Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Apa-apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hasil tindakan kita pada masa lalu
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
MTMKi: 19 jam, 52 minit yang lalu
Kang: 1 hari, 20 minit yang lalu
muslimiman: 7 hari yang lalu
ucu_nuriman: 11 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Novel Tautan Hati..


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Novel Tautan Hati..

Please Mendaftar To Post


Oleh Novel Tautan Hati..

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 11:29


Assalamualaikum sahabat-sahabat semua

Nak tanya..siapa kat sini yang dah baca novel Tautan Hati karya Fatimah Syarha Mohd. Noordin keluaran Telaga Biru??

apa pendapat antum, best tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 12:37


menarik juga jalan ceritanya.... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

humyra_mz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.02.2007
Ahli No: 28525
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 14:18


belum habis baca lagi...baru start sikit...kawan-kawan ramai syorkan.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For humyra_mzProfil   Hantar PM kepada humyra_mz   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 18:15


cerita lah sikit serba sikit tentang novel ni..

saya nak tau juga..itu pun kalau kalian tak kisah

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 18:35


salam..

tautan hati..
kisah seorang muslimah yang berjuang dalam mendapatkan cinta menerusi halaqoh cinta Ilahi..berjuang dalam memenangi hati sahabat-sahabat yang dijadikan sebagai mad'unya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 18:38


macam menarik bunyinya... mana ana boleh dapatkan ye:?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 18:39


I wish to have one...tunggu bulan depan dapat duit dari abah, nak beli ..hihi... :bunga:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 18:47


dekat MPH hari tu saya tengok dah ada...tapi time tu beli novel lain
hmm...sekarang dah da kat pasaran...
rasanya senang dapat kat kedai2 buku terkemuka

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-04-08 22:00


na'am...buku ni senang nak dapatkan..best sangat jalan ceritanya..penuh dengan hikmah dan pengajaran tentang ukhwah dan cinta yang berasaskan syariat..subhanallah..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 22:07


sesuai bagi muslimin dan muslimat.......

novel ni menjentik hati ana untuk terus bersangka baik dan muasabah diri sendiri....

dan selalu manalog dalaman tentang hubungan kita dengan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 00:38


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 29-04-08 18:39


I wish to have one...tunggu bulan depan dapat duit dari abah, nak beli ..hihi...



akak nak pnjam ke?nanti ana bawa masa kita p talk nisa'.best sangat-sangat novel ini.mmbawa diri ini kembali berpijak di alam nyata dr alam keindahan ciptaan mnusia..mntarbiah diri ini yang semakin lemah mnghdpi dugaanNya..alhamdulillah..:bunga:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 05:29


Pada 30-04-08 00:38 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!


akak nak pnjam ke?nanti ana bawa masa kita p talk nisa'.best sangat-sangat novel ini.mmbawa diri ini kembali berpijak di alam nyata dr alam keindahan ciptaan mnusia..mntarbiah diri ini yang semakin lemah mnghdpi dugaanNya..alhamdulillah..:bunga:


Pinjam tu boleh jugak..tapi nak buat simpanan sendiri pun nak jugak..erm....sebab tau saja lah..akak ni bukan ada masa sangat nak baca directly... tapi boleh juga pinjam...dan nanti akak tetapi jugak nak beli...syukron nurzatul :welcome:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 06:57


hmm....kalau macam tu saya pun nak beli 1 lah juga..
terima kisah semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 09:38


boleh tak citekn lebih lanjut tentang novel ni,,,


p/s: kawan-kawan semua dah baca belum novel politik: DARI BEIRUT KE JURUSALEM...novel dah lama keluarannya...

menarik sangat dan memberitahu kita keadaan yang sebenar

Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 10:11


DARI BEIRUT KE JURUSALEM..

novel ni pula tentang apa ye?
penulisnye siapa dan keluarn apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 10:11


menarik sangat. banyak ilmu untuk hati yang sentiasa berbolak balik. kekuatan cinta kepada Allah, ukhwah sesama sahabat untuk mengajak menuju ke jalanNya. penuh dengan suka duka dalam membina halaqah untuk menegakkan Islam. Cerita tentang kekeluargaan yang berpecah dan akhir nya bersatu namun ada tragedi yang berlaku. sedih sangat...banyak dugaan dan halangan yang perlu ditempuhi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 11:09


Assalamualaikum

ya..best sangat cerita ni...buat hati makin kuat untuk mencari cinta Ilahi..alhamdulillah,Allah gerakkan hati ana baca novel "seindah mawar berduri" dan "tautan hati"..Allah bagi hidayah melalui hasil karya ukhti Fatimah Syarha..dan pertama kali ana buat keputusan mengejut dalam hidup ana..moga Allah meredhai...amin..

"Wajiblah cinta-Ku bagi orang-orang yang berkasih sayang kerana-Ku"
Hadis Qudsi

~ Bertemu cinta dalam halaqoh~
hidup lebih indah terarah,
menyulam tautan hati kerana Allah,
terpaterilah ikatan akidah.


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-04-08 13:05


Assalamualaikum
dah baca....tapi, actually...tajuk ni dah ada sebenonye.... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 12:02


salam..lagi satu novel yang ana sarankan ialah novel salju sakinah dari ustaz zaid akhtar.ana baru habis baca.best juga sebab mnceritakn pngalaman pelajar di rantauan beserta dugaan yang dihadapinya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 15:50


sekarang kak timah ada novel baru,,syabab musafir kasih..ada sp2 daa baca?

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

akhwat
Warga Rasmi
Menyertai: 01.05.2008
Ahli No: 33403
Posting: 5
Dari: perak

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-05-08 17:37


salam
novl habiburrahman best..salah satunya pudrnya pesona cleoptra..nvl psiko islam.baik untuk jiwa.he

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhwatProfil   Hantar PM kepada akhwat   Quote dan BalasQuote

mumtaz89
Warga Rasmi
Menyertai: 30.04.2008
Ahli No: 33393
Posting: 5

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 16:36


cerita yang menarik..,nvl pudrnya cleoptra 2 best ke..,belum baca ag...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mumtaz89Profil   Hantar PM kepada mumtaz89   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 18:01


novel salju sakinah dan syabab musafir kasih saya dengar best jugak...
sapa ada baca novel SETEGUH KASIH AINA NAJIHAH?
hmm...apa pendapat antum?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-05-08 15:45


Assalamualaikum
huh..dah beli semalam..Syabab Musafir Kasih..belum start lagi membacanya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 15:53


ni kalau ramai pemkinat boleh buat bisnes ni.... hehe..
nak jadi pengedarlah.....:-D
siapa yang nak jadi pgedar ana???

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 15:59


hmph.. saya bab-bab novel ni lah yang paling tak rajin sekali...

tapi dah ramai sangat dah baca.. lepas itu puji2 pulak. rasa ketinggalan pulak kalau saya tak ambik tahu... dah pinjam dah novel Tautan Hati tu.. dari library MBPJ... tapi tak start baca lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 16:09


Pada 15-05-08 15:59 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmph.. saya bab-bab novel ni lah yang paling tak rajin sekali...

tapi dah ramai sangat dah baca.. lepas itu puji2 pulak. rasa ketinggalan pulak kalau saya tak ambik tahu... dah pinjam dah novel Tautan Hati tu.. dari library MBPJ... tapi tak start baca lagi...
uucp://www.telagabiru.net.my/index/index.php?option=content&task=view&id=165



Asiah Yusra , namanya seindah peribadinya. Dirinya begitu istimewa terutama di kalangan rakan-rakannya yang begitu memerlukan madu dakwah untuk disajikan sebagai manisan kehidupan mereka.

Pelbagai langkah dakwah yang diatur pada awalnya sentiasa dilanggar badai yang sengaja dihembus iblis sebagai penghalang usaha murninya. Namun, halangan-halangan tersebut dipandang Asiah Yusra hanyalah cabaran kecil yang telah ditentukan Allah s.w.t. sebagai bukti betapa Allah s.w.t. mengurniakan cabaran tersebut hanya kepada hamba-Nya yang dikasihi.

Berputus asa seakan-akan tidak wujud dalam kamus hidupnya. Begitulah tingginya tahap keimanan serta kecekalan gadis dari Taman Islam ini. Lagaknya seakan-akan pahlawan silam terunggul Solahuddin Al-Ayyubi. Imtisal, Hana, Laiyyinul Harir, Muslimah (Christine), Wildan dan Aisya Bazella ditaklukinya dengan senjata halaqoh beserta keikhlsan yang menggunung dengan harapan sahabat-sahabatnya itu dapat bergerak seiring dengannya ke jalan yang diredhai.

Setiap dari mereka mempunyai masalah yang tersendiri. Imtisal dengan tragedi keluarga yang tak berkesudahan, Hana pula merupakan mangsa keadaan apabila dijodohkan dengan pemuda yang bukan menjadi pilihan hatinya manakala Layyinul Harrir pula hanyut dalam arus percintaan sesama insan yang tidak menjanjikan sebarang kebaikan yang hakiki.

Wildan (adik Imtisal) pula merupakan anak gadis yang sering memberontak dek kerana latar belakang keluarganya yang porak peranda manakala Muslimah (Christine) dengan pegangan Kristian yang menebal dan sentiasa menyampaikan ajaran pegangannya dengan cara yang tersendiri. Aisya Bazella pula anak gadis kota yang pengisian hidupnya hanyalah dipenuhi dengan maksiat dan akhirnya terkulai layu di pangkuan haiwan jantan bertopengkan manusia.

Walaupun sahabat-sahabatnya itu hadir dari latar-belakang yang berbeza dan penuh pancaroba, Asiah Yusra tidak pernah menganggap mereka sebagai satu beban yang menyusahkan. Sebaliknya, dia percaya dengan proses tarbiah yang berkesan, mereka bukan sahaja boleh diubah, tetapi juga berpotensi untuk menjadi penyambung usahanya dalam menyebarkan dakwah Islamiyyah kepada mereka yang memerlukannya.

Ketika gigih menyebarkan dakwah, Asiah Yusra yang sentiasa mendapat sumber inspirasi dari sahabat sejatinya Elya Khadeeja, didatangi satu lagi cabaran duniawi apabila dirinya mendapat perhatian Umar al-Mujahid dan al-Banna, dua pemuda soleh yang juga berasal dari Taman Islam.

Namun, berkat keimanan yang tinggi serta kepercayaan yang menyeluruh bahawa hanya Allah s.w.t. sahaja yang wajar dicintai, Asiah Yusra tetap meneruskan usahanya dalam bidang tarbiah di samping bertawakkal serta menyerahkan sepenuhnya kepada yang Esa agar dianugerahkan pasangan hidup yang boleh membawanya ke jalan Allah s.w.t.


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-05-08 16:19


bestnya novel ni..kak shye..rugi pinjam saja..buat koleksi baru best..sebab novel ni memang best..bagi 10 bintang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 16:31


Pada 15-05-08 16:19 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

bestnya novel ni..kak shye..rugi pinjam saja..buat koleksi baru best..sebab novel ni memang best..bagi 10 bintang..


saya actually lebih minat beli buku2 non-finction yang membincangkan tentang ilmu psikologi, motivasi, relationship, personaliti dan etc :D

novel2 ni pinjam jeq... :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-05-08 16:35


Pada 15-05-08 16:31 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-05-08 16:19 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

bestnya novel ni..kak shye..rugi pinjam saja..buat koleksi baru best..sebab novel ni memang best..bagi 10 bintang..


saya actually lebih minat beli buku2 non-finction yang membincangkan tentang ilmu psikologi, motivasi, relationship, personaliti dan etc :D

novel2 ni pinjam jeq... :D



hehe..bagus2..stawberry pun tengah tanamkan minat pada buku2 macam tu..to be a good teacher :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 16:48


kat sini boleh boleh tengok sinopsisnye... http://buku2008.wordpress.com/tautan-hati/

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 16:53


Pada 02-05-08 18:01 , aierah_me posting:

!!! QUOTE !!!

novel salju sakinah dan syabab musafir kasih saya dengar best jugak...
sapa ada baca novel SETEGUH KASIH AINA NAJIHAH?
hmm...apa pendapat antum?


SETEGUH KASIH AINA NAJIHAH tu novel apa?sapa penulis?keluaran?macam best saja..

Syabab musafir kasih belum lagi jumpa..uhuk! :-( Salju sakinah tu Kak Fatimah jugak ke yang karang?


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-05-08 17:06


Assalamualaikum
nak ke Nuranys? saya boleh tolong belikan...Salju Sakinah tu bukan karangan Faisal Tehrani ke?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 20:34


salamun alaik,
novel salju sakinah 2 karya ustaz zaid akhtar lah.kan ada beritahu sebelum ini..
novel syabab musafir kasih da beli tapi tak sempat lagi nak baca sebab tengah nak abiskan buku "lah Tahzan".beli dalam 3 edisi kecil tapi baru baca masuk edisi ke2..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sss_89
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27711
Posting: 82
Dari: mana-mana saja

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-05-08 23:47


wah...kak timah wak novel baru da...nak beli..nak beli....syabab musafir kasih.....mesti best nh.... :terliur:


-----------------
~sAlAm UkHwAh~
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sss_89Profil   Hantar PM kepada sss_89   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 01:44


Pada 02-05-08 16:36 , mumtaz89 posting:

!!! QUOTE !!!

cerita yang menarik..,nvl pudrnya cleoptra 2 best ke..,belum baca ag...


best dik..
bukunye nipis saja...
ada 2 cerita.. tapi bagus untuk santapan minda...:welcome:

p/s: kawan ismi yang kristian pun suka bacanya... walaupun banyak pertanyaan lepas tu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 11:22


Pada 15-05-08 23:47 , sss_89 posting:

!!! QUOTE !!!

wah...kak timah wak novel baru da...nak beli..nak beli....syabab musafir kasih.....mesti best nh.... :terliur:




nak buat tempahan kat sini boleh..
http://buku2008.wordpress.com/syabab-musafir-kasih/
:-D :-D :-D :sopan:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 11:56


Pada 15-05-08 20:34 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik,
novel salju sakinah 2 karya ustaz zaid akhtar lah.kan ada beritahu sebelum ini..
novel syabab musafir kasih da beli tapi tak sempat lagi nak baca sebab tengah nak abiskan buku "lah Tahzan".beli dalam 3 edisi kecil tapi baru baca masuk edisi ke2..huhu..




novel semua 2 ana da ada dan da baca,,banyak lagi buku tak habis lagi,,baru nak habis,,ada saja publisher bagi hadiah buku terbaru,,huhuhuu,,bila nak bcnye,,tunggu keluaran syarikat ana,,mY alquran...hehhhe..sory salah ruang..cuma nak promosi saja,,hehee..syabab musafir kasih sp yang c,,,maybe ada keinginan nak pergi syria...kalau salju sakinah pula,,may rasa kat brada di jordan,,,tautan hati kalau baca tapi tak naik bulu roma,,,tak ada penghayatan lah jawabnya tu,,hehehehe,,novel2 tu ada aura tersendiri..ustaz ana suruh cari novel sekitar tahun 70an,,dia tak ingat siapa pnulisannye,,tajuknya pinang nan sebatang,,novel dakwah juga....bila kat bxc novel ada 1 prassaan yang lain,,,ada phyatan,,tulisan itu iklas dr pnulis dalam mnyampaikan methodnye dakwah mlalui novel,,ana tau pun dr seorang ustaz dr penerbit buku mana entah,,lupa pula....apa-apa pun ana puas hati dengan novel yang dihadiahkan dan dibeli oleh ana selama ni...so semarakan dunia dakwah melalui novel...........



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sss_89
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27711
Posting: 82
Dari: mana-mana saja

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-05-08 21:03


Pada 16-05-08 11:22 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-05-08 23:47 , sss_89 posting:

!!! QUOTE !!!

wah...kak timah wak novel baru da...nak beli..nak beli....syabab musafir kasih.....mesti best nh.... :terliur:




nak buat tempahan kat sini boleh..
http://buku2008.wordpress.com/syabab-musafir-kasih/
:-D :-D :-D :sopan:



tak apa lah akhi.... nak pergi beli kat kedai buku....
syukran...... ;-)


-----------------
~sAlAm UkHwAh~
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sss_89Profil   Hantar PM kepada sss_89   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 21:55


yup..betul tu..
SALJU SAKINAH karya USTAZ ZAID AKHTAR
SYABAB MUSAFIR KASIH karya FATIMAH SYARHA
SETEGUH KASIH AINA NAJIHAH karya DINA NAJAT

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 01:12


salamun alaik..
lagi satu novel ana nak share.tajuk seindah dafodil karya ummi kalthum.novel ini merupakan sebuah diari kehidupan.berkisar tentang pelajar medic yang belajar di rantau org.dia berusaha mmpertahankn budaya timur dan nilai2 islami dalam dirinya.boleh tahan.tapi tak boleh lwn novel tautan hati.hehe.sempit abiskn novel ini masa dalam train semalam.hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 01:11


novel tautan hati berjaya memaut hati saya
novel ini digarap dengan baiknya
sesiapa yang belum membaca novel ini saya amat2 mengesyorkan terutama untuk golongan muslimah
terima kasih kepada semua yang memberi komen

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 01:43


salamun alaik..
buku syabab musafir kasih pun seronok.mngisahkn anak yatim.sedih & agak meruntun perasaan pada permulaan.akhrnya wtk utama beroleh kjayaan walopun dihina pada waktu kecil..pernah baca tak buku "tentang cinta"karya ustaz pahrol mohd juoi.buku motivasi bagi remaja2.da lama di pasaran.saja ana nak sarankn pada remaja2 yang masih tercari2 matlamat hidup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 10:04


mesti best kalau baca kan..
ana memang minat baca novel...
iyalah lagipun dah lama tak muhasabah diri..
asyik baca novel hiburan saja...
nanti nak cuba dapatkan novel ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 11:34


Novel tautan hati...
sungguh indah karangannya...

Cinta Allah, cinta yang Utama,
segala perilaku diikat dengan hukum Allah...

kerana apa? cinta yang dicari hanya Cinta Allah semata...
bukan cinta dunia yang melalaikan....

kerana yang diidamkan redha Allah dan syurganya di Akhirat kelak

prolog ana selepas membaca tautan hati- tika bersendirian

Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 11:48


saya memang pencinta buku dan novel..
kadang-kadang tak menilai harga pun..janji sebab suka! beli saja..

tapi..jujurnya, novel cinta islamik (kalaulah boleh dilabelkan begitu..)
macam tautan hati..syabab ke.. bukan terletak ranking yang tinggi untuk dibeli apatah lagi nak dijadikan koleksi peribadi..

itu pendapat peribadi sendiri.. baca tetap baca.. tapi Allah sahaja yang tau, hati dan perasaan ku kala itu..
that's why banyak buku cinta islamik ni bagi hadiah saja kat kawan macam ayat-ayat cinta.. bila hati bertasbih.. sebab tak berkenan lah..baca untuk tau sahaja..

kadang-kadang penulis novel pun mempengaruhi pembacaan..apatah lagi kalau penulis buku itu kita kenali.. realitinya, tak sama bagaikan isi yang dikarang!

ampun maaf...sekali lagi ulangan..ini pendapat peribadi! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 12:45


Salam
pada ana novel2 seperti ini sangat baik....
Kenapa?

banyak uslub2 yang sesuai digunakan dalam menjalankan gerak kerja dakwah....

tapi bukan nak ambe tentang kisah cintanya :-P

kak rumaishaa kenal ya penulisnya ? :-D

dengar apa yang dikata, fikir apa yang ditulis,
tapi ingat, kalau yang dilakukan bertentangan dengan syariat jangan diikuti :jangan:


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 12:51


Pada 30-04-08 10:11 , aierah_me posting:

!!! QUOTE !!!

DARI BEIRUT KE JURUSALEM..

novel ni pula tentang apa ye?
penulisnye siapa dan keluarn apa?


ini buku tulisan Dr. saudara/i; Swee Chai...sukarelawan bulan sabit merah yang bertugas di Palestine semasa pembunuhan beramai-ramai di syabra dan syatila....ini adalah catatan pengalaman beliau selama bergaul dengan orang2 Palestine dan sebagai saksi yang melihat sendiri peristiwa tersebut...bacalah, anda pasti menangis untuk saudara di Palestine...dan anda juga pasti kagum dengan Perempuan Kristian ini (penulis) atas kemanusiaannya yang tinggi

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 13:00


!!! QUOTE !!!

saya memang pencinta buku dan novel..
kadang-kadang tak menilai harga pun..janji sebab suka! beli saja..

tapi..jujurnya, novel cinta islamik (kalaulah boleh dilabelkan begitu..)
macam tautan hati..syabab ke.. bukan terletak ranking yang tinggi untuk dibeli apatah lagi nak dijadikan koleksi peribadi..

itu pendapat peribadi sendiri.. baca tetap baca.. tapi Allah sahaja yang tau, hati dan perasaan ku kala itu..
that's why banyak buku cinta islamik ni bagi hadiah saja kat kawan macam ayat-ayat cinta.. bila hati bertasbih.. sebab tak berkenan lah..baca untuk tau sahaja..

kadang-kadang penulis novel pun mempengaruhi pembacaan..apatah lagi kalau penulis buku itu kita kenali.. realitinya, tak sama bagaikan isi yang dikarang!

ampun maaf...sekali lagi ulangan..ini pendapat peribadi!


tak mengapa...masing-masing ada pendapat sendiri. bagi saya, novel begini dapat memnyampaikan dakwah scara berhemah.sambil baca sebuah cerita..kita dapat ilmu.hehe..

mungkin Rumaisha boleh bdgkan buku agama,dakwah dll yang bagus untuk tatapan remaja masa kini.. :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 13:02


!!! QUOTE !!!

mungkin Rumaisha boleh bdgkan buku agama,dakwah dll yang bagus untuk tatapan remaja masa kini..


mungkin Rumaisha boleh cadangkan buku agama,dakwah dll yang bagus untuk tatapan remaja masa kini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

zaira_atiera
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2006
Ahli No: 27404
Posting: 5
Dari: wilayah ilmu ke jelapang padi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 21:05


..belum baca habis lagi..tapi setakat m/s 56nih..da bjaye buat saya nangis lah...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaira_atieraProfil   Hantar PM kepada zaira_atiera   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 03:14


Huh...? Ramai yang kata buku ni bagus.Buku ni memang ada bagusnya, tapi bagi aku buku ni tak berapa best. Ni komen aku:

~Penggunaan nama watak yang terlalu kompleks (bukan nama stendet rakyat malaysia) menyebabkan pembaca (aku) merasa agak sukar membayangkan suasana dengan watak buku tu.
~Jalan cerita terasa agak berterabur sikit. Kadang-kadang ada scene yang terlalu panjang (macam penulis tengah banyak idea), dan kadang-kadang ada yang terlalu pendek (macam penulis tak ada idea, maka penulis 'melarikan diri').
~Penulis cuba mencampur adukkan alam realiti dengan fantasi. Kekadang terasa jalan cerita lojik, lepas itu kekadang jalan cerita jadi tak logik.
~Penulis macam nak masukkan semua 'ilmu' yang dia ada dalam kepala otak dalam novel tu. 'Moral' jalan cerita keseluruhan tak nampak apa yang sebenarnya ilmu yang nak disampaikan oleh penulis. ada jugak jenis ilmu yang "main agak-agak" (guna ayat Kang sikit... :-D).
~Kalau nak cari kelemahan memang banyak lagi. Kalau anda nak tau anda baca sampai habis baru tau kelemahan novel tu.

ps:- masa aku dok baca watak "Umar Mujahid", aku dok terbayang muka dia macam muka Umar Khalil sebab masing-masing ada nama umar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 08:38


!!! QUOTE !!!

kak rumaishaa kenal ya penulisnya ?
dengar apa yang dikata, fikir apa yang ditulis,
tapi ingat, kalau yang dilakukan bertentangan dengan syariat jangan diikuti


penulis tautan hati ialah junior sekolah dulu :)

!!! QUOTE !!!

mungkin Rumaisha boleh cadangkan buku agama,dakwah dll yang bagus untuk tatapan remaja masa kini..


hohoho.. novel-novel sebegini memang dah bagus untuk remaja hari ni.. sebelum ni, kita tak banyak pilihan untuk bacaan remaja muslim.. dan saya tak nyatakan pun novel ni tak best.. cuma pada pilihan saya, saya sukakan cerita yang lebih bercorak kehidupan di alam realiti dan kemanusiaan sejagat..saya sukakan penulis seperti azizi abdullah, abd.jalil ali,dr.danial, nisah hj haron, faisal tehrani, ramlee awang murshid..tapi, buku mereka memang agak 'berat' dan tak disukai oleh remaja.. :oops:

kalau nak buku yang nipis-nipis..PTS memang banyak pilihan.. ilmu pun bagus, penulis yang ada memang berbakat.. sebab kadang-kadang kita utamakan corak penulisan dan point yang diutarakan.. kalau berjela-sajalah hinggakan kita berkhayal dan berangan memang cepat tutup buku lah jawabnya.. contoh mudah macam buku Mr.Kang (bukan nak membodek ye..) bagus sangat..kemas dan suka tengok isi-isi yang dikembangkan.. :-D

ops.. jauh topik rasanya..:-p
pendek kata..pilihan masing-masing lah..apa yang suka dan tak suka..:welcome:

berbalik pada novel Tautan hati ni..
silala baca bagi yang belum baca.. dan buatla tafsiran sendiri dengan apa yang anda baca.. sebab org yang baca tapi tak dapat cakap apa yang dibaca, samalah jugak seperti org yang tidak membaca.. :sopan:


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 14:32


!!! QUOTE !!!

kalau nak buku yang nipis-nipis..PTS memang banyak pilihan.. ilmu pun bagus, penulis yang ada memang berbakat..


ye...saya sokong tu.PTS banyak buku best tapi saya lebih prefer telaga biru...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.151106 saat. Lajunya....