Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
isa777_musa: 2 jam, 19 minit yang lalu
zam_rizal: 9 hari yang lalu
wanja: 19 hari yang lalu
MTMKi: 27 hari yang lalu
Kang: 27 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Temuduga KPLI


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Temuduga KPLI

Please Mendaftar To Post


Oleh Temuduga KPLI

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-09-08 23:45


Assalamualaikum

sahabat-sahabat...
saya nak minta tip2 bagaimana nak hadapi temuduga KPLI. Hari rabu ni alhamdulillah saya di panggil untuk temuduga..
tapi rasa nervous sikit, tak tahu apa yang akan berlaku..

boleh tak sahabat-sahabat berikan sedikit tip bagi yang pernah melaluinye..

syukran....


-----------------
ISLAM itu indah..tiada agama yang boleh menandinginya..
JANGAN biarkan kesucian ISLAM terus dicemari..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 05-09-08 09:37


dapat kiranya saya kongsi sedikit..saya baru lepas tmuduga pada 4 ogos..
ambil pengajian islam...

1st, masuk ramai-ramai dalam 5 orang, kena buat krgan dalam masa 30 minit
lepas tu perbincangan group..diberi tajuk, dan setiap org kena bercakap...kebanyaakn tajuk berkaitan pendidikan...
last sekali individual...soalan yang ditanya berkaitan isu-isu pendidikan dan subject yang diambil..

saya tak ada tip ...prepare pun tak, sebab tak jangka dapat tmuduga...
tapi kena banyak membaca isu berkaitan pendidikan..
depend pada subject yang kita minta.....

sebelum masuk, banyakakn doa...semoga dipermudahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 11:16


salam...
buat karangan tu untuk apa?
mereka nak nilai handwritin kita atau
na menilai handwriting dan idea kita
dalam mengembangkan penulisan..?

macam mana ye jika kita hilang surat senat pegesahan ijazah dan transkrip?
ada ta caranya untuk kita dapatkannya semula...
kalau universiti da menutup permohonan untuk dapatkan dokumen2 tersebut?


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 11:37


tips2 tu saya takla banyak..tapi nak kongsi sikit saja..:

- Kalau penemuduga tanya, Kenapa nak jadi guru?..jangan jawab "saya menjadi guru kerana ingin mendidik anak bangsa"-jawapan ni salah sama sekali
- jangan jawab "saya ingin menjadi guru sebab minat semenjak kecil lagi"- ni pun salah..rangka jawapan lain yang munasabah..

- tips lain- tegas dan yakin dengan jawapan..contohnya dia soal "awak sanggup dihantar ke pdalaman...?"..

jawab dengan yakin dan tegas " ya, saya sanggup.." jangn bagi jawapan meleret2..seperti.."sebenarnya, saya tidak kisah dihantar kemana2..bla bla bla"...

itulah sedikit sebnyak tips2nya..wallahua'lam..goodluck..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 05-09-08 12:52


Pada 05-09-08 11:16 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
buat karangan tu untuk apa?
mereka nak nilai handwritin kita atau
na menilai handwriting dan idea kita
dalam mengembangkan penulisan..?

macam mana ye jika kita hilang surat senat pegesahan ijazah dan transkrip?
ada ta caranya untuk kita dapatkannya semula...
kalau universiti da menutup permohonan untuk dapatkan dokumen2 tersebut?



ini mugkin ikut subject yang kita ambil,
mungkin disebabkan saya ambil pengajian islam....karangan yang saya kena buat, krangan arab..tak tahula apa yang saya jawab...
pasal surat senat, hari tu saya tak bawa...
takdala pula mereka tanya..
tapi boleh download Kalau tak salah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 05-09-08 12:55


pernah jiga saya ditanya oleh penemuduga...
apa kriteria yang kita ada untuk menjadi guru...
fuh...berpeluh juga nak jawab...
penampilan mesti kemas, sebab saya hari tu perasan juga..
penemuduga pandang atas bawah.....
huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 07-09-08 23:02


Pada 05-09-08 11:37 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

tips2 tu saya takla banyak..tapi nak kongsi sikit saja..:

- Kalau penemuduga tanya, Kenapa nak jadi guru?..jangan jawab "saya menjadi guru kerana ingin mendidik anak bangsa"-jawapan ni salah sama sekali
- jangan jawab "saya ingin menjadi guru sebab minat semenjak kecil lagi"- ni pun salah..rangka jawapan lain yang munasabah..

- tips lain- tegas dan yakin dengan jawapan..contohnya dia soal "awak sanggup dihantar ke pdalaman...?"..

jawab dengan yakin dan tegas " ya, saya sanggup.." jangn bagi jawapan meleret2..seperti.."sebenarnya, saya tidak kisah dihantar kemana2..bla bla bla"...

itulah sedikit sebnyak tips2nya..wallahua'lam..goodluck..


syukran jazilan pada yang memberi komen...
jadi kalau penemuduga tanya kenapa nak jadi guru...
emm apa jawapan paling sesuai ye....


-----------------
ISLAM itu indah..tiada agama yang boleh menandinginya..
JANGAN biarkan kesucian ISLAM terus dicemari..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 14:45


Pada 05-09-08 12:52 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-09-08 11:16 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
buat karangan tu untuk apa?
mereka nak nilai handwritin kita atau
na menilai handwriting dan idea kita
dalam mengembangkan penulisan..?

macam mana ye jika kita hilang surat senat pegesahan ijazah dan transkrip?
ada ta caranya untuk kita dapatkannya semula...
kalau universiti da menutup permohonan untuk dapatkan dokumen2 tersebut?



ini mugkin ikut subject yang kita ambil,
mungkin disebabkan saya ambil pengajian islam....karangan yang saya kena buat, krangan arab..tak tahula apa yang saya jawab...
pasal surat senat, hari tu saya tak bawa...
takdala pula mereka tanya..
tapi boleh download Kalau tak salah...



masalahnya...
jika kita ta konvo lagi dan kita tak ada surat pgesahan tamat pgajian dan transkrip akademik...
macam mana ye....

boleh ta sesiapa cerita kan dengan lebih lanjut lagi pjalanan tmduga bagi KPLI ni...maksud saya...from A till Z....

afwan....


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105977 saat. Lajunya....