Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 22 jam, 32 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: apa yang dicari dalam hidup ini..?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» apa yang dicari dalam hidup ini..?

Please Mendaftar To Post


Oleh apa yang dicari dalam hidup ini..?

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 14:53


:-(
salam ukhwah untuk semua. erm ana nak tanya pendapat antum semua..apa yang kita cari dalam hidup ini? selain keredhaan Allah, kita perlukan juga keperluan yang lain kan? for example, tempat tinggal yang selamat dan selesa, keluarga, teman-teman dan kawan-kawan...
pernah tak kita terasa kosong, sepi, tak ada matlamat saja hidup...
dan apabila kita dah capai apa yang kita nak, apa yang kita akan buat?...

~Ya Allah berilah dakuk petunjuk dan hidayahMu...~

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 15:32


Salam ukhwah..
Selain keredhaan Allah kita juga perlukan keberkatan dalam hidup ini. Tanpa keberkatan, kita tidak akan dapat merasai ketenangan dalam hidup. Dan tanpa ketenangan, hidup kita akan menjadi tidak keruan. Untuk mecapai perkara-perkara tersebut sangat sukar dan memerlukan usaha yang intensif serta hati yang telus. Apabila dapat mencapainya terasa diri cukup bahagia dan perkara pertama harus kita buat ialah BERSYUKUR kerana Allah memakbulkan pencarian dalam hidup kita selama ini. Wallahualam.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

atirazah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2008
Ahli No: 34224
Posting: 80

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 15:43


Pada 28-08-08 14:53 , puteri_kk posting:

!!! QUOTE !!!

:-(
...dan apabila kita dah capai apa yang kita nak, apa yang kita akan buat?...

~Ya Allah berilah daku petunjuk dan hidayahMu...~


hurm, kita di lahirkan di muka Bumi ini sebagai Khalifah-Nya..
justeru, kita perlu mengabdikan diri kepadaNya..

selain itu, kita perlu mencari sebanyak mana ilmu untuk menambahkan lagi keimanan kita terhadap-Nya..
Bila dah dapat ilmu, jangan simpan seorang-seorang pula..
Kenalah sebarkan..itulah dakwah namanya..

Barulah umat Islam berkembang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For atirazahProfil   Hantar PM kepada atirazah   Quote dan BalasQuote

pelangisenja
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2007
Ahli No: 30239
Posting: 8
Dari: kaki pelangi

Kedah  


posticon Posting pada: 28-08-08 16:22


manusia tercipta dengan sifat lupa... lupa untuk bersyukur...bilamana kita rasa kosong ..sepi dan tak ada matlamat hidup...banyakkan istifar....syaitan suka pada manusia yang alpa...dalam waktu2 terluang tu banyakkan membaca bahan ilmiah...banyak yang boleh kita buat untuk usir perasaan tu...muhasabah contohnya.....tak perlu fikir yang jauh2..fikirkan tentang kejadian tubuh badan kita....dari situ akan wujudnya rasa syukur kita padaNya...

sama-samalah kita berusaha untuk menginsafi diri dengan pemberian dariNYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For pelangisenjaProfil   Hantar PM kepada pelangisenja   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 16:28


kat mana ke pen teman hilang ni? kat sini tiade pula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 17:08


salam..
terima kasih sahabat2 sekalian...diri ini lemah saja.huhu..erm bagus kalau ada yang mengingatkan..syukran...istighfar, membaca buku berilmiah, tak ada lah masa terbuang begitu saja...bila masa terluang, mula lah syaitan2 menyibuk, membisikkan yang bukan2...na`uzubillah..moga kita ditetapkan hati ke jalan yang diredhaiNya....

~Ya Allah, pimpinlah kami dan tetapkanlah hati ini pada jalanMu...~

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-08-08 20:39


Pada 28-08-08 14:53 , puteri_kk posting:

!!! QUOTE !!!

:-(
salam ukhwah untuk semua. erm ana nak tanya pendapat antum semua..apa yang kita cari dalam hidup ini? selain keredhaan Allah, kita perlukan juga keperluan yang lain kan? for example, tempat tinggal yang selamat dan selesa, keluarga, teman-teman dan kawan-kawan...
pernah tak kita terasa kosong, sepi, tak ada matlamat saja hidup...
dan apabila kita dah capai apa yang kita nak, apa yang kita akan buat?...

~Ya Allah berilah dakuk petunjuk dan hidayahMu...~


Selalunya saat terasa kosong, sepi & berasa tiada matlamat hidup, buku-buku motivasi lebih banyak membantu.

Moga hidup senantiasa termotivasi :bunga:



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

na_jieba
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.08.2008
Ahli No: 34408
Posting: 34
Dari: bumi_Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 21:58


salam..
hm..selalunye kita selalu lalai dan alpa terhadap sesuatu...
terlalu asyik mengejar duniawi...
bila difikirkan kembali..tiada gunanya jika ukhrawi kat tak dijagai...
semoga dapat ditingkatkan lagi amalan dan ibadah kepadaNya supaya tak menyesal di kemudian hari...
moga seimbang amalan dunia dan akhirat.. amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For na_jiebaProfil   Hantar PM kepada na_jieba   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 09:55


Pada 28-08-08 14:53 , puteri_kk posting:

!!! QUOTE !!!

:-(
salam ukhwah untuk semua. erm ana nak tanya pendapat antum semua..apa yang kita cari dalam hidup ini? selain keredhaan Allah, kita perlukan juga keperluan yang lain kan? for example, tempat tinggal yang selamat dan selesa, keluarga, teman-teman dan kawan-kawan...
pernah tak kita terasa kosong, sepi, tak ada matlamat saja hidup...
dan apabila kita dah capai apa yang kita nak, apa yang kita akan buat?...

~Ya Allah berilah dakuk petunjuk dan hidayahMu...~


Kalau diri terasa kosong, kembalilah kepadaNya. Saya cadangkan bukalah tafsir al Quran dan dalamilah isinya, insyaAllah kita takkan sepi dan kosong lagi sebab orang Islam terutamanya melayu kebayakannya cuma tahu membaca tapi tak memahami isinya. Banyakkan menyertai majlis ilmu dan membaca buku ilmiah.


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-09-08 15:24


saya cari apa-apa yang buat saya tenang....contoh bila masuk ukwah.com :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-09-08 22:58


salam
apa yang saya cari dalam hidup...rasanya saya mencari keredhaan Allah.saya rasakan saya semakin jauh daripadanya................doakan saya supaya sentiasa berpegang pada taliNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

era_muslimah
Warga Rasmi
Menyertai: 17.11.2008
Ahli No: 35914
Posting: 8
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 11:53


Sesungguhnya..
apabila kita dapat
mardhotillah..
compom segala pelengkap
bagi hidup ini kita akan perolehi..
life 4 Allah...
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For era_muslimahProfil   Hantar PM kepada era_muslimah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 13:49


nak mencari apa yang sepatutnya dalam hidup untuk dunia dan akhirat tapi kadang-kadang lalai...apa pun jangan putus asa perjuangan belum selesai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aleyamaisara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2007
Ahli No: 30035
Posting: 186
Dari: skudai,johor

Sabah  


posticon Posting pada: 18-11-08 13:57


bila kita rasa diri kita kosong,sebenarnya time tulah baru kita nak ingat kaAllah.. bila kita gembira,terlalai seketika...fitrahnya manusia tetap rasa ingin bertuhan.. sejauh mana pagi akan balik pada yang fitrah..

p/s Ya Allah,lalaikah aku selama ini.. ampunkan dosa2 kami.sesungguhnya kami takut akan nerakaMU..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyamaisaraProfil   Hantar PM kepada aleyamaisara   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 11:25


assalammualaikum...
kalau tanya saya..nak cari mardhotillah itu yang sewajanya di cari tapi itu gaklah sesuatu yang sangat sukar apapun saya takkan putus asa untuk terus memburu dan memburu CINTA ALLAH...doakan ye!

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 11:49


Salam...

- apa yang dicari dalam hidup ini..?
- Kita cari ALLAH SWT...
- Tak kira apa yang kita lakukan, apa masalah kita, kita cari Allah...
- hanya ALLAH saja yag dapat bantu kita, dengan cara kita kembali kepada Allah, Tuhan yang Maha Pencipta.. Yang Menghidupkan dan Mematikan...


"Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-lamanya"

Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 12:26


saya sejak kebelakangan ni.. selalu terbayang yang hiudp ni dah tak lama...nak cari pahala dan kurangkan dosa..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 10:51


NAK CARI Keredhaan ALLah,
macam mana??
dengan cari ilmu bermanfaat sebanyak mungkin dan amalkan..
join UKHWAH.COM boleh tambah ilmu buat..hheheehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 10:52


upss..silap taip pula,,means..
join UKHWAH .COM boleh tambah ilmu juga buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 10:54


adoi.prblem da..
join UKHWAH.COM boleh tambah ilmu jugak what

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nur_awatif174
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32840
Posting: 62
Dari: bangi,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 12:07


mencari keredhaan Allah dalam segala hal yang kita lakukan pada hari ini....
semuanya kerana Allah...
tetapi manusia cepat alpa....lupa untuk bersyukur pada Allah....
mudah-mudahan kita semua memperoleh rahmat dan petunjuk dr Allah...
sama-sama berdoa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_awatif174Profil   Hantar PM kepada nur_awatif174   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 09:29


apa yang ummi cari dalam hidup???
ummi nak cari kesudahan hidup yang kekal abadi dan diredhai.. :bunga:


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 10:49


Redha Allah adalah matlamat hidup.
Makan minum, rumah, pakai adalah keperluan hidup demi.
Makan sedap, rumah besar, pakaian mahal adalah kemahuan hidup.

Kalau kita begitu fokus kepada matlamat hidup, kemahuan hidup akan menguncup.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 11:04


salam...bergelinang kelopak mataku ini ketika menatap topik ini...apa yang dikemukakan,itu lah yang ku alami...

apa sebenarnya yang kita cari ye dalam hidup ni???

sebenarnya jawapannya ada pada diri kita sendiri, mungkin belum kita temui lagi...

benarlah peringatan dari sahabatku - "Semakin jauh perjalanan, semakin dekat kematian. Semakin bertambah bebanan, semakin kurang pula keupayaan. Hanya iman dan keyakinan mampu mengayuh perahu kehidupan..." Penuh ketenangan, merempuh ujian. Tuluslah dengan ALLAH, teluslah sesama INSAN...."

- sempena MAAL HIJRAH ni marilah kita berhijrah ke daerah kebaikan -

wallahhua'alam..............


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110007 saat. Lajunya....