Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Tautan halaqah.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Tautan halaqah.....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Tautan halaqah.....

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-05-08 17:57


Ucapan Selawat dan salam buat Nabi Junjungan Rasulullah S.A.W dan keluarga Baginda serta para sahabat, tabii dan tabiin...

Assalammua'alaikum w.b.t kepada semua sahabat dan sahabiah..

di sini ada cadangan dari sahabat ukhwah yang mencadangkan agar diadakan 'Tautan Halaqah Ukhwah.com'. Tautan Halaqah ukhwah.com yang dicadangkan dan yang hendak dibentuk lebih kurang macam usrah juga lah....cadangan ini terhasil selepas sambutan jk ulangtahun yang lalu...

Tautan Halaqah dicadangkan adalah untuk memberi ruang dan membantu para sahabat,sahabiah dalam menyebarkan dakwah islamiah di putrajaya,bangi,kajang dan yang di sekitarnya....

semoga dengan ini putrajaya dan kawasan yang sekitarnya akan disinari nur islam..

insya'ALLAH,Sebarang pertanyaan dan maklumat boleh ajukan kepada mujahid007 dan Umar_khalil.

Tautan Halaqah Bagi muslimat dan cadangan seterusnya, harap boleh dibncangkan disini....

Semoga dengan ini ukhwah dan sahsiah kita dapat dibina..
Tiada manusia yang sempurna, jika terdapat kesilapan mohon ditegur.


* semoga dengan ini ALLAH akan memudahkan urusan kita dalam menengakkan syiarNYA.

* Barangsiapa yang membantu, yakni menolong menengakkan    
agama ALLAH, nescaya ALLAH akan membantunya didalam
kesusahan, malah mengukuhkan kedudukannya.


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 28-05-08 21:57


Alhamdulillah.. teruskan usaha! moga diredhai Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 07:32


syukran AmrinHakeem..mudahan2 pgram ini dipermudahkan ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 08:51


Pada 28-05-08 17:57 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Ucapan Selawat dan salam buat Nabi Junjungan Rasulullah S.A.W dan keluarga Baginda serta para sahabat, tabii dan tabiin...

Assalammua'alaikum w.b.t kepada semua sahabat dan sahabiah..

di sini ada cadangan dari sahabat ukhwah yang mencadangkan agar diadakan 'Tautan Halaqah Ukhwah.com'. Tautan Halaqah ukhwah.com yang dicadangkan dan yang hendak dibentuk lebih kurang macam usrah juga lah....cadangan ini terhasil selepas sambutan jk ulangtahun yang lalu...

Tautan Halaqah dicadangkan adalah untuk memberi ruang dan membantu para sahabat,sahabiah dalam menyebarkan dakwah islamiah di putrajaya,bangi,kajang dan yang di sekitarnya....

semoga dengan ini putrajaya dan kawasan yang sekitarnya akan disinari nur islam..

insya'ALLAH,Sebarang pertanyaan dan maklumat boleh ajukan kepada mujahid007 dan Umar_khalil.

Tautan Halaqah Bagi muslimat dan cadangan seterusnya, harap boleh dibncangkan disini....

Semoga dengan ini ukhwah dan sahsiah kita dapat dibina..
Tiada manusia yang sempurna, jika terdapat kesilapan mohon ditegur.


* semoga dengan ini ALLAH akan memudahkan urusan kita dalam menengakkan syiarNYA.

* Barangsiapa yang membantu, yakni menolong menengakkan    
agama ALLAH, nescaya ALLAH akan membantunya didalam
kesusahan, malah mengukuhkan kedudukannya.



:berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 09:04


aye,,aye,,demo join deh..semalam sampai pukul 2pg muzakarah dengan mujahid...ni betul-betul nak buat ni...tak ada pengaruh dengan tautan hati pun...heh....demo kan join,,kalau demo join,,boleh juga tolong2 angkat makanan lagi,,,kawe banggo dengan demo deh...demo bawa makanan,,penuh dengan karisma.....hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 09:08


betul kata umar tu aye...hehe....

sama-sama lah kita membantu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 09:20


Pada 29-05-08 09:08 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

betul kata umar tu aye...hehe....

sama-sama lah kita membantu..


:jangan: :jangan: jangan nak bodek..

:roll:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 15:15


bukan membodek lah aye...sama-sama usaha lah membangun islam di ibu kota ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-05-08 16:08


Assalamualaikum
bukan tak bagus nak adakan halaqah ni..bagus...tapi, hendaklah kita tahu bahawa matlamat halaqah bukan sekadar di halaqah...dia ada matlamat yang lebih besar...lebih besar...dan sangat besar...hmm...ada sesiapa nak terangkan...?? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 16:09


ya,ada yang boleh terangkan..insya'ALLAH Umar_Khalil akan terangkan nanti....insya'ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 29-05-08 16:31


Pada 29-05-08 16:08 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
bukan tak bagus nak adakan halaqah ni..bagus...tapi, hendaklah kita tahu bahawa matlamat halaqah bukan sekadar di halaqah...dia ada matlamat yang lebih besar...lebih besar...dan sangat besar...hmm...ada sesiapa nak terangkan...?? :berfikir:



sebesar2 matlamat bermula dengan sekecil2 langkah. a complete task start with a small step.

setiap perkara mestilah seiring dengan amalan. ilmu tanpa amal ibarat pohon yang tak berbuah. amal tanpa ilmu seperti orang jahil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 16:42


ya,setiap perkara yang besar mesti bermula dengan yang kecil,dan setiap yang berada di atas tetap bermula dari bawah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 16:50


Pada 29-05-08 16:08 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
bukan tak bagus nak adakan halaqah ni..bagus...tapi, hendaklah kita tahu bahawa matlamat halaqah bukan sekadar di halaqah...dia ada matlamat yang lebih besar...lebih besar...dan sangat besar...hmm...ada sesiapa nak terangkan...?? :berfikir:




Kehidupan halaqah bukan dalam halaqah sahaja.tetapi seharian kita seperti pembentkan sahsiah mukmin musyioroh( sahsiah jadi ikutan)..setiap peserta halaqah di dalam menyemai sifat pemimpin yang berkaliber dalam segala hal.

selain itu,halaqah ini melibatkan pelbagai pandagan dari ahli,jadi dari situ kita boleh kongsi imu, dan itu pun dakwah juga apabila ilmu mula tersebar...

mudahan dengan halaqoh ni dapat membantu kita menjadi pakar agama biarpun kita dalam bidang2 akademik ataupun kemahiran..

dan dari situ para daei juga boleh lahir biarpun dia bukan dari aliran agama..kita nak menyunting hati kita supaya mencintai agama kita...


bagaimana,adakah dapat menjawab serba sedikit persoalan STS (saya tetap saya )

:-?


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-05-08 08:56


Assalamualaikum
kepada AmrinHakeem...ye..saya setuju...tapi.....hm.... :oops:
saya setuju dengan mujahid..tapi...ada perkara lebih besar perlu diambilkira...lebih besar...hm... :oops:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 09:37


Semalam saya lunch dengan officemate saya (Nik Mohd Hasry) kaatt Maju
Junction.. Tiba-tiba terserempak dengan umar_khalil, berkemeja putih and slack
hitam (serius smaarrtt sangat and handsome... HOHHOOEE... ), so duduk sekali
aarr lunch... Rupanya umar_khalil sedang mencari site for book distributor kaatt
tengah2 KL... (bisneess weeiihh.. bissness... EHEEH...).. Kami pun duduk sama
laah lunch.. umar_khalil cerita last night before he had a muzakarah with
mujahid007 kaatt Putrajaya Presint braapee taahh sampai pukul 2.00am, at a
foodcourt... OOWWHH... Topic halaqah ini rupanya yang dibincangkan untuk dianjurkan.. HEEHHEE... Bercita-cita besar... WAAHH...

1st p/s: kepada mujahid007, semoga jadi bissneessman berjaya
jugaakk.. HUHHUEE... Ameen..

2nd p/s: Sdddeeyy harga beras naik. Pertanian itu perniagaan.
:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 10:30


ma'an najah bittaufiq.. :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 14:41


Pada 30-05-08 08:56 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
kepada AmrinHakeem...ye..saya setuju...tapi.....hm.... :oops:
saya setuju dengan mujahid..tapi...ada perkara lebih besar perlu diambilkira...lebih besar...hm... :oops:



apa yang lebih besar dari pandangan sayatetapsaya...huhuhuh :berfikir: :berfikir: :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-05-08 15:07


Assalamualaikum
besar lagi..besar lagi...besar....hmm... :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 30-05-08 15:17


Pada 30-05-08 15:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
besar lagi..besar lagi...besar....hmm... :cry:



entahnya. rungkaikanlah persoalan di minda.

jika tak jelaskan, kami tak faham.

bagi kami, usrah yang nampak sekecil2 langkah inilah yang menjadikan perubahan yang besar.

tahukah kamu tampuk2 pemerintahan kerajaan baru yang sedang hangat berdebat di kerusi parlimen sekarang bermula dengan usrah? ramai di antara mereka sahabat2 seusrah ayah ana semasa di UK dulu. apa lagi yang bermain di minda?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 20:15


ana minta maaf byk2x.buat masa ni ana tak dapat nak posting nak jelaskn.sb ana brada diluar.sekarang ni pun posting guna hp ana.,ana bharap dapat pandangan antum semua,,ana pun xjelas dengan soalan sytetapsy..matlamat yang lebih besar?kat nak create halaqah yang kecil ni pun payah..anta jelaskn lah,kami bpkiran sekadar dengan kcetekan ilmu dan pngalaman.jika sts dapat jelaskn,bukan kah dapat mpermudahkn urusan dakwah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 12:50


salam lepada semua sahabat...

terima kasih sahabatku owl...

insya'ALLAH,mudahan2 dimakbulkan ALLAH....

ya,tempohari ana bermuzakarah dengan umar_khalil............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 12:53


kepada STS...
rungkaikan lah apa yang ,menjadi persoalan dimindamu....

untuk mencapai matlamat,kita mesti ada visi..visinya telah nampak,namun apakah matlamat yang besar yang masih bermain difikiranmu???

teringat zaman permulaan RAsulullah membawah rislah da'wah dimana dimulakan dengan halaqah yang kecil....erm,ana dah tak di rumah siapakah usrah itu dibuat...


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 12:55


semoga Tautan Halaqah Ukhwah.Com terlaksana...

ana hanya hamba ALLAH yang lemah, hanya mencari keredhaan dalam kehidupan dan mendambakan kasih sayangNYa,,,...

haarap anthum dapat menegur dan memberi dorongan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 01-06-08 00:22


emmm..sekiranya ada perjumpaan..sila maklumkan segera..insyaallahana akan joint...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 09:12


ya,terlupe pulak....

kepada muslimin yang tinggal berhampiran dengan putrajaya seperti serdang,bangi,kajang,Cheras dan yang sekitarnya,sila posting.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-06-08 14:02


Assalamualaikum
hmm....Kenapa ye...Kenapa...
Kenapa pula tak ada orang yang berfikrah nak jawab soalan² ni..aduih...moh tengok apa² yang boleh dikorek daripada tajuk ni...

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=22&topic=37905

apapun, semoga niat yang murni ini akan dapat menemui jalannya yang sebenar...insyaAllah...

P/S : panggil TT ye..tamo STS...terima kasih... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 14:32


Wait... Im quite not clear with this... As being mentioned, the name proposed was "Tautan halaqah"... Right?
Dan menurut saudara mujahid007, ia dibentuk lbeeyy kurang macam usrah... Right??
Next, menurut saudara mujahid007 lagi, ia bertujuan menyebarkan dakwah islamiah
di putrajaya,bangi,kajang dan yang di sekitarnya (Refer to his first posting in this
topic).. Right? Namun bagi saya ianya tidak jelas. You just post it without the
detail and call it usrah yang hanya di sekitar Putrajaya, Bangi, Kajang and so
on... Sedangkan usrah dengan established well-known methodnya seperti muqaddimah, tilawah,
tadabbur and so on... Diikuti tabligh dengan structured methodnya seperti ta'alim,
ikramul muslimin, khuruj, ma'adz dzikr dan lain-lain juga... -- I mention this
based on my experience, bukan saya memandai-mandai mereka-reka apa yang tabligh dan
usrah lakukan dengan displin-displin mereka yang tertentu... Saya berharap saudara
mujahid007 dan umar_khalil make it precisely... An objective, activities, goals,
serta lain-lain... Sedangkan saya pun agak keliru apakah yang ingin dianjurkan,
mengapakah dakwah hanya di certain location, adakah aktivitinya ala-ala usrah's
format dan lain-lain lagi... Namun apa pun, saya menyokong apa-apa sahaja aktiviti
dakwah yang saudara ingin anjurkan... Cuma saya keliru kerana saudara hanya
menyatakan aktiviti ini lebih kurang usrah, dan kemudian posting kalian seterusnya
tidak menerangkan apakah pengisian or method yang ingin dianjurkan dalam program
ala-ala usrah ini...

ps/: Peaceee!!! Sayang kanda berdua kalian... Bagi detail yaa.. Detail baanggaatt ssiihh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-06-08 14:39


Assalamualaikum
hmm...OU dapat terangkan sikit...hmm...tapi baru sikit...masih ada perkara yang lebih besar...sangat lebih besar..apapun, OU dah clearkan sedikit keadaan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 14:43


p/s: Kepada ahli baru ukhwah...Seperti yang TT cakap di atas...

OU is refer to me.. owl_UM... and TT refer to Tuan Tetap
(sayatetapsaya)... ERRR.... Rasanya banyak lagi simple_nick
kaaan... Saya pun dah lupa... HEHHEE... Ampun...
apaaa laaggi? CK, IM, CU, CS dan macam-macamlaaahh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 14:48


ok2...nanti kita minta umar-Khalil jelaskan sebab sahabat kita itu lebih jelas tentang yang lebih besar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-06-08 14:52


Assalamualaikum
dah..jangan fikir lagi...saya cadangkan..teruskan niat tu..insyaAllah...suatu hari nanti kita akan nampak perkara yang lebih besar...dan kita akan lebih jelas...saya pun mula daripada yang kecil kan...?? :-P
P/S : teruskan..dah..abaikan kata² saya....dah dapat kumpulkan orang..nanti inform saya...okies... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 15:19


pada pendapat ana biarlah kita mula yang kecil,kita lihat hasilnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 17:32


Pada 02-06-08 15:19 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

pada pendapat ana biarlah kita mula yang kecil,kita lihat hasilnya....


emm..betul tu...saya sokong...mungkin dalam masa sekarang semuanya dalam perancangan...dan mujahid ingin kita berkongsi dan bertanya pandangan anta yang berposting...silalah bagi cadangan dan tunjuk ajar...jangan lah kita tahu perkara tu tapi buat-buat diam..tak elok...wassalam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 12:19


ya,terima kasih muslimin23....
perancangan dan matlamat yang besar itu memang ada...tapi,kekuatan itu belum mencukupi...
biarlah kita mula dengan yang kecil dulu...
ana harap anthum semua dapat memberi pandangan dan idea dalam perancangan ni.....
ana adalah insan yang mash memerlukan tunjuk ajar......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 17:15


asalamualaikum....

tadi masa lunch dapat bmuzakarah dengan mujahidj ap..kbtulan ana ada kj kat putrajaya..so dapat lah jumpa kejap....kat bermula dengan halaqah yang ringan2 saja dulu....nak jelaskan pun payah,,,sebab target kami bukan kepada warga ukhwah saja,,tapi sahabat-sahabat kat diluar...secara xlangsung memperkenal ukhwah.com kat mereka..kami xperlukan banyak,,cuma sokongan tu saja yang kami nak dr antum semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 17:57


p/s;baca dalam keadaan lemah lembut......


kasihan mujahid,,kan jawab macam-macam soalan antum semua,,,,ana yang cadangkan kepada mujahid untuk halaqah ni..

ana tak ada lah pandai sangat,,sebab ana pun banyak lagi kekurangan...banyak kan belajar lagi,,,banyak perlu ditegur lagi

Kenapa halaqah yang perlu dipilih oleh ana dan mujahid?

dulu ada punyai 1kump halaqah..dalam halaqah lah kami bkongsi2 ilmu,,kongsi cerita..masing-masing di tarbiah menjadi seorang daie...walaupun kami dr bidang bukan agama...kami kebanyakan kj kilang saja,,tapi kami ada yang bminat dan sensitif dengan kepentingan ilmu dalam dunia yang bermacam2 fitnah sekarang ni..setelah ramai yang berkahwin,,apa yang ana nampak dengan kawan-kawan ana,,walaupun mereka da tinggalkan halaqah tapi halaqah masih hidup dalam hidup mereka..masih dahagakan ilmu...

ok cerita tu tak ada lah yang menarik..biasa saja...

biar lah halaqah yang kami usahakan sikit,,tapi efectnye akan datang kat tak tahu....sama ada boleh menjadi telur atau pun tembelang?kami xpaksa....apa tujuan usrah?kuliyah2 agama?belajar sebab agama kat u?apa tujuannya?semua 2 anda semua ada jwpannyekan?tapi xslhkan kat meraikan majlis2 ilmu....lecture ana semdri menyokong usaha kami....dia da pesan awal-awal,,kalau kat kejar yang besar,,kat akan lupa yang kecil..padahal yang besar tu belum tentu kat dapat manfaatkannye..ana dapat kumpulkn 5 org pun yang dapat bagi komitmen ana da ckup2 bsyukur sangat-sangat..kalau lebih ramai lagi bagus,,,ana sedar tanggungjawab ana dan mujahid abang pemula dan penggerak adalah berat...silap sikit saja,,ada yang mnunding jari kepada kami..kalau tak sekarang bila lagi?kat ukhwah.com ni ramai yang perpendidikan...malah ana cukup syukur kita kat sini sensitif dalam agama kat anuti...anggaplah usaha kami yang tak sberapa ni...tempias dr semangat anda muslimin dan muslimat dalam berdakwah...

ana xpanda bkata dengan ayat yang cantik...tapi hasrat ana dalam tautan halaqah ni,,dapat kongsi ilmu apa yang ana belajar kat u 2 dapat dmanfaatkan sm2...rasa rugi bjuang lama kat u,,,tapi ana cuma jadi bekalan kat dr ana seorang saja...


kita samua mude lagi,,rebutlah usia muda yang sekali ni...apekah sumbangan kat dalam agama kat?.......kadang-kadang teringat kisah hasan al banna yang bdakwah dikedai kopi...tapi mbuahkan hasil yang cukup besar dalam sejarah islam.....hingga syahid...

tapi itu hasan albanna..kat tak dapat jadi macam dia,,,kat dapat sikit semangat dia pun jadi lah...ni lah yang ana terluah setakat ni...ana banyak kelemahan...kalau salah minta dperbetulkan....nasihat,,teguran sahabat2 amat berharga bagi ana...serta doa sahabat...tak perlu kita impikn pjalanan halaqah ni menjadi seperti organisasi dakwah yang da berjaya seperti ikhwanul muslimin,,tabliq,,dan banyak lagi....siapa yang sertainye dapat manfaat yang sikit pun da cukup besar..


sahabat....sebesar rumah bermula sebiji bata..
usaha ni cukup berat..doa kalian yang dapat mringankan apa yang berat
pandangan dan pendapat anda semua amat2 diperlukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 11:33


syukran ya Umar_Khalil....

ana mengerti luahanmu seorang pejuang...

tiadk ku dapat meluahkan apa yang terbuku dalam hatiku ni...

tapi,ana memang menyokong majlis apa jua majlis ilmu yang dijalankan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-06-08 11:37


Ideanya menarik.. tapi bagaimana di peringkat penglaksanaanya..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 11:46


insya'ALLAH....peringkat perlaksanaan, kita akan mulakan dengan halaqah yang pertma tak lama lagi...

jadi,harap sahabat2 yang berdekatan dapat hadirkan diri dalam membantu melaksanakan pgram ini....

jika yang jauh dapat hadirkan diri,amatlah dialu alukan..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

nur_azzaharah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.06.2007
Ahli No: 30361
Posting: 26
Dari: Wilayah Persekutuan

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 11:53


alhamdulilah, moga urusan ini dipermudahkan.
kalau yang tinggal area diluar kawasan seperti yang diiklankan boleh jon tak?..


-----------------
sayangi diri..sayangi sahabat....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_azzaharahProfil   Hantar PM kepada nur_azzaharah   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 11:57


ya,amatlah dialu-alukan yang ingin hadir.....

tak kisah lah dimana anthum semua berada,sesungguhya kehadiran anthum membawa rahmat ALLAH dalam meraikan majlis ilmu......

tempat tu hanya sebagai gambaran..mungkin kita akan lebarkan syap halqah ni pada masa akan datang......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 14:23


insya'allah kalau kalian tak keberatan boleh gabungkan dengan halaqah ana..
kami sangat-sangat mgalukan sokongan daripada para syabab..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 14:43


:)

ini adalah idea yang baik..

buat pengetahuan sahabat sekalian, pada awal dahulu, sekitar tahun 2004, ukhwah cuba membina halaqah/usrah.. kaedahnya mudah.. digerakkan mengikut tempat masing-masing.. contoh jika di ipt, ipt masing-masinglah.

tapi, ianya tak berapa terhasil kerana masing-masing sudah terikat dengan usrah atau kerja masing-masing.. maklum sendiri saja lah..

kalau nak diadakan secara berkala untuk umum bagaikan jk, ianya menjadi payah untuk hadir.. sebab faktor jauh, prioriti lain dan pelbagai lagi..mungkin akan ada, minggu ni yang ni datang..minggu depan tak datang.. jadi tak kemas lah.. walaupun, ianya tak salah..

sebab halaqah yang baik perlu diadakan secara berkala.. perlu ada tujuan, perlu ada buku/kitab untuk ditalaqi.. supaya tidak berbincang perkara yang terlalu general..
kiranya ada slot-slot tertentu lah kan..

cadangan saya- adalah lebih baik kita jadikan satu malam dalam seminggu, untuk semua warga ukhwah yang berkelapangan mendengar kuliah secara online.. then, selepas tu, masing-masing memberi komenan..
mungkin agak payah, jika terlampau ramai..

tapi, ianya praktikal seperti yang saya lakukan bersama sahabat-sahabat lama.. sebab kita tak perlu keluar dr rumah, cuma perlu berdisiplin bersama kitab dan buku nota.. dan setiap ahli jua perlu bersedia dengan tugasan yang diberi.. janji ada komputer/laptop dan internet...

anyway..terpulanglah.. saya meraikan jika halaqah ini berjaya dilaksanakan.. jika berkesempatan.. mungkin boleh hadir..itupun jika digabungkan muslimin muslimat..Kalau tak pun, muslimat akan buat berasingan.. :)

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 16:02


Pada 04-06-08 14:23 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

insya'allah kalau kalian tak keberatan boleh gabungkan dengan halaqah ana..
kami sangat-sangat mgalukan sokongan daripada para syabab..



ya..boleh aye,boleh sesangat..
insya'ALLAH nt kita bertemu pada halaqah pertama.........


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 16:09


salam alaik..
aiwah.. topik halaqoh yang mujahid buka ya..

insyaallah.. gini, cadangn nan simple ana..
kita usrah by YM.. ( ini pun kalau setuju..)
sebelum ni ana pernah join usrah yang adik-adik matrix buat dalam ym..
maybe boleh buat sebulan 2 kali.
ambil hari jumaat au sabtu.. mula jm9.30-11mlm.

kena lantik naqib.. Kalau boleh user ada mic..
tak pun.. hanya dengar sahaja naqib au naqibah bertazkirah..

erm.. apapun.. kita tanya pandangan lain pula..
Kalau buat liqa alam realiti.. pilih tempat di masjid klcc ke..
dataran masjid putrjaya ke.. au tempat lain yang
mudah dari segi pengangkutan..

hatta, tak boleh nak kecek saja..
mujahid.. apa-apa hal sms au call kak..
ok.. selamat manganjurkan HALAQoh untuk sahabat Ukhwah.com

ana menyokong 100% usaha murni lagi suci ni...hehehe.. aminnn..
moga segala perancangan dipermudahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 16:48


terima kasih kak shida di atas sokongan anda......cadangan kak rumaisha dan kak shida amat bagus....ia juga boleh meningkatkan ilmu teknogi pada ana yang jahil tentang tknologi....

anyway,ana masih menanti pandangan2 dari sahabat2 yang lain jika tidak keberatan....
ia jugak masih dalam perancangan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 16:52


Pada 04-06-08 14:43 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

:)


kalau nak diadakan secara berkala untuk umum bagaikan jk, ianya menjadi payah untuk hadir.. sebab faktor jauh, prioriti lain dan pelbagai lagi..mungkin akan ada, minggu ni yang ni datang..minggu depan tak datang.. jadi tak kemas lah.. walaupun, ianya tak salah..

sebab halaqah yang baik perlu diadakan secara berkala.. perlu ada tujuan, perlu ada buku/kitab untuk ditalaqi.. supaya tidak berbincang perkara yang terlalu general..
kiranya ada slot-slot tertentu lah kan..


anyway..terpulanglah.. saya meraikan jika halaqah ini berjaya dilaksanakan.. jika berkesempatan.. mungkin boleh hadir..itupun jika digabungkan muslimin muslimat..Kalau tak pun, muslimat akan buat berasingan.. :)

wallahua'lam..



terima kasih kak rumaisha.....
insya'ALLAh,pertanyaan akak tu insya'ALLAh akan dijawab oleh Umar_Khalil..

Ia adalah idea asal bersama Umar_Khalil.....

Insya'ALLAh.......


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 16:54


cadangan yang bagus...memang ana nanti-nantikan perkara sebergini..ana yang tiada masa ni boleh lah berusrah melalui YM..memang ana suka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 17:48


Pada 28-05-08 17:57 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Ucapan Selawat dan salam buat Nabi Junjungan Rasulullah S.A.W dan keluarga Baginda serta para sahabat, tabii dan tabiin...


Tautan Halaqah dicadangkan adalah untuk memberi ruang dan membantu para sahabat,sahabiah dalam menyebarkan dakwah islamiah di putrajaya,bangi,kajang dan yang di sekitarnya....





nilai ada tak?


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 09:53


Pada 04-06-08 17:48 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 17:57 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Ucapan Selawat dan salam buat Nabi Junjungan Rasulullah S.A.W dan keluarga Baginda serta para sahabat, tabii dan tabiin...


Tautan Halaqah dicadangkan adalah untuk memberi ruang dan membantu para sahabat,sahabiah dalam menyebarkan dakwah islamiah di putrajaya,bangi,kajang dan yang di sekitarnya....





nilai ada tak?




Insya'ALLAH,nilai akan ada..tapi semua masih dalam perancangan.....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 10:03


05/06/08 PUTRAJAYA.- Halaqah kecil-kecilan terlaksana di rumah seorang sahabat ukhwah.com yang tinggal di Putrajaya. Dimana halaqah tersebut telah dimulakan dengan makan malam. Turut hadir dalam halaqah tersebut adalah Umar_Khalil,aye dan Mujahid007.Selepas makan malam dalam jam 10 mlm halatuju dan perlaksanaan telah dibincangkan dengan lebih serius. Mengambil petikan ahli halaqah putrajaya semalam berkata "kita akan melaksanakan halaqah secara online seperti yang dicadangkan oleh Ukhti Rumaisha dan Ukhti Simple_shida,tetapi makan masa sikit. Sekarang ini Biarlah kita mula dengan kecil-kecilan dulu dari pihak muslimin yang uruskan."

                                                                                             Bernama Halaqah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 10:05


Pada 05-06-08 10:03 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

05/06/08 PUTRAJAYA.- Halaqah kecil-kecilan terlaksana di rumah seorang sahabat ukhwah.com yang tinggal di Putrajaya semalam. Dimana halaqah tersebut telah dimulakan dengan makan malam. Turut hadir dalam halaqah tersebut adalah Umar_Khalil,aye dan Mujahid007.Selepas makan malam dalam jam 10 mlm halatuju dan perlaksanaan telah dibincangkan dengan lebih serius. Mengambil petikan ahli halaqah ukhwah.com di putrajaya semalam berkata "kita akan melaksanakan halaqah secara online seperti yang dicadangkan oleh Ukhti Rumaisha dan Ukhti Simple_shida,tetapi makan masa sikit. Sekarang ini Biarlah kita mula dengan kecil-kecilan dulu dari pihak muslimin yang uruskan."

                                                                                             Bernama Halaqah



-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wan87
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2007
Ahli No: 31967
Posting: 8
Dari: Jordan

jordan  


posticon Posting pada: 05-06-08 14:03


erm..bagus cadangan nak buat halaqah tu..sangat-sangat setuju.. dikembangkan..insyaAllah..


-----------------
' just be myself '
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wan87Profil   Hantar PM kepada ibn_wan87   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 23:17


terima kasih di atas sokongan kalian....

kertas kerja akan disertakan tak lama lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 16:52


maaf Umar_Khalil, ana tak sertakan kertas kerja lagi...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 16:58


Pada 05-06-08 10:03 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

05/06/08 PUTRAJAYA.- Halaqah kecil-kecilan terlaksana di rumah seorang sahabat ukhwah.com yang tinggal di Putrajaya. Dimana halaqah tersebut telah dimulakan dengan makan malam. Turut hadir dalam halaqah tersebut adalah Umar_Khalil,aye dan Mujahid007.Selepas makan malam dalam jam 10 mlm halatuju dan perlaksanaan telah dibincangkan dengan lebih serius. Mengambil petikan ahli halaqah putrajaya semalam berkata "kita akan melaksanakan halaqah secara online seperti yang dicadangkan oleh Ukhti Rumaisha dan Ukhti Simple_shida,tetapi makan masa sikit. Sekarang ini Biarlah kita mula dengan kecil-kecilan dulu dari pihak muslimin yang uruskan."

                                                                                             Bernama Halaqah




assalamualaikum wbt

dapat juga sambutan dan perhatian dr sahabat2 ukhwah..
mula ana cadangkan kepada mujahid007 tentang halaqah ni xsangka dapat sambutan yang positif dr mujahid,,syukran ya akhi..

ana pun da lama tak posting....halaqah pertama pada mlm itu walaupun yang ada 3 org saja,,tapi akhi aye cukup mantop bagi penerangan dan idea yang bernas,,,,masyaALLAH sabutir pemuda agama ada kat ukhwah.com ni ropanya...

k back to ada topic...

cdangan kak rumaisha dan kak shida tu memang bagus dan cukup best...ana suka cadangan tu..tapi kat buat dulu di alam realiti dan secara ofline...sebab kat kan perkenalkan dulu tautan halaqah ni kat org luar dan bukan dr ukhwah.com saja...bila ada halaqah ni secara tak lansung org luar akan join ukhwah.com dan maybe ada komitmen yang mereka bagi dalam ukhwah...itu minor matlamat saja...

ana seminggu ni betul-betul sibuk,,,tak dapat nak online..tengok mujahid banyak kan mjwp...semoga Allah pmudahkan urusan beliau...

setahu ana kat kolej lagenda pun ada ramai ahli ukhwah...maybe boleh create 1 halaqah kat sn,,maybe da memang ada dbentuk dr dulu lagi,,btolkan ana kalau ana salah...kalau kat kolej lagenda da ada ahli...tak salah halaqah dr putrajaya,,cheras,,,dan tmp sekitarnye boleh datang sn juga,,kan kak shida?

apa na cakap ni eh....ana blur sebenarnya,,,,insyaAllah kalau tak ada aral melintang ujung bulan 7 tautan halaqah ukhwah.com akan bermula...doakan urusan kami dpermudahkan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 17:01


Pada 06-06-08 16:52 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

maaf Umar_Khalil, ana tak sertakan kertas kerja lagi...........



soghir fakod...lah baksa,,lah baksa,,,jangan tergesa2...uruskan dulu apa yang penting bagi anta,,ana pun banyak bslh terhadap anta,,banyak da susahkan anta,,,anta pun macam xchat saja....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 17:13


Pada 04-06-08 17:48 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 17:57 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Ucapan Selawat dan salam buat Nabi Junjungan Rasulullah S.A.W dan keluarga Baginda serta para sahabat, tabii dan tabiin...


Tautan Halaqah dicadangkan adalah untuk memberi ruang dan membantu para sahabat,sahabiah dalam menyebarkan dakwah islamiah di putrajaya,bangi,kajang dan yang di sekitarnya....





nilai ada tak?



insyaAllah ada,,,anti OR anta ni?hehehe....kalau nak buat kat nilai,,anti or anta jadi tn rumah,,,,,hehhehehehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 18:15


Pada 06-06-08 17:13 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-06-08 17:48 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 17:57 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Ucapan Selawat dan salam buat Nabi Junjungan Rasulullah S.A.W dan keluarga Baginda serta para sahabat, tabii dan tabiin...


Tautan Halaqah dicadangkan adalah untuk memberi ruang dan membantu para sahabat,sahabiah dalam menyebarkan dakwah islamiah di putrajaya,bangi,kajang dan yang di sekitarnya....





nilai ada tak?



insyaAllah ada,,,anti OR anta ni?hehehe....kalau nak buat kat nilai,,anti or anta jadi tn rumah,,,,,hehhehehehe



dalam perbincangan anda sempat pulak buat panggilan palsu dekat den ye..hampeh nya umar khalil..haha..apa pun nice prank...haha
ada perjumpaan nanti bagi tau lah ek..salam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-06-08 12:11


Pada 02-06-08 15:19 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

pada pendapat ana biarlah kita mula yang kecil,kita lihat hasilnya....


sokong....:hammer: tapi dengan syarat...ada follow up yang lebih baik seperti yang aye cadangkan tu..gabungkan dengan usrah aye...insyaAllah..akan terlihat sesuatu yang lebih besar kelak...
P/S : aye..bawa mereka ye...gabungkan menjadi syabab yang menemui kasihnya di akhir musafir...uhuk...
:kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 09:05


Halaqah kami kedua pada 6hb Jun 2008, bertempat di bandar baru bangin (medan selera) btambah kepada 5 orang iaitu mujahid007, umar khalil, sirat82, pemburupokok dan aye.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 09:06


Pada 08-06-08 12:11 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-08 15:19 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

pada pendapat ana biarlah kita mula yang kecil,kita lihat hasilnya....


sokong....:hammer: tapi dengan syarat...ada follow up yang lebih baik seperti yang aye cadangkan tu..gabungkan dengan usrah aye...insyaAllah..akan terlihat sesuatu yang lebih besar kelak...
P/S : aye..bawa mereka ye...gabungkan menjadi syabab yang menemui kasihnya di akhir musafir...uhuk...
:kelip:




setakat ni semuanya syabab2 bwibawa..hehehe....jumaat mlm hari tu kami bkumpul lagi....dsertai oleh aye,,umar,,mujahid,,sirat,,dan PEMBURU POKOK...jangan xpcy....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 10:43


Pada 09-06-08 09:05 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Halaqah kami kedua pada 6hb Jun 2008, bertempat di bandar baru bangin (medan selera) btambah kepada 5 orang iaitu mujahid007, umar khalil, sirat82, pemburupokok dan aye.. :-D




ya,halaqah kedua juga telah dijalankan dengan jayanya...

undangan khas : pemburupokok dan sirat82.....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 10:44


ya umar_khalil..tak ada susah apenyer.....

selagi perjuangan menengakkn islam, ia tiadklah menyusahkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:44


ana kat sini nak minta maaf,,,da xdan nak bagi sms pagi-pagi.....manjang tlupa saja sekarang ni,,lagho2,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 14:45


daulukan yang mana lebih aula syeikh......insya'ALLAH............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 13:54


Pada 09-06-08 09:05 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Halaqah kami kedua pada 6hb Jun 2008, bertempat di bandar baru bangin (medan selera) btambah kepada 5 orang iaitu : :-D


1. Umar_Khalil
2. Mujahid007
3. aye
4. Sirat82
5. Pemburupokok


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 17:54


!!! QUOTE !!!

1. Umar_Khalil
2. Mujahid007
3. aye
4. Sirat82
5. Pemburupokok


em.. ana mengusulkan.. cadangan..ehehe..
akhi pemburupokok jadi naqib ni..
erm... ada bantahan..?? :berfikir: :berfikir:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 18:00


Pada 10-06-08 17:54 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

1. Umar_Khalil
2. Mujahid007
3. aye
4. Sirat82
5. Pemburupokok


em.. ana mengusulkan.. cadangan..ehehe..
akhi pemburupokok jadi naqib ni..
erm... ada bantahan..?? :berfikir: :berfikir:



ana menyokong jika tiada bantahan..hehe....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 00:40


bagusnya program ni..sokong sangat-sangat..dekat negeri sembilan tak buat ke sedara2 semua??


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 10:55


insya'ALLAH marul,kita akan buat..tapi sekarang ni baru nak mula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 11:26


Pada 10-06-08 17:54 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

1. Umar_Khalil
2. Mujahid007
3. aye
4. Sirat82
5. Pemburupokok


em.. ana mengusulkan.. cadangan..ehehe..
akhi pemburupokok jadi naqib ni..
erm... ada bantahan..?? :berfikir: :berfikir:




pemburu pokok eh?kan ar tanya empunya diri...ngeh2....nak ke dia jadi naqib kami.....pemburu pokok sila posting minta pandangan....hehhehehehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 12:07


ok.. just go on for our main topik..
iklan kejap tu.. maaf..

so.. umar.mujahid.. antum plan and make it reality ye..
selamat bermujahadah !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 15:27


Pada 20-06-08 12:07 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

ok.. just go on for our main topik..
iklan kejap tu.. maaf..

so.. umar.mujahid.. antum plan and make it reality ye..
selamat bermujahadah !!



ya kak shida..kami tengah berusaha..insya'ALLAH...dalam julai ni but tengah cari tarikh yang sesuai,schedule padat pula sekarang ni....


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 16:48


Pada 20-06-08 11:26 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-06-08 17:54 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

1. Umar_Khalil
2. Mujahid007
3. aye
4. Sirat82
5. Pemburupokok


em.. ana mengusulkan.. cadangan..ehehe..
akhi pemburupokok jadi naqib ni..
erm... ada bantahan..?? :berfikir: :berfikir:




pemburu pokok eh?kan ar tanya empunya diri...ngeh2....nak ke dia jadi naqib kami.....pemburu pokok sila posting minta pandangan....hehhehehehe



nak kongsi sikit...
pemburu pokok pergi memburu :-D
lama jugaklah
dalam seminggu agaknya..

jadi dia tak dapat nak posting...


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 22:02


Pada 20-06-08 12:07 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

ok.. just go on for our main topik..
iklan kejap tu.. maaf..

so.. umar.mujahid.. antum plan and make it reality ye..
selamat bermujahadah !!



sekarang ni ana dan mujahid sibuk juga,,,tengah dok planning tarikhnye....kak doakan lah kami agar semangat yang ada ni tak luntur atas tugasan dan tanggungjawab kami seharian,,,takut juga amanah yang dberi kantoikan semangat kami.........



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 10:27


nampaknya kak simple shida da organizekan usrah online...alhamdulillah btambah meriah dan mekarnye dakwah bagi kaum muslimat..bagi kaum muslimin tautan halaqah ada,,antum semua boleh posting kat sini untuk bagi pendapat dan pandangan....tautan halaqah ni berjumpa secara offline.....pas pjumpaan,,masing-masing boleh kongsi dalam posting pengalaman yang dialami setiap kali ahli yang hadir tautan halaqah...berkongsi dengan warga ukhwah yang lain....MEKAR DAKWAH UNTUK UKHWAH!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 10:35


umar_khalil,

kalau ada lagi kasitau lah.insyaAllah kalau tak ada hal,ana akan pergi.takpun mari lah buat kat cyberjaya city ni...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 12:10


ma'alish...dalam masa terdekat ni,,ana putuskan tarikh tautan halaqah seterusnya,,,maybe start wak putrajaya dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 13:06


tautan halaqah tak start lagi secara rasminye..so sebagai tak nak tengok posting dalam tautan ukhwah ni lesu,,ana copy paste beberapa artikel tazkirah untuk kat kongsi bersama,,dan kalau nak bincangkan pun boleh juga,,semoga dapat dikongsi bsame



Dakwah berkesan jika fahami jiwa remaja

Tajdid Iman:
Bersama Dr Juanda Jaya
DULU pernah berdiri seorang pemuda berumur 25 tahun yang gagah berani meredah samudera Atlantik sambil mengangkat panji Islam yang dijunjung tinggi sambil berseru:
“Demi Allah SWT, jika aku mengetahui bahawa di seberang lautan ini ada daratan, nescaya akanku harungi dengan kudaku atas nama Lailahaillah.”
Akhirnya Afrika jatuh ke tangan pemuda itu. Dialah Panglima ulung, Uqbah bin Nafi. Tapi kini, berdiri seorang pemuda cukup berani, menjelajah sepanjang jalan di kegelapan malam, bangga menjadi seorang lelaki yang tidak takut mati.
Demi gemuruh tepukan dan sorakan teman yang tidak siuman dan pembebasan diri daripada tekanan kehidupan. Dia berhasil menjadi ‘raja’ jalanan dengan enjin kuda canggih yang boleh menerbangkan nyawa seketika.
Lelaki itu bangga berasa diri hebat tetapi tidak tahu untuk apa kebanggaan itu. Dan sampai bila akan berakhir kepalsuannya. Sampai bila kepuasan itu boleh mengubat hatinya. Pemuda yang merempit semakin ditohmah dan dikeji, mereka semakin berani, siapakah yang boleh memahami jiwa pemberontak ini?
Sebahagian yang lain masih bersekolah dan terbabit pula dengan gangsterisme dan vandalisme. Mengapa ibu bapa, guru, dan kita sendiri sebagai anggota masyarakat tidak mampu membimbing dan mendidik mereka? Di mana silapnya?
Rasulullah SAW pernah berhadapan dengan pemuda yang keras dan ganas seperti Umar. Bahkan pemuda itu pernah berjanji akan membunuhnya. Dengan apakah Nabi SAW menakluki hati sekeras karang milik Umar?
Dan sudah terbukti pemuda berani bangsa Quraisy yang ditakuti akhirnya bertekuk lutut di hadapan Baginda SAW. Apakah rahsia yang tersimpan dalam dakwah dan bimbingan Rasulullah SAW kepada setiap pemuda itu?
Pendekatan psikologi amat diperlukan oleh orang yang gagal dalam hidup. Mereka mengharap bimbingan bukan tohmahan. Bimbingan terbaik adalah melalui penaklukan hati dan perasaan. Pepatah mengatakan, ‘Sesiapa yang mahu menakluk seseorang maka kuasailah hatinya’.
Pemuda bermasalah ini mahu melihat kita dengan wajah yang ramah dan mesra. Wajah yang apabila dipandang mengingatkan mereka kepada Allah Taala. Tiada sedikitpun iras kebencian yang dipamerkan. Sikap mahu bersahabat dan prihatin perlu ditonjolkan.
Mereka sebenarnya dalam keadaan tenat, kehilangan arah dan tidak tahu bagaimana mahu menyelamatkan diri daripada kancah kejahatan. Jika orang yang berada di sisi mereka hanya mahu menghukum dan mengeji saja, mustahil mereka boleh bangkit melainkan dengan ketentuan Allah SWT.
Anak kita di rumah amat dahagakan kasih sayang ikhlas ibu bapanya. Bilakah kali terakhir kita sudi mendengar luahan hati mereka? Atau mereka takut mengutarakan maksud di hati disebabkan gaya kepimpinan kita yang kuku besi?
Jika Rasulullah SAW menjawab pertanyaan seorang anak mengenai siapakah yang paling utama untuk dicurahkan kepadanya kasih sayang, maka sabda Baginda SAW yang bermaksud: “Ibumu, ibumu, ibumu dan ayahmu.”
Bagaimana anak boleh mencurah kasih jika ibu bapanya adalah musuh utamanya. Herdikan dan caci maki menjadi santapan utama setiap hari. Ibu yang tertekan dan ayah yang serba tidak kisah apa yang terjadi di rumah. Anak menjadi mangsanya, keluar daripada rumah membawa hati yang penuh benci dan mahu memberontak. Semuanya bermula dari rumah.
Anak itu lahir dan membesar tanpa iman kerana kedua-dua orang tuanya tidak menyediakan iman sebagai keperluan asas untuk mereka. Ada yang sibuk mencari makanan berkhasiat dan makanan tambahan yang terbaik untuk anak namun tiada tergerak hatinya memilih iman sebagai penyihat hati anak.
Masa pun memainkan peranan penting untuk mengukuhkan hubungan kita dengan mereka. Sudahkah kita sentiasa menjadikan masa untuk bersama anak sebagai keutamaan dalam hidup ini? Mereka perlukan kita sebagai kaunselor dan mentor terbaik, mereka perlukan insan yang paling istimewa dan ikhlas menyayangi. Sayang hingga ke syurga dengan cara mendidik ajaran agama secara sempurna.
Mengapa agama menjadi pilihan yang tidak begitu diminati generasi muda masa kini? Apakah kerana gaya persembahan dakwah yang kurang sesuai dengan kecenderungan pemuda-pemudi kita? Tidak salah jika nilai ajaran agama diserap melalui filem, drama, muzik atau bahan bacaan berunsur hiburan.
Pendekatan dakwah yang fleksibel akan menarik minat remaja. Bukankah Rasul SAW pernah berwasiat kepada seorang sahabatnya ketika mahu menyampaikan Islam: “Permudahkanlah jangan menyusahkan.”
Masalahnya, kini generasi muda mengenal Islam dengan cara ditakut-takutkan yang ini haram, yang itu haram.
Penulis ialah pendakwah dari Negeri Sarawak, boleh dihubungi melalui [email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 13:59


halaqah seterusnya, kita mengalu-alukan khadiran ibnu musa, seterusnya merangkap sebagai naqib pada malam itu...
modul kita pada malam itu ialah, kita pasang CD, kita tengok dan sama-sama kupas isunya..... hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 14:12


ok juga tu cdgan anta aye.....nanti kat tentukan masa yang betul k

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 14:22


Pada 25-06-08 13:59 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

halaqah seterusnya, kita mengalu-alukan khadiran ibnu musa, seterusnya merangkap sebagai naqib pada malam itu...
modul kita pada malam itu ialah, kita pasang CD, kita tengok dan sama-sama kupas isunya..... hehe..

ni apa hal pulak, suka-suka dia saja... :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 14:26


Pada 25-06-08 14:22 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-06-08 13:59 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

halaqah seterusnya, kita mengalu-alukan khadiran ibnu musa, seterusnya merangkap sebagai naqib pada malam itu...
modul kita pada malam itu ialah, kita pasang CD, kita tengok dan sama-sama kupas isunya..... hehe..

ni apa hal pula, suka-suka dia saja :berfikir:




semua perlaksana tautan halaqah da sebulat suara untuk anta jadi naqib mlm akan datang....jangan lah hampakan harapan kami ibnu musa..ngeh,,ngeh,,,ngeh.....ana rasa anta cukup kelayakan jadi naqib mlm tu..ok?setuju eh?...anta permudahkan urusan org,nanti anta dpermudahkan urusan juga...xgitu syeikh?



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-06-08 15:05


Saya hanya berminat nak join usrah muslimat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 15:20


Pada 25-06-08 15:05 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Saya hanya berminat nak join usrah muslimat...



kasihan ana tengok dengan mizi ni,,,,,,,ada spae2 yang boleh bimbing dia untuk pemahaman ayat dalam bahasa melayu...
ngeh ngeh ngeh...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 16:13


hehe....umar..umar...sound ke apa??:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-08 16:26


tak ada lah sound..tapi ngarut saja..hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 01:05


!!! QUOTE !!!

PELANCARAN BANNER TAUTAN HALAQAH


PELANCARAN BANNER TAUTAN HALAQAH...

Kepada Siapa yang ingin memaparkan di Signature sila copy HTML di sini:

http://s301.photobucket.com/albums/nn61/muhamad_azrul/


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-06-08 06:44


Assalamualaikum.....

insyaALLAH....kalau tak ada apa halangan, ana pun nak join juga.

kalau ada, just inform dalam ni ye...
k

syukran...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 13:31


erm...nak tanya sikit..usrah online untuk muslimin tak ada ke? orjust untuk muslimat sahaja...masih lagi konpius....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 10:26


Pada 29-06-08 13:31 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

erm...nak tanya sikit..usrah online untuk muslimin tak ada ke? orjust untuk muslimat sahaja...masih lagi konpius....


usrah online untuk muslimin setakat ni tak ada lagi agaknya...kat sini tautan halaqah.....bliqa di alam realiti...hanya untuk muslimin...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 10:37


assalamualaikum....


semalam jk ziarah di rebeca...ingat pas jk,,nak pergi zoo...nak bawa sirat82 tengok saudara dia yang betul-betul da lama tpisah.....nak buat jk kat zoo..tapi hari mula mendung,,ada sikit keraguan agaknya...so pergi minum kat kedai mydina,,bhampiran lrt wangsa maju...

ok....secara xlangsungnye,,,tautan halaqah kali ke 3 terbentuk....yang ahlinye terdiri;
1)umar_khalil
2)sirat82
3)owl_um
4)adam
5)mohammad
6)mohammad azrol86
7)sayatetapsaya


topic halaqah yang dibincankan carca merba juga,,tapi dapat disampaikan dengan kefahaman yang mudah....

antara topik yang dbentangkan oleh ana;

a)golongan khalaf dan salaf
b)cerita hukum hudud di madinah dan mekah
c)tafsir alquran(ayat pertama dan terakhir dturunkan)
d)sirah rasulullah (persoalan semenanjung tahun arab dpilih jadi pusat pkembangan islam)



so dalam perancangan kami ....hari sabtu ni..ahli tautan halaqah yang berminat untuk join kuliyyah asas aqidah di university melaya,,boleh join,,tapi terhad lah,,,,,maybe akan datang boleh ambil program sijil dan usuluddin di UM..


MEKAR DAKWAH DALAM UKHWAH.COM...

umar_khalil(musyidul am ukhwah.com....eh ye ke?)ngeh3x

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 12:45


owh...ingatkan ada online...thanks umar atas info..saya ini jauh di selatan...huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 12:47


tak apa..dalam tautan halaqah ni,,anta boleh berkongsi dan bincang dalam forum ni....anta ikuti pkembangan kami ditautan halaqah....kalau anta ada idea dan pandangan,,boleh dcurahkan kat sini juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 17:44


umar,bila kita boleh mulakan halaqah rasmi yang pertama???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 21:10


Pada 30-06-08 10:37 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!


umar_khalil(musyidul am ukhwah.com....eh ye ke?)ngeh3x


8-) 8-) 8-) 8-)


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-08 09:12


Pada 30-06-08 17:44 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

umar,bila kita boleh mulakan halaqah rasmi yang pertama???




ana minggu ni sibuk ..sebab kan balik kampung kawan ana kawin..tengah bulan tak dapat lah agaknya,,maybe ana try ujung bulan 7 ni,,kat buat liqa,,kat kumpul ahli2 yang bminat,....tapi hari sabtu ni,,adam maybe join pergi kuliyyah asas aqidah kat um.......



p/s;jeles ar..muslimat da start usrah online....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-07-08 14:13


ana dedikasikan puisi ini untuk ahli tautan halaqah dan warga ukhwah
seantero persada dakwah!!!

Temanku tetaplah dijalan dakwah
Temanku,
Allah menciptakan manusia sama,
Dengan sebaik-baik kejadian,
Cuma amalan manusia itu berbeza-beza,
Ada yang lalai dengan angan-angan,
Ada yang tekun berusaha,
Tentu nasib mereka berlainan,
Kerana Allah Maha Adil sifat-Nya,
Kelalaian dibalas kegagalan,
Kerajinan dibalas kejayaan dan pahala,
Kau diberi peluang membuat pilihan,
Kau juga yang tanggung natijahnya,
‘Sesungguhnye Kami menciptakan manusia itu dengan sebaik-baik kejadian’ (Surah al-Tin:4)
Sedarlarlah temanku,
Kita musafir di dunia,
Kita akan pulang kepada-Nya,
Hidup di dunia akan ditanya,
Adakah diisi dengan sebaiknya,
Atau keseronokan semata-mata,
Mahukah kita hidup terhina?
Tanpa ilmu sebagai bekalnya,
Kelak di sana rendah darjatnya,
‘Allah akan mengangkat orang beriman diantaramu dan orang berilmu beberapa darjat’ (Surah al-Muajadilah:11)
Temanku,
Renungilah sebiji cawan,
Jika tidak dituang air,
Molekul udara memenuhinya,
begitu jua diri kita,
Jika tidak diisi iman,
Masuklah syaitan bermaharajalela,
Diri kita perlu pengisian,
Dengan ilmu dan agama,
Agar hidup dekat dengan-Nya,
Barulah hatimu tenang bahagia.
ketahuilah temanku,
Kemuliaan manusia bukan pada luaran,
Tapi pada hati yang takutkan Tuhan,
Oleh itu, tekadkan keyakinan,
Kau ummat pilihan,
‘You are the best ummah’, (Ali Imran: 110)
‘Sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah adalah orang yang paling bertaqwa’, (Al-Hujurat:13)
Jelaskan visi perjalanan,
‘Ya Tuhan Kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka’, (Al-Baqarah:201)
Jadikan ilmu sebagai bekalan,
‘Bacalah! Bacalah dengan (menyebut) nama Tuhanmu yang menciptakan’ (Al-Alaq:1-2)
Sedarlah kita pemikul amanah Tuhan,
‘Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-ganang, maka semuanya enggan memikul amanat itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh kerana mahu menerima tugas tetapi tidak melaksanakan’, (Al-Ahzab:72)
Ketinggian seseorang kerana iman,
‘Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang beriman’ (Ali Imran:139)
Lantaran Itu, carilah redha Tuhan,
Dengan melakukan sebaik-baik amalan,
Usaha tak istiqomah - malas/ masa+yakin,
asas kejayaan,
‘Allah tidak akan ubah nasib sesuatu kaum sehingga dia mengubah nasibnya sendiri’ (Ar-ra’d:11)
‘Jikalau mereka bersungguh-sungguh redha dengan apa yang diberikan oleh Allah dan Rasul-Nya kepada mereka dan berkata: cukuplah Allah bagi kami, Allah akan memberikan kepada kami sebahagian dari kurnia-Nya dan demikianlah pula Rasul-Nya, sesungguhnya kami adalah orang yang berharap kepada Allah, (tentulah yang demikian itu lebih baik bagi mereka)’, (At-Tawbah:59)
Temanku,
Kau tidak bodoh andai kau gagal selepas berusaha,
kerana itu satu ujian dan dijanjikan pahala,
bakal mengangkat darjatmu di sisi-Nya,
Jika kau redha, sabar dan terus berusaha,
Tapi, kau sememangnya bodoh,
Jika kau langsung tidak berusaha,
Kerana pasti kau akan gagal dan menderita,
Tiada nilaian pahala dari-Nya,
Malah kau pula menanggung dosa,
Lantaran kau sia-siakan amanah berharga.
Temanku,
Bangkitlah dari lenamu yang panjang,
dan tidak pernah berkesudahan,
Sekali kau terjatuh,
Jangan biarkan dirimu jatuh selamanya,
Kau punya kekuatan untuk bangkit semula,
dan mara berlari kencang,
mencipta taufan.
Berjuanglah temankan sayang,
tanpa mengenal penat dean jemu,
biar hidup kita derita dengan usaha,
kelak kita akan dimulia,
jika tidak di dunia,
nun di syurga.
Tautan Hati - Fatimah Syarha ( page 564-568)

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 15:33


makin sibuk ye ajk2 tautan halaqah ni...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Tautan halaqah.....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.218155 saat. Lajunya....