Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 245
Ahli: 0
Jumlah: 245




  Yang Masuk Ke Sini
Rashdin: 1 hari, 18 jam, 30 minit yang lalu
khalifah: 7 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 25 hari yang lalu


Teknologi
Topik: Kertas BERCAKAP!


Carian Forum

Moderator: Administrator, Martyr
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teknologi
    »» Kertas BERCAKAP!

Please Mendaftar To Post


Oleh Kertas BERCAKAP!

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 12:57


Assalamualaikum Ukhwahian.

Hamba ingin berkongsi suatu bentuk seni 'origami' yang akan menakjubkan kita terhadap kekuasaan Allah s.w.t Yang Maha Mengetahui. Seni ini ada cerita yang mengiringinya, tapi biarlah hamba berikan kaedahnya terlebih dahulu.

Teknologi terlalu luas tafsirannya, jika zaman ini emel, SMS, & telefon sebagai medium perantara informasi, tetapi teknologi Allah s.w.t lebih terkehadapan dari semua itu dengan 'wahyu' bagi para RasulNya dan 'ilham' bagi hambaNya yang terpilih.

Pasti ada diantara sahabat ukhwah yang bertugas sebagai da'ie biasa menghadapi "penolakan" sewaktu berdakwah, waima telah diterangkan secara terperinci & berhikmah kepada non muslim terutamanya mereka beragama nasrani a.k.a Kristian.

Mungkin seni dibawah boleh membantu antum sebagai gajet berdakwah langkah terakhir. Selamat mencuba.

**Langkah Pertama**
~Lihat dari foto kiri ke kanan:


(Foto_1) (Foto_2) (Foto_3) (Foto_4) (Foto_5) (Foto_6)

**Langkah Kedua**
~Lakukan dengan cermat:

(Foto_7)
Sila gunakan tangan jika kudrat antum mengizinkan atau guna saja teknologi Gunting untuk memotong di sepanjang garisan tengah lipatan.


Seterusnya, susun cebisan-cebisan kertas yang terhasil seperti rajah dibawah:

(Foto_8) (Foto_9) (Foto_10) (Foto_11)

Renung-renungkan, dan selamat beramal...



-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 13:04


tak paham lah..ringkas sangat explain.. lagi satu..mana rajahnye? macam best nak cuba...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 13:09


Pada 20-07-08 12:57 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum Ukhwahian.

**Langkah Pertama**
~Lihat dari foto kiri ke kanan:


    

**Langkah Pertama**
~Lihat dari foto kiri ke kanan:



Sila gunakan tangan jika kudrat antum mengizinkan atau guna saja teknologi Gunting untuk memotong di sepanjang garisan tengah lipatan

Seterusnya, susun cebisan-cebisan kertas yang terhasil seperti rajah dibawah:




Mana? :-?


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 13:23


Maaf masalah teknikal :-P


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 19:56


tak apa...tak apa try lagi, xcitd nak tengok ni...tahap susupen dah ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 19:59


errk...?oww...maksudnya disini, mula-mula lambang salib lepas itu akan menuju ke the devils playground? betulkan saya kalau tersilap,
memang simbolik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 21:22


Ya, tepat telahan east_salju. Maha Suci Allah yang Maha Mengetahui...

Allah Maha Besar...


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-12-08 12:27


salam ukhwah..
macam satu kebetulan saja...huhuuhuhuh
but good info..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094804 saat. Lajunya....