Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa yang dilihat, dimakan, didengar akan jadi sebahagian daripada diri kita
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 25 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: penghijrahanku yang sukar


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» penghijrahanku yang sukar

Please Mendaftar To Post


Oleh penghijrahanku yang sukar

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 20:09


Assalamualaikum
semoga sahabat semua boleh membantu nur... nur bukan nak mengeluh tapi nur nak kongsi kesukaran nur berhijrah... setelah sekian lama nur mencari diri sendiri, nur jumpa juga cahaya atas bantuan sahabat2 yang sangat memahami... tapi masalah sekarang nur masih susah menyesuaikan diri.. mungkin masih baru.. sebelum ni nur pernah membuat penghijrahan.. tetapi separuh jalan dan nur kembali kepada manusia yang mementingkan dunia...alhamdulillah Allah masih beri nur peluang lagi... kali kedua ini, nur tekad tak mahu berpaling.. tapi nur masih tidak boleh meningalkn tabiat lama nur.... kehidupan sosial nur dulu masih ada yang berlangsung.. terutama bila balik rumah di kuala lumpur. nur cuba menjauhkan diri dari aktiviti sosial nur.. nur jarang pulang rumah, walid selalu tanya Kenapa tak balik... nur xsampai hati nak cakap nur takut nak balik sebab takut terpengaruh... nur masih mengumpul kekuatan dari... kali ni penghijrahan yang tak kan berpaling lagi... nur mahu jadi wanita solehah...tapi nur perasan yang nur semakin lemah.... tolong lah bangkitkan semangat nur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-08 20:26


hijrah itu satu perjuangan.. means kita mesti berkorban apa saja.. nur ada join apa-apa jemaah tak... saya cadangkan nur berjemaahlah. at least nur tak berasa keseorangan menempuhi penghijrahan ini... bila kita seorang-seorang itu yang kita rasa cepat terpengaruh... sentiasa muhasabah diri... nur mesti boleh punya... jangan berubah hati. wanita mesti kuat kan... bila kita dapat tepis segala godaan2 dunia ini, nanti kita akan rasa manisnya iman.. saya doakan nur menjadi wanita solehah, aspirasi setiap mujahidah.. insyaALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 21:28


Pada 10-10-08 20:09 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
semoga sahabat semua boleh membantu nur... nur bukan nak mengeluh tapi nur nak kongsi kesukaran nur berhijrah... setelah sekian lama nur mencari diri sendiri, nur jumpa juga cahaya atas bantuan sahabat2 yang sangat memahami... tapi masalah sekarang nur masih susah menyesuaikan diri.. mungkin masih baru.. sebelum ni nur pernah membuat penghijrahan.. tetapi separuh jalan dan nur kembali kepada manusia yang mementingkan dunia...alhamdulillah Allah masih beri nur peluang lagi... kali kedua ini, nur tekad tak mahu berpaling.. tapi nur masih tidak boleh meningalkn tabiat lama nur.... kehidupan sosial nur dulu masih ada yang berlangsung.. terutama bila balik rumah di kuala lumpur. nur cuba menjauhkan diri dari aktiviti sosial nur.. nur jarang pulang rumah, walid selalu tanya Kenapa tak balik... nur xsampai hati nak cakap nur takut nak balik sebab takut terpengaruh... nur masih mengumpul kekuatan dari... kali ni penghijrahan yang tak kan berpaling lagi... nur mahu jadi wanita solehah...tapi nur perasan yang nur semakin lemah.... tolong lah bangkitkan semangat nur...


salamun alaik..
alhamdulillah nur masih diberi kesempatan untuk berhijrah.nur,ana pun sama macam anti suatu ketika dulu.bukan mudah untuk beristiqamah setelah berhijrah..ana hmpir2 juga terpengaruh untuk kembali ke masa lampau..alhamdulillah ana cari kembali kekuatan diri..nur,perbanyakkan berdoa pada Allah..Dia yang mengetahui segalanya yang terbaik untuk kita.tambah amalan2 sunat dalam kehidupan harian..nur boleh share dengan ana dan ahli2 ukhwah lain..jangan risau..Allah sentiasa ada di samping kita.. :-) kuatkan semangat ye..jangan lemah iman..nur pasti boleh..insyaAllah.. :bunga:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 01:03


terima kasih kepada yang memberi semangat... hampir sahaja berpatah balik tapi masih mahu nur ber diri.. terima kasih sahabat semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 02:50


dont worry nur...teruskan cita-cita anda untuk menjadi muslimah yang solehah...insyALLAH nur takkan keseorangan.... ALLAH S.W.T sentiasa bersama nur.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 10:40


salam...

apa yang penting...awak perlu tahu...hijrah memang susah...lagi satu...bukan awak seorang merasai kesusahan itu....setiap orang yang berhijrah seolah-olah tak tertanggung. tapi itulah hakikatnya.

apa salahnya berterus terang dengan keluarga, sekurang-kurangnya dapat sokongan dan kekuatan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 11:32


Pada 11-10-08 10:40 , sahlon posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

apa yang penting...awak perlu tahu...hijrah memang susah...lagi satu...bukan awak seorang merasai kesusahan itu....setiap orang yang berhijrah seolah-olah tak tertanggung. tapi itulah hakikatnya.

apa salahnya berterus terang dengan keluarga, sekurang-kurangnya dapat sokongan dan kekuatan.....

saya takut lah sahlon... keluarga boleh terima rasanya jika saya mahu bertudung dan menjaga aurat sebab memang inilah yang saya nak.. tapi saya wisau kalau famili tak dapat terima cara saya bersosial pulak.. dengan sepupu tak bersalaman, pakai tudung dalam rumah kalau ada sedara datang(yang boleh dinikahi).. masa raya hari itu pun saya agak janggal.. tapi alhamdulillah dalam kekalutan perasaan adik saya yang ke2 walaupon hanya berbisik memberi kata-kata semgat "tak apa kak pin, perlahan-lahan". walaupun dia sendiri masih mengamalkan kehidupan yang agak sosial dan saya berdoa Allah mengurniakannya cahaya pada adik saya.. paling saya takut ialah menegur adik2 dan mungkin kadang-kadang umi.. semacam tidak kuat... hanya nenek saja yang memahami apa yang saya nak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

aimanshukri
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2008
Ahli No: 34810
Posting: 17
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 11:40


Hidup bukan untuk derita dan derita bukan untuk selamanya,,sesat hujung jalan balik ke pangkal jalan,,masih ada ruang dan kesempatan yang mesti dipergunakan sebaiknya,,saya dulu pun macam tu juga malah lebih teruk lagi hingga memaksa buat keputusan untuk tinggal kan KL
demi menyelamatkan Iman yang jauh terpesong,,bulatkan kan tekad,kuatkan azam dan berusaha mencari semula identiti diri yang hilang,buat saya merantau hingga ke penang,,syukur,,hijrah saya tak sia-sia,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanshukriProfil   Hantar PM kepada aimanshukri   Quote dan BalasQuote

i_sha
Warga Rasmi
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34500
Posting: 2
Dari: Negeri Sembilan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 11:12


Salam afi,

Hijrah itu sesuatu yang sukar dilaksanakan jika tak kuat kecekalan dan kakuatan hati. Perlu bimbingan dan banyakkan berdoa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_shaProfil   Hantar PM kepada i_sha   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 11:23


.. minta bantuan nenek untuk berterus terang kepada ahli2 keluarga.. mengenai ibu dan adik saudari berdoalah banyak-banyak mudah-mudahan dibukakan pintu hati mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095406 saat. Lajunya....