Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 5 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Aktiviti berfikir galak makan lebih banyak


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Aktiviti berfikir galak makan lebih banyak

Please Mendaftar To Post


Oleh Aktiviti berfikir galak makan lebih banyak

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 12:30


Aktiviti berfikir galak makan lebih banyak

Kerja intelektual perlukan kalori berlebihan, penyumbang gemuk

ONTARIO: Satu kajian baru mendedahkan aktiviti intelektual sebenarnya menjadikan orang ramai makan lebih banyak berbanding sekadar berehat.

Hasil kajian berkenaan mungkin membantu menjelaskan masalah kegemukan di kalangan masyarakat yang cuma duduk dan berfikir, lapor LiveScience.com.

Penyelidik membahagikan 14 penuntut universiti kepada tiga kumpulan untuk sesi selama 45 minit sama ada berehat dalam keadaan duduk, membaca atau mengingati teks, atau menyelesaikan siri ujian memori, perhatian dan teka teki pada komputer.

Saintis mendapati, kumpulan pemikir berkenaan mengambil cuma tiga kalori lebih berbanding kumpulan yang berehat. Selepas sesi itu, peserta dijemput makan sebanyak yang mereka mahukan.

Walaupun kajian membabitkan jumlah peserta yang amat kecil, hasilnya mengejutkan. Penuntut yang melakukan ujian komputer mengambil 253 lebih kalori, atau 29.4 peratus lebih berbanding kumpulan yang berehat. Mereka yang mengingati teks pula mengambil 203 lebih kalori berbanding kumpulan berehat.

-ihsan Bharian online-

p/s: banyakkan fikir tentang iman, InsyaAllah gemuk badan dan gemuk Iman............


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 10:32


Pada 08-09-08 12:30 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Aktiviti berfikir galak makan lebih banyak

p/s: banyakkan fikir tentang iman, InsyaAllah gemuk badan dan gemuk Iman............



Ye ke..nampaknya ana kena banyak berfikir lagi..sebab ana slim sangat.ehehe..tapi ada benarnya kajian ni..lepas kita buat kerja berfikir yang berat, saya rasa tahap kelaparannya lebih tinggi daripada biasa..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-08 11:44


hmm.. kalau ikut syla.. lah.. kan memang betul agaknya.. kalau saya dok khusyuk ngadap buku.. then, buat mind map.. start mengahafal.. 2 jam kemudian mulerla.. hehehe rasa lapar sangat heheh.. bunyinya pelik tapi benar..hehe sebab mungkin menggunakan tenaga berfikir secara belebihan agaknya agaknya tak tau.. lah.. heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

Nur_Haq
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33776
Posting: 12
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 09-09-08 12:04


Biasa rasa lepas keluar saja dari dewan exam. Sure lapar bangattttt... perut pun mulala bunyi2 lepas jawab exam.. huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_HaqProfil   Hantar PM kepada Nur_Haq   Pergi ke Nur_Haq's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 12:19


Yaa... Lapar... Lapar.... Terutamanya setelah study sampai 2.00-3.00am...
Lepas tuuee mulalah keluar giiee kedai mamak layan roti planta and teh
tarik... OOPPSS... Sama juga selepas buat programming... Lapar jugaa...
Tapi... Adakah penggunaan otak akan consume berkilo-kilo kalori yang
telah kita telan sehingga menyebabkan kelaparan? HHHHEE....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-09-08 10:04


Pada 09-09-08 10:32 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!



Ye ke..nampaknya ana kena banyak berfikir lagi..sebab ana slim sangat.ehehe..tapi ada benarnya kajian ni..lepas kita buat kerja berfikir yang berat, saya rasa tahap kelaparannya lebih tinggi daripada biasa..



Lepas ni bolehlah fikir hal negara dan dunia sejagat..ehehehe..sekadar gurauan ek en.azemi...
Bila diingat-ingat kembali masa zaman belajar memang selalu terjadi sindrom ni..tapi yang merbahaya bila mula ambil mkanan rapu untuk menampung kelaparan diwaktu malam ketika study..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

ziyan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24835
Posting: 48
Dari: KL

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 10:46


yup sebagai pelajar saya pun mengakui kadang-kadang org yang kerja guna tenaga pun makan sikit daripada org yang kerjanya banyak berfikir

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyanProfil   Hantar PM kepada ziyan   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 18:49


:-) Assalamualaikum



    Betul jugak ek..kalau study mesti cepat lapar..kalau tak study seharian tak makan tak apa pulak.... :berfikir:


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-09-08 00:29


Ya... saya sokong... time pulun buat tesis tu... lapar saja memanjang... bila rilek2 baca novel tak ada pulak rasa nak mengunyah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102821 saat. Lajunya....