Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: malaysia jadi republik???.tergugatkah?.


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» malaysia jadi republik???.tergugatkah?.

Please Mendaftar To Post


Oleh malaysia jadi republik???.tergugatkah?.

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 22:31


Assalamualaikum cuba kita fikir apa akan jadi pada malaysia jika menjadi sebuah republik dan ketua negara adalah seorang presiden?.jika kita sorot kembali pada sejarah,di negara islam yang lain pun menjadi republik setelah menumbangkan kuasa raja seperti di iran.apa pandangan anda?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 22:43


Tak best. tak setuju. Tak nak.

Tergugat atau tak.... rasanya akan tergugat juga. Sekurang2 nya, ada raja, ada jugak enakmen undang-undang islam 'terkawal' siket ikut negeri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 22:49


Dari pandangan sempit hamba, sama saja jadi republik atau sistem beraja, sebab kuasa PM kita dari dulu, kini, dan selamanya pun dah macam Presiden dan melebihi Agong...


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 23:07


apa ke hal nak jadi republik... ramai tak suka PM..bukan tak suka Raja....hehehhe... kalau kita buang raja apa beza nya. ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 00:05


Republik? Malaysia bertukar menjadi republik? Republic of Malaysia?
1) Kalau macam tu tak adalah Persekutuan Malaysia. Sistem Persekutuan menjadi Sistem Republik- Kerajaan Pusat menguasai kesemua wilayah secara total. Kecualilah kalau ada wilayah autonomi tetapi itupun banyak pro dan connya.

2) Presiden jadi ketua? Menggantikan Yang DiPertuan Agong? Bermakna tiada lagi Raja-raja Melayu. Bab ini memang susah memandangkan ramai orang Melayu ingin mempertahankan institusi beraja.

3) Bagaimana bentuk kerajaan republik itu? Adakah Perdana Menteri akan dilantik untuk mengetuai kerajaan ataupun presiden sendiri yang mengetuai negara dan kerajaan seperti Indonesia dan Amerika?

-sekadar pertanyaan ringan
ps- kat Malaysia ni pun dah ada republik; Republic of Brickfields


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 02:03


Pada 28-06-08 22:31 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum cuba kita fikir apa akan jadi pada malaysia jika menjadi sebuah republik dan ketua negara adalah seorang presiden?.jika kita sorot kembali pada sejarah,di negara islam yang lain pun menjadi republik setelah menumbangkan kuasa raja seperti di iran.apa pandangan anda?.



susah nak bagi komen..apa pun pilihlah sendiri..sekiranya menjadi republik tetapi islam masih tak dapat ditegakkan...menghabiskan beras saja...beras dah lah mahal...hikhik..



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 03:27


Huk! Terkejut dengan soalan ni.

Susah nak bentuk semula sistem pemerintahan di Malaysia ni nanti seandainya ditukar menjadi Republik.

Dah ok dah agaknya sistem sekarang cuma perlu dibaiki ketelusan sistem sedia ada ni.


Al-Mashoori,
luas pengetahuan politik awak.
Tahniah.
Go go anak Penang! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 05:20


hehhe repuplik brickfield ??..kekekkkkeke

ada satu lagi tempat di panggil republik kat Malaysia ni...iaitu REPUBLIK BESUT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 21:38


Pada 29-06-08 00:05 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Republik? Malaysia bertukar menjadi republik? Republic of Malaysia?
1) Kalau macam tu tak adalah Persekutuan Malaysia. Sistem Persekutuan menjadi Sistem Republik- Kerajaan Pusat menguasai kesemua wilayah secara total. Kecualilah kalau ada wilayah autonomi tetapi itupun banyak pro dan connya.

2) Presiden jadi ketua? Menggantikan Yang DiPertuan Agong? Bermakna tiada lagi Raja-raja Melayu. Bab ini memang susah memandangkan ramai orang Melayu ingin mempertahankan institusi beraja.

3) Bagaimana bentuk kerajaan republik itu? Adakah Perdana Menteri akan dilantik untuk mengetuai kerajaan ataupun presiden sendiri yang mengetuai negara dan kerajaan seperti Indonesia dan Amerika?

-sekadar pertanyaan ringan
ps- kat Malaysia ni pun dah ada republik; Republic of Brickfields



jawapan 1:persekutuan masih ada cuma yang berubah adalah dari segi pentadbiran dan semua negeri akan diketuai oleh gabenor


jawapan 2 dan 3:Betul.presiden akan menjadi ketua negara tapi yang mengurus negara adalah perdana menteri.tapi ia boleh juga presiden sendiri mentadbir seperti di indonesia dan amerika.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 12:51


aik susah ke?Kenapa iran boleh saja bentuk republik.republik islam lagi tu.takkan kita tak boleh?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:29


erm...
ana tak tau sangat sistem republik ni... kena study dulu, baru komen...
huhuhuhuhuhuh.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 18:10


Pada 29-06-08 21:38 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-06-08 00:05 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Republik? Malaysia bertukar menjadi republik? Republic of Malaysia?
1) Kalau macam tu tak adalah Persekutuan Malaysia. Sistem Persekutuan menjadi Sistem Republik- Kerajaan Pusat menguasai kesemua wilayah secara total. Kecualilah kalau ada wilayah autonomi tetapi itupun banyak pro dan connya.

2) Presiden jadi ketua? Menggantikan Yang DiPertuan Agong? Bermakna tiada lagi Raja-raja Melayu. Bab ini memang susah memandangkan ramai orang Melayu ingin mempertahankan institusi beraja.

3) Bagaimana bentuk kerajaan republik itu? Adakah Perdana Menteri akan dilantik untuk mengetuai kerajaan ataupun presiden sendiri yang mengetuai negara dan kerajaan seperti Indonesia dan Amerika?

-sekadar pertanyaan ringan
ps- kat Malaysia ni pun dah ada republik; Republic of Brickfields



jawapan 1:persekutuan masih ada cuma yang berubah adalah dari segi pentadbiran dan semua negeri akan diketuai oleh gabenor


jawapan 2 dan 3:Betul.presiden akan menjadi ketua negara tapi yang mengurus negara adalah perdana menteri.tapi ia boleh juga presiden sendiri mentadbir seperti di indonesia dan amerika.


saya nak tanya Rashdin, ni idea siapa sebenarnya? idea Rashdin sendiri ke? :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 20:25


ala nak minta pandangan pun tak boleh ke?cuba tengok di nepal pun kuasa raja dilucutkan dan dimana-mana gugusan kepualauan melayu dah tiada lagi sultan dan raja kecuali disini dan brunei.ada khabar angin mengatakan kiranya tiada lagi sultan dan raja,orang melayu akan menderita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 20:43


kalau malaysia jadi negara republik,kita sebagai kaum melayu masih lagi terpelihara hak istimewa kita?kalau dah jadi negara republik,institusi kesultanan dah terhapus,so mana lagi hak kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-07-08 20:51


republik ke, raja berparlimen ke.. dedua sistem kufur.

tak patut kita sebagai orang beriman setuju selain sistem Islam.

yang kita mahukan adalah NEGARA ISLAM @ DARUL ISLAM. Bentuk pemerintahan DARUL ISLAM adalah KHILAFAH. Itu yang dinyatakan oleh Rasulullah dan dipraktikkan oleh Khulafa' urrasyidin.

Kalau tak ikut Rasulullah dan para sahabat, siapakah lagi ikutan kita? Montesqiu, Rosseu, Plato, Karl Marx?

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 23:38


Pada 23-07-08 20:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

ala nak minta pandangan pun tak boleh ke?cuba tengok di nepal pun kuasa raja dilucutkan dan dimana-mana gugusan kepualauan melayu dah tiada lagi sultan dan raja kecuali disini dan brunei.ada khabar angin mengatakan kiranya tiada lagi sultan dan raja,orang melayu akan menderita.

Rashdin minat DSAI kan, tak ingat ke macam mana cara beliau berdebat dan berhujah? retorik semata-mata atau dengan fakta?

setakat cakap memang senang dik, tapi macam mana nak buat tu yang susah... tu tak kira lagi apa keburukan negara republik, adakah negara republik itu baik sangat sampai kita nak tukar jadi begitu?

Pas ada menyimpan cita-cita nak tegakkan negara Islam malah khilafah, tu yang saya pelik Kenapa tiba-tiba Rashdin nak tubuhkan republik?

btw boleh cerita tak apa kebaikan republik ni ye, boleh belajar ilmu baru ni.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 00:16


itu yang saya cuba meminta pendapat anda semua disini.cuba kita lihat sebagai contoh di iran,syria,mesir,yaman etc dulu pun mereka ada sultan tapi yang menggulingkan raja masing-masing adalah rakyat dan negara2 ni menjadikan dan mengisytiharkan negara masing-masing sebagai republik islam setahu saya mereka boleh saja hidup dan mencari makan dan tidak ada rasa menyesal pun menjatuhkan institusi beraja di negara masing-masing.


republik ni boleh diketuai oleh presiden dan perdana menteri sebagai pemegang amanah menguruskan negara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 09:46


Pada 24-07-08 23:38 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-07-08 20:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

ala nak minta pandangan pun tak boleh ke?cuba tengok di nepal pun kuasa raja dilucutkan dan dimana-mana gugusan kepualauan melayu dah tiada lagi sultan dan raja kecuali disini dan brunei.ada khabar angin mengatakan kiranya tiada lagi sultan dan raja,orang melayu akan menderita.

Rashdin minat DSAI kan, tak ingat ke macam mana cara beliau berdebat dan berhujah? retorik semata-mata atau dengan fakta?

setakat cakap memang senang dik, tapi macam mana nak buat tu yang susah... tu tak kira lagi apa keburukan negara republik, adakah negara republik itu baik sangat sampai kita nak tukar jadi begitu?

Pas ada menyimpan cita-cita nak tegakkan negara Islam malah khilafah, tu yang saya pelik Kenapa tiba-tiba Rashdin nak tubuhkan republik?

btw boleh cerita tak apa kebaikan republik ni ye, boleh belajar ilmu baru ni.

wassalam.



ahli PAS nak tegakkan Daulah Khilafah... dah bagus..
ahli PKR pulak nak tubuhkan republik....

yang mana satu ni? /
tak ada hala tuju langsung ahli-ahli Pakatan Rakyat ni...

Kalau nak perjuangkan Daulah Khilafah... lupakan Republik...
kalau nak perjuangkan republik... lupakan daulah Khilafah...
:berfikir: :jangan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 11:00


salam alaik..
bayangkan MALAYSia negara republik..

republik of Malaysia.. :berfikir:

siapa ye wajar dan patut jadi Raja?
Malaysia ni banyak Raja... hampir tiap negeri..
PM siapa ye...??

susah juga nak buat keputusan..
kena kondisi berfikir lagi ni.. :roll: :-?

ini antara negara dalam dunia amalkan republik..
sumber dari wikipedia
Diperoleh dari "http://id.wikipedia.org/wiki/Republik"


Eropa
Albania
Azerbaijan
Belarus
Bulgaria
Bosnia Herzegovina
Jerman
Kroasia
Republik Ceko
Perancis
Italia
Finlandia
Kazakhstan
Romania
Rusia
San Marino
Swiss
Turkmenistan
Amerika Utara
Amerika Serikat
Meksiko
Amerika Selatan
Argentina
Brasil
Bolivia
Chili
Kolombia
Peru
Afrika
Afrika Selatan
Republik Afrika Tengah
Angola
Benin
Burkina Faso
Burundi
Chad
Republik Kongo
Pantai Gading
Republik Demokrasi Kongo
Djibouti
Senegal
Asia
Uni Emirat Arab
Bangladesh
Republik Rakyat China
Republik China (Taiwan)
India
Indonesia
Iran
Irak
Mesir
Myanmar
Nepal (Sejak 28 Mei 2008, Nepal berganti sistem pemerintahan dari kerajaan ke republik)
Pakistan
Singapura


erm.. tak mungkinnn Malaysia masuk dalam ni. ;-)
demokrasi beparlimen.. dah ok..
cuma kena sistematikkan kuasa eksekutif..dll..

bagus berfikir di luar kotak minda ni..
jom..fikir... :berfikir: :roll: :-?

wallahu'alam...


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 11:49


Sekiranya soalan yang disusulkan itu mempunyai perkataan JIKA. Wajar perbincangan pun mesti di bawah kerangka JIKA. Realitinya memang perkara ini dijangka tidak akan berlaku kerana hakikkatnya masyarakat melayu memang menyanjungi Sultan dan Raja dan menganggap mereka sebagai Payung.
Melainkan Raja itu Raja yang betul-betul memerintah dalam erti kata yang sebenar dan Memerintah dengan cara yang Zalim. mungkin rakyat akan memulakan rampasan kuasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 12:06


Pada 25-07-08 11:49 , salmanfarees posting:

!!! QUOTE !!!

Sekiranya soalan yang disusulkan itu mempunyai perkataan JIKA. Wajar perbincangan pun mesti di bawah kerangka JIKA. Realitinya memang perkara ini dijangka tidak akan berlaku kerana hakikkatnya masyarakat melayu memang menyanjungi Sultan dan Raja dan menganggap mereka sebagai Payung.
Melainkan Raja itu Raja yang betul-betul memerintah dalam erti kata yang sebenar dan Memerintah dengan cara yang Zalim. mungkin rakyat akan memulakan rampasan kuasa.


benar kata anda... susulan perkataan JIKA...
maka perbincangan dibawah kerangka JIKA
Malaysia jadi Republik...

tetapi bagi aku pulak...
AKU YAKIN DAN PASTI MALAYSIA DIBAWAH
PEMERINTAHAN DAULAH KHILAFAH TIDAK LAMA LAGI...

Pemerintahan Beraja, Pemerintahan Teokrasi,
Pemerintahan Republik dll akan terhapus di Malaysia
diganti dengan sistem Khilafah...
Aku yakin dan pasti.... MUKTAMAD!!


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-08 16:59


Assalamualaikum

Apa kata kita renungi sejarah penubuhan negara kita dahulu..dari mana bermula titik tolak penentangan menuntut kemerdekaan..

sistem raja berpelembangaan sekarang ni dah ok cuma kalau ada penambahbaikan lagi bagus..

nak mengubah kepada republik rasanya tidak wajar dan tidak sesuai..pertamanya mentaliti masyarakat di Malaysia ni kena dipertingkatkan lagi..

lagi bagus kalau dicadangkan supaya masyarakat melayu beragama islam terutamanya kena sedar hak2 keistimewaan mereka, bukannya hanya mengikut kata-kata dan pendapat org lain..semuanya melibatkan fakta...

Tanpa mengetahui hak dan kuasa bagaimana kita nak bersatu mempertahankan Islam?masing-masing nak mencadangkan JIKA BERTUKAR...jadi pokok pangkalnya kena bersatu...

Jangan jadikan bangsa melayu beragama islam sekali lagi menjadi mangsa pembersihan etnik kali ke 4 di bumi bertuah ini ya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-07-08 22:27


Pada 28-06-08 22:49 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

Dari pandangan sempit hamba, sama saja jadi republik atau sistem beraja, sebab kuasa PM kita dari dulu, kini, dan selamanya pun dah macam Presiden dan melebihi Agong...



SETUJU sangat-sangat! Atas kertas saja tulis negara sistem raja berpelembagaan, tapi pemerintahan langsung tak nampak macam sistem beraja...semua PM dah bolot kuasa....Polis, Hakim, semua dah duduk bawah dia..

' Correct, Correct ! '...


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 18:18


Pada 25-07-08 09:46 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

ahli PAS nak tegakkan Daulah Khilafah... dah bagus..
ahli PKR pulak nak tubuhkan republik....

yang mana satu ni? /
tak ada hala tuju langsung ahli-ahli Pakatan Rakyat ni...

Kalau nak perjuangkan Daulah Khilafah... lupakan Republik...
kalau nak perjuangkan republik... lupakan daulah Khilafah...
:berfikir: :jangan:


sejak bila pula PKR nak tubuh republik? :berfikir:

Rashdin tak cerita lagi, apa kebaikan Malaysia ni jadi republik berbanding dengan persekutuan ni? cerita lah sikit ye.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 01:08


kebaikan?jika ia dipimpin oleh pemimpin yang layak negara waima bertukar republik ni pun rakyat boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 02:14


Pada 28-07-08 01:08 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kebaikan?jika ia dipimpin oleh pemimpin yang layak negara waima bertukar republik ni pun rakyat boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah.

kalau dalam keadaan sekarang tanpa republik, kalau dipimpin oleh pemimpin yang betul-betul layak, rakyat tak boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah ke?

saya tak nampak lagi apa tujuan Rashdin buka tajuk ni, macam nak berbual kosong saja... btw apa maksud anda dengan "tergugatkah"?

lagi satu, cadangan nak tubuhkan republik ni cadangan siapa, Pas ke PKR ke atau Umno? atau DAP? atau HT??? atau Rashdin ada bercadang nak majukan perkara ini kepada PR?

cuba terangkan sikit ye, saya masih blurr... wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 05:29


Pada 28-07-08 02:14 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 01:08 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kebaikan?jika ia dipimpin oleh pemimpin yang layak negara waima bertukar republik ni pun rakyat boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah.

kalau dalam keadaan sekarang tanpa republik, kalau dipimpin oleh pemimpin yang betul-betul layak, rakyat tak boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah ke?

saya tak nampak lagi apa tujuan Rashdin buka tajuk ni, macam nak berbual kosong saja... btw apa maksud anda dengan "tergugatkah"?

lagi satu, cadangan nak tubuhkan republik ni cadangan siapa, Pas ke PKR ke atau Umno? atau DAP? atau HT??? atau Rashdin ada bercadang nak majukan perkara ini kepada PR?

cuba terangkan sikit ye, saya masih blurr... wassalam.



memang sesuai anda blur Ibnu_musa...
PAS perjuangkan apa sebenarnya? :berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 05:31


Pada 27-07-08 18:18 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-07-08 09:46 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

ahli PAS nak tegakkan Daulah Khilafah... dah bagus..
ahli PKR pulak nak tubuhkan republik....

yang mana satu ni? /
tak ada hala tuju langsung ahli-ahli Pakatan Rakyat ni...

Kalau nak perjuangkan Daulah Khilafah... lupakan Republik...
kalau nak perjuangkan republik... lupakan daulah Khilafah...
:berfikir: :jangan:


sejak bila pula PKR nak tubuh republik? :berfikir:

Rashdin tak cerita lagi, apa kebaikan Malaysia ni jadi republik berbanding dengan persekutuan ni? cerita lah sikit ye.

wassalam.



anda tanya siapa ni ibnu_musa? :berfikir:

rupanya PAS perjuangkan persekutuan ya...
:sopan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 12:03


Pada 28-07-08 02:14 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 01:08 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kebaikan?jika ia dipimpin oleh pemimpin yang layak negara waima bertukar republik ni pun rakyat boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah.

kalau dalam keadaan sekarang tanpa republik, kalau dipimpin oleh pemimpin yang betul-betul layak, rakyat tak boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah ke?

saya tak nampak lagi apa tujuan Rashdin buka tajuk ni, macam nak berbual kosong saja... btw apa maksud anda dengan "tergugatkah"?

lagi satu, cadangan nak tubuhkan republik ni cadangan siapa, Pas ke PKR ke atau Umno? atau DAP? atau HT??? atau Rashdin ada bercadang nak majukan perkara ini kepada PR?

cuba terangkan sikit ye, saya masih blurr... wassalam.






yang saya tanya tergugat itu adalah seperti berikut:


a)hak2 istimewa bumiputra
b)status agama islam
c)kebebasan bersuara.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 12:07


Pada 28-07-08 12:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


yang saya tanya tergugat itu adalah seperti berikut:
a)hak2 istimewa bumiputra
b)status agama islam
c)kebebasan bersuara.


kalau dah tahu perkara ni tergugat kalau malaysia jadi Republik...
Kenapa Rashdin nak memperjuangkan Republik? :sopan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 13:21


ada ke saya cakap saya perjuangkan republik?.cuba baca balik soalan saya tu.Malaysia jadi republik?tergugatkah?.tak ada kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 18:22


Pada 28-07-08 05:29 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 02:14 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 01:08 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kebaikan?jika ia dipimpin oleh pemimpin yang layak negara waima bertukar republik ni pun rakyat boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah.

kalau dalam keadaan sekarang tanpa republik, kalau dipimpin oleh pemimpin yang betul-betul layak, rakyat tak boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah ke?

saya tak nampak lagi apa tujuan Rashdin buka tajuk ni, macam nak berbual kosong saja... btw apa maksud anda dengan "tergugatkah"?

lagi satu, cadangan nak tubuhkan republik ni cadangan siapa, Pas ke PKR ke atau Umno? atau DAP? atau HT??? atau Rashdin ada bercadang nak majukan perkara ini kepada PR?

cuba terangkan sikit ye, saya masih blurr... wassalam.



memang sesuai anda blur Ibnu_musa...
PAS perjuangkan apa sebenarnya? :berfikir:


tiada kaitan dengan topik :jangan:

Topic: malaysia jadi republik???.tergugatkah?.

siapa ada pandangan, silakan.

p/s: mari berforum dengan IM... :-D


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 16:16


Pada 28-07-08 18:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 05:29 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 02:14 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 01:08 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kebaikan?jika ia dipimpin oleh pemimpin yang layak negara waima bertukar republik ni pun rakyat boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah.

kalau dalam keadaan sekarang tanpa republik, kalau dipimpin oleh pemimpin yang betul-betul layak, rakyat tak boleh hidup aman damai tanpa sebarang masalah ke?

saya tak nampak lagi apa tujuan Rashdin buka tajuk ni, macam nak berbual kosong saja... btw apa maksud anda dengan "tergugatkah"?

lagi satu, cadangan nak tubuhkan republik ni cadangan siapa, Pas ke PKR ke atau Umno? atau DAP? atau HT??? atau Rashdin ada bercadang nak majukan perkara ini kepada PR?

cuba terangkan sikit ye, saya masih blurr... wassalam.



memang sesuai anda blur Ibnu_musa...
PAS perjuangkan apa sebenarnya? :berfikir:


tiada kaitan dengan topik :jangan:

Topic: malaysia jadi republik???.tergugatkah?.

siapa ada pandangan, silakan.

p/s: mari berforum dengan IM... :-D



Kenapa pulak nak berforum dengan Ibnu_Musa?
Ibnu_musa pun tak tahu nak perjuangkan republik
atau Daulah Islam?

p/s:
Ibnu_musa tidak tetap pendirian bersama
PAS mendirikan daulah islam... betul tak?
:sopan:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 116
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 16:57


salam..
ana setuju dengan Laskar_Allah..dari dulu lagi sebenarnya PM kita lebih kuasa dari Raja Melayu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 17:01


Pada 01-08-08 16:57 , alongmina posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
ana setuju dengan Laskar_Allah..dari dulu lagi sebenarnya PM kita lebih kuasa dari Raja Melayu..


anda setuju Malaysia ni republik? :berfikir:


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 09:44


Pada 01-08-08 17:01 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-08-08 16:57 , alongmina posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
ana setuju dengan Laskar_Allah..dari dulu lagi sebenarnya PM kita lebih kuasa dari Raja Melayu..


anda setuju Malaysia ni republik? :berfikir:


tiada kaitan dengan topik :jangan:

Topic: malaysia jadi republik???.tergugatkah?.

kalau PH nak buat UNDIAN siapa yang setuju Malaysia jadi republik, siapa yang tak setuju, buka topik lain lah! :sopan:

p/s: sahabat2 sekalian, teruskan beri pendapat, abaikan saja PH, ngeh3


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 09:46


Pada 04-08-08 09:44 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-08-08 17:01 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-08-08 16:57 , alongmina posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
ana setuju dengan Laskar_Allah..dari dulu lagi sebenarnya PM kita lebih kuasa dari Raja Melayu..


anda setuju Malaysia ni republik? :berfikir:


tiada kaitan dengan topik :jangan:

Topic: malaysia jadi republik???.tergugatkah?.

kalau PH nak buat UNDIAN siapa yang setuju Malaysia jadi republik, siapa yang tak setuju, buka topik lain lah! :sopan:

p/s: sahabat2 sekalian, teruskan beri pendapat, abaikan saja PH, ngeh3




betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

SiapaKata
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2008
Ahli No: 34280
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 09:55


Pada 28-07-08 18:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


tiada kaitan dengan topik :jangan:

Topic: malaysia jadi republik???.tergugatkah?.

siapa ada pandangan, silakan.

p/s: mari berforum dengan IM... :-D



Ibnu Musa, PH memang suka lari topik sebab dia PEMBURU LARI TOPIK.

Bagi aku, tak kira apa sistem janji ISLAM tertegak, republik ka, demokrasi ka, khilafah ka. Setakat ni PAS masih relevan dan komited bersama ISLAM dan insyallah aku yakin Khilafah dapat ditegakkan di jalan ini. HT setakat ni tak nampak jalan sebab tu HT di Indonesia iktiraf PKS, cuma kat Malaysia berat sangat.

Pada 01-08-08 17:01 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!



anda setuju Malaysia ni republik? :berfikir:



Tengok ni, PH dah mula lah.... buat soal selidik dia. Orang buka topik nak bincang dia asyik survey dan listkan siapa setuju republik ka tak? PEMBURU LARI TOPIK kan.

p/s : Siapakata tak berminat lari topik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiapaKataProfil   Hantar PM kepada SiapaKata   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 10:18


Pada 04-08-08 09:55 , SiapaKata posting:

!!! QUOTE !!!

p/s : Siapakata tak berminat lari topik.

siapa yang kata tu? :berfikir: :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 04-08-08 14:00


!!! QUOTE !!!

Bagi aku, tak kira apa sistem janji ISLAM tertegak, republik ka, demokrasi ka, khilafah ka. Setakat ni PAS masih relevan dan komited bersama ISLAM dan insyallah aku yakin Khilafah dapat ditegakkan di jalan ini. HT setakat ni tak nampak jalan sebab tu HT di Indonesia iktiraf PKS, cuma kat Malaysia berat sangat.


assalamualaikum siapakata...

ana memberi sedikit pandangan, semoga tidak disalah erti.

a) Islam telah menunjukkan sistem kenegaraan Darul Islam setelah kewafatan Rasulullah adalah khilafah. Ini dinyatakan oleh hadith nabi, dan diterjemahkan oleh ijma' sahabah semasa pemrintahan Khalifah Arrasyidun. Sedangkan demokrasi dan republik itu bentuk kenegaraan yang lahir dari akal manusia malah bertentangan dengan bentuk pemerintahan Islam yang ditunjukkan, iaitu khilafah.

b) Thariqah dakwah Hizbut Tahrir di Malaysia, di Indonesia, Jordan, Turki, Pakistan, UK, Uzbekistan hatta di seluruh dunia HT berada adalah sama. Perbezaan hanya dari aspek uslub dan wasilah. HT diseluruh dunia mengikuti materi pembinaan yang sama dan intgrated. Hizbut Tahrir Pusat sentiasa mengkoordinasi perjalan dakwah disetiap negara.

Hizbut Tahrir Indonesia berbaik-baik dengan PKS sama juga HT berbaik dengan gerakan lain. Dalam masa yang sama HT tetap menegur parti2 yang terlibat dalam demokrasi dan gerakan2 Islam yang menyeleweng. Bukan saja di Indonesia, begitu juga di negara2 lain seperti Mesir, Pakistan dan Turki.
Di Malaysia, HT tidak pernah sekali pun menghentam PAS. Cuba baca baik-baik teguran HT terhadap PAS, purely muhasabah terhadap fikrah. Tidakkah muhasabah itu wajib? Tidakkah menerima muhasabah syar'ie juga wajib?

Cuma masalahnya, hingga ke hari ini ada di kalangan pemimpin dan ahli PAS yang tidak menerima muhasabah ini. Mereka menganggap ia sebagai suatu serangan, lantas membalas dengan boikot, keji dan juga fitnah. Tetapi tidak semua begitu, ada juga pertemuan yang alhamdulillah membuahkan hasil yang baik.

Hizbut Tahrir sentiasa berusaha menyatukan gerakan-gerakan Islam dalam rangka menyatukan ummat Islam. Tetapi bukan bermakna Hizbut Tahrir akan membiarkan antum melakukan kesilapan semata menjaga hati. Muhasabah dari Hizbut Tahrir kepada antum itulah tanda kasih sayang kami kepada antum sekalian.

Semoga kita semua mendapat redhaNYa, amin.

waalhua'lam.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148162 saat. Lajunya....