Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 16 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: ikan sepat perkasam goreng


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» ikan sepat perkasam goreng

Please Mendaftar To Post


Oleh ikan sepat perkasam goreng

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-04-08 20:51


salam...

copy paste dari satu laman blog...

buang sikit bahagian permulaan... tapi jalan cerita seterusnya masih tak berubah...


Sesekali aku teringat, pasal apa yang aku dah makan selama ini. Siries, sampai kat Johor barulah aku tahu makan tu teramatlah banyak rasanya.

Dulu, masa keluarga kami susah, bukan sikit-sikit tapi banyak. Kes buah sawit melawas dan kes peribadi keluarga aku. Aku, adik perempuan, dengan mak. Nak makan tengahari.

"Harinih, yang ini saja ada. saudara/I makan lah dulu, mak nak pergi basuh pinggan"

Umur aku masa ni. 9 tahun. Adik aku kecik lagi. Kami makan apa tau tak? Hanyalah ikan pekasam dengan nasik. Ikan pekasam tu pun mak buat masa abah pergi menjala kat ladang. Mak aku basuh pinggan. Pinggan ada dua, adik aku dan aku. Ada nasik untuk aku dan adik.

Aku makan sikit. Tapi rasa tak best. Aku bukanlah seorang yang memilih. Tapi kalau dah makan sepat pekasam seminggu berturut-turut siapa tak bosan

Adik aku, tengok aku. Aku rasa dia pun rasa macam aku. Dah jemu. Tapi alhamdulillah, tak pernah nak merengek nak nak minta kentaki.kalau korunk nak tau, first time aku makan kentaki masa umur 19 tahun, adik aku 16 tahun. Dua orang lagi, dia tak merasa peritnya hidup ni.

"Mak, jom lah makan sekali. Takkan ha dengan lela saja makan"

Mak aku tengah sental kuali. Bersungguh-sungguh.

"Hang makan lah dulu dengan adik hang. Mak nak basuh kuali neh"

Mak aku cakap sambil tahan2. Aku yang kecik ni rasa lain macam. Mak tak macam selalu. Selalu mak akan makan sekali. Hari ini. Mak biarkan kami makan dengan ikan sepat pekasam dua ekor, satu untuk adik, satu untuk aku.

Aku bangun. Adik aku bangun. Walaupun adik aku umur 6 tahun, dia dah faham apa erti hidup. Ye lah, setiap kali pergi tadika mesti kena ejek. Pasal pakai baju kurung kuning.

Kami pergi kat mak. Ajak mak makan sekali. Mak senyap. mak menangis.

Mak peluk aku dan adik. "Jom pergi makan sekali," mak kata.

Mak campurkan lauk adik, dengan lauk aku, tambah nasi adik dan aku jadi satu pinggan. Mak suap adik, lepas itu aku. lepas itu adik.

Kenapa mak tak makan? tak aci lah!

Mak menangis. Mak suap jugak dalam mulut. Mak kata. Belajar rajin2 nanti kita tak susah lagi.

Berulang lah perkara yang sama. Mulut adik. Aku dan mak.

Dan itulah makanan terakhir untuk hari tu.

Dan sebab itulah, kami adik beradik tak pernah sekalipun cakap makanan mak masak tak sedap.

Dan aku sampai sekarang, sangat menghargai sebutir nasi.

++++++Sebenarnya. Aku balik hari tu. Borak2 dengan mak. Dekat depan rumah, sambil lihat bintang ramdhan. Aku kata, air tangan adik dah rasa macam mak. Mak senyum. Mak ingatkan aku balik cerita tu. Aku senyap. Mak kata,itulah beras terakhir dengan lauk yang ada kat rumah. Abah, puasa hari tu, dia pergi ladang. Dia tak nak tengok anak dia kelaparan. Abah malu dengan diri dia sendiri. Esoknya mak pinjam beras dari rumah sebelah. Mak juga hutang ikan bilis kat kedai Pak Din. Patutlah, kami tak pernah rasa ikan pekasam dah. Aku peluk mak, minta maaf kalau mak tersinggung. Mak angguk, kami dua beranak menangis kat depan rumah, melihat bintang kejora, yang mungkin lebih indah untuk hari mendatang. Aku berjanji, keluarga kita takkan kelaparan lagi Terima kasih mak!++++++





:bunga:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 15-04-08 08:12


huuuuu..sedihnya... biar miskin harta, asal kaya kasih sayang..kesusahan di masa lalu akan mengajar kita erti menghargai sesuatu di masa akan datang :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 08:15


Mama memang begitu..mama zaman ni (mama muda) harap-harap boleh mencontohi mama kita2..mula-mula baca tajuk ni ingatkan cara-cara buat ikan sepat pekasam dan teknik menggorengnya.hehe..apapun terima kasih atas cerita pendek ni..pendek tapi bermakna..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 20:49


:)

memang sengaja letak tajuk itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Musaafir
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.04.2008
Ahli No: 33228
Posting: 21
Dari: jauh di perantauan..isk isk..

malaysia  


posticon Posting pada: 16-04-08 00:48


Teringat kisah lama2....sebak rasa dada..rindu kat mak.... waa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MusaafirProfil   Hantar PM kepada Musaafir   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-04-08 08:45


Pada 16-04-08 00:48 , Musaafir posting:

!!! QUOTE !!!

Teringat kisah lama2....sebak rasa dada..rindu kat mak.... waa....

Eleh... Mamat ni teringat kat makwe dia sebenornyer :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nurfieza
WARGA SETIA
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22039
Posting: 416
Dari: utara...

Selangor  


posticon Posting pada: 16-04-08 11:19


sedih nya ...

tambah2 tengah buat assignmnent ni...
dah beberapa hari xdapat2..
huhu

rindu kat mak

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfiezaProfil   Hantar PM kepada nurfieza   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 16-04-08 14:50


pekasam ikan sepat?? nyum2!!

walaupun bertugas di putrajaya...dikelilingi manusia2 yang dikatakan 'orang besar'...namun time makan...yang tradisional itu jugalah yang sedap. :)

pekasam paling sedap goreng hancur2 sikit..dan jangan lupa goreng sekali dengan bawang. nasik maksimum letak kicap. tak letak pun sedap. nasik panas2. nyum2!

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 16-04-08 15:15


Pada 16-04-08 14:50 , udang_kara posting:

!!! QUOTE !!!

pekasam ikan sepat?? nyum2!!

walaupun bertugas di putrajaya...dikelilingi manusia2 yang dikatakan 'orang besar'...namun time makan...yang tradisional itu jugalah yang sedap. :)

pekasam paling sedap goreng hancur2 sikit..dan jangan lupa goreng sekali dengan bawang. nasik maksimum letak kicap. tak letak pun sedap. nasik panas2. nyum2!


aaaaaaaaaaaaaaaa...............
lapa.......
lapa............
mana nak cari ikan pekasam kat kl...
lapaaaaaaa.........
lapaaaaaaaaaaa..........
nyum2 sedapnyer.........


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 11:01


Pada 16-04-08 15:15 , syahirahsoid posting:

!!! QUOTE !!!





perkasam?
kl?
ada-ada :D

kat rumah ni ada berbungkus bungkus.

nak ke?
mari datang rumah kami :D akak boleh masakkan


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 12:05


sedeynye cerita ini
kak nurkamar.. boleh tak minta address blog cerita ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 20:15


Pada 19-04-08 12:05 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

sedeynye cerita ini
kak nurkamar.. boleh tak minta address blog cerita ini


insya allah akak pmkan nanti. kena cari balik.. kebetulan terjumpa hari tu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 21:41


:-) Assalamualaikum


Sedih baca cerita ni...teringat kisah dulu-dulu...pernah jugak hidup susah....dan pengalaman dengan arwah mak....mm...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 22:43


salam...

erm..ingatkan resepi nak buat ikan sepat perkasam goreng...huhuhu...
teringin juga nak buat...rupa-rupanya cerpen pendek....huhuhu...memang sedap ikan sepat perkasam goreng buat air liur meleh lagi.....maklumlah di perantauan...huhu. teringin sangat nak rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 10:43


cerita ni memang kena dengan mak ayah kita org susah dulu-dulu..banyak nostalgianya bila terkenang dulu-dulu..walaupun serba susah, rezeki itu tetap mencukupi dan rasa bahagia..

Mak saya pandai buat ikan pekasam ni..memang favourite saya.hehe..tapi yang tak berapa best nya ia akan menggangu hidung kita..resdung.hehe..apapun makan dulu, tak payah fikir pasal resdung..lagi best ambil ulam cicah ikan pekasam.huhuhu..laponya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120589 saat. Lajunya....