Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 8 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: AKAN ADA PRU MENGEJUT?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» AKAN ADA PRU MENGEJUT?

Please Mendaftar To Post


Oleh AKAN ADA PRU MENGEJUT?

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-06-08 01:22


The Star Online melaporkan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah memberitahu para pegawainya bersiap sedia menghadapi kemungkinan adanya Pilihan Raya Umum (PRU) tidak lama lagi.

Berita selanjutnya adalah seperti berikut:

Monday May 26, 2008
Be prepared for snap polls, officers told

PUTRAJAYA: The Election Commission (EC) has informed its officers to be prepared for a snap election, said chairman Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman.

Stressing that he was not one to speculate, Abdul Rashid said the EC was prepared “for anything” and was capable of handling a snap election as it had all necessary infrastructure in place.

In an interview with mStar Online yesterday, he revealed that after the post-mortem of the 12th General Election, he had instructed all returning officers (RO) to be prepared for any eventuality.

Similarly, the 140,000 people involved in the general election have also been advised to not refuse when called upon again for duty in the event of a snap election.

“But I don’t want to speculate, and it is not for us to speculate, but we are prepared for anything. In the pasti two months of meeting with the ROs, I’ve already told them to be prepared as it may be called anytime,” he said.

Abdul Rashid was responding to talk on recent events that have led to speculations of Umno members defecting from the party en masse and even party hopping following Barisan Nasional's dismal showing in the elections.

Various parties have since come forward in favour of an anti-hopping law proposed by Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Mohd Zaid Ibrahim in March.

In the same light, tension has been fuelled in Barisan following the shocking announcement of Tun Dr Mahathir Mohamad’s resignation from Umno on Monday.

Political observer Dr Chandra Muzaffar said the possibility of a snap election in the near future could not be dismissed.

“However, I do not consider it as a serious possibility, only that in politics, such possibilities cannot not be rejected outright,” he said.

Universiti Putra Malaysia political communications lecturer Associate Prof Dr Abdul Muati @ Zamri Ahmad said it was possible a snap election could take place if MPs were to cross over.

:berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 22:03


Kita semakin menuju ke hari itu..Insya Allah... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 22:29


Assalamualaikum...

hhmm... kalau tengok pada keadaan yang terjadi di Malaysia sekarang ini..

ada kemungkinan besar...

tunggu saja lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 23:27


PRU dalam masa terdekat?
hmmmm...
Adakah ini sesuatu yang benar?
Adakah BN mahukan PRU setelah tersiarnya berita ini?

Harga minyak mungkin naik mulai Ogos - Shahrir
02/06/2008 7:36pm

KUALA LUMPUR 2 Jun — Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad hari ini membayangkan harga minyak petrol dan diesel akan naik mulai Ogos depan.

"Ia akan berlaku... harga petrol akan naik, saya fikir mungkin dalam Ogos tahun ini apabila sistem subsidi diberi penstrukturan semula,” katanya.

Kenaikan harga minyak itu selari dengan penstrukturan mekanisme baru skim subsidi minyak yang dinikmati rakyat kini.

"Sudahpun ada beberapa cadangan dan mekanismenya sudah disampaikan kepada Kementerian Kewangan dan ia akan diputuskan secara terbaik,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini.

Beliau berkata walaupun harga minyak naik, subsidi minyak masih akan dinikmati rakyat berasaskan keperluan bukannya penggunaan.

"Kalau hari ini kita lihat subsidi yang kita terima tu, dia berasaskan kepada jumlah yang kita pakai. Kalau kita guna 200 liter sebulan pun kita akan dapat subsidi bagi setiap liter yang kita beli, kalau kita guna hanya 100 liter pun kita akan dapat subsidi, jadi bermakna tak ada sekatan kepada subsidi yang kita peroleh kerana ia berasaskan kepada kegunaan kita.

"Itu bermakna ia satu sistem subsidi yang tak terjurus kepada masalah.

Sepatutnya subsidi itu kepada kumpulan yang memerlukan pertolongan dan memerlukan subsidi, bukan hanya diberikan ikut kemampuan kita menggunakannya (bahan yang bersubsidi),” katanya.

Shahrir berkata penstrukturan itu juga adalah antara pendekatan kerajaan dalam menangani peningkatan beban tanggungan subsidi berikutan kenaikan mendadak harga minyak dunia sehingga mencecah lebih AS$130 setong ketika ini.

Beliau berkata jumlah subsidi yang dijangka ditanggung kerajaan untuk petrol, diesel dan LPG tahun ini ialah RM56 bilion dan ia berbeza dari tahun 2000 hingga 2007 iaitu RM37.4 bilion.

Shahrir berkata larangan penjualan petrol dan diesel oleh stesen minyak beroperasi dalam lingkungan 50km dari sempadan kepada kenderaan asing, adalah hanya langkah sementara.

Katanya larangan itu mungkin sehingga sistem pengurusan subsidi bahan api yang sesuai diputuskan oleh Jawatankuasa Kabinet Menangani Inflasi pada Ogos ini.

"Ini adalah tindakan sementara dan ia bukan satu tindakan yang berpanjangan kerana akhirnya kerajaan akan uruskan soal subsidi petrol dan diesel.

“Sekatan ini perlu untuk halang kenderaan masuk hanya untuk ambil minyak seterusnya membuat rakyat sedar memang besar subsidi yang diberikan kepada petrol dan diesel. Apabila sistem pengurusan subsidi dapat kita putuskan, sekatan tak akan timbul lagi,” katanya.

Beliau berkata larangan penjualan itu sudah berkuatkuasa di sempadan Malaysia dan Thailand hari ini manakala bagi sempadan Singapura, ia akan berkuatkuasa pada 9 Jun ini.

"Larangan penjualan minyak itu tidak membabitkan mereka yang menunggang motosikal kerana kerajaan sentiasa mengambil berat terhadap golongan yang berpendapatan rendah dan membuat keputusan untuk mengecualikan mereka,” katanya.

Shahrir berkata beliau tidak melihat larangan itu akan menjejaskan ekonomi negara walaupun terdapat rungutan daripada pengusaha stesen minyak terbabit.

"Saya dapati daripada laporan yang diterima memanglah perniagaan di sebelah sempadan itu dari segi pelanggan kereta kenderaan Thailand bisnesnya di stesen minyak itu telah berkurang sikit, dah tak berpusu-pusu macam dulu.

"Jika ekonomi negara bergerak hanya kerana penjualan barangan subsidi, maknanya kita tak mantap. Saya tak lihat bahawa ia boleh menimbulkan masalah dari segi ekonomi,” katanya.

— BERNAMA

Agak-agaknyalah apa yang kerajaan pusat fikirkan tentang perasaan rakyat terhadap berita yang sudah menjadi kebiasaan ni?


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 23:37


Pada 02-06-08 22:29 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

hhmm... kalau tengok pada keadaan yang terjadi di Malaysia sekarang ini..

ada kemungkinan besar...

tunggu saja lah...


hmm,harap-harap ada pru mengejut.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 03-06-08 09:48


yeah..
semoga akan ada kerajaan baru nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

faralia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22825
Posting: 43
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 10:03


salam...hopefully dalam masa trdekat akan ada PRU..sama-sama nantikan..maybe akan ada kezutannnnn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faraliaProfil   Hantar PM kepada faralia   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 10:05


semua pihak memang sedang standby untuk PRU.. mungkin bukan PRU.. tapi PR Kecil untuk satu-satu tempat..

tapi itu hanya olahan politik untuk menggelabahkan kerajaan pusat.. tapi, untuk ambil alih kuasa sedikit mustahil kerana sogokan projek dan habuan kebendaan sudah giat dilaksanakan oleh kerajaan pusat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 11:54


hmm,projek2 kerajaan bn sudah bermula.kami ambil tapi bab sokong tu mati hidup balik tak nak sokong.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 17:15


Pada 01-06-08 01:22 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

The Star Online melaporkan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah memberitahu para pegawainya bersiap sedia menghadapi kemungkinan adanya Pilihan Raya Umum (PRU) tidak lama lagi.

tak perlu heboh pasal ni, SPR cuma kata mereka bersiap sedia, in case kalau tiba-tiba nak kena buat pilihanraya mereka dah ready, itu saja.

ada ke tidak, kita tunggu dan lihat nanti.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 23:16


spr sentiasa bersiap sedia..hmm..tapi Kenapa perlu adakan PRU mengejut..
tunggu saja lah 4 tahun lagi..slow2 lah..nak gelojoh buat apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 23:22


Pada 03-06-08 23:16 , najah85 posting:

!!! QUOTE !!!

spr sentiasa bersiap sedia..hmm..tapi Kenapa perlu adakan PRU mengejut..
tunggu saja lah 4 tahun lagi..slow2 lah..nak gelojoh buat apa..




sepatutnya pru 12 lepas dibuat pada tahun depan tapi dicepatkan kerana tak nak anwar naik.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-06-08 14:42


huhu... tak tau lah nak cakap apa... tapi pada pendapat saya, rasanya tak agaknya... kalau ada pr mengejut pun... kecil-kecil saja... senang depa nak ambil balik DUN/Parlimen yang terlepas tu... macam pilihanraya kecil biasa lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 18:10


membazir duit rakyat mengadakn PRU untuk kali kedua dalam tahun yang sama...
kalau iapun PR nak memerintah....tggulah PRUke13.....
pertngkatkn dulu prestasi pemerinthn kat 5 negeri dulu....tnjukkan rakyat yang PR mampu setandng BN dalam membngunkn negeri.....
beri peluang kepada Pak Lah melakukan perubahan.....
insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 04-06-08 18:27


ha... inilah dia perubahan yang ditunggu2... minyak naik 78 sen... adei...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

ana_insani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28311
Posting: 25
Dari: sbrang selat

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-06-08 03:00


salam..
ishh biasala senario politik kan..macam-macam boleh berlaku..hanya get ready sajalah..anything happen nanti, at lis kita bsedia, tak ada lah kalut sangat nanti..huhu..fenim2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_insaniProfil   Hantar PM kepada ana_insani   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-06-08 03:15


naruto-san rasa....bukan pilihanraya mengejut....tapi akan berlaku tangkapan secara besar-besaran selepas ini ala-ala operasi lalang.

nyawa politik paklah sebagai PM seperti telor di hujung tanduk....paklah diserang dari pelbagai sudut....mahathir serang paklah....anak pinak serta kroni mahathir serang paklah....najib and muhyidin yasin serang paklah secara senyap....ahli2 umno minta paklah letak jawatan....anwar dengan rancangannya menjadi PM.

dlm2 keadaan kronik ini....paklah boleh dengan selamba, dengan muka sardin....menaikkan harga minyak dalam negara & juga tarif electrik.....hhmm....feel something fishy about these....paklah seolah-olah cuba provoke something...provoke rakyat malaysia menentang kerajaan barisan nasional.

rasanya nanti...sekiranya terdpt protes secara besar-besaran, rally aman menentang kenaikkan harga minyak.....paklah akan gunakan waktu rally ini.....guna kuasa veto PM....maybe mengishtiharkan darurat....or mengiyhtiharkan penangkapan secara besar-besaran atas alasan....CUBAAN MENENTANG YANG DI PERTUAN AGONG.

sila berhati-hati sahabat2 sekelian.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 08:44


Pak Lah pun tak sebulu dengan Agong sekarang.....
kalau berlaku, Agong akan isytihar darurat dan memansuhkan kabinet dan pemerintahan tentera....ehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mashyafinas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7130
Posting: 28
Dari: banting,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 08:49


Saya risau...risau yang teramat sangat dengan apa yang sedang berlaku dan apa yang akan berlaku...ni baru jadi rakyat biasa,macam mana lah Pak Lah tidor setiap malam...mesti lagi macam nak pecah kepala dan tak lena memikirkan hari esok...Apa pun kita tak boleh tolak sebarang kemungkinan.

Negara lain perang hingga titisan darah terakhir...Kita hingga titisan minyak yang terakhir....

Ya Allah,tunjukkanlah kami jalan kebenaran.....Kalau tukar kerajaan boleh baiki keadaan sekarang..TUKARLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashyafinasProfil   Hantar PM kepada mashyafinas   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 13:03


hmm,memang patut pun pak lah turun.jangan biarkan kemarahan rakyat sampai kemuncak kelak anda akan menyesal nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibn_wan87
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2007
Ahli No: 31967
Posting: 8
Dari: Jordan

jordan  


posticon Posting pada: 05-06-08 14:10


erm..rasanya kita dah perlu tukar kepimpinan ni..cuba pula kepimpinan islam..mana tau lagi bagus dari sekarang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wan87Profil   Hantar PM kepada ibn_wan87   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-06-08 19:31


kalau betul nak islam biar semua umat islam bergabung bersatu tenaga..biar yang memerintah pure islam..bukan lagi berkongsi kuasa dengan cina..sekarang niat kita nak naikkan islam dan martabatkan kuasa melayu..ni tanah kita..tumpah darah kita..untuk apa kita biarkan bangsa lain meragut harta dan kekayaan kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 20:17


kalau ada pilihanraya tak lama lagi. Aku nak pangkah HT lah wei...

iyalah, BN baru saja naikkan harga petrol hampeh betul, PR lagi bagus dari BN sebab janji nak turunkan harga petrol, tapi HT... depa janji nak bagi petrol "FREE" saja :sopan:

p/s: undilah HT (tapi kat mana nak undi itu) :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 14:12


ht kan bukan parti politik kan?.hmm,jadi tak dapatlah undi mereka

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.122851 saat. Lajunya....