Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Pemaaf kah antum semua?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Pemaaf kah antum semua?

Please Mendaftar To Post


Oleh Pemaaf kah antum semua?

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 14:36


assalamualaikum pembuka bicara.. :-D

pemaafkah antum semua??
pernah ana terbaca..diakhirat nanti..sekiranya kita ingin pengampunan Allah s.w.t..maafkan lah dosa2 org dengan kita..kerana jika kita sukar untuk memaafkan..belum tentu segala dosa2 kita Allah akan ampunkan... :welcome:

Oleh yang demikian, ana nak ambil kesempatan ini untuk membawa beberapa hadis yang berkaitan dengannya. Moga kita mengetahui dan mengelakkan sebarang murka Allah. Umat Islam harus bersatu dan bergerak dalam barisan yang sama. Umat Islam mesti mempunyai satu matlamat yang Allah dan Rasulullah telah ajarkan kepada kita.Nabi SAW telah mengajar kita untuk hidup saling tolong menolong terutama sesama Islam. Perpaduan umat Islam haruslah kita pelihara.

Antara hadis2 nya...

Rasulullah SAW bersabda :

Tidak dihalalkan seorang muslim memulau sesama muslim lebih dr 3 mlm, maka siapa yang memulau lebih dr 3 mlm, lalu mati masuk kedalam api neraka. Hadis riwayat Attirmidzi, al-hakim.


Nabi SAW juga bersabda:

Tidak dihalalkan bagi seorang muslim memulau saudaranya lebih dr 3 mlm, sehingga bila bertemu masing-masing memalingkan muka, dan yang terbaik di antara keduanya ialah yang mendahului memberi salam. Hadis riwayat Bukhari, Muslim.


Mengambil faham dari hadis di atas, ulama telah sepakat mengatakan memberi salam itu penghapus dosa pemulauan.

Wallahualam..

:bye:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 17:54


soalan cepu emas ini! hehe... wallahualam... memang lah ada orang yang kan buat sesuatu yang kadang-kadang kita rasa macam tak boleh dimaafkan.. tapi as time goes by... hati tu lembut jugak.... hehe... so.. pemaaf tu insyAllah.. tapi makan masa lah.. tapi tak sampai bertahun2 lah... kejap saja.. lagipun tak best lah kalau tak maafkan. rasa macam simpan beban saja... he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 18:42


Salam...
Betul kata irashahirah...rasa terbeban saja...jadi cara paling baik..lupakan saja kesalahannya walaupun sakit hati kita yang tanggung...ada hikmah yang kita tidak nampak.Namun kadang-kadang bila acapkali maafkan kesalahan orang lain, seolah-olah mereka ambil kesempatan dengan maaf yang diberikan...PELIK...taknak cuba insaf langsung...


~~~....sekadar berkongsi....~~~    :bunga:


-----------------
Tenang Menuju Cita-cita...Pikul Tanggungjawab...Percaya Diri Sendiri..:)


Bookmark and Share

    


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-08 13:09


salam...

Dalam hadis yang lain pula Rasulullah SAW bersabda :

Terbuka pintu syurga pada tiap hari isnin dan khamis, maka Allah berkenan pada hari itu mengampunkan tiap org yang tidak mempersekutukan Allah dengan sesuatu apapun, kecuali pada org yang masih bersengketa antaranya dengan saudaranya, maka dikatakan Allah pada malaikat, Tangguhkan kedua org itu sehingga berdamai, tangguhkan kedua org itu sehinga berdamai, tangguhkan kedua org itu sehinga berdamai.

Didalam hadis di atas Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa Allah telah befirman dengan mengulangi ayat Tangguhkan kedua org itu sehingga berdamai sebyk 3 kali. Disitu Allah ingin menekankan kepada hambanya bahwa Allah amat memurkai org Islam yang tidak bertegur sapa di antara satu dan lain.

Walaupun demikian sekiranya, salah seorang telah mengambil langkah untuk memberi salam ataupun memohon maaf sedangkan pihak yang lain tidak ingin menerima salamnya, maka terampunlah org yang memberi salam tetapi bagi org yang menolakknya kekallah dalam kesesatan dan hasutan syaitan. Nauzubillah... :jangan:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-08 14:07


memaafkan org ni lebih mulia dr meminta maaf,,,adat lah yang memberi lebih bagus dr menerima,,,kan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Aspari
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.01.2008
Ahli No: 32334
Posting: 22
Dari: Johor Bahru-Kedah

Johor  


posticon Posting pada: 02-09-08 14:31


Setuju dengan Sdr Umar =) memaafkan orang lebih mulia... saya entahlah jenis tak kesah rasanya jika ada org buat salah pada saya...macam tak ada apa-apa pernah berlaku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AspariProfil   Hantar PM kepada Aspari   Pergi ke Aspari's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-08 14:34


Dr fadzilah Kamsah kan pernah kata.........maafkan lah semua orang sebelum tidur........untuk bersihkan hati......jadi sempena bulan Ramadhan yang mulia ni sama-samalah kita bersihkan hati kita....amin.. :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 09:43


hala ada seorang kawan tapi dia tua sikit dr hala.. sebelum ni hala rapat dengan dia.. lepas saja hala tahu dia curik duit hala,terus hala putus sahabat dengan dia.. sampai sekarang hala masih benci gila dengan dia.. entahlah susah sangat nak terima sikap dia itu. dahlah ambik duit org lepas itu buat fitnah lagi kat kawan-kawan lain kata hala ni macam-macam.. hati mana tak panas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 11:40


tapi macam mana kalau kita saja yang tegur org tu tapi dia tak tegur kita....jumpa pun buat tak tau....sampai kita sendiri pun terpaksa ikut jadi macam tu...kadang-kadang sedih juga.....nak kata bergaduh tak juga...berselisih bahu pun buat macam tak kenal....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 05-09-08 13:25


salam...
saya tak tahu nak respond bagaimana untuk pertanyaan kat atas tu...sebab actually saya ni tak ada org yang perlu saya maafkan...bila kawan-kawan minta maaf baru-baru ni(sebab pindah kerja),terus saya bagitahu mereka,mereka tak ada salah apa pun, saya saja yang mungkin ada salah dengan mereka....lepas itu ada juga yang pelik dengan kenyataan yang saya bagitahu tu, tapi mereka jadi senang hati bila saya ucapkan begitu:)

pada pandangan saya + jadi prinsip diri...semua yang jadi sama ada kita suka atau tak,adalah dengan izin dr Allah...cumanya jika ianya melibatkan makhluk (macam kawan ke),mereka tu just perantaraan saja...mungkin mereka memang plan nak buat begitu kat kita,tapi perlu diingat,benda tu takkan jadi jika Allah tak izinkan...bila Allah izinkan,sudah pastinya ianya tidak sia-sia untuk kehidupan kita dimasa akan datang....fikir dan bertindaklah secara positif...

dan disebabkan itulah,bagi saya tiada sesiapa pernah buat salah kepada saya pun,sebab mereka tu just jadi perantaraan saja...kalau mereka tak ada salah,bagaimana pula saya nak maafkan;)...rasa kasihan + doakan kat mereka tu adalah, itu jika mereka jadi perantataan yang tak best....tapi saya semestinya ada buat salah dan perlu minta maaf,sebab saya tau saya seorang insan yang semestinya tidak sempurna, pula tu banyak kelemahan dan kekurangan...

musti ada yang kata,nanti akan ada yang ambil kesempatan....tapi percayalah, insyaAllah itu xberlaku jika kita telah mengambil pelajaran dr ujian seblom itu....maybe juga ujian itu datang lagi sebab kita belum lulus lagi, macam kita ambil peperiksaan lah juga cumanya yang memeriksanya sekarang adalah DIA yang Maha Berkuasa...
dan mungkin juga ada yang berkata, saya tak ada buat salah pun,tapi org tu selalu saja nak sakitkan hati saya....mungkin pada zahirnya kita nampak tak salah,tapi bila difikirkan munkin kita juga ada menyumbang kepada perkara itu,maybe sebab kita xtegas ke,ataupon maybe sebab kita terlalai dalam menjaga hak Allah, so ujiannya datang dalam bentuk itu...ataupon maybe juga sebab Allah nak tingkatkan something yang baik dalam diri kita....yang penting,think positive:)

bila diterapkan prinsip itu,alhamdulillah hidup saya jadi senang...tak ada nak sakit hati dan seumpamanya...dan respond dari seorang sahabat bila dia tau tentang prinsip itu, dia kata patutlah hidup saya mudah dan tenang;)
~just sharing my 2 cents opinion~

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107505 saat. Lajunya....