaranya, check angin tayar, tidak membawa muatan yang berlebihan, pandu tidak lebih 110km/jam, dll...

wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nizam_manizProfil   Hantar PM kepada nizam_maniz   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 17:30


Pada 14-10-08 17:16 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-10-08 17:14 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

naik basikal saja kan kak kamar?ok apa?hrhhr...tapi nak ngayuhnye,,,huhuuu


ok... memang ok...

try aa mula dulu.. nanti kak join kedian. tak geti ater...

** ku jalan kaki. foc

*********** PAKCIK KAMAR pun tak geti bawa beskal...pergi kerja naik lrt

:sopan: :sopan:





buat pengetahuan akak,,,saya memang pergi kj naik beskal,hehehehe,,,tapi sejak raya ni,....jadi malas pulak,.,.



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:20


..betul ke umar poie koje naik Beskal?...Confiuse2....hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:22


niat saja nak naik beskal...tapi malas nak ngayuh,,kuang..kuang,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:17


SAYA kerja kat SETIAWANGSA...KALAU DOK kat DESA TUN HUSSAIN ONN DAN SEWAKTU DENGAN nya boleh lah NAIK BASIKAL...NI DOK kat BKT. BERUNTUNG......ALAHAI....TERCABUT LUTUT KALAU NAIK BESKAL

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:21


ala.. naik sajalah unser abahh tu.. hehe.. ada kereta kecik sikit tak? kalau ada kereta kecik sikit,naik yang kecik saja.. dapat motor pun ok juga ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 12:17


Pada 17-10-08 14:17 , Abahh posting:

!!! QUOTE !!!

SAYA kerja kat SETIAWANGSA...KALAU DOK kat DESA TUN HUSSAIN ONN DAN SEWAKTU DENGAN nya boleh lah NAIK BASIKAL...NI DOK kat BKT. BERUNTUNG......ALAHAI....TERCABUT LUTUT KALAU NAIK BESKAL



alah abah ni...org jepun tu,,mereka naik beskal juga,,tapi dr segi ukuran geografi abah tu,,memang jenuh juga nak mengayuh...heheheeheh...kalau malaysia ada shinkasen(keretapi laju jepun) bguih juga kan...tak salah kalau gov melabur banyak,,sebab ni pun mnyenangkan rakyat juga,,,,,dr johor,,,ke perlis,,,maybe 1jam agaknya dengan shinkasen.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Abahh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31212
Posting: 33
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 13:39


ada sesiapa pakai SURBO tak?. boleh berikan komen dan ceritakan pengalaman
anda.....bagaimana pula dengan MAGSEVER.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbahhProfil   Hantar PM kepada Abahh   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 13:45


surbo saya pakai...magsaver tak pernah lagi,,tapi surbo terus trang memang best pakai,,,sebab terasa pick upnye,,,tapi penjimatan tu,,saya rasa sama saja,,,,bhnnye mudah pasang lah,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121649 saat. Lajunya....