Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Kerinting & Lurus


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Kerinting & Lurus

Please Mendaftar To Post


Oleh Kerinting & Lurus

nurhati8616
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2008
Ahli No: 34154
Posting: 26
Dari: Bumi Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 00:17


Assalamualaikum

Ana ingin berkongsi pendapat dan hukum agama Islam mengenai trend mengkerinting (betul ke ejaan :berfikir: ) rambut dan meluruskan rambut (rebonding)

Sahabat 1- boleh meluruskan rambut bagi rambut yang semulajadi lurus tetapi tidak boleh mengkerinting rambut kerana mengubah keadaan semulajadi

Sahabat 2- boleh mengkerinting rambut yang semulajadi lurus jika mengikut kehendak suami.

Sahabat 3- tidak boleh mengubah ciptaan semulajadi Allah S.W.T

apa komen anda?

:welcome:


-----------------
Salam Ukhwah fillah


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhati8616Profil   Hantar PM kepada nurhati8616   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-08 07:21


macam mana pulak kalau lelaki meluruskan rambut yang sedia kerinting? :lol: :lol: :lol: :lol: :lucu: :lucu: :lucu:


-----------------
call free


Bookmark and Share

    


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-08-08 10:09


kalau ada orang tegur sebab saudara/I lurus/kerentingkan rambut....maka BERSUMPAHLAH DI MASJID dengan AL-QURAN....bersumpahlah yang kamu tidak pernah lurus/kerintingkan rambut.

Ajaran Islam di malaysia ini menegaskan dalam al-Quran hanya menceritekan tentang BERSUMPAH sahaja....cerite2 & ajaran2 yang lain itu hanya cerita dongeng sahaja....termasuklah hukum lurus/kerenting/mengubah ciptaan Allah SWT ini.

bergembiralah & ubahlah ciptaan Allah SWT ini dengan hati yang ikhlas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 20-08-08 12:50


(apahal naruto-san ni. islam tak ajar marah2 malah berhikmah walau macam mana penat sekali pun kita menegur) - tegur kat diri sendiri juga selalu penat kalau orang tak faham-faham

ana sokong sahabat3 ( buat masa sekarang lah sebab ana tak cari sumber mana-mana pun)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 15:10


Pada 20-08-08 12:50 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

(apahal naruto-san ni. islam tak ajar marah2 malah berhikmah walau macam mana penat sekali pun kita menegur) - tegur kat diri sendiri juga selalu penat kalau orang tak faham-faham

ana sokong sahabat3 ( buat masa sekarang lah sebab ana tak cari sumber mana-mana pun)


entah lah naruto-san ni... tak habis-habis isu BERSUMPAH.. nanti kalau timbul isu ni, org cakap politik kan pulak BERSUMPAH tu.. sudah2 lah tu... kalau rasa nak kuarkan isu SUMPAH, buka lah topik SUMPAH...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

naulofar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30116
Posting: 79
Dari: muar

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 17:55


Pada 20-08-08 10:09 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ada orang tegur sebab saudara/I lurus/kerentingkan rambut....maka BERSUMPAHLAH DI MASJID dengan AL-QURAN....bersumpahlah yang kamu tidak pernah lurus/kerintingkan rambut.

Ajaran Islam di malaysia ini menegaskan dalam al-Quran hanya menceritekan tentang BERSUMPAH sahaja....cerite2 & ajaran2 yang lain itu hanya cerita dongeng sahaja....termasuklah hukum lurus/kerenting/mengubah ciptaan Allah SWT ini.

bergembiralah & ubahlah ciptaan Allah SWT ini dengan hati yang ikhlas.


salam...........
janganlah cepat melenting.
sabar..............
kalau lah ada non-muslim yang baca luahan hati naruto-san, saya tak tau apa lagi tanggapan buruk yang akan mereka lemparkan pada agama islam.
:bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For naulofarProfil   Hantar PM kepada naulofar   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 20-08-08 18:04


hei, soalan dia pasal kerinting @ lurus lah.
Kenapa semua bagi perhatian kat naruto-san ni?
malas nak cari jawapan ey..?
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10122 saat. Lajunya....