Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 25 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Cerpen
Topik: novel triller @ cinta pilihan di hati?


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» novel triller @ cinta pilihan di hati?

Please Mendaftar To Post


Oleh novel triller @ cinta pilihan di hati?

husninamalin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.10.2007
Ahli No: 31363
Posting: 44
Dari: gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 19:04


salam...ahli room semua....
boleh berkongsi pndapt.....novel triller atau cinta pilihan di hati???
bagi ana novel thriler paling best....
yang PALING MINAT... KARJA RAMLI AWANG MURSHID.....
tapi bagi muslimat tentu yang paling best karja novelist indonesia Habiburrahman kan....
tapi novel yang selalu dikeluarkan kat malyasia rata-rata jiwang sikit kan :berfikir: :-D
apa pendapat ahli room semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For husninamalinProfil   Hantar PM kepada husninamalin   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 31-07-08 20:53


ana minat semua yang tersenarai kat atas :D
tapi tak rajin membaca.. dulu-dulu sahaja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 21:05


kalau saya lah kan...saya paling minat lah cerita thriller terutamanya karya ramlee awang murshid juga....best sangat plot cerita yang ramlee buat... karay dia yang paling saya sukalah " bagaikan puteri dan cinta sang ratu"...

siapa tau ek karya terbaru ramlee sebab sejak berkerja saya jarang dah luang masa nak ke kedai buku...huhu...busy dan kena lagi tempat jauh dari bandar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahrushda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9659
Posting: 23
Dari: Miri

Sarawak  


posticon Posting pada: 31-07-08 21:51


saya pun minat novel karya ramlee awang murshid. hampir semua novel dia saya dah kumpul. suka novel dia sebab bila baca, kena banyak pkir untuk fahamkan apa sebenarnya yang berlaku..

shimaku..karya terbaru dia, 'Ungu Karmila'. Novel ni bukan smbungan 'cinta sang ratu'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahrushdaProfil   Hantar PM kepada muslimahrushda   Quote dan BalasQuote

husninamalin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.10.2007
Ahli No: 31363
Posting: 44
Dari: gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 11:33


alhmdullah.....boleh buka fan club ni....Rmli Awang memang best... bagi saya yang paling best Mandatori......memng nangis lah cerita dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For husninamalinProfil   Hantar PM kepada husninamalin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 13:23


saya semua novel baca, tak kira triller atau cinta... asalkan best dan boleh buat saya nak teruskan membaca, saya suka.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 01-08-08 21:28


salam...

saya tak suka lah baca novel melayu....bukan belagak sombong..tapi kebanyakannya cerita pasal cinta cintun....melalaikan betul...

saya dulu anti novel... sampai lah saya jumpa novel agatha cristie...best cerita dia....pasal detective, penyiasatan,pembunuhan....kebetulan saya ni suka baca komik det.conan...sesuai sangat lah....huhu...

novel ramli awang murshid saya tak pernah baca lagi...kawan kata best cerita dia...InsyaAllah..ada masa nanti,saya try baca....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

zahhra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26216
Posting: 25
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 21:52


Pada 01-08-08 21:28 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

saya tak suka lah baca novel melayu....bukan belagak sombong..tapi kebanyakannya cerita pasal cinta cintun....melalaikan betul...

saya dulu anti novel... sampai lah saya jumpa novel agatha cristie...best cerita dia....pasal detective, penyiasatan,pembunuhan....kebetulan saya ni suka baca komik det.conan...sesuai sangat lah....huhu...

novel ramli awang murshid saya tak pernah baca lagi...kawan kata best cerita dia...InsyaAllah..ada masa nanti,saya try baca....


sama lah kita... :-) triller pun suka love story pun layan juga...selalu baca stephen king...kadang-kadang mengarut jugak bku dia ...tapi saja saja tak release tension.kalau author love story jodi picoult best...nak baca sangat buku dia tajuk my sister's keeper...touchin...baru-baru ni habiskan siri shophaholic... :-) saya suka baca novel...tapi saya takkan bazirkan duit untuk beli, bukannya kedekut tapi kalau melabur tak novel macam bazir sikit.buku ilmiah tak apa lah...biasanya pinjam kat lib dan kawan-kawan...takpun..suruh abang saja yang belikan...huhu...financial management!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahhraProfil   Hantar PM kepada zahhra   Quote dan BalasQuote

zahhra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.09.2006
Ahli No: 26216
Posting: 25
Dari: kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 21:54


tak=untuk......
sekarang ni cangih ek??? taip lain keluar lain...hihi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahhraProfil   Hantar PM kepada zahhra   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 23:44


salamun alaik..
ana tak pernah suka baca novel sampai lah ana jumpa novel tautan hati by ftimah syarha..lepas itu karya2 habiburrahman el shirazy..novel melayu lain memang ana tak pernah baca sebab banyak sangat laghonya..huhu..dulu suka baca siri2 .L Stine masa sekolah..cerita misteri dan seram2..hehe..sekarang da malas..sekarang banyak baca bahan yang mmperkaya ilmu agama & pengetahuan..almaklumlah ana insan biasa..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-08-08 01:15


Assalamualaikum...ana suka baca novel yang ada unsur islamic sikit macam ayat2 cinta....kalau novel yang lain pun tengok penulisnya macam aina emir ke...sukalah juga baca sebab tak merapu sangat....kisah cinta pun sekadar biasa-biasa saja..beradablah juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

husninamalin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.10.2007
Ahli No: 31363
Posting: 44
Dari: gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 20:11


Pada 01-08-08 21:28 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

saya tak suka lah baca novel melayu....bukan belagak sombong..tapi kebanyakannya cerita pasal cinta cintun....melalaikan betul...

saya dulu anti novel... sampai lah saya jumpa novel agatha cristie...best cerita dia....pasal detective, penyiasatan,pembunuhan....kebetulan saya ni suka baca komik det.conan...sesuai sangat lah....huhu...

novel ramli awang murshid saya tak pernah baca lagi...kawan kata best cerita dia...InsyaAllah..ada masa nanti,saya try baca....


agatha qristie memng best.....tapi cuba baca karya ramli awng murshid....
diselit dengn unsur2 islamic...

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For husninamalinProfil   Hantar PM kepada husninamalin   Quote dan BalasQuote

husninamalin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.10.2007
Ahli No: 31363
Posting: 44
Dari: gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 20:13


Pada 01-08-08 23:44 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..
ana tak pernah suka baca novel sampai lah ana jumpa novel tautan hati by ftimah syarha..lepas itu karya2 habiburrahman el shirazy..novel melayu lain memang ana tak pernah baca sebab banyak sangat laghonya..huhu..dulu suka baca siri2 .L Stine masa sekolah..cerita misteri dan seram2..hehe..sekarang da malas..sekarang banyak baca bahan yang mmperkaya ilmu agama & pengetahuan..almaklumlah ana insan biasa..huhu..


cerita habiurrahaman...best sangat...terutama sejadah cinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For husninamalinProfil   Hantar PM kepada husninamalin   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 20:31


Pada 02-08-08 20:13 , husninamalin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-08-08 23:44 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..
ana tak pernah suka baca novel sampai lah ana jumpa novel tautan hati by ftimah syarha..lepas itu karya2 habiburrahman el shirazy..novel melayu lain memang ana tak pernah baca sebab banyak sangat laghonya..huhu..dulu suka baca siri2 .L Stine masa sekolah..cerita misteri dan seram2..hehe..sekarang da malas..sekarang banyak baca bahan yang mmperkaya ilmu agama & pengetahuan..almaklumlah ana insan biasa..huhu..


cerita habiurrahaman...best sangat...terutama sejadah cinta...


salamun alaik..
ana tak pernah baca lagi novel sejadah cinta 2..tapi da baca ketika cinta bertasbih 1,ayat2 cinta,di dalam mihrab cinta..dengar cerita da keluar novel cinta bertasbih 2..sa lama tak jenguk kedai buku..huhu..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

HAZWANA
Warga Rasmi
Menyertai: 02.03.2004
Ahli No: 7695
Posting: 4
Dari: kotatinggi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 21:49


agatha christie, ramlee awang murshid antare novelis2 yang saya minat..crite2 mereka memang best.lagi satu cara penulisannye memang kita tak boleh jangka.novel2 cintan cintun pun lyn jugak..tapi novel2 begini senang nak jgka plot dia..tapi saya pernah baca novel adam hawa..tak ingat siapa pula pengarang dia.cerita dia memang sedih..touching..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAZWANAProfil   Hantar PM kepada HAZWANA   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 22:02


kalau novel triller, ramlee awang murshid memang best. novel2 habiburahman pun best juga. banyak cerita tentang jodoh. tapi penulis m`sia pun ada juga yang buat novel islamic macam faizal tehrani, fatimah syarha, dll

Kalau novel alaf 21 banyak cerita jiwang. tapi layan juga kadang-kadang =>

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-08-08 00:29


Assalamualaikum
alamak, terminat novel cinta lah pulak...
P/S : teringat novel thriller yang 'agak' Islami...Suangi 1 dan 2...memang seram..memang best...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ultraiman
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2008
Ahli No: 33423
Posting: 8
Dari: BandarayaBersejarah

Melaka  


posticon Posting pada: 03-08-08 17:09


novel novel novel..
salah satu lgkah menarik remaja dr buat perkara2 yang negatif..
banyak novel2 yang menarik di pasaran..
tapi kita tak perasan kualiti novel..
kalau ana,
ana nak satu-satu novel ini mmberi kesan kepada kita slpas mmbaca nya..
pilihn ku,
novel cinta agaknya..
(hehehe)
lau triller,
tak dapat tidur mlm kadang-kadang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ultraimanProfil   Hantar PM kepada ultraiman   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-08-08 18:00


jawab solan topik:kedua-duanya saya baca..tapi thrileer punya agak susah nak paham heee dan kadang-kadang rasa tak logik huuuu

sangat suka baca novel2...tapi novel2 melayu sekarang jalan cerita semua dah boleh tau...semua stereotype...huhuhu so tak beli novel melayu sebab rasa membazir dan tak dapat faedah pun huuu...

buku novel melayu yang memang malaysian yang tulis saya beli is faisal tehrani-tunggu teduh dulu dan salju sakinah-zaid akhtar...
komen...emmm bagus dan lari dari karya2 novel melayu masa kini huhu...
trend skunk macam banyak cinta islamic kan?huhu

novel inggeris nak beli susah nak jumpa yang ikut ajaran islam...name pun inggeris huhu tapi ada lah jugak beli sebijik huhu rasa malu nak kongsi tajuknye...dalam nya ada jugak part2 yang tak sesuai dengan ajaran Islam huhu
cuma ambil yang positif dan ikut ajaran Islam saja sebagai panduan :(
kasihan duet ku...bersubahat siket kat buku tu huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 22:35


salam..

ana pun suka cerita Ramli Awang Mursyid- tapi tu kan campur cinta juga...hehe

tapi Kalau cinta saja tak best juga...kadang-kadang tak ada input, penat perasaan. tapi layan lah juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 13:01


hmm... novel ek...
ikut mud dan jenis bukunya...
novel cinta yang tak keterlaluan, novel triler yang tak berat keterlaluan..
dan novel yang tak memerlukan sangat kerahan otak untuk memikirkkannya... adess.. adess...
baca novel tu lepakkan otak... bio dia berehat.. tapi kalau dia pun nak kena kerah jugak.. baik baca buku ilmiah... hehehe...

p/s: ismi juga suka buku2 RAM.. novelnya terangkum pelbagai aspek.. tidak menjurus pada satu jenis perasaan saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

husninamalin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.10.2007
Ahli No: 31363
Posting: 44
Dari: gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 16:52


tapi cerita keluaran mahasiswa kat mesir....ana lupa nama penulis tapi yang ana ingat tajuk LAKARAN SAHRAWI.....memang best...
dan novel karja novelist turki novel bertajuk MARIA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For husninamalinProfil   Hantar PM kepada husninamalin   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-08-08 00:46


novel? sudah hilang minat lah.
sekarang banyak baca buku bukan fiksyen.
tapi dulu minat ramli awang murshid . yang latest beli bagaikan puteri dengan sequelnye.
Kalau novel jiwang saya minat zaid akhtar.
sekarang tengah cuba faisal tehrani, sepupu saya rekomen buku tunggu teduh dulu.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

salsabiila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15054
Posting: 58

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-08-08 01:45


novel... semua jenis saya baca...
tapi paling saya minat novel tulisan
ramli awang murshid dan norhayati berahim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabiilaProfil   Hantar PM kepada salsabiila   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 17:01


kepada muslimahrushda : ye ke ungu karmila bukan sambunagn cinta sang ratu?? sebab saya pernah juga terdengar Ramlee akan mengeluarkan novel terbaru ingatkan ungu karmila itu sambungan cinta sang ratu... insyaAllah saya akan dapatkan novel terbaru ramlee itu..bukan apa kat sni cepat saja lah habis stok..huuuu..

kepada ismi_syaz: cuba luangkan masa baca karangan ramlee awang murshid kerana anda pasti akan jatuh cinta kepada karangan beliau..kerana beliau turut menyelitkan keagamaan...tak percaya cuba baca karangan beliau bertajuk "Cinta sang ratu dan Bagaikan Puteri"... selamat membaca...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 26-08-08 19:03


Assalamualaikum .... 8-) ...Stephen king....L Stine....dengan lagi satu lupa pula namanya :berfikir: :-) 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 26-08-08 19:07


Pada 31-07-08 19:04 , husninamalin posting:

!!! QUOTE !!!

salam...ahli room semua....
boleh berkongsi pndapt.....novel triller atau cinta pilihan di hati???
bagi ana novel thriler paling best....
yang PALING MINAT... KARJA RAMLI AWANG MURSHID.....
tapi bagi muslimat tentu yang paling best karja novelist indonesia Habiburrahman kan....
tapi novel yang selalu dikeluarkan kat malyasia rata-rata jiwang sikit kan :berfikir: :-D
apa pendapat ahli room semua

Ramli Awang Mursyid best jugak..lain daripada yang lain...dulu rajin juga buka jemariseni.com....novel nya ada juga ciri-ciri islamik cuma gaya bahasa dan persembahan agak berbeza.....tapi ada banyak nilai2 positif dan keagamaan.... 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 26-08-08 19:10


Pada 03-08-08 18:00 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

jawab solan topik:kedua-duanya saya baca..tapi thrileer punya agak susah nak paham heee dan kadang-kadang rasa tak logik huuuu

sangat suka baca novel2...tapi novel2 melayu sekarang jalan cerita semua dah boleh tau...semua stereotype...huhuhu so tak beli novel melayu sebab rasa membazir dan tak dapat faedah pun huuu...

buku novel melayu yang memang malaysian yang tulis saya beli is faisal tehrani-tunggu teduh dulu dan salju sakinah-zaid akhtar...
komen...emmm bagus dan lari dari karya2 novel melayu masa kini huhu...
trend skunk macam banyak cinta islamic kan?huhu

novel inggeris nak beli susah nak jumpa yang ikut ajaran islam...name pun inggeris huhu tapi ada lah jugak beli sebijik huhu rasa malu nak kongsi tajuknye...dalam nya ada jugak part2 yang tak sesuai dengan ajaran Islam huhu
cuma ambil yang positif dan ikut ajaran Islam saja sebagai panduan :(
kasihan duet ku...bersubahat siket kat buku tu huhu


:malu: novel inggeris macam tulah...kadang-kadang kena skip juga ..tak sesuai dibaca..aiiyaa :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

srikandi_khaulah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2007
Ahli No: 30520
Posting: 139
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 27-08-08 00:14


novel?
kita mungkin berbeza....
tapi pusing agaknya mana pun mesti kita nak baca bahan yang tak melalaikan aka mengkhayalkan ye tak?

paling tidak satu-satu novel tu buat kita ingat yang dunia ni bukan syurga(senang-lenang manjang)

buat ismi, yeah. betul lah, novel mesti santai.

cuma tak tau Kenapa, kepala otak saya automatik akan letih kalau tak diperah masa membaca novel.

buat teman-teman,
dr. hm tuah iskandar pun ada keluarkan novel yang menarik.

-enrique mengundah jauh
-hatimu milik siapa
-original

banyak lagi lah.

* senang nak tau pasal geografi dunia secara santai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_khaulahProfil   Hantar PM kepada srikandi_khaulah   Pergi ke srikandi_khaulah's Website   Quote dan BalasQuote

rahsiaperindu
Warga Rasmi
Menyertai: 04.02.2006
Ahli No: 22458
Posting: 3
Dari: jaybee

Johor  


posticon Posting pada: 18-09-08 16:47


minat sangat ramlee awang murshid
jangan lupa dapatkan yang latest hijab sang pencinta..
sangat best..
paling minat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rahsiaperinduProfil   Hantar PM kepada rahsiaperindu   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-08 21:14


:-) Kbnyakan novel trbitan Alaf 21 ada kualiti motivasi yang trsendiri .. :-) tak kisah lah siapa penulisnya tapi .. memang best!! romantik yang tak keterlaluan .. Best kan kalau khdpn kita macam dalam novel tu ??.. :-) hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-09-08 21:48


salam
novel kegemaran bagaikan puteri, cinta sang ratu, hijab sang pencipta karya RAMLI AWANG MURSHID...islamic novel kisah percintaan selepas kawin....itu saja...norhayati ibrahim...cerita kekeluargaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 578
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 23:11


salam..
bagi ana..
ana memang minat SEMUA KARYA RAMLEE AWANG MURSYID..
yang latest ana beli ungu karmila..

tapi ana juga minat karya habiburahman...

kira-kira minat lah kedua-duanya tapi lebih ke thriller...

Duniaku


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

walllessmeem
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9000
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-09-08 07:51


bacalah novel MARIA... tulisan org turki emine senghlou... sesiapa yang study kat timur tengah senang dapat novel ni... Malaysia tak tahu...diterjemah dalam bahasa Malaysia... novel dakwah...pasal si Maria ni convert dr christ masuk Islam... perjalanan hidupnya sangat menarik... macam real...

Bookmark and Share

    


  Member Information For walllessmeemProfil   Hantar PM kepada walllessmeem   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 09:52


semua jenis novel saya suka baca....novel Maria macam pernah baca....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 09:17


da bosan baca novel cinta..
kebanyakannya cerita hampir sama saja..
rasa nak muntah bila baca..
macam novel alaf 21 lah..
sekarang ni banyak baca novel yang membawa mesej berat..
macam karya faisal tehrani..
also minat novel thriller yang ramlee awang murshid tu..
bagaikan puteri is the best..
tak sabar nak baca hijap sang pencinta..
apa jadi ek pada saifudin dan haryani.........hmmm.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 10:51


yey! mostly minat karya Ramlee awang Mursyid.. :-D

!!! QUOTE !!!

siapa tau ek karya terbaru ramlee sebab sejak berkerja saya jarang dah luang masa nak ke kedai buku...huhu...busy dan kena lagi tempat jauh dari bandar....


!!! QUOTE !!!

kepada muslimahrushda : ye ke ungu karmila bukan sambunagn cinta sang ratu?? sebab saya pernah juga terdengar Ramlee akan mengeluarkan novel terbaru ingatkan ungu karmila itu sambungan cinta sang ratu... insyaAllah saya akan dapatkan novel terbaru ramlee itu..bukan apa kat sni cepat saja lah habis stok..huuuu..


buat syimaku..novel ungu karmila bukan sambungan cinta sang ratu. so betul lah cakap muslimahrushda.

novel sambungannya bertajuk hijab sang pencinta. kali ni, laksamana sunan pula yang tercampak ke dunia kita. heheh..

cepat-cepat lah cari..

slain dari tu, ana baca novel lain juga. tapi buat masa ni tak ada penulis fav sebab ana cari kelainan. not hanya bout love, but also religious, dan boleh buat kita banyak berfikir..

setakat ni, novel yang paling best ana baca, ayat2 cinta, cinta sang ratu.huhu~ sedih ceritanya.. :cry:

um..cuba baca karya hlovate tajuk 5 tahun 5 bulan. best jugak. dia pun ada karya dalam Gurindam Jiwa. orang kata karya yang terbaru, Aa+Bb..


-----------------
"the best and most beautiful things in the world cannot be seen, not touched..but are felt in the heart.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 12:40


saya suka novel thriller, ramlee awang murshid... karya terkini beliau, 'hijab sang pencinta"... best tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 12:51


Pada 01-08-08 21:28 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

saya tak suka lah baca novel melayu....bukan belagak sombong..tapi kebanyakannya cerita pasal cinta cintun....melalaikan betul...

saya dulu anti novel... sampai lah saya jumpa novel agatha cristie...best cerita dia....pasal detective, penyiasatan,pembunuhan....kebetulan saya ni suka baca komik det.conan...sesuai sangat lah....huhu...

novel ramli awang murshid saya tak pernah baca lagi...kawan kata best cerita dia...InsyaAllah..ada masa nanti,saya try baca....


:-o betul lah ismi_syaz kena dapatkan novel ramlee baru dapat komen sama ada novel melayu ni best ke tak best..ramlee lah satu-satu penulis malaysia yang sangat-sangat berkaliber menjadi seorang penulis pada pandangan saya..saya suka sangat karangan dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 12:55


Bagaikan putei-Cinta sang Ratu-Hijab sang pencipta trilogi novel ramlee awang mursyid yang agak best..semua saya dah baca dan memilikinya..kepada peminat-peminat ramlee nantikan kemunculan novel terbaru beliau MIKAIL..hope cerita dia pun sebest trilogi cerita saiffudin(laksaman sunan).. kita tunggguuuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 12:34


ramlee awang murshid memang best... novel terkininya, dah baca ke belum?? yang berjudul 'hijab sang pencinta'... buku 2 adalah episod terakhir laksmana sunan, tau..... best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122007 saat. Lajunya....