Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59
  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Pulau Batu Puteh hak Singapura....


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pulau Batu Puteh hak Singapura....

Please Mendaftar To Post


Oleh Pulau Batu Puteh hak Singapura....

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 11:56


Daripada NORAINI ABD. RAZAK

THE HAGUE, Belanda 23 Mei – Pertikaian mengenai status Pulau Batu Putih yang berlarutan selama 28 tahun akhirnya diputuskan hari ini oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di sini dengan menyerahkan kedaulatan pulau tersebut kepada Singapura.

Dalam penghakiman kira-kira sejam 45 minit itu, ICJ turut memutuskan bahawa Middle Rocks yang terletak kira-kira 0.5 batu nautika di selatan Pulau Batu Putih menjadi milik Malaysia manakala status satu lagi bentuk maritim iaitu South Ledge akan menjadi milik negara di perairan mana pulau itu terletak.

Pemangku Presiden ICJ, Hakim Awn Shawkat Al-Khasawneh ketika membaca keputusan kes tuntutan bertindih itu berkata, status mengenai kedaulatan ke atas Pulau Batu Putih diputuskan oleh majoriti 12-4 hakim, manakala majoriti 15-1 hakim pula bersetuju berhubung kedudukan Middle Rocks dan South Ledge.

Penyerahan kedaulatan Pulau Batu Putih yang dari sudut sejarahnya adalah milik Kesultanan Johor diputuskan oleh ICJ berdasarkan kepada surat balasan pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor pada tahun 1953 yang menyebut Johor tidak menuntut hak milik ke atas Pedra Branca, iaitu nama dalam bahasa Portugis bagi Pulau Batu Putih.

“Jawapan balas itu adalah berkaitan dengan pulau tersebut secara keseluruhannya dan bukan semata-mata rumah api.

“Apabila surat itu dibaca dalam konteks permintaan oleh Singapura mengenai maklumat status Pulau Batu Putih, adalah menjadi bukti bahawa surat berkenaan menyentuh isu kedaulatan pulau tersebut.

“Oleh itu mahkamah menyimpulkan bahawa surat jawapan itu jelas menunjukkan bahawa mulai tahun 1953, Johor maklum ia tidak lagi mempunyai kedaulatan ke atas Pedra Branca/Pulau Batu Putih,” kata Shawkat yang mempengerusikan persidangan ICJ bagi memutuskan tuntutan bertindih ke atas Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge.

Beliau bersidang bersama 15 orang hakim lain.

Tuntutan ke atas Pulau Batu Putih bermula pada 14 Februari 1980 apabila Singapura mengemukakan nota bantahan kepada Malaysia menuntut pulau itu sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulatnya.

Tuntutan Singapura ke atas Middle Rocks dan South Ledge pula hanya timbul pada 6 Februari 1993 ketika berlangsungnya perbincangan dua hala di antara kedua-dua negara berhubung pertikaian Pulau Batu Putih.

Keputusan mahkamah itu adalah muktamad dan tiada mekanisme rayuan bagi keputusan ICJ yang merupakan badan perundangan tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Malaysia dan Singapura melalui satu perjanjian yang dimeterai di Putrajaya pada 6 Februari 2003 bersetuju untuk merujuk pertikaian sempadan berhubung Pulau Batu Putih kepada ICJ.

Perjanjian yang ditandatangani pada 9 Februari 2003 dan berkuat kuasa pada 9 Mei tahun sama itu antara lain berbunyi, “Melalui Perjanjian Khas, kedua-dua pihak memohon kepada ICJ untuk menentukan kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih, Middle Rocks dan South Ledge milik Malaysia atau Singapura. Kedua-dua negara akan menerima keputusan mahkamah sebagai muktamad dan mengikat kedua-dua pihak.”

Selepas menghantar memorial (hujah bertulis), kedua-dua negara memulakan hujah lisan pada 6 hingga 23 November lalu.

Memetik penghakiman kes tersebut secara lebih terperinci, Shawkat berkata, fakta kes menunjukkan bahawa sebaik sahaja menerima surat balasan dari Johor, Setiausaha Koloni Singapura telah menghantar satu memorandum dalaman kepada Peguam Negara yang menyebut bahawa beliau berpendapat “berdasarkan kekuatan surat jawapan itu, kita boleh menuntut Pedra Branca.”

Selain surat dari Johor pada 1953, mahkamah turut berpandukan kepada fakta kes berhubung tindak tanduk United Kingdom dan Singapura di Pulau Batu Putih yang menurut ICJ tidak terbatas kepada penyelenggara rumah api semata-mata.

Shawkat berkata, mahkamah berpendapat bahawa tindakan-tindakan Singapura termasuk menyiasat kemalangan marin di perairan pulau tersebut, kawalan mereka terhadap siri lawatan, pemasangan peralatan komunikasi kapal dan pelan penambakan lautnya jelas menunjukkan wujud a titre ada souverain (tindak tanduk yang menunjukkan ia mempunyai kedaulatan) terutama selepas tahun 1953.

Malaysia, katanya, tidak menunjukkan tindak balas dalam bentuk apa sekali pun terhadap kegiatan-kegiatan Singapura malah pihak berkuasa Johor gagal melakukan sebarang tindakan ke atas Pulau Batu Putih bermula dari Jun 1850.

Lebih daripada itu, jelas beliau, keputusan mahkamah memihak kepada Singapura didorong oleh fakta republik itu bertindak mengeluarkan kebenaran kepada pegawai-pegawai dari Malaysia yang datang ke pulau berkenaan pada tahun 1978 bagi menjalankan kajian perairan di sekeliling Pulau Batu Putih.

Tuntutan

“Tindak tanduk itu dilihat menunjukkan wujudnya kedaulatan dan memberi sokongan yang amat penting kepada tuntutan Singapura terhadap kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih,” kata Shawkat.

Shawkat yang mengetuai kumpulan 16 hakim termasuk dua hakim ad hoc yang masing-masing dilantik oleh Malaysia dan Singapura turut menarik perhatian mahkamah mengenai kegagalan Malaysia membantah pengibaran panji-panji British dan Singapura di Rumah Api Horsburgh di pulau itu yang turut memberi kesan kepada kes tuntutan bertindih itu.

Selain itu, enam peta yang dikeluarkan oleh Malaysia antara tahun 1962 dan 1975 yang dipertikaikan oleh Singapura kerana tertera perkataan ‘Lighthouse, P. Batu Puteh, (Horsburgh) (SINGAPORE) atau (SINGAPURA)' di Pulau Batu Putih turut menjadi rujukan ICJ yang disifatkan oleh barisan hakim sebagai mengesahkan bahawa Malaysia menganggap pulau itu adalah di bawah kedaulatan republik berkenaan.

“Mahkamah membuat kesimpulan berdasarkan titre ada souverain Singapura, selain tindak-tanduk Malaysia termasuk kegagalannya untuk bertindak balas terhadap tindakan-tindakan republik itu, bahawa pada 1980 kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Putih telah diserahkan kepada Singapura,” katanya.

Mengenai Middle Rocks, Shawkat berkata, bentuk maritim itu mempunyai status undang-undang yang sama dengan Pulau Batu Putih dari sudut sejarahnya iaitu kedaulatannya adalah di bawah kesultanan Johor.

Katanya, mengambil kira fakta tersebut, penyerahan Pulau Batu Putih kepada Singapura yang didorong oleh surat pada 1953 dan kegagalan Malaysia bertindak balas terhadap tindak tanduk republik itu tidak memberi kesan kepada Middle Rocks.

Oleh itu, jelas Shawkat, hak milik asal Middle Rocks kekal kepada Malaysia yang mewarisi kesultanan Johor, kecuali terbukti sebaliknya di mana mahkamah mendapati Singapura tidak mengemukakan sebarang bukti yang bertentangan.

Dalam keputusan mengenai hak milik South Ledge pula, kata Shawkat, mahkamah berpendapat bentuk maritim itu berada di perairan bertindih antara Pulau Batu Putih yang kini menjadi milik Singapura dan Middle Rocks yang kekal bersama Malaysia.

“Mahkamah hanya diminta untuk memutuskan kedaulatan ketiga-tiga bentuk maritim itu secara berasingan dan pada masa yang sama mahkamah tidak diberi kuasa untuk menetapkan garis persempadanan wilayah perairan Malaysia dan Singapura.

“Dalam hal ini, mahkamah merumuskan kedaulatan South Ledge adalah milik negara yang perairannya terletak bentuk maritim itu,” kata beliau.

Delegasi Malaysia ke ICJ hari ini diketuai oleh Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim; Ejen Malaysia dan Duta Tugas-Tugas Khas, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad; Ejen Bersama, Datuk Noor Farida Ariffin; Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail; Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Tan Sri Rastam Mohd. Isa; dan Timbalan Setiausaha (Pembangunan) Kerajaan Negeri Johor.

Barisan peguam antarabangsa yang mewakili Malaysia pula terdiri daripada Sir Elihu Lauterpacht, James Crawford, Nicolaas Jan Schrijver, Marcelo pergi. Kohen, dan Penelope Nevill. Lauterpacht bagaimanapun tidak hadir hari ini.

Singapura pula diwakili antara lain oleh Timbalan Perdana Menteri, S. Jayakumar; Ketua Hakim, Chan Sek Keong; Duta Kembara, Tommy Koh; dan Duta Anil Kumar Nayar.

– Utusan


Photobucket - Video and Image Hosting
MILIK SINGAPURA... Pemandangan dari udara, Pulau Batu Putih yang kedaulatannya diserahkan oleh ICJ kepada Singapura semalam. Pulau itu yang dikenali di Singapura sebagai Pedra Branca terletak 7.7 batu nautika dari Johor dan 25 batu nautika dari Singapura. – ReutersPhotobucket - Video and Image Hosting

MILIK MALAYSIA... Terumbu Karang Tengah (Middles Rock) di'hadiah'kan kepada Malaysia dalam situasi yang dikatakan 'win-win'!


Photobucket - Video and Image Hosting

BELUM DITENTUKAN... South Ledge yang juga menjadi rebutan


Photobucket - Video and Image Hosting

MAKIN LUAS... Makin bongkaklah pemimpin Singapura selepas ini...


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-08 13:48


TAHNIAH KEPADA KERAJAAN MALAYSIA KERANA MENJADIKAN SI KUFAR ICJ SEBAGAI 'QADHI' UNTUK MENYERAHKAN HAK MILIK UMMAT ISLAM KEPADA SINGAPURA!!!

Apakah pemimpin-pemimpin sekular ini tidak mengetahui bahawa ICJ lah yang telah mempertahankan mereka-mereka yang menghina Islam dan talibarut kepada negara kafir barat?

Apakah Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim; Ejen Malaysia dan Duta Tugas-Tugas Khas, Tan Sri Abdul Kadir Mohamad; Ejen Bersama, Datuk Noor Farida Ariffin; Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail tidak tahu bahawa ICJ lah yang memberikan legality kepada negara2 kufar untuk menggunakan angkatan tentera untuk menyerang negara2 lain termasuk negara ummat Islam?

Tiadak tahukan Pak Lah dan Mahathir bahawa ICJ jugalah yang telah menyerahkan sumber petroleum negara ummat Islam kepada company milik negara kufar?

Tak tahukah Najib yang ICJ jugaklah yang membenarkan penggunaan ruang udara bagi tentera2 NATO menyerang ngera2 lain?

Bodoh sangat ke Menteri2 di Malaysia hingga tidak tahu bahawa ICJ jugaklah yang membenarkan penggunaan senjata bagi US dan sekutunya?

Dari 1947 hingga sekarang dah 138 kes dah dikendalikan oleh ICJ. MEREKA TIDAK BERHUKUM DENGAN HUKUM ISLAM. BANYAK KEPUTUSAN MEREKA MENYEBELAHI PUAK KUFFAR, MENGHANCUR DAN MEMBUNUH UMMAT ISLAM.

pemimpin-pemimpin ummat Islam hari ini termasuk pemerintah Malaysia hari ini telah mencapai TITIK MAKSIMA KEBODOHAN POLITIK apabila tidak mahu berhukum dengan hukum Allah dan menjadika ICJ dan PBB sebagai pemutus hukum.

TAHNIAH SEKALI LAGI KEPADA KERAJAAN MALAYSIA KERANA TELAH MENGGKHINATI ISLAM.

p/s: Fatimah Tan, Lina Joy, Batu Puteh... banyak lagi penghinaan aku berlaku. kita perlukan khilafah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 15:42


padan muka... sebab ramai rakyat tak bersyukur, dan lantik pemimpin zalim...Allah telah tarik satu demi satu nikmatnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 15:59


Apa sudah jadi sekarang ni...Malaysia sepatutnya dapat mempertahankan kedaulatan Pulau Batu Putih dengan hujah fakta sejarahnya...tapi tengokla sekarang...kita tengok lepas ni apa pulak yang akan tergadai...

Kesal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-08 16:07


Pada 24-05-08 15:59 , zam_rizal posting:

!!! QUOTE !!!

Apa sudah jadi sekarang ni...Malaysia sepatutnya dapat mempertahankan kedaulatan Pulau Batu Putih dengan hujah fakta sejarahnya...tapi tengokla sekarang...kita tengok lepas ni apa pulak yang akan tergadai...

Kesal...tu lah... ambil lagi sistem kufar PBB dan ICJ ni jadi 'qadhi'. sama ada dapat ke tak dapat fedra branca tu tetap berdosa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 24-05-08 20:23


kesal sangat..
pulau yang kecil 2 pun tak boleh pertahankan..

nampak gayanya..
ada chance lgla singapura nak ambil macam-macam lagi..
:( :( :( :( :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-05-08 20:35


ala...pulau tu lagi 10 taun lagi tenggelam lah....
dun wori lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 20:58


Hurmmm....

Diamat-amati...menara rumah api tu macam menara pelancar peluru berpandu saja...

Lepas ni, 'rekod' seorang penganalisis perang yang suatu ketika dulu kata Malaysia boleh tumbang kepada singaPURA dalam tempoh 30 minit mungkin bakal 'dipecahkan'...kepada 10-20 minit...!!!

nampaknya counter-statement cekdet dulu yang kita akan "give them a bloody nose", maybe nak bagi mereka 'hidung gatal' pun belum tentu!! :-P

Malaysian, have faith..emerging of the Fisabilillah Warrior is near......


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 22:57


cuba perati map tu...dan bayangkan kalau singaporah tambak tanah sampai ke pulau batu putih tu..............................................

undur LAH


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

dg_meow
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5669
Posting: 42
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 23:38


saya baru balik dari tanjung pengelih.ingatkan dapat tengok penyerahan batu putih kat malaysia.siap bawa bendera lagi nak pacak kat sana.hampa lah nampak nya....pelik betul sebab pulau tu sekangkang kera saja dengan malaysia kalau nak dibandingkan dengan singapura.entah lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dg_meowProfil   Hantar PM kepada dg_meow   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 23:46


lepas tu segala bahan kumuh dengan sampah..campak masuk ke sempadan malaysia... huuuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 00:18


sdra wuzara... bolehkah anda berkongsi kebijaksanaan anda kepada kami semua ini... buat masa dan zaman ini..selain dari ICJ dimanakah lagi yang boleh malaysia rujuk untuk menyelesaikan pertikaian tersebut ? dan Kalau ada kenap pihak sdra wuzara tidak mengusulkan cadangan tersebut kepada kerajaan malaysia?

dan jika sistem khalifah yang diperkatakan.. bilakah sistem khalifah yang di war warkan oleh sdra wuzara akan tertegak.... (seperti dimaklumkan sebelom ni pergerakan yang nak menegakkan sistem khalifah ni sudah berjuang selama 50 tahun) tapi satu hasil pun tak nampak.. maaf berkata begitu.. saya tak bernat menentang sistem khalifah..kalau dapat ditegakkan Alhamdulillah.... tapi sekarang satu benda hasil pun tak nampak...


* hehhehe maybe taipan aku ni tidak disengangi oleh golongan tertentu.. minta maaf didahului...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 00:43


apa sangat yang ada dengan malaysia nak bandingkan dengan
sinagpore..awal-awal lagi keputusan ni boleh dijangka. Berapa
juta agaknya duit dihabiskan untuk membayar hakim2 tersebut
Sinagpore tu lagi kaya dari kita. ibarat macam beli barang sapa
letak harga lagi tinggi dia lah yang dapat. Dunia sekarang..hukhuk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 07:22


Pada 24-05-08 11:56 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Photobucket - Video and Image Hosting

MAKIN LUAS... Makin bongkaklah pemimpin Singapura selepas ini...


Aku ada terkeliru sikit mengenani 'pertambahan' kawasan pesisir pantrai tu. Kenapa dok jadi panjang macam tu? Kalau dok ikiut logik 'lautan antara 2 pulau tu adalah milik singapura' maka patut 'panjang'kan jugak kawasan perairan Malaysia ke Sabah Serawak. Begitu juga dengan Indonesia.

ps:- saya mahukan laluan dan penjelasan.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 10:23


Pada 24-05-08 22:57 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

cuba perati map tu...dan bayangkan kalau singaporah tambak tanah sampai ke pulau batu putih tu..............................................

undur LAHHehe, lepas ni dah tak berpura-pura lagilah singaPURA untuk menjadi Israel laknatullah di Asia! :-|


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 10:30


Photobucket - Video and Image Hosting

MAKIN LUAS... Makin bongkaklah pemimpin Singapura selepas ini...


A little question to our beloved Royal Malaysian Navy;
"ARE YOU READY FOR THIS?"


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

haqirfaqir
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27194
Posting: 18
Dari: fi ardhilLah

malaysia  


posticon Posting pada: 25-05-08 11:34


Assalamu 'alaikum,

Ada satu komen di satu blog...

"Demikianlah hukum yang telah dikhabarkan. Akhirnya, secebis lagi tanah warisan kesultanan Johor yang merupakan sebahagian daripada Tanah Melayu, terlepas dan dilepaskan kedaulatannya kepada Pulau Kota Singa. Khabar yang diterima dengan hati yang amat berat. Benarlah, merupakan satu fitrah, untuk cintakan watan.

Menyebut tentang watan, saya teringat sebuah kitab kecil yang berjudul 'Syauqi Watan' (Merindui Watan) yang disusun oleh Hadrat Al-'Allamah Maulana Asyraf Ali Thanwi..."

seterusnya, silalah baca kat blog tu... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For haqirfaqirProfil   Hantar PM kepada haqirfaqir   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-05-08 11:50


Pada 25-05-08 00:18 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

sdra wuzara... bolehkah anda berkongsi kebijaksanaan anda kepada kami semua ini... buat masa dan zaman ini..selain dari ICJ dimanakah lagi yang boleh malaysia rujuk untuk menyelesaikan pertikaian tersebut ? dan Kalau ada kenap pihak sdra wuzara tidak mengusulkan cadangan tersebut kepada kerajaan malaysia?

dan jika sistem khalifah yang diperkatakan.. bilakah sistem khalifah yang di war warkan oleh sdra wuzara akan tertegak.... (seperti dimaklumkan sebelom ni pergerakan yang nak menegakkan sistem khalifah ni sudah berjuang selama 50 tahun) tapi satu hasil pun tak nampak.. maaf berkata begitu.. saya tak bernat menentang sistem khalifah..kalau dapat ditegakkan Alhamdulillah.... tapi sekarang satu benda hasil pun tak nampak...


* hehhehe maybe taipan aku ni tidak disengangi oleh golongan tertentu.. minta maaf didahului...


saya sampai istighfar, mengurut dada membaca tulisan akhi rdwira ini. kalau ia lahir dari pandangan golongan sekular ia memang wajar kerana mereka melihat penyelesaian dalam konteks kapitalisme. tetapi jika ia adalah pandangan dari mereka yang ada perasaan dan kesedaran Islam ia memang amat menyedihkan. bagaimana tidak menyedihkan jika seoarang muslim tergamak menggunapakai sistem kufur sebagai alternatif hukum dengan alasan hukum Islam belum tertegak.

kata-kata senada dengan pandangan sebegini:

sekarang tak khilafah, kita rujuk ICJ lah.
kerajaan BN bukan taknak laksana hudud, tapi situasinya belum sesuai.
daulah belum ada, kalau tak ambil riba bagaimana nak beli rumah, kereta.
kita boleh menjadi pelaksana sistem kufur ini, kerana daulah islamn belum ada.
kerana sekarang tak guna sistem Islam, maka kita boleh jadikan Perlembagaan Lord Reid sebagai tempat rujukan.

kita tidak sepatutnya menjadi apa-apa selain hukum Allah sebagai rujukan apatah lagi ia jelas datang dari hukum kufur. kita juga tidak boleh menjadikan alasan ketiadaaan daulah atau khilafah untuk menghalalkan kita menjadikan orang2 kafir sebagai aulia'. perkara jelas telah dinyatakan dalam Al Quran.
memang kerajaan Malaysia dari Aqidahnya sudah sekular. memanglah natijahnya sekular. ekonomi liberal, dengan pasaran saham yang membohong, riba berleluasa, hukum-hakam dicipta di parlimen ikut suka manusia, aurat tidak terjaga hatta sampai kes kedaulatan negara serah kepada ICJ.

hatta manusia yang tak sekolah sekalipun, kalau dia melihat kes2 yang telah dikendalikan oleh ICJ, rata-rata menyebelah kepada golongan kufar. saya rasa kalau kita benar beriman takkan sanggup menyerahkan maruah kepada ICJ. tuan2 boleh baca sendiri http://www.icj-cij.org/docket/index.php?p1=3&p2=2 . hanya orang yang bencikan Islam sahaja yang tergamak menyerahkan keputusan kepada ICJ yang dah jelas2 banyak kali membantu US, Perancis dan negara2 kufur lain menindas ummat Islam.

kalau dah baca keputusan2 kes tersebut dan masih lagi nakkan ICJ jadi 'qadhi', check2lah aqidah kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 11:58


menaip...bercakap ... memang mudah... memang hebat.. memang terbaik..

saya rasa apa yang rdwira maksudkan tu adalah mengikut logik keadaan..

memang lah yang terbaik itu bukan apa yang dibuat tapi kalau setakat cakap sajaa... sepanjang saya kenal dengan encik rdwira ni,dia lebih dari boleh sebenarnya...

*dan yang paling penting soalan beliau selain dari ICJ,kaedah apa yang boleh dipilih... yang LOGIK untuk DIBUAT.....macam tak terjawab saja...
sistem khilafah kalau boleh dilaksanakan... buat sekarang.... bukan sekadar berkompang di forumBookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-05-08 12:06


astaghfirullah
nak ikut logik ke nak ikut hukum?

kalau begitu logiklah BN tak laksana hudud sekarang?

dah baca senarai kes ICJ cik eniliana? saudari sanggup jadikan orang yang membunuh ummat islam sebagai pembuat keputusan untuk kita?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 12:07


oh yaa...memang sangat tak sanggup ...jadi saya minta... laksanakan.. SEKARANG....
bukan laksanakan hukum di forum....

*dah lah tak jawab soalan... kena soal pula...hua hua huaBookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:09


OK..saya setuju ikut hukum.... Kenapa pihak yang membebel pasal hukum ni tak keluar...bagitau pada kerajaan Malaysia sekarang ni..kata..bagi surat... buat lah apa-apa yang patut.. bagitau pada kerajaan dari dulu lagi..jangan ruuk pada ICJ..dan guna cara anda... saya memang srtuju kalau sistem yang diperjuangkan tu digunakan..kerana saya seorang beragama Islam..berpegang kepada Islam...dan akan mati hidup didalam Islam... dan masih mendokong prinsip keislaman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-05-08 12:10


kita bising2 pun, Pulau Batu Puteh dah terlepas pada Singapura...

p/s : sama-sama kita berdoa pada Allah apa yang baik untuk kita.amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 12:11


ha ah... ICJ tu jahat sangat tau... jahat gilaaaa.....

sampai kita rebut Pulau Sipadan dengan Pulau Lingit dari Indonesia... akhirnya kita yang dapat...

macam anda seorang saja yang kenal ICJ :lucu:

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-08 12:12


Pada 25-05-08 12:09 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

OK..saya setuju ikut hukum.... Kenapa pihak yang membebel pasal hukum ni tak keluar...bagitau pada kerajaan Malaysia sekarang ni..kata..bagi surat... buat lah apa-apa yang patut.. bagitau pada kerajaan dari dulu lagi..jangan ruuk pada ICJ..dan guna cara anda... saya memang srtuju kalau sistem yang diperjuangkan tu digunakan..kerana saya seorang beragama Islam..berpegang kepada Islam...dan akan mati hidup didalam Islam... dan masih mendokong prinsip keislaman....


kalau nak suruh pihak kerajaan tukar sistem perundangan, kena lah tukar sistem kerajaan lah pulak. sebab depa memang tak mahu sistem Islam. kalau tak, Kenapa marah sangat org nak buat usrah? setiap undian anda amat bermakna ! :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 12:14


Pada 25-05-08 12:09 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

OK..saya setuju ikut hukum.... Kenapa pihak yang membebel pasal hukum ni tak keluar...bagitau pada kerajaan Malaysia sekarang ni..kata..bagi surat... buat lah apa-apa yang patut.. bagitau pada kerajaan dari dulu lagi..jangan ruuk pada ICJ..dan guna cara anda... saya memang srtuju kalau sistem yang diperjuangkan tu digunakan..kerana saya seorang beragama Islam..berpegang kepada Islam...dan akan mati hidup didalam Islam... dan masih mendokong prinsip keislaman....


dah muncul pun.. ni yang point out...
semua pun memang nak ikut jalan yang lurus...
masalahnya tak buat pun... cakap saja lebih...
entah berapa kali nak kena seru...

BUATLAHHHH...
BUATLAH.....
BUATLAH.......
nescaya berbilion rakyat yang berpegang teguh dengan Islam akan ikut

BUKAN MEMBEBEL SAJABookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:14


Pada 25-05-08 12:10 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

kita bising2 pun, Pulau Batu Puteh dah terlepas pada Singapura...

p/s : sama-sama kita berdoa pada Allah apa yang baik untuk kita.amin...


betul tu bro..nak bising2 apa lagi... dah terjadi.... apa yang perlu sekarang kita membina malaysia yang ada sekarang ni...


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

al_mnar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 688
Posting: 82
Dari: kg pasir puteh, PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:17


mmmm.. awal-awal lagi saya dah agak singapure akan menang kes ini.. lagi pun ada rakyat Singapure yang bernama Tommy Koh tu orang berpengaruh dalam ICJ.. dia BEKAS Presiden ITLOS (Internasional The Law of the Sea).. Singapure emang nak sangat pulau tu..kalau jumpa minyak kat situ dia dapat lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_mnarProfil   Hantar PM kepada al_mnar   Pergi ke al_mnar's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 12:18


Pada 25-05-08 12:12 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 12:09 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

OK..saya setuju ikut hukum.... Kenapa pihak yang membebel pasal hukum ni tak keluar...bagitau pada kerajaan Malaysia sekarang ni..kata..bagi surat... buat lah apa-apa yang patut.. bagitau pada kerajaan dari dulu lagi..jangan ruuk pada ICJ..dan guna cara anda... saya memang srtuju kalau sistem yang diperjuangkan tu digunakan..kerana saya seorang beragama Islam..berpegang kepada Islam...dan akan mati hidup didalam Islam... dan masih mendokong prinsip keislaman....


kalau nak suruh pihak kerajaan tukar sistem perundangan, kena lah tukar sistem kerajaan lah pulak. sebab depa memang tak mahu sistem Islam. kalau tak, Kenapa marah sangat org nak buat usrah? setiap undian anda amat bermakna ! :jangan:


ni cerita undian apa pula eh??? mereka ni ...berbicara tentang ICJ dengan sistem khalifah..
undian?? apekah???Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:25


reference case:

pulau sipadan

Malaysia vs Indonesia
result : ICJ beri pada malaysia tahun 2003
http://id.wikipedia.org/wiki/Pulau_Ligitan

Pulau Ligitan
Malaysia vs Indonesia
result : ICJ beri pada malaysia
http://id.wikipedia.org/wiki/Pulau_Sipadan

Pulau Batu putih
Malaysia vs Singapura
Result : ICJ beri pada Singapura...

kita terima sajalah.... Kenapa yang dua tu kita tak bising..Indonesia menerima dengan hati terbuka...

Kenapa keputusan yang 2 tu semua tak pertikai ICJ ... walaupun memang dah nyata ke kedua-duanya pulau tu milik indonsia pada asalnya....

terima sajelah..


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-08 12:32


Pada 25-05-08 12:18 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 12:12 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 12:09 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

OK..saya setuju ikut hukum.... Kenapa pihak yang membebel pasal hukum ni tak keluar...bagitau pada kerajaan Malaysia sekarang ni..kata..bagi surat... buat lah apa-apa yang patut.. bagitau pada kerajaan dari dulu lagi..jangan ruuk pada ICJ..dan guna cara anda... saya memang srtuju kalau sistem yang diperjuangkan tu digunakan..kerana saya seorang beragama Islam..berpegang kepada Islam...dan akan mati hidup didalam Islam... dan masih mendokong prinsip keislaman....


kalau nak suruh pihak kerajaan tukar sistem perundangan, kena lah tukar sistem kerajaan lah pulak. sebab depa memang tak mahu sistem Islam. kalau tak, Kenapa marah sangat org nak buat usrah? setiap undian anda amat bermakna ! :jangan:


ni cerita undian apa pula eh??? mereka ni ...berbicara tentang ICJ dengan sistem khalifah..
undian?? apekah???kasihan nyaa.. :-?

kalau nak suruh pihak kerajaan tukar sistem perundangan , kena tukar sistem kerajaan lah pulak.
sebab depa memang tak mahu sistem Islam. kalau tak, Kenapa marah sangat org nak buat usrah?
setiap undian anda amat bermakna ! di dalam pilihanraya lah. supaya dapat menukar tonggak kerajaan. 8-)

oh, btw, Kenapa nak sangat pulau tu erk? berharga sangat ke?
maaf, saya tak pandai sejarah :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:41


sdra amrinhakeem....

tak tau ek..tu lah... nak menympuk..sila baca dari atas... baru tau cerita..kat atas tu ada cerita dan sejarah pulau tu ye..... lain kali baca dulu yang atas tu.... baru nyampuk apa yang patut....


selamat berforum... salam perkenalan untuk amrin

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 25-05-08 12:45


Selamat Berkenalan.. tak mahu gaduh2.. banyak lagi masalah umat tak setel. dah lepas tu lepas lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 12:46


huuu...
kita nak bagitahu dia dah salah masuk...

tak pasal2 aku pulak yang dikasihankan.....Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:54


ni lah akibat kalau kita terlalu lalai dan terlalu tidak mengambil berat atau mengambilkira kedaulatan negara....
hal ini sepatutnya diselesaikan berdekad2 yang lalu, kerana kelalaian dan sikap kerajaan Malaysia yang acuh tak acuh tentang kewujudan Pulau Batu Putih, maka tak hairanlah negara kehilangan pulau tersebut...
biarpun ia hanya pulau yang sekangkang kera, namun ia mempunyai kepentingan yang strategik terutamanya dalam laluan perdagangan antarabangsa.......

persoalannya, apa lagi hak/ kedaulatan kita akan hilang atau diambil oleh pihak luar????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-05-08 13:41


kepada sesiapa yang dah baca senarai kes2 yang diputuskan oleh ICJ, pasti membaca keputusan untuk membina tembok pemisah bagi yahudi di Palestin. banyak sangatlah keputusan2 ICJ yang menjahanamkan orang islam dan menyebelahi orang kafir.

Pada ana kejilah perbuatan mereka yang mempertikai usaha dakwah untuk menegakkan khilafah ini. selagi ia belum dilaksanakan, selagi itulah dakwah perlu diteruskan. hatta selepas ada dikhilafah dakwah tetap akan diteruskan dengan bentuk yang berbeza. tetapi ada golongan yang menyerang kebelumhasilan tegaknya khilafah ini. lebih keji lagi apabila serangan itu digunakan untuk mengabsahkan kebergangungan kerajaan Malaysia kepada ICJ, PBB dan badan2 kufur lain.

inilah orang yang tidak mahu berhukum kepada hukum Allah tetapi menjadi rasional. malah persoalan rasional jugaklah yang mereka utarakan. maka selepas ini bertambah satulah sumber hukum yang disepakati:
1) alquran 2) sunnah 3) ijma' 4) qias dan terbaru 5) rasional

Allah berfirman yang bermaksud:
wahai orang2 yang beriman, jangan kamu jadikan yahudi dan nasrani sebagai
auliya

fikir-fikirkanlah.
kita tidak ada pilihan lain selain mengembalikan semula Islam dan kehidupan hari ini dengan menegakkan sebuah daulah islamiah. daulah yang akan menjaga islam, menegakkan hukum dan menyebarkan islam keseluruh pelusok dunia. tiada alternatif lain selain Islam, pergi Jahanam dengan US, Rusia, Britain, dan badan2 kufur ciptaan mereka seperti PBB, ICJ, WTO, IMF.

YA ALLAH KEMBALIKANLAH DAULAH ISLAMIAH, KAU HANCURKAN WARIS2 ABU LAHAB DAN PENGIKUT2NYA!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 14:08


ya betul...hancrkan saja yang tak mahu berhukum dengan hukum Allah
(Allah swt cukup hebat untuk menghukum hambanya... berbanding manusia..yang kadang-kadang lupa diri)

laksanakan sahaja hukum khalifah...
tak payah cakap banyak
laksanakan di dunia nyata....
bukan di alam forum.....

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 14:23


back to topic lah yeh....

rasa teringat pula zaman pulau sipadan. dan pulau ligitan
kalau ikut dalam sejarah indonesia punya.. tapi disebabkan kelalaian menjaga ... dan kelemahan diplomasi... kita tuntut pulau tu...
marah banget...indonesia...
dan kita mengaut keuntungan yang bukan sedikit selepas di pulihara menjadi pusat scuba diving yang terkenal di dunia...

sekarang ni macam benda ni kena balas balik sebijik kat kita bila...pulau cinonet tu kita biar... bagi saja singapore buat rumah api atas tu....tak masuk dalam peta.. dan2 mereka tuntut...marah banget lah pulak kita kali ni...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-05-08 14:36


Pada 25-05-08 14:08 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

ya betul...hancrkan saja yang tak mahu berhukum dengan hukum Allah
(Allah swt cukup hebat untuk menghukum hambanya... berbanding manusia..yang kadang-kadang lupa diri)

laksanakan sahaja hukum khalifah...
tak payah cakap banyak
laksanakan di dunia nyata....
bukan di alam forum.....inilah kata-kata orang yang setuju kerajaan pemerintah2 ummat Islam menjadikan badan kufur ICJ sebagai 'qadhi' dan pemutus permasahan dunia hari ini.

Kembalinya Khilafah buat kali kedua adalah janji rasulullah dalam hadith2 mutawatir bil ma'na. ia pasti. cepat atau lambat itu tugas Allah. tugas kita berusaha sepenuhnya jiwa untuk berdakwah untuk mengambalikan Islam di muka bumi.

tiada sesiapa yang berhak menuntut khilafah kembali dari orang lain. kita sendirilah yang memikul beban hukum tersebut jika tidak mahu memikul dosa mati jahiliah.
"barangsiapa yang matinya tiada bye'at, maka matinya umpama mati jahiliah" (hari Muslim)

semoga cik iniliana, saya dan sahabat2 yang lain tidak tergolong dalam mereka yang menanggung dosa mati jahiliah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 15:13


dan tiada manusia yang berhak menentukan kata-kata saya mewakili siapa...
ingat.. kalau terlebih taksub takut semuanya sia-sia...
kalau terlebih yakin.. terselit riak..seolah-olah diri itulah yang sempurna, baik dan perfect...
secebis riak... secebis terasa diri sangat hebat dan baik... segudang amal pun...well... anda kan bijak... anda tahu apa natijahnya


bawak2 mengucap...dan beristghfar lah wahai sahabat seagamakuBookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 15:15


satu lagi... abah saya bagi nama eniliana..
bukan iniliana

sekali lagi....

bawak2 mengucap...dan beristghfar lah wahai sahabat seagamakuBookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-05-08 15:23


lah... kalau nak berhujah, bawa dalil dan bukti.
sesiapa yang baca pun thread2 diatas boleh lihat anda mempertahankan tindakan Malaysia membawa masalah Fedra Branca ke ICJ.

ini yang saudar eniliana taip:
menaip...bercakap ... memang mudah... memang hebat.. memang terbaik..

saya rasa apa yang rdwira maksudkan tu adalah mengikut logik keadaan..

memang lah yang terbaik itu bukan apa yang dibuat tapi kalau setakat cakap sajaa... sepanjang saya kenal dengan encik rdwira ni,dia lebih dari boleh sebenarnya...

*dan yang paling penting soalan beliau selain dari ICJ,kaedah apa yang boleh dipilih... yang LOGIK untuk DIBUAT.....macam tak terjawab saja...
sistem khilafah kalau boleh dilaksanakan... buat sekarang.... bukan sekadar berkompang di forum

nampak jelas saudari menyokong tindakan Malaysia membawa hal Batu Putih ke ICJ, dalil saudari beri adalah LOGIK. mungkin LOGIK manusia boleh mengatasi hukum allah, begitu saudari? malah saudari, dengan sombongnya menuntut khilafah dari saya. menunjukkan saudari tak faham qadha' wa qadar.

nampak jelas bukan dalil yang saudari bawa tetapi dalih untuk mengabsahkan tindakan kufur kerajaan malaysia hari ini. saya sebagai orang islam sekali2 tidak akan bertolak ansur dengan tindakan keji meletakkan Islam dibawah keputusan orang kafir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 15:42


dari yang menyokong sistem kufur kini saya sombong...
hebat.. hebat...
ya.... kerana saya menuntut perlaksanaan..

kerana saya yang bodoh dan saya yang menyokong sistem kufur ini mahukan... tindakan.. bukan BEBELAN
kerana org yang bodoh agama macam saya ni.. tak bawa dalil depan saudara.. jadi saya kategori kufur... alhamdulillah...
kerana saudara yang celik sangat... sampai nampak jelas kan...

so i guest i wanna stop merosakkan thread org dengan perbalahan dengan manusia hebat ini...
teruskanlah... bersama2 mereka yang tak kufur mengikut penilaian kamu yang hebat....

tak mengapa saya tak perlukan pernilaian kamu... hanya Allah s.w.t yang berhak...sekian
assalamualaikum

*tolong lah jangan berderet2 sangat.. sampai ukhwah overload pulak nanti... kasihan ukhwah, baru saja sembuh

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-08 16:01


Pada 25-05-08 12:25 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

reference case:

pulau sipadan

Malaysia vs Indonesia
result : ICJ beri pada malaysia tahun 2003
http://id.wikipedia.org/wiki/Pulau_Ligitan

Pulau Ligitan
Malaysia vs Indonesia
result : ICJ beri pada malaysia
http://id.wikipedia.org/wiki/Pulau_Sipadan

Pulau Batu putih
Malaysia vs Singapura
Result : ICJ beri pada Singapura...

kita terima sajalah.... Kenapa yang dua tu kita tak bising..Indonesia menerima dengan hati terbuka...

Kenapa keputusan yang 2 tu semua tak pertikai ICJ ... walaupun memang dah nyata ke kedua-duanya pulau tu milik indonsia pada asalnya....

terima sajelah..ranking ICJ mestilah

1) Singapura
2) Malaysia
3) Indonesia

so no wonderlah Singapura menang...name pun anak angkat Amerika...lagipun mereka lebih maju dr Malaysia..setakat keretapi bawah tanah tu...3 tingkat terowong keretapi bawah tanah mereka dah buat...kita baru ada terowong smart pun tapi tak function.. so Malaysia kerja lah keras lagi lain kali.

Zaman ini bukan zaman dok bercakap saja macam zaman dulu...dulu siapa power cakap dialah naik jadi ketua dan sebagainya...zaman ni zaman perlukan bukti untuk setiap perkara...negara perlukan bukti tentang kemajuan negara..bukan hanya slogan 'Malaysia Boleh' tapi rasuah, pecah amanah, gila kuasa, corruption banyak gila...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 18:37


Bertenang wahai Saudara-saudaraku...

Perkara yang telah menjadi sejarah tidak mungkin diubah, tapi bisa berulang..

Cukup-cukuplah dengan perbezaan pendapat antara Muslim yang tiada bepenghujung selagi Wali Allah yang terakhir belum tiba...

Tiada salahnya kita berlainan pendapat dan iktiqad tetapi selagi tujuannya satu, tetapi bersederhanalah dalam segala sesuatu seperti ingatan Rasulullah S.A.W.

Sematkan di hati antum semua bahawa musuh-musuhNya sedang mentertawakan perselisihan yang berlaku didalam jemaah kita...

Saudara-saudaraku, kaedah 'HIKMAH' adalah silibus terbaik yang diperturunkan oleh Rasulullah S.A.W dalam mengahadapi sebarang mehnah dan tribulasi...

Hanya Allah Yang Maha Mengetahui Atas Segala Sesuatu...
Ingatlah setinggi mana pun ilmiah kita, ianya hanya sebutir pinjaman dari Yang Maha Empunya..

Harap kita dapat off topic ini dengan aman & teruskan perjuangan suci membela Islam tanpa mengira apa fahaman jemaah kita, kerana yang Maha Mengadili hanyalah DIA.

"sayangilah sahabatmu seadanya, mungkin nanti dia akan menjadi musuhmu, musuhilah seterumu seadanya, mungkin nanti dia akan menjadi sahabatmu.."

..........Aku HambaMU Yang Lemah.............


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 20:08


salam...cuba kita renungkan bersama...
konflik ini berlaku bukan disebabkan oleh rakyat ataupun penjajah..konflik ini berlaku disebabkan oleh kerajaan kita yang telah menghadiahkan singapura kepada lee kuan yeu pada tahun saya tak pasti..perjanjian itu memisahkan malaysia dan singapura..

dari situlah titik mula konflik pulau iini berlaku..dengan rakusnya pihak kerajaan suatu masa dahulu memberi dengan mudah dan senang singapura kepada china...so dosa2 itu belum lagi dituntut oleh rakyat...so jangan lah puas sekadar middels rock sahaja...akan ku tuntut sampi akhirat bumi singapura itu..wassalamm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 21:36


memang sesuatu yang menydeihkan...apa2pun sabar saja lah, ada pro dan kontra dan pengajaran yang perlu kita ambil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 01:27


penyokong2 BN ada ke mahu beri penjelasan tentang ini?kami nak dengar dari orang bn juga ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 11:40


Lagi sedih bila ada org MELAYU yang sanggup pangkah DAP tak guna tu... sama saja macam menjual maruah org MELAYU.. :hammer:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 12:18


Pada 26-05-08 11:40 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Lagi sedih bila ada org MELAYU yang sanggup pangkah DAP tak guna tu... sama saja macam menjual maruah org MELAYU.. :hammer:kurang2nya mereka buatlah juga kerja mereka macam di pulau pinang tu.ni yang isu pulau ni buat bodoh saja kerajaan pusat ni sampai terlepas tanah ke singapura apa cerita tu?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 26-05-08 12:56


dah start dah bergaduh..

dr satu penyokong ideologi ke penyokong seterusnya..

yang gatal-gatal provok untuk bergaduh tu Kenapa? tak ada kerja ke? tak habis-habis nak sibuk pangkah itu ini.. buatlah kerja kalian sebagai muslim..

bukan sebagai penulis provokasi saja..bila org lain tulis begitu gini..Kalau betul pada pandangan anda, jawabnya saya sokong..betul tu..

Kalau tak betul pada pandangan anda..bangkang habis-habisan..

perangai org melayu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 13:00


hmm biasalah tu.lain orang lain fahamannya dan juga lain cara pemikirannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 15:54


Satu lagi projek oleh Kerajaan Barisan Nasional

Ingatkan Pulau Pinang jadi macam singapura sebab DAP pegang...Rupanya Pulau Batu Puteh jatuh ke tangan singapura...
:-|


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 16:15


Pada 25-05-08 11:50 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 00:18 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

sdra wuzara... bolehkah anda berkongsi kebijaksanaan anda kepada kami semua ini... buat masa dan zaman ini..selain dari ICJ dimanakah lagi yang boleh malaysia rujuk untuk menyelesaikan pertikaian tersebut ? dan Kalau ada kenap pihak sdra wuzara tidak mengusulkan cadangan tersebut kepada kerajaan malaysia?

saya sampai istighfar, mengurut dada membaca tulisan akhi rdwira ini. kalau ia lahir dari pandangan golongan sekular ia memang wajar kerana mereka melihat penyelesaian dalam konteks kapitalisme. tetapi jika ia adalah pandangan dari mereka yang ada perasaan dan kesedaran Islam ia memang amat menyedihkan. bagaimana tidak menyedihkan jika seoarang muslim tergamak menggunapakai sistem kufur sebagai alternatif hukum dengan alasan hukum Islam belum tertegak.

saya setuju dengan sahabat2, wuzaraa tak menjawab soalan yang diajukan:

apakah usul/cadangan + tindakan HT dalam perkara ini, selain mengutuk dan mengkritik? kongsilah kebijaksanaan anda dengan kami ye...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-08 16:15


Pada 26-05-08 11:40 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Lagi sedih bila ada org MELAYU yang sanggup pangkah DAP tak guna tu... sama saja macam menjual maruah org MELAYU.. :hammer:


dah ada perbahasan dari orang berilmu tentang lebih baik pilih kafir yang berhati suci/mulia berbanding muslim yang menganiayai/menzalimi . boleh rujuk Sokong ISLAM atau MUSLIM? dan Menjernihkan Perubahan PAS -DAP by Saifulislam.Com.

Perlu ada al-Fahmu.

Saya optimis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 16:20


lepas satu-satu aset negara terlepas..

sudah terhantuk baru terngadah..
bila dah jadi begini, barulah sibuk nak menjaga aset yang lain..

lebih malang, ada yang tak tau isu pulau batu puteh ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 16:32


dulu dah terlepas sebijik singapura kepada orang cina, sekarang pulau batu puteh pulak, nanti entah apa lagi yang kita akan tergadai kat tangan kuffar...

teringat kisah besut terlepas tangan kepada terengganu dek permainan sabung ayam (tapi at least sesama muslim) orang dulu-dulu yang buat silap tapi kesannya tetap kekal sampai sekarang.

apakah pandangan anak cucu kita nanti tentang isu ini? adakah mereka juga merelakannya? atau kita semua akan dipersalahkan kerana gagal mempertahankan kedaulatan negara sendiri? waLlahu A`lam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 16:34


.. sebelum keputusan ICJ mengenai status hak milik Pulau Batu Putih.. Singapura dengan rakusnya sudah menunjukkan kekuasaan mereka dengan mengawal pengairan di sekitar Pulau Batu Putih.. nelayan2 dari negara kita dihalau dan sebagainya.. sekurang2nya langkah ingin menyelesaikan pertelingkahan hak milik ini terpaksa dirujuk kepada ICJ iaitu mahkamah keadilan antarabangsa.. cuma atas fakta sejarah kita terpaksa akur dengan keputusan ICJ yang memberikan hak Pulau Batu Putih kepada Singapura.. sesuatu yang nyata yang kita dapat dari peristiwa ini ialah kembali menghantar pakar2 sejarah untuk mencari di seluruh nusantara atau dunia mengenai surat2 atau apa jua bukti2 bersejarah Tanah Melayu dan disimpan ke Arkib Negara untuk dijadikan rujukan dan sebagainya.. hanya bersandarkan surat ini yang menyebut

     "Penyerahan kedaulatan Pulau Batu Putih yang dari sudut sejarahnya adalah milik Kesultanan Johor diputuskan oleh ICJ berdasarkan kepada surat balasan pemangku Setiausaha Kerajaan Negeri Johor pada tahun 1953 yang menyebut Johor tidak menuntut hak milik ke atas Pedra Branca, iaitu nama dalam bahasa Portugis bagi Pulau Batu Putih"

.. kita pernah menang Pulau Sipadan dan Pulau Lingit kerana fakta2 sejarah dan kini kita telah kehilangan Pulau Batu Putih juga kerana fakta2 sejarah.. renung2kanlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 18:17


sekadar bertanya...

adakah singapura tu terlepas dari malaysia ?? atau malaysia memang melepaskan singapura untuk ditadbir sendiri ??

siaapa ada fakta boleh kongsi bersama disini ...

terima kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 19:04


Pada 26-05-08 11:40 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Lagi sedih bila ada org MELAYU yang sanggup pangkah DAP tak guna tu... sama saja macam menjual maruah org MELAYU.. :hammer:


Cuba kita pakat selongkar buku sejarah sekolah menengah,
rasa-rasanya apa yang diretorikkan sebagai 'maruah Melayu' telah di'akad jual-belinya dek "Pemimpin Melayu" itu sendiri yang sanggup menyerahkan hak kerakyatan Tanah Melayu melalui prinsip Jus Soli, semata-mata kerana tidak sabar hendak menjadi Tuan dibumi sendiri, benar bukan? Sedangkan para ulama dan pahlawan Islam-Melayu terdahulu sanggup bermandi darah demi Ketuanan Total Agama & Bangsa tanpa mengkompromi hak & daulah tanahair, bukan?

JADI SIAPA YANG MEMULAKAN PENJUALAN MARUAH MELAYU?

Apa ada lagi pada kalimah "MELAYU"?

Apa yang boleh DIBANGGAKAN?

Sedar diuntunglah wahai hamba-hamba Allah, andai insan bernama Muhammad Bin Abdullah itu tebal sifat 'keARABan'nya,
ana,anta, & anti BELUM TENTU SYAHADAHNYA!

Saudara-saudaraku, perbakul sampahkanlah ideologi 'kebangsaan' kerana yang ditanya kelak di liang lahad bukan apa BANGSAMU, tetapi APA AGAMAMU....

**maafkan hamba kerna mungkin terkeluar topic..Tapi sebutir iman hamba yang sebesar kuman ini sedih melihat sesama umat di forum kesayangan kita ini bersengketa dek hal sebegini...Maafkan hamba......**


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-05-08 10:37


Pada 26-05-08 15:54 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Satu lagi projek oleh Kerajaan Barisan Nasional

Ingatkan Pulau Pinang jadi macam singapura sebab DAP pegang...Rupanya Pulau Batu Puteh jatuh ke tangan singapura...
:-|

betul tu.dan pak lah pula sentiasa tidur.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-05-08 12:47


Pulau Batu Puteh terlepas pun pak lah disalahkan.hehe..agaknya sesetengah daripada kita (termasuk saya) hanya pandai menyalah dan mencari salah..pantang ada kesilapan, tu orang yang patut disalahkan..berbalik kepada kegagalan Malaysia dalam kes Pulau Batu Puteh..Batu Puteh bukanlah sebuah pulau sebenarnya..ia cuma batu-batuan yang wujud ditengah lautan..bagi Malaysia, ia tidak ada kepentingan strategik disitu..tapi kita tidak tahu apa perancangan Singapore seterusnya..inilah yang patut Malaysia bimbangkan..apa yang telah terlepas tu biorlah..cuma lepas ni Malaysia perlu lebih berwaspada dengan Singapore..terlalu banyak isu masih belum diselesaikan..jambatan, air, potongan wang pekerja Malaysia di Singapore dan banyak lagi..semuanya melibatkan kepentingan strategik kedua2 negara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 28-05-08 17:56


Pada 26-05-08 16:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 11:50 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 00:18 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

sdra wuzara... bolehkah anda berkongsi kebijaksanaan anda kepada kami semua ini... buat masa dan zaman ini..selain dari ICJ dimanakah lagi yang boleh malaysia rujuk untuk menyelesaikan pertikaian tersebut ? dan Kalau ada kenap pihak sdra wuzara tidak mengusulkan cadangan tersebut kepada kerajaan malaysia?

saya sampai istighfar, mengurut dada membaca tulisan akhi rdwira ini. kalau ia lahir dari pandangan golongan sekular ia memang wajar kerana mereka melihat penyelesaian dalam konteks kapitalisme. tetapi jika ia adalah pandangan dari mereka yang ada perasaan dan kesedaran Islam ia memang amat menyedihkan. bagaimana tidak menyedihkan jika seoarang muslim tergamak menggunapakai sistem kufur sebagai alternatif hukum dengan alasan hukum Islam belum tertegak.

saya setuju dengan sahabat2, wuzaraa tak menjawab soalan yang diajukan:

apakah usul/cadangan + tindakan HT dalam perkara ini, selain mengutuk dan mengkritik? kongsilah kebijaksanaan anda dengan kami ye...

wassalam.Assalamualaikum wbt...

Sebagai orang beriman tidak patut bagi kita mencari selain penyelesian Islam.

Allah berfirman yang bermaksud:
Apakah mereka mempunyai sembahan-sembahan selain Allah yang mensyariatkan  untuk mereka agama yang tidak diizinkan Allah? (QS al-Syura : 21     

Penyelesaian syar'ie bagi kes Batu Puteh adalah Malaysia mesti menjaga kedaulatan biladul muslim ini apatah lagi ia ada kaitan dengan strategik ketenteraan. Haram hukumnya bagi Malaysia menyerahkan kedaulatan hak milik ummat islam tersebut kepada negara kufar. Hatta sampai jihad perlu dilancarkan. Bukan sebaliknya menyerahkan kepada ICJ, suatu badan kufur untuk 'mengadili' masalah ini.

Inilah penyelesaian syar'ie. Tetapi mungkin ada yang merasakan jawapan tersebut tidak rasional. Saya pelik kalau kebingungan ini lahir dari penyokong kerajaan BN yang beraqidah Islam. Kerana pemimpin-pemimpin BN acap kali melaungkan Malaysia Negara Islam dengan pendekatan Islam Hadhari. Tidakkah mereka menjumpai puluhan ayat2 yang menyeru kepada jihad qital? adakah mereka tidak menjumpai ayat2 tersebut seperti mana bekas ketua polis negara yang mendakwa tidak pernah jumpa ayat mengharamkan judi dalam Al quran? ATAU AL QURAN MEREKA BERBEZA DENGAN AL QURAN YANG DIBAWA OLEH JUNJUNGAN KITA NABI MUHAMMAD SAW?

bagaimana pula kalau ada PENYOKONG GERAKAN ISLAM yang setuju dengan pendekatan ICJ? sampai menyerang konsep khilafah, menuntut khilafah dari pihak lain. nantilah saya sambung insyaallah, nak pergi melawat saudara dihospital.

Menetapkan hukum hanya hak Allah. Dia telah memerintahkan agar kamu tidak menyembah selain Dia (QS Yusuf : 40).

Effendy Khairudin,
Bandar Putera Indah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 28-05-08 19:54


jadi sekarang jalan penyelesaian yang disarankan oleh pihak sdra wuzara ialah JIHAD.. pertahankan dengan mengangkat senjata.. ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 28-05-08 20:37


Cut and paste dari email..Sorry sebab tak update..tapi ada pengajaran yang boleh diambil.

Ini juga mungkin reason Kenapa kita kalah. Mereka(Singapura) hanyalah kafir tapi mereka memiliki ilmu dunia yang hebat walhal pemimpin Malaysia seorang yang hanya mengaku Islam, tiada dasar Islam yang ingin perjuangan kan..lebih mendukacitakan ilmu juga hanyalah sekadar cukup makan sahaja.

" If you decide to become leader, make sure you have your own capable to do it, otherwise if you loser give the title to someone who have capability on that and someone that can bring up our nationality higher"

1. Take a look below a comparison of education level of Malaysia vs Singapore Ministers, that explains why we lost Batu Puteh, they outsmart our leader to win over batu puteh.

2. So the next hit list would be:1- pisang island 2- WPI 3- johor state 4- why not the whole malaysia and we will be kept losing and losing as long as we elect those people to be as our leader, or we replace our leader to smarter people in order to counter balance those singaporeans

Singapore Cabinet


PM Lee Hsien Loong
Cambridge University - First Class Honours (1974)                
Harvard University - Masters (1980)
    
sama Goh Chok Tong
University of Singapore - First Class Honours (1964)            
Williams College , USA - Masters (1967)
    
MM Lee Kuan Yew
Cambridge University - First Class Honours (1949)
    

Minister for Law Prof. S Jayakumar
University of Singapore - Bachelor of Law Honours (1963)
Yale Univerity - Masters (1966)
    
Minister for Home Affairs Wong Kan Seng
University of Singapore - Bachelor of Arts & Business Admin (1977)
London Business School - Masters (1979)
    

Minister for Foreign Affairs bagi George Yeo
Cambridge University - Double First Class Honours (1976)
Harvard Business School - MBA w/ Distinction (1985)
    

Minister for Trade and Industry Lim Hng Kiang
Cambridge University - First Class Honours w/ Distinction (1976)
Harvard University - Masters (1986)
    

Minister for Defence Teo Chee Hean
University of Manchester - First Class Honours (1976)
Imperial College, London - Masters w/ Distinction (1977)
    

Minister for Education Tharman Shanmugaratnam
London School of Economics - Bachelor of Arts
Cambridge University - Masters
Harvard University - Masters
    
Malaysia Cabinet

PM Abdullah bin Haji Ahmad Badawi
University of Malaya - Bachelor of Arts Honours (1964)

Deputy PM Dato' Sri Najib Razak
University of Nottingham - Bachelor of Arts Honours (1974)

Minister of Foregn Affairs Syed Hamid Albar
(can someone tell me his univeristy? )- Bachelor of Arts

Ministry of Works- Dato' Seri Samy Vellu
(Education Unknown)

Ministry of International Trade & Industry Rafidah binti Aziz
Universiti Malaya - Bachelor of Arts Honours

Minister of Agriculture Muhyiddin Yassin
(Education Unknown)

Ministry of Domestic Trade Shafie Apdal
(Education Unknown)     This one darn sorhai, Form 5 and failed english..........:(

Minister of Education Hishammuddin Hussein
(Education Unknown)

Minister of Home Affairs Radzi bin Sheikh Ahmad
(Education Unknown)


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-05-08 20:37


Pada 28-05-08 19:54 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

jadi sekarang jalan penyelesaian yang disarankan oleh pihak sdra wuzara ialah JIHAD.. pertahankan dengan mengangkat senjata.. ??hmm,mungkin itu yang bermain di fikiran dia.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-05-08 20:55


Hurm..hamba dari segi logik akalnya menerima ulasan saudara hafeezzul, tetapi perlu jua disemat di dalam pemikiran kita bahawa 'yang pandai tidak semestinya BIJAK'.

Malangnya maaf jika dikatakan bahawa pemimpin negara yang ada semuanya 'pandai' belaka hatta kelulusan SPM, tetapi kurang bahkan tidak keterlaluan jika dilabelkan tidak BIJAK :sopan:


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 28-05-08 22:53


Pada 28-05-08 20:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 19:54 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

jadi sekarang jalan penyelesaian yang disarankan oleh pihak sdra wuzara ialah JIHAD.. pertahankan dengan mengangkat senjata.. ??hmm,mungkin itu yang bermain di fikiran dia.sebelum saya pergi lebih lanjut, saya nak tanya sikit. rdwira, rashdin dan ustaz ibnu musa faham tak makna, syarat dan perbezaan antara:
a) daulah islamiah/ darul Islam
b) khilafah
c) bilad Islam

ustaz ibnu musa pasti faqih bab seperti. apa tindakan para khalifah jika wilayah Islam jatuh ke tangan puak kuffar? atau adakah syariat selain Islam dalam menghadapi status kedaulatan?

Firman Allah...
Apakah mereka mempunyai sembahan-sembahan selain Allah yang mensyariatkan  untuk mereka agama yang tidak diizinkan Allah? (QS al-Syura : 21     

Buat rdwira, ustaz ibnu muza dan rashdin,
apakah pada pengetahuan tuan2 penyelesaian yang ditunjukkan Islam bagi menghadapi masalah Batu Putih? ICJ ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 29-05-08 07:09


kasihan betul berdepan dengan puak HT ni..

macamlah mereka yang tak menyokong HT tu tak tau hukum-hakam..

pendek kata seperti yang dicanangkan oleh yang lain.. ku seru semua puak HT buat tindakan berdepan dengan kerajaan..bawa saranan dr ALLAH Taala..bagilah hujah sepertimana di atas..

bukan nak perlekehkan tapi kami akan melihat kekuatan HT sebenarnya.. at least, kalau ada artikel wakil dr HT di dada akhbar harian. Aku kekal bangga bahwa HT memang bersungguh-sungguh untuk daulatkan khilafah..

lah ni, balik-balik persoalkan hukum-hukum agama..balik-balik gaduh kat sini pertikaikan Kenapa taknak terima HT..

Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 15:34


pada pendapat ana lah....

sepatutnya kerajaan malaysia tidak boleh mengambil enteng(ringan) tentang pulau batu puteh sejak dulu lagi...itu sebabnya singapura boleh menang dengan senang sebab kita tak ambil berat tentang pulau tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 15:38


Pada 29-05-08 07:09 , quick posting:

!!! QUOTE !!!

kasihan betul berdepan dengan puak HT ni..

macamlah mereka yang tak menyokong HT tu tak tau hukum-hakam..

pendek kata seperti yang dicanangkan oleh yang lain.. ku seru semua puak HT buat tindakan berdepan dengan kerajaan..bawa saranan dr ALLAH Taala..bagilah hujah sepertimana di atas..

bukan nak perlekehkan tapi kami akan melihat kekuatan HT sebenarnya.. at least, kalau ada artikel wakil dr HT di dada akhbar harian. Aku kekal bangga bahwa HT memang bersungguh-sungguh untuk daulatkan khilafah..

lah ni, balik-balik persoalkan hukum-hukum agama..balik-balik gaduh kat sini pertikaikan Kenapa taknak terima HT..betul tu.sila bawa artikel anda ke akhbar2 utama.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 29-05-08 15:44


Pada 28-05-08 20:37 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

Cut and paste dari email..Sorry sebab tak update..tapi ada pengajaran yang boleh diambil.

Ini juga mungkin reason Kenapa kita kalah. Mereka(Singapura) hanyalah kafir tapi mereka memiliki ilmu dunia yang hebat walhal pemimpin Malaysia seorang yang hanya mengaku Islam, tiada dasar Islam yang ingin perjuangan kan..lebih mendukacitakan ilmu juga hanyalah sekadar cukup makan sahaja.

" If you decide to become leader, make sure you have your own capable to do it, otherwise if you loser give the title to someone who have capability on that and someone that can bring up our nationality higher"

1. Take a look below a comparison of education level of Malaysia vs Singapore Ministers, that explains why we lost Batu Puteh, they outsmart our leader to win over batu puteh.

2. So the next hit list would be:1- pisang island 2- WPI 3- johor state 4- why not the whole malaysia and we will be kept losing and losing as long as we elect those people to be as our leader, or we replace our leader to smarter people in order to counter balance those singaporeans

Singapore Cabinet


PM Lee Hsien Loong
Cambridge University - First Class Honours (1974)                
Harvard University - Masters (1980)
    
sama Goh Chok Tong
University of Singapore - First Class Honours (1964)            
Williams College , USA - Masters (1967)
    
MM Lee Kuan Yew
Cambridge University - First Class Honours (1949)
    

Minister for Law Prof. S Jayakumar
University of Singapore - Bachelor of Law Honours (1963)
Yale Univerity - Masters (1966)
    
Minister for Home Affairs Wong Kan Seng
University of Singapore - Bachelor of Arts & Business Admin (1977)
London Business School - Masters (1979)
    

Minister for Foreign Affairs bagi George Yeo
Cambridge University - Double First Class Honours (1976)
Harvard Business School - MBA w/ Distinction (1985)
    

Minister for Trade and Industry Lim Hng Kiang
Cambridge University - First Class Honours w/ Distinction (1976)
Harvard University - Masters (1986)
    

Minister for Defence Teo Chee Hean
University of Manchester - First Class Honours (1976)
Imperial College, London - Masters w/ Distinction (1977)
    

Minister for Education Tharman Shanmugaratnam
London School of Economics - Bachelor of Arts
Cambridge University - Masters
Harvard University - Masters
    
Malaysia Cabinet

PM Abdullah bin Haji Ahmad Badawi
University of Malaya - Bachelor of Arts Honours (1964)

Deputy PM Dato' Sri Najib Razak
University of Nottingham - Bachelor of Arts Honours (1974)

Minister of Foregn Affairs Syed Hamid Albar
(can someone tell me his univeristy? )- Bachelor of Arts

Ministry of Works- Dato' Seri Samy Vellu
(Education Unknown)

Ministry of International Trade & Industry Rafidah binti Aziz
Universiti Malaya - Bachelor of Arts Honours

Minister of Agriculture Muhyiddin Yassin
(Education Unknown)

Ministry of Domestic Trade Shafie Apdal
(Education Unknown)     This one darn sorhai, Form 5 and failed english..........:(

Minister of Education Hishammuddin Hussein
(Education Unknown)

Minister of Home Affairs Radzi bin Sheikh Ahmad
(Education Unknown)


:lol: gelak bosar eden.

patut lah Universiti Sains Malaysia jadi Universiti Seni Malaysia.

senang sangat teater naik taraf. inilah wajah para pemimpin Malaysia. :jangan:

chaiyo' perjuangkan lah apa yang ingin diperjuangkan.

:lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 15:48


Adakah Malaysia takut dengan Singapura ataupun Malausia pro Singapura?Malaysia jadi lembik bila berhadapan dengan Singapura...Lihat saja isu penambakan laut dan isu jambatan bengkok...

Pulau Batu Puteh --> Malaysia berputih mata...
Pulau Pisang --> Jangan sampai pisang berbuah dua kali...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 15:51


salam sailormoon..apa khabar?lama tak dengar khabar....

maybe malaysia takut kut...tiada ketegasan dalam menutut hak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 29-05-08 15:54


Pada 28-05-08 17:56 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-05-08 16:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 11:50 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 00:18 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

sdra wuzara... bolehkah anda berkongsi kebijaksanaan anda kepada kami semua ini... buat masa dan zaman ini..selain dari ICJ dimanakah lagi yang boleh malaysia rujuk untuk menyelesaikan pertikaian tersebut ? dan Kalau ada kenap pihak sdra wuzara tidak mengusulkan cadangan tersebut kepada kerajaan malaysia?

saya sampai istighfar, mengurut dada membaca tulisan akhi rdwira ini. kalau ia lahir dari pandangan golongan sekular ia memang wajar kerana mereka melihat penyelesaian dalam konteks kapitalisme. tetapi jika ia adalah pandangan dari mereka yang ada perasaan dan kesedaran Islam ia memang amat menyedihkan. bagaimana tidak menyedihkan jika seoarang muslim tergamak menggunapakai sistem kufur sebagai alternatif hukum dengan alasan hukum Islam belum tertegak.

saya setuju dengan sahabat2, wuzaraa tak menjawab soalan yang diajukan:

apakah usul/cadangan + tindakan HT dalam perkara ini, selain mengutuk dan mengkritik? kongsilah kebijaksanaan anda dengan kami ye...

wassalam.Assalamualaikum wbt...

Sebagai orang beriman tidak patut bagi kita mencari selain penyelesian Islam.

Allah berfirman yang bermaksud:
Apakah mereka mempunyai sembahan-sembahan selain Allah yang mensyariatkan untuk mereka agama yang tidak diizinkan Allah? (QS al-Syura : 21     

Penyelesaian syar'ie bagi kes Batu Puteh adalah Malaysia mesti menjaga kedaulatan biladul muslim ini apatah lagi ia ada kaitan dengan strategik ketenteraan. Haram hukumnya bagi Malaysia menyerahkan kedaulatan hak milik ummat islam tersebut kepada negara kufar. Hatta sampai jihad perlu dilancarkan. Bukan sebaliknya menyerahkan kepada ICJ, suatu badan kufur untuk 'mengadili' masalah ini.

Inilah penyelesaian syar'ie. Tetapi mungkin ada yang merasakan jawapan tersebut tidak rasional. Saya pelik kalau kebingungan ini lahir dari penyokong kerajaan BN yang beraqidah Islam. Kerana pemimpin-pemimpin BN acap kali melaungkan Malaysia Negara Islam dengan pendekatan Islam Hadhari. Tidakkah mereka menjumpai puluhan ayat2 yang menyeru kepada jihad qital? adakah mereka tidak menjumpai ayat2 tersebut seperti mana bekas ketua polis negara yang mendakwa tidak pernah jumpa ayat mengharamkan judi dalam Al quran? ATAU AL QURAN MEREKA BERBEZA DENGAN AL QURAN YANG DIBAWA OLEH JUNJUNGAN KITA NABI MUHAMMAD SAW?

bagaimana pula kalau ada PENYOKONG GERAKAN ISLAM yang setuju dengan pendekatan ICJ? sampai menyerang konsep khilafah, menuntut khilafah dari pihak lain. nantilah saya sambung insyaallah, nak pergi melawat saudara dihospital.

Menetapkan hukum hanya hak Allah. Dia telah memerintahkan agar kamu tidak menyembah selain Dia (QS Yusuf : 40).

Effendy Khairudin,
Bandar Putera Indah.


anda, jangan lah gaduh2, HT memang ekstrim sikit. kita terima sajalah mereka seadanya. masing-masing punya pendekatan yang berbeza. mereka memang lebih kepada ketenteraan dan politik. sebab itulah strict sikit bab ni. kalau gaduh masing-masing nak menang. kafir sajalah yang duduk gelak kat kita.

sedikit rujukan : http://www.hizbuttahrir.org/ dan http://pesantren.or.id.29.masterwebnet.com/ppssnh.malang/cgi-bin/content.cgi/artikel/kolom_gus/hizbuttahrir.single

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 15:56


Pada 29-05-08 15:51 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

salam sailormoon..apa khabar?lama tak dengar khabar....Saya sihat saja=)...mujahid007 apa khabar?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 16:41


HIIHHIIEEE... Besss.. Beess... By hafeezul....
Singapore Cabinet

PM Lee Hsien Loong
Cambridge University - First Class Honours (1974)                
Harvard University - Masters (1980)
    
sama Goh Chok Tong
University of Singapore - First Class Honours (1964)            
Williams College , USA - Masters (1967)
    
MM Lee Kuan Yew
Cambridge University - First Class Honours (1949)    

Minister for Law Prof. S Jayakumar
University of Singapore - Bachelor of Law Honours (1963)
Yale Univerity - Masters (1966)
    
Minister for Home Affairs Wong Kan Seng
University of Singapore - Bachelor of Arts & Business Admin (1977)
London Business School - Masters (1979)
    
Minister for Foreign Affairs bagi George Yeo
Cambridge University - Double First Class Honours (1976)
Harvard Business School - MBA w/ Distinction (1985)
    
Minister for Trade and Industry Lim Hng Kiang
Cambridge University - First Class Honours w/ Distinction (1976)
Harvard University - Masters (1986)    

Minister for Defence Teo Chee Hean
University of Manchester - First Class Honours (1976)
Imperial College, London - Masters w/ Distinction (1977)
    
Minister for Education Tharman Shanmugaratnam
London School of Economics - Bachelor of Arts
Cambridge University - Masters
Harvard University - Masters

WAAAHH.. Really high-educated background... Thanks Mr hafeezzul for the
info... Yupp... cant denied that education background might be one of their
criteria in Singapore.. HOHHOOE... OOWWHH!! I got something to share..
------------------------------------------------------------------------------
SINGAPURA: Seorang kanak-kanak pintar yang mendapat liputan meluas
kerana lulus Peperiksaan 'O' Level bagi mata pelajaran kimia ketika berusia
tujuh tahun pada 2007, kini diterima belajar di Singapore Polytechnic dan
menjadi pelajar termuda di dunia mengikuti pengajian tahun tiga bagi modul
institusi menengah tinggi.

Ainan Celeste Cawley, 8, yang berketurunan Ireland-Melayu, mengikuti
pengajian bagi pelbagai modul kimia berasaskan makmal, termasuk pengajian
tahun satu, dua dan tiga.

Pada mulanya, Ainan mengambil mata pelajaran Analisis Kimia dan Fizikal
sebelum mengikuti modul Kimia Inorganik dan Organik tahun pertama, modul
Sureh, Unsur Transisi dan Kompleks tahun dua dan modul Wangi-wangian dan
Kimia Haruman tahun tiga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 30-05-08 14:12


Pada 29-05-08 15:54 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 17:56 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-05-08 16:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 11:50 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 00:18 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

sdra wuzara... bolehkah anda berkongsi kebijaksanaan anda kepada kami semua ini... buat masa dan zaman ini..selain dari ICJ dimanakah lagi yang boleh malaysia rujuk untuk menyelesaikan pertikaian tersebut ? dan Kalau ada kenap pihak sdra wuzara tidak mengusulkan cadangan tersebut kepada kerajaan malaysia?

saya sampai istighfar, mengurut dada membaca tulisan akhi rdwira ini. kalau ia lahir dari pandangan golongan sekular ia memang wajar kerana mereka melihat penyelesaian dalam konteks kapitalisme. tetapi jika ia adalah pandangan dari mereka yang ada perasaan dan kesedaran Islam ia memang amat menyedihkan. bagaimana tidak menyedihkan jika seoarang muslim tergamak menggunapakai sistem kufur sebagai alternatif hukum dengan alasan hukum Islam belum tertegak.

saya setuju dengan sahabat2, wuzaraa tak menjawab soalan yang diajukan:

apakah usul/cadangan + tindakan HT dalam perkara ini, selain mengutuk dan mengkritik? kongsilah kebijaksanaan anda dengan kami ye...

wassalam.Assalamualaikum wbt...

Sebagai orang beriman tidak patut bagi kita mencari selain penyelesian Islam.

Allah berfirman yang bermaksud:
Apakah mereka mempunyai sembahan-sembahan selain Allah yang mensyariatkan untuk mereka agama yang tidak diizinkan Allah? (QS al-Syura : 21     

Penyelesaian syar'ie bagi kes Batu Puteh adalah Malaysia mesti menjaga kedaulatan biladul muslim ini apatah lagi ia ada kaitan dengan strategik ketenteraan. Haram hukumnya bagi Malaysia menyerahkan kedaulatan hak milik ummat islam tersebut kepada negara kufar. Hatta sampai jihad perlu dilancarkan. Bukan sebaliknya menyerahkan kepada ICJ, suatu badan kufur untuk 'mengadili' masalah ini.

Inilah penyelesaian syar'ie. Tetapi mungkin ada yang merasakan jawapan tersebut tidak rasional. Saya pelik kalau kebingungan ini lahir dari penyokong kerajaan BN yang beraqidah Islam. Kerana pemimpin-pemimpin BN acap kali melaungkan Malaysia Negara Islam dengan pendekatan Islam Hadhari. Tidakkah mereka menjumpai puluhan ayat2 yang menyeru kepada jihad qital? adakah mereka tidak menjumpai ayat2 tersebut seperti mana bekas ketua polis negara yang mendakwa tidak pernah jumpa ayat mengharamkan judi dalam Al quran? ATAU AL QURAN MEREKA BERBEZA DENGAN AL QURAN YANG DIBAWA OLEH JUNJUNGAN KITA NABI MUHAMMAD SAW?

bagaimana pula kalau ada PENYOKONG GERAKAN ISLAM yang setuju dengan pendekatan ICJ? sampai menyerang konsep khilafah, menuntut khilafah dari pihak lain. nantilah saya sambung insyaallah, nak pergi melawat saudara dihospital.

Menetapkan hukum hanya hak Allah. Dia telah memerintahkan agar kamu tidak menyembah selain Dia (QS Yusuf : 40).

Effendy Khairudin,
Bandar Putera Indah.


anda, jangan lah gaduh2, HT memang ekstrim sikit. kita terima sajalah mereka seadanya. masing-masing punya pendekatan yang berbeza. mereka memang lebih kepada ketenteraan dan politik. sebab itulah strict sikit bab ni. kalau gaduh masing-masing nak menang. kafir sajalah yang duduk gelak kat kita.

sedikit rujukan : http://www.hizbuttahrir.org/ dan http://pesantren.or.id.29.masterwebnet.com/ppssnh.malang/cgi-bin/content.cgi/artikel/kolom_gus/hizbuttahrir.single


Salam...

saudara amrinhakeem yang di kasihi,
tidak ada persoalan ekstrim, mahupun moderate dalam soal hukum. apa yang saya utarakan adalah penyelsaian Islami.
malam tadi saya balik ke kampung orang tua saya, sempat bertemu dengan sahabat2 dari jemaah PAS dan Tabligh. seperti kebiasaan, kali ini mereka menanyakan pandangan saya berkenaan kes Fatimah Tan dan Pulau Batu Putih. bagi kes fatimah Tan, saya hulurkan SN. malah sahabat dari PAS itu juga adalah pengedar SN dikedainya.
Bagi isu Pulau Batu Puteh mereka semunya setuju dengan pandangan saya kesilapan Malaysia menyerahkan isu ini kepada ICJ. apatah lagi selepas saya nyatakan kes2 yang telah dikendalikan oleh ICJ. malah ada yang menambah, kedaulatan bilad Islam wajib dipertahankan hatta dengan jihad oleh negara.

apabila saya menceritakan ketidaksetujuan sesetengah individu di ukhwah.com ini, secara spontan ada yang menjawab " dia serang enta pasal enta bawa Hizbut Tahrir, takkan lah orang PAS boleh setuju bawa kes ini ke ICJ, ngarut saja". saya tak tahulah apa pendirian orang tersebut, UMNO ke PKR.

entahlah, apa dalam isi hati kita, hanya kita dan Allah sahaja yang tahu. sabda nabi: "tidak masuk syurga orang yang ada sezarah sifat sombong.... sombong adalah menolak kebenaran dan menghina manusia"


p/s: saya memang tak sangka kalau ada penyokong gerakan Islam setuju bawa kes ke ICJ, tapi kalau UMNO, MCA, MIC, DAP tak pelik lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-06-08 09:36


rentetan analisis berkenaan pulau batu puteh.

boleh download pdf di sini

http://www.savefile.com/projects/808644365


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-06-08 17:59


Usul Pulau Batu Puteh yang dibawa Salahuddin ditolak Speaker Dewan Rakyat
Wan Nordin Wan Yaacob
itu | May 27, 08 | 11:56:06 am MYT

KUALA LUMPUR, 27 Mei (Hrkh) - Usul tergempar di bawah Perkara 18 (1) yang dibawa Salahuddin Ayub (PAS-Kubang Kerian) ke Dewan Rakyat mengenai kes Pulau Batu Puteh ditolak Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia meskipun beberapa kali ditegaskan Salahuddin supaya ia dibahaskan.

Salahuddin yang bangun membacakan usul itu tidak berpuas hati dengan alasan Pandikar yang enggan membenarkan usul itu untuk dibahaskan.

Bagi Salahuddin perkara itu perlu dibahaskan kerana ia adalah soal kedaulatan dan keselamatan negara.

"Saya bangun merayu dan menggunakan pelbagai peraturan mesyuarat di bawah perkara 18 (1) 3B, saya merayu demi rakyat Malaysia, demi maruah dan kedaulatan negara supaya usul ini diambil perkiraan oleh Dewan Rakyat.

"Biarlah negara mencacatkan sejarahnya sendiri apabila Parlimen hari ini membincangkan soal kedaulatan negara yang terlepas kepada Singapura ini, ini soal kedaulatan saya tidak akan duduk selagi ia tidak dibincangkan," ujarnya dengan nada yang tegas.

Menurut Salahuddin, perbahasan usul ini amat penting bagi Parlimen merakamkan penjelasan bagaimana kegagalan dan kelemahan pasukan pembela kerajaan dalam menyediakan bahan bukti dalam membawa kes Batu Puteh ke Makhamah Antarabangsa (ICJ).

Beliau mahu pengajaran dalam kes Pulau Batu Puteh diambil iktibar oleh kerajaan kerana kes yang serupa (tuntutan sempadan dengan Singapura) juga akan berulang selepas ini.

Bagaimanapun Speaker Dewan Rakyat enggan membenarkan Salahuddin meneruskan usul itu untuk dibahaskan di Dewan Rakyat.

Timbul kekecohan sebelum itu apabila Salahuddin beberapa kali bangun mendesak budi bicara Speaker Dewan Rakyat meluluskan usul tersebut untuk dibahaskan.

Beberapa ahli Parlimen Pakatan Rakyat bangun untuk menyokong usul itu apabila Salahuddin meminta sekurang-kurangnya 15 orang ahli Dewan Rakyat bangun bagi menyokong permintaannya di bawah Perkara 18 (1) 3B.

Antara yang bangun semua ahli Parlimen PAS termasuk, Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena); Dr Mohd Hayati Othman (PAS-Pendang) dan Pakatan Rakyat yang lain antaranya dari DAP dan KeADILan.

Kedengaran suara-suara sinis dari ahli Parlimen Pakatan Rakyat memperli ahli-ahli Parlimen BN yang enggan bangun menyokong usul itu untuk dibahaskan.

Namun akhirnya usul itu tetap ditolak Speaker Dewan Rakyat dari dibahaskan.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 17:35


Pada 28-05-08 22:53 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


ustaz ibnu musa pasti faqih bab seperti. apa tindakan para khalifah jika wilayah Islam jatuh ke tangan puak kuffar? atau adakah syariat selain Islam dalam menghadapi status kedaulatan?

Firman Allah...
Apakah mereka mempunyai sembahan-sembahan selain Allah yang mensyariatkan untuk mereka agama yang tidak diizinkan Allah? (QS al-Syura : 21     

Buat rdwira, ustaz ibnu muza dan rashdin,
apakah pada pengetahuan tuan2 penyelesaian yang ditunjukkan Islam bagi menghadapi masalah Batu Putih? ICJ ke?

"apa tindakan para khalifah jika wilayah Islam jatuh ke tangan puak kuffar?" wuzaraa ni faham tak apa isunya di sini? :berfikir:

isunya di sini bukannya Singapura ceroboh Malaysia dan rampas pulau batu puteh dari kita, tapi kedua2 negara bertikai berkenaan hak ke atas pulau tu, kedua2 negara mengaku itu hak masing-masing, dan masing-masing ada hujah dan bukti tersendiri.

saya tak kata saya setuju Malaysia rujuk kepada ICJ, tapi wuzaraa yang cakap berapi2 kata tindakan tu salah, jadi apa tindakan yang betulnya? apa tindakan HT? apa saranan HT? di mana HT ketika Malaysia hilang hak ke atas pulau tu?

seingat saya Singapura diberikan hak ke atas pulau batu puteh berdasarkan 3 justifikasi: (1) surat dari SUK Johor kepada British yang menafikan tuntutan ke atas pulau batu puteh; (2) dalam peta Malaysia sebelum 1979 pulau batu puteh tiada dalam negara kita; dan (3) saya lupa, sesiapa yang tahu boleh tambah.

sebab itu, kehilangan hak kita ke atas pulau batu puteh bukan hanya kerana singapura semata-mata, saya setuju mereka memang samseng terutama dengan Malaysia, tapi kekalahan kita juga adalah atas kesilapan pemimpin kita yang terdahulu dan juga yang sekarang ni...

so, wuzaraa dah faham ke tidak ni apa soalan yang sahabat2 tanya di atas? silalah kongsikan kebijaksanaan anda dan HT dengan kami ye, bukan hanya mengkritik.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 08-06-08 15:25


Saya tak dapat nak bayangkan suatu hari nanti Singapura buat latihan tentera dekat pulau Batu Puteh...Komando singapura turun dari helikopter menggunakan tali... :-o


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-08 16:00


salam..

apa lah bising-bising.....barang yang lepas dikenang tiada guna..kalau ini satu kesilapan, maka semua cuba ambil pengiktibaran darinya...

kalau tegang kat forum ni pun...boleh ambik balik pulau batu putih tu ke ?
rasanya isu pemanasan global lebih perlu diberi penekanan....yang mana kesan pemanasan global ini boleh menenggelamkan pulau batu puteh yang menjadi rebutan tu........bukan pulau B.putih saja....pulau pinang pun boleh arwah tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 09-06-08 15:20


Pada 25-05-08 20:08 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

konflik ini berlaku disebabkan oleh kerajaan kita yang telah menghadiahkan singapura kepada lee kuan yeu pada tahun saya tak pasti..perjanjian itu memisahkan malaysia dan singapura..

dari situlah titik mula konflik pulau iini berlaku..dengan rakusnya pihak kerajaan suatu masa dahulu memberi dengan mudah dan senang singapura kepada china...so dosa2 itu belum lagi dituntut oleh rakyat...so jangan lah puas sekadar middels rock sahaja...akan ku tuntut sampi akhirat bumi singapura itu..wassalamm...


pada tahun 1965...nak tuntut singapura buat apa, bumi Allah tu kan luas...


rdwira:
sekadar bertanya...

adakah singapura tu terlepas dari malaysia ?? atau malaysia memang melepaskan singapura untuk ditadbir sendiri ??

siaapa ada fakta boleh kongsi bersama disini ...

terima kasih..


malaysia yang melepaskan singapura untuk tadbir sendiri, sebab tu dipanggil republic of singapore.....nak tau lebih pergi wiki

apa yang lepas tu biar yang lepas, nak cakap-cakap lagi pasal hukum khilafah lah HT lah, pulau batu putih tu tkkn dapat balik pun...

anyway...saya memang percaya pada hadith yang mengatakan memang kita patutnye menggunakan sistme khilafah...dan kita semua umat islam, memang nak gunakan sistem tu....TAPI, awak tanya lah paklah Kenapa dia tak kai sistem tu?sebab kalau saya seorang nak gunekan sistem ni tapi tak disupport oleh goverment it sound soooo IMPOSSIBLE...dan i wonder....malaysia ni negara islam ke???i dont tink so....


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 12-06-08 09:13


!!! QUOTE !!!

"apa tindakan para khalifah jika wilayah Islam jatuh ke tangan puak kuffar?" wuzaraa ni faham tak apa isunya di sini?

isunya di sini bukannya Singapura ceroboh Malaysia dan rampas pulau batu puteh dari kita, tapi kedua2 negara bertikai berkenaan hak ke atas pulau tu, kedua2 negara mengaku itu hak masing-masing, dan masing-masing ada hujah dan bukti tersendiri.

saya tak kata saya setuju Malaysia rujuk kepada ICJ, tapi wuzaraa yang cakap berapi2 kata tindakan tu salah, jadi apa tindakan yang betulnya? apa tindakan HT? apa saranan HT? di mana HT ketika Malaysia hilang hak ke atas pulau tu?

seingat saya Singapura diberikan hak ke atas pulau batu puteh berdasarkan 3 justifikasi: (1) surat dari SUK Johor kepada British yang menafikan tuntutan ke atas pulau batu puteh; (2) dalam peta Malaysia sebelum 1979 pulau batu puteh tiada dalam negara kita; dan (3) saya lupa, sesiapa yang tahu boleh tambah.


salam...
pertikaian ini timbul apabila akhi rdwira mempertikai kritikan saya terhadap tindakan kerajaan menjadikan ICJ sebagai 'qadhi' dalam isu pertikaian berkenaan hak pulau2 tersebut dengan singapura. yang saya sedih, rdwira menuntut khilafah dari saya, walhal beliau juga wajib menegakkan khilafah. saya faham, yang dimaksudkan rdwira adalah pendirian bahawa khilafah diperlukan untuk menyelesaikan masalah ini.

kemudian,saya jelaskan bahawa salah dari segi syara' menjadikan ICJ, sebuah badan kufar, sebagai qadhi. juga saya sertakan website icj yang menyenaraikan kes2 yang telah dikendalikan ICJ. datang pula saudara eniliana. bacalah sendiri apa tulisan dibawah ini.dia berpandagan ikut logik, waduh akal manusia nak menewaskan hukum Allah.

!!! QUOTE !!!

menaip...bercakap ... memang mudah... memang hebat.. memang terbaik..

saya rasa apa yang rdwira maksudkan tu adalah mengikut logik keadaan..

memang lah yang terbaik itu bukan apa yang dibuat tapi kalau setakat cakap sajaa... sepanjang saya kenal dengan encik rdwira ni,dia lebih dari boleh sebenarnya...

*dan yang paling penting soalan beliau selain dari ICJ,kaedah apa yang boleh dipilih... yang LOGIK untuk DIBUAT.....macam tak terjawab saja...
sistem khilafah kalau boleh dilaksanakan... buat sekarang.... bukan sekadar berkompang di forum


dan ustaz ibnu musa, bertanyakan penyelesaiannya, walhal telah saya jelaskan. untuk penjelasan lanjut, perlu dijelaskan disini walaupun Malaysia buka negara Islam, bukan bermaksud kerajaan Malaysia terlepas dari melaksanakan hukum Allah. Pemerintah hari ini tetap wajib melaksanakan semua hukum Islam, termasuk dalam isu pertikaian pulau batu putih. jangan kita fikir, disebabkan malaysia bukan negara Islam, maka Malaysia boleh mengambil tindakan mengikut konteks dunia sekular hari ini.

ye saya tidak nafikan, mengikut konteks ideologi sekular kapitalisme hari ini, menyerahkan kepada ICJ adalah penyelesaian yang dianggap 'terbaik', 'demokratik' dan 'paling rasional'. itu adalah cara fikir sekular.

sepatutnya kita sama-sama setuju haram hukumnya Malaysia menjadikan ICJ sebagai qadhi walaupun malaysia bukan negara Islam. sebagai pendakwah, kita bukan pembuat polisi negara tetapi kita menyeru kepada ummat supaya menuntut kepada pemerintah yang melaksanakan hukum kufr hari ini untuk kembali kepada hukum Allah swt.

sebab itu saya tanyakan sebelum ini, tentang makna dan hukum2 berkenaan daulah islamiah, khilafah dan bilad islam. tanpa pemahaman yang jelas tentang perkara2 tersebut, sangat sukar untuk kita memahami pandangan Islam dalam masalah ini.

Malaysia adalah bilad Islam, iaitu tanah milik orang Islam, belum lagi jadi darul/daulah islamiah.
secara ringkas daulah islam adalah wilayah yang:
1)melaksanakan seluruh hukum Islam
2) keamanan mutlak milik islam. sebagai contoh tak terikat dengan mana-mana badan kufur seperti PBB, WTO dll
     ---->>> boleh PM saya untuk huraian dan dalil

khilafah adalah bentuk pemerintahan islam, bukan persekutuan, demokrasi berlembagaaan, monarki atau mana-mana bentuk pemerintahan dalam sistem kapitalisme.
sepertimana solat identik dengan Islam, ibnu khaldun menyatakan khilafah identik dengan darul islam.
     ---->>> boleh PM saya untuk huraian dan dalil

manakala, bilad islam adalah tanah milik ummat islam sama ada:
a) ia memang daulah islamiah
b) tanah ummat islam tetapi tidak menerapkan hukum islam, seperti malaysia, indon, kuwait, arab saudi
c) tanah yang asalnya milik ummat islam tetapi telah dirampas oleh orang kafir seperti singapura, cordova, selatan filipina, serbia, palestin

hukumnya adalah wajib untuk menyatukan seluruh biladul muslimin hari ini dalam sebuah daulah khilafah islamiah termasuk singapura dengan pulau batu putihnya sekali. malaysia walaupun sebuah pemerintahan kufur, tetap tidak berhak sama sekali menyerahkan penghakiman tersbeut kepada ICJ.

apatah lagi setelah Pak Lah dan konco2nya melaung2kan Malaysia Negara Islam, Islam Hadhari etc... maka wajib menjadikan dakwah sebagai polisi luar negara. kita lihat darul muhajirin di madinah sentiasa berkembang luas dengan dakwah islam. dan sekiranya dakwah di halang, maka jihad adalah penyelesaiannya. Masalah dakwah dan jihad ini adalah perkara qathi'e, janganlah kita mempertikaikannya, apatah lagi merasakan ia tidak relevan hari ini.

semoga sama-sama mendapat pencerahan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:45


Pulau Batu Puteh - Singapura dapat Pulau, Malaysia dapat Batu dan berPuteh mata...

p/s: Lepas ni kerajaan Malaysia boleh buat tandas awam kat Batuan Tengah....


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.182551 saat. Lajunya....