Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 4 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Rahsia Keperibadian Melalui Bentuk Hidung


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Rahsia Keperibadian Melalui Bentuk Hidung

Please Mendaftar To Post


Oleh Rahsia Keperibadian Melalui Bentuk Hidung

amylela
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5447
Posting: 54
Dari: malaysia

jordan  


posticon Posting pada: 06-04-08 14:41


Sekadar hiburan...

Hidung agak besar
-mencerminkan seseorang itu cepat tersinggung, nafsunya besar dan agak pemalas.

Hidung agak besar dan bulat
-mencerminkan dia seseorang yang bergaya dan tidak suka dianggap remeh.

Hidung agak besar bagian bawah
-mencerminkan seseorang itu tidak cermat dan tidak pandai menyimpan wang, selalu berfikir yang baik-baik sahaja.

Hidung agak besar tapi mancung
-mencerminkan dia seorang yang angkuh dan suka mementingkan diri sediri.

Hidung agak besar tapi penyek
-mencerminkan dia seseorang yang tidak punya inisiatif.

Hidung agak kecil
-mencerminkan dia seoarang yang cerdas namun hidupnya selalu menderita.

Hidung agak sederhana
-mencerminkan dia seseorang yang berhati tulus dan suka menolong.

Hidung agak mancung agak runcing
-mencerminkan dia seorang yang sportif dan begitu pandai berbicara.

Hidung dengan lubang hidung agak lebar
-mencerminkan dia seorang yang suka menginginkan milik orang lain.

Hidung dengan lubang hidung agak kecil
-mencerminkan dia seorang yang tidak teguh pendirian, fikiran tidak tetap dan mudah tergoda.



Blog>>1001 Rahsia Diri

Bookmark and Share

    


  Member Information For amylelaProfil   Hantar PM kepada amylela   Pergi ke amylela's Website   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 15:25


ye ke macam tak percaya ye :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 15:51


Pada 06-04-08 14:41 , amylela posting:

!!! QUOTE !!!

Sekadar hiburan...

Hidung agak besar
-mencerminkan seseorang itu cepat tersinggung, nafsunya besar dan agak pemalas.

Hidung agak besar dan bulat
-mencerminkan dia seseorang yang bergaya dan tidak suka dianggap remeh.

Hidung agak besar bagian bawah
-mencerminkan seseorang itu tidak cermat dan tidak pandai menyimpan wang, selalu berfikir yang baik-baik sahaja.

Hidung agak besar tapi mancung
-mencerminkan dia seorang yang angkuh dan suka mementingkan diri sediri.

Hidung agak besar tapi penyek
-mencerminkan dia seseorang yang tidak punya inisiatif.

Hidung agak kecil
-mencerminkan dia seoarang yang cerdas namun hidupnya selalu menderita.

Hidung agak sederhana
-mencerminkan dia seseorang yang berhati tulus dan suka menolong.

Hidung agak mancung agak runcing
-mencerminkan dia seorang yang sportif dan begitu pandai berbicara.

Hidung dengan lubang hidung agak lebar
-mencerminkan dia seorang yang suka menginginkan milik orang lain.

Hidung dengan lubang hidung agak kecil
-mencerminkan dia seorang yang tidak teguh pendirian, fikiran tidak tetap dan mudah tergoda.



Blog>>1001 Rahsia Diri


setiap ciptaan Yang Maha Esa ada maksud tersiratnye tersendiri....

selepas ini boleh usha hidung orang lain huhuhu

:-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 16:09


Pada 06-04-08 15:51 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!



setiap ciptaan Yang Maha Esa ada maksud tersiratnye tersendiri....

selepas ini boleh usha hidung orang lain huhuhu

:-D :-D


nampak gayanya kena pakai purdah habis lah semua... takut ada yang dok usha hidung.. :D :P



-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 16:22


Pada 06-04-08 16:09 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-04-08 15:51 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!



setiap ciptaan Yang Maha Esa ada maksud tersiratnye tersendiri....

selepas ini boleh usha hidung orang lain huhuhu

:-D :-D


nampak gayanya kena pakai purdah habis lah semua... takut ada yang dok usha hidung.. :D :P




:lucu: :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 20:32


rahsia hidung pun ada juga :-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 22:40


Pada 06-04-08 14:41 , amylela posting:

!!! QUOTE !!!

Sekadar hiburan...

Hidung agak besar
-mencerminkan seseorang itu cepat tersinggung, nafsunya besar dan agak pemalas.

Hidung agak besar dan bulat
-mencerminkan dia seseorang yang bergaya dan tidak suka dianggap remeh.

Hidung agak besar bagian bawah
-mencerminkan seseorang itu tidak cermat dan tidak pandai menyimpan wang, selalu berfikir yang baik-baik sahaja.

Hidung agak besar tapi mancung
-mencerminkan dia seorang yang angkuh dan suka mementingkan diri sediri.

Hidung agak besar tapi penyek
-mencerminkan dia seseorang yang tidak punya inisiatif.

Hidung agak kecil
-mencerminkan dia seoarang yang cerdas namun hidupnya selalu menderita.

Hidung agak sederhana
-mencerminkan dia seseorang yang berhati tulus dan suka menolong.

Hidung agak mancung agak runcing
-mencerminkan dia seorang yang sportif dan begitu pandai berbicara.

Hidung dengan lubang hidung agak lebar
-mencerminkan dia seorang yang suka menginginkan milik orang lain.

Hidung dengan lubang hidung agak kecil
-mencerminkan dia seorang yang tidak teguh pendirian, fikiran tidak tetap dan mudah tergoda.



Blog>>1001 Rahsia Diri


masyaALLAH...hebatnya kuasa ALLAH...hidung pun boleh mncerminkan diri seseorang kan..:)


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 09:29


huhuhu..neves saja... memang kena pakai purdah lah bak kata meow..erm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 07:52


Hidung?!!ish2..macam-macam ye ahli psikologi buat andaian..pelik-pelik lah.hehe..susah sikit nak percaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 08:04


hidung?? huh..macam tak boleh pakai juga..pasal tak ada kategori aku punya hidung sini..tak mancung tak kemek..tak besar tak kecik...tak panjang tak pendek..huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-08 08:47


susah nak klasifikasikan jenis hidung kita..kalau ada gambar contoh2 hidung, mungkin lagi berkesan..hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 09:05


Ramai yang tidak berpuas hati dengan bentuk fizikal telah membuat pembedahan
hidung... Nak hidung tinggi skeetlaah, nak mancunglaahh, nak tiruslaahh..
EERRGHH!! Tak habiss-habiss!!!! HMM.. Mungkin nak memenuhi requirement
rahsia keperibadian niieehh agaknyaa.. Manusia.. manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-04-08 09:55


Kalau tak ada hidung??? masalah besar pulak nak mentafsirnya :sopan:


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 10:03


Assalamualaikum

err..tak dapat kenai lagi lah idung jenis bagaimana..he.. :-D

p/s : idung orang jawa bagaimana ek..?? :berfikir:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

AqluSalim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.04.2008
Ahli No: 33294
Posting: 114

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 10:21


tak boleh pakai mana sifir bentuk hidup...cuma perlu Ingat setiap nafas yang disedut melalui hidung adalah Anugerah Allah...Alhamdulillah...sebab tiada hadis sahih yang menakalkan bentuk hidung untuk sifir mengenal Insan lain...kecuali hal ini...firasat yang benar


ustaz Hasan alBanna menjelaskan isu ilham, lintasan hati, mimpi dan firasat dalam Usyul # 3, Usyul 20nya.

Firasat ni adalah ilmu halus dalam membaca character, bisikan hati dan sifat orang lain, hatta ilmu tadbir mimpi pun sejenis firasat juga. Ini definasi Raghib asfahani. dalil AQ ialah akan keujudan firasat ialah:

"kamu kenal mereka dengan sifat-sifatnya" AQT 2:273

Dikalangan sahabat yang masyhur memiliki firasat ialah Uthman alAffan.

Maka menurut ustaz alBanna , firasat mukmin itu benar tapi dia tidak boleh dijadikan sumber hukum syara'

Kasyaf dan firasat ni apakah berbeda atau sama? mengikut Imam Raghib asfahani, ia sama sahaja. kalau golongan sufi, kasyaf ni ilmu ladunni untuk para wali. Kalau nak kata firasat sebagai sebahagian (subset) dari kasyaf pun boleh juga. Kasyaf ni maksudnya tersingkapnya tabir kesamaran atau juga dinamakan penglihatan mata hati. melihat dengan hati.

Rumusan:
firasat adalah benar tetapi ia bukan dalil syara', kerana dalil syara' yang kukuh hanyalah AQ dan Sunnah sahaja.
Hadith Riwayat Imam Ahmad daripada Abu Hurairah:
Kalaulah tidak kerana syaitan itu sering berputar di sekeliling hati anak Adam nescaya mereka akan dapat melihat kerajaan langit dan bumi.

Riwayat daripada Anas bahawa beliau berkata:
“Sewaktu aku masuk menemui Othman dan sebelum itu aku telah menemui seorang perempuan dalam perjalananku. Aku melihat perempuan itu dengan penuh cemik dan kuamati kecantikannya. Apabila aku masuk Othman terus berkata “Seorang dari kamu masuk (menemui aku) sedang di kedua matanya (terdapat) kesan-kesan zina. Tidakkah kamu mengetahui bahawa zina kedua mata itu ialah pandangan? Hendaklah engkau bertaubat atau engkau kuhukum dengan hukuman takzir” Lantas akupun berkata “Adakah wahyu setelah Rasulullah? Othman menjawab “Tidak, tetapi itulah penglihatan nurani, tanda-tanda dan firasat yang benar.

Kisah ini disebut oleh AtTajasSubki dalam AtTabaqat.Lihat Tafsir Ibnu Kathir, Surah al Hijr:75.

Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda kekuasaan kami bagi orang-orang yang memperhatikan tanda-tanda (mutawassimin)

nak belajar mengenal Insan bukan sifir demikian ...cuma nak kenal Insan dengan Qalbu yang BERSIH...InsyaAllah kita kenal manusia lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqluSalimProfil   Hantar PM kepada AqluSalim   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-04-08 11:28


Assalamualaikum
tapi kan...bagaimana? kita nak tahu hidung kita kecik ke, besar ke..macam mana julat dia tu..hmm..tak dapat nak tafsirla...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107194 saat. Lajunya....