Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Duit Membuatkan Orang Jadi Syirik


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Duit Membuatkan Orang Jadi Syirik

Please Mendaftar To Post


Oleh Duit Membuatkan Orang Jadi Syirik

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-08-08 09:40


Tidak ramai yang menyedari bahawa wang ringgit boleh menyebabkan kita menjadi kufur kepada Allah swt.

Mengapa demikian ?

Jawapannya ialah kerana ramai orang sekarang telah menjadikan wang sebagai matlamat di dalam pekerjaan dan urusan mereka.

Segala-galanya yang sepatutnya dilakukan kerana Allah swt dahulu (seperti yang berlaku ketika umat Islam hidup di zaman salaf dahulu sewaktu mereka menaiki unta) kini telah bertukar dengan melakukan segala aktiviti dan usaha demi wang dan untuk mendapatkan wang.

Masyarakat kita sudah sampai ke tahap syirik sehingga sanggup sujud pada wang !

Berkerja 24 jam sehari kerana wang, pergi ke sekolah adalah demi sijil untuk mendapatkan pekerjaan kelak kerana wang dan berniaga serta berurusan ke sana sini demi mendapatkan wang.

Wang di tangan pula perlu dibelanjakan sebaik-baiknya dan secermat dan sejimat mungkin demi mendapatkan kembali pulangan wang dan supaya perbelanjaan berbaloi agar wang selamat.

Adapula yang boros dengan wang, kerana mudah dan senang hendak mendapatkan wang maka hiduplah dia dengan sombong dan angkuh disebabkan kerana dia memiliki wang.

Ustaz mengajar juga kerana wang, ke sana-sini berdakwah juga untuk wang, apakah ustaz tidak mahu wang ? nanti ustaz pun tak dapat makan kerana yang memberi makan dan minum pada zaman sekarang ialah wang.

Apabila sudah percaya dan yakin, kalau tiada wang maka tiadalah dia boleh makan....wang memberi makan....

Apabila tiada wang maka tiada pula boleh berkahwin....wang memberikan jodoh...

Apabila tiada wang maka tiadalah pula ilmu...wang memberikan ilmu.Apabila tiada wang maka tiadalah tempat tinggal dan kediaman...wang memberikan tempat teduh dan menjadikan bumi sebagai hamparan...

Apabila tiada wang maka hidup kita susah....wang membuka jalan dan memberi perlindungan.Apabila ada wang semuanya senang dan mudah....wang berkuasa ke atas setiap sesuatu....

Tidakkah seseorang itu boleh jatuh ke lembah syirik ? Menjadi kufur kepada Allah swt dan batal keimanan serta syahadah keIslamannya apabila berkeyakinan sesat dengan bertuhankan wang ?

Menyembah ketuhanan Allah tidaklah mesti dengan hanya gerak ibadah fizikal tetapi mesti juga dengan keyakinan dan juga hati...

Kalau hati dan keyakinan sudah pun menyembah wang..menletakkan kedudukan wang begitu tinggi di dalam kehidupan....

Tahukah anda ?

Apabila menjadi seorang Muslim, bermakna anda telah melafazkan kalimah Syahadah dan bersaksi :

"Bahawasanya tiada tuhan yang berhak disembah selain Allah dan sesungguhnya nabi Muhammad itu adalah rasul Allah."

Konsep Syahadah ini sangatlah penting kerana ianya merupakan asas utama Islam dan merupakan perkara yang pertama dalam rukun Islam.

Seseorang yang ingin memeluk Islam diwajibkan bersyahadah sebagai penyaksian dan iqrar (perakuan) bahawa dia menerima Islam sebagai agamanya dan sebagai Deen. Demikian pentingnya syahadah ini maka haruslah kita memperincikan mengenainya.

Memahami Syahadatain

Syahadah pada kebiasaannya mengandungi pemberitahuan, ilmu dan khabar akan perkara sesuatu. Perkara pertama yang menjadi kewajipan seorang mukallaf untuk melakukannya ialah bersyahadah bahawa “ Tiada tuhan selain Allah dan bersyahadah bahawa Nabi Muhammad itu rasulullah” (lihat Aqidah tauhid, m/s 37).

Perintah bersyahadah sangatlah penting sehingga baginda salallahualaihiwasalam pernah bersabda :

“ Aku diperintahkan untuk memerangi manusia sehinggalah mereka bersyahadah bahawa tiada tuhan selain Allah dan Muhammad sebagai rasulullah.” (Hadith Sahih, riwayat Bukhari no. 25 & Muslim no.22)

Memerangi manusia bermaksud memerangi kejahilan dengan ilmu dan kebathilan dengan dakwah dan kebenaran.

Makna Syahadah

Dari sudut bahasa Syahadah bermaksud :

شهد Berasal dari perkataan
Penyaksian atau pengakuan kepada sesuatu
Pengakuan yang disertai dengan tangungjawab

Manakala Syahadatain (Dua Syahadah) dari sudut Istilah dan pemahaman para ulama’ialah

Iktiqad dan iqrar (pengakuan) bahawa tiada tuhan yang berhak disembah selain Allah swt serta mengakui dan beriman bahawa Nabi Muhammad itu rasul Allah dan persuruh-Nya dengan pengakuan yang berbentuk jazam (putus) dan sabit (jelas) di hati serta diucapkan melalui lisan dan dibuktikan dengan amalan angggota badan dengan mengerjakan suruhan Allah swt (lihat Aqidah Tauhid m/s 39, Aqidah Wasitiyyah m/s 96, Syarah Salasa Usul m/s 701).

الله الا اله لا Syarah Maksud
“ Tiada Ilah selain Allah”. Yang dimaksudkan dengan “ilah” itu ialah yang disembah dan ditaati .

اله Kalimah
Mengandungi makna yang tersangatlah dalam. Sesetengah ulama’ menyebut ilah bermakna tuhan dan itulah yang paling mudah difahami. Namun sebenarnya kalimah ‘ilah’ ini lebih dari tuhan. Ilah bermaksud pemberi rezeki, tempat pengaduan doa & meminta perlindungan dan pertolongan, tempat kecintaan, ketaatan dan penyerahan serta pergantungan. (Aqidah Tauhid m/s 39).

Pada kalimah “lah ilah ila Allah” mengandungi nafi dan isbat.
. اله لا Adapun lafaz nafi datang pada
Iaitu menafikan kewujudan sebarang sembahan dan ketaatan atau tuhan.

الله الا
Membawa maksud Isbat dan penegasan bahawa kecuali Allah. Dengan kata lain, isbat berfungsi sebagai penegasan selepas penafian demi menghasilkan satu kenyataan yang paling tegas dan kukuh.

الله الا اله لا
Demikian membawa maksud tiada tuhan yang disembah selain Allah sebagai satu pernyataan yang paling kuat dan teguh tanpa goyang dan syak

Para ulama’ salaf soleh menyebut bahawa pernyataan ini haruslah difahami secara zahir dan batin bahawa tiada tuhan yang berhak disembah selain Allah. Penambahan berhak itu diperlukan kerana tanpanya (kalimah berhak) akan menyebabkan berlaku penyelewengan. Walaupun ianya tidak ditambah pada kalimah syahadatain namun penambahan dengan menambah berhak sangatlah diperlukan (lihat Aqidah Tauhid m/s 40).

Kerana, penyelewengan maksud kalimah syahadah sangatlah kerap disalah fahami oleh golongan awam dan jahil.

Apabila wujud golongan mengatakan “ tiada yang disembah selain Allah” bermaksud maka segala yang disembah itu ialah maksud Allah. Seperti menyembah berhala dan lain-lain segalanya membawa maksud Allah. Demikianlah golongan yang kafir musyrikin yang apabila ditanya kepada mereka siapakah tuhan yang menciptakan langit dan bumi maka mereka menjawab Allah.

“ Katakanlah siapakah Rabb (tuhan, pengatur) yang menciptakan 7 lapis langit dan pencipta Arasy yang agung ? Maka mereka pun pasti akan menjawab, dialah Allah.” (Surah Al-Mukminun :87).

Dan demikianlah juga golongan yang mengambil tuhan-tuhan (berhala) dan menyembahnya semata-mata untuk mendekat diri kepada Allah swt.

“ Dan orang-orang yang mengambil tuhan selain Allah lalu mengatakan kami tidak menyembahnya melainkan sebagai mendekatkan diri kami kepada Allah dengan sedekat-dekatnya.” (Surah Az-Zumar : 3)

Hari ini orang menyembah wang pun membuat alasan bahawa mereka mencari wang, berusaha mendapatkan wang adalah kerana mahu mendekatkan diri kepada Allah swt apabila sudah kaya dan berwang....macam sama saja jawapan dengan orang yang tak beriman.

Sedangkan Allah swt pernah berfirman dengan maksudnya :

“ Barangsiapa yang mengkufuri tahgut dan beriman kepada Allah maka sesungguhnya dia telah berpegang kepada tali ikatan yang kukuh (Aqidah Islam).” (Surah Al-Baqarah: 256).

Maka perlu bagi kita mengkufuri kedudukan wang di dalam hidup kita dengan menegaskan bahawa :


Wang hanyalah alat bukan matlamat

Berani membelanjakan wang ke arah yang diperintahkan oleh Allah swt, tidak sayang pada wang dan kasih kepadanya melebihi kecintaan kepada Allah swt dan perintah-perintahnya.

Tidak takut mengorbankan wang ringgit demi agama Allah swt dan tidak menjadikan matlamat wang sebagai tujuan di dalam usaha kerja dan tindak tanduk kita seharian.

Ini dapat dicapai jika kita tidak menjadikan wang sebagai habuan dan ganjaran daripada usaha kita sebaliknya mengharapkan pahala akhirat dan ganjaran syurga sebagai balasan.

Adapun untuk menyara kehidupan dan makan minum, Islam mengajar prinsip qanaah (bercukupan dengan apa yang ada) sebagai benteng utama di dalam menangani jenayah wang.

Jenayah ?

Syirik ialah dosa besar, melebihi dosa mencuri dan meminum arak, bahkan dosa liwat serta dosa membunuh model perempuan Monggolia pun tidak seberat dosa syirik yang tidak akan di ampunkan oleh Allah swt sehinggalah kita mensucikan diri kita kembali dan mentauhidkan Allah swt dan menghapuskan segala sekutu bagi-Nya.

Sebagaimana yang diriwayatkan dari Muaz bin Jabal ra, bahawa baginda salalallahualaihiwasalam bersabda :

“ Hak Allah ke atas hambanya ialah kewajipan bagi setiap hamba untuk menyembah-Nya dan tidak menyekutukan-Nya ,dan hak hamba ke atas Allah ialah untuk tidak mengazab hamba-Nya.” (Hadith Sahih, riwayat Bukhari no.77).

Maka hendaklah kita berhati-hati daripada dosa syirik kerana wang !!!


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 09:55


Pada 06-08-08 09:40 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

.......ramai orang sekarang telah menjadikan duit dan wang sebagai matlamat di dalam pekerjaan dan urusan mereka.


apa beza duit dengan wang..??? :berfikir:


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 10:00


terkadang terasa risau melihat orang yang sangat mengejar wang ni.. memanglah.. terdapat niat untuk membantu keluarga tetapi kadang-kadang mencari wang tu sampai terabai banyak perkara..

karakter pun boleh berubah apabila, wang menjadi matlamat diri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 10:02


kat dunia ni 2 perkara saja boleh memporak perandakan dunia ni,

A) DUIT

B) wanita....


tapi yang paling bkuasa DUIT lah.....peperangan kat negara2 saudara kat tu yang dlancarkan oleh as 2,,,sebab minyak lah....minyak yang dgelar permata hitam boleh mendatangkan keuntungkan besar,,dan mbunuh org tak bdosa tanpa sebab munabah sebab nak takluk negara yang banyak minyak 2.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-08-08 10:22


Pada 06-08-08 09:55 , LinCikedot posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-08-08 09:40 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

.......ramai orang sekarang telah menjadikan duit dan wang sebagai matlamat di dalam pekerjaan dan urusan mereka.


apa beza duit dengan wang..??? :berfikir:



Bezanya ialah pada ejaan..ehehe..maaf ye..bergurau :kelip:
saya tak sempat nak edit..jadi apa-apa yang terkurang harap di maafkan... :-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 10:26


Pada 06-08-08 10:02 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

kat dunia ni 2 perkara saja boleh memporak perandakan dunia ni,

A) DUIT

B) wanita....


tapi yang paling bkuasa DUIT lah.....peperangan kat negara2 saudara kat tu yang dlancarkan oleh as 2,,,sebab minyak lah....minyak yang dgelar permata hitam boleh mendatangkan keuntungkan besar,,dan mbunuh org tak bdosa tanpa sebab munabah sebab nak takluk negara yang banyak minyak 2.......


Sanggup melakukan syirik kerana wang??nauzubillah..minta dijauhkan dr perkara2 macam ni..

ni tambahan dr. umar, tiga 'ta' yang boleh merosakkan manusia..

- Harta (kekayaan, sumber dll)

- Takhta (Kedudukan & Jawatan)

- Wanita


terima kasih cik setanggi_syurga diatas artikel ini..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-08-08 10:33


!!! QUOTE !!!



Sanggup melakukan syirik kerana wang??nauzubillah..minta dijauhkan dr perkara2 macam ni..

ni tambahan dr. umar, tiga 'ta' yang boleh merosakkan manusia..

- Harta (kekayaan, sumber dll)

- Takhta (Kedudukan & Jawatan)

- Wanita




Bukan melakukan syirik kerana wang..tetapi menjadikan wang sebagai penentu segala-galanya (jatuh hukum syirik kerana meletakkan sesuatu perkara sebagai penentu mutlak selain dari Allah)..Inilah syirik yang tidak kita sedari...dan amat sukar dijauhi..semoga hati kita tetapi terus berpegang teguh pada kudrat dan iradatNya:-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-08 11:07


tanamkan sifat zuhud dalam diri. insyaAllah segalanya mudah ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-08-08 12:08


bekerja bersungguh2 untuk mencari harta kekayaan dan wang ringgit tu boleh... cuma jangan diperhambakan oleh duit sudah lah.

p/s : baru saja beli buku " Berani Kaya Berani Bertakwa" tulisan adik kepada penulis novel Ayat2 Cinta. belum habis baca hehe


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

BDK_SEMPOI85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.11.2007
Ahli No: 31867
Posting: 115
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 14:08


sebenanrnyer masyarakt sekarang ini tak tau konsep rezeki itu...bagi mereka...kerja untuk dapat duit...itu saja...walhal yang bagi duit itu hanyalah Allah....kompeni itu sebagai p'antara yang mnyampikan kpda kita....selagi niat itu tak betul...selagi itu lah gaji besar macam mana pun masih juga rasa tak cukup....

Bookmark and Share

    


  Member Information For BDK_SEMPOI85Profil   Hantar PM kepada BDK_SEMPOI85   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 06-08-08 16:27


kerana wang juga boleh merubah persepsi seseorang dengan sekelip mata.

dulu beria-ia mengatakan "Tidak.. aku tidak akan lupa walaupun aku ada wang yang banyak nanti.. memang betul share yang aku dapat nanti membolahkan aku jadi jutawan, tapi aku tak akan lupa"

nahh.. sekarang, bila share-wang tersebut semakin 'hampir'.. ditangan, sudah mula tunjuk 'warna sebenar'.

benar, wang bukan segala-galanya... namun, segala-galanya memerlukan wang pada zaman ini.. terpulanglah kepada memasing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 16:33


kita tuan duit tu,,bukan duit tuan kat.huhuhu../

sabar ni ada 2 jenis,,sabar ketika susah dan sabar ketika senang,,,
sabar ketika susah ramai juga yang dapat atasi,,sabar ketika senang ni,,memang ramai hilang sabar dibuatnya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

noor_hasma
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34172
Posting: 13
Dari: malaysia-kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 16:41


insaf...selama ni belajar nak jawab exam dengan bagus,lepas tu lulus,lepas tu dapat kerja bagus,lepas tu dapat gaji,tapi lepas dapat gaji,jadi lupa...subhanallah....minta dijauhkan..apa2pun kena edjas niat....niat kerana Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For noor_hasmaProfil   Hantar PM kepada noor_hasma   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-08 19:20


Pada 06-08-08 16:27 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

kerana wang juga boleh merubah persepsi seseorang dengan sekelip mata.

dulu beria-ia mengatakan "Tidak.. aku tidak akan lupa walaupun aku ada wang yang banyak nanti.. memang betul share yang aku dapat nanti membolahkan aku jadi jutawan, tapi aku tak akan lupa"

nahh.. sekarang, bila share-wang tersebut semakin 'hampir'.. ditangan, sudah mula tunjuk 'warna sebenar'.


ada ayat qur'an pasal ni. Allah dah mention pun lam qur'an pasal perangai manusia. hanya yang berfikir sahaja yang akan ambil pengajaran... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-08-08 04:51


:-) Assalamualaikum



    Memang tidak dinafikan..ramai manusia sekarang "rosak" kerana wang dan harta...kerana harta...maruah dan agama tergadai,hubungan persaudaraan putus....saling tindas menindas...berbunuhan dan pelbagai lagi...ini kerana mereka jadikan wang/harta itu seumpama Tuhan....sebagai kiblat...sampaikan tinggal ibadat untuk bekerja keras mencari wang....padahal dalam agama dunia dan akhirat perlulah seiring...

Moga kita semua tidak menjadi hamba wang......


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106995 saat. Lajunya....