Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 15 jam, 12 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kahwin tanpa pelamin


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kahwin tanpa pelamin

Please Mendaftar To Post


Oleh Kahwin tanpa pelamin

syahadah21
Warga Rasmi
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33648
Posting: 18
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 14:45


Salam semua..

saya perlukan pendapat tentang perkahwinan tanpa pelamin..rakan saya akan melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi..bakal suaminya tidak mahu berpelamin kerana syubahah katanya..cukup sekadar hiasan untuk makan beradap sahaja..akan tetapi rakan saya teringin sangat nak naik pelamin...saya buntu untuk beri pendapat..tolong lah saya..

terima kasih.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah21Profil   Hantar PM kepada syahadah21   Pergi ke syahadah21's Website   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-08 15:00


saya setuju akan pendapat suami kawan adik.. bagi saya cukupla.. majlis.. ringkas yang diadakan tak perlu pelamin2 heheh.. disamping dapat mengelakkan boros.. dapat mengelakkan syubhah jua.. heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 15:18


Pada 08-09-08 15:00 , puterilindunganbulan2005 posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju akan pendapat suami kawan adik.. bagi saya cukupla.. majlis.. ringkas yang diadakan tak perlu pelamin2 heheh.. disamping dapat mengelakkan boros.. dapat mengelakkan syubhah jua.. heheh


Kami dulu pun memang tak nak berpelamin. Bagi kami cukuplah majlis ringkas dan tak membazir. Tapi urusan walimah ni bukan hak pengantin saja, kena fikir mak ayah, kena fikir saudara mara, akhirnya kami naik pelamin jugak. Hehe 2 orang nak lawan yang ramai tu bukan senang nak menang.

Kepada syahadah21, eloklah suruh kawan tu bincang dengan pasangan dia, selain syubahah pelamin ni sangatla membazir. Mungkin disamping pasangan kawan saudari tu rasa syubahah dia jugak rasa malu nak naik pelamin nak pulak perlukan kos. Bincang semula, tapi biasanya bila family campur tangan akhirnya naik pelamin jugak macam saya dan adik beradik saya yang lain, kami kalau boleh memang tak nak, tapi bila bincang dengan family mertua, saudara mara dan mesyuarat jiran tetangga akhirnya kena buat jugak. huhu...dan kami, "tak mengapalah kita ikut saja asalkan semua orang gembira."


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 15:36


memang biasa berlaku, pihak lelaki tak berapa nak pelamin, tapi pihak perempuan nak, ngeh3x

Kenapa ye...? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 08-09-08 15:38


Pada 08-09-08 15:18 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:00 , puterilindunganbulan2005 posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju akan pendapat suami kawan adik.. bagi saya cukupla.. majlis.. ringkas yang diadakan tak perlu pelamin2 heheh.. disamping dapat mengelakkan boros.. dapat mengelakkan syubhah jua.. heheh


Kami dulu pun memang tak nak berpelamin. Bagi kami cukuplah majlis ringkas dan tak membazir. Tapi urusan walimah ni bukan hak pengantin saja, kena fikir mak ayah, kena fikir saudara mara, akhirnya kami naik pelamin jugak. Hehe 2 orang nak lawan yang ramai tu bukan senang nak menang.

Kepada syahadah21, eloklah suruh kawan tu bincang dengan pasangan dia, selain syubahah pelamin ni sangatla membazir. Mungkin disamping pasangan kawan saudari tu rasa syubahah dia jugak rasa malu nak naik pelamin nak pulak perlukan kos. Bincang semula, tapi biasanya bila family campur tangan akhirnya naik pelamin jugak macam saya dan adik beradik saya yang lain, kami kalau boleh memang tak nak, tapi bila bincang dengan family mertua, saudara mara dan mesyuarat jiran tetangga akhirnya kena buat jugak. huhu...dan kami, "tak mengapalah kita ikut saja asalkan semua orang gembira."




akan setuju sangat... kalau diikutkan memang tak nak naik pelamin tapi bila family desak, diikutkan juga. cuma duduk saja atas plamin tak payah lah merenjis atau tepung tawar... sekali seumur hidup org kata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 15:39


Pada 08-09-08 15:36 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

memang biasa berlaku, pihak lelaki tak berapa nak pelamin, tapi pihak perempuan nak, ngeh3x

Kenapa ye...? :-?



sebab pihak perempuan yang biasanya mekap dan baju macam anak raja hari itu..


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 16:01


Pada 08-09-08 15:18 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!


Kami dulu pun memang tak nak berpelamin. Bagi kami cukuplah majlis ringkas dan tak membazir. Tapi urusan walimah ni bukan hak pengantin saja, kena fikir mak ayah, kena fikir saudara mara, akhirnya kami naik pelamin jugak.


Macam mana dengan Rasulullah S.A.W?..Takkan fikir pasal mak ayah dan saudara mara saja...Takkan nak tolak tepi?:berfikir:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 16:39


Pada 08-09-08 16:01 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:18 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!


Kami dulu pun memang tak nak berpelamin. Bagi kami cukuplah majlis ringkas dan tak membazir. Tapi urusan walimah ni bukan hak pengantin saja, kena fikir mak ayah, kena fikir saudara mara, akhirnya kami naik pelamin jugak.


Macam mana dengan Rasulullah S.A.W?..Takkan fikir pasal mak ayah dan saudara mara saja...Takkan nak tolak tepi?:berfikir:


kalau dah mak ayah nak sangat, boleh saja naik pelamin, tapi pastikan dalam rumah dan di depan famili saja lah ek, no open2 :jangan: :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-09-08 17:08


Assalamualaikum
setuju dengan jawapan nilam_sejati...pueh saya cari, mana posting saya berkenaan dengan perkara ni..tak jumpa..uhuk..

P/S : mun, cuba mun cakap begitu dengan mak ayah, tengok apa reaksi mereka..sebab saya dah try buat macam tu..dan hasilnya..huhu..biarlah rahsia.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 17:29


niat asal kenduri ialah 1st of all nak isytihar pasangan kepada masyarakat, ye lah nanti takla jakun ke apa-apa pula nanti, sebab tu pelamin digunakan...supaya bila orang tanya 'mana pengantin nya', tu yang tengah bersanding tu...............
tapi hal-hal macam ni depend kepada budjet dan reaksi kaum keluarga serta suku-sakat, tak lupa ipar-duai,
asalkan jangan berlebih-lebihan sampai dah sampai status dan bergolok-gadai, kalau begitu rentikan lah.......

p/s: lagipun kahwin kat sekali saja seumur hidup...(kes biasa lah, spesel kes tu lain cerita ma)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 08-09-08 19:11


hehhe.. kalau kes saya, saya dah cakap awal-awal.. tapi tak taula.. future husband nanti.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

rabiatuladawiyahabdlatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2006
Ahli No: 27800
Posting: 77
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 21:45


Pada 08-09-08 16:01 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:18 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!


Kami dulu pun memang tak nak berpelamin. Bagi kami cukuplah majlis ringkas dan tak membazir. Tapi urusan walimah ni bukan hak pengantin saja, kena fikir mak ayah, kena fikir saudara mara, akhirnya kami naik pelamin jugak.


Macam mana dengan Rasulullah S.A.W?..Takkan fikir pasal mak ayah dan saudara mara saja...Takkan nak tolak tepi?:berfikir:



hmm, betul tu.. kadang-kadang kita selalu terlupa apa yang disyariatkan.. alghaayah lah tubarriru al wasilah.. matlamat tidak menghalalkan cara.. wallahu a'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiatuladawiyahabdlatifProfil   Hantar PM kepada rabiatuladawiyahabdlatif   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 22:20


kalau teringin naik pelamin senang saja.....dah kawin nanti..buat lah satu pelamin dalam bilik...lepas itu naik lah..kalau nak save budjet...naik saja pelamin kawan-kawan yang kenduri depa ada buat pelamin....boleh terima ke ini...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

tiqa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10800
Posting: 29
Dari: jb

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 23:33


assalamualaikum....kalau tak salah lah kan...
pelamin kalau untuk bergambar saja tak apa....
yang merenjis-renjis, menepung tawar tu yang tak boleh kan...
kan?kan?kan?
yang penting kita dah isytiharkan perkahwinan kita tu kan...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tiqaProfil   Hantar PM kepada tiqa   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 01:04


salamun alaik..
hmm ana pun tak pandai sangat bab hukum2 ini..tapi masa abang 1st kawin rumah ana letak pelamin tapi sekadar untuk bergambar bersama2 family & rakan-rakan..memang tak bersanding or merenjis2..masa knduri belah kak ipar kat kelantan pun macam itu juga..tapi mereka lagi cnggih ckt..siap buat sesi fotografi sampai tukar 3 baju persalinan..bagi ana agak membazir..ana ada tanya kat kak ipar kenapa majlis akad nikah buat kat masjid tak buat kat rumah.lepas itu dia beritahu tok kadi tak nak masuk rumah sebab pasang pelamin..hmm 2 buat ana confius juga..haram ke pasang pelamin kat rumah?hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 01:12


Pada 08-09-08 16:01 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-09-08 15:18 , Nilam_sejati posting:

!!! QUOTE !!!


Kami dulu pun memang tak nak berpelamin. Bagi kami cukuplah majlis ringkas dan tak membazir. Tapi urusan walimah ni bukan hak pengantin saja, kena fikir mak ayah, kena fikir saudara mara, akhirnya kami naik pelamin jugak.


Macam mana dengan Rasulullah S.A.W?..Takkan fikir pasal mak ayah dan saudara mara saja...Takkan nak tolak tepi?:berfikir:



Fikir mak ayah dan saudara mara tak semestinya bermaksud tolak tepi syariat Rasulullah..:berfikir: kami dah lakukan apa yang kami termampu. Yang pasti kami cuma naik pelamin. tak ada renjis merenjis, tak ada makan beradab dan alhamdulillah masih bertudung labuh walaupun mak andam provok pakai tudung yang dia sediakan. Naik pelamin sekadar untuk bergambar dengan saudara mara dan sahabat yang hadir.


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 08:42


Pada 08-09-08 15:36 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

memang biasa berlaku, pihak lelaki tak berapa nak pelamin, tapi pihak perempuan nak, ngeh3x

Kenapa ye...? :-?



mungkin memang biasa berlaku...

tapi setakat ni, 3 orang kakak ana kahwin tanpa pelamin, tapi tempat makan beradab tu ada lah..sebab abah ana tak bagi...

tapi yang pelik pulak, :berfikir: :berfikir:
sebelah abang ipar yang beria nak pelamin...
nak tak hendak kakak ana kena naik jugalah, nak juga hati bakal mertua..


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 08:46


buat pelamin dalam rumah sudah. ok lagi. buat pelamin kecik saja, letak saja kerusi dua dan hias sikit background tu...ok lah tu...biasanta memang lelaki tak mahu nak pelamin, tapi perempuan ni nak jggggggg...tak tahu kenapa....hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 09-09-08 09:49


depan ahli family ok juga tunjuk..
tapi kalau depan ramai-ramai takut lain jadinya..
umpat mengumpat dan yang seangkatannya...

macam patung pula dok bersanding itu...
tapi teringin juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 10:23


Pada 08-09-08 15:36 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

memang biasa berlaku, pihak lelaki tak berapa nak pelamin, tapi pihak perempuan nak, ngeh3x

Kenapa ye...? :-?



hehe..agaknya sebab statusnya raja sehari kena lah dok takhta..Kalau tak ada takhta rasa tak lengkap..Kalau kawin nanti ana pun tak nak naik pelamin.hehe..sogan betul dipandang2 orang..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 10:48


kalau saya pun memang xnakla..lagipun parent dah bagi green light, ikut angahla nak rcg majlis macam mana..yang penting bahagian makanan dan khemah mereka handle..yang lain 2 saya yang handle.hehe..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 11:10


Saya dulu pun tak naik pelamin.... Biasa-biasa saja... Kehendak orang lain dan
saudara mara memang laahh mendesak bersanding itu diadakan... Tetapi saya
berkeras takmaaauu jugaakk... Tambahan pula ***** pun katanya tak mahu
bersanding juga... Maka selamatlah saya di********kan tanpa pelamin.....:-D :-D :-D
Tambahan pula pelamin bukannya murah... Boleh jugaakk murah, contohnya
bersanding di atas batang pisang... Kan jimaatt.... Tambahan pula bersanding ini berasal dari agama Hindu.... Adopted from others religion...

Sabda Rasulullah SAW:
"Barangsiapa menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk daripada
golongan mereka." (Riwayat Abu Daud dan Imam Ahmad daripada Ibnu Umar)

Pelamin untuk tangkap-tangkap gambaarr sudah... Dan kalau
bersanding, dihadiri cuma saudara-mara terdekaatt.....
Bergambarlaaahh atas pelamin tuuee puas-puas... HHHEEE...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-09-08 11:12


saya kawin hari tu pun tak ada pelamin..pelamin tak perlu..nak ambil gambar pun hias bilik lawa2..ambil saja lah dalam bilik

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 09-09-08 12:08


Pada 09-09-08 11:12 , guelderose posting:

!!! QUOTE !!!

saya kawin hari tu pun tak ada pelamin..pelamin tak perlu..nak ambil gambar pun hias bilik lawa2..ambil saja lah dalam bilik


uih...
simple nya...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 16:07


Pada 08-09-08 17:29 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

niat asal kenduri ialah 1st of all nak isytihar pasangan kepada masyarakat, ye lah nanti takla jakun ke apa-apa pula nanti, sebab tu pelamin digunakan...supaya bila orang tanya 'mana pengantin nya', tu yang tengah bersanding tu...............
tapi hal-hal macam ni depend kepada budjet dan reaksi kaum keluarga serta suku-sakat, tak lupa ipar-duai,
asalkan jangan berlebih-lebihan sampai dah sampai status dan bergolok-gadai, kalau begitu rentikan lah.......

p/s: lagipun kahwin kat sekali saja seumur hidup...(kes biasa lah, spesel kes tu lain cerita ma)

memang walimah bertujuan untuk mengisytiharkan perkahwinan pasangan, tapi tak semestinya tak ada pelamin orang tak kenal pasangan... :jangan:

kalau nak semua orang kenal, senang saja, suruh pasangan tu sambut semua tetamu yang hadir, confirm semua kenal, ngeh3x

yang bermasalahnya bukan ada pelamin ke tidak, tapi apa yang dibuat dengan pelamin tu, dan di mana letaknya.

kalau setakat letak pelamin dalam rumah untuk bergambar bersama2 keluarga atau sahabat, bagi saya apa salahnya kan? tapi yang dok pamer kat orang ramai itu yang kita tak hendak, bersanding di khalayak ramai, mempamerkan pasangan untuk ditatap oleh orang ramai, tang tu yang ramai kata tak boleh.

p/s: memang kahwin sekali saja seumur hidup, sebab tu pastikan ia berjalan mengikut cara yang betul.

p/s2: tapi bagi kita kaum lelaki ni, ada can nak kahwin sampai 4 kali seumur hidup, ngeh3x...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-08 16:16


Salam Alaik

ok saja tak ada pelamin. buat apa nak pelamin2...membazir duit saja. di hari itu ana tengok bakal abang ipar ana kahwin...relax saja tak ada pelamin. simple tapi bermakna. esok ana kahwin pun tak nak pelamin juga. belah laki pula for sure memang tak ada pelamin... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 21:56


pelamin tak mahu.....

tapi bilik tidur yang patut jadi rahsia suami isteri di tayang2.. siap bagi orang tengok/ keluar masuk puji2 lagi...

yang pengantin dok posing2 konar baring ataih katil tu belum kira lagi ;) .

pendapat saya....baik buat pelamin yang simple untuk jadi tempat bergambar sekeluarga(bukan untuk pengantin duduk) dari hias bilik tidur beria-ia untuk jadi tontonan umum.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 22:18


kalau saya nanti nak ada pelamin juga. just untuk ambil gambar dengan family. ;))

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 22:34


yang paling penting pastikan niat untuk pasang pelamin tu untuk apa....kalau setakat nak riya dan menunjuk2......jatuh haram majlis persandingan tu........tak pasal2 dapat dosa kering........
macam IM kata, biar pasangan tu saja yang sambut tetamu, habis cerita....
kalau orang tanya, senang nak jawap........tak ada lah habih duit sewa pelamin, jimat banyak dah tu

p/s: kalau nak buat pun, buat yang simple2 saja, untuk tatapan family terdekat sahaja

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 12:58


hmm... taringat masa p walimah sahabat di melor...
walimahnya, ada pelamin, tapi dalam rumah....
yang menyambut tetamunya, pasangan perantin terbabit..
perantin yang duduk kat pintu pago... bukan ummi dan abinya.. tapinya ummi dan abinya ada jugaklah di situ...
pelamin tu, duduk dalam rumah dediam...digunapakai untuk ambil gambo2 kenangan bersama sanak saudara...
hmm... boleh saja....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 13:40


Tiru macam bujang lapok pun boleh kalau tak nak naik pelamin. Nikah di rumah Tok Kadi. Kalau Tok Kadi tidur kita kejutkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 14:20


Assalamualaikum...

hhmmm... entah lah...rumit juga masalah ini...

teringat kata-kata ustaz hasrizal dikala Talk Show nisa' "aku terima nikahnya"

kita sekarang ini adalah orang yang berada ditengah-tengah... jadi kena lah pandai.


ish...payah juga ek... macam mana lah nanti... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

RIYADHUS_SALIHIN
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34902
Posting: 21
Dari: Taman Orang2 soleh

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 16:31


Pada 08-09-08 15:00 , puterilindunganbulan2005 posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju akan pendapat suami kawan adik.. bagi saya cukupla.. majlis.. ringkas yang diadakan tak perlu pelamin2 heheh.. disamping dapat mengelakkan boros.. dapat mengelakkan syubhah jua.. heheh
pelamin ni macam adat resam hindu saja...cukupla sekadar orang tahu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIYADHUS_SALIHINProfil   Hantar PM kepada RIYADHUS_SALIHIN   Quote dan BalasQuote

IrisS
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2004
Ahli No: 7866
Posting: 57
Dari: PuLaU MuTiaRa

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-09-08 18:07


Saya akan berkahwin tak lama lagi.. InsyaAllah tak ada pelamin untuk berenjin2.. hanya utuk bergambar dan makan beradap saja. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For IrisSProfil   Hantar PM kepada IrisS   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 18:53


:-) Assalamualaikum




    Biasanya ada pelamin ni untuk bersanding kan?buat saja tirai tapi tak yahla bersanding2 ni...just untuk bergambar saja...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

kasihmu-amanahku
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4140
Posting: 709
Dari: rahsia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-09-08 01:09


apa lah nak difikir masalah pelamin tu.buat yang wajib dah lah.kalau teringin sangat,buat pelamin kecik dalam rumah.khas untuk sesi bergambar bersama keluarga.just a simple one.buat grand sangat pun bazir duit saja.bukan murah kos pelamin tu.lagi bagus duit pelamin tu buat belanja dapur.boleh guna 5-6bulan tu.hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihmu-amanahkuProfil   Hantar PM kepada kasihmu-amanahku   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 10:34


Pada 11-09-08 01:09 , kasihmu-amanahku posting:

!!! QUOTE !!!

apa lah nak difikir masalah pelamin tu.buat yang wajib dah lah.kalau teringin sangat,buat pelamin kecik dalam rumah.khas untuk sesi bergambar bersama keluarga.just a simple one.buat grand sangat pun bazir duit saja.bukan murah kos pelamin tu.lagi bagus duit pelamin tu buat belanja dapur.boleh guna 5-6bulan tu.hehehe



Tu diaaaa noooo..... dok habaq mai...

Sahabat lama, kasihmu-amanahku. Prof setuju juga pendapat anta. Kalau memikirkan tahap tinggi pun macam payah nak dapat keputusan walaupun ada dikalangan sahabat sudah menyentuh pandangan dari sudut agama.


p/s: rasanya buat sekadar syarat maknanya yang ringkas untuk bersanding...


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 11-09-08 11:31


takpe2 Kalau mak ayah nak sangat naik pelamin, kita cadangkan mak & ayah saja yang dok kat situ...heheheheheh..grau2 boleh lah...Kalau betoi2..impact tak jadi kahwin taggung lah ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 11:51


Pada 09-09-08 16:16 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

ok saja tak ada pelamin. buat apa nak pelamin2...membazir duit saja. di hari itu ana tengok bakal abang ipar ana kahwin...relax saja tak ada pelamin. simple tapi bermakna. esok ana kahwin pun tak nak pelamin juga. belah laki pula for sure memang tak ada pelamin... :-D



Betul tu...Banyak lagi benda yang berfaedah boleh dibuat...Penat-penat cari duit takkan nak dibazirkan macam tu saja...Beli barang kemas untuk isteri lagi bagus...

p/s: Ingatlah orang tersayang...Anda mampu mengubahnya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 11:52


Pada 10-09-08 12:58 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

hmm... taringat masa p walimah sahabat di melor...
walimahnya, ada pelamin, tapi dalam rumah....
yang menyambut tetamunya, pasangan perantin terbabit..
perantin yang duduk kat pintu pago... bukan ummi dan abinya.. tapinya ummi dan abinya ada jugaklah di situ...

ooo, ingatkan ummi dan abinya pula yang dok atas pelamin, mana tau dolu2 masa mereka kawin tak ada pelamin so tiba-tiba nak merasa pula :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-09-08 16:00


Pada 11-09-08 11:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!


p/s: Ingatlah orang tersayang...Anda mampu mengubahnya...


kalaulah saya bersabar.... :-(
:-D :lol: :lucu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 16:02


Pada 11-09-08 16:00 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-09-08 11:51 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!


p/s: Ingatlah orang tersayang...Anda mampu mengubahnya...


kalaulah saya bersabar.... :-(
:-D :lol: :lucu:


pakailah topi keledar ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 15:23


salam 'alaik...

bagi saya..ta perlu kepada pelamin pun ok saja...
sah jugak kan nikah kita tu...
cuma mungkin akan timbul bantahan daripada orang-orang tua...

jika terpaksa...tegak kan saja lah pelamin tu...
tapi kalau boleh dielak kan acara persndingan..
mungkin lebih baik....
apapun berbalik semula pada niat kita mgunakan pelamin tu...

ps: cuma pandangan saya...


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-09-08 16:47


salam...

saya pun setuju dengan lubaina..takperlu pelamin pun akan sah dan ceria masjlis itu....bukan pelamin menentukan majlis itu meriah atau tidak...yang penting perkara yang wajib... soal orang tua mmglamereka kalau boleh nkkite naik pelamin, tapi isya-ALlah kalau kita nekad dan beri hujah yang bagus,mereka pun akan hormat keputusan kita...

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-09-08 17:05


Pada 12-09-08 16:47 , arfah_razali posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

saya pun setuju dengan lubaina..takperlu pelamin pun akan sah dan ceria masjlis itu....bukan pelamin menentukan majlis itu meriah atau tidak...yang penting perkara yang wajib... soal orang tua mmglamereka kalau boleh nkkite naik pelamin, tapi isya-ALlah kalau kita nekad dan beri hujah yang bagus,mereka pun akan hormat keputusan kita...

wallahu'alam..


sekali lagi...saya terangkan kepada arfah...berkata tak semudah yang disangka...cuba laksanakan dulu...kawan saya baru ni menceritakan bagaimana halnya apabila dia taknak berpelamin..bakal isteri dia time tu siap keluar hadith, siap keluar syarah lagi..maklumlah...seorang yang faham agama...last² stakeholder yang lebih ramai tu tetap tak bersetuju untuk tidak mengadakan pelamin...dan pada akhirnya, tetaplah ada pelamin jugak di hari kejadian...

kesimpulan : win-win situation, dah banyak diterangkan di atas tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 17:30


Pada 12-09-08 17:05 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!



sekali lagi...saya terangkan kepada arfah...berkata tak semudah yang disangka...cuba laksanakan dulu...kawan saya baru ni menceritakan bagaimana halnya apabila dia taknak berpelamin..bakal isteri dia time tu siap keluar hadith, siap keluar syarah lagi..maklumlah...seorang yang faham agama...last² stakeholder yang lebih ramai tu tetap tak bersetuju untuk tidak mengadakan pelamin...dan pada akhirnya, tetaplah ada pelamin jugak di hari kejadian...



dia ni macam kes seseorang yang akak kenal...;)

siap warning GANAS lagi."berani, buat lah pelamin! kalau nak tengok aku tinggalkan majlis! tegas sungguh....takut kami dengar dia tekan suara.

dan dan.. tiba hari walimah ...pas nikah.. dah kena berarak satu kg.... dah kena siram2.... sampai LUPA rupanya dah dekat 3 jam dia & zaujah terpacak atas pelamin.. siap kena perli lagi... hai pengantin.. takkan lupa nak turun pelamin agaknya?.... ehehehe

;)

buat arfah.. nak berhujah tu.... hujah juga.... tapi orang tua ni.. silap-silap; hujah.. mahu di bionye kita sampai akhir majlis kang.... bukannya sekali dua.. majlis kawan-kawan yang di 'boikot' dek mertua(terutama mertua perempuan) sebab kecil hati... & jangan anggap.. mertua2 yang akak sebut ni terdiri dari golongan cetek agama ye... kadang majlis siap pasang lagu NASYID ARAB lagi... bila dok risik2.. rupa-rupanya lagu cinta arab rupanya. aduis :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-08 09:59


Assalamualaikum
huhu..ye ke kak.. :sopan: tu lah yang bahayanya...takut terkena batang hidung sendiri..sebelum ni beria-ia takmo, pada hari kejadian...dah lupa dah nak turun dari pentas kebesaran tu..uhuk... :-P

tak mengapalah, jadikan setiapnya sebagai pengajaran..semoga bila anda semua dah ada anak nanti, tak adalah anda yang beria-ia suruh anak-anak berpelamin... :jangan:

insyaAllah, andalah generasi tajdid agama...caiyok!! ;-)

P/S : teringin jumpa kak nurkamar dengan abang shinfay_de :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 10:02


macam mana ye kalau orang yang pobia naik pelamin? bila nak naik saja,berpeluh2 dan nak pengsan. kang kalau dah pengsan naya pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 10:13


Seorang pengantin bukan hanya berkahwin dengan pasangannya. Pengantin turut berkahwin dengan keluarga pasangannya. Maka soal mengambil hati dan menyesuaikan diri dengan keluarga dan sensitiviti mereka, adalah sebahagian daripada tanggungjawab berumahtangga.

Berumahtangga bukan hanya menggabungkan dua insan, malah ia mempersaudarakan dua keluarga. Di dalam sebuah keluarga, ada pelbagai peringkat dan tahap seseorang di dalam menilai dan melihat Islam.

Jangan pula kerana mahu membuang adat, kita turut membuang adab.
Janganlah pula pada hari kita “menyambut mertua”, kita hilang pertimbangan. Jangan kerana menegakkan agama, kita hilang budi bahasa. Jangan ketika masih di rumah ‘orang’ kita masuk berjalan tempang.

hehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150876 saat. Lajunya....