Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
It is possible to fail in many ways...while to succeed is possible only in one way.
-- Aristotle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 114
Ahli: 0
Jumlah: 114




  Yang Masuk Ke Sini
nasiruddin: 34 hari yang lalu
Kang: 53 hari yang lalu
lidah-penghunus: 55 hari yang lalu
muslimin23: 63 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: air katirah


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» air katirah

Please Mendaftar To Post


Oleh air katirah

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 13:05


Assalamualaikum

sapa sapa kat sini yang pandai buat air katirah??? share resepi


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 13:16


pelik saja sedikit..

Kenapa air katirah ni ada kat Johor saja? payah nak jumpa kat tempat lain. First time minum pun tahun lepas. Sedap!

Tapi maaf..pandai minum saja, buat tak pandai..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-09-08 17:04


Assalamualaikum
teringat dua malam lepas...masa ustaz bagi tazkirah solat terawih..
dia first time jumpa air kathirah kat kuantan lepas tu dia belilah..memang sedap..katanya ingredien dia..biji selasih, daun pandan, air gula (sirap) dan apa entah satu lagi...lebih kurang macam tu lah dia cakap..tak susah..saya rasa time beli tu pun boleh saja tanya penjual tu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 16:21


alhamdulillah survey2 terus jumpa resepi ni.maaf lah tulisan caca merba. tak sempat edit. nak siapkan juadah berbuka dah ;)

resepinya

untuk sirap...
2 gula + 3 cawan air
1 HELAI DAUN PANDAN- dimasak sampai mendidih.

BAHAN2 ISINYA...
1 CAMCA BESAR KATHIRA (boleh didapati dikedai2 india. Rupanya seperti
tepung- direndam 1 mlm. kemudian ditapis dan dibilas. setelah itu dimasak dengan air dan ditapis lagi.)

10 biji KEMBANG SEMANGKUK - direndam sampai kembang - buang bijinya - ditapis dan dibilas dengan air masak, k'dian tapis lagi.

1CAMCA BESAR BIJI SELASIH - rendam sampai kembang.

1TIN SUSU CAIR = 410ML. campur sirap tadi + 6 cawan air + 1 sudu teh air mawar (1 titis esen ros) ..didihkan sebentar atas api

CARA MENGHIDANG...
masukkan selasih, katirah dan kembang semangkuk ke dalam mangkuk dan tuang campuran sirap tadi.
MASUKKAN KETULAN AIS JIKA SUKA SEJUK DAN AIR KATHIRA NI SESUAI JUGA DIMINUM SUAM-SUAM.
kalau nak sedap campur limau barli / aiskrim soda.


--------------------------------------------------------------------------------

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 16:26


hmm..sedapnya..
air kathira ni glamor kat jb dan s'pore..
ana pun tau minum saja..tak tau buat...
waa..nak balik jb..nak balik s'pore....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-09-08 22:23


Assalamualaikum
wah..kak nurkamar...terima kasih..terima kasih... :welcome: hm...ni barulah resepi yang betul...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aishah_ay
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.01.2007
Ahli No: 27998
Posting: 23
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-08 01:15


salam..erm air katira..1st time jumpa kat johor ini. sedap jugak. mula-mula nak try takut tak sedap, tapi ada pulak orang nak tolong introduce kan air ini kat saya..erm,,rating: sedap;p. nak lagi lah! bulan ramadhan ini banyak jual kat bazar ramadhan. kalau hari biasa susah sikit nak cari air katira ini. ye ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishah_ayProfil   Hantar PM kepada aishah_ay   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-09-08 15:47


Assalamualaikum
tak adalah susah...senang jeq sekarang nak jumpa..bila dah mula ada satu dua stall yang menjual, dan mendapat tempat d hati peminatnya, maka akan mulalah tersebar ke merata┬▓ tempat sampai dah tak susah langsung nak cari.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aishah_ay
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.01.2007
Ahli No: 27998
Posting: 23
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 22:44


salam..oo ye ke..tak tahu pulak. ye lah, asyik makan kat tempat sama saja..mana nak jumpa..hehe. Kalau macam tu bagus lah. boleh makan puas2. Lagipun kat johor ni saja boleh dapat air katira ni.. kalau nak buat sendiri menggunakan resipi yang diberi saudari nurkamar,,tak tahu tahun bila boleh minum..huhu. faham-faham saja lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishah_ayProfil   Hantar PM kepada aishah_ay   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 13:05


huhuu... ismi pun tau minum saja...(sekali saja pun)

1st time jumpa kat kafe kolej... terkezut aairnye kale ijo ada aksesori lagi...
terus beli...
tapi, tak masuk dengan tekak... adess...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 13:53


Pada 11-09-08 13:05 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

huhuu... ismi pun tau minum saja...(sekali saja pun)

1st time jumpa kat kafe kolej... terkezut aairnye kale ijo ada aksesori lagi...
terus beli...
tapi, tak masuk dengan tekak... adess...

hohoho, hari tu ternampak kat bazar ramadhan, terus beli sebab nak test...

p/s: boleh lah... :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 14:42


kat Terengganu tak jumpa lagi air ni..ada sesiapa sudi nak tolong pos tak air ni kat ana? :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 650
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 14:44


nak juga ana try buat..tapi macam leceh saja....tak apalah..suruh isteri ana buat nanti..

tapi bila eh...kawin pun belum...:berfikir:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 14:57


Pada 06-09-08 13:16 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

pelik saja sedikit..

Kenapa air katirah ni ada kat Johor saja? payah nak jumpa kat tempat lain. First time minum pun tahun lepas. Sedap!

Tapi maaf..pandai minum saja, buat tak pandai..:)


erkkkk akak kat tempat saya(sabak bernam) pun ada jual air katirah ni.....saya tak berani nak beli....tapi warnanya hijau-hijau macam air pandan... :kelip:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 10:54


Pada 11-09-08 14:57 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-09-08 13:16 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

pelik saja sedikit..

Kenapa air katirah ni ada kat Johor saja? payah nak jumpa kat tempat lain. First time minum pun tahun lepas. Sedap!

Tapi maaf..pandai minum saja, buat tak pandai..:)


erkkkk akak kat tempat saya(sabak bernam) pun ada jual air katirah ni.....saya tak berani nak beli....tapi warnanya hijau-hijau macam air pandan... :kelip:


semalam saya beli sekali lagi air tu, tapi nama dia macam lain sikit, air kaitirah...

airnya yang warna ijo, sesuai sangat lah untuk diminum oleh warga ukhwah, dan juga para penyokong warna ijo :sopan:

p/s: rasanya, erm boleh lah... nyum2 ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 12:41


IM ni addicted dengan air katirah ek? :kelip:
tempat saya ni majoriti jawo.....tu fasal ada jual air ni agaknya.... :berfikir:

sedap sangat ke? kena try beli ni... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 13:07


salam...erm..sedap ...saya pun suka sangat..mesti beli air katira...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 14:19


saya, jangankan tak pernah tahu resepi air katirah ni, ataupun pernah minum air katirah ni, tapi tahu kewujudan sejenis air bernama air katirah ni pun tak... huhuhu.

kiranya ni lah first time saya dengar nama ni, di ukhwah ni, pada hari ni.

ni air orang jawa ke??? patut lah saya tak tahu. :P

harap-harap dapat rasa one day.


p/s: saya tak biasa dengan makanan/minuman dari johor/selatan. yang saya biasa, utara dan timur.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 15:51


Pada 11-09-08 14:57 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-09-08 13:16 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

pelik saja sedikit..

Kenapa air katirah ni ada kat Johor saja? payah nak jumpa kat tempat lain. First time minum pun tahun lepas. Sedap!

Tapi maaf..pandai minum saja, buat tak pandai..:)


erkkkk akak kat tempat saya(sabak bernam) pun ada jual air katirah ni.....saya tak berani nak beli....tapi warnanya hijau-hijau macam air pandan... :kelip:



oo..kiranya sekarang ni dah bersepah-sepah lah air katirah ni dijual. sebab sebelum ni org-org johor cakap nak dapat air katirah hanya di johor sahaja. mungkin penjual2 tu org johor agaknya..boleh lah usha2.. :-D

adik awan..beli saja.jangan takut! sedap lah.. Kalau tak takkan ada org yang beli lagi..dan beli lagi..huhu :sopan:

mm..bila boleh jenguk bazar ek..harap-harap dapat jumpa air katirah ni.. :terliur:


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 09:42


air katira / kautsar ni ada yang warna ijau ada yang warna putih...

sama saja rasa dia. cuma ijau mungkin boleh lah dibayangkan minum air temikai susu.. sebab rasa dia dah dekat-dekat itu ;)

** jupo dah kat pasar muhibah pandan..... ok lah... puas hati.. rm2 plastik gaban... penuh satu jag besar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 13:00


hehee...saya pun tahu minum saja..memang favourite air katirah. tapi saya suka air katirah yang wane ijau..nampak lebih menarik..tapi tak tahu lah rasa nya same ke tak dengan air katirah yang putih..


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 16:35


aisey.. int air katirah ini satu malaysia ada.. rupanya banyak kat johor .. huhu.. rasa dia bgntung juga pada stall yang jual.. ada yang cempelang(cair dan rawor) ada yang pekat lemak berkrim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 20:11


resepi best air katirah dapat dari kawan... tapi ni minum untuk 20 orang begitu... saya sendiri dah try bikin hari 2..

20 cawan air, di masak dahulu..
campur kan 3 tin susu pekat dan 2 tin susu cair..
5 sudu makan banana esen
kacau kembali hingga mendidih..

biarkan ia sejuk dengan udara biasa.. kemudian di campur kan dengan kembang semangkuk dan biji selasih..

sedap tau.. cubalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109059 saat. Lajunya....