Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Perlunya kita pada usrah...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Perlunya kita pada usrah...

Please Mendaftar To Post


Oleh Perlunya kita pada usrah...

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 12:10


Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum w.b.t

kadang-kadang terfikir jugak, Kenapa sebnarnya kita perlu ada usrah ek??
ramai juga senior2 yang approach datang mengajak untuk join usrah..
kita perlu menanakan satu sikap bahawa usrah itu amat penting dalam kehidupan kita...

kita perlu menanam sikap bahawa kita perlu join usrah setiap minggu dan memberi komitmen sepenuhnya terhadap usrah...

maka,jadual kehupan kita perlu diatur mengikut jadual usrah,bukan usrah yang perlu mengikut jadual kehidupan kita...

apa sebab kita perlu berusrah??
kerana usrah itu tempat penyuburan, pembinaan iman kita...
kerana usrah itu tempat untuk kita mendengar lantunan ayat al-quran, tadabbur & tazkirah dimana disitulah pembaikan diri atau islah an-nafs berlaku..ini sesuai dengan surah 51:56..

maka,apabila kita tahu usrah itu adalah tempat pembinaan iman & perubahan diri untuk menjadi manusia lebih baik, kita perlu sedar inilah aktiviti yang paling utama yang perlu kita beri komitmen penuh kepadanya berbanding aktiviti lain seperti makan,bersukan,melukis.menonton tv sebab tidakada aktiviti yang lebih utama berbanding aktiviti pembinaan iman..

pembinaan iman adalah lepin penting dari hobi yang kita sukai...pembinaan iman adalah lepih penting dari menonton tv,pembinaan iman adalah lepin penting dari bersukan..

sebab..yang akan menentukan ukuran keredhaan allah & layaknya kita ke syurgaNya ialah ketakwaan kita kepadaNya,buah dari keimanan kita...bukannya hobi kita,bukannya skil mantap kita dalam bermain bola sepak,bukannya terrornya kita mencari duit dalam berniaga, bukannya berapa lama masa kita habiskan tengok tv.... bukan ini semua...

maka, apabila kita sedar bahawa bukan ini semua yang menjadikan allah redho kepada kita & hanya ketakwaan sahaja yang menjadi penilaianNya, kita tak kan terus2 an beralasan untuk tidak terlibat dengan aktiviti usrah dan aktiviti2 pembinaan iman yang lain di samping usrah seperti rehlah,seminar, program qiamullail...dan sebagainya...

kita berkomitmen kepada usrah disebabkan kita FAHAM bahawa hanya dengan aktiviti pembinaan iman sahaja jalannya untuk mencapai redho Allah..bukannya aktiviti makan,bersukan, menonton tv yang telah disebutkan tadi...

barulah dengan PEMAHAMAN ini,kita merasa senang dengan usrah dan aktiviti keislaman...tidak beralasan untuk tidak hadir aktiviti2 keislaman...berjuang untuk agama Allah ini,mengorbankan masa,tenaga,harta & diri hanya untukNya...

bukan seperti orang-orang munafik yang hanya berbuat aktiviti keislaman untuk keuntungan diri..&melakukan aktviti yang mendatangkan manfaat untuk dirinya..yang merugikan dirinya, maka dia tak akan membuat aktiviti tersebut..

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 12:26


yang paling tragik adalah apabila kita sanggup meninggalkan komitmen kita di jalan Allah hanya kerana hendak berkomitmen kepada hawa nafsu yang mengajak kepada keduniaan..nauzubillah min zalik

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 26-08-08 12:31


salam...

penting untuk peningkatan iman dan hati sentiasa dalam penghambaan kepadaNya...mencari keredhaan Allah SWT.

Bookmark and Share

    


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 12:40


Salam,

Satu tulisan yang bernas dari akhi harakian. Ya! Sememangnya satu program penyaluran tsaqafah Islam yang berstruktur amatlah penting bagi sesebuah jamaah Islam.

Dari sanalah proses pemantapan tsaqafah Islam yang diperjuangkan oleh iemaah dapat dilakukan dengan teratur agar dapat memberi pengaruh kepada pembentukan syaksiyah anggota jemaah . Dari sanalah juga sepatutnya aktiviti dakwah mengubah masyarakat bermula.

Setiap ahli jemaah sepatutnya diwajibkan untuk menghadirkan diri di usrah-usrah yang diatur oleh jemaah secara berkala dan konsisten. Ini ada kaitannya dengan keberkesanan usaha dakwah kepada masyarakat yang diperjuangkan oleh jemaah tersebut.

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 12:51


jadi, insyallah..sesiapa yang tidak ada usrah lagi di tempat anda belajar & bekerja...bolehlah contact saya sendiri di [email protected]

perkenalkan diri anda,bekerja atau masih belajar serta dimana anda bekerja atau belajar sekarang...

insyallah,saya & kawan-kawan cuba untuk membantu anda. sekurang2nya anda dan kawan-kawan berusrah dan sekurang2nya di tempat tersebut usrah berjalan

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 13:02


Salam,

Terima kasih atas jemputan akhi, sebenarnya saya dari HT dan kami telah memiliki program usrah kami sendiri. Cuma dalam HT kami sebut halaqah.

Wasalam. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 17:15


salam..
usrah memang diperlukan. ia memimpin dan memperingatkan kita kepada kekuasaanNya, tempat untuk kita bertemu dan bertukar fikiran. di samping mengutakan ukhwah kita. dari pengalaman ana sendiri, setelah bekerja, dah hampir setahun tinggalkan usrah, terasa kelalaian, kealpaan yang menguasai diri. kita akan hanyut bila bersendirian...
wallahua`lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 22:46


salam.. ana nak tanya harakian... anta punya usrah ni dr jemaah mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 22:49


salamun alaik..
memang usrah penting sangat dalam kehidupan seseorang..usrah bgaikan baja untuk iman kita..bgaikan tumbuhan yang perlukan baja.begitu jugalah iman kita..kadang-kadang ada naik kadang-kadang trun..dulu masa di kampus ana dapat perhatikan prbezaan antara kawan-kawan yang join usrah & menolak usrah..peribadi mereka terlalu brlainan..bagi ana usrahlah tempat kita berkongsi ilmu Allah dan pelbagai perkara berkaitan..sekarang da keluar dari kampus hanya mampu join usrah online..sedih juga..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 22:51


salam... fikrul mustanir... halaqah anta ni same dengan jemaah ikhwan ke? sekadar bertanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 07:43


islam sebelum jemaah....usrah saya menekankan kepada pemahaman islam....
itu yang lebih utama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 08:23


Pada 26-08-08 22:51 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

salam... fikrul mustanir... halaqah anta ni same dengan jemaah ikhwan ke? sekadar bertanya...


Salam,

Saya tidak pernah menghadiri usrah ikhwan jadi saya tidak dapat memberikan komen kepada soalan di atas.

Namun sebelum ini saya selalu menghadiri usrah mingguan sebuah gerakan Islam di tempat saya dan saya adalah di antara ahli usrah yang jarang ponteng. Saya dapati halaqah HT dan usrah tersebut amat jauh bezanya.

Pertama dari segi administrasinya. Dimana kedatangan dan ketepatan waktu sentiasa diambil-kira, keanggotan halaqah dihadkan kepada jumlah yang tertentu (supaya jumlahnya tidak terlalu ramai atau terlalu sedikit) dan kitab yang disyarahkan juga berdasarkan silibus yang ditetapkan oleh parti. Semuanya itu untuk memastikan proses pembinaan anggota halaqah dapat dilakukan dengan lebih cekap.

Kedua dari aspek tsaqafah yang disampaikan juga berbeza ianya bergitu berstruktur dan teratur. Ini untuk memastikan penghadaman anggota halaqah terhadap tsaqafah yang disampaikan dapat dilakukan dengan lebih cepat dan cekap.

Pada 27-08-08 07:43 , harakian posting:

!!! QUOTE !!!

islam sebelum jemaah....usrah saya menekankan kepada pemahaman islam....
itu yang lebih utama....


Benar seperti yang dinyatakan itu. Cuma boleh tak sdr harakian cerita serba sedikit tentang pengisian dalam usrah sdr. Misalnya, kitab yang disyarahkan dan Kenapa kitab tersebut dipilih sebagai material di dalam usrah.

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 09:43


jadi, insyallah..sesiapa yang tidak ada usrah lagi di tempat anda belajar & bekerja...bolehlah contact saya sendiri di [email protected]

perkenalkan diri anda,bekerja atau masih belajar serta dimana anda bekerja atau belajar sekarang...

insyallah,saya & kawan-kawan cuba untuk membantu anda. sekurang2nya anda dan kawan-kawan berusrah dan sekurang2nya di tempat tersebut usrah berjalan

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 11:05


hmmm..saya tak tau nak kata apa mengenai usrah yang pernah saya sertai..sewaktu belajar dulu saya bukanlah seorang yang aktif berusrah..lebih-lebih lagi penyertaan saya adalah secara terpaksa..lepas saja orentasi d kampus terus saya didekati oleh beeberapa individu yang nak bawa saya mneretai mereka..masa tu fikiran memang blur lah..tak tau untuk apa saya dan beberpa rakan dikumoul..last2 baru faham..ikutkan hati malaz rasanya nak join..ye lah..banyak benda lain nak buat berbanding join usrah yang dirase kerap di adakan..namun pada awalnye tak berani nak lari..yelah..Kalau da meneytuh pada kepatuhan pada agama takkan kami nak lawan..kononnya tanpa usrah islam takkan kuat..memang saya akui tapi saya tak betah utnuk itu..lama2..saya semakin jarang ikut tapi kadang-kadang Kalau ada big event saya join lah macam jamnuan ke..meeting ke..rehlah ke..kalau setakat usrah biasa-biasa saya jarang join..

tapi kini bila da meninggalkan bumi hijau kampus sikit demi sikit saya rasa terkilan kerana tak berapa nak aktif..rasa berharga betul ukhwah dalam usrah..rasa rindu nak bertukar2 fikrah...thats why lah saya selalu jenguk ke ukhwah ni..ada juga tempat untuk saya bertukar2 fikiran dan mmbaca coretan org lain..seseklai berargue pun seronok..nak harapkan member2 bukan semua satu kepala dengan kita..kan?

hmmm...nothng to say anymore..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 11:21


salam...ia,kita memang perlu kepada usrah iatu kita perlu kepada tarbiyyah.....

pembinaan iman dan sahsiah.......

dalam kehidupan kita ni, apa yang kita lakukan adalah ibadat selagi mana ia kerana ALLAH.....tidak kira lah bersukan,berniaga ke atau apa sahaja yang mana ia mendekatkan diri kita kepada ALLAH....menonton juga salah satu selagi mana ia bukan kepada yang haram atau yang melalaikan......

islam bukan sahaja menekankan peningkatan iman dari segi berusrah, ia juga juga boleh di lakukan ketika sukan,menonton,berniaga dan pelbagai lagi...

tambahan pada zaman hari ini, kita perlu berdakwah dan berusrah dengan pelbagai cara selagi mana ia boleh mendekatkan diri dengan golongan2 yang disasarkan supaya kita boleh mengajar mereka dekat kepada ALLAH........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 12:12


memang benar apa yang dikatakan mujahid
memang benar,usrah bukan segala-galanya tapi segala-galanya tidak terbina tanpa usrah...

manfaat UTAMA usrah adalah pembinaan iman...maka setelah berusrah,banyak manfaat sampingan didapati disamping pembinaan iman

di situlah terjalin ukhwah,kegiatan riadhah malah berniaga juga boleh terhasil dengan rakan seusrah...tapi ini hanya manfaat2 sampingan...

memang benar jika kita beriadhah,menonton tv, berniaga kerana Allah dapat membina keimanan, tetapi bagaimana kita hendak hasilkan jiwa2 yang berbuat hanya kerana allah tersebut?? bermula dari usrahlah yang akan kemudiannya membuatkan kita melakukan segala aktiviti tadi kerana Allah...

malah sunnah nabi s.a.w sendiri..baginda menjadikan usrah aktiviti dakwah utama...
berkumpulnya baginda di rumah al-arqam abi al-arqambukan bersukan,berekonomi dll...
perlu dibezakan mana UTAMA & SAMPINGAN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 12:29


jadi,insyallah..banyak sebnarnya manfaat daripada usrah yang kita boleh ambil..
yang paling utama adalah pentarbiyah terhadap individu itu sendiri dimana kita dibacakan ayat2Nya,disucikan jiwa & diajarkan Hikmah dari al-quran & sunnah sepeti firmanNya dalah surah ke 62 ayat 2..

selain berusrah,banyak juga program lain seperti rehlah,seminar,riadhah,qiamullail,berniaga, buka puasa bersama2,menonton tayangan video palestin & perjuangan islam.....

pokok pembinaan iman adalah melalui usrah manakala pembinaan iman tersebut diperkuatkan lagi dengan aktiviti sokongan seperti rehlah,seminar,riadhah,qiamullail,berniaga, buka puasa bersama2,menonton tayangan video palestin & perjuangan islam.....

jadi, insyallah..sesiapa yang tidak ada usrah lagi di tempat anda belajar & bekerja...bolehlah contact saya sendiri di [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-08-08 12:35


assalamualaikum...

dengan ada nya usrah, kita boleh saling ingat mengingati diantaa satu sama lain.,tegur menegur tidak kira pangkat.


-----------------
ilmu itu penyuluh hidup


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 14:55


Usrah itu bahasa arab. Bahasa Malaysianya bermakna keluarga. Jadi selain keluarga dari pertalian darah kita perlu ada keluarga dari pertalian aqidah agar hidup kita selamat di dunia dan akhirat. Carilah usrah yang boleh mendekatkan diri kita dengan Allah Subhanahu Wa Ta'ala. Allahumma Ameen.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 15:00


ya ummimq...benarlah apa yang ummimq katakan itu.....

kekuatan aqidah ini lagi kuat......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 07:18


jadi, insyallah..sesiapa yang tidak ada usrah lagi di tempat anda belajar & bekerja...bolehlah contact saya sendiri di [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 08:20


salam alaik..
usrah...memang penting untuk kita semua...tak kira tua muda..berpangkat atau tidak..

usrah ni banyak membantu kita...banyak benda yang kita tak tau,kita dapat tau..sambil bertukar2 fikiran.. :kelip:

kalau tak dapat nak join usrah...kat tv pun banyak program2 agama yang boleh ditonton..tak pun,pergi saja masjid..dengar kuliah2 yang ustaz sampaikan..

tak kira apa..yang penting jangan tinggalkan majlis ilmu... :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

harakian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.08.2008
Ahli No: 34650
Posting: 73
Dari: parit

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 10:25


wallahua'alam..
memang benar, boleh saja kita mendengar kuliah2 agama di masjid/surav/kaca tv malah di internet....tapi kesannya tidak sama dengan majlis usrah...

berinteraksi dengan para naqib dalam majlis usrah tidak sama dengan interaksi dengan penceramah di majlis2 ilmu...betul..memang tidak dilarang sama sekali ke majlis2 ilmu yang bersifat terbuka tetapi perlu diambil perhatian bahawa usrah adalah lebih dari sekadar mencari ilmu semata....
ia LEBIH dari itu..

justeru,jangan lah tinggalkan usrah dan cari & atur lah masa sebaiknya untuk kita menghadiri majlis usrah di samping hadir di majlis2 ilmu lain....jangan memberi alasan tidak ada masa sebaliknya carilah penyelesaian bagaimana nak peruntukkan masa untuk usrah setelah kita FAHAM betapa pentingnya usrah..

nabi s.a.w memperuntukkan masa untuk berusrah bersama para sahabat .a..,maka, TOLONG berikan diri kita peluang untuk hidupkan sunnah nabi s.a.w---> itulah bukti kecintaan kita kepada rasul s.a.w

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakianProfil   Hantar PM kepada harakian   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 00:50


harakian... usrah anta ni bawah organisasi apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124921 saat. Lajunya....