Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 43 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Jom Beralih Ke NGV


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Jom Beralih Ke NGV

Please Mendaftar To Post


Oleh Jom Beralih Ke NGV

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-06-08 08:27


Assalamualaikum

Apa kata kita beralih ke NGV

Ana tengah cari maklumat pasal NGV, sesiapa yang ada idea dan pandangan jom kita brainstorming and kumpul idea sama-sama.

Jika ada yang lebih jimat apa salahnya kita beralih ke yang lebih baik. Alam sekitar pun selamat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 05-06-08 08:31


salam..mmm..bagus2...NGV yang selalu saya dengar,teksi2 yang pakai kan..sesiapa yang course berkenaan boleh lah rajin2 mengkaji..mana tau boleh mencipta sesuatu yang diluar jangkaan.. :) malaysia jugak yang bangga..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

mashyafinas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7130
Posting: 28
Dari: banting,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 08:35


Masalahnya nak tukar kepada tank NGV tu kosnya >

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashyafinasProfil   Hantar PM kepada mashyafinas   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-06-08 08:36


From wikipedia

A Natural gas vehicle or NGV is a vehicle that uses compressed natural gas (CNG) or, less commonly, liquefied natural gas (LNG)) as a clean alternative to other automobile fuels. Worldwide, there are roughly 5 million NGVs as of 2006, with the largest number of NGVs in Argentina, Brazil, Iran, Pakistan and Italy. They are also popular in Germany.

NGV's can be refueled anywhere from existing natural gas lines. This makes home refuelling stations that tap into such lines possible. Honda has pioneered such a system known as "Phill". ,

Existing gasoline-powered vehicles may be converted to CNG. An increasing number of vehicles worldwide are being manufactured to run on CNG (Honda Civic, Samand). In Klang Valley, Malaysia taxi companies converted their cars to NGV, greatly reducing the cost of operation and many pasengger cars in Malaysia converted their system to NGV. GM do Brasil introduced the MultiPower engine in August 2004 which was capable of using CNG, alcohol and petrol as fuel. The GM engine has electronic fuel injection automatically adjusts to any acceptable fuel configuration. This motor was used in the Chevrolet Astra and was aimed at the taxi market.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

mashyafinas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7130
Posting: 28
Dari: banting,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 08:37


Kosnya lebih kurang RM3000.Sakit juga tu nak tukar..lepas itu stesen pam NGV ni sekarang tak banyak lagi.jadi jauh setiap kali nak isi gas.kalau tiba-tiba emergency kan susah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashyafinasProfil   Hantar PM kepada mashyafinas   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 08:38


bagus2 ada topik ni, boleh dapat tau lagi maklumat tentang NGV ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 08:40


Pada 05-06-08 08:37 , mashyafinas posting:

!!! QUOTE !!!

Kosnya lebih kurang RM3000.Sakit juga tu nak tukar..lepas itu stesen pam NGV ni sekarang tak banyak lagi.jadi jauh setiap kali nak isi gas.kalau tiba-tiba emergency kan susah.


tak apa, itu pelaburan masa hadapan. 'Alah membeli menang memakai'.
kalau kita pasang sistem NGV ni, sistem petrol masih boleh digune jue. Dia ada suis untuk tuko kepade NGV kepade Petrol. bila emergency, boleh pakai petrol. ehe...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-06-08 08:44


Disadvantage about NGV

1. ngv is hard to get
2. installation is expensive
3. boot space and heavy loaded.
4. doesn't increase performance, indeed, it decrease a lot
5. hassle to queue in petrol station
6. trouble witht he hardware and installations..maintenance is high as i know

with newer tech, u can actually,

1. light weight and small size 1. light weight and small size less 10kg size is about a washer tank
2. installation price is comparable with ngv.
3. no boot space needed. for some cars. even if needed, only a battery size
4. increase performance, increase mileage, decrease pollution, decrease carbon inside engine
5. no queing at petrol station..refill urself at home or after filling petrol
6. no hardware maintenance masalah. durable and cheap maintenance cost if it need...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-06-08 10:50


pakai solar Ok jua..cuma saya dapat info vehicle yang pakai tenaga solar ni kurang laju...betul ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-06-08 10:54


nak bertanya engineer di sini...betul ke magnet yang dilekatkan di salur fuel boleh menyebabkan fuel combustion sempurna...kira boleh jimat petrol

sebab seperti tak logik
setahu saya magnet hanya boleh beri effect kepada besi saja...
molekul petrol mana ada besi...

satu lagi ..betul ke dengan masukkan satu seperti pil ubat dalam tank minyak kereta (ada promoter )kata boleh jimat petrol...saya kurang percaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-06-08 00:10


ish,..pelaburan hari ni adalah pelaburan masa depan, jangan terlalu kata itu & ini.. sahutlah seruan azan "HAI YA 'A LAL FALAH!"

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:52


Ni teman nak kongsi gambo2 sistem NGV meletup dan menyebabkan kemalangan maut. Lokasi.................

/

p/s

Akan ada gambar yang akan menyentuh perasaan sesetengah orang. Jadi siapa tak sanggup, abaikan gambar berkenaan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:53


/

Massive impact.... like a C4 blasted


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:54


/

Letupan yang memberi impak yang besar.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:57


/

Lihatlah, kekuatan bahan api yang berade dalam tekanan yang amat kuat bila ianye keluar dari tekanan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:58


/

Serpihan tong gas.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 15:00


/

Astagfirullah...Ya Allah, jauhilah kami dari kemalangan ini.

/

Tudung bonet kereta yang tersangkut di atas atap.

p/s

Lepas ni gambo2 yang tidak ingin kita lihat, jadi teman tak mahu paparkan gambar yang mengerikan itu.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 15:14


sementara nantikan kereta sampai..... kitaorang ada survey dua tiga bengkel.

ini salah-satu jawapan yang kitaorang dapat:

Good afternoon,

Thank you for your enquiry.

Your car can be installed with sequential injection system only. This is because your engine's manifold is made of fiber and is not suitable to be installed with the Mixer system (though it will cheaper). We have clients who installed elsewhere and when the engine back-fired, the manifold got a hole as a result.

We offer a 70 liter fiber-composite cylinder with the installation kit.

The NGV conversion kit comes together with 3 years warranty (other installers offer up to 1 year only) and RM1 million product liability (only NGV installer to offer).

Installation will take 3 to 4 days time (installation plus tuning of the NGV system).

Total conversion cost is RM7,250 (excluding Puspakom & JPJ Inspection). We also offer Easy Payment Plan.

We have a workshop located at Ampang.

You are welcome to visit our workshop to find out more!

Please call or sms me at 012.213.9355 to make arrangements for you to either visit our workshop or to make an appointment to send you car for installation.

Looking forward to hear from you again.

--
Regards,
Sany Woo
Kuala Lumpur, Malaysia
Skype: SanyWoo
BLOG: http://myngv.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 15:22


ada juga rumor mengatakan proton akan kuarkan kereta _BLM_ NGV. kebetulan juga kat thailand dah pun ada persona CGV,semua dalam perbincangan. betul atau tak.. hanya org dalam proton sahaja yang boleh sahkan.

buat masa ni hampir kesemua bengkel dah tak terima sebarang tempahan pemasangan ngv tank ni sebab dah fully booked.

berkeaan harga, tengok pada jenih enjin dan jenih kereta. tak semua boleh fit dengan sesuatu jenih enjin. range harga pula dalam lingkungan 2k - 10k.

proton pernah ditanya Kenapa kereta mereka tak boleh pasang ngv tank ni(for personal use). jawapanya sebab proton tak nak wearranty 5 tahun enjin void. walaupun tank tu sendiri ada warranty. kiranya kalau apa-apa jadi kat enjin,memang kena overhaul lah nampaknya. dan kos tu kena tanggung sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-06-08 18:26


salam alaik.....

menurut Tun M....petronas merupakan satu-satu nya syarikat minyak yang menjual NGV kat negara kita..and mereka menggung kerugian yang besar melaului penjualan NGV...sebab tu tak ada stesen minyak lain yang jual NGV.....

Tun M kata harga NGV yang sbenar di pasarn antarabgsa jauh lebh tinggi dan berpulh kali gnda lagi mahal berbandng Malaysia.....Kerajaan menggung lebih dr seprh harga NGV adalah untuk kemudahn teksi dan pengankutn awam lain yang menggnakan NGV sebagai bahan bkr....

jadi..kalau ramai-ramai rakyt tukar NGV..kmngknn besar...kerajaan akan menaikkan harga NGV pula..
wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 06:56


:-) Assalamualaikum



kos nak pasang NGV mahalla..kakak saya cakap untuk kereta wira yang dia pakai kalau nak pasang NGV Rm 7500 ...mahal betul...pepun protes minyak sampai turun!!!!


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 09:29


ngeri sungguh tengok gambar tu daeng.setiap perkara ada kelebihan dan kekurangannya.em..cuba kalau boleh pakai kuasa nuklear,sure kereta tu tahan boleh berjalan sampai lebih seratus tahun kan......

alangkah ruginya dulu 'bijak pandai' kita jual MV Augusta.kalau tak kemungkinan proton boleh keluarkan kenderaan berenjinkan cc rendah dan jimat minyak untuk kemudahan rakyat malaysia berpendapatan rendah di zaman minyak naik harga ni...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 16:03


Pada 22-06-08 09:29 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

cuba kalau boleh pakai kuasa nuklear,sure kereta tu tahan boleh berjalan sampai lebih seratus tahun kan......


Betul tu...Tenaga nuklear adalah bahan api yang paling bersih kalau dibandingkan dengan bahan api fosil...Banyak kebaikanya jika digunakan dengan betul...

Kalau ada kenderaan yang gunakan air lagi bagus... :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-06-08 16:42


bayangkan bila kita dah siap2 pasang sistem NGV tiba-tiba kerajaan umumkn yang konon-konon kita tak mampu lagi nak tampung subsidi NGV maka harga NGV kena naik....tak ke naya kes begini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

sahabat_jr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2005
Ahli No: 16855
Posting: 40
Dari: Kg. Bandar DiRaja

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 16:48


salam...

saya cadangkan ada kiranya sahabat yang betul-betul faham mengenai NGV ini sila kongsi ilmu anda kepada kami semua....

apakah penggunaannya di Malayasia dikatakan relevan berbanding petrol? jika semua orang menggunakan NGV, maka tak mustahil 1 hari nanti akan ada masalah kenaikan harga NGV (isu GLOBAL..) dan semua orang akan bertukar kepada petrol pula...

wallahu a'lam


-----------------

KELAB BELIA MERDEKA : http://www.anakmorib.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_jrProfil   Hantar PM kepada sahabat_jr   Pergi ke sahabat_jr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 20:01


Pada 24-06-08 16:03 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-06-08 09:29 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

cuba kalau boleh pakai kuasa nuklear,sure kereta tu tahan boleh berjalan sampai lebih seratus tahun kan......


Betul tu...Tenaga nuklear adalah bahan api yang paling bersih kalau dibandingkan dengan bahan api fosil...Banyak kebaikanya jika digunakan dengan betul...

kalau guna nuklear, nanti siap boleh terbang lagi (macam cerita back to the future)

p/s: ada sesiapa kat sini pandai pasang ngv kat motor tak?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

arip
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15436
Posting: 35
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-06-08 22:14


Pada 05-06-08 08:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

bagus2 ada topik ni, boleh dapat tau lagi maklumat tentang NGV ni...



akuU kerja kat kompeni ngv skangG

siapa yang taktahu lagi lah,okK lah ihH.:

1.koRangG blehH switch anytime petrol/ngv
2. 1tank,maybe 200km
3. heavyload? hanya sapeti adeE pesengger sekorR kat blake
4.karbureto type-murah skitT compared to injection engine
5.for injction enjin-guno mixer lagi murah banding guna ecu/sequential-setting sequential susoh woiI
6.maybe prformance drop lah sikitT
7.safety???kalau da bocor,fuhh


-----------------
www.arip05.cjb.net


Bookmark and Share

    


  Member Information For aripProfil   Hantar PM kepada arip   Pergi ke arip's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 08:25


Salam,

Saya dengar sekarang ni dah ada peralatan yang boleh mengeluarka hidrogen dari air. Hidrogen ini akan disalurkan ke enjin sebagai bahan bakar.

Kenderaan yang menggunakan peralatan ini hanya menggunakan petrol untuk menghidupkan enjin kemudian bahan bakar yang mengerakan enjin tu adalah hidrogen.

Ada sesiapa ada info?

Saya rasa ianya ada potensi untuk dipasarkan jika benar-benar berkesan. :)

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 08:30


Lagi satu nak tanya...pakai NGV ni dengar cerita untuk jangka panjang akan merosakkan enjin.

Sebab enjin kereta direka cipta untuk petrol bukan gas, jadi perlu mereka yang menggunakan NGV perlu menggunakan pelincir khas untuk kereta mereka.

Betul ke? Ada sesiapa yang ada latar belakang teknikal untuk memperjelaskan perkara ini?

Terima kasih. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 17-07-08 09:52


Risau juga pakai NGV ini. Interm of safety lah paling risau sekali. Dan dengar cerita subsidi untuk NGV sekarang RM 500 juta, besar kemungkinan kerajaan akan mengurangkan subsidi apabila ramai yang guna NGV. Dah lah space kereta habis, kerajaan nak naik harga gas lagi.

Solution saya tukar kereta yang jimat minyak sajalah dulu buat masa ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 14:57


Pada 17-07-08 08:25 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Saya dengar sekarang ni dah ada peralatan yang boleh mengeluarka hidrogen dari air. Hidrogen ini akan disalurkan ke enjin sebagai bahan bakar.

Wasalam.


Kalau tak silap saya menghasilkan hidrogen dari air bukan cara yang efisyen kerana memerlukan tenaga elektrik yang banyak...Dekat rumah pun kita boleh menghasilkan hidrogen dari air iaitu melalui elektrolisis air...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 14:39


Nampaknya apa yang Daeng khuatirkan selama ini telahpun berlaku di Malaysia.

1 maut, 2 cedera tong gas meletup

Oleh RIZANIZAM ABDUL HAMID

MELAKA 8 Nov. – Seorang peniaga terbunuh sementara abangnya dan seorang pembantu mereka cedera setelah tangki gas pada van mereka meletup semasa mereka mengisi gas di sebuah stesen minyak di Batu Berendam di sini malam tadi.

Ketika kejadian, mangsa, Muhammad Hailmi Ishak, 25, dari Duyong, berada di luar van bagi mengisi NGV ke dalam tong gas memasak yang diletakkan di ruang kaki tempat duduk hadapan van tersebut.

Letupan yang berlaku kira-kira pukul 8 malam itu turut menyebabkan abang dan rakannya Mohd. Rosli Ishak, 30, dan Razali Md. Zin, 31, yang berada di tempat duduk hadapan van cedera.

Pegawai Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Balai Bomba Jalan Kubu, Komander Mokhtar Osman berkata, letupan itu telah menyebabkan kaki kiri Muhammad Hailmi hancur dan perutnya terburai.

Mangsa meninggal dunia kira-kira lima jam kemudian selepas menerima rawatan kecemasan di Hospital Melaka (HM), manakala Mohd. Rosli dan Razali juga dirawat di hospital sama.

“Letupan turut menyebabkan pintu kiri van terbabit tercabut selain bahagian hadapan kiri van musnah dan tong gas memasak yang pecah tercampak keluar dari van tersebut,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Mokhtar menambah, siasatan awal juga mendapati letupan berlaku kerana menggunakan tong gas memasak selain tidak mematikan enjin kenderaan ketika mengisi gas itu.

“Tong gas tersebut dipercayai meletup akibat haba daripada enjin kenderaan yang tidak dimatikan.

“Selain itu, sistem NGV yang dipercayai diubah suai sendiri oleh pemilik van berkenaan hanya ditutup menggunakan kanvas,” katanya.

Tambahnya, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 8.11 malam dan mengejarkan tujuh anggota ke tempat kejadian yang mengambil masa kira-kira 20 minit untuk menyelamatkan mangsa.

“Kes ini diserahkan kepada polis untuk siasatan lanjut kerana ia membabitkan kejadian letupan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam yang turut meluangkan masa menziarahi kedua-dua mangsa berharap, kejadian tersebut akan menjadi contoh kepada pengguna kenderaan lain.

“Takziah saya ucapkan kepada keluarga mangsa yang terlibat.

“Saya harap, pihak berkenaan dapat menjalankan siasatan terperinci mengenai kejadian ini termasuk mengenakan tindakan tegas sekiranya wujud bengkel yang menawarkan perkhidmatan mengubahsuai tong gas memasak menjadi tong NGV,” katanya.


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 19:39


sedih ana baca berita ni..lelaki yang meninggal tu suami sahabat saya...dah lama tak jumpa dia,hari raya di hari itu baru planning nak pergi rumah dia,buat gathering,jumpa member-member sekolah dan berkenalan dengan suami dia,tapi tak jadi..Rupanya ALLAH lebih menyayangi suaminya...Al-Fatihah...


-----------------
Sesungguhnya solatku,amalku,hidup dan matiku adalah kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 21:01


Pada 05-06-08 08:40 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-06-08 08:37 , mashyafinas posting:

!!! QUOTE !!!

Kosnya lebih kurang RM3000.Sakit juga tu nak tukar..lepas itu stesen pam NGV ni sekarang tak banyak lagi.jadi jauh setiap kali nak isi gas.kalau tiba-tiba emergency kan susah.


tak apa, itu pelaburan masa hadapan. 'Alah membeli menang memakai'.
kalau kita pasang sistem NGV ni, sistem petrol masih boleh digune jue. Dia ada suis untuk tuko kepade NGV kepade Petrol. bila emergency, boleh pakai petrol. ehe...



Betul tu en.daeng. saya pernah terdengar pasal NGV ni kat selamat pagi malaysia..ia di datangkan dalam beberapa saiz dan dah tentulah harga pun beza2 ye..seperti kata en.daeng memang boleh tukar ke petrol if NGV itu dah habis gas ke apa ke...so tak ada lah masalah habis minyak kat tengah2 jalan...ye tak.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 21:03


Pada 17-07-08 08:30 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Lagi satu nak tanya...pakai NGV ni dengar cerita untuk jangka panjang akan merosakkan enjin.

Sebab enjin kereta direka cipta untuk petrol bukan gas, jadi perlu mereka yang menggunakan NGV perlu menggunakan pelincir khas untuk kereta mereka.

Betul ke? Ada sesiapa yang ada latar belakang teknikal untuk memperjelaskan perkara ini?

Terima kasih. :)


:berfikir: lah ye ke boleh merosakkan enjin dalam jangka masa panjang??ehhhmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.138675 saat. Lajunya....