Oleh |
all about dessert.humm yummy!! |
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 13-04-08 13:53
Banana frozen Bahan-bahan ( 2 orang ) * 200g pisang yang telah dibekukan * 100ml fresh cream * 1 sudu besar gula Cara-cara 1. Blend semua bahan-bahan. Kemudian hiaslah ikut selera. 2. Siap untuk dimakan. Kalau tak habis boleh simpan dalam freezer.. jadikan aiskrem..
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 13-04-08 13:55
Puding karamel Bahan-bahan ( saiz:16 macam ) * 400cc(400ml) susu segar/susu cair * 5 sudu besar gula halus * 3 biji telur- pada suhu bilik * 2 biji telur kuning-pada suhu bilik * 2-3 titik esen vanila * * 5 sudu besar gula * 2 sudu besar air Cara-cara 1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan. 2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih. 3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih. 4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi. 5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit 6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree. 7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka. 8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 13-04-08 13:57
Tiramisu biskut Bahan-bahan ( 3-4 orang ) * 16 keping biskut marie * 20g gula halus * 100ml air suam * 4 sudu kecil Instant coffee * *** * 3 biji(L size) telur kuning * 25g halus * 150g mascarpone cheese * *** * 3 biji(L size) telur putih- sejukkan dalam peti ais * 25g gula halus * serbuk koko secukupnya Cara-cara 1. Asingkan telur putih dan kuning. Masukkan telur putih ke dalam peti ais. Kemudian sediakan sirap dan seterusnya. 2. Sirap: Campurkan gula dan instant coffee ke dalam air suam, kacau dan ketepikan. 3. Tiramisu: Masukkan telur kuning dan gula ke dalam mangkuk. Pukul sampai putih. Kemudian letakkan mangkuk ke dalam bekas yang ada air panas(60C-70C). Pukul lagi sehingga kembang. Buangkan air panas. Masukkan 1/2 mascarpone. Kacau. Masukkan pula yang selebihnya. kacau lagi. 4. Keluarkan telur putih dari peti ais. Pukul sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula. Pukul sehingga kembang atau bila ditelangkupkan telur putih tak jatuh. Masukkan 1/2 telur putih ni ke dalam mangkuk mascarpone dan kacau. Masukkan pula yang selebihnya. kacau lagi. 5. Letakkan biskut ke dalam bekas. Tuangkan sirap. 6. Ambik biskut bersirap. Susunkan ke dalam bekas segiempat(ex. tupperware). Kemudian masukkan adunan mascarpone.. biar ketinggian 1cm. Ulang pula dengan lapisan biskut dan seterusnya mascarpone. 7. Simpan dalam peti ais selama 1-2 jam sebelum dimakan. 8. Sebelum makan, ayakkan serbuk koko ke atasnya.
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 13-04-08 14:02
Lengkong milo  Bahan-bahan ( 2 orang ) * 1 peket agar - agar * air secukup rasa... kalau nak keras kurang kan.. kalau nak lembik.. letak air bebanyak * 2 cawan milo * 1/2 cawan susu pekat manis Cara-cara 1. agar² direbus sehingga mendidih.. lepas tu tuang dalam jug (tapis dulu ek...) lepas itu bancuh lah macam buat air milo...lepas itu masukkan lengkong milo ni kedalam bekas yang cambest gila macam gambar tu... lepas itu masuk dalam peti ais.....nak cepat keras masuk dalam frozen .... 2. hidangkan ketika sejukkkk mesti sedaap punya lahhhh
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 13-04-08 14:03
Agar-agar koktel  Bahan-bahan ( 5-6 orang ) * 10g serbuk agar-agar * 1.5 liter air(5 gelas) * 100ml(1/2 cwn) susu cair * 200g gula * 1 tin besar koktel * 2 helai daun pandan Cara-cara 1. Masukkan serbuk agar-agar, air, sirap koktel, gula dan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih. 2. Perlahankan api. Ambik semangkuk agar-agar dan sejukkan. Kalau nak cepat boleh alaskan air yang bercampur dengan ketulan ais. Bila dah nampak nak keras, ambik sudu dan kacau-kacau supaya jadi berketul-ketul. 3. Dalam periuk agar-agar tadi masukkan pula susu. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian padamkan api. 4. Tapiskan agar-agar susu(dr dalam periuk) dan masukkan ke dalam loyang untuk bekukan agar-agar. 5. Masukkan juga koktel dan semangkuk agar-agar tadi (dalam langkah 2) 6. Sejukkan dan kemudian bolehlah letak dalam peti ais.
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 13-04-08 14:04
Puding marble  Bahan-bahan ( 5 org ) * 1 liter air * 10g agar-agar * 250g gula * 100g tepung kastard * 2 sudu kecil serbuk koko Cara-cara 1. masak air bersama agar-agar dan gula hingga larut. 2. masukkan tepung kastard yang dibancuh dengan air. masak hingga gelegak. 3. bahagi adunan kepada 2 dan campurkan serbuk koko pada salah satu. 4. dalam acuan, tuang adunan berselang-seli untuk dapatkan corak. 5. sejukkan dan sedia untuk dimakan. lebih sedap jika diletak dalam peti ais.
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 13-04-08 14:06
Aiskrim goreng  Bahan-bahan ( 5 orang ) * 5 scoop aiskrim vanila * 1 biji telur * 1 cawan conflakes * 1 cawan chopped walnuts * minyak untuk menggoreng * sirap coklat secukupnya Cara-cara # Masukkan 1 scoop aiskrim ke dalam plastic wrap. Bungkus biar jadi bentuk bola. Simpan dalam freezer sekurang-kurangnya 2 jam. # Aiskrimgoreng2 Campurkan conflakes dan walnuts ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan ke dalam beg plastik. Ramas-ramaskan conflakes biar hancur. # Aiskrimgoreng3 Keluarkan aiskrim dari freezer dan buka plastic wrap. Masukkan aiskrim ke dalam beg plastik tadi. Goncang-goncang biarkan aiskrim bersalut dengan conflakes dan walnuts . Keluarkan aiskrim dari beg plastik. Simpan semula ke dalam freezer selama 30 minit atau lebih. # Aiskrimgoreng4 Pukul telur dengan pemukul telur. Masukkan aiskrim ke dalam telur. Kemudian masukkan pula ke dalam beg plastik conflakes dan walnuts. Goncang biarkan keseluruhan aiskrim bersalut. Buat satu persatu sampai habis. Masukkan semula ke dalam freezer. Biarkan 1 jam atau lebih. Kalau nak salutan(coating) tu tebal boleh ulang langkah ni sekali lagi. # Panaskan minyak. Goreng aiskrim selama lebih kurang 30 saat. Angkat dan bolehlah terus makan. Kalau suka bolehlah letakkan sirap coklat di atasnya. # ** Minyak yang diguna untuk menggoreng biarlah betul-betul panas atau 200 degree.
|
sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 12.05.2004 Ahli No: 8934
Posting: 5682
|
Posting pada: 14-04-08 14:16
|
Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 17.02.2004 Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi
|
Posting pada: 14-04-08 15:53
tapi ada satu teman nak tanya, macam mana aiskrim boleh kena goreng? dia kan ais, ais kena panas cair lah dia. -----------------
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 15:58
mak oi... sdpnyer... terima kasih bagi resepi ni... boleh lah cuba... em... tak pernah dengar askem grg.. 1st time ini... kena cuba semua resepi ini... macam sedap saja semuanya...
|
mas_ayu
WARGA SETIA Menyertai: 30.01.2007 Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:
|
Posting pada: 14-04-08 16:06
wah... semua sedap2 lah.... nanti nak try lah... dah lama cari resepi agar2 koktel... dapat juga.. thanks ye kak anis...
|
mama_iman
WARGA SETIA Menyertai: 24.09.2007 Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis
|
Posting pada: 14-04-08 16:36
pernah makan ais krim grg tu..mmy nyummy lah..terliur saja tengok resipi kak anis letak ni..kena copy ni..hehe..balik boleh buat.. ais krim tu dah bsalut..sebab tu tak cair dalam dia..lagipun dah disjuk beku kan sampai berapa kali tu..grg pula 30 saat saja..bukan lama..
|
mama_iman
WARGA SETIA Menyertai: 24.09.2007 Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis
|
Posting pada: 14-04-08 16:48
kek lapis ais krim Bahan-bahan ( 3-4 orang makan ) 200g ais krim jagung kek lapis secukupnye 200g ais krim strawberi kek span coklat Cara-cara Potong nipis kek lapis dan masukkan ke dalam acuan yang bersesuaian Masukkan aiskrim jagung dan diikuti ais krim strawberi. Tekan agar mampat dan rata lekatkan kepingan kek span coklat.Tekan rata. Simpan kat tempat dingin beku sehingga keras. lepas itu boleh potong. senang kan?haha..senang habis yang ni..
|
irashahirah
WARGA SETIA Menyertai: 08.10.2005 Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee
|
Posting pada: 14-04-08 17:32
akak.. naik lapar saya kak tengok puding karamel itu.. huishh.. kak.. buat kan boleh tak? hehehe
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 17:36
|
mama_iman
WARGA SETIA Menyertai: 24.09.2007 Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis
|
Posting pada: 14-04-08 17:41
Aiskrim tembikai Bahan-bahan ( 3-4 orang ) 300cc tembikai 1sb madu 300cc fresh cream 3 sb gula halus Cara-cara Masukkan madu dan tembikai ke dalam food processor. Mix sampai jadi jus Pukul fresh cream dengan gula selama 5 minit Masukkan tembikai ke dalam fresh cream. Kacaukan. Bekukan dalam freezer Bila aiskrem hampir beku, keluarkan dan kacau/pukulkan. Ulang 2-3 kali.
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 17:46
Pada 14-04-08 16:06 , mas_ayu posting:!!! QUOTE !!! wah... semua sedap2 lah.... nanti nak try lah... dah lama cari resepi agar2 koktel... dapat juga.. thanks ye kak anis...   Puding Koktel Berkuah Bahan-bahan ( ( 5-6 orang ) ) * BAHAN UNTUK PUDING * 1 cawan tepung kastad * 1 cawan gula * 5 cawan air * 1 cawan santan - jangan terlalu pekat * BAHAN UNTUK KUAH * 1 tin susu cair * 2 tin air masak ( gunakan tin susu ) * 1/2 cawan gula @ sesuai manis * HIASAN * Buah-buahan dalam tin * Nata ada coco - optional * Jelly @ sumi - optional Cara-cara 1. UNTUK PUDING 2. Masukkan semua bahan gaul sebati 3. Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat 4. Angkat, masukkan dalam bekas biarkan keras dan sejuk. ( dah sejuk boleh masukkan dalam peti ais ) 5. UNTUK KUAH 6. Panaskan susu, air dan gula dalam periuk 7. Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur 8. Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais ) 9. CARA PENYEDIAAN 10. Potong puding kastad tadi mengikut bentuk yang disukai. Masukkan dalam mangkuk 11. Tambahkan buah-buahan dalam tin, nata ada coco, jelly ( ikut suka berapa banyak nak letak ) 12. Tambah kuah pada mangkuk yang berisi puding dan hiasan 13. Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk saja 14. Selamat mencuba.
|
irashahirah
WARGA SETIA Menyertai: 08.10.2005 Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee
|
Posting pada: 14-04-08 17:48
bagusnya suami kak anis.... soleh tol... kalau suami saya pandai masak macam suami kak anis... habisla saya.... jadi tong dram.. hehehehe
|
mama_iman
WARGA SETIA Menyertai: 24.09.2007 Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis
|
Posting pada: 14-04-08 17:48
sum-sum [email protected] Menu klasik yang sesuai dimakan waktu petang (atau pun masa demam sebab mulut rasa pahit masa demamkan... tapi sum-sum ni ada rasa lemak sikit, masin sikit, & manis sirapnye  ) Bahan-bahan ( 2-4 orang ) Untuk bubur: 120g tepung beras 525ml santan ½ sdk garam Untuk sirap gula: 1-2 cawan gula 1 cawan air 1 helai daun pandan Cara-cara Untuk bubur: Letak semua bahan dalam saucepan, better kalau ada non-stick one. dengan api sederhana kecil, kacau adunan tu sampai masak - ia membeku. kalau tak silap saya dalam xsampai 7 minitā¦Kemudian letak dalam bekas. Lepas letak tu, rata2kn sikit atehnye tu supaya nampak cantik sikit. Ni rupa sum-sum yang dah dimasak. Untuk sirap gula: sangat mudah sebab caranya sama dengan nak buat gula hangus tu iaitu mula-mula hanguskan sedikit gula, bila dah memekat tambah air, bila mendidih then tambah baki gula & daun pandan. Kacau sampai betul-betul gula dah cair tapi sirap gula tu keperangan dan likat. Siap! Ni sirap gulanye. Then, untuk serving, potong kecil-kecil sum-sum tu then tuang sikit sirap gula atehnyaā¦jadi lah bubur sum-sum. http://myresipi.com/top/detail/1361p/s: naz tak pandai lah masuk gambar..sedap kan ni..org dulu-dulu selalu buat..bila naz dah besar ni tak jumpa dah..lagi satu naz lpaq laksam lah..aduh..cheq asyik tingat saja dr mlm tadi..=
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 17:50
Pada 14-04-08 17:48 , irashahirah posting:!!! QUOTE !!! bagusnya suami kak anis.... soleh tol... kalau suami saya pandai masak macam suami kak anis... habisla saya.... jadi tong dram.. hehehehe dah terdesak ira... takkan tiap-tiap mlm nak beli kat luar... lagi pun sementara saja...nanti dah hilang weng2 ni, boleh lah masuk dapur balik... hemm para suami kena paham lah mase2 gini... kawan anis dulu sian dia, suami dia suruh dia masak juga, sampai nak pengsan lah dia tu..
|
Cik_Liyana
Warga 4 Bintang Menyertai: 04.03.2008 Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru
|
Posting pada: 14-04-08 20:22
kak anis, puding karamel tu sedapla.. nak tya lagi ni.. 1sudu besar tu maksudnya sudu yang mana ye? Sudu makan biasa ataupun sudu hirup sup yang besar tu? p/s:saya budak baru belajar (^_^)^_^)
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 20:24
Pada 14-04-08 20:22 , Cik_Liyana posting:!!! QUOTE !!! kak anis, puding karamel tu sedapla.. nak tya lagi ni.. 1sudu besar tu maksudnya sudu yang mana ye? Sudu makan biasa ataupun sudu hirup sup yang besar tu?
p/s:saya budak baru belajar (^_^)^_^) sudu makan lah.. hehehehe... nanti posto2 kan kak anis sikit ye
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 20:42
saya ini kak anis xmkn puding... tapi boleh tengok gmbr2 yang kak anis post kan ini.. perh...!!! sedap gila.. sedap sehingga menjilat hujung kuku... saya suka dengan puding marble 2... macam sedap sangat nampaknya.... time cih kak anis...
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 20:47
Pada 14-04-08 17:48 , irashahirah posting:!!! QUOTE !!! bagusnya suami kak anis.... soleh tol... kalau suami saya pandai masak macam suami kak anis... habisla saya.... jadi tong dram.. hehehehe betul 2 ira... alamak name same da... rasa macam lain pula bila sebut name sendiri ini... hehehehhe... best nya dapat suami macam kak anis... prihatin... ini kang tak... yang kaum lelaki ini yang mereka pandai masak nya.. mask air dengan megi saja.. hehehehe...  -----------------  
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 20:57
Pada 14-04-08 20:47 , syahirahsoid posting:!!! QUOTE !!! Pada 14-04-08 17:48 , irashahirah posting:!!! QUOTE !!! bagusnya suami kak anis.... soleh tol... kalau suami saya pandai masak macam suami kak anis... habisla saya.... jadi tong dram.. hehehehe
betul 2 ira... alamak name same da... rasa macam lain pula bila sebut name sendiri ini... hehehehhe... best nya dapat suami macam kak anis... prihatin... ini kang tak... yang kaum lelaki ini yang mereka pandai masak nya.. mask air dengan megi saja.. hehehehe... 
sekali name same pula.. humm.. suami mana tak sayang isteri .. heheheh... emm tak mengapa, kang turn ira berdua.. insyaALLAH.. lelaki ni, kengkadang romantik dia bukan pada tutur kata.. tapi macammana dia melengkapi keperluan kita tanpa diminta....  **suami kak nur lagi romantika ada amor kan kak nur kan
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 21:02
Pada 14-04-08 20:42 , syahirahsoid posting:!!! QUOTE !!! saya ini kak anis xmkn puding... tapi boleh tengok gmbr2 yang kak anis post kan ini.. perh...!!! sedap gila.. sedap sehingga menjilat hujung kuku... saya suka dengan puding marble 2... macam sedap sangat nampaknya.... time cih kak anis... dik... jangan jilat sampai ke kuku.. buruk dik
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 21:11
Pada 14-04-08 20:57 , anis_zulaikha posting:saya macam mana nak romantik kak anis... calon pun tak ada lah... hehehehe... kasihan..... -----------------  
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 21:14
Pada 14-04-08 21:02 , anis_zulaikha posting:!!! QUOTE !!! Pada 14-04-08 20:42 , syahirahsoid posting:!!! QUOTE !!! saya ini kak anis xmkn puding... tapi boleh tengok gmbr2 yang kak anis post kan ini.. perh...!!! sedap gila.. sedap sehingga menjilat hujung kuku... saya suka dengan puding marble 2... macam sedap sangat nampaknya.... time cih kak anis...
dik... jangan jilat sampai ke kuku.. buruk dik 
2 nasib baik kuku jari tangan kak anis... dibuatnya jilat kuku kaki?? hahahahhaha.... tak dapat den nak nolong... -----------------  
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 21:17
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 21:20
nak buka topik baru kang macam banyak sangat pula name ni enterprem... tak mengapa.. anis tambah saja kat thread ni... tapi kali ni bahagian sambal dan pencicah pula  sambal belacan Bahan-bahan ( 1 mangkuk ) * 1 cawan cili padi * 1/4 cawan gula * 1/4 cawan garam * 1 sudu besar belacan * 1 biji tomato * 1/2 biji bawang besar * 1/2 biji lemon diambil airnya * Sedikit air masak Cara-cara 1. Bakar belacan selama 2 minit atau nampak garing 2. Masak bawang besar dengan microwave dengan suhu 600w selama 2 minit atau boleh juga dibakar 3. Kemudian kisar semua bahan-bahan di atas 4. Siap untuk dihidang
|
cipoi
Warga 4 Bintang Menyertai: 23.05.2006 Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban
|
Posting pada: 14-04-08 21:23
ni yang buat lapa balik ni....huhu
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 21:23
 air asam, sedap dimakan dengan ikan bakar atau daging bakar... huhuhu Bahan-bahan ( berapa2 orang pun boleh ) * Bahan tumbuk: * 2 - 3 biji cili merah * 3/4 biji bawang merah * 2 sudu teh belacan * * Bahan hiris: * 1 biji bawang merah * 1 biji cili merah * 1 biji tomato * * air asam jawa secukupnya * garam secukup rasa * jus limau Cara-cara 1. Tumbuk semua bahan tumbuk sehingga sebati (cili merah tak perlu halus sangat). Buat macam sambal belacan. Setelah siap, pindahkan ke dalam sebiji mangkuk. 2. Masukkan garam secukup nya. Tak perlu banyak sangat kerana belacan dah masin. 3. Hiriskan semua bahan hiris. 4. Masukkan air asam jawa ke dalam sambal yang ditumbuk tadi, agak-agak jangan terlalu masam. 5. Akhir sekali, masukkan semua bahan hiris ke dalam air asam. Tambahkan perahan limau secukupnya.
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 21:25
Pada 14-04-08 21:17 , anis_zulaikha posting:InsyaAllah kak... tapi nak cari yang macam 2 bukan senang kak... alahai susahnye kak anis... org sekarang sggp lupa Allah semate2 nak kejar harta dunia...  -----------------  
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 21:25
Pada 14-04-08 21:23 , cipoi posting:!!! QUOTE !!! ni yang buat lapa balik ni....huhu sile2 cipoi... nasik tambah ada kat dalam periuk ye...jangan malu2
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 21:27
Pada 14-04-08 21:20 , anis_zulaikha posting:sedapnya kak anis... nyum..nyum... -----------------  
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 21:27
Pada 14-04-08 21:25 , syahirahsoid posting:!!! QUOTE !!! Pada 14-04-08 21:17 , anis_zulaikha posting:
InsyaAllah kak... tapi nak cari yang macam 2 bukan senang kak... alahai susahnye kak anis... org sekarang sggp lupa Allah semate2 nak kejar harta dunia... 
ada dik.. insyaALLAH, bila kita dah pasang niat yang baik-baik,insyaALLAH akan ALLAH permudahkan... yakinlah pada ALLAH...ira akan rasa ta'jub pada ALLAH.. bila kita meletakkan keyakinan secara mutlak dengan jodoh yang kita inginkan....
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 21:30
InsyaAllah kak... tapi nak cari yang macam 2 bukan senang kak... alahai susahnye kak anis... org sekarang sggp lupa Allah semate2 nak kejar harta dunia...  ada dik.. insyaALLAH, bila kita dah pasang niat yang baik-baik,insyaALLAH akan ALLAH permudahkan... yakinlah pada ALLAH...ira akan rasa ta'jub pada ALLAH.. bila kita meletakkan keyakinan secara mutlak dengan jodoh yang kita inginkan....  time cih kak anis... sayang kak anis... arap2 ada lah jodoh yang baik untuk saya... InsyaAllah... -----------------  
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 21:33
|
alwalid
WARGA SETIA Menyertai: 19.12.2004 Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar
|
Posting pada: 14-04-08 21:36
Pada 14-04-08 21:20 , anis_zulaikha posting:sambal belacan Boterian style............ * 1 cawan cili padi (a.k.a cabai burung) * 1/4 cawan garam kasar * 1 sudu besar belacan * segenggam ikan bilis/udang kering Cara-cara 1. tumbuk sampai lumat (recommended guna lesung batu) 2. siap dihidangkan 3. kalau ak best, tambah tempoyak = sambal tempoyak masyuk kalau dicicah dengan ulam-ulaman......
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 14-04-08 21:41
makan nasik panas, ikan goreng, ulam timun dengan sambal belacan... huhuh peluh meleleh sampai kaki lah.. mak mentua lalu belakang pun tak sedar... kalau depan lain lah
|
syahirahsoid
WARGA SETIA Menyertai: 06.03.2007 Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana
|
Posting pada: 14-04-08 21:48
Pada 14-04-08 21:41 , anis_zulaikha posting:!!! QUOTE !!! makan nasik panas, ikan goreng, ulam timun dengan sambal belacan... huhuh peluh meleleh sampai kaki lah.. mak mentua lalu belakang pun tak sedar... kalau depan lain lah 
hahhahaa.... ada-ada saja kak anis ini... Kalau mak mentua lalu depan.. ajak lah dia join... hehehehe...  -----------------  
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 21-04-08 14:06
rasa macam nak makan puding karamel saja.. hemm, buat lebih-lebih sikit kang boleh bawa sekolah...
|
sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 12.05.2004 Ahli No: 8934
Posting: 5682
|
Posting pada: 21-04-08 16:59
apa kata kak anis sediakan resipi bagi gambar saya tu... laicikang dengan woti bako....
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 21-04-08 17:06
Pada 21-04-08 16:59 , sayatetapsaya posting:kejap kak anis usahakan... huhuu tengok makanan macam-macam.. tapi 1 pun dah tak boleh masuk... ujian nikmat sementara ni... patut dulu bila selera makan org cakap makan lah, kang da tak selera susah... untuk sts...   ni curik kat website org.. hehehehe resepi akak tak jumpo lah
|
sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 12.05.2004 Ahli No: 8934
Posting: 5682
|
Posting pada: 22-04-08 15:26
ala kak...ingatkan ada resipinya..ini menambahkan lagi lapar saya ni..sedapnya gambar tu..sebab baik tak boleh gigit skrin ni...
|
mizie_hafiz80
WARGA SETIA Menyertai: 28.08.2003 Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia
|
Posting pada: 22-04-08 17:10
Pada 22-04-08 15:26 , sayatetapsaya posting:!!! QUOTE !!! ala kak...ingatkan ada resipinya..ini menambahkan lagi lapar saya ni..sedapnya gambar tu..sebab baik tak boleh gigit skrin ni... 
Spesis apa ini..?
|
kak-raihan
Warga 1 Bintang Menyertai: 15.03.2008 Ahli No: 32902
Posting: 29
|
Posting pada: 03-05-08 05:01
salam alaik... anis ni pandai masak ye? untung pandai masak, suami sayang pada kita mama iman...kue sum sum tu faveret husband saya.melilau saya cari resepi dia. last last dapat juga belajar dr kakak ipar. senang saja buatnya. tapi bila lama tinggal,hilang touch lah. hehe ----------------- ...............harum subur di hati........................
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 03-05-08 08:51
Pada 03-05-08 05:01 , kak-raihan posting:!!! QUOTE !!! salam alaik...
anis ni pandai masak ye? untung pandai masak, suami sayang pada kita
mama iman...kue sum sum tu faveret husband saya.melilau saya cari resepi dia. last last dapat juga belajar dr kakak ipar. senang saja buatnya. tapi bila lama tinggal,hilang touch lah. hehe
emm tak pandai sangat masak.. pandai makan saja
|
nurul_huda3110
Warga 4 Bintang Menyertai: 18.05.2005 Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang
|
Posting pada: 03-05-08 09:51
nak try lah tiramisu biskut dengan aiskrim goreng.. tak pernah buat lagi aiskrim goreng sebab takut tercair dalam kuali tu nanti.. xpasal2je..nanti boleh kakak2 dan adik2 ana join.buat surprise sikit kat birthday bonda kali ni..dah dapat idea dah.. nak cuti sem dah ni..apalagi,resepi dah ada..
|
Hanan
 Menyertai: 13.05.2003 Ahli No: 4
Posting: 3991
|
Posting pada: 03-05-08 11:18
'Puan Anis, tinggal kat mana sekarang? Nak datang makan boleh tak? Nak buat sendiri malas.. heheh..  ----------------- 
Hargai semasa ada....
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 03-05-08 13:05
|
nurul_huda3110
Warga 4 Bintang Menyertai: 18.05.2005 Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang
|
Posting pada: 05-05-08 11:00
 bahau??last ana pergi bahau masa tidur rumah kawan kat felda palong..masa sek teknik kat n9..jauh tu..kak anis pergi tak jk ukhwah?? mana lah tau,kalau ada kelapangan, kak datang lah dengan family. kalau,kak rajin,boleh buat dessert untuk jk nanti..
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 12-05-08 20:01
|
nurzatul
WARGA SETIA Menyertai: 03.09.2006 Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...
|
Posting pada: 12-05-08 21:14
ya Allah sdpnya..terliur ana tengok rsipi2 yang kak anis postkn..nak cuba lah bila balik rumah nanti..insyaAllah mggu ini nak balik..da rindu dengan mak..huhu,,
|
fathiha
Warga 4 Bintang Menyertai: 11.11.2005 Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9
|
Posting pada: 15-05-08 01:18
sedapnya..terliur dibuatnya..dahlah perut tengah menggelegak lapar..ada sesiapa nak kasi test??nak buat malas..hehe
|
syira_qistina
WARGA SETIA Menyertai: 08.10.2003 Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem
|
Posting pada: 15-05-08 08:13
sedapnya....nyumm...nyumm... kak anis, thanks for sharing a lot of deserts recipes. teringin nak cuba buat tiramisu biscuit. tapi macam complicated saja... huhu...
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 15-05-08 17:22
Pada 15-05-08 08:13 , syira_qistina posting:!!! QUOTE !!! sedapnya....nyumm...nyumm...
kak anis, thanks for sharing a lot of deserts recipes. teringin nak cuba buat tiramisu biscuit. tapi macam complicated saja... huhu...
buat lah shira, nanti boleh tempek gambar tiramisu yang shira buat
|
syira_qistina
WARGA SETIA Menyertai: 08.10.2003 Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem
|
Posting pada: 15-05-08 21:34
Pada 15-05-08 17:22 , anis_zulaikha posting:!!! QUOTE !!! Pada 15-05-08 08:13 , syira_qistina posting:!!! QUOTE !!! sedapnya....nyumm...nyumm...
kak anis, thanks for sharing a lot of deserts recipes. teringin nak cuba buat tiramisu biscuit. tapi macam complicated saja... huhu...
buat lah shira, nanti boleh tempek gambar tiramisu yang shira buat 
insyaALLAH...nanti syira usahakan...
|
ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 14.12.2003 Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH
|
Posting pada: 16-05-08 02:23
kak anis.. ismi mohon izin... meng'copy-paste' kan dizet2 yang ada ni ke dalam komputer ismi ek... maklumla.. org tak ada kerja.. uhuk uhuk... boleh kak...? 
|
anis_zulaikha
 Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 21-07-08 18:21
|
AmrinHakeem
Warga 5 Bintang Menyertai: 29.04.2008 Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth
|
Posting pada: 21-07-08 19:27
wah. sedapnya. nasib dah nak waktu berbuka.. ana nak kongsi puding karamel tapi dah ada org post.. ana nak share puding jagung lah. hik3 Air 750 ml Agar-agar 10-15 gram Gula 200 gram Susu 250 gram Garam secubit Tepung kastad 100 gram 1 tin jagung cream style Pnskn air sampai didih dalam masa yang sama rendam agar2 potong kecil-kecil nak bagi kembang sikit lepas itu mskkn agar2 tu dalam air yang da didih tadi Kacau2 sikit agak-agak da sebati mskkn gula Kacau sampai da tak nampak agar2 dengan gula Then mskkn susu Kacau sikit letak garam Pstu mskkn tepung kastad (kacau dulu dengan seminimum air yang boleh before mskkn dalam periuk.agak-agak tak beketul2 spy senang nak kacau dalam periuk) Ok pas da mskkn kacau sampai sebati (kacau betul-betul takut hangit kat bawah) Last sekali mskkn jagung. masa ni kena jg2 sebab adunan da nak mula likat dan kena kacau betul-betul sebab takut hangit kat belah bawah ka tepi2 ka Kacau lah sampai agk2 da masak tutup api, masuk dalam bekas, simpan lam peti sejuk sampai beku ~selamat mencuba~
|