Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: unik.moden.canggih


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» unik.moden.canggih

Please Mendaftar To Post


Oleh unik.moden.canggih

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 18:58


salam alaik..
jom kita berkongsi..
tentang bangunan yang unik..
contoh.. 7 benda ajaib di dunia..dll..

antum post gambar.. dan kita kongsi sikit info mengenai that place..
boleh tambah pengalaman..bagi idea juga pada arkitek malaysia..
desgner..dan pencipta model bangunan etc..

/

THE CROOKED HOUSE di Poland, menjadi tarikan pelancong.

Polish architect of the Crooked House, Szotynscy Zaleski, was inspired by the fairytale illustrations of Jan Marcin Szancer and the drawings of the Swedish artist and Sopot resident apa Dahlberg. The most photographed building in Poland, the 4,000 square meter house is located in Rezydent shopping center in Sopot, Poland

/

This unique piano house was built recently in An Hui Province, China. Inside of the violin is the escalator to the building.
The building displays various city plans and development prospects in an effort to draw interest into the recently developed area.

/

The building's features, such as progressively receding walls, antennae, and eyes, contribute to its robotic appearance and to its practical function. Completed in 1986, the building is one of the last examples of modern architecture in Bangkok and has garnered international critical acclaim.

ok.. jom... kongsi ilmu..
boleh post gambar piramid di mesir..
masjid taj mahal.. etc..

:berfikir: :-o :kelip:
subahannallah.. AKAL nikmat kurniaanNYA..
syukur ...ucaplah alhamdulillah.. :-D


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 19:24


/

Mulanya hanya angan-angan tetapi menjadi nyata apabila Dave Longaberger, pengasas syarikat Longaberger membina bangunan pejabat berbentuk bakul bertangkai.

Longaberger percaya itu adalah ilham terbaik daripadanya. Beliau yakin kewujudan bangunan itu akan menarik perhatian dan menambah rezekinya namun sebaliknya reputasi Longaberger jatuh merudum.

Bukan saja bank, arkitek malah syarikat pemaju mentertawakannya dan beliau dituduh cuba berlawak. Tidak cukup itu, pekerjanya juga lari meninggalkannya.

Longaberger bagaimanapun tidak berputus asa sebaliknya mengambil keputusan mengekalkan bangunan berkenaan. Cita-citanya termakbul apabila bangunan itu dibuka untuk operasi pada 17 Disember 1997.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Bmdua/20080713130652/Article/index_html


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 20:53


salam

saya nak paparkan contoh dynamic architecture pula


/

gambaran dynamic tower di dubai
menara ni boleh berputar


/

PLAN

boleh lihat video di youtube

http://www.youtube.com/watch?v=RzQazjw-4jI

:) :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 00:08


salamun alaik..
subhanallah kreatifnya mereka ini..
minda dipacu penuh kreativiti & imaginasi..
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 01:56


ni pulak dancing tower oleh arkitek Zaha Hadid

/

ni di dubai jugak..

/

ni pun design AR. Zaha hadid..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 09:40


SubhanALLah.. menarik :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 09:42


hehe...lagi-lagi sapa nak kongsi....?
wah....mana sahabat-sahabat dapat information ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 17-07-08 10:06


memang cantik.. tapi engineer dan designer yang pening kepala.... arkitek cuma design bentuk saja... engineer yang nak bina tu yang pening, silap design jawabnya sembah bumi lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 10:08


waahhh... kagumnya dengan binaan2 tu... sungguh...
hmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 13:38


building ni oleh arkitek Ken Yeang..

/

Menara Mesiniaga/IBM Tower, Kuala Lumpur
AR Ken Yeang arkitek malaysia


/

ni menara telekom oleh ar hijas kasturi :)

Arkitek sebenarnya designer..dia kena tau juga pasal engineering
bukan design bentuk luar saja..bahagian dalam nya..structure nya ..bagaimana nak construct...arkitek kena tau... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 13:41


Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting

'Rumah Jamban' atau 'Rumah Tandas'!!!! Dimiliki oleh seorang ahli parlimen Korea Selatan.


Photobucket - Video and Image Hosting


Ni pulak rumah terbalik kat Poland. :-o :berfikir:


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 14:26


Assalamualaikum wr wbt

bagusnya dapat tengok design2 pelik-pelik begini..bagus2..letakla banyak-banyak ye..(^-^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 14:31


Masya Allah...ni baru sikit Allah bagi kelebihan akal kat manusia...dah boleh reka sumthing yang sehebat itu...namun tiada apa yang lebih hebat selain dari Allah :)

Apapun, memang menarik sangat-sangat artikel2 di atas..Thanks kepada yang posting...Sangat menghiburkan dan berinfomasi :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 17:18


salam..
wah.. best tengok rekacipta rumah poland tu..
nikmat kurniaan ILAHi.. syukur manusia telah menggunakan deria nikmat ni dengan sempurna... hehe...


Anish Kapoor’s “Cloud Gate,” one of the modern touches in Millennium Park in the Loop, literally reflects some of Chicago’s notable architecture.



The architect behind New York's Freedom Tower - built on the former site of the World Trade Centre - has announced that it is to construct what promises to be the world's greenest office building.
The office block, which will be branded Energy Plus, is to be built in the run-down area of Gennevilliers in the outskirts of Paris.


The project's creator, architect Skidmore Owings & Merrill, says it is also in talks to construct similar buildings in the US, Europe and the Middle East.
America's Rocky Mountain Institute, the prestigious environmental think-tank, is advising on Energy Plus, and the project was endorsed by former US president Bill Clinton at the Clinton Global Initiative meeting last year.




The Chêmana-Chapelle (Chapel-Oak) of Allouville-Bellefosse is the most famous tree in France - actually, it’s more than just a tree: it’s a building and a religious monument all in one.

In 1669, l’Abbe du Detroit and du Cerceau decided to build a chapel in (at that time) a 500 years old or so oak (Quercus robur) tree made hollow by a lightning bolt. The priests built a small altar to the Virgin Mary. Later on, a second chapel and a staircase were added.

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 17:53




Hassan II Mosque was built between 1986 and 1993 for the 60th birthday of former Moroccan king Hassan II. The Hassan II Mosque has space for 25,000 worshippers inside and another 80,000 outside. The 210-meter minaret is the tallest in the world and is visible day and night for miles around.



The reign of Ivan IV (the Terrible) brought a brief resurgence of interest in traditional Russian styles. To honor Russia's victory over the Tatars at Kazan, the legendary ruler erected the exuberant satu. Basil's Cathedral just outside the Kremlin gates in Moscow. Completed in 1560, satu. Basil's is a carnival of painted onion domes in the most expressive of Russo-Byzantine traditions. It is said that Ivan the Terrible had the architects blinded so that they could never again design a building so beautiful.


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 09:37


wah....
tapi sehebatmana pun ciptaan manusia,ciptaan ALLAH lagi hebat..
subhanallah...

bila fikir balik....inilah tanda kekuasaan ALLAH yang telah mengurnia akal kepada manusia sehingga mereka mampu mencipta sesuatu sebegini rupa...lantas Kenapa sikit sekali hambaNYa yang bersyukur....

---------------

Semoga aku terus menjadi pendampingMu ya RABB!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 18-07-08 12:08


tak payah tengok luar negara kat malaysia ni pun banyak yang menarik... ni salah satu bangunan yang saya tlibat dalam pembinaannya

satu lagi tapi tak ada pic bangunan proton tg malim.... kalau tengok dr atas macam engine campro dan menara pucuk rebung TM/

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 15:48


Pada 18-07-08 12:08 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah tengok luar negara kat malaysia ni pun banyak yang menarik... ni salah satu bangunan yang saya tlibat dalam pembinaannya

satu lagi tapi tak ada pic bangunan proton tg malim.... kalau tengok dr atas macam engine campro dan menara pucuk rebung TM/


Saudara izdham ni engineer ke...atau arkitek? mesti banyak pengalaman.

London Aquatic Centre oleh zaha hadid

/

untuk olimpik 2012

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 18:53


Menara berputar di Dubai

Photobucket - Video and Image Hosting


Pusat akuatik Olimpik di Beijing. Disebelahnya Stadium 'Sarang Burung' yang terkenal

Photobucket - Video and Image Hosting


Ibu Pejabat stesyen TV China, CCTV

Photobucket - Video and Image Hosting


Soalan cepu emas. Bangunan di bawah ini bakal menjadi bangunan ketujuh tertinggi di dunia apabila bakal siap kelak. Ia terletak di Kuala Lumpur. Cuba teka apakah bangunan ini?

Photobucket - Video and Image Hosting


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 23-07-08 11:13


/



Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:29


salam alaik..
erm.. dah bekesempatan ke PICC.. subhanallah.. memang besaq...hihi..

mr idzham.. bgunan yang anta post ni.. memang dah alami keretakan ke??
au memang design begitu..??

soalan Al-Mashoori
apa ye..?? tak dapat nak berfikir jauh buat masa ni.. (^-^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:33


izdham...
fuh.. seram Kalau duduk dalam rumah macam nak retak tu....
gerun...
maunyer tak nyenyak tidur... bila-bila masa juga boleh runtuh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 14:19


Pada 23-07-08 13:29 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!


soalan Al-Mashoori
apa ye..?? tak dapat nak berfikir jauh buat masa ni.. (^-^)

ok. Ana bagi clue. Bangunan ni tak siap lagi tetapi stesen pengangkutan awam yang bergabung dengan bangunan ini telahpun siap.

ps-/ mungkin ramai yang akan terkejut kalau dapat tahu nama bangunan ini.


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 14:44


menariknye..thanks for the photo gallery..hehe..
tapi takut juga tengok bgunan yang plix2 ini ya..huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 15:04


Pada 23-07-08 14:19 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-08 13:29 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!


soalan Al-Mashoori
apa ye..?? tak dapat nak berfikir jauh buat masa ni.. (^-^)

ok. Ana bagi clue. Bangunan ni tak siap lagi tetapi stesen pengangkutan awam yang bergabung dengan bangunan ini telahpun siap.

ps-/ mungkin ramai yang akan terkejut kalau dapat tahu nama bangunan ini.



yang bergabung dengan stesen KTM komuter tu ke ek..??
macam pernah tengok... dekat mana, terlupa pula...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 23-07-08 15:14


Pada 23-07-08 13:29 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..
erm.. dah bekesempatan ke PICC.. subhanallah.. memang besaq...hihi..

mr idzham.. bgunan yang anta post ni.. memang dah alami keretakan ke??
au memang design begitu..??


soalan Al-Mashoori
apa ye..?? tak dapat nak berfikir jauh buat masa ni.. (^-^)


bangunan tu design saja macam tu.

PICC memang besar.rekaan dia berkonsep alat perhiasan melayu perak.. apa nama entah saya dah lupa... tapi kalau kita tengok dr atas macam anak mata.arkitek dia org melayu di bawah company hijjaz kasturi.sapa yang pernah naik bumbung PICC, akan nampak seluruh putrajaya




/

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 23-07-08 15:20


Pada 23-07-08 14:19 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-08 13:29 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!


soalan Al-Mashoori
apa ye..?? tak dapat nak berfikir jauh buat masa ni.. (^-^)

ok. Ana bagi clue. Bangunan ni tak siap lagi tetapi stesen pengangkutan awam yang bergabung dengan bangunan ini telahpun siap.

ps-/ mungkin ramai yang akan terkejut kalau dapat tahu nama bangunan ini.




bukan dekat kl sentral. sebelah tu ada underconstruction lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-07-08 18:47


Assalamualaikum
al-Mashoori...saya nak teka boleh...Plaza Rakyat ke... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 23:54


Pada 23-07-08 18:47 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
al-Mashoori...saya nak teka boleh...Plaza Rakyat ke... :berfikir:



Tahniah! Itulah jawapannya! Plaza Rakyat. Bangunan yang bakal menjadi ketujuh tertinggi di dunia apabila siap kelak. Tetapi bila ia akan siap??????

Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting

Antara fantasi dan realiti.... :-(


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 10:05


di manakah kedudukan plaza rakyat ni ek..?
yang kat belakang puduraya tu ke..??
stesen star lrt plaza rakyat..??? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 24-07-08 10:51


Pada 23-07-08 23:54 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-08 18:47 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
al-Mashoori...saya nak teka boleh...Plaza Rakyat ke... :berfikir:



Tahniah! Itulah jawapannya! Plaza Rakyat. Bangunan yang bakal menjadi ketujuh tertinggi di dunia apabila siap kelak. Tetapi bila ia akan siap??????

Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting

Antara fantasi dan realiti.... :-(


projek tbengkalai tu... dah lama sangat dr mula belajar kat kl sampai da bekerja, masih macam tu lagi...sapa lah agaknya yang sanggup ambik projek yang ttangguh berbelas2 tahun tu.... kos mesti berlipat2 kali ganda....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 12:22


uh... di sebelah stesen bas...lrt di pudu raya..
memang dah lama..bertahun terbengkalai..
agak mencacatkan mata-mata yang memandang..

jom.. posting lagi gambar-gambar bangunan yang unik.
kalau boleh gambar yang sedia ada..
bukan yang masih dalam pembikinan..
macam di dubai.. banyak saja bangunan yang direkacipta..
memang canggih sungguh lah..tabik springg pada designer..etc..

yumkin sahabat boleh posting bangunan sekitar kl.. muzium kesenian islam.. masjid YAB, dan pelbagai lagi..

jom.. banyak explore.. luas pengetahuan..;)
syukran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 24-07-08 14:06


/


/

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 24-07-08 14:27


kalau siap burj dubai tu, akan jadi yang tertinngi di dunia dengan ketinggian melabihi setengah kM

/

/

/

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 15:30


Lagi contoh bangunan unik....

Photobucket - Video and Image Hosting
Photobucket - Video and Image Hosting


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-07-08 23:02


Assalamualaikum
saya memang kagum dengan Plaza Rakyat ni...hm...nampak macam ada construction lagi dijalankan..sebab formwork yang dipasang agak baru dan tidak kelihatan begitu lusuh dan buruk...adakah ia masih berjalan?? :berfikir: namun dengan kadar yang sangat lambat?? :berfikir:

memang cantik dan menarik sangat bentuk binaannya..tapi, tak tahulah bila boleh siap..tunggu dapat kumpul duit rakyat yang pemotongan subsidi minyak tu agaknya... :sopan:

P/S : by the way..mana lagi tinggi...Plaza Rakyat atau Menara Telekom?? :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.127379 saat. Lajunya....