Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Diskriminasi; pemandu seorang perempuan.


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Diskriminasi; pemandu seorang perempuan.

Please Mendaftar To Post


Oleh Diskriminasi; pemandu seorang perempuan.

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 01:54


Topik ni tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan kereta. Tetapi ia mempunyai kaitan dengan tenaga yang mengawal dan menggerekkan kereta tu: PEMANDU

Cakap pasal pemandu, mesti ada pemandu lelaki, dan pemandu perempuan (aku driver laki). Kalau laki bawa kereta aku tak kesah sangat. Tapi kalau nampak perempuan bawa kereta. Aku akan lebih alert. Banyak kes yang berlaku (pengalaman aku) yang membuatkan aku ada rasa diskriminasi (betul ke istilah aku ni..?) kat drebar perempuan.

1)Nampak bawa jenih kecoh sikit, kejar kereta tu sampai nampak drebar dia, tengok-tengok perempuan; "Hmmh, patot lah, perempuan yang bawa kereta"
2)Nampak jenih bagi signal ke kiri, tapi konar ke kanan; "Ni mesti perempuan ni...."
3)Nampak jenih kerete nak tukar lorong (lalauan 3 lane) , bagi signal dah lama dah, nak tukar lorong tu, jarak dia dekat 2 KM baru lah masuk ke lorong kanan sepenuhnya (saja tambah unsur mitos sikit). Dalam hati dah bajet dah, mesti perempuan ni....
4)ada jugak jenih nak potong lori (konon lori tu bawa slow), dok try potong, dah beberapa minit tak dapat potong lagi. Siap kena masok balik belakang lori. (lori bawa 60km/j, dia potong 61km/j. bertahunla nak memotong)
5)Macam biasa, sila tambah lagi.... heheh :-D

ps:- tapi Kalau laki bawa macam hantu tak ada pulak cakap (diskriminasi) "Oooh, laki yang bawa rupanya....". Kekadang siap kasi high beam ajak racing (padahal naik kancil saja).


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 08:27


errrr saya pemandu perempuan... so far ok lah. cuma sometimes, biasa lah people (ladies) makes mistakes kan. heheh... tapi since dah ada pengalaman memandu for 4 years, tak ada dah lah timbulkan masalah pada pemandu2 lain :D....

memang ada juga pengalaman. ditunjuk isyarat tangan "apaaa lahhh!!!" oleh driver lain. isyarat penumbuk pun pernah.. kena hon ada juga. huhu. teruk juga saya bawa kereta.. tapi mungkin dalam sekali setahun sahaja.. jarang2 lah kena. cuma tu lah.. kadang tu memang tak sengaja... minta maap lah yerrr.. hihihi.. kena high beam tu just kalau dia nak suruh kita ke tepi, dia nak potong.. ni saya nyampah juga kekadang, dengan keta2 yang berlagak... biasanya lelaki... so, dalam hati.. "ni mesti driver lelaki..." nyampahh!! orang laki bawa kereta pun leceh jugak. signal tak bagi. potong main suka hati dia jeq. lagi-lagi kalau laki bawa motor. huh! tak tengok kita yang dok drive kat lane kita ni.. mujur kita tak bawa laju2. ada ke dia potong kita dari lane kanan... terus nak nyusup masuk lane sebelah kiri kita... memang kena sumpah lah macam tu.. mujur aku tak speed and tak terlanggar dia.. tension orang2 begini (ni dalam hati)


p/s: suka memecut dan memotong :D.. kalau mak dok sebelah, mak selalu panic :D tapi sekarang tak boleh buat dah. minyak dah naik.. huhu.. bawa 60-80 jeq..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-06-08 08:50


memang tak adil salahkan perempuan saja..
walaupun kadang-kadang memang di akui "kelembutan" perempuan tatkala drive.. rasa takut dan was-was masih ada..

teringat zaman berani drive kereta, tak kisah saja berlumba dengan lelaki walaupun kita tak ajak berlumba.. tapi disebabkan lelaki ni jenis tak boleh tengok perempuan drive dengan ok, mulala berlagak.. ee mnyampah..
tapi..sekarang dah ada sindrom fobia sikit..so, tak drive kereta dah..

drive motor ok lagi.. dan memang tak suka org hon tak tentu pasal..terkejut dibuatnya.. dan seperti biasa, memang lelaki yang suka cari pasal..atas jalan pun nak menggatal.. pelik agaknya tengok perempuan naik motor..

yang tak boleh lupa, sebab saya pernah berdoa "semoga ALLAH bayar cash kat kau" kerana kejutkan hon tiba-tiba dan tak tentu pasal..
tak lama lepas itu, memang akan tengok kenderaan tu terbabas kat tepi jalan lah.. pernah jadi 2-3 kali juga..

rasa bersalah lah pulak.. dan memang cuba untuk tak nak berdoa lagi..tapi, ianya berlaku secara spontan.. yelah, bahaya mengejutkan orang!
tengah jalan sibuk, boleh melencong kita dibuatnya..

tak taula.. kalau masih nak wujudkan diskriminasi.. :berfikir:
anyway.. sepanjang ada lesen ni, tak pernah dapat saman dan masih dikira pemandu berhemah.. :kelip:


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 00:52


Assalamualaikum wr wbt

Hm...dikriminasi ye..memang lah..apa yang sirat cakap tu..memang kena juga..kadang-kadang saya sendiri pun geram juga dengan drebar perempuan.. :-D

Bukan apa..kadang-kadang tu..espcially ladies yang chinese..mak aih..main masuk saja kat kat simpang tu..tak sabo2..ada satu hari tu..depan mata tengok motor kena langgar kat simpang..nasib baik mamat tu boleh bangun...huhu

tapi memang lah perempuan ni hati-hati bila bawa kereta..apetah lagi kalau ada bawa penumpang..tapi saya ni..(huhu..dah terikut-ikut cara lelaki drive)..selalu pulak kena marah kalau bawa mak or kakak...kakak2 saya semua bawa kereta..alahai...cuba bagi saya bawa..hehe..

bila dah lama bawa kereta ni kan..(baru 6thn bawa :sopan: )..rasa macam bawa kereta dalam game pula..hehe...asal ada ruang saja nak cilok..huhu..signal pun dah mula jarang bagi..(apa nak jadi ni... :jangan: )


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 00:55


Pada 12-06-08 08:50 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

tapi disebabkan lelaki ni jenis tak boleh tengok perempuan drive dengan ok, mulala berlagak..

Memang tak boleh tengok. Terasa tercabar (ye ke...?)

!!! QUOTE !!!

drive motor ok lagi..

Err.. motor boleh drive ek?Hebat!!

!!! QUOTE !!!

pelik agaknya tengok perempuan naik motor..
Kalau tengok student tak pelik lagi. Tapi Kalau tengok ponpuan dah kerja naik moto memang agak pelik.

!!! QUOTE !!!

sepanjang ada lesen ni, tak pernah dapat saman dan masih dikira pemandu berhemah..
Speed trap pun tak pernah? Tapi kalau ada speed trap pun, surat akan sampai kat tuan kereta

ps:- apa pengalaman IM bawa kereta...?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 01:03


Pada 13-06-08 00:52 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!


kadang-kadang saya sendiri pun geram juga dengan drebar perempuan..
Hmm... ponpuan sendiri yang geram cara ponpuan bawa... Inagtkan laki saja

!!! QUOTE !!!

espcially ladies yang chinese..mak aih..main masuk saja kat kat simpang tu..tak sabo2..ada satu hari tu..depan mata tengok motor kena langgar kat simpang..nasib baik mamat tu boleh bangun...huhu
Same juga pengalaman. Tapi tak pernah sampai nampak eksiden

!!! QUOTE !!!

bila dah lama bawa kereta ni kan..(baru 6thn bawa :sopan: )..rasa macam bawa kereta dalam game pula..hehe...asal ada ruang saja nak cilok..huhu..signal pun dah mula jarang bagi..(apa nak jadi ni... :jangan: )
Memang dah gaya laki bawa kereta SS ni

ps:- Kalau terserempak SS tengah drive. Aku nak ajak race! (pakai kancil saja pun)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:14


uhuk uhuk.. ni sirat82 ni kategori mana ye..??
pemandu lelaki atau perempuan... macam lelaki di hari itu nampak.. tapi, mengapakah avatarnya bertudung..?? kekeliruan identitikah..?? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 15:41


kata-kata yang biasa pemandu lelaki tuturkan...
kadang-kadang abang saya pun macam tu...
terfikir lah juga kalau satu hari nanti saya bawa kereta...agak2nya orang pun cakap macam tu kat saya....(tak ambil lesen lagi pun)
hehehe...

tapi ada pula orang perempuan yang 'drive' boleh tahun lajunya...iskh3
pandang ingatkan laki rupanya perempuan...
aiseh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 16:17


Pada 13-06-08 01:03 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!


ps:- Kalau terserempak SS tengah drive. Aku nak ajak race! (pakai kancil saja pun)


hehe..nak ajak race ke?boleh saja...kalau terserempak..jangan buat tak tahu pula ye...guna wira saja ni... 8-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 18:21


Pada 13-06-08 14:14 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

uhuk uhuk.. ni sirat82 ni kategori mana ye..??
pemandu lelaki atau perempuan... macam lelaki di hari itu nampak.. tapi, mengapakah avatarnya bertudung..?? kekeliruan identitikah..?? :berfikir:
Uhuk.. uhuk.. uhuk... Minumlah ubat batuk cap kelapa laut afrika. Kepat melegakan batuk

Kalau CI nampak lelaki, maka lelaki lah
Kalau CI nampak perempuan, maka perempuan lah.

ps:- Kalau nampak khunsa, maka khunsa lah.....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 18:28


:lol: kasihan adik tikah kita..gitu jwpnnye dr sdr.sirat

dan buat pengetahuan sirat.. saya memang tak pernah kena saman even speed trap.. mungkin time pecut tu..mereka tengah berehat..

lagipun, Kalau ada road block, saya selalu dapat lepas..naik motor ke, naik kereta ke..memang tak pernah kena tahan.. tunjuk lesen kat polis..

Untung jadi perempuan ni.. senyum sikit dah lah kat abang-abang polis.. boleh lepas lah.. :malu:


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 19:29


Pada 13-06-08 18:28 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Untung jadi perempuan ni.. senyum sikit dah lah kat abang-abang polis.. boleh lepas lah.. :malu:
Uish bahaya ini. Tapi Kalau perempuan pakai purdah, senyum lah sampai nampak gigi dok tersengeh pun abang polis tu kompem tak nampak nya.

ps:- kalau senyum banyak kang nanti cik 'abang' marah pulak.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-06-08 20:13


Pada 13-06-08 18:21 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-08 14:14 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

uhuk uhuk.. ni sirat82 ni kategori mana ye..??
pemandu lelaki atau perempuan... macam lelaki di hari itu nampak.. tapi, mengapakah avatarnya bertudung..?? kekeliruan identitikah..?? :berfikir:
Uhuk.. uhuk.. uhuk... Minumlah ubat batuk cap kelapa laut afrika. Kepat melegakan batuk

Kalau CI nampak lelaki, maka lelaki lah
Kalau CI nampak perempuan, maka perempuan lah.

ps:- Kalau nampak khunsa, maka khunsa lah.....



:berfikir: :berfikir:

ini personality disorder ke???


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 20:15


Pada 13-06-08 00:55 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!



ps:- apa pengalaman IM bawa kereta...?

apa kes? (patutlah asyik terbatuk2, ada orang seru namaku.....)

tapi memang setuju lah dengan sirat, bila nampak saja kereta yang cara bawanya tak berapa betul, inilah yang akan terlintas di hati dan sanubariku: "kalau bukan perempuan, mesti chinese ni..." biasanya tekaan sebegitu tepat, Kenapa ye? :berfikir:

lagi-lagi kalau "perempuan" + "chinese", ada sekali tu tengah naik motor dan tengah-tengah potong lori (lori dok kat sebelah) selamba saja dia datang laju potong dan menyelit kat depan tiba-tiba, nasib baik sempat brek dan tak kena, kereta lain hon sebab marah, kita ni terkesima tak sempat fikir nak buat apa... (lagi-lagi memang tak suka hon orang)

kalau kena himpit tu boleh tercampak ke bawah lori jadinya, confirm terus jadi insan misteri kat ukhwah ni selama2nya (kejadian dah hampir setahun) :sopan:

Pada 12-06-08 08:50 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!


yang tak boleh lupa, sebab saya pernah berdoa "semoga ALLAH bayar cash kat kau" kerana kejutkan hon tiba-tiba dan tak tentu pasal..
tak lama lepas itu, memang akan tengok kenderaan tu terbabas kat tepi jalan lah.. pernah jadi 2-3 kali juga..

rasa bersalah lah pulak.. dan memang cuba untuk tak nak berdoa lagi..tapi, ianya berlaku secara spontan.. yelah, bahaya mengejutkan orang!
tengah jalan sibuk, boleh melencong kita dibuatnya..

doa orang yang dizalimi katakan, mustajab tu... 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 08:33


Stereotaip..Kalau kereta di depan kita tu semacam saja bawa..slow motion, gaya 'pelik', menggangu kereta dibelakangnya..dalam hati ku terdetik.."mesti perempuan"..daku pun memecut untuk memotong kereta didepan..tengok-tengok sah, confirm!!..hehehe..maaf ek kat sahabat ukhwah yang perempuan..inilah keistimewaan perempuan bawa kereta..=)..tapi stress juga bila dok belakang kereta perempuan lama sangat..sebab slow motionnya..huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 11:08


Pada 24-06-08 08:33 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Stereotaip..Kalau kereta di depan kita tu semacam saja bawa..slow motion, gaya 'pelik', menggangu kereta dibelakangnya..dalam hati ku terdetik.."mesti perempuan"..daku pun memecut untuk memotong kereta didepan..tengok-tengok sah, confirm!!..hehehe..maaf ek kat sahabat ukhwah yang perempuan..inilah keistimewaan perempuan bawa kereta..=)..tapi stress juga bila dok belakang kereta perempuan lama sangat..sebab slow motionnya..huhuhu..



erm.... setuju dengan strereotaip diatas...
huhhhuhhu....
:-D


-----------------
"Permata Idaman, Mutiara Syurga........"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 24-06-08 11:32


kasihan org perempuan..
tapi nak buat bagaimana..
cuma janganlah pulak org lelaki naik sheikh bila atas jalan..
tunjuk lagak kat perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-07-08 00:06


Pada 24-06-08 08:33 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Stereotaip..Kalau kereta di depan kita tu semacam saja bawa..slow motion, gaya 'pelik', menggangu kereta dibelakangnya..dalam hati ku terdetik.."mesti perempuan"..tapi stress juga bila dok belakang kereta perempuan lama sangat..sebab slow motionnya..huhuhu..


Tu tandanya perempuan bawa kereta dengan cermat dan berhati-hati..mematuhi undang-undang jalan raya..jadi bagi kaum adam yang suka memecut dan melanggar peraturan,jangan lah rasa tergugat dengan kehadiran kaum hawa memandu kenderaan..mereka cuma nak mengelak cepat masuk hospital dan tragedi saja..sekian:-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 00:28


Pada 13-06-08 20:13 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-08 18:21 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-08 14:14 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

uhuk uhuk.. ni sirat82 ni kategori mana ye..??
pemandu lelaki atau perempuan... macam lelaki di hari itu nampak.. tapi, mengapakah avatarnya bertudung..?? kekeliruan identitikah..?? :berfikir:
Uhuk.. uhuk.. uhuk... Minumlah ubat batuk cap kelapa laut afrika. Kepat melegakan batuk

Kalau CI nampak lelaki, maka lelaki lah
Kalau CI nampak perempuan, maka perempuan lah.

ps:- Kalau nampak khunsa, maka khunsa lah.....



:berfikir: :berfikir:

ini personality disorder ke???



saya pun dah lama nak tau......mana sirat82 ni


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 01:07


Pada 13-07-08 00:28 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!


saya pun dah lama nak tau......mana sirat82 ni
Saya ada saja di sini

ps:- :sopan:


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 01:45


!!! QUOTE !!!

ps:- tapi Kalau laki bawa macam hantu tak ada pulak cakap (diskriminasi) "Oooh, laki yang bawa rupanya....". Kekadang siap kasi high beam ajak racing (padahal naik kancil saja).


maklum lah mereka ni nak tunjuk bunyi ceqehhhhhh kancil turbo lah katakan.... :-D


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-07-08 16:27


Assalamualaikum
terlalu berhemah pun meletihkan jugak..uhuk..
P/S : tak suka diberi high beam..tak suka orang yang memang sentiasa kat tombol high beam...(dia tak reti ke ada kereta kat depan dia ni..aduih....:garu: )..tak suka orang melanggar undangĀ² sebab nak tunjuk bagus (langgar trafik merah, lepas tu bawa lelaju..habis lah, org macam ni mesti kena kejar dengan saya..huhu..dia ingat dia hebat sangat lah..)..tak suka orang yang tak reti nak bagi signal lelagi time kita menunggu kat simpang..ingatkan dia nak terus, dan dan dia kona..aduih..bikin gua panas.. :tak



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Fati_bumbum
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2007
Ahli No: 32000
Posting: 48
Dari: ALoR Setaq

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 16:38


Pada 13-07-08 01:45 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ps:- tapi Kalau laki bawa macam hantu tak ada pulak cakap (diskriminasi) "Oooh, laki yang bawa rupanya....". Kekadang siap kasi high beam ajak racing (padahal naik kancil saja).


maklum lah mereka ni nak tunjuk bunyi ceqehhhhhh kancil turbo lah katakan.... :-D



apa ni tertonyek tonyek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fati_bumbumProfil   Hantar PM kepada Fati_bumbum   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 17:33


Pada 13-06-08 00:52 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

Hm...dikriminasi ye..memang lah..apa yang sirat cakap tu..memang kena juga..kadang-kadang saya sendiri pun geram juga dengan drebar perempuan.. :-D

Bukan apa..kadang-kadang tu..espcially ladies yang chinese..mak aih..main masuk saja kat kat simpang tu..tak sabo2..ada satu hari tu..depan mata tengok motor kena langgar kat simpang..nasib baik mamat tu boleh bangun...huhu

tapi memang lah perempuan ni hati-hati bila bawa kereta..apetah lagi kalau ada bawa penumpang..tapi saya ni..(huhu..dah terikut-ikut cara lelaki drive)..selalu pulak kena marah kalau bawa mak or kakak...kakak2 saya semua bawa kereta..alahai...cuba bagi saya bawa..hehe..

bila dah lama bawa kereta ni kan..(baru 6thn bawa :sopan: )..rasa macam bawa kereta dalam game pula..hehe...asal ada ruang saja nak cilok..huhu..signal pun dah mula jarang bagi..(apa nak jadi ni... :jangan: )





jangan langgar belakang kereta org lagi ye..... :jangan: :jangan: :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 17:36


Pada 13-06-08 19:29 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-08 18:28 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Untung jadi perempuan ni.. senyum sikit dah lah kat abang-abang polis.. boleh lepas lah.. :malu:
Uish bahaya ini. Tapi Kalau perempuan pakai purdah, senyum lah sampai nampak gigi dok tersengeh pun abang polis tu kompem tak nampak nya.







betul-betul....yang bpurdah xsenyumannye,,siapa yang tengok ek?btuahnye.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 18:01


ada juga muslimat yang bawa kereta dasyat + sakit hati,,,,,

pengalaman ptama...

dengan dok bawa rilek2 dengan kelajuan 80km/j on da way balik kg,,,,waktu mlm....masa 2 belum dkn area paroi n9 lagi....suasana mlm dalam area pukul 12 mlm...ana bawa kereta seorang-seorang sambil dengar lagu nasyid bertajuk kerana cinta yang dpopularkan oleh inteam....tengah dok syok lyn dengan bawa kereta ikut peraturan jalan raya,,tiba masa di lorong memotong ke bukit putus ada sebiji kereta....cucuk umar dr belakang,,siap ram2 ......

ana malas lyn.....buat tak tau saja...lepas itu dia potong ana dengan gaya pancung tak ada kasihan,,,ana terkezut sambil btakbir....kereta sebijik dengan kereta ana,,,cuma warna hitam...dia bakar2 lagi ana...ana da xthn,,tukar gear,,,kejar..ketika 2 keadaan di bukit putus tak ada kereta pun,,da pukul 12mlm,,jarang ada kereta lalu....ada kejar ngejar blarutan di selekoh2 tajam di bukit putus....yang dimana ana tercicir sedikit 2,3 tiang..huhuhu..kira jauh tu,,dalam hati,,cekap betul driver ni...

lepas itu dengan kuasa injakan surbo yang baru dipasang kat kereta ana...mhasilkan tenaga pick up yang lebih biasa sikit dr kereta standart....dengan itu mampu kejar iswara lagi satu......ana cucuk lagi rapat....

tak pernah ana mdaki selekoh2 kat bukit putus tu dengan begitu kjp,sebelum ni memang kan hati-hati,,tapi mlm tu,,jiwa ana dcabar,,darah muda ana dpnskan...kalah mng belakang cerita,,

akhirnya sms trun dr bukit,,,ana dapat kejar dia,,,ana lupa depan 2 ada slekoh tajam juga lah,,ana try nak tengok siapa driver yang cukup kuang ajaq tu..ana pandang depan balik,,tengok selekoh da dekat,,,ishk...bhy ni,,teriak ku sendirian....ana pun try tarik handbreak dan putar stering sikit,,xsangka terjadi drif yang xsengaja....oooooooooooooooooooo..ana menjerit dalam kereta macam tak percaya ana buat drifting.....(tiru aksi tokyo driff)

kereta 2 terus kejar..start depan ulu bentul sampai kg terachi kami berlumba...kelajuan masa tu hampir 150km/j....dimana iswara ana didpn......agak berapa tiang,,,pencabar terdekat ketinggalan......dalam hati terbit rasa riak masa 2..huhuhu(masalah hati masa tu)......

sampai kereta 2 xkelihatan....lepas itu ana perlahankan kereta ana......contact member kampung,,kumpul kat kedai makan kat pasir besar,,kejap lagi ana sampai ,,,sampai kat pasir besar member2 da tunggu untuk meting ke sagil...(masa tak ada,,meting onda spot..sebab sok da nak pergi)...

tiba-tiba kereta yang mbakar jiwa ana hati,,sampai dengan gaya lagaknye,,,bila drivernye keluar....

lah....anda ke na yang cucuk den?bengong!rupanye kawan kg ana,,seorang muslimat yang gilo2......ana tak tahu itu kereta dia,,sebab dia baru beli.....dia keluar dengan senyum umpama kerang busuk.......baru dapat P,,memang xbtol pemikiran beliau...tapi dia lah kawan ana dr kecik dulu....

moral;jangan lah cepat pns hati bila terabar....sekian.......
pom yang suka mcbr lelaki.....sampai racing kereta pun nak cbr.....huhuhu :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 19:15


Pada 12-06-08 08:50 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

memang memang tak suka org hon tak tentu pasal..terkejut dibuatnya.. dan seperti biasa, memang lelaki yang suka cari pasal..atas jalan pun nak menggatal.. pelik agaknya tengok perempuan naik motor..




betul 2 kak rumaishaa..geram betul..tambah-tambah pula masa kat trafik light..baru saja hijau da hon suruh jalan..rasa nak bagi penampar pun ada(ceh macam berani)..nasib baikla ada ksbrn..hehe..pernah sekali masa 2 kat trafik light lepas itu kebetulan da hjau dan ada 2 budak sekolah melintas depan mtr ana.ana pun bagi lah laluan kat budak-budak 2..lepas itu kereta kat belakang bsg hon2..memang geram betul..tak berhati perut langsung..xkanla ana nak jalan sedangkn ada manusia tengah ,elintas..memang tak pakai otak betul..lepas itu ana pusing belakang dan kasi ckt jelingan tajam kat pmandu yang tak berhati perut 2 iaitu kaum lelaki..kalau ikutkn hati da lama ana saja lengah2kn jalan sampai trafik light tukar merah balik..biar pdn muka..tapi ana tak adalah kejam sampai macam itu..huhu..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 19:19


tapi tak dinafikan memang ada sstgh pemandu perempuan yang bawa kereta mmbahayakn org lain..ana sendiri pernah kena..masa kena lnggar baru-baru ini pemandu 2 bsg2 minta gnti pula pdhl kita yang jth teruk..memang anda asam betul perempuan cina 2..mntang2la dia bawa kereta lexus..bila trafik light da hijau terus dia blah sebab semua org marah balik kat dia..memang sengal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 21:05


Pada 13-07-08 18:01 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!


dia bakar2 lagi ana...ana da xthn,,tukar gear,,,kejar..

ana pun try tarik handbreak dan putar stering sikit,,xsangka terjadi drif yang xsengaja....oooooooooooooooooooo..ana menjerit dalam kereta macam tak percaya ana buat drifting.....(tiru aksi tokyo driff)

dalam hati terbit rasa riak masa 2..huhuhu(masalah hati masa tu)......
Hahaha.. kelakau lah pulak den dongau cerito ekau...


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 10:05


Pada 13-07-08 00:06 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-06-08 08:33 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Stereotaip..Kalau kereta di depan kita tu semacam saja bawa..slow motion, gaya 'pelik', menggangu kereta dibelakangnya..dalam hati ku terdetik.."mesti perempuan"..tapi stress juga bila dok belakang kereta perempuan lama sangat..sebab slow motionnya..huhuhu..


Tu tandanya perempuan bawa kereta dengan cermat dan berhati-hati..mematuhi undang-undang jalan raya..jadi bagi kaum adam yang suka memecut dan melanggar peraturan,jangan lah rasa tergugat dengan kehadiran kaum hawa memandu kenderaan..mereka cuma nak mengelak cepat masuk hospital dan tragedi saja..sekian:-)


yelatu cermat dan berhati-hati... :lol:

kalau kat UM dulu, pemandu2 berhemah ni lah yang suka keluar simpang tak tengok kiri kanan... patutnya nak keluar simpang kena tengok kiri kanan dulu dan kalau ada kenderaan kena stop, betul tak?

p/s: terlalu berhati-hati sampai tengok depan saja dah tak tengok kiri kanan? (jangan marah...) :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 11:24


Pada 13-07-08 17:33 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-06-08 00:52 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wbt

Hm...dikriminasi ye..memang lah..apa yang sirat cakap tu..memang kena juga..kadang-kadang saya sendiri pun geram juga dengan drebar perempuan.. :-D

Bukan apa..kadang-kadang tu..espcially ladies yang chinese..mak aih..main masuk saja kat kat simpang tu..tak sabo2..ada satu hari tu..depan mata tengok motor kena langgar kat simpang..nasib baik mamat tu boleh bangun...huhu

tapi memang lah perempuan ni hati-hati bila bawa kereta..apetah lagi kalau ada bawa penumpang..tapi saya ni..(huhu..dah terikut-ikut cara lelaki drive)..selalu pulak kena marah kalau bawa mak or kakak...kakak2 saya semua bawa kereta..alahai...cuba bagi saya bawa..hehe..

bila dah lama bawa kereta ni kan..(baru 6thn bawa :sopan: )..rasa macam bawa kereta dalam game pula..hehe...asal ada ruang saja nak cilok..huhu..signal pun dah mula jarang bagi..(apa nak jadi ni... :jangan: )





jangan langgar belakang kereta org lagi ye..... :jangan: :jangan: :jangan:



huhu..yang tu ada org dok cucuk2..so, tidak dikira lah ek... :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 02:11


hmm. nampaknya banyak salahkn perempuan neyh.

laki sama juga. huhu. bila kita bawa lelaju dan dia bawa slow2 mula lah nak kejar kita. rasa tercabar lah tu. kelakar nya. padahal niat di hati tak ingin lah nak race2 neyh. tak ada faedah nya :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 09:54


apa apa sahajalah.....

nak mencucuk ke... nak mengejar ke... nak menghimpit ke... buatla sesuka hatimu....

TAPI... once den kat depan.... & sebelah kiri / kanan ada kenderaan lain.... tunggu lah kat belakangg.. den akan bawah samaaaa slow dengan kenderaan sebelah....

;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 10:31


salam'alaik..
baru terasa di diskriminasi..
huhu...
lulus JPJ 3 days before register uia gombak..
3 weeks after duduk uia pj..abah belikan kancil..
memule bawa malam..abah duduk sebelah..teruk kena marah..hehe
belum lagi kena hon dengan pemandu lain..especially laki..
agak teruks kena jeling dll..
kena marah pun pernah..dengan pacik seorang ni yang tatau nama..
tapi 2 weeks lepas dapat kereta,baru boleh biasakan diri..alhamdulillah..
cuma last week masa nak balik rumah dari uia..ada kereta yang dinaiki sekumpulan laki main-main hon..dalam uia..duduk fikir.."aku ni salah lorong ke?"
tgk2 sebelah dia pergi gelakkan kita..
kuang asam boi betul..

masa pergi iftar dengan adik2 uia pj pun brothers pertikai sampai ke kaki lina tu nak drive..siap gelak2kan lagi..
last2 sekali ku potong mereka dan sampai dulu uia pj..

hanya kerana diri ini seorang perempuan, pakai kancil, ada sticker P..
selalu org main2kan kat atas jalan..
sabau saja lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 13-09-08 11:58


tapi selalu pemandu wanita ni slow sikit, kalau nak masuk dari jauh dah bd signal tapi tak msuk2 lagi... kadang break mengejut... seminggu before puasa dulu saya accdnt sebab pemandu wanita yang bhenti tiba-tiba tengah highway. dah lah saya sempat elak langgar kereta dia tapi disebabkan dia kereta lain hentam kereta saya. tak puas hati betul , macam mana lah dia belajar memandu, boleh bhenti tiba-tiba tengah highway. seminggu juga pergi kerja naik bas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-09-08 18:33


macam-macam...lelaki atau perempuan, kalau driving hendaklah dengan berhemah dan sentiasa bertolak ansur,lagi-lagi di musim perayaan ni..kita tak berdaya langsung sebenarnya tanpa zat Allah yang Maha Kuasa..jangan lupa baca doa sebelum naik kenderaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

mia_amora
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33783
Posting: 18
Dari: perak

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-09-08 21:55


Assalamualaikum

saya pun pemandu perempuan jugak tiap2hari akan memandu lebih kurang 1 jam nak ke opis...buat masa ni ok ..tak ada lagi masalah harap-harap sentiasa berhemah dijalan raya ..insyaAllah.

8-)


-----------------

Dapatkan ecard NasyidFM Disini



Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_amoraProfil   Hantar PM kepada mia_amora   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 15:20


Pada 09-06-08 01:54 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Topik ni tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan kereta. Tetapi ia mempunyai kaitan dengan tenaga yang mengawal dan menggerekkan kereta tu: PEMANDU

Cakap pasal pemandu, mesti ada pemandu lelaki, dan pemandu perempuan (aku driver laki). Kalau laki bawa kereta aku tak kesah sangat. Tapi kalau nampak perempuan bawa kereta. Aku akan lebih alert. Banyak kes yang berlaku (pengalaman aku) yang membuatkan aku ada rasa diskriminasi (betul ke istilah aku ni..?) kat drebar perempuan.

1)Nampak bawa jenih kecoh sikit, kejar kereta tu sampai nampak drebar dia, tengok-tengok perempuan; "Hmmh, patot lah, perempuan yang bawa kereta"
2)Nampak jenih bagi signal ke kiri, tapi konar ke kanan; "Ni mesti perempuan ni...."
3)Nampak jenih kerete nak tukar lorong (lalauan 3 lane) , bagi signal dah lama dah, nak tukar lorong tu, jarak dia dekat 2 KM baru lah masuk ke lorong kanan sepenuhnya (saja tambah unsur mitos sikit). Dalam hati dah bajet dah, mesti perempuan ni....
4)ada jugak jenih nak potong lori (konon lori tu bawa slow), dok try potong, dah beberapa minit tak dapat potong lagi. Siap kena masuk balik belakang lori. (lori bawa 60km/j, dia potong 61km/j. bertahunla nak memotong)
5)Macam biasa, sila tambah lagi.... heheh :-D

ps:- tapi Kalau laki bawa macam hantu tak ada pulak cakap (diskriminasi) "Oooh, laki yang bawa rupanya....". Kekadang siap kasi high beam ajak racing (padahal naik kancil saja).



maafla ini pengalaman saya dengan driver wanita...semua diatas pernah berlaku dan hampir membahayakan nyawa, kereta say dan driver wanita itu...kalau Allah tak takdirkan saya elak...mungkin saya tak ada dah dalam dunia ini...

tak kisahla nak masuk simpang bagi signal 2 kali saja ke atau tak mahu bagi signal ke..cumanya kalau nak buat apa-apa pun semasa memandu perhatikan kenderaan lain dikiri dan kanan...ini dah ada kereta kat sebelah time tu lah anda nak masuk lane yang sama....dan jangan berhenti di lane memotong....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 28-10-08 15:43


selama memandu ni,walaupun ana kekadang bawa kereta memang laju dan suka memotong2,tapi alhamdulillah setakat ni sentiasa beringat lebih-lebih lagi kalau ada orang lain dalam kereta tu..keselamatan penumpang tu pada tangan ni..dan alhamdulillah tak pernah lagilah jadi apa-apa yang tak diingini.. nauzubillah..cuma sekali sajalah hampir2 nak 'terberkenalan' dengan kereta depan..nak pergi jemput zauji balik dari africa kat airport..ana agak lajulah sikit sebab dah lambat,kereta depan pulak tiba-tiba brek mengejut..driver perempuan..aii..geram betul..nasib baik sempat brek..kat jalanraya ni,kena sentiasa beringat..bukan sekadar beringat tentang keselamatan diri tapi kena jugak beringat2 dengan pemandu lain..kadang-kadang kita drive hati-hati pun,orang drive tak hati-hati..kalau tak beringat, memang besarlah risikonya..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 16:00


asal bersidai tepi jalan,kena tahan dengan polis sebab tak ikut had laju.." oh,ni mesti lelaki yang bawa..."
asal bawa kereta sampai nak pecah gegendang telinga mendengarnya.. " oh,ni mesti lelaki bawa.."
yang menyampah kereta jauh lagi,bawa pun slow jugak tapi bunyi saja lebih.. sakit betul telinga mendengarnya...

mula-mula dapat lesen kereta dulu,alergik kat trafic light dan roundboard.. asal berenti saja enjin kereta pun termati.. memang selalu kena hon.. dah lali..
time bawa slow,bila kereta belakang nak potong,dijelingnya kita tajam2.. tak hairan lansgung.. buat tak tahu sudah lah..nak potong,potong sajalah. jeling-jeling pulak.. terjuling padan muka

sejak ada pengalaman2 macam ni lah.. asal ada saja duit lebih sikit,dah pandai tukar rim kereta.. dah boleh tukar stereng kecik sikit.. exzos pun fiber..enjin kasi juga kuasa turbo.. huh,Kenapa ye.. trafic light merah pun sengaja redah? apa nak jadi daa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 28-10-08 17:44


Pada 28-10-08 16:00 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

asal bersidai tepi jalan,kena tahan dengan polis sebab tak ikut had laju.." oh,ni mesti lelaki yang bawa..."
asal bawa kereta sampai nak pecah gegendang telinga mendengarnya.. " oh,ni mesti lelaki bawa.."
yang menyampah kereta jauh lagi,bawa pun slow jugak tapi bunyi saja lebih.. sakit betul telinga mendengarnya...

mula-mula dapat lesen kereta dulu,alergik kat trafic light dan roundboard.. asal berenti saja enjin kereta pun termati.. memang selalu kena hon.. dah lali..
time bawa slow,bila kereta belakang nak potong,dijelingnya kita tajam2.. tak hairan lansgung.. buat tak tahu sudah lah..nak potong,potong sajalah. jeling-jeling pulak.. terjuling padan muka

sejak ada pengalaman2 macam ni lah.. asal ada saja duit lebih sikit,dah pandai tukar rim kereta.. dah boleh tukar stereng kecik sikit.. exzos pun fiber..enjin kasi juga kuasa turbo.. huh,Kenapa ye.. trafic light merah pun sengaja redah? apa nak jadi daa..


Wawa sokong...!! org lelaki ni kena bagi 'Double P' untuk berubah jadi Pemandu brhemah ... Hm..!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-11-08 14:45


Pada 13-07-08 18:01 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

ada juga muslimat yang bawa kereta dasyat + sakit hati,,,,,

pengalaman ptama...

dengan dok bawa rilek2 dengan kelajuan 80km/j on da way balik kg,,,,waktu mlm....masa 2 belum dkn area paroi n9 lagi....suasana mlm dalam area pukul 12 mlm...ana bawa kereta seorang-seorang sambil dengar lagu nasyid bertajuk kerana cinta yang dpopularkan oleh inteam....tengah dok syok lyn dengan bawa kereta ikut peraturan jalan raya,,tiba masa di lorong memotong ke bukit putus ada sebiji kereta....cucuk umar dr belakang,,siap ram2 ......

ana malas lyn.....buat tak tau saja...lepas itu dia potong ana dengan gaya pancung tak ada kasihan,,,ana terkezut sambil btakbir....kereta sebijik dengan kereta ana,,,cuma warna hitam...dia bakar2 lagi ana...ana da xthn,,tukar gear,,,kejar..ketika 2 keadaan di bukit putus tak ada kereta pun,,da pukul 12mlm,,jarang ada kereta lalu....ada kejar ngejar blarutan di selekoh2 tajam di bukit putus....yang dimana ana tercicir sedikit 2,3 tiang..huhuhu..kira jauh tu,,dalam hati,,cekap betul driver ni...

lepas itu dengan kuasa injakan surbo yang baru dipasang kat kereta ana...mhasilkan tenaga pick up yang lebih biasa sikit dr kereta standart....dengan itu mampu kejar iswara lagi satu......ana cucuk lagi rapat....

tak pernah ana mdaki selekoh2 kat bukit putus tu dengan begitu kjp,sebelum ni memang kan hati-hati,,tapi mlm tu,,jiwa ana dcabar,,darah muda ana dpnskan...kalah mng belakang cerita,,

akhirnya sms trun dr bukit,,,ana dapat kejar dia,,,ana lupa depan 2 ada slekoh tajam juga lah,,ana try nak tengok siapa driver yang cukup kuang ajaq tu..ana pandang depan balik,,tengok selekoh da dekat,,,ishk...bhy ni,,teriak ku sendirian....ana pun try tarik handbreak dan putar stering sikit,,xsangka terjadi drif yang xsengaja....oooooooooooooooooooo..ana menjerit dalam kereta macam tak percaya ana buat drifting.....(tiru aksi tokyo driff)

kereta 2 terus kejar..start depan ulu bentul sampai kg terachi kami berlumba...kelajuan masa tu hampir 150km/j....dimana iswara ana didpn......agak berapa tiang,,,pencabar terdekat ketinggalan......dalam hati terbit rasa riak masa 2..huhuhu(masalah hati masa tu)......

sampai kereta 2 xkelihatan....lepas itu ana perlahankan kereta ana......contact member kampung,,kumpul kat kedai makan kat pasir besar,,kejap lagi ana sampai ,,,sampai kat pasir besar member2 da tunggu untuk meting ke sagil...(masa tak ada,,meting onda spot..sebab sok da nak pergi)...

tiba-tiba kereta yang mbakar jiwa ana hati,,sampai dengan gaya lagaknye,,,bila drivernye keluar....

lah....anda ke na yang cucuk den?bengong!rupanye kawan kg ana,,seorang muslimat yang gilo2......ana tak tahu itu kereta dia,,sebab dia baru beli.....dia keluar dengan senyum umpama kerang busuk.......baru dapat P,,memang xbtol pemikiran beliau...tapi dia lah kawan ana dr kecik dulu....

moral;jangan lah cepat pns hati bila terabar....sekian.......
pom yang suka mcbr lelaki.....sampai racing kereta pun nak cbr.....huhuhu :-(



Fuyoo...Lumba kat bukit putus tu...Pilah drift ni...Bukan tokyo drift... :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132504 saat. Lajunya....