Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam, 59 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: kemusykilan berkenaan wuduk


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» kemusykilan berkenaan wuduk

Please Mendaftar To Post


Oleh kemusykilan berkenaan wuduk

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-08 22:37


Assalamualaikum... ada seorang sahabat tanya kat ana... kalau kita baru makan makanan b erminyak... lepas tu pergi ambil wuduk... sedangkan tangan kita berminyak... minyak kan kalis air... adakah sah wuduk kita dengan tangan berminya? saya terfikir jugak macamana nak jawab soalan macam ni...


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-08 22:51


BismiLlah..

wajib meratakan basuhan ke semua bulu dan juga kulit, Sekiranya di bawah kuku terdapat kotoran atau terdapat minyak yang menghalang sampai air maka wudhuk tidak sah.

Oleh itu, kena bersihkan dahulu tempat yang berminyak dengan sedaya upaya.

Berdasarkan hadith diriwayatkan oleh al Bukhari (161) dan Muslim (241) (Lafaz Muslim) daripada AbduLLah bin Amru, dia berkata yang bererti :

Aku kembali bersama RasuluLLah s.a.w dari Makkah ke MAdinah hingga apabila kami sampai ke kawasan air di suatu jalan, tiba-tiba satu kaum telah bersegera ketika waktu Asar dan mereka telah berwuduk dalam keadaan gopoh, kemudian kami berhenti di tempat mereka, sedang buku lali (mata kaki) mereka tidak dibasahi oleh air (wudhuk). Rasulullah s.a.w bersabda Celakalah/binasalah buku-buku lali disebabkan oleh api neraka, sempurnakanlah wudhuk kamu semua.

Sumber rujukan : Fiqh Manhaji Kitab Fiwah MAzhab Syafie, Bersuci dan Sembahyang. Dr Mustofa Al Khin, Dr Mustofa al Bugho dan Ali Asy Syarbaji.

WaLLahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-09-08 23:00


assalamualaikum... syukran... ana baru tahu pasal minyak ni rupanya... jahilnya aku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-09-08 09:41


Pada 03-09-08 23:00 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum... syukran... ana baru tahu pasal minyak ni rupanya... jahilnya aku...

Bukan jahil lah... Confuse saja tu...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 09:45


sebelum ambil wuduk better basuh tangan dengan sabun....
kalau tak ada sabun,basuh guna air dan pastikan tak ada tertinggal kat celah2 kuku

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 10:35


Pada 04-09-08 09:41 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-09-08 23:00 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum... syukran... ana baru tahu pasal minyak ni rupanya... jahilnya aku...

Bukan jahil lah... Confuse saja tu...



ha'ah... betul tu... silap... hehe


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:34


kalau orang yang jenis kulit berminyak, kalau ambil wuduk di muka tu muka berminyak, air boleh sampai kulit ke?
kalau dirumah bolehlah basuh muka dengan sabun sebelum berwuduk..tapi kalau jadi musafir...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099969 saat. Lajunya....