Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kami disuruh oleh Rasulullah agar menaburkan debu tanah ke muka orang yang memuji-muji dan mengampu-ngampu.
-- -- Hadis riwayat Imam Ibnu Majah

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 24 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Apalaa yang dah jadi di ukhwah.com ni...ishh..ishh...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Apalaa yang dah jadi di ukhwah.com ni...ishh..ishh...

Please Mendaftar To Post


Oleh Apalaa yang dah jadi di ukhwah.com ni...ishh..ishh...

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 17:39


Jika dilihat ukhwah.com kini makin ramai
ahlinya yang terdiri daripada mereka yang
cerdik pandai dari segi pelajaran mahupun bidang agama.
ada jugak yang dah berkerjaya..
Alhamdulillah.

tapi dalam ramai-ramai yang ada
ni masih wujud segelintir yang
berfikiran pendek dan kolot
seringkali saya lihat ramai yang
suka bertanya tentang jodoh orang lain..
seakan menyindir bukan ke itu suatu yang sensitif.
bahkan ramai juga yang bertanya bila nak ada anak...

bila tak berkahwin orang akan tanya bila nak kawin..
tapi bila dah kawin timbul pulak soalan
bila nak ada anak..
bukan ke ini Allah yang tentukan..
kita hanya merancang saja..

siapalah yang tak nak kawin dan timang anak cepat..
tapi belum sampai rezekinya lagi...

yang peliknya yang empunya diri pun
masih belum ada calon dan belum berkahwin
apatah lagi nak ada anak tapi sibuk menjaga hal orang lain..
bertanya soalan secara terbuka..
bukan ke ia sesuatu yang memalukan...


Kenapa ye situasi begini boleh terjadi di ukhwah.com ni..???


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 17:47


Wow Siti... satu soalan maut yang perlu dijawab oleh yang empunya mulut!

Saya rasa Siti salah seorang mangsanya: masa bujang sentiasa ditanya soalan lazim, "Bila nak kahwin..." dan bila Siti dah kahwin ada pula soalan lain, "Bila nak dapat anak..." Macamlah anak itu boleh dibeli di kedai berhampiran. Jodoh dan anak adalah kuasa Allah.

Soalan-soalan begitu mungkin ikhlas. Tapi ikhlas ke kalau yang bertanya pun belum berkahwin dan tak ada pun calon, atau belum pun ada anak?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-04-08 21:00


Pada 25-04-08 17:39 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

Jika dilihat ukhwah.com kini makin ramai
ahlinya yang terdiri daripada mereka yang
cerdik pandai dari segi pelajaran mahupun bidang agama.
ada jugak yang dah berkerjaya..
Alhamdulillah.

tapi dalam ramai-ramai yang ada
ni masih wujud segelintir yang
berfikiran pendek dan kolot
seringkali saya lihat ramai yang
suka bertanya tentang jodoh orang lain..
seakan menyindir bukan ke itu suatu yang sensitif.
bahkan ramai juga yang bertanya bila nak ada anak...

bila tak berkahwin orang akan tanya bila nak kawin..
tapi bila dah kawin timbul pulak soalan
bila nak ada anak..
bukan ke ini Allah yang tentukan..
kita hanya merancang saja..

siapalah yang tak nak kawin dan timang anak cepat..
tapi belum sampai rezekinya lagi...

yang peliknya yang empunya diri pun
masih belum ada calon dan belum berkahwin
apatah lagi nak ada anak tapi sibuk menjaga hal orang lain..
bertanya soalan secara terbuka..
bukan ke ia sesuatu yang memalukan...


Kenapa ye situasi begini boleh terjadi di ukhwah.com ni..???



Sabar ye kak :-)
Manusia ni ada macam-macam perangai
Uniknya manusia ni sebab ada hati yang satu tu

Betul tu
Kadang nak bertanya hal yang dirasakan sensitif
Kena terlebih dahulu meletakkan diri pada kedudukan orang yang nak ditanya tu :-D
Apapun semua rezeki adalah hak Allah, lambat atau cepat saja yang jadi ukuran



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 21:10


Pada 25-04-08 17:39 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

Jika dilihat ukhwah.com kini makin ramai
ahlinya yang terdiri daripada mereka yang
cerdik pandai dari segi pelajaran mahupun bidang agama.
ada jugak yang dah berkerjaya..
Alhamdulillah.

tapi dalam ramai-ramai yang ada
ni masih wujud segelintir yang
berfikiran pendek dan kolot
seringkali saya lihat ramai yang
suka bertanya tentang jodoh orang lain..
seakan menyindir bukan ke itu suatu yang sensitif.
bahkan ramai juga yang bertanya bila nak ada anak...

bila tak berkahwin orang akan tanya bila nak kawin..
tapi bila dah kawin timbul pulak soalan
bila nak ada anak..
bukan ke ini Allah yang tentukan..
kita hanya merancang saja..

siapalah yang tak nak kawin dan timang anak cepat..
tapi belum sampai rezekinya lagi...

yang peliknya yang empunya diri pun
masih belum ada calon dan belum berkahwin
apatah lagi nak ada anak tapi sibuk menjaga hal orang lain..
bertanya soalan secara terbuka..
bukan ke ia sesuatu yang memalukan...


Kenapa ye situasi begini boleh terjadi di ukhwah.com ni..???



emm....betul kata akak...:-) :-)


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 25-04-08 21:44


Yelah asyik- asyik cerita pasal bila nak kahwin, bila nak dapat anak, bila anak sulong nak kahwin, bila nak dapat cucu... Kan bagus Kalau cerita pasal beruang.. :oops:


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 22:29


Aik Daeng_Jati... lain macam bunyinya...

Daeng ke yang dimaksudkan oleh Siti (kasih_kekasih)...
Pengakuan 'berani mati' nampaknya Daeng...

Dan tang mana pula kedudukan Cik Presiden dalam situasi yang diperkatakan oleh Siti?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 22:40


apa yang daeng cerita tu macam bukan apa yang cik siti maksudkan saja.

p/s: kasih_tabah bersabar ye... (walaupun tak tau hujung pangkal cerita) :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 22:57


kak ct sabar ye...apa pun kita tetap berusaha untuk menjadi yang terbaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 23:02


Mungkin orang yang tanya tu tak bermaksud begitu. Sebab dalam dunia maya ni susah nak 'menzahirkan' 'perasaan' melalui 'tulisan' dan 'huruf -huruf yang ditaip'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 23:03


rasa klakarla pula baca posting akhi daeng_jati..tulus & ikhlas betul..hehe..hmm memang ana pun perasan juga.lagi satu yang ana perasan yang kalau topik jiwang berkarat2 punyalah laris diposting tapi kalau bicara tentang hal keagamaan @ pngetahuan kurang pula mendapat smbutan.sekadar pandangan dari ana yang khilaf..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 23:12


Pada 25-04-08 23:03 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

rasa klakarla pula baca posting akhi daeng_jati..tulus & ikhlas betul..hehe..hmm memang ana pun perasan juga.lagi satu yang ana perasan yang kalau topik jiwang berkarat2 punyalah laris diposting tapi kalau bicara tentang hal keagamaan @ pngetahuan kurang pula mendapat smbutan.sekadar pandangan dari ana yang khilaf..
kadang-kadang idea muncul kepada topik yang semua org boleh jawab scara umum, bab agama pula...takkan kita nak posting atau bls sedangkan kita tak tahu pengetahuan thdpnya,mybe kita sekadar baca dan tau bila orang-orang yang arif agama bls posting..


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 00:02


urm.. saya terfikir adakah saya juga ada termasuk dalam orang2 yang dipersalahkan?

ni yang saya perasan dengan portal ini.. kalau siang-siang, banyak topik jiwang karat dan suara hatiku yang naik... kalau malam2 pulak, banyak topik agama dan isu semasa yang naik... sebab orang2 yang selalu online siang tak sama dengan orang2 yang selalu online memalam.. dan awal-awal pagi...

tapi ada juga yang selalu online siang dan malam dan jenis join semua topik.. orang putih kata flexible.. and an all-rounded person...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 00:37


Pada 25-04-08 17:39 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!


Kenapa ye situasi begini boleh terjadi di ukhwah.com ni..???


Sebab masing - masing dah hampir 'sampai seru'. Tunggu masa saja.

ps:- betul ke daeng salah seorang 'yang terlibat'?. Dok follow posting dia tak terasa pulak dia terlibat....

ps to daeng :- im not 'stalker' (just folow posting, bukan tuan badan)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 02:48


Pada 26-04-08 00:02 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


tapi ada juga yang selalu online siang dan malam dan jenis join semua topik.. orang putih kata flexible.. and an all-rounded person...


wah dasyat tu, tak tidur ke boleh online siang dan malam :sopan:

p/s: boleh bagi contoh tak?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 06:53


Pada 26-04-08 02:48 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


wah dasyat tu, tak tidur ke boleh online siang dan malam :sopan:

p/s: boleh bagi contoh tak?




hehe. entah lah.. kadang-kadang saya pun tertanya orang tu tak tidur ke, asik onlineee jeq.. hehe... macam ibnu musa jeq orangnya.. :lol:

cuma apa yang saya nak cakap sebenarnya, topik2 macam bila nak kahwin, masalah pasangan, tips2 rumahtangga, soal jawab berkenaan hidup, etc ni banyak naik waktu siang... errr ni saya jeq ke yang perasan ini atau orang lain pun rasa benda yang sama ye?

==

soalan2 tentang bila nak kahwin (or bila nak ada anak) ini, biasalah kak kasih kekasih... orang suka bertanya, terutamanye kepada figure-figure yang dah tiba umur sesuai untuk kahwin ni. jadi sebagai manusia yang ada sifat ingin tahu, mereka bertanya lah. dan kalau ada di antara kita yang menjadi mangsa-mangsa soalan yang sebegitu, tak ada lah susah pun kan... jawab saja lah dengan baik... memang lah kita rasa bosan dihadap soalan2 yang sama oleh semua orang... yang tak abih2 nak tanya benda sama. especially waktu birthday. tapi bersangka baik lah.. mereka tak bersalah... mereka bertanya atas dasar mengambil berat dan prihatin. paling teruk pun, lepas dijawab, mereka akan tinggalkan kata-kata doa buat kita....


p/s: soalan lazim selepas grad dan konvo, "dah dapat kerja?"

soalan lazim selepas dah dapat kerja, "bila nak kahwin?"

soalan lazim selepas dah kahwin, "tak ada berita gembira lagi ke?"

cadangan jawapan untuk semua soalan di atas: "Insya Allah nanti ada lah tu.. tolonglah doa-doakan sekali ye..."


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 09:59


Terima kasih pada yang sudi membalas posting ni
dan terima kasih juga pada yang sudi'mengaku'
walaupun posting ini bukan ditujukan kepadanya.

pada insan2 yang punya sifat ingin tahu dan suka bertanya tu rasanya eloklah kalau diubah sifat yang macamtu. kita memang perlu mengambil tahu hal-hal yang boleh manambahkan ilmu kita tapi bukanlah mengambil tahu hal peribadi orang lain.
kita tak perlu nak tanya 'soalan-soalan' yang boleh membuatkan seseorang tu rasa tertekan sebaliknya jika ada berita2 gembira pasti akan diumumkan di ukhwah ni..

tak semestinya jika dah sampai umur yang sepatutnya kawin org tu harus berkahwin. dengan sapa dia nak kawin kalau tak ada calonnya lagi. apa kita akan rasa jika kita di pihaknya.. ada tak kita fikirkan semua tu?

mungkin bila sekali dua orang tanya kita akan rasa benda tu biasa tapi jika seringkali org bertanya lama2 sakit hati jugakkan tapi lainlah kalau yang tak ada hati dan perasaan tu seribu kali orang bertanya pun dia anggap biasa saja

posting ini bukan tujuan untuk menyalahkan mana-mana pihak sebaliknya hanya ingin 'menyedarkan' saja. naaf andai ada pihak yang terasa hati.


~~~~kasih_kekasih sedang menantikan pengakuan berani mati dari seseorang yang seringkali bertanya kasih_kekasih bila nak ada anak? untuk pengetahuan semua saya pernah merasakan saat untuk menimang cahayamata suatu ketika dulu tapi Allah lebih sayangkan'nya'. hanya sempat beberapa bulan saja saya bersama'nya'. sedih di hati saya sapa yang tahu tiap kali berhadapan dengan soalan dari insan2 yang berfikiran pendek.....:-(


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 11:28


Pada 26-04-08 11:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Kepade Kasih Kekasih, bersabor saja lah.
Teman rasa tak baik meke cakap orang lain berfikiran kolot dan pendek. Tak molek....
Dugaan Allah SWT ada dua jenis, iaitu Dugaan dalam kesenangan dan Dugaan dalam kesusahan. biasanya Allah SWT menduge hambenye dengan kesusahan dan kesulitan. tujuannya bukan apa supaya kita ingat kepadenye dan berserah kepadenye. Memang lah pedih kalau dengo orang cakap yang bukan2. Tapi itukan dugaan. Memang sifat orang kita begitu. Terime saja lah.
Antara Prinsip Rukun Iman ialah Percaya kepada Qada' dan Qadar. Jadi tak adalah tension2 sangat, tapi sedih tu memang sifat manusia.

Sebagai contohnya ialah para pejuang Islam, Kalah bererti Syahid, Menang bererti AllahuAkbar!



daeng meke terasa ke teman kata lagutu..
teman tahu diri teman memang sedang diuji sekarang ni..
bukan diri teman saja tapi kawan-kawan yang seangkatan dengan teman di ukhwah ni..

teman memang melalui 2 ujian sekarang.
ujian dari Allah dan ujian dari hamba-hamba Allah ni..
tapi tak apa teman redha saja...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 11:47


Assalamualaikum

erk tak faham sangat..
ini pasal posting warga ukhwah ke atau ada warga ukhwah
yang bertanya secara terus..

rasanya ada satu topik tu bila nak kahwin, itu topik lama dah, tahun 2005 lagi
taklah wajib respon kat situ, yang nak jawab, jawablah..
banyak juga respon kat topik tu, antara top 10 paling banyak respon
rasanya topik bila anda nak dapat anak, tak ada pula :berfikir:

soalan2 begitu memang boleh sebabkan tension,
apalagi kalau direct tanya dan face to face
tapi kalau dalam forum ni, ia tak ditujukan pada orang tertentu,
siapa nak respon, respon

rasanya kita tak elok cakap yang bertanya begitu fikiran pendek atau kolot,
manalah tahu emak emak atau ayah ayah kita pun ada bertanya orang begitu..

* saya layan semua topik tapi kalau tak ada idea nak cakap taklah respon..pasal kekurangan respon dalam forum agama, itu tak semestinya tak ada orang baca atau tak mendapat sambutan.. saya sendiri menjadikan ukhwah sebagai sumber ilmu agama..orang yang komen pasal ni atau menyampah dengan topik jiwang karat atau bosan dengan topik perbincangan dalam ukhwah, tak nampak pun posting kat forum agama atau buat topik baru ke atau bongkar topik lama untuk meriahkan ukhwah menurut kehendak dan permintaan diri..


** saya pun perasan orang2 yang banyak meriahkan forum agama ni online waktu malam :-P
saya online siang dan malam :-D


terima kasih ukhwah.. sekian


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 11:55


salam ukhwah....
hanya bagi pendapat..
kalau tak suka pasal cerita jiwang ni, apa kata satu forum tu ditutup saja....
susah susah kita tutup saja portal ni
habis cerita lepas itu tak ada dengar dah cerita ngarut dan remeh temeh macam yang kasih-kekasih katakan........ (sarcasm, so please forgive me)

rasanya bergtg kepada ahli portal sama ada untuk komen atau tak...jika tak suka atau terasa offended, boleh bagi tau kat admin untuk tindakan......

"banyak udang banyak garamnya, banyak orang banyakla ragamnya"

p/s: Hukum Newton ke-3, suatu tidakan pasti ada tindakbalasnya, so ada post adalah komensssssss...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 12:04


siti, anis paham perasaan kita yang menanti ni, bila diasak dengan soalan2 macam tu memang kita akan makin terasa.. tapi berapa ramai org yang memahami melainkan org yang same senasib saja...

emm, sabar ye siti, anis kengkadang tutup telinga bila org tanya...

soalan2 yang macam tu anis dengan suami dah pakat jawab , dah oder dah, tapi tak sampai2 lagi... sabar saja lah...

lagi 1, ada seorang akak yang anis kenal masa kursus ajar jawab" saya dah minta dengan ALLAH... tapi DIA belum nak bagi, kalau awak lagi hebat, awak saja lah bagi...

memang kat mana-mana pun kita dah terbawak2 amalan masyarakat kita yang suka bertanye tanpa kira org yang ditanye tu selesa tak dengan soalan kita tu... kita ada batas-batas nak tanya soalan sebenarnya, lain lah kalau kawan rapat boleh lah kita tanya...

buat yang tak selesa dengan soalan2 macam tu.. kita tak ada pilihan.. kalau dah tak terjawab soalan macam ni, diam saja lah yang boleh kita buat..

belum kahwin org akan tanya bila nak kahwin
bila dah kahwin org tanya bila nak dapat anak
bila dah anak seorang tanya lagi bila nak tambah...
dan seterusnya lah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 12:37


Pada 26-04-08 12:04 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

belum kahwin org akan tanya bila nak kahwin
bila dah kahwin org tanya bila nak dapat anak
bila dah anak seorang tanya lagi bila nak tambah...
dan seterusnya lah...


Tapi bila dah itu nanti ada tak orang akan bertanya " bila nak mati pulak?".
Rasanya tak ada agaknya. Kalau ada pun pertanyaan jenis umpatan "bila lah agaknya orang tua ni nak mati...."

ps:- Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati. Sebaik-baik tazkirah adalah dengan mengingati mati


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 13:08


Pada 26-04-08 12:37 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-04-08 12:04 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

belum kahwin org akan tanya bila nak kahwin
bila dah kahwin org tanya bila nak dapat anak
bila dah anak seorang tanya lagi bila nak tambah...
dan seterusnya lah...


Tapi bila dah itu nanti ada tak orang akan bertanya " bila nak mati pulak?".
Rasanya tak ada agaknya. Kalau ada pun pertanyaan jenis umpatan "bila lah agaknya orang tua ni nak mati...."

ps:- Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati. Sebaik-baik tazkirah adalah dengan mengingati mati



Hehehe....

Sirat, bila pula agaknya akan menjadi kelaziman orang bertanya, "Bila nak kahwin satu lagi?" :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 13:24


Pada 26-04-08 13:08 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Sirat, bila pula agaknya akan menjadi kelaziman orang bertanya, "Bila nak kahwin satu lagi?" :-D


Tahun tahun mendatang lah agaknya.

ps:- Musykil :berfikir: ... Dah ada orang tanya dekat Kang ke ? "Bila nak kahwin satu lagi?"


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 08:10


Assalamualaikum wbt.

manusia datang dengan pelbagai ragam dan sikap, dan niat ke dalam ukhwah.com ni.

ada niat betul-betul mahu contribute/share/dan sebagainya kepada Islam yang dicintainya kerana Allah s.w.t
ada niat mahu cari jodoh soleh/solehah (dah kenal, berkenan, terus saja jumpa orang tuanya)
ada niat mahu menambah ilmu dan pemikiran melalui cerita2 para sahabat dan tokoh2 islam dalam ni, yang kadang kala tak terdapat dalam koleksi buku2 di rak.
ada niat mahu mencari sahabat dan ruang2 untuk membuat amal jariah
ada niat mahu berkongsi pengalaman dan cerita diri/sahabat/dan sebagainya
ada niat mahu berkongsi idea dan pendapat tentang isu semasa
ada niat..macam-macam ikut kolumn yang telah disediakan oleh pihak urusan ukhwah.com

yang niat betul-betul mahu contribut/share kerana islam tu memang mencari ruang dan peluang untuk amal-jariah dengan berasaskan capaian internet.
yang niat mahu tahu cerita tentang para sahabat dan tokoh2 islam akan tumpu pada topik tersebut.
Yang niat mahu cari jodoh soleh/solehah tu akan keraplah posting/respon perkara2 berkaitan dan baca sepenuh hati posting dari awal hingga akhir.

dan pelbagai niat lagi yang empunya diri tahu sendiri dan tentunya Allah s.w.t tahu. =D

InsyaAllah semuanya dapat di tune kerana Allah s.w.t. dan.. kita akan dinilai berdasarkan niat-niat kita tersebut oleh pembaca2 forum dan yang lebih penting Allah s.w.t.

wallahua'lam.

ps: ada statistik untuk posting2 dan ahli kan? =D

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 10:07


sbrla eh kak.....search rasa mereka tu sekadar bertanye saja......

mungkin dah tak tau nak tanya apa lagi agaknya..hehee....

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 29-04-08 11:13


Pada 25-04-08 22:21 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!



Ini adalah sumpah dari cucu cicik Laksamana Raja Mahkota Nakhoda Hitam Keramat Kuala Bidor Daeng Hasanah Ibni Laksamana Maharaja Daeng Ahmad Ibni Daeng Abdul Rahman Ibni Opu Pajung Luwuk.





pergh!! Dahsyat daeng.. kena check sejarah nehh (nasib baik lah.. Suria baja itam @ Gaban tak wujud)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 11:31


Pada 26-04-08 13:24 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!


Tahun tahun mendatang lah agaknya.

ps:- Musykil :berfikir: ... Dah ada orang tanya dekat Kang ke ? "Bila nak kahwin satu lagi?"


takkan habis...

dah kawin, bila dah ada anak, nanti org tanya pula: "bila nak ada cucu?"

dah kawin sampai 4 pun, silap-silap ada pula orang bertanya: "bila nak ceraikan isteri awak tu?" (mentang2 lah kuota dah penuh)

so, kesimpulannya: pekakkan saja telinga untuk jaga hati kita, terlalu makan hati nanti kang dikata kanibal pula :sopan:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-04-08 12:35


Assalamualaikum
apa yang terjadi.... :berfikir:
hm...dua hari lepas...server ukhwah jammed sikit..jadi tak dapat online...huhu..sekarang dah ok...

P/S : manusia ada pelbagai ragam..pendapat siapa pun tak boleh dipertikai...asalkan ia tidak bertentangan dengan syariat...bila kita memandang dari perspektif kiri..mungkin ada yang memandang dari perspektif kanan.. ada pula dari belakang...tapi, apa yang patut kita rasa gembira ialah apabila semuanya dipandang dari sudut positif...tentunya suatu perasaan positif akan lahir..dan sebaliknya pula yang akan berlaku...dan perasaan serta pemikiran yang positif akan melahirkan tindak tanduk, gerak geri serta tingkah laku yang menjanjikan suatu natijah yang hebat dan baik..!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 16:49


bersabar dengan dugaan Allah......
kadang-kadang Allah nak uji hambaNye untuk semmentara waktu saja....
percayala JODOH, AJAL, ANAK & semuanya ditangan Allah....
yang kita mampu hanya bersabar dan berdoa.....
segala yang berlaku pasti ada hikmahnya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 18:07


kadang-kadang tiada niat pun nak menyindir..... ialah..kenal pun tidak...setakat online sahaja...mungkin mereka sekadar ingin bermesra dan sekadar tanya khbar berita dan soalan2 yang biasa ditanya....
jangan terlalu sensitif... tapi jika betl2 niat menyindir tu, memang tidak patutlah...
apapun kedua2 pihak harus ambil peranan masing dan sensitif antara satu sama lain....
senyum selalu ye....dan bersangka baik selalu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 18:34


uish...

ada juga ke begitu kat dalam forum ni.. :)

tak mengapa lah... abaikan sahaja. anggap saja lah org tu nak bermesra dengan kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 15:41


Sabar banyak-banyak kak siti dan suami..fahami kepelbagaian sifat & fiil manusia, lapangkan hati, besarkan jiwa..hm.Kalau banyak org tanya tu, maknanya ramai yang mengingati & ambil berat perkembangan kak siti =)..berfikiran positif, insyaAllah, Allah akan menyenangkan hati kita..=)

p/s:sekadar tumpang bagi pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 16:15


kadang-kadang boring jugak..pergi mana-mana,masuk web mana-mana,sembang dengan sesiapa,tak habis-habis cita pasal cinta,couple..em...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 16:19


macam sedih saja kali ni..huhuhuhu....hurmm..kat sebagai org lelaki pun kadang-kadang di tanya soalan2 begitu.tapi bgantung ar pada individu 2 nak menerima...,ye ar org suka btanya dan bercakap,, tapi bagi org wanita ana faham sangat,,soalan2 begitu sensitif juga...tapi bfikiran tbuke ar rasanya dan bersangka baik,,,abang daeng da jangan majuk2,,,,,tak ada yang sempurna,,walaupun portal ni,,,mesti ada cacat celanye....tapi sm2 lah kat mcari,,mbaiki,,,dan bastu hati.....bpegang kat pada tema ukhwah .com 'menyemai kasih memupuk ukhwah'...jangan di lupa pada tema ni...kat suburkan dengan bsangka baik,,pada ahli yang dok btanya 2,,pujuk lah hati kat,,ahli ukhwah btanya,,skdar ambil berat..maybe methodnye kurang mnyenangkan bagi sesetangah pihak..ana cuma bagi pendapat saja,,ana tak suka campur hal org,,tapi tak tau ana macam tpanggil saja nak bagi pendapat.....maybe ana da mula sayangkan ukhwah.com...assalamualaikum..


p/s;online dr terengganu trade centre...pesta buku terengganu.sesiapa ahli ada kat terengganu.datang lah.datang2 lah eh....di booth e-emedia.com...no booth 99......

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 16:24


ala kak nurayns,,,topik begitu saja yang suka dek org bincangkan,,padahal tu pribadi,,siapa lah kat ni kak kan?nak melarang xd kuasa,,,diam saja ar walaupun tak suka dalam hati...huhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 18:31


In reality world..ana pun sering disoal begini...(tapi ana baru 22)...huhu....

Ana ada seorang kawan..umuq 32, tergerak nak tanya bila nak kahwin...tapi...sebab fikir hati dia, ana tak pernah ty....

soalan bila nak dapat anak?, ni lau ty kat kakak ipaq ana ni...mahu sedih and luluh hati dia... sebab tu ana tak pernah ty...

Allah yang menentukan segalanya...lau belum kawin tu, pastinya belum ada jodoh...lau belum dapat anak tu..pastinya belum ada rezeki....

kadang-kadang bukan tak boleh nak ty, tapi kena tengok jenis org juga....

Its just my opinion..waAllahualam... :bunga:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 19:02


Pada 30-04-08 16:15 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang boring jugak..pergi mana-mana,masuk web mana-mana,sembang dengan sesiapa,tak habis-habis cita pasal cinta,couple..em...

sebab hidup kita tak lari daripada hidup berkasih sayang. tapi saya tak cakap nak berkasih sayang kena bercinta...tapi topik cinta2 pu tak semestinya menggalakkan bercinta tapi ada juga topik2 yang mnyeru kearah cinta yang sbenar,cara mengelak bercinta,jaga pasangan..walaupun pada dsrnya tentang cinta diutarakan, so penerimaan kita kena positif lah...mana yang topik2 cinta yang buang karan cas elektrik tu, abaikan...lepas itu kalau ada topik cinta yang ...mybe semua org faham ....


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 01-05-08 01:31


ini apa kes pula ini...

rasanya kalau tak puas hati dengan saudara daeng elokla pm sahaja kepada beliau...bukankah itu lebih manis dan sopan? lainla kalau dah pm dan nasihat beliau tapi still sama or tak ada perubahan so okla buka topik and luahkan apa yang tak puas hati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 05:58


sensitive issue..

minded fikiran melayu islam di malaysia.. cinta, hati, perasaan.. perkara yang menjadi laris.. kalau buat 2 program yang berbeza, program "Dakwah untuk semua" dan program "Islam itu Cinta", konpom yang kedua itu lebih ramai.. Dan yang ramai adalah perempuan..

yang mulakan thread ni adalah perempuan, so i think is about sensitivity seorang wanita/perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 10:54


Pada 30-04-08 16:15 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

kadang-kadang boring jugak..pergi mana-mana,masuk web mana-mana,sembang dengan sesiapa,tak habis-habis cita pasal cinta,couple..em...



statistically menunjukkan bahawa peratusan tinggi Ahli Portal Ukhwah yang aktif adalah dari golongan remaja yang diambang perkahwinan..........tak kurang juga dari golongan yang baru berumahyangga dan fresh mom & dad
so sememangnya kita tak dapat lari dari persoalan sebegini...

so pas ni boleh lah kita buat min, varians dan sisihan piawai bagi mendapatkan nilai yang terbaik...

ditambah dengan graf2 yang sepatutnya.....

hehehehehe


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

lading21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.03.2008
Ahli No: 32849
Posting: 125

blank  


posticon Posting pada: 01-05-08 14:39


waduh2....hal kecik saja ini,ngapa harus bikin gawat sih......pelik-pelik huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For lading21Profil   Hantar PM kepada lading21   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 16:52


Assalamualaikum,
petikan dari thread: http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=37299&forum=2&#f540170

jangan niat nak cari jodoh soleh/solehah saja dalam forum ni..boleh niat tu..tak salah pun..bagus apa..dari niat cari jodoh kat forum lowyat.net...atau forum2 lagho yang lain...=D ..tapi berpada2 lah.....asyik cari mencari....lupa tanggungjawab sebenar ye??...

Bantu agama Allah s.w.t..insyaAllah....Allah bantu kamu dengan mempermudahkan hidup didunia ini tentang apa saja keperluan dunia kamu.. jodoh/rezeki/ apa saja...ianya MUTLAK DARI ALLAH S.W.T...tenang2 saja....apa saja rezeki kamu, takkan diambil oleh orang lain..jangan lah risau sangat tentang jodoh wahai saudara2 seAKIDAH ku!!!!!

saya pun nak jugak saat2 yang haram itu jadi pahala...saya pun nak syafa'at sunnah besar tu..semua orang pun nak kan..? =D tapi berpada2lah..hehe...

jika tak tahan juga..saya nak cadangkan pada pengerusi ukhwah.com, kita tubuhkan DANA NIKAH bagi forumers ukhwah.com..... buat kutipan bulanan... siapa nak kahwin, kita bantu...pahala/saham besar akhirat tu..amal-jariah.. selagi zuriat perkahwinan tu berkembang..dapat pahala kepada penyumbang...

dan kemudian...buat satu pasukan merisik/meminang dari ukhwah.com..untuk terus kita gunakan bagi menyampaikan hajat kepada mana-mana wali muslim/muslimah yang dah berkenan dan sampai seru/hajat tu.. ke dah ada saya tak tahu? jika ada saya nak apply jugak ni....konfirm ramai pulak respon dengan perkara ni nanti.. lupa nak respon perkara asal penulisan...lupa tanggungjawab sebenar maksud surah al-an'am ayat 162:

"KATAKANLAH, SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADAHKU, HIDUPKU DAN MATIKU HANYALAH UNTUK ALLAH, TUHAN SEMESTA ALAM"

wassalam wbt. =D

http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=37299&forum=2&#f540170


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

akhwat
Warga Rasmi
Menyertai: 01.05.2008
Ahli No: 33403
Posting: 5
Dari: perak

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-05-08 17:27


salam persaudaraan.
buat kisah keksh, itulah fitrah mnusia..xsenang dduklah gamaknya Kalau xckp hal org..dah buat yang ni,yang tu pulak.dah buat yang tu, yang ni pulak masalah...begitulah lumrah hidup..ada saja yang tak kena pada pandangan manusia.
        yang penting pndi2lah kita menjaga diri, perasaan.jiwa, hati dan segala macam yang boleh djga.huhuuu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhwatProfil   Hantar PM kepada akhwat   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 10:32


Pada 01-05-08 01:31 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

ini apa kes pula ini...

rasanya kalau tak puas hati dengan saudara daeng elokla pm sahaja kepada beliau...bukankah itu lebih manis dan sopan? lainla kalau dah pm dan nasihat beliau tapi still sama or tak ada perubahan so okla buka topik and luahkan apa yang tak puas hati.


maaf ye..
Kenapa perlu nak mention kan nama daeng?
sikit pun tak terlintas nak tujukan topik ni pada dia..
topik ni dibuka bukan untuk ditujukan pada sesiapa pun...
tapi bagi mengubah persepsi semua yang suka bertanya itu saja..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-05-08 11:33


Pada 02-05-08 10:32 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-05-08 01:31 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

ini apa kes pula ini...

rasanya kalau tak puas hati dengan saudara daeng elokla pm sahaja kepada beliau...bukankah itu lebih manis dan sopan? lainla kalau dah pm dan nasihat beliau tapi still sama or tak ada perubahan so okla buka topik and luahkan apa yang tak puas hati.


maaf ye..
Kenapa perlu nak mention kan nama daeng?
sikit pun tak terlintas nak tujukan topik ni pada dia..
topik ni dibuka bukan untuk ditujukan pada sesiapa pun...
tapi bagi mengubah persepsi semua yang suka bertanya itu saja..



tu 'open statement'..so apa kesimpulannye? jangan banyak bertanya ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 14:36


Pada 01-05-08 01:31 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

ini apa kes pula ini...

rasanya kalau tak puas hati dengan saudara daeng elokla pm sahaja kepada beliau...bukankah itu lebih manis dan sopan? lainla kalau dah pm dan nasihat beliau tapi still sama or tak ada perubahan so okla buka topik and luahkan apa yang tak puas hati.

saudara hafeezul, kalau baca dari awal memang tau bukan daeng orangnya, so tak ada kena mengena dengan daeng, dan tidak disebut sesiapa pun.

so, siapa yang makan cili dia yang akan rasa pedasnya (tak ditujukan kepada sesiapa) :sopan:


Pada 01-05-08 16:52 , agmnhob posting:

!!! QUOTE !!!


jika tak tahan juga..saya nak cadangkan pada pengerusi ukhwah.com, kita tubuhkan DANA NIKAH bagi forumers ukhwah.com..... buat kutipan bulanan... siapa nak kahwin, kita bantu...pahala/saham besar akhirat tu..amal-jariah.. selagi zuriat perkahwinan tu berkembang..dapat pahala kepada penyumbang...

dan kemudian...buat satu pasukan merisik/meminang dari ukhwah.com..untuk terus kita gunakan bagi menyampaikan hajat kepada mana-mana wali muslim/muslimah yang dah berkenan dan sampai seru/hajat tu.. ke dah ada saya tak tahu? jika ada saya nak apply jugak ni....konfirm ramai pulak respon dengan perkara ni nanti..

wah saudara ni, paste benda sama di beberapa topik, ada apa-apa ke?

macam berminat sangat saja nampaknya, hehehe... 8-)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 14:38


Pada 02-05-08 10:32 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-05-08 01:31 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

ini apa kes pula ini...

rasanya kalau tak puas hati dengan saudara daeng elokla pm sahaja kepada beliau...bukankah itu lebih manis dan sopan? lainla kalau dah pm dan nasihat beliau tapi still sama or tak ada perubahan so okla buka topik and luahkan apa yang tak puas hati.


maaf ye..
Kenapa perlu nak mention kan nama daeng?
sikit pun tak terlintas nak tujukan topik ni pada dia..
topik ni dibuka bukan untuk ditujukan pada sesiapa pun...
tapi bagi mengubah persepsi semua yang suka bertanya itu saja..



Hmm... :) yahhh... begitulah ukhti, ini adalah wadah, dimana tanpa kita sadari kita bisa menyiramkan sesuatu dalam wadah tersebut yang mana bisa membuat seseorang berlainan persepsi atau pandangan dalam suatu soalan apalagi banyak soalan, dan setiap individu memiliki hak pula untuk bersikap, dan hal itu adalah hak prerogatif yang tidak bisa kita ganggu gugat. Kita hanya bisa saling paham dan menghargai apa yang sudah menjadi prinsip seseorang insan.

:bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 15:33


!!! QUOTE !!!

tu 'open statement'..so apa kesimpulannye? jangan banyak bertanya ke?



saudara sendiri dah bagi kesimpulannya so tak perlu lah nak di ulas panjang lebar lagi...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 05-05-08 10:52


hmm.. menyampuk sikit ye...
sebenarnya mungkin berada dalam situasi yang sama...
asal jumpa saja soalannya.. eh nampak tembam saja ni.. ada apa-apa ke???

pada awalnya memang kurang selesa.. kadang-kadang mengalir air mata jugak...
tapi ambil benda tu cara positif...
-mungkin org tu betul-betul nampak muka kita makin berubah tembam berseri2
(berseri2? ambil sebagai pujian)
-mungkin dah tak ada idea nak beramah tamah(agaknya tak bertegur kita kata sombong)
- baru-baru ni ada tengok kat tv rancangan dr.fadzilah ada pemanggil yang dah rasa down sebab org selalu tanya, dia dah kahwin 6 tahun...
    (at least saya tak sampai setahun lagi)
    
PESAN dr pada waktu tu...

-kena sentiasa ingat qada dan qadar...kalau kita rasa sedih or marah bila disoal2 ni takut2 kita termarahkan qada dan qadar kita sendiri...
-Allah swt tak kurniakan lagi mungkin sebab Dia tahu.. mungkin dari sesuatu sudut, kita sebenarnya belum bersedia..


dann.... seandai nya org tanya....
jawab lah belum ada rezeki lagi
dan setiap jawapan sertakan dengan pesanan, tolonglah tuan doakan..moga-moga dipermudahkan...

akhir sekali... perbanyakkan solat taubat+ hajat... hajat=memohon, taubat=menghindarkan rasa kecil hati..


bagi eni... kita tak boleh ubah sikap semua org..seorang dua boleh lah agaknya...
so kita kena menyesuaikan diri..ubah elemen negatif yang sampai dekat kita jadikan positif supaya tak memakan diri...

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 03:34


huh....nak kawin..kawin lah..tak nak kahwin..sudah...jadi bujang terlajak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.149789 saat. Lajunya....