Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 61 hari yang lalu
the_brOtherz: 88 hari yang lalu


Jejak Hobi
Topik: Siapa minat DSLR camera?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Siapa minat DSLR camera?

Please Mendaftar To Post


Oleh Siapa minat DSLR camera?

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 20-07-08 02:09


Siapa di sini ada memiliki dan belum memiliki tetapi minat dengan kamera DSLR(digital single-lens reflex)? sila join kelab ini untuk membincangkan fungsi dan skill menggunakan kamera bermutu tinggi ini.

Lebih elok lagi kita kongsi hasil gambar yang di'capture' dari DSLR dan sama-sama tukar ilmu/skill cara setting untuk dapat gambar yang terbaik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-08 03:09


salam...saya memang berminat untuk memiliki DSLR satu hari nanti.buat masa sekarang saya hanya memiliki camera fujifilm finepix s800.kira masih amtur lagi lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 20-07-08 07:12


Bagus didad, insyaAllah satu hari nanti anda akan memiliki dslr camera. saya baru memiliki Canon EOS 400D. itu pun setelah lama menyimpan duit untuk memilikinya, minat punya pasal sanggup korek duit simpanan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-08 07:45


minat tengok gambar hasil dslr saja. tapi tak ada bakat.. huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 20-07-08 07:52


Fotografi ni bakat yang boleh diasah Amrin. Saya ni pun masih terlalu baru dalam dunia fotografi, masih belajar di peringkat asas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-07-08 08:33


naruto-san pun sangat-sangat berminat dengan photography ini....tapi setakat ini hanya ada digicam biasa saja.....2 tahun lepas kumpul duit untuk beli canon eos 350D....tapi akhirnya duit itu digunakan untuk komitmen lain...sedihnya.

ada satu fotopages yang dari dulu naruto-san suka masuk tengok....fotopages saiful nang....tapi sekarang dia dah tukar ke blog...bawah ini adalah link ke blog saiful nang:

http://blog.saifulnang.net/

gambar2 dia semua cantik....and naruto-san banyak belajar teknik2 ambik gambar dari dia....cuma yang tinggal sekarang ini adalah untuk beli dSLR saja....insyaAllah, kalau tak ada masalah, kalau ada rezeki lebih...plan nak beli canon eos 400D...tak silap dapat bronze award dari cnet asia 2006/07.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-08 18:57


Saya juga sangat berminat dengan fotografi, setakat ini alhamdulillah telah beberapa kali upgrade dslr camera. Sekarang saya menggunakan Canon EOS 40D bersama Canon EF USM IS lens, Macro Sigma Lens dan Canon Speelite 430ex flash.

Saya cadangkan supaya kelab ini hanya tidak tertumpu kepada DSLR camera sahaja. Ia sepatutnya dibuka secara umum iaitu kepada apa jenis kamera termasuk compaq digital dan kamera filem. Apa yang penting adalah minat dalam fotografi.

gambar yang cantik tidak semestinya setting dslr yang baik(walaupun ia adalah sumbangan terbesar nak bagi gambar cantik), tetapi kreativiti memilih angle dan kesesuaian cuaca dan mood juga diambil kira. Oleh itu saya cadangkan agar kelab ini tidak dinamakan sebagai kelab DSLR, tetapi ditukar kepada kelab fotografi. So semua boleh join dan tunjuk bakat, tak kira apa sahaja jenis kamera.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-08 19:03


Ini adalah gambar terbaru yang saya ambil ketika melawat bandaraya Prague di Czech Republic.

/


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-08 21:00


tapi mungkin juga dslr lebih spesifik rather than kamera yang ada basic setting sahaja.
siapa dah ada fish eye lens? (betul ke ni?)
suka sangat.. cantik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-08 00:06


Fish eye ni tak ramai yang berminat(berdasarkan pengalaman saya berkawan dengan beberapa jurufoto profesional). In photography, a fisheye lens is a wide-angle lens that takes in an extremely wide, hemispherical image. Jadi gambar landscape menjadi melengkung ke kiri dan ke kanan, menjadikan gambar tu unik. Saya personally tak berapa minat dengan fish eye lens, sebab keperluannya tidak berapa meluas berbanding dengan telephoto, prime, wide-angel dan macro lens.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-08 00:11


Ini satu contoh gambar yang diambil dengan menggunakan fish-eye lens.

/


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 21-07-08 00:23


Abu_Ruqayyah pakai DSLR canggih dah sampai tahap pro, jauh tinggi dari saya punya. Alhamdulillah kat dalam ukhwah nampaknya ada pakar dalam fotografi, kalau sudi ajarlah kami yang masih merangkak ni.

Gambar kat prague tu cantiklah..tolong abu ruqayyah ajarkan settingnya:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-08 05:14


fish eye rasanya cantik kalau ambil gambar orang kut.
tak sesuai untuk pemandangan.
anyway terima kasih for the explaination. he he

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 11:06


ye, saya. saya minat kamera SLR.

Abu Rugayah, boleh kecikkan saiz gambar meke?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 11:08


only have canon eos 400d with 4gb cf card. cheap tamron 55-200 mm lens and standart 17-55 mm canon lens. tengah plan nak beli cheap nissin di622 flash gun.

ps:- ada sesiapa nak jual sekenhen flash or lens..? Kalau ada aku nak cek dulu.. mana trau tetiba bekenan.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-08 12:18


Pada 21-07-08 11:08 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

only have canon eos 400d with 4gb cf card. cheap tamron 55-200 mm lens and standart 17-55 mm canon lens. tengah plan nak beli cheap nissin di622 flash gun.

ps:- ada sesiapa nak jual sekenhen flash or lens..? Kalau ada aku nak cek dulu.. mana trau tiba-tiba bekenan.



boleh cek kat lowyat. adik ana follow up barang2 digital kat lowyat.net saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 15:00


isk2....ana tak ada kamera lagi...tapi ana sangat-sangat minat dengan fotofrafi ni...setakat ada kamera h/phone sajalah....huhuhu sedang kumpul duit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-08 21:04


Pada 21-07-08 00:23 , RenTokiL_IniTiaL posting:

!!! QUOTE !!!

Abu_Ruqayyah pakai DSLR canggih dah sampai tahap pro, jauh tinggi dari saya punya. Alhamdulillah kat dalam ukhwah nampaknya ada pakar dalam fotografi, kalau sudi ajarlah kami yang masih merangkak ni.

Gambar kat prague tu cantiklah..tolong abu ruqayyah ajarkan settingnya:-D

uih..kamera saya tu mana sampai tahap pro. Jenama Canon yang bertahap pro adalah EOS 5D dan EOS 1D. Saya ni pun bukanlah pakar, tapi sekadar minat fotografi dan ada lah belajar sikit-sikit dari jurufoto profesional.

Terima kasih atas pujian foto saya tu yang tidak seberapa ni. Buildings dalam gambar tu kalau ikut betul, cahaya lampunya tidak lah secerah yang dilihat. Tapi saya gunakan slow shutter, aperture sederhana dan ISO tinggi, maka cahaya tu lebih menyerlah. Picture style saya set saturation tinggi sikit agar warna kekuningan itu terserlah. Setting sharpe picture pun saya tinggikan sikit untuk mengawal warna pancaran itu daripada 'noise'. Yang paling penting, nak ambik gambar landscape ecspeacially waktu malam kena pakai tripod kalau boleh pakai selftimer untuk elakkan gegaran.

Detail gambar saya di atas:
1. Shutter speed: 2.5(5/2)
2. Aperture: f/8
3. ISO: 800


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-08 21:09


Pada 21-07-08 11:06 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye, saya. saya minat kamera SLR.

Abu Rugayah, boleh kecikkan saiz gambar meke?


Ok dah kecikkan, sorry termasuk yang besar.

Daeng sekarang pakai DSLR apa? jenis? dan accessories?


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-08 21:18


Pada 21-07-08 11:08 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

only have canon eos 400d with 4gb cf card. cheap tamron 55-200 mm lens and standart 17-55 mm canon lens. tengah plan nak beli cheap nissin di622 flash gun.

ps:- ada sesiapa nak jual sekenhen flash or lens..? Kalau ada aku nak cek dulu.. mana trau tiba-tiba bekenan.


Saya ada Canon speedlite 380ex, simpan tak terpakai sebab baru upgrade ke Canon speedlite 430ex. Kalau berminat, boleh bincang harganya.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 21-07-08 22:00


My Laptop(unedited zooming photo)
/


My Daugther Ruqayyah, tapi ada vibrate sikit sebab minah ni tak reti dok diam :-D
/


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-08 20:00


Pada 21-07-08 21:04 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!


uih..kamera saya tu mana sampai tahap pro. Jenama Canon yang bertahap pro adalah EOS 5D dan EOS 1D. Saya ni pun bukanlah pakar, tapi sekadar minat fotografi dan ada lah belajar sikit-sikit dari jurufoto profesional.

Terima kasih atas pujian foto saya tu yang tidak seberapa ni. Buildings dalam gambar tu kalau ikut betul, cahaya lampunya tidak lah secerah yang dilihat. Tapi saya gunakan slow shutter, aperture sederhana dan ISO tinggi, maka cahaya tu lebih menyerlah. Picture style saya set saturation tinggi sikit agar warna kekuningan itu terserlah. Setting sharpe picture pun saya tinggikan sikit untuk mengawal warna pancaran itu daripada 'noise'. Yang paling penting, nak ambik gambar landscape ecspeacially waktu malam kena pakai tripod kalau boleh pakai selftimer untuk elakkan gegaran.

Detail gambar saya di atas:
1. Shutter speed: 2.5(5/2)
2. Aperture: f/8
3. ISO: 800

Kira pro lah tu abu ruqayyah, eos 40d kat Malaysia ni mahal betul dalam RM4000 lebih kalau tak silap, itu baru body tak masuk lens lagi.

thanks anyway for info gambar di atas, banyak sangat term2 yang saya tak tau dan tak faham fungsinya, banyak nak kena belajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 20:06


memang ngah memasang cita-cita nak memiliki canon EOS 40D.. mahai tu.. tapi bajet belum cukup lagi.. kena salurkan kat benda yang penting dulu.... tapi kan bagusnya kalau ada camera dslr kita take granted dengan uat bisness photography.. contohnya photography perkahwiaan, event, dll.. tapi kena masuk kelas dulu lah baru berbaloi dengan gambar yang kita capture.... photograply sangat memerlukan minat.. orang yang minat photography ini kalau nampak surrounding apa-apa saja terbayang macam mana nak capture dengan angle nya sekali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 22-07-08 21:00


betul tu irashahirah, boleh buat business kalau dah terrer photography ni. irashahirah sekarang pakai dslr apa? boleh tau?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-08 21:30


Pada 22-07-08 20:00 , RenTokiL_IniTiaL posting:

!!! QUOTE !!!


thanks anyway for info gambar di atas, banyak sangat term2 yang saya tak tau dan tak faham fungsinya, banyak nak kena belajar.


Kepada pengguna2 Canon SLR digital camera, sila layari web di bawah ini. di sini ada info bagaimana cara dan teknik menggunakan DSLR canon. Mudah difahami dan ringkas serta disertakan dengan contoh gambar.

Enjoy! CANON DSLR camera


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-08 21:42


Pada 22-07-08 21:30 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Kepada Canon SLR digital camera, sila layari web di bawah ini. di sini ada info bagaimana cara dan teknik menggunakan DSLR canon. Mudah difahami dan ringkas serta disertakan dengan contoh gambar.

Enjoy! CANON DSLR camera



terima kasih Abu Ruqayyah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 22:01


Pada 21-07-08 21:09 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-07-08 11:06 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye, saya. saya minat kamera SLR.

Abu Rugayah, boleh kecikkan saiz gambar meke?


Ok dah kecikkan, sorry termasuk yang besar.

Daeng sekarang pakai DSLR apa? jenis? dan accessories?



actually, I'm using Nikon D70s with Nikkor 135mm, Tamron Sp90, Flash light SB800, High definition Converter lense Raynox DCR-250 and customade Ring Light (Kekotak Gegelang Kilat, KGK) for macro shot expecially ants. hehehehe

Teman ni pencinta macro, terutama serangga. Yang lain kurang minat.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 22:14


Pada 21-07-08 21:18 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada Canon speedlite 380ex, simpan tak terpakai sebab baru upgrade ke Canon speedlite 430ex. Kalau berminat, boleh bincang harganya.
Aku tengah survey pasal 380ex ni. Macam banyak bad reputation. Charging time macam lama. Sekitar 20sec. betul ke? Tanya orang yang pernah pakai lagi senang.

Aku pun tengah survey pasal Nissin Di622. Dikatakan performance hampir sama dengan 430ex. Harga pun sekitar rm550 sekali dengan bounce.

Anyway, berapa harga 380ex tu?

ps:- yang penting aku nak mula ambil gambar indoor. tak ada flash gun agak sukar....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 22:21


/

ni contoh serangga yang teman ambik gambonye...
Penyengat dalam super-keluarga Vespoidea, keluarga Vespidae.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-08 22:49


!!! QUOTE !!!

Aku tengah survey pasal 380ex ni. Macam banyak bad reputation. Charging time macam lama. Sekitar 20sec. betul ke? Tanya orang yang pernah pakai lagi senang.

ish....mana ada sampai 20 saat, mengarut tu. its depend on how far the coverage distance is. normal recycling time is 2-4 sec. max 8 sec, itupun kalau melibatkan distance jauh. anyway oklah not bad, cuma pengalaman pakai barang original(jenama camera tu sendiri) ni tahan lama, synchronize dengan camera memang tepat dan relible lah. sebelum beli, lagi baik tanya orang yang pernah pakai Nissin Di622.

Dulu saya beli dalam 200 pound, tak nak jual murah sangat. berapa 380ex kat Malaysia sekarang?


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 23:02


Pada 22-07-08 22:49 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Dulu saya beli dalam 200 pound, tak nak jual murah sangat. berapa 380ex kat Malaysia sekarang?
Discontinued. Dah tak wujud. kat kedai tak jual. yang seken hen pun tak ada. So tak dapat kasi tau harga.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-08 23:06


Pada 22-07-08 22:01 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!


actually, I'm using Nikon D70s with Nikkor 135mm, Tamron Sp90, Flash light SB800, High definition Converter lense Raynox DCR-250 and customade Ring Light (Kekotak Gegelang Kilat, KGK) for macro shot expecially ants. hehehehe

Teman ni pencinta macro, terutama serangga. Yang lain kurang minat.

Mantap bro, hang punya peralatan untuk macro memang canggih. kawan pun masih tak reti guna aksesori macam tu.

Kawan pun minat ambik gambar macro, tapi lagi minat ambik gambar natural view, kalaulah kawan ni duit banyak, memang nak beli DSLR full frame.

anyway gambar serangga tu is very nice close-up photography.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 23-07-08 20:25


Pada 22-07-08 21:30 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-07-08 20:00 , RenTokiL_IniTiaL posting:

!!! QUOTE !!!


thanks anyway for info gambar di atas, banyak sangat term2 yang saya tak tau dan tak faham fungsinya, banyak nak kena belajar.


Kepada pengguna2 Canon SLR digital camera, sila layari web di bawah ini. di sini ada info bagaimana cara dan teknik menggunakan DSLR canon. Mudah difahami dan ringkas serta disertakan dengan contoh gambar.

Enjoy! CANON DSLR camera


thanks a lot abu ruqayyah, web ni memang effective, memang senang belajar guna canon dslr through web ni. banyak sangat yang saya dapat belajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 23-07-08 22:28


Glory Man United
/

MU players
/

Dove
/


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-08 22:54


minatnya dengan DSLR Camera ...huhu..tapi cannot afford to buy..huhu..too expensive ..huhu..kenapa kat sini overall suka canon ye?..i'm interested with nikon D90..hehe..bila lah nak dapat beli ( baca : dapat hadiah) :-P :malu: :kelip:

bestnya kalau dapat tangkap gambar macro yang cantik2.. :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-08 23:22


konon-konon nak try macro shot..hehe..tapi camera compact saja.. :malu:

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11697 saat. Lajunya....