Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 23 jam, 25 minit yang lalu


Suara Hatiku
Topik: rasa hati


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» rasa hati

Please Mendaftar To Post


Oleh rasa hati

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-08 12:38


salam
bagaimana harus di mulakan....aku mendapat tawaran kerja semasa last day be4 graduate.aku di suruh datang untuk interview.aku gembira sangat sebab aku tak mahu menjadi pengganggur bertauliah di rumah macam masa diploma dulu.lepas attended interview.aku di terima kerja.aku gembira kerana walaupun jawatannya cap2 ayam saja, tapi gajinya beso di tambah lagi pulak transportation di sediakan.Bermulalah kerjaya aku di tempat kerja.at first, everything berjalan smoothly.masa baru kerja. Aku kena buat failing.oklah...kemudian aku kena buat pending kerja...kerja tu tertangguh selama 8 bulan and satu lagi 6 months.daripada cakap-cakap org, sebelum aku masuk, 8 org dah berhenti sebab tak tahan,eya aku akui kebenaran tu,aku nampak sikap colleague. Aku...bila dia tak datang. Aku coverkan kerja dia, coverkan reason dia tak datang. tapi dia kalau kerja aku,dia boleh cakap kerja u u settlekan lah.aku geram juga,mendidih darah aku,dia kaki bodek dan pemalas.depan boss, dia tunjuk rajin tapi hakikatnya pemalas. dia cakap dengan boss. Aku ini lambat pick up and slow....marah juga aku sebab aku ada degree and dia hanya spm saja and dia dah kerja 3 years and aku baru beberapa bulan.so in term of experience, dia lagi lama daripada aku,then dia selalu buli aku suruh aku buat macam-macam.aku tak mahu tolak sebab takut tak confirmed kerja.jadi. Aku buat saja.aku selalu kena marah dengan boss, sebab kerja pending tu tak siap.adakah dia suruh aku siapkan pending kerja 8 bulan dalam masa seminggu.. sakit juga hati aku ini.bidang yang aku joined ini bidang baru bukannya apa yang aku belajar dulu.it takes times to learn.colleague aku macam api2 kan boss aku, depan boss aku tunjuk dia bagus, hakikatnya tak macam tu,,,kalau kerja sambil lewa,boss tetap percaya dia...dia langsung tak create email aku, drawer aku dia ambil, stationery dia tak order,pc pun aku shared dengan boss aku.so aku kerja sebagai apa sebnrnya..dr segi ibadatpun,solat aku tak terjaga,solat ini macam melepaskan batuk di tangga, ngajipun makin kurang, kerja the whole week without resting, i'm been forcing to do ot.so kena juga settlekan kerja yang di bagi,my behavior became worse sebab kerja 12 hours, rehatnya 45 min only,productive decreases.pergi kerja pukul 6 and balik pukul 8...hari2 begitu...sungguh tak tahan, nak berhenti takut tak dapat kerja lain....
please help me by giving good advice.


-----------------
Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."


Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 27-07-08 13:24


amilyn kena banyak-banyak sabar...saya pernah hadapi masalah ini.berkat kesabaran saya, sekarang ni dia dah jadi pekerja bawahan saya dan saya ketua jabatn. walaupun dia dah 5 tahun berkerja dan saya baru setahun jagung. ada perasaan dengki,manusia tak akan berjaya dalam hidup.. dan yang penting kita ikhlas bekerja kerna Allah...kehadiran saya mengugat kedudukan dia, sebenarnya.
dan org sekeliling pun dah pandang saya 2 belah mata...kesimpulannya, orang selemah saya ni mampu berjaya dengan pertolongan dariNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 14:46


salam,

ad seorang tua..dia selalu tolong org lain buat kerja..tanpa mengeluh..senyum saja..bila siap, "alhamdulillah..." katanya..

satu hari, kami pun datang lah nak tolong dia..

"pakcik jangan lah buat kerja berat2..lagi pun ni bukan kerja pakcik..biar lah mereka yang buat..tu kan kerja mereka.."

pakcik tu cakap, " pakcik bukan buat kerja sebab terpaksa, tapi tu kerelaan pakcik...sebab tu pakcik tak rasa letih..tapi pakcik gembira sebab kerja tu dah settle..semua org pun gembira..kan?"

saya pun pernah try..try anggap kerja 'berat' yang saya buat tu atas kerelaan sdiri..dan jangan fikir kita buat kerja sebab 'org' tu suruh..tapi atas kerelaan sdiri..

amilyn boleh try...its work on me...

;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-08 15:04


betul ke baik hati?
saya cuba bersabar dan ikhlaskan diri saya.saya buat kerja kerana kerelaan hati walaupun terpaksa turun naik tangga berkali kali.di buli dengan teruk sehinggakan saya pressure yang teruk sampai menangis2 saya....biasalah kalau kerja dengan non muslim and difference races.my collague is indian and all my bosses are chinese.mungkin dia ingat org melayu ni pemalas that why dia buat saya teruk gila.mindsetting is set in the minds,
esok saya kena present depan factory manager and subcons...
doakan saya....
kawan saya cakap permulaan yang mudah itu susah.
mungkin dia cemburu kerana tingkat gaji kami berbeza,saya masuk dengan gaji yang besar daripada dia...
bagi saya, org macam dia takkan kekal mana.one day Allah will show to us.walaupun dia buruk2 saya dekat semua bosses saya, but people around me know her behavior well.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 27-07-08 21:11


kerelaan hati datangnya dari keikhlasan. InsyaAllah semuanya kerja boleh buat...dulu saya terlalu letih yang amat sangat dengan atas apa yang berlaku. tak ada siapa nak tolong saya..itulah kawan. saya buat sendiri dengan kemampuan yang saya ada. sekarang ni saya syukur atas nikmat yang Allah bagi.kita akan sentiasa diberi ujian susah dan senang.

anyway, try your best 4 your presentation..
sesungguhnya bersama kesulitan ada kesenangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 22:12


Bagus lah tu. kena 'buli' pada awal pekerjaan. So, akan dapat knowledge yang banyak mengenai bidang kerja. Lagi banyak kerja orang lain yang kita buat, lagi banyak knowledge yang kita dapat. Benda tu lah yang akan jadi pengalaman. Mungkin selepas setengah tahun, knowlede hang dah dapat mengatasi knowledge orang yang buli hang. Kan bagus tu. Kalau nak tukar tempat kerja nanti pun (masa akan datang), pengetahuan dah banyak dalam otak. Orang tanya benda tu boleh jawab, tanya benda ni boleh jawab. Kan banyak kebaikan di situ....

ps:- makin benyak pengetahuan (ilmu), makin tinggi nilai diri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 22:27


salam
wow power juga pengalaman begitu ek.....kalau ana di tempat enti...ana dah lama berhenti...bukannya apa tak tahan dengan rakan sekerja...perangai begitu memang tak boleh dilayan sangat....kalau ana lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-08 22:38


memang betul kata cik sirat82.dalam kepayahan saya cuba positifkan minds saya tapi kadangkala saya rasakan collague saya ini melampau.we are partner, tengah sibuk2 kerja dia boleh balik awal just untuk belanja dapur sedangkan esoknya audit...menangis saya siapkan kerja sampai tangan cramped jadinya..dekat nak audit dia boleh tak datang, sakit hati juga.....i learning semuanya sendiri and sebab she never teach me, when i doing wrong, she laughed at me.......do u thinks she is a good partner?.tapi apa yang baik hati cakap tu saya sematkan dalam hati.....thanks a lot for understanding my situation.for me, saya jadikan pengalaman berharga dalam diri saya.
now, saya dah confirmed, i think it is the right time 4 me not giving her chance to bully me.heheee.saya kalau boleh taknak kerja ni sebab saya nak involved bidang ict not injection and moulding.
tommorrow i will make my bos prouds of me...thanks again

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 03:21


kak amylin..sabar na..imad pernah juga ase gini dulu..masa kerja pas habis sekolah..huhu tapi taklah seteruk ni..cumanya..sebab imad orang muda..banyaklah kerja nak kena buat..but betul kata encik sirat...knowledge tu kita dapat....dan tu semua lah yang mengajar kita jadi matang.....

p/s:semua yang berlaku tu ada hikmah...Kalau dia indians....doakan hatinya terbuka untuk iSlam...amylin perform well dan show best manner as a muslim..dan most important jagalah jalinan kasih dengan allah....mungkin amylin dihantar sebagai daie....dan betulkan niat.....moga allah ringankan beban amylin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 03:24


forgot.....lah yukallifullahunafsan illa wus'a ha.....
allah takkan bebankan seseorang itu dengan apa yang tidak mampu...so syukurlah pada allah dengan ujian ini...itulah sebaik-baiknya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

riyadhiah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34180
Posting: 9
Dari: new city

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 14:54


m,masalah mylin ni rumit juga.dapat rakan sekerja dan tempat kerja macam tu.tapi,bagi saya,semua tu ujian untuk mylin.bagi saya apa pun kerja yang kita buat, Kalau boleh biarlah jadi ibadat dan dapat dekatkan lagi diri kita pada ALLAH.

Kalau dah semakin jauh darinya,kenalah muhasabah balik.Buatlah istikhoroh sama ada perlu resign atau tidak..then buatlah keputusan terbaik berpandukan istihoroh tersebut.

Kalau baik bagi mylin untuk resign,knalah redha.Ingat rezeki ALLAH maha luas untuk orang2 yang berusaha.jangan takut tak ada kerja lain.Who knows mylin dapat kerja yang lebih baik????


-----------------
Hidup adalah perjuangan..
Teruskan perjuangan hingga ke akhirnya...
Chaiyuk2
-riyadhiah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyadhiahProfil   Hantar PM kepada riyadhiah   Quote dan BalasQuote

riyadhiah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34180
Posting: 9
Dari: new city

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 15:02


m,masalah mylin ni rumit juga.dapat rakan sekerja dan tempat kerja macam tu.tapi,bagi saya,semua tu ujian untuk mylin.bagi saya apa pun kerja yang kita buat, Kalau boleh biarlah jadi ibadat dan dapat dekatkan lagi diri kita pada ALLAH.

Kalau dah semakin jauh darinya,kenalah muhasabah balik.Buatlah istikhoroh sama ada perlu resign atau tidak..then buatlah keputusan terbaik berpandukan istihoroh tersebut.

Kalau baik bagi mylin untuk resign,knalah redha.Ingat rezeki ALLAH maha luas untuk orang2 yang berusaha.jangan takut tak ada kerja lain.Who knows mylin dapat kerja yang lebih baik????


-----------------
Hidup adalah perjuangan..
Teruskan perjuangan hingga ke akhirnya...
Chaiyuk2
-riyadhiah-


Bookmark and Share

    


  Member Information For riyadhiahProfil   Hantar PM kepada riyadhiah   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 15:09


salam..
kalau tanya saya..saya berhenti saja cari kerja lain...huhuhu..sebab dulu saya pernah rasa macam tu dan berhenti perlahan-lahan cari kerja baru alhamdulillah akhirnya Allah temukan jua kerja yang sesuai namun kat mana2pun tetap ada cabarannya..cuma bila dah biasa dengan kerja yang agak teruk pergi company ke 2 kita akan lebih kuat untuk hadapi semua cabaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-07-08 18:45


salam
i presented well and my partner just stood and look only without helping me.i explained macam dah terror.before presentation kena marah juga, macam org bodoh dia buat kita.macam-macam dia tuduh kita padahal system memang tak betul pun, kita budak komputer susah2 betulkan then dia cakap kita tak pandai copy,sedih pulak tu,kerja situ macam org bodoh,
semalam saya kena marah lagi di depan org different department.Sebabnya kerana filing.bagi saya benda itu simple.saya di tengking2 di depan mereka bagaikan tiada harga diri saya sedangkan bukan silap saya.walaupun saya cb explained, dia tetapi cari masalah saya,memang tugasan itu asalnya tugasan saya tapi di ambil alih oleh partner saya,kerana kesilapan dirinya filing saya di tengking2.saya rasakan it is the end of the story and saya nak quit for the job.bila saya balik jumpa dengan boss, i talk to my partner and she's did not admitted with her mistake and suddenly i got a phone cal said that i was invited to attend interview and today i got the job as a programmer.syukur alhamdulilah.doa saya termakbul.selama ini saya lepaskan banyak peluang pekerjaan just because i do not want my performance appraisal bad but i still been considered as lembap, slow and not qualified for the job.
doakan saya tidak menghadapi masalah seperti ini di tempat baru.bagi saya pressure tu benda biasa tapi been pushed and kena marah hari2 saya tak boleh terima oleh akal saya kerana benda-benda simple.saya tak boleh terima walau apa cara pun.nak tegur ok tapi jangan tengking dan marah depan org ramai macam kita tak ada harga diri......like we are stupid...for the simple thing.saya macam trauma dengan situasi ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 31-07-08 00:49


Interesting story...dr luahan terus dapat kerja baru...ehehhe...by the way simple rule should u remain...

"Bekerja lah kerana ALLAH"

8 jam atau lebih badan yang digunakan untuk mencari rezeki hanya untuk cover makan,tempat tinggal dan keselesaan diri beribadat kepada ALLAH.


We don't need fighting with our colleagues, show off our competency to all, trying to be good in front of colleagues and lot of things we do in our office and sometimes we just forgot that we working and servant onlyfor ALLAH.

Betul kan niat, Semoga berbahgia di tempat baru,

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Sweetcouple_07
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34143
Posting: 16
Dari: Sandakan,Sabah...

Sabah  


posticon Posting pada: 31-07-08 08:39


sabar ajela...semuanya dugaan dr yang maha esa..kita hrusla bertahan kerana org yang banyak bersbar,1 hari nanti dia akan mendapat blas d'atas k'sbarannya itu...p'cya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sweetcouple_07Profil   Hantar PM kepada Sweetcouple_07   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-08-08 21:09


thanks for the advice.
saya pun dah dapat kerja lebih baik.alhamdulilah...doa saya termakbul.
saya nak kerja yang saya ada masa untuk beribadat, ada masa untuk family saya dan ada masa untuk diri sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099799 saat. Lajunya....