Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 14 jam, 32 minit yang lalu


Bincang Agama
Topik: Kesilapan dalam solat


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Kesilapan dalam solat

Please Mendaftar To Post


Oleh Kesilapan dalam solat

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 07:39


Listed below are the 7 Common mistakes usually we make in prayers



Mistake 1: Reciting Surat al-Fatiha fast without pausing after each verse.


The Prophet (SAW) used to pause after each verse of this surah. (Abu Dawood)
Mistake 2: Sticking the arms to the sides of the body, in rukoo' or sujood, and sticking the belly to the thighs in sujood.


The Messenger of Allah (SAW) said: "Let not one of you support himself on his forearms (in sujood) like the dog. Let him rest on his palms and keep his elbows away from his body." (Sahih Muslim) . The Messenger of Allah (SAW) used to keep his arms away from his body during rukoo' and sujood that the whiteness of his armpits could be seen (Sahih Muslim).

Mistake 3: Gazing upward during prayer.


This may cause loss of concentration. We are commanded to lower our gaze, and look at the point at which the head rests during sujood. The Prophet (SAW) warned: "Let those who raise their gaze up during prayer stop doing so, or else their sights would not return to them. i.e. lose their eyesight]." (Muslim)


Mistake 4 : Resting only the tip of the head on the floor during sujood.

The Prophet (SAW) said: "I am commanded to prostrate on seven bones the forehead and the nose, the two hands , the two knees, and the two feet." (Sahih Muslim) Applying the above command necessitates resting the forehead and the nose on the ground during sujood.

Mistake 5 : Hasty performance of prayer which does not allow repose and calmness in rukoo' or sujood.




The Messenger of Allah (SAW) saw a man who did not complete his rukoo' , and made a very short sujood ; he (SAW) said: "If this man dies while praying in this manner, he would dia upholding a religion other than the religion of Muhammad." Abu Hurairah (ra) said:

"My beloved friend, Muhammad (SAW) forbade me to perform postures of prayer copying the picking of a rooster; (signifying fast performance of prayer), moving eyes around like a fox and the sitting like monkeys ( i.e. to sit on thighs)." (Imam Ahmad & at-Tayalisi) The Messenger of Allah (SAW) said: " The worst thief is the one who steals from his own prayer." People asked, 'Messenger of Allah! How could one steal from his own prayer?' He (SAW) said: "By not completing its rukoo' and sujood." (At Tabarani & al-Hakim).

To complete rukoo' is to stay in that posture long enough to recite 'Subhana rabbiyal Adtheem' three times, SLOWLY, and 'Subhana rabbiyal-a'ala' three times, SLOWLY, in sujood. He (SAW) also announced: "He who does not complete his rukoo' and sujood, his prayer is void." (Abu Dawood & others)

Mistake 6 : Counting tasbeeh with the left hand


The Prophet (SAW) used to count tasbeeh on the fingers of his right hand after salah. Ibn Qudamah (ra) said: " The Messenger of Allah (SAW) used his right hand for tasbeeh." (Abu Dawood). The above hadeeth indicates clearly that the Prophet (SAW) used only one hand for counting tasbeeh. No Muslim with sound mind would imagine that the Prophet (SAW) used his left hand for counting tasbeeh. Aa'ishah (ra) said that the Prophet (SAW) used his left hand only for Istinjaa', or cleaning himself after responding to the call of nature. He never used it for tasbeeh. Yasirah (ra) reported: The Prophet (SAW) commanded women to count tasbeeh on their fingers.

The Messenger of Allah (SAW) said: "They (the fingers) will be made to speak, and will be questioned (on the Day of Resurrection. )" (At-Tirmidhi) . The above Hadeeth indicates that it is preferable to count tasbeeh on the fingers of the right hand than to do so on masbahah (rosary).

Mistake 7 : Crossing in front of a praying person.


The Messenger of Allah (SAW) warned: "Were the one who crosses in front of a praying person to know the consequences of doing so, he would have waited for *forty better than to cross in front of him." (Sahih Bukhari and Muslim). *The forty in the tradition may be days months or even years. Allah knows best.
Common Errors in Prayer That MUST Be Avoided - Please inform your near and dear ones to take care of the above.

Remember Muslim Ummah in your supplications


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

simple_NAH
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2006
Ahli No: 26007
Posting: 77
Dari: shah alam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 09:47


VERSI BAHASA IBUNDA kita ada tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For simple_NAHProfil   Hantar PM kepada simple_NAH   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 10:24


Pada 29-04-08 07:39 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Listed below are the 7 Common mistakes usually we make in prayers

Mistake 1: Reciting Surat al-Fatiha fast without pausing after each verse.



saya rasa imam kat surau/masjid pun sangat cepat baca alfatihah sebab sentiasa "tak dapat kejar".. belum habis dah rukuk (baca alfatihah rakaat 3 dan 4) :berfikir:

ustazah kata baca surah tak boleh terlalu lambat dan terlalu cepat


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 11:56


saya sokong sakinahazzahra..

ada sesetengah imam baca surah terlalu laju...
kalau ianya 1 kesilapan, apa hukumnya ye?
kita jemaah yang ikut imam tersebut bagaimne pula?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 20:28


kesilapan ketika solat jemaah
baca kuat, ganggu orang sebelah sebelah

masa sujud pun boleh dengar dia cakap..ish ish
nak nangis kalau dekat dengan orang begini
langsung tak boleh khusuk

saya siku orang sebelah yang baca kuat.. :-D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 00:57


syukran ummimq. a very good info.hmm pasal yang lalu dp org solat 2,kalau kita da letak barang sebagai penghadang kira org yang lalu 2 berdosa juga ke?lagi satu kalau org 2 asyik2 tergaru hidung,mnguap banyak kali nak tegur bagaimana?kiranya pergerakkan dia da lebih 3 kali kira da batal lah kan?hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 08:57


kalau tengok sembahyang jumaat dalam tv tu kan macam-macam boleh nampak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 10:01


Pada 30-04-08 00:57 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

syukran ummimq. a very good info.hmm pasal yang lalu dp org solat 2,kalau kita da letak barang sebagai penghadang kira org yang lalu 2 berdosa juga ke?lagi satu kalau org 2 asyik2 tergaru hidung,mnguap banyak kali nak tegur bagaimana?kiranya pergerakkan dia da lebih 3 kali kira da batal lah kan?hmm..


boleh diletakkan penghadang sebagai pembatas tempat kita solat.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 10:28


Pada 30-04-08 10:01 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-04-08 00:57 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

syukran ummimq. a very good info.hmm pasal yang lalu dp org solat 2,kalau kita da letak barang sebagai penghadang kira org yang lalu 2 berdosa juga ke?lagi satu kalau org 2 asyik2 tergaru hidung,mnguap banyak kali nak tegur bagaimana?kiranya pergerakkan dia da lebih 3 kali kira da batal lah kan?hmm..



sebab itu seelok-eloknya jika kita singgah dimana2 masjid kita seharusnya pergi ke saf depan atau ke tepi dinding..jangan terus hampar sejadah kat tengah2 masjid..kadang-kadang orang main lintas saja..memang letak sesuatu untuk jadikan penghadang boleh...andai kata masa tu kita tak bawa apa-apa untuk dijadikan penghadang.. :berfikir:

mm seeloknya beritahu lah kut.bagi ayat penyata..huhu.contohnya, "kita tak boleh melakukan pergerakan lebih dari 3x"mm bagi lah contoh pergerakan tu..tak pun tanya, "akak gatal hidung ke tadi?"
tak pun boleh tulis pesanan..anti bagi dia baca..

:-) :bunga:



-----------------
''jika asal benih baik gugur di sahara menjadi samudera...gugur di lautan pasti menjadi pulau...''


Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 10:32


ada kan buku ni kata, gerak 3 kali tak batal..

dah masuk dalam kotak buku itu.. nak pos balik rumah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ellina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12348
Posting: 129
Dari: bumi ijau

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 10:39


mm gerak 3kali memang tak batal..tapi Kalau lebih 3kali?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ellinaProfil   Hantar PM kepada ellina   Pergi ke ellina's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 10:42


a' ah.. gerak lebih 3 kali lah buku itu kata..
saya salah cakap

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 12:59


kalau menguap macammana pula ye..tambah2 masa solat subuh..hukhuk..
adakah ia dikira sebagai pergerakan dalam solat juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-04-08 14:44


Pada 29-04-08 09:47 , simple_NAH posting:

!!! QUOTE !!!

VERSI BAHASA IBUNDA kita ada tak?


Ingat nak tanya soalan tu jugak tadi...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 14:53


satu ilmu yang bermanfaat dan dapat membantu kita mendapatkan solat yang sempurna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 14:57


kalau orang melintas juga depan orang solat macamana?
ada 3 situasi
1. orang itu tahu tapi melintas juga
2. orang itu tidak tahu, mungkin dia orang kafir
3. orang yang tahu tapi terpaksa melintas.. macam dalam asrama.. siapa tinggal asrama tahulah keadaan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 12:08


eh kak kinah buku apa 2?setahu ana ingat gerak lebih 3kali da betul..kalau mnguap perlu tak kita angkat tangan tutup atau membiarkn saja?sebab dikhuatiri kalau asyik mnguap kita akan gerak lebih 3kali untuk tutup mulut..hmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 21:00


bergerak mulut time menguap..kan macam-macam cara menguap boleh buat..contohnya nak control menguap tu tanpa menutup menggunakan tangan..so macam mana ye..pergerakan juga ke itu..?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 16-05-08 21:32


Pada 30-04-08 10:32 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

ada kan buku ni kata, gerak 3 kali tak batal..

dah masuk dalam kotak buku itu.. nak pos balik rumah



gerak sebanyak 3 kali atau lebih secara berturut2...then consider batal. Wallahua'lam...

p/s: maybe ada yang lebih arif untuk menjawab persoalan ini.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 00:12


al-Jawab:

Sebenarnya tiada dalil dalam isu pergerakan dalam solat yang mengakibatkan solat menjadi batal. Oleh kerana tiada dalil, maka terjadilah perbahasan fuqaha'. Yang masyhur dalam madzhab Syafi'iy ditetapkan solat batal jika tiga (3) kali pergerakan secara berturut-turut (Abu Ishaq al-Syirazi, al-Muhadzaab (1/125). Maka setiap madzhab membataskan dan merincikan skop pergerakan dalam solat ini mengikut penyelidikan dan ijtihad masing-masing.

Komentar Syaikh Saleh al-Uthaimiin, mantan Mufti ' Aam KSA, katanya:
" Tidak ada ketetapan bilangan pergerakan yang boleh membatalkan solat. Ia dikembalikan kepada tanggapan kebiasaan orang ramai, jika ia bergerak dalam solat dengan banyak, seolah-olah ia bukan solat, maka solat itu menjadi batal. tapi tidak boleh menentukan bilangan pergerakan kepada bilangan yang spesifik kerana ia memerlukan dalil."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119827 saat. Lajunya....