Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: siapa tahu bahasa arab..tolong ajar


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» siapa tahu bahasa arab..tolong ajar

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa tahu bahasa arab..tolong ajar

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 11:28


assalamualaikum..
kat sini dah ada bahasa jepun..bahasa jerman..bila lagi nak belajar bahasa arab..mira minat bahasa alquran ni..tapi tak mahir sangat..
so kepada sesiapa yg ada pengetahuan dlm bahasa ni ..tolong lah ajar?

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 12:01


alaikissalam wrt..

hmm..enti nk blaja arab ek...tafaddholi ya ukht..x masalah..ana rs kt sini ramai sgt pakar2 bhs arab...

bagus tau blaja bhs arab..bhs syurga..salah satu drp wasiat imam al-ghazali pun ade menyebut spy kita bljr bhs arab...mudah2an lbh memahami al-quran..kan..

hmm..lg satu cdgn ana..kl enti nk blaja arab..blh gak bljr dlm radio ikim.fm..stp pg kul 8.30am..ulangannye ptg kul 6.30pm.. hihi..promote2..

enti ckp apa yg nt nk tahu dlm bhs arab..nnt kami akan cube translatekan..ok x nt??


-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 12:01


alaikissalam wrt..

hmm..enti nk blaja arab ek...tafaddholi ya ukht..x masalah..ana rs kt sini ramai sgt pakar2 bhs arab...

bagus tau blaja bhs arab..bhs syurga..salah satu drp wasiat imam al-ghazali pun ade menyebut spy kita bljr bhs arab...mudah2an lbh memahami al-quran..kan..

hmm..lg satu cdgn ana..kl enti nk blaja arab..blh gak bljr dlm radio ikim.fm..stp pg kul 8.30am..ulangannye ptg kul 6.30pm.. hihi..promote2..

enti ckp apa yg nt nk tahu dlm bhs arab..nnt kami akan cube translatekan..ok x nt??

ilalliqa'..


-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 12:15


assalamualaikum..

kita mule dr yg paling asas la ek..

hello - alo
good monin' - sobahal khoir
good evening - masa al-khoir
good night - nusbah 'alal-khoir @ lailan sa'idan

how r u - kaifahaluka (lelaki)
kaifahaluki (p'puan)

i'm fine - ana bikhoir
what's ur name - ma ismuka (L)
ma ismuki (p)

bye - ma'assalamah

cu again - ilalliqa'

ok x?? shbt2 lain yg tahu arab...haiyya bil 'arabiah..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 13:53


assalamualaikum
haiyya bil arabiyah kat IKIM.FM tu setiap petang tak pernah miss.....cuma sesiapa yg lebih pakar tu tolong lah ajar kan

shukran jazilan kpd ukh fi_amaanillah....
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

siraj_alqalbi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 741
Posting: 48
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 19-10-03 14:03


ermm.. assalamua'laikum

rasa .. eloklaa kalo kiter gi cari ustaz yg leh ngaja base arab nih ...
lughah ni luas....
kalo takat nak tau vocab ...bley buka kamus jer
then .. hapalkan
nak tau ttg ... nahu saraf ...balaghah...sume2 , kena cr yg alim ttgnya
mantap sume tuh , baru ler sennag kita nak fahami dan hayati isi kandungan al-qur'an tu
wallahu'alm

Bookmark and Share

    


  Member Information For siraj_alqalbiProfil   Hantar PM kepada siraj_alqalbi   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 15:47


assalamualaikum...

mmg btl siraj _alqalbi..kl nk bljr arab yg btl..kene b'guru...sbb bhs arab ni lain dr bhs lain..unik...setakat nk tahu certain p'kataan tu ana rs apa salahnya...sekurang2 kurangnya kita tahu sedikit perkataan arab tahu nak nyebut sikit2 perkataan arab...cuma kl nk detail tu kenalah menuntut dr ustaz2 dan ustazah2..

ma'assalamah..

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-10-03 20:01


assalamualaikum islamic_princess.....arju an takuna fi sihhah wal a'fiyah...

bagus la dgn niat murni awk tu....

wa ana aidhon uhibbu jiddan hazihil lughah...wa darastu fis sudan wahid sanah faqot...wal an astathi'u an atakallm billughah qalilan....

faham tak???

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-10-03 20:30


hmmm... nak belajaq bahasa arab? nak tanya anti ni dok u ke masih sekolah... kalu dah U tu ade kan kursus bahasa asing... ambiklah bahasa Arab... ana pun ambik bahasa arab kat kampus... bagi antum dan antunna yang tak debasic arab kat sekolah pun boleh ambik dengan level yang lebih rendah...

ish...ish... boleh belajar dalam internet bukan tak leh... tapi buang masa lah berbanding berguru... lebih cepat dan lebih mudah faham...

ana rasa lebih baik pegi cari guru cepat.hmm...

Baguslah ade niat nak belajar bahasa arab...



Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-10-03 21:52


Ermmm saya pun tak pandai sangat bahasa arab nie maklumlah tak amik aliran arab masa kat sekolah dulu tapi saya belajar kat sekolah agama.....tue pun banyak dah lupa.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-10-03 21:48


betul ckp al-umari tu..kl di kampus mmg ade bhs asing..di kampus ana dipanggil bhs ke-3...chinese student pun amik bhs arab...mmg kagum tgk depa amik arab...tp susah siketla sbb depa x de basic..at least kita org islam ni pernah blaja alif ba ta..tambah pulak mengaji quran..mmg mudah even x de basic utk nahu dsb..hayya bil 'arobiayyah...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 09:48


assalammualaikum...

nak menyampuk sikit... katanya selepas ni, bahasa inggeris akan down... dan sama ada mandirin akan naik atau bahsa arab... tapi katanya lagi neg china tak stabil dan mungkin kedepan depan ni bahasa arab akan jadi bahasa dunia... kajian yg di buat oleh penganalisa ekonomi... sejauh mana kebenarannya... wallah hu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 23-10-03 11:21


ana pun macam islamic_princess..teringin sangat nak belajar bahasa arab...tapi tak berkesempatan lagi...moga-moga suatu hari nanti tercapai gak hasrat ana nak study arab ni...

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 16:43


Ana tak lah teror sangat lughah arabiah nie. Tapi adalah belajar sikit-sikit. Insya Allah... ana rasa ana fahamlah jugak apa yang ditulis oleh nawra_albahira. Ana cuba translate yer....

Quote:

On 2003-10-21 20:01, nawra_albahira wrote:

wa ana aidhon uhibbu jiddan hazihil lughah...wa darastu fis sudan wahid sanah faqot...wal an astathi'u an atakallm billughah qalilan....




Maksudnya :

Dan saya juga suka sangat bahasa ini. Dan saya belajar di Sudan setahun sahaja. Dan sekarang, saya boleh bercakap dalam bahasa ini sikit-sikit.

Macammana nawra_albahira...? Betul tak translation saya nie...? Kalau salah tolong betulkan yer. Maklumlah... saya budak baru belajar...

"/images/signmawarputih.gif">
Save our community...!!!
Mendermalah seikhlas hati...!!!!
Demi ukhuwwah sejati...!!!

[ Posting ini telah di edit oleh: mawarputih pada 2003-10-23 16:45 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-10-03 21:24


assalamualaikum
mira ucapkan shukran jazilan kpd antum semua yg perihatin ......insyaallah...tapi mira masih bersekolah lagi..insyaallah kalau dapat masuk U nak juga ambil kursus bahasa arab ni..
dulu kat sekolah agama ada belajar cuma tak berapa ingat..yelah ilmu ni kalau kita lupakan ..ia juga akan melupakan kita...

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

nailofar87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3340
Posting: 47
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-03 03:07


belajar bahasa arab??antum semua pernah dengar bahasa arab bestari al-kauthar??ana sdg mengikuti kelas bahasa arab nie..ana baru sekali m'hadiri kelas nie..terbuka utk semua peringkat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nailofar87Profil   Hantar PM kepada nailofar87   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 25-10-03 14:30


assalamualaikum,
saya pernah study asas bahasa arab di uia, alhamdulillah saya lulus lah...
nak ajar tu tak lah baper pandai lagi pun ssya ni bukan dlm course ilmu wahyu atau bahasa arab.....

if nak tanyer skit skit tu bleh lah kot....insyaAllah..
wallahualam

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

ummu_salamah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2003
Ahli No: 4675
Posting: 6

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 00:23


assalamu'alaikum....
kaifa halukum alyaum? arjukum fi sihah wassalamah.
baguslah kalau dah berniat nak belajar. nanti, dah belajar jangan lari pulak. ada orang tu, terus keluar sekolah agama sebab tak nak ambil lughah al-'arabiah.yg penting, ada minat, ada kesungguhan, insya-Allah dapat.
nak jadi macam Sibawaih (pakar dlm nahu arab)

-----------------
di mana bumi dipijak, di situ Islam dijunjung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_salamahProfil   Hantar PM kepada ummu_salamah   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-10-03 00:12


to:mawarputih

aiwa ya sodiqati...sohih la tu..alfun mabruk alaik.fi ayn darasti hazihil lughah??hal yumkinuni an a'rifuha??

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

ana_syifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4078
Posting: 40
Dari: skim lepasan graduan . melaka

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-03 08:10


assalamualaikum...

seronoknya kenapa tidak mengadakan kelas basic bahasa arab di sini ?? cuma satu pendapat . Ana ambil bahasa arab mase di sekolah agama (darjah khas) tetapi silapnya untuk periksa aje .. lagipun mase basic arab salin aje pelajar maahad rugi juga sejak masuk ipt cemburu pula melihat pejar lain terror belaka .. AAAADUH MENYESAL... dah tua baru nak nyesal ...

alhamdulila ALLAH bagi kesedaran ilmu bila dah jangkau 19 tua ke bonar ..

apa-apa pun berharap para muslimin dan muslimah kita perlu wajar tahu dan pandai akan bahasa AGUNG AL -QURAN untuk keselamatan agama dan untuk menambah ilmu

INSYAALLAAH

-----------------
Semoga diriku kembali ke pangkal jalan ILAHI -->aminnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_syifaProfil   Hantar PM kepada ana_syifa   Pergi ke ana_syifa's Website   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 14:33


Quote:

On 2003-10-27 00:12, nawra_albahira wrote:
to:mawarputih

aiwa ya sodiqati...sohih la tu..alfun mabruk alaik.fi ayn darasti hazihil lughah??hal yumkinuni an a'rifuha??



Ish, maaflah nawra...

Ana faham apa yang enti cakap tue (enti kan...???) Tapi nak reply balik dalam arab tue ana lemah sikit. Bukan tak boleh, tapi tak confident..

Kalau ana jawab gak, alamat tunggang terbalik lah segala nahu. Hihihi... apa nak buat, saya budak baru belajar....

Ana belajar arab kat UIA PJ nie. Sebelum tue takder basic langsung. Sekarang nie ana level.....??? Ish, mana boleh bagitau.. rahsia..!!!

kos ana kena belajar arab tinggi sikit daripada kos lain, sampai level 6. Insya Allah... ana cuba sedaya mungkin. Doakan ana yer...

P/S : Kalau ana nak berguru dengan enti boleh tak nawra...???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-10-03 22:15


to: mawarputih

# rileks arr...
# nak belajar?hish..saya ni, ilmu pun baru tinggi
lutut.almaklumlah..gi sudan waktu djh.6 1999.
balik thn 2000.skang 2003.byk gak lupe.skang ni
blaja pun tak sampai U.awk untung le...
# kalau skit2 tu boleh la..awk tanye lah ape yg nak
ditanya..kalau saya tahu,sy ajar la skit2..
# ok?

-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

mawarputih
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 146
Posting: 283
Dari: Bangsar, K.Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-03 11:56


Alahai Ukhti nawra nie... merendah diri pulak dia. Baguslah, merendah diri tue bukan salah satu sifat mahmudah. Antara akhlaq mulia Rasulullah....

Walaupun ana nie belaja kat U, tapi arabic ana still tahap budak sek menengah rendah jer. Tunggang terbalik lagi. Lainlah enti... pernah belajar kat Sudan, pasti banyak pengalaman dan pengetahuan tentang lughah nie.

Alhamdulillah.... sem nie ana dapat lect arab foreigner, dari Tanzinia... Walaupun dah hampir 12 tahun dok kat M'sia nie, tapi lect nie tak berapa fasih sangat cakap melayu. So, dengan dia ana kena cakap arab lah. Itupun kadang2 dia tergelak bila tengok betapa brokennya arabic ana. Nasib baik dia still boleh faham.

Oklah... ada homework nie. Kena buat esei arab mengenai Sejarah Kemasukan Islam Ke Tanah Melayu. Kalau ada apa2 prob nanti, ana tanya enti yer...

Wallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarputihProfil   Hantar PM kepada mawarputih   Quote dan BalasQuote

ukay_gurl_14
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 801
Posting: 71
Dari: Somewhere i belong..from Allah

uk  


posticon Posting pada: 14-11-03 06:40


assalamualaikum..leh tumpang...??feel free to teach me??n the rest that's not so gud in arabic..insya-Allah..may Allah bless all of u lots

-----------------
:~ΜΡĩąňķāĨĦ~:
||Lif3 is An Act Of Art,It works by those who lives in it||

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukay_gurl_14Profil   Hantar PM kepada ukay_gurl_14   Pergi ke ukay_gurl_14's Website   Quote dan BalasQuote

perantausepi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4762
Posting: 258
Dari: bumi bersejarah

Selangor  


posticon Posting pada: 14-11-03 08:19


assalamu`alaikum wrt. wbt...

ya aiyuhal ikhwah wa akhwat... ana ada satu cadangan... ana rasa untuk mempelajari bahasa arab ni dan memahirkannya eloklah kena speaking selalu atau dalam bahasa arabnya muhawarah (perbualan)...

jadi tak salah kalau dalam ruangan ni sape2 yang nak berforum mesti dimulakan dengan bahasa arab dan kalau boleh diterjemahkan sekali apa yang dicakapkan tu...

sekurang2nye dapat gak yang tak pandai cakap bahasa arab tu belajo sikit2 dan yang dah ada basic tu bolehlah tambah vocab yang sedia ade..
insya Allah..


p/s sekadar cadangan je dari makhluq Allah ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantausepiProfil   Hantar PM kepada perantausepi   Quote dan BalasQuote

nawra_albahira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2003
Ahli No: 3005
Posting: 141
Dari: taman tun dr ismail

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-11-03 02:31


to : mawarputih

hmm..lagi satu...awak memang kena selalu rajin berkomunikasi dgn org arab.lebih-lebih lagi dgn org arab yg arabnya fushah

kalau awk selalu berdamping dgn mrk.tak sampai dua bulan...awk dah lancar berbahasa arab..

percaya lah!!!


-----------------
jadikan pengalaman itu sebuah kenderaan yg memandu dlm kehidupan agar kita menjadi lebih berhati-hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawra_albahiraProfil   Hantar PM kepada nawra_albahira   Pergi ke nawra_albahira's Website   Quote dan BalasQuote

hijjazin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.07.2003
Ahli No: 2302
Posting: 32
Dari: utara semenanjung

Perlis  


posticon Posting pada: 01-01-04 15:00


baguslah kalau ada keinginan untuk blajar arab..
ni kira macam nak promote tpi x gak.

Ada kat Perlis ipt yang tawarkan kos pengajian bhs arab untuk mereka yang langsung xder basic slama 6 bulan..... InsyaAllah sy gerenti dia boleh bercakap bhs arb lepas 2.....

Kalau berhajat.... [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For hijjazinProfil   Hantar PM kepada hijjazin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.20124 saat. Lajunya....