Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: Kelab Bahasa Arab


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» Kelab Bahasa Arab

Please Mendaftar To Post


Oleh Kelab Bahasa Arab

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 25-06-08 13:55


Assalamualaikum w.b.t. semua,

Dengan lafaz بسم الله الرحمان الرحيم
Saya mulakan kelab bahasa Arab ni dengan tujuan kita dapat sama-sama kongsi ilmu atau pandangan atau apa jua yang berkaitan Bahasa Arab untuk kebaikan agama dan umat.
Semoga Allah memberkati dan merahmati majlis ini..

sesiapa saja boleh join dan sembang kat kelab ni..

Saya nak mula dengan kempen "Mari Belajar Bahasa Al-Quran=Bahasa Islam" :-)

Sahabat2, jomlah kita pakat mengaji bahasa ni sebab saya rasa nikmat sungguh lepas dekat 2 tahun ngaji Bahasa Arab kat ALC Nilam Puri.


-----------------
Peminat Bahasa Arab
http://www.arabic.com.my/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 14:01


salam,
saya nak belajar.....
berminat sangat ini hehe :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 25-06-08 14:15


Program Pengajian Bahasa Arab Mikro terbuka untuk orang awam (Melayu & Bukan Melayu), tenaga akademik, profesional dan pelajar Menengah/Agama/Universiti bagi sesi 2008/09.

Program ini telah berusia 11 tahun (1997-2008) dan sudah mengalami banyak proses penambahbaikan. Sehingga hari ini dah terbukti berkesan seperti yang diakui oleh ramai pelajar lama dan baru.

INFO KURSUS:

Tarikh taklimat & Pendaftaran: 1-11-2008 / 10.30 pagi

Mula Pengajian: 2-11-2008

Tempat: Pusat Ilmu ALC (Arabic Language & Consultancy) Nilam Puri, Kota Bharu, Kelantan.

Modul-modul ditawarkan:


TERAS
Asas B. Arab Mikro ( الضمائر والجملة والأدوات )
Qawaid I ( الجملة الفعلية )
Qawaid II ( الجملة الاسمية )
Qawaid III ( المكملات والتوابع )
Qawaid IV ( النواسخ والأساليب النحوية )
Qawaid V ( النظم النحوية وأساليبها )
Perkamusan Arab ( المعجم العربي )

KEMAHIRAN
Pengajian al-Qur`an ( التجويد والترنم والقراءات )
Kemahiran Mendengar ( مهارة الاستماع )
Kemahiran Bertutur ( مهارة التحدث )
Kemahiran Membaca ( مهارة القراءة )
Kemahiran Menulis ( مهارة الكتابة )

LANJUTAN
Ilmu Balaghah ( علم البلاغة )
Fiqh al-Arabiyyah ( فقه العربية )
Terjemahan al-Quran (ترجمة القرآن
Bahasa & Hukum ( أثر اللغة في الحكم )
Wacana Islam ( الخطاب الإسلامي )

ILMU-ILMU ISLAM
Usul Fiqh & Qawaid Fiqh ( أصول الفقه وقواعده )
Undang-Undang Keluarga Islam
Ilmu Falaq ( علم الفلق الشرعي )
Ilmu Faraid ( علم الفرائض )
Hadis 40 ( متون الأربعين النووية )
Aqidah Islam ( العقيدة الإسلامية )
Fiqh al-Sirah ( فقه السيرة )
Ilmu Tasawwuf ( علم التصوف )



Untuk maklumat lanjut, saudara/ri bolehlah klik di sini http://www.arabic.com.my/newEdit_180608/Kelas%20BAM%2009/index-bam.htm

atau HUBUNGI :

ustaz Rosdi: 014-8384040
Zam: 019-2005677
ustazah Noor Rizan: 019-9599058

null


-----------------
Peminat Bahasa Arab
http://www.arabic.com.my/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 25-06-08 14:47


wasalam, insya-Allah saudari boleh belajar, asalkan NAK saja..: )

Bagi yang duduk jauh, produk e-learning Bahasa Arab, buku bahasa Arab pun banyak dijual. Ebook pun ada contoh panduan belajar bahasa arab dengan mudah. Nanti orang ramai akan berpeluang pula belajar bahasa arab secara online dengan program pengajian maya ALC. Mengikut maklumat, ia masih di peringkat persediaan dan akan saya akan bila dah ready nak jalan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 14:53


kalau da ready nanti war2 tau berita terkini,,,mesti ramai bminat nak belajar bahasa arab ni,.,,ana pun nak perbaiki nahu ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 14:59


bagus jugak ini..belajar bahasa syurga..tambahkan lagi ilmu bahasa arab yang kurang..update ye info terkini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 25-06-08 15:17


InsyaAllah...

Saya akan cuba update maklumat dr semasa ke semasa. : )
Ajaklah ramai-ramai sahabat mengaji Bahasa Arab ni, memang kita orang Islam WAJIB belajar B Arab. Bila dah faham bahasa Arab, lebih banyak ilmu terbuka untuk kita terokai.

sama-sama berdakwah melalui bahasa Arab ya!!


-----------------
Peminat Bahasa Arab
http://www.arabic.com.my/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 25-06-08 15:47


..kalau sesiapa ada masalah tentang Bahasa Arab nak kongsi, ceritalah..mana tau boleh bantu setakat ilmu yang ada : ). Nak speaking Arab pun jomlah..kita cuba, saya pun taklah biasa sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 01-07-08 16:43


قيل: "خسر من كان يوم أمسه كمثل اليوم، وهلك من كان يوم أمسه أفضل من اليوم

Ada org pernah berkata: Kerugianlah bagi siapa yang kelmarinnya seperti hari ini, dan celakalah bagi siapa yang kelmarinnya lebih baik daripada hari ini.

(begitulah lebih kurang maknanya)


-----------------
Peminat Bahasa Arab
http://www.arabic.com.my/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

azzna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2006
Ahli No: 24310
Posting: 46
Dari: jengka, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 16:31


SALAM...SAYA PELAJAR DALAM JURUSAN BAHASA ARAB UIA GOMBAK...
SAYA pun BANYAK JUGAK tak TAHU VOCAB2 ARAB....
SEDIH JUGAK...kadang-kadang SEDIH tak TAHU apa makna DALAM QURAN....
KAN BEST Kalau DAPAT TAHU???

Bookmark and Share

    


  Member Information For azznaProfil   Hantar PM kepada azzna   Quote dan BalasQuote

acu_ecah
Warga Rasmi
Menyertai: 26.09.2008
Ahli No: 35179
Posting: 8
Dari: Batu Muda Jalan Ipoh

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 13:26


salam..saya ambil b.arab juga.nak juga tambah ngaji arab ni..
dapat tau ayat2 Quran..semoga dapat membantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For acu_ecahProfil   Hantar PM kepada acu_ecah   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 16:06


salam..saya minat sangat-sangat lagu2 arab, tapi tak faham..sekadar menadah telinga saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 17:44


assalamualaikum sahabat semua,
ana nak join sekali kelab ni boleh tak? ana berminat sangat nak ikuti kelas pengajian bahasa arab tu tapi jauh sangat lah di kelantan. dari sek rendah lagi ana memang berminat nak belajar bahasa Al-Quran sebab ana nampak kelebihan ana ada di situ tapi sayang seribu kali sayang sejak masuk sek menengah ana tak dapat lagi belajar sebab tiada modul bahasa arab di situ. walaupun ana da masuk ipt sekarang ana dalam pembelajaran untuk menguasai bahasa indah ini...insyaAllah, mudah-mudahan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 10:30


salam, saya dalam bidang pengajian islam , dulu belajar bahsa arab..sekarang ni da lama xstudy bahasa arab...nak belajar bahasa arab lah...jom semua kawan-kawan kita balajar bahsa syurga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

azzna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2006
Ahli No: 24310
Posting: 46
Dari: jengka, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 00:19


salam semua...
erm siape2 yang memerlukan bantuan dalam mempelajari bahasa aram bolehlah pm saya... insyaallah jika saya mampu, saya bantu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azznaProfil   Hantar PM kepada azzna   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 27-11-08 01:58


ma fi hi mush ki lah tun... ( no problem)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

azzna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2006
Ahli No: 24310
Posting: 46
Dari: jengka, pahang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 07:46


naam ya azzak....
kullu 'am, wa antum bi khair

Bookmark and Share

    


  Member Information For azznaProfil   Hantar PM kepada azzna   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 09:20


salm..imni pun teringin nak sambung balik plajrn arab yang tertinggal..:-)bukan apa..dah habis f.5 masuk ipt,course yang imni ambil tak ada pun bahasa arab..tetapi amatlah penting bahasa arab ni..sekarang imni praktikal di jabn agama..:-)kadang-kadang ada tetamu yang nak jumpa bos dari negara2 arab macam pakistan..sedihnya imni hanya faham b.arab yang dyorang cakap..:-(tapi imni tak boleh nak jawab balik..i just talk in English to answer their question...:cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 14:50


Assalamualaikum

kat sini ramai juga pandai berbahasa arab..
boleh tolong saya dan sahabat-sahabat yang lain ye...?
boleh jugak belajar tulis and bercakap arab.. insyaAllah :-D
dr_arabic boleh tolong ajarkan .. :-D


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 27-11-08 20:32


Pada 27-11-08 07:46 , azzna posting:

!!! QUOTE !!!

naam ya azzak....
kullu 'am, wa antum bi khair


ahhh.... :-o ... tak tahu lah nak jawab apa.. itu saja saya ingat..



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 25-02-09 14:29


Nama saja dr.arabic, tapi bukanlah pandai sangat. tapi bolehlah membantu sekadar tahu : )
sesiapa pun dijemput memeriahkan kelab Bahasa Arab ni.
Saya pun masih belajar, insyaAllah kita sama-sama tolong sesama kita. Kalau boleh biar ada topik yang nak ditanya,dibincangkan ke..

Ada terfikir, bila kita duduk sembang2 dalam bahasa Arab tapi taip dalam tulisan rumi, rasanya kurang berkesan untuk kita belajar ( kalau nak faham Quran) sebab banyak kaedah2 yang duduk dalam tulisan/ kalimah Arab tu sendiri.

Tapi, kalau cuma nak belajar bercakap mgkinlah, itu pun kurang jelas dr segi sebutan dan kefasihan.. mungkin ada sesiapa yang boleh bagi cadangan menarik untuk kita Belajar melalui secara berkesan..

1- Ana rasalah salah satu kita boleh masukkan link masa Word/PDF ke apa-apa dalam Bahasa Arab, penerangan boleh taip di sini. Atau terus di link tu. Kita kongsi-kongsilah bahan yang ada..tak kisah lagu arab ke, siap dengan lirik dan terjemahan kalau boleh

Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

dr_arabic
Warga Rasmi
Menyertai: 23.06.2008
Ahli No: 33762
Posting: 11
Dari: Kota Bharu, Kelantan.

malaysia  


posticon Posting pada: 25-02-09 14:57


Sini ana nak mulakan dengan kongsi satu video lagu Arab yang ada subtitle arab.. video ni konsep kartun Jepun sikit..tapi boleh jugalah tambah vocab dan kemahiran mendengar bahasa Arab. : )

Tapi ana tak taula cara nak masukkan link download terus. Cuma reti link-kan ke youtube saja..lepas itu masing-masing download dr sanalah guna grabber / downloader ke..

Tajuk dia: Ana Wa Akhi (Aku & Adikku)

http://www.youtube.com/watch?v=-9Ej4GN-0Ug

Boleh ke nak upload document ke sini? ada sesiapa tau tak?
Ana nak link-kan lirik dia dalam pdf/word siap dengan baris dan terjemahan.


-----------------
Peminat Bahasa Arab
http://www.arabic.com.my/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dr_arabicProfil   Hantar PM kepada dr_arabic   Pergi ke dr_arabic's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109936 saat. Lajunya....