Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 1 hari, 1 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: ramadhan kali ni hambar...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» ramadhan kali ni hambar...

Please Mendaftar To Post


Oleh ramadhan kali ni hambar...

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-09-08 18:27


Salam kepada seluruh portal komuniti ukhwah..

Wallahua'lam.. Kenapa ramadhan kali ini, amalan ana berkurang, terawikh rasa malas, tadarus kurang dan hambar... Ya Allah.. berilah diriku kekuatan melalui pesanan2 daripada sahabat ukhwah sekalian..?


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-08 21:17


macam mana ni iBNU_MUAZ?? Ha.. trpesona dengan rncgn2 tv yang menarik ye..?? :-) Jaga2 .. ujian untuk org yang beriman ni hebat tau?? awak kenalah kuatkan semangat untuk melawannya ... ok? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 21:23


Pada 18-09-08 21:17 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana ni iBNU_MUAZ?? Ha.. trpesona dengan rncgn2 tv yang menarik ye..?? :-) Jaga2 .. ujian untuk org yang beriman ni hebat tau?? awak kenalah kuatkan semangat untuk melawannya ... ok? :-)


hehe... :-D
saya setuju wawa...
itu satu dugaan untuk anda, Ibnu Muaz...
syaitan2 di ikat dalam bulan ramadhan ni...
so muhasabah sendiri apa yang menyebabkan diri anda jadi begitu.. :berfikir:


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 21:31


Hm.betul, itu ujian buat ibnu muaz..muaz ambil inisiatif, cuba banyakkan mengingati hadis2 tentang kebesaran bulan Ramadhan..kita tak tau umur kita sampai bila, cuba umar anggap ini Ramadhan terakhir buat kita..insyaAllah, semangat kita akan lebih kuat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 21:33


Hm.betul, itu ujian buat ibnu muaz..muaz ambil inisiatif, cuba banyakkan mengingati hadis2 tentang kebesaran bulan Ramadhan..kita tak tau umur kita sampai bila, cuba umar anggap ini Ramadhan terakhir buat kita..insyaAllah, semangat kita akan lebih kuat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-08 21:39


haha :-) mndalam betul kata-kata areyien tu .. syaitan2 diikat d bulan ramadan?? so .. macam mana ni ibnu_muaz?? Hm .. nak kena beli tali untuk ikat nafsu awak agaknya ?? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 21:49


hehe... :-D
mungkin lah agaknya..haha.. :lol:


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-09-08 00:47


jzkllh wawa.. aryien.. sekurang2nya nasihat kamu mampu mengingatkan diri ini.. ramadhan masih berbaki 10 hari lagi.. ya Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 06:57


anda bernasib baik kerana dapat menyedari kurangnya amal ibadat.
Allah masih sayangkan anda.
Dialah yang mengerakkan hati anda untuk menyedari segala kekurangan diri.
balaslah kasih sayangNya dengan melaksanakan suruhanNya.
ditambah dengan amalan sunat.
dan sayangilah diri anda dengan memanfaatkan kesempatan yang ada.
kerana Ramadhan adalah anugerah Allah kepada sekalian hambaNya.
usah bazirkan Ramadhan yang berbaki.
kerana belum pasti anda akan dapat menjadi tetamu Ramadhan pada tahun hadapan.
usahkan Ramadhan tahun hadapan, esok pun kita tidak pasti sama ada hidup atau mati.
gunakan kesempatan yang ada dengan sebaik mungkin.
kerana Ramadhan adalah proses dan medan melatih diri.
kesannya kelansungan amal yang konsisten dan bekal untuk ke bulan-bulan selepas Ramadhan yang seterusnya.

~peringatan untuk diri ana juga.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 19-09-08 09:15


..Kelebihan bulan Ramadhan dan keagungannya dengan adanya malam Lailatul Qadar yang dirahsiakan, sehingga mendapat keampunan dan pahala serta darjat dan darjah tertinggi bagi orang yang berjaya mendapatkan malam Lailatul Qadar dengan dipenuhi amal ibadah dan bertaqwa kepada Allah, disamping sembahyangnya yang sunat , istiqfar, tasbih dan berzikir sepenuhnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 09:25


syaitan da kena ikat,,,tapi nafsu masih ada,,masa bulan puasa ni lah diri kita sendiri ditonjolkan,,,,,,bulan2 sebelum ni maybe diri kat ke masjid atau amal ibadat di dorong atas ajakkan syaitan supaya kita riak ke ,,apa ke,,,tapi bulan puasa ni nafsu yang ada dalam diri kita ni perlu diajar sebelum bulan puasa lagi,,,ana berpesan kepada dr saya sendiri dan sahabat2..kadang-kadang dr ku pun terleka dengan bermalas-malasan.....paksa diri dan jangan manja diri..

dan satu lagi,,,perkara ni boleh terjadi apabila kita sendiri mengamalkan konsep "takpa" dalam diri ni...so kat kan bebaskan diri dalam zon selesa lah....macam ustaz gunawan cakap...."imam hanafi xconfident punya pasal,,,,beratus2 solat sunat dikerjakan,kita ni semua da confident",huhuhuhuhuhu...dalam makna kata-kata ustaz 2..

renung2kan dan selamat beramal...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-09-08 12:51


Teringat pesan SV saya masa briefing pagi tadi...amalkan 3 perkataan ni bila perasaan lemah,malas dan tak bersemangat bila nak lakukan sesuatu perubahan yang baik...PAKSA, BIASA, SELESA....

Bila dah malas nak bertadarus dan terawih tu PAKSA diri hadirkan diri walaupun penyakit malas dah datang melanda...malas ke masjid pergi ke surau berterawih...kalau jemu ke masjid pegilah ke surau pula..Fasa ni adalah fasa paling derita sengsara sekali sebab kita nak mlawan nafsu dan syaitan2 yang menghasut..

BIASA...sebab dah terbiasa lama2 insyaallah akan hilang rasa malas..bila tertinggal amalan2 tu rasa tak biasa pulak..

SELESA..akhirnya kita akan rasa selesa bertadarus,solat sunat etc...

tips ni juga adalah ingatan untuk diri sendiri juga...:-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-09-08 23:46


salam
saya pun rasa begitu..ramadhan kali ni tak rasa apa2pun...azanpun takdgr sebab disini perkampungan cina...tak macam masa saya belajar...berlumba-lumba nak solat terawih sekarang ini terawih di rumah saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-09-08 10:15


Assalamualaikum
ye, diakui..hambar untuk diri sendiri...adakah kita terus mengharap, 'oh..ramadhan yang depan..aku ingin melakukan yang lebih baik daripada yang sekarang..'

ampunilah aku ya Allah... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097848 saat. Lajunya....