Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: raya depan tv?komen..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» raya depan tv?komen..

Please Mendaftar To Post


Oleh raya depan tv?komen..

norli
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2006
Ahli No: 21753
Posting: 10
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-08 17:39


saya duduk ty kawan-kawan, ramai yang cenderung mmilih untuk beraya depan tv...hmmm..


-----------------
terima kasih tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For norliProfil   Hantar PM kepada norli   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 18:19


hmm.. biasalah tu.. kes malaz nak keluar beraya.. da tu pula Kalau tetamu datang bukannya nak layn pun..

tapi saya pun sama juga.. but no to tv.. pada pc/laptop pula.. spanjang pagi raya saya ngadap skreen ni.buat asiment.. tak lah nak leka2 bula 11 submit..but after 9 am saya baru keluar bilik dan jalani hari raya seperti biasa.. sama ada kuaror tuggu rumah lyan guest.. mlm after 10 sambung kerja balik.. tapi memang ye pun..Kalau saya tak keluar saya akan ngadap tv jugak..huhu.. sambil nyelam minum air..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 18:59


rasanya zaman sekarang ni memang dah tukar budaya...
kalau dulukan...budak-budak memang suka ikut jenjalan ziarah rumah sanak saudara...tapi budak zaman sekrang...nak main game...tengok tv...tak nak keluar..
contoh terdekat, anak2 saudara...
time raya macam ni lah patotnyer...keluar...kenal sanak saudara...eratkan silaturrahim....ni ramai yang tak kenal saudara sendiri...

tv oh tv...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 20:20


tv... pemusnah masa depan remaja... anda setuju?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 06-10-08 20:24


bukan tv saja...

yang terpeuk kat rumah tu... main game.. PSP PS2 dan segala jenis PS yang ada...

geram saja tengok budak-budak yang cakap pun bertabur lagi tapi bab main PS nombor satu....huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 20:44


paling tak tahan.. tetamu bertandang terus ngadap tv.. bukan nak meraikan majlis sesama tuan rumah...

jadi... cara paling ok setakat ni(harap2nya ok lah sampai bebila).. tv letak bukan di ruang tamu...dan remote semua disorok dalam laci berkunci ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 21:02


Pada 06-10-08 20:20 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

tv... pemusnah masa depan remaja... anda setuju?


saya setuju..!! ;-)

pernah p satu rumah tu, kami datang lepas jemput duduk, pasti bawa hidang..lepas itu terus tengok ngadap tv..last2 kami jadi segan..agak-agak nak balik kami bagi signal..tapi malula macam tu..hmm.. taubat rumah tu kami tak datang lagi..haha.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 21:03


by: norli

!!! CODE !!!


saya duduk ty kawan-kawan, ramai yang cenderung mmilih untuk beraya
depan tv...hmmm..


Kebanyakan rancangan di TV Owl lihat kali ini banyak sangat sitcom dan
movie Melayu. Selain rancangan berbentuk agama dan ilmiah, yang LAIN-LAIN
majoritinya program yang mengarut, menyerlahkan lawak slapstik yang
berbentuk kebodohan dan cuba menonjolkan watak-watak orang Melayu yang
ala-ala European. Its really annoying when you were watching your own
brothers and sisters same race and religion with you acting like an idiot
in the so-called famous way. Contohnya movie Melayu bertajuk... EERR...
Tak silap saya jodohnya adalah "9 SEPTEMBER" koott... Mengenai gadis tomboi
yang ditipu oleh lelaki ketika "bercouple" sebelumnya... Pelakon - Fasha
Sandha, Pierre Andre, Fahrin Ahmad...


Dengan cerita-cerita Melayu sebegini
dengan memaparkan kononnya kecantikan wanita Melayu penuh sexy... hot...
menggoda dengan gedik dan hampir termuntah... Aksi pelakon-pelakon lelaki
Melayu pula melayan... Sesetengah cerita pula memaparkan budaya orang kita
melepak di pub dan disco... EERRGGHH!!! Seolah-olah the Malay already
transformed to European dengan gaya hidup yang menjijikkan. Bebudak sekolah
dan remaja yang melihat, alah bisa tegal biasa... Lama-lama rasa biasa...
biasa... Tarapappa... Tarapappa... Benda tuuuee semuanya normal... Dan
lama-kelamaan orang Melayu dan Islam kelihatan semakin dianjing-anjingkan
dengan budaya Barat yang sememangnya jelas, nyata, obvious, undoubtly
BERTENTANGAN dengan Islam!!!!



p/s: Tak malu ke orang-orang seni Zaman sekarang? Seni boleh digunakan untuk
mendidik, bukan untuk menganjing-anjingkan maruah bangsa sendiri di dunia
global tanpa sempadan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-08 22:36


kat rumah saya tv terletak di ruangan dapur... p/s: kita akui tv adalah perosak kepada anak2 tapi kita sendiri tak boleh hidup tanpa tv betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 07:33


owl kasi berdesup punya best ayat.memang betul pun.tengok filem atau cerita malaysia kat tv tak ada pun rasa semangat ataupun jadi inspirasi untuk lebih baik.balik-balik alasan memaparkan realiti masyarakat setempat.

selalu kalau cerita melayu,balik balik sedih saja belaka.anak tak balik sedih,laki kawin lain sedih,girlfriend lari tinggalkan pun sedih,seolah-olah hidup orang melayu penuh dengan kesedihan sungguh.tak ada solution dan inspirasi langsung,yang tau penuh dengan masalah saja.lihat pada jawapan untuk masalah bukannya konsentrat terhadap masalah.

kalau cerita laki nak ngorat perempuan seolah-olah laki tu lekeh sungguh taktik.gegelak sana sini tak serius dah tu pula buat aksi yang kebudakan.cuba tengok filem bourne ataupun memana filem barat lain.dengan gaya pandangan,cara berjalan apa semua nampak smart saja.nak tekel pun ada skill.paling tak tahan adegan makan mesti ada air sirap.

time raya Nabi suruh bergembira,awat tv dok tayangkan cerita sedih pula....tak gembira langsung.sapa lah pula seniman sehebat P.Ramlee dulu ni sekarang...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 10:08


kalau ikut zaman sekarang ni memang ramai yang memilih tengok tv daripada berkunjung sanak saudara.. mungkin kemeriahan raya itu sudah tak ada.. Kenapa ye? banyak faktornya jadi macam tu..
bagi saya,kunjung mengunjung memang menjadi pilihan utama saya bila beraya.. al maklum lah.. raya bukan selalu,balik kampung pun bukan selalu.. so saya mengambil kesempatan itu untuk berjumpa saudara. lagi meriah kalau berkonvoi ramai-ramai.. seronok memang seronok.. bila kita keluar beraya baru kita rasa kemeriahan raya itu..
lagi satu,bagi saya tv tu pun bukannya best juga.. asyik2 lagu2 raya,cerita2 filem yang ditanyangkan semula.. mana yang dah pakai astro tu macam-macam siaran ada.. yang yang berulang2 kali kita tengok.. lagu2 raya pun dah tak best macam dulu.. dah tak laku lagi. kadang-kadang naik feedup juga bila tengok tv kan.. bosan.
alangkah baiknya masa yang ada ni kita luangkan untuk berkunjung ke rumah sanak saudara.. bukan selalu pun.. kadang-kadang saudara kita sakit,kita pun tidak tahu.. lagi haru bila saudara kita meninggal,kita sendiri tak dengar langsung ttgnya.. bulan syawal ni masih awal lagi.. ambillah kesempatan ini untuk beraya bersama keluarga.. insyaAllah banyak manfaatnya berbanding tengok tv.

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 10:30


ana besyukur lagi.,,,family ana masih lagi menerapkan aulakan tetamu...kalau tetamu datang,,tutup tv,,,,kalau tak ayah bising.....so time raya tak ada peluang nak tengok tv sangat...

lepas itu pergi braya rumah sedara mara,,da xdan tengok tv....

apa yang owl ckpkan tu memang betul,,bukan time raya saja,.,.,malah bukan raya pun ada rancangan macam tu....kepada penerbit2 filem,...jangan lah dok fikir keuntungan semata-mata....dakwah perlu diutamakan,...kadang-kadang kecewa juga,.,,hampir semua penerbit filem or drama kat malaysia ni ,,islam dan bangsanye malayu...tapi penerapan nilai2 mahmudah dalam film tak ada....


kalau macam segmen dokumentari tu,,ok lah juga...ni sebulan berpose,,,lepas itu kat tengok org pom joget2x,,isk2.......senang betul nafsu yang kat didik sebulan di baham macam tu saja kan...SALAH SIAPO?

kat ada pilihan...pilih lah dengan melihat mengunakan cahaya.....sendiri fikir lah,,

menziarahi saudara,,kunjung2 rumah jiran,,.saling bermaafan,,,adat yang tak boleh dilapukan...jangan kat dilekangkan...sekarang da ada gejala macam tu,,,akan datang?anak2 kita?macam mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 13:54


Pada 06-10-08 20:20 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

tv... pemusnah masa depan remaja... anda setuju?



kurang setuju..!


-----------------
Terima kasih Allah untuk segalanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 13:54


Pada 06-10-08 20:24 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

bukan tv saja...

yang terpeuk kat rumah tu... main game.. PSP PS2 dan segala jenis PS yang ada...

geram saja tengok budak-budak yang cakap pun bertabur lagi tapi bab main PS nombor satu....huhuhu...



yang marah2 ni Kenapa?.dah nama budak-budak jadi pemikirannya macam mana?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 07-10-08 13:58


lah... sapa marah? rabun itik ke cik rashdin? saya kata geram... :sopan:

budak-budak kalau bagi bom pun mereka main .....hehehehe...

yang saya geramkan pun bukan budak-budak tu...tapi yang izinkan budak-budak tu berkelakuan macam tu....
awak kan pintar sangat... takkan ayat semudah tu pun tak boleh nak paham?:lucu:


Tak apalah kan budak-budak... kalau yang dah habis sekolah.. dah kerja.. (kalau dah tua tapi tak kerja pun sama lah jugak) buat perangai tengok tv tak habis-habis di hari raya lagi haru... :sopan:

: tapi yang kelakar...dalam banyak-banyak post kat atas..post saya jugak awak quote ye? ehehehe...saja nak beramah tamah ye...selamat hari raya.... dah tak nak berkenalan dengan saya kat melalui private mesej dah? tak mengapa ... semua private mesej yang sampai kat saya...semuanya...suami saya baca... jangan risau... :lol:



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 14:13


geram pun nak buat macam mana?.

lama2 nanti ok lah tu.

yang penting kena sabar dengan budak-budak yang belum baligh ni.

tengok juga pada orang yang mana beraya hanya duduk depan tv,dah tak ada sedara mara dan kawan-kawan lagi memanglah raya duduk depan tv saja.


p/s----->raya saya tahun ni pun dah seceria dulu.hurmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 15:10


drama melayu memang begitu.... saya pun naik meluat. Kenapa lah rata-rata drama melayu kebanyakannya cerita2 hasad dengki, balas dendam, gaduh2, tikam belakang, cemburu, gila pangkat, gila kuasa, kejar wang, berlagak, dan entah apa-apa lagi yang sifat2 negatif.... tak ada yang menginspirasikan, bak kata trouver.

baik lagi menonton drama2 jepun dan korea.... masih ada juga nilai2 dan adab2 ketimuran. dan yang bestnya, ada pelbagai pengajaran dan inspirasi... jalan cerita pun menarik.

p/s: 10 oktober ni jom nonton filem Ayat-ayat Cinta... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-10-08 15:57


memang trend budak-budak sekarang agaknya sukekan hiburan...
ana tengok banyak sangat tayangan berbentuk hiburan time raya...
emak ana pun selalu bersungut...org sibuk beraya,artis2 pula sbuk menyanyi kat tv..

^^Tidak perlu mencari teman secantik BALQIS,andai diri tidak sehebat SULAIMAN....
Tidak perlu seteguh IBRAHIM,andai diri tidak sekuat HAJAR....
Mengapa mengharap teman setampan YUSOF,jika kasih tidak setulus ZULAIKHA....
Mengapa didamba teman hidup sehebat KHADIJAH,andai diri tidak sesempurna
RASULULLAH S.A.W....^^

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-10-08 17:23


Pada 06-10-08 20:20 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

tv... pemusnah masa depan remaja... anda setuju?


tak setuju...completely not agreed... :jangan: halnya sama macam internet, PS, gameboy, makanan, perempuan...setiap satunya ada jeq yang menganggap sebagai pemusnah masa depan...(kecuali yang confirm haram tu lain cerita lah..)..

sebenarnya bagaimana cara kita mengendalikan tv tu yang lebih utama..bukannya terus jeq menyalahkan tv sebagai punca kepada segalanya..banyak manfaat yang boleh didapati daripada tv..seimbangkan yang mana patut..saya sendiri sangat suka menonton tv..oppss...bukan semua jenis..contohnya discovery channel, national geographic..rancangan dokumentari..sukan..(tapi bila di rumah orang yang ada astro lah..), sebab bila balik rumah sendiri jeq..tak ada mud sangat layan tv...baik layan komputer...(sebab tak ada astro..)..wahaha...

P/S : adakah komputer pemusnah masa depan remaja???? :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-10-08 09:42


raya depan tv .mesti tak rasa meriah .raya mana biasa jaln2 rumah saudara mara ...tapi sekarang mana tak rasa mana sebab banyak ceta2 menarik2 kat tv..raya pun macam tak raya saja..hehehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 02:36


Kalau raya pertama, kedua dengan ketiga ana tak suka duduk tengok tv saja..Lebih baik keluar ziarah rumah kawan-kawan...Rancangan kat tv tu hari lain boleh tengok lagi...Tapi peluang nak beraya rumah kawan-kawan cuma datang setahun dua kali saja..:P


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-10-08 14:44


Pada 07-10-08 15:10 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

drama melayu memang begitu.... saya pun naik meluat. Kenapa lah rata-rata drama melayu kebanyakannya cerita2 hasad dengki, balas dendam, gaduh2, tikam belakang, cemburu, gila pangkat, gila kuasa, kejar wang, berlagak, dan entah apa-apa lagi yang sifat2 negatif.... tak ada yang menginspirasikan, bak kata trouver.

baik lagi menonton drama2 jepun dan korea.... masih ada juga nilai2 dan adab2 ketimuran. dan yang bestnya, ada pelbagai pengajaran dan inspirasi... jalan cerita pun menarik.

p/s: 10 oktober ni jom nonton filem Ayat-ayat Cinta... :D




dah tonton..tapi tak sehebat novelnye..uhuk2..keciwa.. :-(


-----------------
Terima kasih Allah untuk segalanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117664 saat. Lajunya....