Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: USM berstatus APEX University: Tahniah dan Harapan


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» USM berstatus APEX University: Tahniah dan Harapan

Please Mendaftar To Post


Oleh USM berstatus APEX University: Tahniah dan Harapan

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 19:57


Terlebih dahulu kita mengucapkan tahniah kepada USM kerana dianugerahkan status APEX oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Sememangnya USM merupakan universiti yang layak untuk dianugerahkan dengan status tersebut. USM dianugerahkan status tersebut diatas sifatnya yang agak bebas dari pengaruh politik dan kecenderungannya untuk berubah menjadi lebih baik.

sampaikan salam tahniah anda dan harapan untuk USM APEX UNIVERSITY..... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 20:03


saya USM APEX student ucapkan tahniah kepada kepimpinan usm dia atas usaha gigih untuk mencapai kecemerlangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 22:23


Assalamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

maap boleh terangkan apekah APEX? apa kegunaannye? ianye satu standard ke macam sistem standard yang lain?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 23:37


An Apex University is a conceptual construct that in due time will stand
atop the pyramid of institutions. The Apex Universities will be the
nation’s centres of academic distinction. As preconditions of its success, Apex Universities must contain the
following key elements:

1. The best leaders. Apex universities are to be headed by
accomplished leaders in every sense of the word. They are
visionary, fiercely motivated and committed to the ideals of
excellent scholarship. They are managers and administrators
par excellence who bring talents to bear on the optimal
management of human and other assets of the university.
They are great communicators endowed with an excellent
command of the English language. They are morally upright
and of impeccable integrity. They are great motivators who
are able to spur others to excel.

2. The best faculty.
The faculty must be talented and renowned
for their scholarship in their respective fields. A mix of local
and foreign academics would make for a healthy infusion of
global knowledge. They are great teachers as well as great
researchers in their own right. Their classroom technique will
be refreshing, inspiring and motivating. Their research is
creative and innovative, and is designed to advance human
inquiry and extend further the frontiers of knowledge.

3. The best students.
Merit shall be the uncompromisingcriterion for selection into Apex Universities. Only those whosatisfy the rigorous academic entry requirement will beelected. A high standard of academic excellence is
expected to be continually and consistently demonstratedby students throughout the duration of their courses.Student selection will reflect the demographic profile of the country including a healthy mix of top international students.
4. The best facilities.
Apex Universities shall enjoy the best
facilities. They shall be equipped with state-of-the-art
facilities which would enhance

Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 05:38


mana student usm ni..takkan tidak ada agaknya yang join portal ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-09-08 07:57


Assalamualaikum
ok..tu kriteria untuk menjadi Apex University..jadi, kiranya dia adalah standard lah ni? bagaimana jika kriteria ni pada masa depan tak dipenuhi?adakah penganugerahan itu akan ditarik semula?ada penilaian tahunan ke dibuat bagi memastikan standard ni sentiasa terpelihara?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 08:50


menengokkan keempat2 ciri tu, jika betul-betul dipenuhi, memang mantop... tahniah to USM sebab mencapai darjat APEX university ni.

tapi walaupun dah mencapai sesuatu status ni, harapan saya, USM dapat terus mempertahan dan mempertingatkan lagi mutu dan pencapaian.


p/s: ada juga dengar yang dipertua majlis perwakilan pelajarnye diinterview radio Bernama 24 hari tu.

huhu. teruskan usaha anda semua.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 09:18


Pada 06-09-08 23:37 , akis_zamani posting:

!!! QUOTE !!!

An Apex University is a conceptual construct that in due time will stand
atop the pyramid of institutions. The Apex Universities will be the
nation’s centres of academic distinction. As preconditions of its success, Apex Universities must contain the
following key elements:

1. The best leaders. Apex universities are to be headed by
accomplished leaders in every sense of the word. They are
visionary, fiercely motivated and committed to the ideals of
excellent scholarship. They are managers and administrators
par excellence who bring talents to bear on the optimal
management of human and other assets of the university.
They are great communicators endowed with an excellent
command of the English language. They are morally upright
and of impeccable integrity. They are great motivators who
are able to spur others to excel.

2. The best faculty.
The faculty must be talented and renowned
for their scholarship in their respective fields. A mix of local
and foreign academics would make for a healthy infusion of
global knowledge. They are great teachers as well as great
researchers in their own right. Their classroom technique will
be refreshing, inspiring and motivating. Their research is
creative and innovative, and is designed to advance human
inquiry and extend further the frontiers of knowledge.

3. The best students.
Merit shall be the uncompromisingcriterion for selection into Apex Universities. Only those whosatisfy the rigorous academic entry requirement will beelected. A high standard of academic excellence is
expected to be continually and consistently demonstratedby students throughout the duration of their courses.Student selection will reflect the demographic profile of the country including a healthy mix of top international students.
4. The best facilities.
Apex Universities shall enjoy the best
facilities. They shall be equipped with state-of-the-art
facilities which would enhance


oooo patut lah utm tak dapat apex, walaupun top kat Malaysia ni

:cry:


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 14:49


tak apa alwalid...nanti UTM dapatla itu....mungkin tahun depan..gheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 15:23


Pada 07-09-08 14:49 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

tak apa alwalid...nanti UTM dapatla itu....mungkin tahun depan..gheheheh


Naib Canselor UTM sekarang kena tukar agaknya baru dapat.ekeke..
tahniah USM..USM memang layak dapat APEX University..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 18:43


Pada 07-09-08 15:23 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-09-08 14:49 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

tak apa alwalid...nanti UTM dapatla itu....mungkin tahun depan..gheheheh


Naib Canselor UTM sekarang kena tukar agaknya baru dapat.ekeke..
tahniah USM..USM memang layak dapat APEX University..



betul betul betul
NC tu dah patut tukar beb......
tak banyak sumbangan dia pada utm

:hammer:

huhu


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ctkhadijah
Warga Rasmi
Menyertai: 20.02.2004
Ahli No: 7428
Posting: 18
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 07-09-08 20:06


Tahniah USM!semoga dapat mengekalkan kecemerlangan di masa hadapan.insyaAllah.
i love USM..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctkhadijahProfil   Hantar PM kepada ctkhadijah   Quote dan BalasQuote

ummi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1087
Posting: 1
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 20:52


sebagai seorang pelajar USM saya berasa bangga atas pemilihan tersebut...tahniah USM...semoga terus cemerlang di masa akan datang... I LOVE USM...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummiProfil   Hantar PM kepada ummi   Pergi ke ummi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-09-08 22:42


Pada 07-09-08 20:52 , ummi posting:

!!! QUOTE !!!

sebagai seorang pelajar USM saya berasa bangga atas pemilihan tersebut...tahniah USM...semoga terus cemerlang di masa akan datang... I LOVE USM...=)


wah..tak sangka..ummi..ahli lama..baru 1st time posting...dan posting untuk universitinya yang tercinta..huhu... :sopan: semoga terus cemerlang bersama ukhwah... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 08:35


Pada 07-09-08 20:52 , ummi posting:

!!! QUOTE !!!

sebagai seorang pelajar USM saya berasa bangga atas pemilihan tersebut...tahniah USM...semoga terus cemerlang di masa akan datang... I LOVE USM...=)


ha'ah lah TT... tahniah buat ummi. posting akhirnya... kena tunggu sampai USM dapat Apex baru tersend posting pertama... syukur dapat Apex... :sopan: :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 10:37


UM,oh, UM... something needed to be done.... kepada warga UM dan alumni sekalian, moh kita bantu universiti kita... Rampas status Apex daripada USM...

he he... saya dengki ni untuk kebaikan, bukan untuk menjatuhkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-09-08 15:25


Assalamualaikum
ghazi, rasanya tak perlu dengki dengan cara macam tu kan..boleh jeq jika USM dapat, lepas tu UM pulak dapat..tak perlu main rerampas ni..huhu.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 15:31


congratz buat semua ahli-ahli USM..dari ukm..wakil saja..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 15:47


Akhirnya debaran di kalangan calon-calon universiti APEX terjawab apabila pengumuman dibuat dua hari selepas pembentangan bajet 2009 pada 29 Ogos 2008. USM telah dipilih sebagai universiti APEX, setinggi tahniah diucapkan kepada USM. Ini bermakna USM telah diberi autonomi dalam semua segi seperti pengambilan pelajar, pensyarah, dan bajet universiti. Pensyarah dan kakitangan universiti APEX akan mendapat gaji betaraf dunia. Maknanya jika perrlu mengambil pensyarah luar yang hebat memang tidak menjadi masalah. Kualiti pelajar yang baik termasuk dari luar negara juga tidak menjadi masalah kerana mempunyai tarikan yang lebih. Yang penting kecemerlangan akademik dapat dicapai dan mencapai rangking dunia. NUS Singapura memang terkenal dengan kemampuan mererka menarik ramai tenaga akademik dari negara luar yang hebat-hebat, dan mereka berjaya menghasilkan penerbitan yang berkelas dunia. Tetapi Singapura saya rasa tidak melahirkan rakyatnya yang hebat. Bagi Singapura yang penting negaranya terkenal di seluruh dunia kerana itu adalah keperluan negara pulau tersebut. Apakah Malaysia begitu? tidak.....

Dalam tempoh sehingga 2025 USM disasarkan seharusnya berada pada ranking ke 100 di dunia. Tiada alasan boleh diberikan jika tidak boleh capai kerana segala keperluan telah diberikan. Pengiktirafan kepada USM telah membuat 3 universiti utama yang lain terutamanya Universiti Malaya terkedu. Salah satu kriteria yang digunakan ialah, universiti berkenaan mestilah sanggup mermbuat transformasi untuk menjadi cemerlang di dunia. Memang sepatutnya UM dilihat akan menjadi universiti APEX memandangkan ia adalah universiti yang tertua di Malaysia. Tetapi, menurut pengamatan saya UM sebenaranya sentiasa pasif dan selalu merasakan mereka berada dipuncak dan tidak merasakan perlu melakukan trfasfotmasi sejak dahulu lagi. UM bangga dengan banyak melahirkan tokoh-tokoh tanah air, termasuk beberapa Perdana Menteri, menteri2 dan Ketua Pembangkag di parlimen sekarang yang dahulu tidaklah begitu cemerlang dari segi akademiknya kecuali dari segi gerakan perlajar. UM sebelum ini sentiasa tidak siaga dan ridak begitu menyerlaah. Kebanyakan penyarahnya banyak mengasilkan penerbitan secara masing-masing demi memenuhi keperluan sebagai seorang pensyarah. Memang dari bilangan penerbitan UM adalah terbanyak tetapi kualiti penyelidikan tidaklah begitu baik, sehingga UKM yang bilangan penerbitannya lebih sedikit dari UM berada pada rangking ke-8 berbanding UM 12 dalam negara OIC pada tahun 2007.

Memang ramai yang tidak mersa terkejut jika UM menjadi APEX, tetapi apabila USM terpilih UKM dan UPM turut merasa terkedu. USM memang mempunyai perancangan yang baik dan sentiada proaktif dalam hal tersebut. UKM mempunyai presentasi yang terbaik semasa penilaian tetapi mungkin ada faktor-faktor lain yang membuat pemilihannya tertunda. Elok juga UKM tidfak terpillih untuk yang petama kerana ini memberi peluang untuk melihat apakah USM benar-benar bersedia dan dapat membuat persediaan selanjutnya untuk 2015.

Sebagai universiti APEX, aspek kecermerlangan adalah paling utama, pensyarah yang kurang produktif akan diberi ingatan dan boleh dinasihatkan berhenti. Maka banyaklah permohonan darai USM memasuki universiti lain kerana tak mampu menanggung beban. Tetapi baginyang aktif ini adalah yang ditunggu-tunggukan. Soalnya berapa ramai yang aktif dan berapa yang pasif. Agenda untuk mendidik anak bangsa juga mungkin kurang menjadi keutamaan apalagi mendaulatkan Bahasa Melayu seperti yang dibanggakan oleh UKM.

Saya merasakan strategi UKM mengutamakan Bahasa Malaysia juga mungkin dibimbangkan tidak mampu untuk membuat transformasi, kerana ianya selalu menjadi kekangan. Tesis kita tidak dirujuk oleh orang luar kecuali yang membuat Pengajian Melayu. Walaupun kita boleh menghujah pandangan ini tetapi itu adalah hakikatnya.

sama ada kita APEX atau tidak tidak, UKM harus terus meluncur ke hadapan dan saya mempunyai keyakinan UKM mampu melakukannya, kerana UKM adalah universiti Perdana.

Dr. Dr. Burhanuddin Yeop Majlis
Pengarah Institut Kejuruteraan Mikro dan Nano Elektronik
Universiti Kebangsaan Malaysia


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 15:50


Teman sentiasa memandang taraf universiti di Jerman dan Jepun (J&J), walaupun tidak berbahasa Inggeris adalah merupakan kuasa sains dan teknologi. Berfikir dengan caragaya sendiri.

p/s

maap kalau ini adalah pendapat yang kolot.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 18:31


tahniah USM.. Rindunya kat kakak-kakak USM.. walaupun hanya berkesempatan belajar selama sebulan kat sana namun sudah terasa ukhwahnya.. :-)


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-09-08 01:39


Tahniah juga buat USM..tapi jangan lupa universiti lain pun tak kurang hebat nya...

Apapun kepada pelajar USM jangan rasa bangsa diri sangat yekk... ahakk..ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 06:53


Pada 08-09-08 15:25 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ghazi, rasanya tak perlu dengki dengan cara macam tu kan..boleh jeq jika USM dapat, lepas tu UM pulak dapat..tak perlu main rerampas ni..huhu.. :sopan:



Hehe, tapi kan status Apex tu cuma satu universiti saja boleh dapat... Betulkan kalau saya tersilap fakta...

Mungkin perkataan 'dengki' yang saya gunakan tu tak sesuai... Walau apapun, yang pastinya kami di UM akan bersaing secara positif dengan USM...

Politik kampus di UM ni saja lah yang masalah sikit...

P/s: sebagai student, antara yang patut kita lakukan sudah semestinya berusaha untuk capai gred yang lebih baik dan excel dalam pembinaan syakhsiyah diri... Memang susah, tapi tak mustahil... Tapi jangan lupa kewajipan lain pulak ye...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 06:59


Pada 08-09-08 15:50 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman sentiasa memandang taraf universiti di Jerman dan Jepun (J&J), walaupun tidak berbahasa Inggeris adalah merupakan kuasa sains dan teknologi. Berfikir dengan caragaya sendiri.

p/s

maap kalau ini adalah pendapat yang kolot.


Eh, pendapat DJ tak kolot lah... Pemikiran yang kolot ialah apabila seseorang itu memandang tinggi bahasa Inggeris dan menganggapnya sebagai satu-satunya bahasa keilmuan yang diterima masyarakat dunia...

Pada pandangan saya, bahasa itu cuma berperanan sebagai medium sahaja.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 07:10


Walaupun saya ni cuma student saja, tapi saya pernah terlibat membantu seorang pensyarah membuat penyelidikan pada tahun lepas (bantu sikit-sikit saja...). Menurut pensyarah tu, setiap staf akademik diwajibkan menjalankan dan menghasilkan sekurang-kurangnya dua penyelidikan dalam masa tertentu (maaf tak ingat, kalau tak silap dalam setahun rasanya). Kiranya sebagai KPI (key performance indicator). Tahun ni tak pasti lah sama ada polisi sebegini masih berjalan lagi ke tak.

Pada hemah saya langkah sebegini ada baik buruknya. Baik kerana menggalakkan staf akademik menjalankan penyelidikan. Buruk kerana dikhuatiri mereka akan buat sambalewa sahaja, asalkan ada. Maklumlah, workload mereka sudah sememangnya banyak, kemudian ditambah lagi dengan penyelidikan. Especially pensyarah yang attach dengan PPUM, sebab di samping mengajar, mereka juga terikat dengan kerja-kerja di hospital.

Wallahu'alam...

P/s: artikel daripada Dr. Burhanuddin yang di-post oleh DJ tu sedikit sebanyak ada benarnya, especially tentang UM... Seorang Professor di fakulti saya pun kata perkembangan UM ni agak mendatar berbanding USM yang menaik pada kadar yang lebih tinggi. Boleh dikatakan yang UM ni agak pasif...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

merpati_biru
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34866
Posting: 2
Dari: penang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 08:15


salam..saya pun student USM..insyaALLAH final year...tahniah diucapkan kepada USM..semoga USM terus maju dan maju...Maju bersama USM...hehe..akis_zamani usm mana? Induk/cwgn?

Bookmark and Share

    


  Member Information For merpati_biruProfil   Hantar PM kepada merpati_biru   Pergi ke merpati_biru's Website   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 09-09-08 11:12


kepada universiti2 lainnyer, teruskan usaha...
semua adalah yang terhebat di antara yang terhebat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 12:40


emmm..tahniah juga pada u ku yang tercinta ini..moga-moga kecemerlangan setanding dengan kualiti..bangga juga jadi warga usm ini tapi tak adalah sampai tahap riak...buat warga u lain,jangan kecewa...itu semua hanya gelaran..jangan lp teruskan perjuangan anda dalam menuntut ilmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 18:58


Tahniah kepada USM
pernah berkhidmat sebagai pegawai penyelidik di USM..
seterusnya tenaga pengajar USM InsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-09-08 00:27


Salam
tahniah USM. dahlah dapat Universiti penyelidikan. sekarang APEX pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136783 saat. Lajunya....