Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60
  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 13 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: antara PAS/BA dan UMNO/BN


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» antara PAS/BA dan UMNO/BN

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh antara PAS/BA dan UMNO/BN

pelita-hidup
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2006
Ahli No: 25104
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:49


Jom kita debatkan secara ilmiah tanpa dipengaruhi emosianal.
Mudah-mudahan dapat membuka minda yang keliru atau dikelirukan oleh orang-orang yang mewakili parti diantara satu sama lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pelita-hidupProfil   Hantar PM kepada pelita-hidup   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 12:14


debat hanya mengundang kepada kemarahan....
malaikat akan lari dan syaitan akan mengerumuni....
jika salah dan tebukti benar maka tidak perlu didebatkan...
jika jelas terang-terangan berlanggar dengan hukum syarak..maka salah lah ia..begitulah sebaliknya...

sekadar pendapat.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 16:25


Pada 31-03-08 12:14 , nauz posting:

!!! QUOTE !!!

debat hanya mengundang kepada kemarahan....
:roll:


Biasanya yang mengundang kemarahan adalah daripada pihak PAS/BA yang suka mencari kesalahan dan keaiban orang lain. Contoh yang jelas anda semua boleh baca dalam topic: MASA UNTUK MENUNTUT JANJI-JANJI BA page 2 posting daripada albarlasy atau lihat website: http://www.youtube.com/watch?v=5JkeHzYUWTE&feature=related

Bagi saya setiap orang mempunyai sejarahnya yang tersendiri sama ada baik atau buruk di masa lampau. Saya teringat kata-kata hikmat yang berbunyi:

“Janganlah melihat seseorang itu pada masa yang lepas tetapi lihatlah pada masa sekarang.”

Justeru janganlah hendaknya kita suka mencari kesalahan orang lain semata-mata untuk mendapatkan keuntungan politik. Hayatilah firman Allah yang bermaksud:

"Dan janganlah setengah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? maka sudah tentu kamu jijik kepadanya.Oleh itu bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi Maha Mengasihani." (Al-Hujurat : 12)

Sikap seperti demikian bukan sahaja umpama memakan daging saudara sendiri tetapi ia juga akan mendatangkan permusuhan diantara sesama umat Islam dan ini sudah tentulah amat bertentangan dengan kehendak Allah yang mahukan perdamaian

Bukankah sikap seperti itu tidak mendatangkan kebaikan selain hanya mendatangkan dosa kering sahaja? Firman Allah yang bermaksud:

“Tidak ada kebaikan pada kebanyakan perkataan melainkan orang yang menyuruh berbuat bersedekah atau kebaikan atau mendamaikan antara manusia.” ( An-Nisa’: 114)

Dalam sebuah hadis nabi pula disebutkan juga yang bermaksud:

"Mahukah kamu aku beri tahu tentang derajat yang lebih utama dari derajat sholat, puasa dan sedekah?" Para sahabat
menjawab: "Bahkan mahu !" Rasulullah saw bersabda: "Mendamaikan antara dua orang yang berselisih karena perselisihan antara dua manusia itulah yang membawa kehancuran." (H..Abu Daud dan Termidzi)

Adalah lebih baik jika mengatakan secara umum sahaja tanpa menyebut atau mendedahkan keaiban seseorang? Dan itu lebih baik untuk mendapat ganjarannya di akhirat nanti. Perhatikan firman Allah yang bermaksud:

"Barangsiapa yang menutup keaiban saudaranya, Allah akan menutup keaibannya pada hari kiamat.' (H. Bukhari Dan Muslim)

Inilah sikap seorang muslim sejati yang sepatutnya ada pada seseorang lebih-lebih lagi kepada anda semua yang mahukan Islam itu dilaksanakan dalam cara hidup.
Janganlah hanya ghairah dalam cara hidup dalam negara sahaja sedangkan di dalam individu tidak berjalan seiring!

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 16:34


Pada 31-03-08 16:25 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!Biasanya yang mengundang kemarahan adalah daripada pihak PAS/BA yang suka mencari kesalahan dan keaiban orang lain. Contoh yang jelas anda semua boleh baca dalam topic: MASA UNTUK MENUNTUT JANJI-JANJI BA page 2 posting daripada albarlasy atau lihat website: http://www.youtube.com/watch?v=5JkeHzYUWTE&feature=relatedDan saya masih menunggu jawapan-jawapan saudara di posting tersebut :) Terima kasih

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=37122&forum=2&#f531547


Pada 31-03-08 16:25 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!“Janganlah melihat seseorang itu pada masa yang lepas tetapi lihatlah pada masa sekarang.”

Justeru janganlah hendaknya kita suka mencari kesalahan orang lain semata-mata untuk mendapatkan keuntungan politik. Hayatilah firman Allah yang bermaksud:

"Dan janganlah setengah kamu mencari-cari kesalahan orang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? maka sudah tentu kamu jijik kepadanya.Oleh itu bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi Maha Mengasihani." (Al-Hujurat : 12)


Benar, saya bersetuju. Kita lihatlah kepada orang itu pada masa sekarang dan jangan dilihat pada masa dahulu. Sebab itu juga bolehlah bagi peluang pada BA untuk memerintah, sebab BA tak pernah diberi peluang memerintah malaysia. Terima kasih atas persetujuan saudara/i khatulistiwa :)

Mengenai persoalan jika dahulu seseorang itu tak baik dan sekarang itu dia baik baguslah. Masalah sekarang ialah apabila seseorang itu dahulu tak baik dan sekarang masih keras kepala tak nak jadi baik. jadi, dalam situasi ini, bolehkah kita terus berlembut tetapi akhirnya akan mebawa padah kepada perkara-perkara dharuriyyat, tahsiniyyat dan hajjiyyat manusia?

Mencari kesalahan orang lain itu dijelaskan untuk mereka yang mencari sesuatu tanpa asas dan usul periksa. Mengenai ghibah yang dibolehkan, bolehlah kita merujuk pendapat imam nawawi mengenai hal ini.


Sekadar menambah kisah. Ada seorang perogol dan pembunuh bersiri duduk di kampung selamat (bukan nama kampung sebenar). Nama pembunuh dan perogol bersiri ini katakan sebagai ultraman (bukan juga nama sebenar). Polis sudah lama nak cari ultraman tetapi tidak berjaya kerana tak boleh nak kenal muka ultraman yang berjaya membuat pembunuhan dan perogolan tanpa sebarang bukti ditinggalkan.

Nak jadi takdirnya, pada suatu hari raksasa (bukan nama sebenar) ternampak ultraman membunuh dan merogol seorang perempuan bernama ultrawoman (bukan nama sebenar).

Kebetulan raksasa kenal siapa ultraman. Jadi, kalau kita ikut hujjah yang diquotekan di atas saya, maka raksasa kena bagitahu polis mengenai ciri-ciri ultraman seperti berikut:

1.dia ada dua lubang hidung
2.dia ada mata
3.dia ada rambut
4.dia ada telinga
5.diao seorang manusia....

dan seterusnya, atas kata kunci 'maklumat umum'.

Maka, adakah tindakan raksasa tepat dengan tidak memberitahu nama ultraman tempat tinggalnya dan maklumat lain supaya polis boleh mengecamnya?

Jawapan:____________

Keesokkan harinya ultraman merogol dan membunuh 8 orang lagi wanita lain. Jadi, adakah raksasa masih boleh tidak memberitahu orang umum mengenai ciri-ciri ultraman yang spesifik supaya dia boleh dihukum dan dihindari?

Jawapan:____________

Kerana kalau tak tertangkap akan lebih ramai yang akan dirogol dan dibunuh, malah raksasa sendiri (seorang lelaki) mungkin diliwat.Cuba ambil kisah di atas dan letakkan dalam situasi negara kita ini. Sebagai contoh dalam kes rasuah. Dalam kes bom orang. dalam kes tembak orang )batu butuk memali, dan sebagainya). Dalam kes merampas rezeki halal orang lain (pemecatan hakim, mufti), dalam kes memukul orang tanpa usul periksa (ISA) dan sebagainya.


Sekadar cuit-cuit sahaja dahulu dalam posting ini:) menunggu respon ukhwahian lain insyaAllah


Allahu'alam :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 31-03-08 17:19


Bagi saya antara PAS/BA dan UMNO/BN adalah sama. Dalam BA ada orang Islam, Cina dan India. Dalam BN pun ada Islam, Cina dan India.

Cuma yang menbezakan adalah sejauh mana kedua parti tersebut dapat membantu dan memberi sumbangan yang besar kepada masyarakat. Anda semua boleh lihat dan janganlah lihat yang jauh tetapi lihatlah sahaja di tempat anda sendiri apakah pembangunan yang dibuat oleh wakil rakyat BN dan apakah yang diboleh buat oleh wakil rakyat PAS/BA semasa mereka menjadi wakil rakyat

Yang jelas dan terbukti ditempat saya semasa wakil rakyatnya diwakili oleh UMNO/BN banyak perubahan dan pembangunan telah dibuat untuk kemudahan golongan muda hinggalah yang tua. jalan-jalan dah selesa, perumahan dah ada, rumah kedai ada, workshop pun ada, surau2 yang selesa, masjid baru, shoping komplek dah ada, kilang2 dah ada dan banyak benda lagi yang memberi manfaat kepada rakyat setempat. so, apa yang tak ada dan apa yang nak lagi?

Tapi satu masa ketika wakil rakyatnya daripada pihak PAS/BA apa yang ada? apa yang dapat ? apa yang boleh beliau buat? buat tandas pun tak nampak...
Jadi itulah bezanya antara PAS/BA dan UMNO/BN.

Lihatlah dengan mata hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 17:25


biru-putih dan khatulistiwa,

apa yang UMNO buat untuk urang melayu!
apa yang urang UMNO buat untuk Islam!

kome berdua ni bangse apa ha?!
MELAYU ke? ke bangse India dan cina...

UMNO merosakkan melayu dan Islam! pembangunan hanya berkepentingan, teman ni urang kampung! apa yang UMNO dah bagi kat urang kolot macam teman ni!

Cis, darah teman dah menyirap dah! pantang sungguh!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 17:27


INGAT SATU BENDA,

MELAYU AKAN GEMILANG DENGAN ISLAM
ISLAM TUNJANG MELAYU.

MELAYU TOLAK BANGSA TAK GUNA
MELAYU TOLAK UGAMA MERANA,

LAGI SATU, PANTANG MELAYU MENDERHAKA KEPADA SULTAN!


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 17:37


Pada 31-03-08 17:19 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!Tapi satu masa ketika wakil rakyatnya daripada pihak PAS/BA apa yang ada? apa yang dapat ? apa yang boleh beliau buat? buat tandas pun tak nampak...
Jadi itulah bezanya antara PAS/BA dan UMNO/BN.

Lihatlah dengan mata hati...


Alhamdulillah..kita lihat dengan mata hati. Maka dengan itu janganlah pula dinafikan bahawasanya di terenganu kerajaan pusat pernah menafikan hak dan wang kepada kerajaan pimpinan pas bagi PRU ke-10.

Antara orang ada duit dengan tak ada duit, maka sudah tentu jelas akan kemewahan duniawi yang dimilikinya, bukan begitu ? :)

Tetapi antara orang kaya dengan orang miskin, iman dan takwa tetap adalah ibadat dan keutamaan yang tak pernah lari.

Biarlah miskin harta,
Asal kaya jiwa

Biarlah tak ada bangunan berjuta-juta,
Asalkan tak ada hutang melambung riba

Jangan pula nak cari al-ghazali,
tetapi terjumpa michelle yeoh dan terpegang denga jari


Apa gunanya masjid berjuta-juta,
Kalau nak buat sembahyang pun kena bayar yuran kemasukan juga

Apa gunanya masjid dibina bertimbun-timbun merata-rata,
Tetapi qaryah menghadirinya masyaallah, sejari cukup untuk membilangnya

Yang dinilai bukan hanya kuantiti,
Tetapi juga qualiti

Tidak salah berkuantiti,
Jika semua ada kualiti

Tapi masalahnya sekrang banyak kualiti kosong,
Hanya kuantiti banyak melopong

Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 31-03-08 17:40


Pada 31-03-08 17:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang urang UMNO buat untuk Islam!banyak... antaranya adalah:

Universiti Islam Antarabangsa
Kolej Islam
Bank Islam
Pajak Gadai Islam
Pusat Islam
Masjid2 orang2 Islam
Surau2 orang2 Islam
Pinjaman Perumahan secara Islam
Pinjaman kenderaan secara Islam
Pinjaman secara Islam
dan lain-lain lagi

Adakah anda, keluarga anda dan saudara mara anda tidak menikmati perkara2 yang tersebut? Belajar bersyukurlah anda semua yang menentang dan sentiasa menafikan kebaikan dari kerajaan. Kalau tak silap saya pernah dengar dalam al-quran yang mengatakan barangsiapa yang tidak bersyukur kepada manusia mereka juga adalah tidak bersyukur kepada Allah. kalau salah tolong betulkan sheikh khatulistiwa ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 17:41


tak payah jawab pun............

!!! QUOTE !!!

Lihatlah dengan mata hati...


/

!!! QUOTE !!!

Inilah sikap seorang muslim sejati yang sepatutnya ada pada seseorang lebih-lebih lagi kepada anda semua yang mahukan Islam itu dilaksanakan dalam cara hidup.
Janganlah hanya ghairah dalam cara hidup dalam negara sahaja sedangkan di dalam individu tidak berjalan seiring!


/

http://kickdefella.wordpress.com/

kesimpulannya....
:lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 31-03-08 17:57


Assalamualaikum
bagi ana banyak bezanya antara BN dan BA walaupun ye tak dinafikan pembangunan yang ada sekarang dibuat oleh BN.tapi kalau nak dilihat kepimpinan agama tu tertuju kepada PAS sebabnya banyak mereka dah bantu untuk memastikan Islam masih bertapak di negara ini. ana rasa kalau tak ada PAS memang akan banyak yang tersasar dalam gejala2 sosial sekarang.
ana tak berpihak kepada mana-mana pun bagi ana kedua-duanya mempunyai kelebihaan dan kekurangan.apa yang perlu kita perlu berfikir secara positif bukan terlalu emosional sebab ana tengok kat topik2 yang berbicarakan tentang ni semua terlalu emosional sampai ada yang tak nak tengok tv terutamanya berita dan membaca surat khbar kerana dikatakan berat sebelah.cuba bayangkan kalau kita tak baca surat khabar informasi apa pun tak dapat kan tu lagi kacau.
oleh itu ana nasihatkan kepada antum semua jangan terlalu emosi nanti membakar diri sendiri.sekarang pilihan raya pun dah berlalu.terima saja sapa yang memerintah negeri masing-masing dan tak payah mengkritik memerintah itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 18:16


salam ukhwah dari mohamad...

suka sangat bila mana biru-putih dan khatulistiwa kembali berforum... :-)

moh kita...moh kita berforum...

!!! QUOTE !!!

Yang jelas dan terbukti ditempat saya semasa wakil rakyatnya diwakili oleh UMNO/BN banyak perubahan dan pembangunan telah dibuat untuk kemudahan golongan muda hinggalah yang tua. jalan-jalan dah selesa, perumahan dah ada, rumah kedai ada, workshop pun ada, surau2 yang selesa, masjid baru, shoping komplek dah ada, kilang2 dah ada dan banyak benda lagi yang memberi manfaat kepada rakyat setempat. so, apa yang tak ada dan apa yang nak lagi?

yang jelas?

boleh saudari sabar?. BA baru saja memegang tampuk pemerintahan untuk 5 negeri ni. :-)
jangan lah nak jadi ahli nujum...
meramal masa depan... :-)

*saya nak Islam berada diatas. boleh BN bagi??

!!! QUOTE !!!


Inilah sikap seorang muslim sejati yang sepatutnya ada pada seseorang lebih-lebih lagi kepada anda semua yang mahukan Islam itu dilaksanakan dalam cara hidup.
Janganlah hanya ghairah dalam cara hidup dalam negara sahaja sedangkan di dalam individu tidak berjalan seiring!

salam.... insyaALLAH..... sama-sama amalkan...
syukran untuk peringatan itu... :-)

tapi..
dalam bab kepimpinan ni....
lain jadinya... :-)

kalau bukan pemimpin yang kat atas sekali, siapa lagi??


!!! QUOTE !!!

Lihatlah dengan mata hati...

mari....mari kita sama-sama...
lihat menggunakan semua panca indera yang ada.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 19:30


Pada 31-03-08 17:40 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!Adakah anda, keluarga anda dan saudara mara anda tidak menikmati perkara2 yang tersebut? Belajar bersyukurlah anda semua yang menentang dan sentiasa menafikan kebaikan dari kerajaan. Kalau tak silap saya pernah dengar dalam al-quran yang mengatakan barangsiapa yang tidak bersyukur kepada manusia mereka juga adalah tidak bersyukur kepada Allah. kalau salah tolong betulkan sheikh khatulistiwa ye...


Bangse melayu bangse berdaulat,
Bangse melayu bangse beradat.

Urang memberi, kita merasa
Urang berbudi, kita berbahase

Kurang ajo melayu kalau tak reti berterime kasih. Tapi kalau terime kasih itu dibalas dengan benda tak elok, molek kiranya ditentang.

Jaman Nabi Musa Alaihisalam, baginde sanggup menentang bapenye Firaun. Nabi Musa Alaihisalam tak reti berterime kasih ke?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-03-08 20:05


di UK yang kebanyakkannya terdiri dari english people and african-britain people....based pada ideology politik...terbahagi kepada 2 parti besar...iaitu party labour (tony blair, gordon brown) & party conservative (john major, margaret thatcher)

di US yang kebanyakkannya terdiri dari american white people & african-american people....based pada ideology politik...terbahagi kepada democratic party (bill clinton, hillary clinton & barack obama) & republican party (george bush, john mccain)

di japan yang mana kesemua penduduknya berbangsa jepun, japanese people (satu bangsa sahaja)....dari segi politik, mereka terbahagi kepada 3 parti utama....iaitu liberal democratic party, democratic party & new komeito party.

di korea selatan yang semua orang berbangsa korea....dari segi politik...mereka dibahagikan kepada 2 parti utama...iaitu united new democratic party & grand national party.

di perancis yang mana orang2nya terdiri dari white french people & african-french people.....dari segi politik mereka terbahagi kepada 2 parti politik utama...iaitu french socialist party & union of popular movement.

eehhh...apa yang naruto-san merepek ini :-D 8-)    :welcome:

p/s: yang mana faham point naruto-san, alhamdulillah....yang mana tak faham....buat-buat sajalah faham :bye:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 11:38


Pada 31-03-08 17:27 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!kalau saya bagi pilihan pemimpin antara tuan guru nik aziz dan abdullah ahmad badawi siapa yang awak angkat sebagi pemimpin? nyatak sebab. boleh? nak tau juga ilmu awak ni tahap mana?Saya tak kata Tuan Guru Nik Aziz lebih baik daripada Pak Lah dan Pak Lah lebih baik daripada Tuan Guru Nik Aziz. Tuan Guru Nik Aziz ada kelebihan dan ada juga kekurangannya. Sementara Pak Lah walau ada kekuarang beliau juga ada kelebihan. Sesungguhnya manusia di dunia ni tiada yang perfect.Kalau anda meletakkan seseorang sebagai penilaian yang baik dalam sesebuah Parti atau Kumpulan atau Pertubuhan atau gerakkan maka anda sedang berada dalam kamus yang salah!

Saya melihat kebanyakkan antum semua terutama orang2 PAS berada dalam satu kumpulan kerana Tuan Guru Nik Aziz, Hj. Hadi Awang dan pemimpin-pemimpin tersohor yang sewaktu dengannya.
Janganlah antum semua berbangga dengan orang2 tersebut dan memandang rendah dan hina kepada pemimpim2 yang tidak sehaluan dengan antum.
Hayatilah sejarah Islam yang lampau.

Saidina Umar .a sebelum memeluk islam,beliau lagi samseng dan lebih samseng lagi daripada Sarip Dol dalam cerita “Penarik Beca” tu... disamping itu juga beliau suka berfoya-foya dengan betina...meminium arak...dan macam-macam lagi melakukan maksiat terhadap Allah SWT...tapi bila beliau masuk islam beliaulah orang yang paling warak dikalangan orang Islam yang lebih dahulu masuk islam. malah beliau adalah termasuk salah satu daripada sepuluh sahabat yang dijamin masuk syurga

Justeru nilailah dalam sesebuah pertubuhan atau gerakkan itu berdasarkan sejauh mana banyaknya kebaikan yang dapat dilaksanakan itu dapat memberi manfaat/kesejahteraan dunia dan akhirat kepada semua manusia dengan tidak menafikan hanya kerana masih ada sebahagian kecil kekurangan yang masih belum dilaksanakan atau dalam proses pembikinan dan pembaikpulihan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 11:46


Pada 31-03-08 19:30 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 17:40 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Jaman Nabi Musa Alaihisalam, baginde sanggup menentang bapenye Firaun. Nabi Musa Alaihisalam tak reti berterime kasih ke?Ya antum, itu firaun….janganlah samakan dengan firaun…adakah pemimpin kerajaan BN sekarang ni sama dengan kerajaan Firaun?
zalim sungguh antum ni...
Pernah ke kerajaan BN masukkan seseorang ke dalam kawah besar yang berisi minyak panas menggelegak? Pernah ke..?
Kalau masukkan rempah daging untuk masak bubur lambuk ke dalam kawah bersama-sama rakyat adalah….
Itulah namanya pemimpin mesra rakyat…
Peminpin2 antum pernah ke…?
Contohi lah pemimpin seperti Rasulullah SAW dimana ketika dalam pengembaraan baginda mencari api kayu sendiri untuk memasak air.
Dengarlah firman Allah yang bermaksud:

“Sesungguhnya pada diri Rasulullah SAW itu telah ada teladan yang baik bagi kamu..” (Al-Ahzab:21)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:20


Pada 31-03-08 17:19 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Cuma yang menbezakan adalah sejauh mana kedua parti tersebut dapat membantu dan memberi sumbangan yang besar kepada masyarakat. Anda semua boleh lihat dan janganlah lihat yang jauh tetapi lihatlah sahaja di tempat anda sendiri apakah pembangunan yang dibuat oleh wakil rakyat BN dan apakah yang diboleh buat oleh wakil rakyat PAS/BA semasa mereka menjadi wakil rakyat

Yang jelas dan terbukti ditempat saya semasa wakil rakyatnya diwakili oleh UMNO/BN banyak perubahan dan pembangunan telah dibuat untuk kemudahan golongan muda hinggalah yang tua. jalan-jalan dah selesa, perumahan dah ada, rumah kedai ada, workshop pun ada, surau2 yang selesa, masjid baru, shoping komplek dah ada, kilang2 dah ada dan banyak benda lagi yang memberi manfaat kepada rakyat setempat. so, apa yang tak ada dan apa yang nak lagi?

Tapi satu masa ketika wakil rakyatnya daripada pihak PAS/BA apa yang ada? apa yang dapat ? apa yang boleh beliau buat? buat tandas pun tak nampak...
Jadi itulah bezanya antara PAS/BA dan UMNO/BN.

Lihatlah dengan mata hati...


komen paling kelakar sekali abad ini... :sopan:

betul ke semua kemudahan2 itu dari BN? BN ke yang berikan segala rezeki anda hari2? kalau BN jatuh, semua tu akan ditarik balik ke? bukan ke semua itu dari Allah?

nak sangat ye kesenangan di dunia, tengok sekarang ekonomi Malaysia macam mana, harga barang asyik naik... itu baru benda kecil, kalau Allah nak rampas kesenangan di dunia ni sekejap saja.

BN dah terlepas 5 negeri + 1 wilayah, rakyat dah tunjukkan rasa tak puas hati melalui pilihanraya, masih ada lagi ye kat sini orang yang taat setia kat Umno dengan tak berbelah bagi :sopan:

sifir dia macam ni saja:

Umno = mengamalkan dasar sekular, menolak hukum Islam; dan
Pas = menyeru supaya memartabatkan syariat Islam.

biru-putih & khatulistiwa setuju ke dengan sekularism? agama kena pisahkan dari politik, pentadbiran, ekonomi, sosial, undang-undang? bila ada orang mati saja baru nak guna hukum hakam Islam? :jangan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:30


Assalamualaikum...

sekali lagi.... berforum dengan khatulistiwa.... :-D

!!! QUOTE !!!Ya antum, itu firaun….janganlah samakan dengan firaun…adakah pemimpin kerajaan BN sekarang ni sama dengan kerajaan Firaun?
zalim sungguh antum ni...
Pernah ke kerajaan BN masukkan seseorang ke dalam kawah besar yang berisi minyak panas menggelegak? Pernah ke..?
Kalau masukkan rempah daging untuk masak bubur lambuk ke dalam kawah bersama-sama rakyat adalah….
Itulah namanya pemimpin mesra rakyat…
Peminpin2 antum pernah ke…?

hehe...

boleh khatulistiwa bagi komen berkenaan ISA??

ana nak tahu juga, apa komen hang....

ISA tu tak zalim ke??
dikenakan hukuman tanpa bicara...

ana bukan nak samakan, cuma....memang ada terkena sikit lah...
cara ISA..... dengan cara Firaun dedulu tu...

dia main hukum org tanpa perbicaraan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:35


Pada 01-04-08 11:46 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 19:30 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!


Jaman Nabi Musa Alaihisalam, baginde sanggup menentang bapenye Firaun. Nabi Musa Alaihisalam tak reti berterime kasih ke?Ya antum, itu firaun….janganlah samakan dengan firaun…adakah pemimpin kerajaan BN sekarang ni sama dengan kerajaan Firaun?
zalim sungguh antum ni...
Pernah ke kerajaan BN masukkan seseorang ke dalam kawah besar yang berisi minyak panas menggelegak? Pernah ke..?
Kalau masukkan rempah daging untuk masak bubur lambuk ke dalam kawah bersama-sama rakyat adalah….
Itulah namanya pemimpin mesra rakyat…
Peminpin2 antum pernah ke…?
Contohi lah pemimpin seperti Rasulullah SAW dimana ketika dalam pengembaraan baginda mencari api kayu sendiri untuk memasak air.
Dengarlah firman Allah yang bermaksud:

“Sesungguhnya pada diri Rasulullah SAW itu telah ada teladan yang baik bagi kamu..” (Al-Ahzab:21)


tak faham rupanya :sopan:

siapa yang kata pemimpun Umno macam firaun? (melainkan anda sendiri...) Daeng Jati hanya berikan perumpamaan, firaun yang besarkan Nabi Musa as., tapi Nabi Musa last2 jadi penentang terhebat kepada fir`aun, dia tanya lah adakah itu dikira tak berterima kasih???

so sekarang ni, sama saja, sesiapa yang menentang hukum2 Allah, kita wajib perbetulkan dengan cara masing-masing, bukannya jadi pak hangguk dan "berterima kasih" kepada kesenangan yang anda anggap datang dari pemerintah BN.

berterima kasih dulu pada Allah, baru kepada manusia. antara perintah Allah dan perintah manusia, mana yang kita kena utamakan? Allah suruh laksanakan syariat Islam secara keseluruhan, BN nak saman sesiapa yang nak buat macam tu, yang mana satu kita nak taat?

apa-apa kebaikan dari BN, kita terima, tapi apa-apa kejahatan, bolehkan kita terima? kalau mereka tolak syariat Islam, anda boleh terima ke? :sopan:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 01-04-08 12:49


salam...

nampaknya memang ada dua puak dalam topik ni macam naruto-san bagi contoh..

memang menarik baca komen kedua2 pihak.tapi janganlah sampai menjatuhkan maruah diri sendiri dengan menghina dan menghentam tanpa adap dan akhlak.

kita nak tegakkan islam yang dipandang mulia,bukan dipandang leceh oleh orang lain mahupun kita sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:54


Pada 01-04-08 11:46 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!Pernah ke kerajaan BN masukkan seseorang ke dalam kawah besar yang berisi minyak panas menggelegak? Pernah ke..?
Kalau masukkan rempah daging untuk masak bubur lambuk ke dalam kawah bersama-sama rakyat adalah….
Itulah namanya pemimpin mesra rakyat…
Peminpin2 antum pernah ke…?
Contohi lah pemimpin seperti Rasulullah SAW dimana ketika dalam pengembaraan baginda mencari api kayu sendiri untuk memasak air.


Boleh jelaskan tindakan BN dalam isu-isu berikut:

1. Peristiwa Memali (Ibrahim Libya)

Jawapan:____________________

2. Peristiwa tembak menembak di Batu Buruk, Terengganu

Jawapan:____________________

3.Peristiwa penahanan banyak orang dalam ISA

Jawapan (ada banyak):___________________

Terima kasih :D

p/s: dan juga persoalan2 saya yang lepas sama ada di thread ini, di thread lain juga :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:58


Pada 01-04-08 11:38 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!


Saidina Umar .a sebelum memeluk islam,beliau lagi samseng dan lebih samseng lagi daripada Sarip Dol dalam cerita “Penarik Beca” tu... disamping itu juga beliau suka berfoya-foya dengan betina...meminium arak...dan macam-macam lagi melakukan maksiat terhadap Allah SWT...tapi bila beliau masuk islam beliaulah orang yang paling warak dikalangan orang Islam yang lebih dahulu masuk islam. malah beliau adalah termasuk salah satu daripada sepuluh sahabat yang dijamin masuk syurga

yup, betul tu, tapi beliau menjadi sahabat yang dikagumi dan dijamin masuk syurga hanya setelah beliau meninggalkan sifat2 buruk itu dan berpegang teguh dengan ajaran Islam secara istiqamah.

bukannya ketika beliau amalkan gaya hidup jahiliah, berfoya2, minum arak (dan lain-lain yang anda sebut) :jangan:

!!! QUOTE !!!


Justeru nilailah dalam sesebuah pertubuhan atau gerakkan itu berdasarkan sejauh mana banyaknya kebaikan yang dapat dilaksanakan itu dapat memberi manfaat/kesejahteraan dunia dan akhirat kepada semua manusia dengan tidak menafikan hanya kerana masih ada sebahagian kecil kekurangan yang masih belum dilaksanakan atau dalam proses pembikinan dan pembaikpulihan.

"pembikinan dan pembaikpulihan" itu ok lagi, macam mana pula dengan "penolakan dan penafian"?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:58


Jom cari kebaikan ukhrawi yang ada pada UMNO (mustahil tak ada langsung), dan kebaikan DUNIAWI yang ada pada PAS (selalu tidak dipandang oleh orang lain).

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 13:09


Pada 31-03-08 17:40 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 17:25 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang urang UMNO buat untuk Islam!banyak... antaranya adalah:

Universiti Islam Antarabangsa
Kolej Islam
Bank Islam
Pajak Gadai Islam
Pusat Islam
Masjid2 orang2 Islam
Surau2 orang2 Islam
Pinjaman Perumahan secara Islam
Pinjaman kenderaan secara Islam
Pinjaman secara Islam
dan lain-lain lagi

Adakah anda, keluarga anda dan saudara mara anda tidak menikmati perkara2 yang tersebut? Belajar bersyukurlah anda semua yang menentang dan sentiasa menafikan kebaikan dari kerajaan. Kalau tak silap saya pernah dengar dalam al-quran yang mengatakan barangsiapa yang tidak bersyukur kepada manusia mereka juga adalah tidak bersyukur kepada Allah. kalau salah tolong betulkan sheikh khatulistiwa ye...


Apabila berbicara mengenai memenuhkan keperluan, maka kita kena bezakan antara dua perkara utama, iaitu 'tanggungjawab' dan 'sumbangan'.

Dalam konyteks ini, 'sumbangan' yang dimaksudkan ialah sama ertinya dengan apa yang dimaksudkan oleh saudara Daeng Jati sebagai 'apa yang UMNO buat terhadap orang islam'.

Penyenaraian apa yang dibuat sepertimana yang dibuat oleh biru-putih di atas bukanlah satu bentuk 'sumbangan', tetapi sudah menjadi satu bentuk 'tanggungjawab'.

Dengan kata lain, pembinaaan Universiti Islam Antarabangsa, Kolej Islam, Bank Islam, Pajak Gadai Islam, Pusat Islam, Masjid2 orang2 Islam, Surau2 orang2 Islam, Pinjaman Perumahan secara Islam, Pinjaman kenderaan secara Islam, Pinjaman secara Islam dan lain-lain lagi terletak di bawah satu maksud 'tanggungjwab' dan bukannya 'sumbangan'.

Ianya wajib dilaksanakan bukan oleh BN, tetapi siapa sahaja yang memerintah dalam sebuah negara Islam.

baik, kita lihat dari satu sudut yang berbeza.

Saya nak ambil satu contoh. Seorang pelajar yang tekun belajar telah berjaya mencipta esei yang memenangi hadiah nobel dunia dengan eseinya yang bertaju 'bahaya merokok'. Kemudian, selepas memenangi hadiah tersebut, dia keluar dan menghisap rokok. 20 tahun kemudian dia meninggal disebabkan kanser paru-paru akibat merokok yang berlebihan.

Kita andaikan pelajhar tersebut sebagai kerajaan (bukan BN, bukan BA, cuma istilah pemerintah), dan esei yang mendapat tempat pertama itu sebagai 'tanggungjawab' yang dilakukan seperti membina masjid dll dan kematiannya sebagai akibat terakhir daripada usaha tersebut.

Nampakkah di mana perbezaannya?

Sepertimana yang dinyatakan sebelum ini, tidaklah pihak pembangkang menentang semua aspek yang diberikan oleh kerajaan. Seperti yang dinyatakan di atas kami menyokong (seperti yang ditulis biru putih), tetapi kami juga menetang pada masa yang sama akan pembinaan:

1. Kolej2 dan universsiti maksiat (pusat hiburan dan PUB)
2. Bank-bank yang jelas mengamalkan kapitalisme dan riba
3. 'Pusat-pusat gadai bukan islam' seperti sports toto
4. Pusat 'bukan islam' seperti hotel-hotel membuat maksiat
5. Meruntuhkan masjid-masjid dan surau-surau orang Islam
6.Pinjaman bukan secara ISlam yang masih berleluasa

Namun pihak Bn perlu mengakui bahawasanya timbul pajak gadai islam, bank islam dan sebagainya, emuanya atas inisatif dan 'paksaan' rakyat beragama islam di negara ini. Jika kita selusuri sejarah penubuhan dan perlaksanaan setiap satunya, adalah dengan gesaan para ulama, malah ada yang atas gesaan pembangkang. Ini adalah fakta (bagi mereka yang tahu sejarah).

Sekali lagi, setelah kita membezakan antara 'tanggungjawab' dan 'sumbangan', kita hendak pula melihat kepada perlaksanaan tanggungjawab dan sumbangan tersebut.


Apa guna masjid bertimbun-timbun, tanpa orang meramaikan jemaahnya?

Apa guna pusat pendidikan islam berlambak2, tetapi kuliah agama dilarang di dalamnya dan hasil graduannya tetap tidak beramal dengan islam?

mengapa perkara ini terjadi?

Kerana BN ingin MENTAMADUNKAN ISLAM (islam hadhari) dan bukan ingin menjalankan tamadun Islam.

Perbezaan antara tamadun islam dengan islam bertamadun? seperti bezanya maksud kera pak mat dengan pak mat kera.

Allahu'alam :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 13:13


Pada 31-03-08 17:57 , ana_lia posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
bagi ana banyak bezanya antara BN dan BA walaupun ye tak dinafikan pembangunan yang ada sekarang dibuat oleh BN.tapi kalau nak dilihat kepimpinan agama tu tertuju kepada PAS sebabnya banyak mereka dah bantu untuk memastikan Islam masih bertapak di negara ini. ana rasa kalau tak ada PAS memang akan banyak yang tersasar dalam gejala2 sosial sekarang.
ana tak berpihak kepada mana-mana pun bagi ana kedua-duanya mempunyai kelebihaan dan kekurangan.apa yang perlu kita perlu berfikir secara positif bukan terlalu emosional sebab ana tengok kat topik2 yang berbicarakan tentang ni semua terlalu emosional sampai ada yang tak nak tengok tv terutamanya berita dan membaca surat khbar kerana dikatakan berat sebelah.cuba bayangkan kalau kita tak baca surat khabar informasi apa pun tak dapat kan tu lagi kacau.
oleh itu ana nasihatkan kepada antum semua jangan terlalu emosi nanti membakar diri sendiri.sekarang pilihan raya pun dah berlalu.terima saja sapa yang memerintah negeri masing-masing dan tak payah mengkritik memerintah itu..


betul apa yang dicakapkan di atas..............

sudah-sudahlah tu wahai sahabat muslimin & muslimat.........pilihanraya pun dah habis........pemimpin dah pun di pilih rakyat jelata..............kita tengok nanti siapa yang kena..............

marilh kita brdoa banyak-banyak agar SYIAR ISLAM akan tertegak hingga ke akhirnya, akhir zaman..........amin..............Allahuakbar............

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 13:25


hehehhe...
alhamdulillah...
disini masih ada adik2 abang-abang yang sudi berdebat walaupun pemimpin-pemimpin mereka tidak berani untuk berdebat secara terbuka dengan pemimpin-pemimpin barisan rakyat..

kita tak payah lah nak cakap siapa yang lebih islamik...
tak payah juga kita tanya siapa yang lebih beria-ia nakkan islam..
ini kerana semua rakyat malaysia dah tahu..
cuma 1 yang saya perasan ialah bukti2 islamiknya bersifat luaran..
tak ada langsung yang bersifat rohani..
yang di agungkan banyaknya masjid..
uia,bank islam dan semua yang islam2...
tapi dalam masa yang sama dibiarkan semua yang menghancurkan islam subur bak cendawan lepas hujan..

adakah adik2 abang-abang tahu apa ayat yang dikeluarkan oleh PM kita sendiri bila diajukan dengan soal murtad?
apa ayat PM ketika menyanggah kpsn sultan?
dah lihat banner yang menyamakan agama dengan binantang?
banyak lagi..
ini belum lagi soal ekonomi,sosial,ketelusan dan macam-macam lagi..
jelas dan terang umno/bn telah gagal mentadbir negara ini dengan baik..

ini adalah salam perkenalan dr saya..
lain masa berjumpa lagi..
sebelum itu adalah lebih baik buat adik2 abang-abang cari dan fahami teks ucapan tuanku pemangku raja perak semasa upacara angkat sumpah mb perak yang baru..

p/s.. baiknya umno bila nak buang perkataan islam pada semua pertubuhan dan persatuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 14:28


Pada 01-04-08 12:20 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 17:19 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

...


Umno = mengamalkan dasar sekular, menolak hukum Islam; dan
Pas = menyeru supaya memartabatkan syariat Islam.Adakah semua dasar yang dibawa BN sekular?
bagaimana dengan sistem pajak islam, pinjaman peribadi, perumahan, kenderaan etc yang telah dilaksanakan oleh kerajaan BN?
Siapa yang menolak Islam? pernahkah karajaan BN menghalang shalat, puasa, haji, zakat, bersedekah? pernahkah kerajaan BN mengharamkan memakai jilbab atau menutup aurat?
adakah juga kerajaan BN menyuruh minum arak, berjudi, buat maksiay etc..? ada ke..?
ada pun lain-lain perkara yang belum dilaksanakan mengikut syariat mungkin masih dalam proses pelaksanaan. relakslah dulu, bila sampai waktu nanti pastinya akan terlaksana juga sebagaimana perkara2 yang tersebut diatas dimana pada satu ketika dulu memang kurang ada mengikut syariat islam.

pas menyeru supaya memartabatkan syariat Islam?
Benarkah orang2 PAS mengambil Islam semua atau hanya berkisar pada politik, ekonomi dan sosial sahaja tanpa mengambil keseluruhan dalam cara hidup?
sebagai contoh dari segi akhlak, pakaian, perkataan, perbuatan masih lagi tak islamik.
Ramai anak isteri orang2 pas pun tak tutup aurat dan begitu juga tidak kurang yang tidak sempurna. orang-orang pun ada juga yang alpa dengan shalat. Azan berkumandang kat masjid/surau kekadang masih sibuk lagi di bilik gerakkan buat kerja-kerja pilihanraya. orang2 pas juga ada yang tak jaga akhlak dengan orang2 perempuan.kalau begitu sama juga dengan UMNO/BN yang didakwa kononnya hanya mengambil sebahagian sahaja dan meninggalkan sebahagian yang lain.

so, jika PAS tuduh orang2 UMNO tak beriman dengan sebahagian kitab hanya kerana belum melaksanakan atau masih dalam proses untuk melaksanakan hukum2 tuhan adakah PAS sama juga tidak beriman dengan sebahagian kitab kerana masih ada juga sifat dan ciri-ciri yang tak islamik? adakah ayat2 al-quran yang bermaksud di bawah ini tidak layak di tujukan kepada orang2 PAS juga?

“apakah kamu beriman kepada sebahagian Kitab dan ingkar terhadap sebahagian yang lain? tiadalah balasan bagi orang yang berbuat demikian daripadamu, melainkan kehinaan dalam kehidupan dunia, dan pada hari kiamat mereka dikembalikan kepada azab yang sangat berat.....” (Al-Baqarah:85).

Bukankah allah kata kalau nak Islam itu ambil secara keseluruhannya sebagaimana yang tersebut dalam al-quran yang bermaksud:

"Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu kedalam islam keseluruhannya dengan mengikuti aturan atau syariah Islam dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan." (al-baqarah: 208)

Justeru itu kalau nak Islamkan UMNO secara keseluruhan, jangan lupa juga untuk orang2 PAS. Perhatikanlah amran2 Allah dalam firmanNya yang bermaksud:

“Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal?” (Al-Baqarah:44)

"Wahai mereka yang beriman, mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu lakukan? Allah amat memurkai mereka yang mengatakan sesuatu yang tidak mereka lakukan." (as-saff:2-3)

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 01-04-08 14:39


"aku 'tuding' kau.. kau 'tuding. Aku" .. apa pula sumbangan 'kita' 'selama ini' pada agama, bangsa & negara?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 16:02


Masihkah kau ingat pada waktu itu siapa yang tuduh PAS ada hubungan dengan Taliban...

Masihkah kau ingat pada waktu itu siapa yang tuduh PAS telibat dengan kumpulan yang merompak senjata di kem askar...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 16:07


MB Perak akan hidupkan kembali SAR
http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=13522&Itemid=101


IPOH, 26 Mac (Hrkh) - Menteri Besar Perak, Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin berasa terharu apabila salah seorang tokoh akademik memberikan pendapatnya bahawa kerajaan Perak yang ada sekarang harus menghidupkan semula institusi Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang telah 'dibunuh' di zaman pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad dahulu.

ImagePandangan tersebut telah dibangkitkan dalam sesi dialog di Majlis Perjumpaan Menteri Besar Perak dengan Ketua-Ketua dan Jawatankuasa Kemajuan Kampung (JKKK) di Dewan Banquet, Bangunan SUK Perak pada petang semalam.

Dalam sesi tersebut, Mohammad Nizar begitu bersemangat menjawab dengan menyatakan bahawa pimpinannya tidak akan lupa di atas peristiwa yang amat pahit terjadi ke atas SAR sehinggakan anak-anak yang sedang tekun berlajar tiba-tiba telah terbantut pelajaran mereka.

"Tetapi, setelah kita berkerajaan sendiri sekarang saya akan pastikan bahawa dari bilangan 45 buah SAR di negeri ini dulu, tapi cuma tiga buah sahaja yang dapat bertahan berdiri sendiri yang lainnya terpaksa diserahkan kepada Kementerian Pelajaran Perak mengikut selibus Umno-BN, maka saya akan pastikan ianya akan dihidupkan semula cara berperingkat-peringkat,"katanya ketika mengulas pandangan tokoh akademik berkenaan.

Menurutnya, sememangnya disedari bahawa SAR memainkan peranan penting dalam institusi perbelajaran anak-anak Melayu sebagai cara menyuntik ilmu kepada zuriat yang akan membesar dan menjadi contoh serta baka pimpinan kehidupan rakyat di kala mereka dewasa nanti.

Justeru beliau berkata, "agenda kami memang sedang melangkah ke depan, tetapi berilah masa sedikit kerana kini baru berusia sembilan hari sahaja dan tolonglah melihat kepada sedikit masa untuk bernafas sekurang-kurangnya kepada secepatnya seratus hari. Lihatlah perkembangannya."

"Sekarang ini pelbagai perkara hendak difokus, termasuk senario kehilangan kelengkapan isi Dewan Orang Ramai yang sedang berlaku sekarang. Dari itu saya menyeru dan menasihatkan kepada mereka yang mengambil kerusi, meja dan sebagainya dari dewan tolonglah hantar serta pulangkan semula di tempat asalnya kerana itu adalah hak semua rakyat, hak orang ramai,"ujarnya.

Sementara itu, dalam majlis petang semalam spekulasi bahawa Ketua-ketua Kampung dan JKKK memboikot majlis tersebut adalah palsu di mana hanya dua-tiga orang sahaja yang tidak hadir. - mks.


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

lampu-minyak
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2006
Ahli No: 25102
Posting: 17

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 16:55


Pada 01-04-08 12:30 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


!!! QUOTE !!!

boleh khatulistiwa bagi komen berkenaan ISA??

ana nak tahu juga, apa komen hang....

..


Akta ISA adalah untuk menyelamatkan negara daripada tersungkur ke lembah pergolakan yang ditimbulkan oleh anasir-anasir yang ingin mencetuskan huru-hara di kalangan rakyat.
Dalam sejarah manusia memang ada sebilangan kecil daripada mereka yang kerjanya ingin menyulitkan orang ramai. Pada zaman Nabi misalnya, ada Abu Jahal dan Abu Lahab. Pada zaman Khalifah Abu Bakar lahir golongan yang enggan membayar zakat. Golongan begini jika dibiarkan, bercambah dan melata tanpa diambil tindakan hanya huru-hara dan porak peranda yang akan berlaku.

Kecaman daripada pihak parti pembangkang memang perkara biasa, kerana kerja pembangkang adalah membangkang. Mereka tidak pernah ikhlas dengan kerajaan dalam semua perkara dan pada semua keadaan. Matlamat mereka bukan untuk membela sesuatu, tetapi untuk menimbulkan fitnah kebencian dan kemarahan orang ramai kepada pimpinan kerajaan yang ada, di samping mencari populariti dengan memperalatkan isu tersebut.
Sebenarnya majoriti rakyat merasakan ISA masih penting. Walaupun diwartakan sejak tahun 1960 lagi, tetapi ia masih diperlukan bagi menjaga keselamatan negara. Keperluan ISA bukan menghukum, tetapi mencegah, iaitu pencegahan untuk menjaga keselamatan 22 juta rakyat yang ingin hidup aman dan damai. Mereka mahu hidup selesa dan gembira.

Apabila ada orang tertentu yang diketahui dan disahkan oleh pihak keselamatan melalui perhatian dan penyiasatan mereka sedang merancang untuk menimbulkan fitnah di kalangan orang ramai, bertindak dengan cara memudaratkan keselamatan negara, maka ketika inilah ISA berperanan untuk mencegahnya bagi menjaga kepentingan rakyat.Menurut Islam pencegahan adalah lebih utama daripada pengubatan. Walaupun pencegahan itu berbentuk fitnah, tetapi diharuskan bagi tujuan untuk menyelesaikan fitnah yang lebih besar dan lebih bahaya.Fitnah pencegahan hanya menangkap beberapa orang sahaja, tetapi fitnah yang hendak diselesaikan boleh membawa kepada keruntuhan negara dan kehancuran bangsa.

Sejak merdeka, ISA telah banyak berjasa kepada rakyat dan negara. Akta ini telah berjaya menyelesaikan keganasan komunis, ancaman antinasional, gerakan anti-establishment, penyalahgunaan agama, penyebaran ajaran sesat, dan lain-lain.Jika tidak kerana ISA, warna Malaysia tidak seperti apa yang kita lihat dan nikmati hari ini. Melalui ISA pihak polis dengan cekap dan penuh bijaksana pada peringkat awal lagi telah berjaya mencegah dan menghalang segala bencana yang diyakini akan berlaku terhadap rakyat dan negara.

Sesungguhnya majoriti rakyat berterima kasih kepada ISA kerana berjaya mengekalkan keamanan negara. Hanya minoriti yang berkepentingan saja yang menentangnya.Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berada dalam kerajaan dahulu pun tidak pernah menyuarakan tentang penghapusan akta ISA ini. Begitu juga pemimpin-pemimpin Pas ketika dalam kerajaan BN dahulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lampu-minyakProfil   Hantar PM kepada lampu-minyak   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 17:35


Pada 01-04-08 16:55 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!

Akta ISA adalah untuk menyelamatkan negara daripada tersungkur ke lembah pergolakan yang ditimbulkan oleh anasir-anasir yang ingin mencetuskan huru-hara di kalangan rakyat.
Dalam sejarah manusia memang ada sebilangan kecil daripada mereka yang kerjanya ingin menyulitkan orang ramai. Pada zaman Nabi misalnya, ada Abu Jahal dan Abu Lahab. Pada zaman Khalifah Abu Bakar lahir golongan yang enggan membayar zakat. Golongan begini jika dibiarkan, bercambah dan melata tanpa diambil tindakan hanya huru-hara dan porak peranda yang akan berlaku.


buktikan pada zaman Nabi, ISA telah dikenakan kepada penama2 di atas (abu jahal, abu lahab & golongan enggan membayar zakat).

puak yang enggan membayar zakat, kalau mereka ada pada zaman ini di Malaysia khususnya, adakah mereka juga akan diperangi oleh pemerintah?

siapa yang akan perangi mereka? adakah pemerintah yang mereka sendiri nak saman Pas kerana nak laksanakan hukum hudud? bukankah golongan yang enggan dengan syariat Islam di Malaysia sekarang ini juga patut diperangi? (mengikut sirah yang anda sendiri bawa)

yang tak faham dengan sejarah itu anda sendiri...

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 17:39


Assalamualaikum...

wah...dah ada orang baru lah..

mari berforum.... :-)

!!! QUOTE !!!

Kecaman daripada pihak parti pembangkang memang perkara biasa, kerana kerja pembangkang adalah membangkang. Mereka tidak pernah ikhlas dengan kerajaan dalam semua perkara dan pada semua keadaan. Matlamat mereka bukan untuk membela sesuatu, tetapi untuk menimbulkan fitnah kebencian dan kemarahan orang ramai kepada pimpinan kerajaan yang ada, di samping mencari populariti dengan memperalatkan isu tersebut.

eerrkkk.... pembangkang tak pernah ikhlas dengan kerajaan dalam semua perkara dan keadaan??

betul ke ni??

ataupun hang main sebut saja?? :-)

hang tau ke ikhlas tu apa dia??

!!! QUOTE !!!

Sebenarnya majoriti rakyat merasakan ISA masih penting. Walaupun diwartakan sejak tahun 1960 lagi, tetapi ia masih diperlukan bagi menjaga keselamatan negara. Keperluan ISA bukan menghukum, tetapi mencegah, iaitu pencegahan untuk menjaga keselamatan 22 juta rakyat yang ingin hidup aman dan damai. Mereka mahu hidup selesa dan gembira.

Majoriti??? :berfikir:

mejaga keselamatan rakyat?.

pernah tak, hang tengok keluarga2 tahanan ISA ni??
kalau hang tengok, mesti luruh hati ni.
orang2 macam mereka ni yang ditangkap.
macam tak logik sahaja... :-(

*siapa yang tak nak hidup dengan selesa..... ana pun nak.

!!! QUOTE !!!Apabila ada orang tertentu yang diketahui dan disahkan oleh pihak keselamatan melalui perhatian dan penyiasatan mereka sedang merancang untuk menimbulkan fitnah di kalangan orang ramai, bertindak dengan cara memudaratkan keselamatan negara, maka ketika inilah ISA berperanan untuk mencegahnya bagi menjaga kepentingan rakyat.Menurut Islam pencegahan adalah lebih utama daripada pengubatan. Walaupun pencegahan itu berbentuk fitnah, tetapi diharuskan bagi tujuan untuk menyelesaikan fitnah yang lebih besar dan lebih bahaya.Fitnah pencegahan hanya menangkap beberapa orang sahaja, tetapi fitnah yang hendak diselesaikan boleh membawa kepada keruntuhan negara dan kehancuran bangsa.

owh ye ke...

ok2...

Kenapa isu kat trengganu tu, depa2 ni tak kena ISA??

bukan depa buat kacau ke??
nak lawan sultan lagi tu.

macam mana??.

!!! QUOTE !!!

Sejak merdeka, ISA telah banyak berjasa kepada rakyat dan negara

:jangan: :jangan: :jangan:

sejak merdeka....

ISA lah yang banyak menyusahkan rakyat!.

orang yang tidak bersalah, ditangkapnya. ini kerana nak mengekalkan kuasa.

!!! QUOTE !!!


Sesungguhnya majoriti rakyat berterima kasih kepada ISA kerana berjaya mengekalkan keamanan negara. Hanya minoriti yang berkepentingan saja yang menentangnya.Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berada dalam kerajaan dahulu pun tidak pernah menyuarakan tentang penghapusan akta ISA ini. Begitu juga pemimpin-pemimpin Pas ketika dalam kerajaan BN dahulu.ok...ok...

hang pernah lihat video klip tentang pembongkaran daripada Mahathir??

dia sendiri mengaku yang dulu... dia tangkap anwar tu saja-saja saja.. anwar tak ada salah apa pun....

anda pernah lihat video tu??


___________________________________________________________
ISA ni....
yang ana lihatlah...
ianya untuk sesuatu kepentingan sahaja...
iaitu....mengekalkan kuasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 18:03


Pada 01-04-08 14:28 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Adakah semua dasar yang dibawa BN sekular?
bagaimana dengan sistem pajak islam, pinjaman peribadi, perumahan, kenderaan etc yang telah dilaksanakan oleh kerajaan BN?


memisahkan antara agama dan kehidupan adalah sekularism, contohnya pentadbiran, ekonomi, malah politik sekali pun. adakah anda tidak tahu ini?

saya tak kata Umno itu sekular sikit-sikit ke banyak-banyak, tapi dsar pemerintahan mereka adalah berdasarkan fahaman sekularism, mereka tak terima hukum hakam Islam dalam pemerintahan mereka.

!!! QUOTE !!!


Siapa yang menolak Islam? pernahkah karajaan BN menghalang shalat, puasa, haji, zakat, bersedekah? pernahkah kerajaan BN mengharamkan memakai jilbab atau menutup aurat?
adakah juga kerajaan BN menyuruh minum arak, berjudi, buat maksiay etc..? ada ke..?
ada pun lain-lain perkara yang belum dilaksanakan mengikut syariat mungkin masih dalam proses pelaksanaan. relakslah dulu, bila sampai waktu nanti pastinya akan terlaksana juga sebagaimana perkara2 yang tersebut diatas dimana pada satu ketika dulu memang kurang ada mengikut syariat islam.

pertamanya, Islam bukan hanya sekadar solat, puasa, haji, zakat dan sedekah, tapi ia merangkumi keseluruhan kitab Allah dan sunnah Rasulullah.

kedua, anda nak nafikan siapa yang benarkan sistem2 jahiliah ini berleluasa di Malaysia? arak, judi, pusat2 maksiat, pub, disko, sistem muamalat berasaskan riba dan sebagainya... siapa yang bagi lesen?

di Kelantan, siapa yang haramkan arak, judi, pusat2 maksiat, disco dan sebagainya?

anda pandai bab nas2 kan, adakah berbeza kesalahan di antara peminum arak dengan penjualnya, pembelinya, pembuatnya, pembawanya dan seterusnya...?

-------------

ok, masuk bab orang2 Pas, saya tak kata semua ahli Pas baik 100%, sebab pada zaman Rasulullah, umat Islam pun masih tak lepas dari buat kesilapan dan kesalahan, apalagi zaman ini.

yang penting, BN/UMNO berusaha tak hendak laksanakan syariat Islam secara 100%? Pas dalam BA berusaha tak hendak laksanakan syariat Islam secara 100%?

yang nak saman Pas kalau buat hudud tu siapa? BN ada hak ke nak saman undang-undang Allah?

kalau nak banding antara individu senang saja, sebagaimana kita jadikan Rasulullah sebagai idola tapi bukan umat baginda, kita tengok pucuk pimpinan Pas dan Umno, yang mana yang betul-betul mengamalkan cara hidup berlandaskan syariat Islam? yang mana didik keluarga supaya mengikut cara hidup Islam? yang mana tidak bermewah2 dengan duit rakyat?

anak2 dan isteri pemimpin-pemimpin Umno, mereka tutup aurat ke tidak? isteri dan anak pak lah tutup aurat tak? come on lah, kalau dah tau depa tu dedah aurat tak payahlah bawa ke khalayak ramai, simpan saja lah kat rumah...

cuba banding dengan keluarga pemimpin Pas, apa bezanya? kenal tak dengan pemimpin-pemimpin Pas??? kenal tak Tok Guru Nik Aziz?keluarga macam mana? corak kehidupan macam mana?

fatwa majlis muzakarah fatwa kebangsaan pasal pengharaman jomheboh dan kongsi raya, siapa yang mentah2 tolak fatwa2 mufti tersebut? (Pak Lah sendiri) fatwa haram upacara di tugu negara, setiap tahun siapa yang buat perkara2 syirik itu? (orang BN)

jangan lepas ni ada yang cakap syirik itu harus dah lah ye... :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 19:31


Pada 01-04-08 17:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-08 16:55 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!

Akta ISA adalah untuk menyelamatkan negara daripada tersungkur ke lembah pergolakan yang ditimbulkan oleh anasir-anasir yang ingin mencetuskan huru-hara di kalangan rakyat.
Dalam sejarah manusia memang ada sebilangan kecil daripada mereka yang kerjanya ingin menyulitkan orang ramai. Pada zaman Nabi misalnya, ada Abu Jahal dan Abu Lahab. Pada zaman Khalifah Abu Bakar lahir golongan yang enggan membayar zakat. Golongan begini jika dibiarkan, bercambah dan melata tanpa diambil tindakan hanya huru-hara dan porak peranda yang akan berlaku.


buktikan pada zaman Nabi, ISA telah dikenakan kepada penama2 di atas (abu jahal, abu lahab & golongan enggan membayar zakat).

puak yang enggan membayar zakat, kalau mereka ada pada zaman ini di Malaysia khususnya, adakah mereka juga akan diperangi oleh pemerintah?

siapa yang akan perangi mereka? adakah pemerintah yang mereka sendiri nak saman Pas kerana nak laksanakan hukum hudud? bukankah golongan yang enggan dengan syariat Islam di Malaysia sekarang ini juga patut diperangi? (mengikut sirah yang anda sendiri bawa)

yang tak faham dengan sejarah itu anda sendiri...

wassalam.
setuju.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

lampu-minyak
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2006
Ahli No: 25102
Posting: 17

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:07


Siapa kata UMNO tidak menyumbang dalam perjuangan Islam dan melayu?UMNO berjuang, semenjak penubuhannya, untuk menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, serta menghormati prinsip kebebasan beragama. Tujuan ini termaktub bukan sahaja dalam Perlembagaan UMNO tapi juga dimuatkan dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dan kemudannya Perlembagaan Malaysia.

Malaysia adalah satu-satunya Negara berdaulat yang berani dan bersedia menyatakan dalam Perlembagaan bahawa Islam adalah agama rasminya. Berbagai-bagai langkah dan tindakan telah dilakukan bagi meninggikan syiar Islam, dan ini terbukti dari kejayaan yang tercapai dalam bidang pendidikan, ekonomi, social dan membina masjid-masjid. Bagi kemudahan beribadah, masjid-masjid dan surau-surau dibina di setiap pelusuk Negara.

Bidang Pendidikan

Dasar Pelajaran Kebangsaan yang dipelopori oleh UMNO membolehkan murid-murid yang beragama Islam mempelajari matapelajaran agama Islam di sekolah-sekolah biasa berbanding dengan kedudukan sebelumnya yang mana pendidikan agama hanya diperolehi secara sambilan dan sendirian atau di sekolah-sekolah pondok dan Arab yang umumnya tidak begitu teratur.

Selain dari sekolah biasa, beberapa institusi pendidikan Islam telah diwujudkan seperti Sekolah Menengah Kebangsaan Agama, Maktab Perguruan Islam, Pusat Pengajian Tinggi Islam, Akademi Islam Universiti Malaya, Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa.

Pembelajaran agama Islam tidak terbatas kepada pendidikan yang ada dalam negeri sahaja. Tiap-tiap tahun Malaysia menghantar ramai pelajar ke institusi pelajaran tinggi di seluruh dunia untuk mengikuti kuliah dalam bidang agama Islam.

Usaha memperkenal dan mengembangkan syiar Islam juga dilakukan oleh badan-badan seperti berikut:

-Lembaga Urusan Tabung Haji
-Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia
-Persatuan Kebajikan Islam (PERKIM)
-Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
-Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam (ISTAC)
-Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)
-Pusat Islam Malaysia
-Persatuan Ulama Malaysia

Bidang Ekonomi

Usaha menerapkan unsure-unsur Islam dengan baik walaupun perlahan-lahan. Penduduk Malaysia, khususnya yang beragama Islam, kini mempunyai pilihan untuk menjalankan aktiviti ekonomi melalui system dan cara Islam.

Dalam bidang kewangan, Bank Islam Malaysia Berhad telah ditubuhkan bagi membolehkan umat Islam memilih sistem perbankan yang mereka senangi. Begitu juga dalam bidang insurans yang sekarang ini boleh diperolehi melalui Syarikat Takaful.

Bidang Antarabangsa

Semenjak negara merdeka, umat Islam serata dunia mengenal Persekutuan Tanah Melayu dan kemudianya Malaysia kerana usahanya menanjur musabaqah al-Quran antarabangsa setiap tahun. Ramai qari dan qariah dari negara-negara Islam menyertai musabaqah dan kemudiannya tilawah al-Quran. Acara ini disiarkan secara langsung melalui televisyen ke seluruh Negara Islam.

Bila Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) diwujudkan, Presiden UMNO yang kedua dan bekas Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj telah dilantik menjadi Setiausaha Agung pertamanya, satu penghormatan untuk UMNO dan Negara. Malaysia juga memainkan peranan yang penting dan berkesan dalam siding-sidang antarabangsa dalam hal-hal bersangkut dengan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lampu-minyakProfil   Hantar PM kepada lampu-minyak   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:10


umno selalu berjuang untuk poket sendiri saja.bak kata anwar

wa ampu sana wa ampu sini hik2


yang tu semua hanyalah propaganda saja.cakap saja lebih tapi habuk pun tak ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:49


Pada 02-04-08 09:07 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!

Siapa kata UMNO tidak menyumbang dalam perjuangan Islam dan melayu?UMNO berjuang, semenjak penubuhannya, untuk menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, serta menghormati prinsip kebebasan beragama. Tujuan ini termaktub bukan sahaja dalam Perlembagaan UMNO tapi juga dimuatkan dalam Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dan kemudannya Perlembagaan Malaysia.


Jangan salah fakta wahai saudaraku. Perjuangan memerdekakan negara BUKAN PERJUANGAN UMNO SEMATA-MATA DAN UMNO SAHAJA, bahkan ianya merupakan perjuangan SEMUA RAKYAT DI TANAH MELAYU pada waktu tersebut. Memanglah yang menandatangani perjanjian adalah umno, namun mereka yang mati berperang bukan hanya aksar2 sahaja tetapi termasuk beratus ULAMA yang sememangnya mereka cukup faham bahawasanya jika kita menjaga agama sudah tentu bangsa terjaga. Jika jaga bangsa belum tentu agama terpelihara .

Pada 02-04-08 09:07 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!

Malaysia adalah satu-satunya Negara berdaulat yang berani dan bersedia menyatakan dalam Perlembagaan bahawa Islam adalah agama rasminya. Berbagai-bagai langkah dan tindakan telah dilakukan bagi meninggikan syiar Islam, dan ini terbukti dari kejayaan yang tercapai dalam bidang pendidikan, ekonomi, social dan membina masjid-masjid. Bagi kemudahan beribadah, masjid-masjid dan surau-surau dibina di setiap pelusuk Negara.


Mengenai Malaysia satu-satunya negara yang berani menyistiharkan agama islam sebagai agama rasmi, adakah anda pasti? :D sila rujuk link di bawah (laman web omputeh pun tulis begini):

http://en.wikipedia.org/wiki/State_religion#Islamic_countries

Dan mengenai signifikasi membina banyak masjid, saya sudah jelaskan pada posting-posting saya yang lepas beserta soalan pada pihak2 terbabit namun masih belum dijawab :)


Pada 02-04-08 09:07 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!


Dasar Pelajaran Kebangsaan yang dipelopori oleh UMNO membolehkan murid-murid yang beragama Islam mempelajari matapelajaran agama Islam di sekolah-sekolah biasa berbanding dengan kedudukan sebelumnya yang mana pendidikan agama hanya diperolehi secara sambilan dan sendirian atau di sekolah-sekolah pondok dan Arab yang umumnya tidak begitu teratur.


Benarkah dasar pendidikan agama di malaysia dipelopori oleh umno? kenyataan saudara mengenai wujudnya pondok-pondok dan sebagainya menunjukkan bahawasanya IA tidak dipelopori UMNO . Namun, kerajaan (saya kata kerajan, bukan umno di mana kerajan = tidak sama dengan UMNO) tetap melakukan sesuatu yang baik dengan mengintegrasikannya dalam pendidikan konvesional. SYABAS.

Pada 02-04-08 09:07 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!


Selain dari sekolah biasa, beberapa institusi pendidikan Islam telah diwujudkan seperti Sekolah Menengah Kebangsaan Agama, Maktab Perguruan Islam, Pusat Pengajian Tinggi Islam, Akademi Islam Universiti Malaya, Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia dan Universiti Islam Antarabangsa.

Pembelajaran agama Islam tidak terbatas kepada pendidikan yang ada dalam negeri sahaja. Tiap-tiap tahun Malaysia menghantar ramai pelajar ke institusi pelajaran tinggi di seluruh dunia untuk mengikuti kuliah dalam bidang agama Islam.

Usaha memperkenal dan mengembangkan syiar Islam juga dilakukan oleh badan-badan seperti berikut:

-Lembaga Urusan Tabung Haji
-Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia
-Persatuan Kebajikan Islam (PERKIM)
-Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
-Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam (ISTAC)
-Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)
-Pusat Islam Malaysia
-Persatuan Ulama Malaysia


mengenai hal ini, sila lihat posting saya yang mempersoalkan mengenai 'tanggungjawab' dan 'sumbangan' serta beza antara duanya :). Dan mengenai list yang mengembangkan Islam sepertimana diletakkan di atas, adakah semuanya itu CIPTAAN UMNO? hehe...cuba tengok dua contoh seperti ABIm dan PUM.


Pada 02-04-08 09:07 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!


Bidang Ekonomi

Usaha menerapkan unsure-unsur Islam dengan baik walaupun perlahan-lahan. kini mempunyai pilihan untuk menjalankan aktiviti ekonomi melalui system dan cara Islam.

Dalam bidang kewangan, Bank Islam Malaysia Berhad telah ditubuhkan bagi membolehkan umat Islam memilih sistem perbankan yang mereka senangi. Begitu juga dalam bidang insurans yang sekarang ini boleh diperolehi melalui Syarikat Takaful.


Saya mengucapkan SYABAS kepada pihak kerajaan kerana berjaya mewujudkan semua yang dinyataan di atas. Moga Allah memberkati akan usaha kalian.

Namun, sila ambil ayat di atas untuk rujukan "kini mempunyai pilihan untuk menjalankan aktiviti ekonomi melalui system dan cara Islam", dengan kata lain kita mengamalkan sistem ekonomi 'sekular' di mana sistem ekonomi islam dijadikan pilihan, bukan sebagai sistem ekonomi utama (saya tak kata benda ni, tapi lampu-minyak sendiri yang tulis).

Jawapan:__________________

sebagai contoh tambahan, saya ingin bertanya, bolehkah kita makan nasi goreng yang digaul dengan najis haiwan?

Jawapan:___________________

Sekular ini juga dilakukan apabila kerajaan meluluskan lesen-lesen puat perjudian, meluluskan pembinaan pusat-pusat judi besar (seperti genting highland), memberikan lesen-lesen arak, menjadikan sistem bank riba dan kapitalis sebagai sistem utama bank yang perlu digunakan oleh hampir semua kakitangan kerajaan (GIRO, MAYBANK, dan sebagainya).

Perlaksaan BANK ISLAM juga diragui akan kesungguhan kerajaan dalam melaksanakannya kerana BANK ISLAM didapati rugi dengan banyak dalam tahun-tahun sebelumnya (boleh rujuk fakta dan berita).

Boleh saudara lampu-minyak litskan banyak mana bank yang menjalankan sistem islam, berapa banyak takaful sedemikian dan letakkan pula di sebelahnya yang tidak menjalankan menggunakan sistem islam?

Jawapan:___________________

Pada 02-04-08 09:07 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!


Bidang Antarabangsa

Semenjak negara merdeka, umat Islam serata dunia mengenal Persekutuan Tanah Melayu dan kemudianya Malaysia kerana usahanya menanjur musabaqah al-Quran antarabangsa setiap tahun. Ramai qari dan qariah dari negara-negara Islam menyertai musabaqah dan kemudiannya tilawah al-Quran. Acara ini disiarkan secara langsung melalui televisyen ke seluruh Negara Islam.

Bila Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) diwujudkan, Presiden UMNO yang kedua dan bekas Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj telah dilantik menjadi Setiausaha Agung pertamanya, satu penghormatan untuk UMNO dan Negara. Malaysia juga memainkan peranan yang penting dan berkesan dalam siding-sidang antarabangsa dalam hal-hal bersangkut dengan Islam.


Baik, umat ISlam kenal malsyai melalui penganjuran musabaqoh al-qur'an. Sila bagi faedah lain selain mereka kenal malaysia:

Jawapan:______________

Nyatakan peranan yang dimainkan oleh Malaysia dalam OIC selain membuat kenyataan:

Jawapan:______________

Pendirian UMNO terhadap paelstin dan Kenapa UMNo tak hantar tentera UMNo (khairy ke sebagai kapten) ke palestin:

Jawapan:______________

Mengenai perlantikan TAR, sudah tentu TAR akan dilantik kerana dia by default pada masa itu adalah Perdana MEnteri Malaysia. Dan ketika itu pertubuhan Islam lain masih ditekan di bawahundang2 sekular yang dilakukan.Akhirnya,

Hendaklah difahami saya bukanlah mengutuk UMNo sepenuhnya dan menyalahkan UMNO sepenuhnya. namun fakta dan kriteria yang tidak betul perlulah kita betulkan. Janganlah ada orang yang nak claim nama atas jasa dan usaha orang lain.

Namun jika dikatakan suatu masa dahulu umno berjasa, bagaimana dengan umno sekrang? jika sekarang umno sudah korup adakah kita masih nak meneruskan menangkat sesuatu yang korup, walaupun dahulu mereka berjasa? (sekiranya berjasa)?

JAwapan:____________

Jawapan kepada persoalan ini telah jelas ditunjukkan oleh Allah s.w.t. dalam sirah2 kehidupan para anbiya. Sebagai contoh saya mbil, kaum keluarga kepada nabi muhammad s.a.w. seperti abu lahab dan abu jahal sememangnya diiktiraf oleh rakyat mekah sebagai pembela kaum mereka. namun adakah itu menjustifikasikan perbuatan mereka sebagai betul?

Jawapan:____________


setakat ini sahaj dulu cuitan-cuitan kali ini :)


Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 02-04-08 10:13


Pada 01-04-08 12:30 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


!!! QUOTE !!!

ISA tu tak zalim ke??dia main hukum org tanpa perbicaraan...


I = InsyaAllah
S= Selamat
A= Anda


Jelas kannnnn...

Sebagai bukti semua pemimpin-pemimpin awak yang keluar dari tempat itu semakin sihat kan?
adakah ada salah seorang daripadanya jadi sewel?
malah kebanyakkannya selepas keluar mereka menjadi orang yang tersohor. contohnya ada yang jadi wakil rakyat, ketua menteri dan apa-apa jawatan penting dalam parti dan pakatan BA.
masih nak menafikan kebaikan ISA lagi ke?


Menurut Islam pencegahan adalah lebih utama daripada pengubatan. Walaupun pencegahan itu berbentuk fitnah, tetapi diharuskan bagi tujuan untuk menyelesaikan fitnah yang lebih besar dan lebih bahaya.Fitnah pencegahan hanya menangkap beberapa orang sahaja, tetapi fitnah yang hendak diselesaikan boleh membawa kepada keruntuhan negara dan kehancuran bangsa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 10:21


hikhikhik..

bestnya ada org sokong ISA..
huiyo..
macam tengah debat dengan budak-budak azalina pula..
macam-macam..

tapi yang pastinya..
org yang ngaji dia tak sokong ISA..
jelas dan terang undang-undang penjajah ni menekan dan merosakkan siasah ummat..
fkrkan lah..
jika saudara ditempat tahanan tu..
bertahun terpisah dengan anak bini,keluarga dengan mak abah adik2..
mak oi..
beruk hilang anak pun meroyan saudara..
inikan pula kita manusia...
dalam undang-undang sendiri..
"seseorang itu tidak bersalah hingga dibuktikan dirinya bersalah"

jelas dan terang..
jika ada bukti kesalahannya hadapkan mereka ini ke mahkamah..
dan jika bersalah...
jatuhkan hukuman mengikut enakmen yang ada..
bukannya gunakan kuasa ISA itu untuk memenjarakan orang-orang yang tidak sebulu dengan pemerintah..
ishishish...

saya tertarik dengan kata-kata akhir biru putih..

" dalam islam pencegahan itu lebih baik dr pengubatan"

Kenapa yang pembangkang saja duduk kena ISA...
nun kat ganu yang duduk lawan sultan tu kenapa tak hadap sama..
Kenapa ada double standart..
dan 1 lagi saudara..
jika benar apa yang saudara maksudkan itu...
Kenapa dibiarkan lambakan program2 berunsur maksiat berleluasa..
Kenapa tak cegah..
Kenapa tak cegah agensi nombor ramalan yang ekuiti saham terbesarnya adalah org melayu..

jangan lihat islam itu hanya dalam ruang lingkup solat,puasa,zakat dan takaful islam..
islam itu agama yang menyeluruh..
meliputi semua kehidupan..
islam itu cara hadap..dr mula buka mata sampai pejam mata..
kita ada tanggungjawap...
ia mencakupi semuanya..
jangan kita jadi manusia yang akan gunakan islam bila ianya menguntungkan kita..
tapi akan meninggalkannya bila ianya tak sebulu dengan kita..
fikir-fikirkan..

p/s.. fahamiLAH AL FATIHAH tu dulu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 10:24


Pada 31-03-08 16:25 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 12:14 , nauz posting:

!!! QUOTE !!!

debat hanya mengundang kepada kemarahan....
:roll:


Biasanya yang mengundang kemarahan adalah daripada pihak PAS/BA yang suka mencari kesalahan dan keaiban orang lain. Contoh yang jelas anda semua boleh baca dalam topic: MASA UNTUK MENUNTUT JANJI-JANJI BA page 2 posting daripada albarlasy atau lihat website: http://www.youtube.com/watch?v=5JkeHzYUWTE&feature=related


aduss...nama aku dah kena petik dah... :-D :-D

aku nak tanya,pasai pa aku letak alamat website tu??

takkan saja2 aku letak kan??mesti bersebab beb,semak semula dalam tajuk dulu-dulu tu....jangan main tibai orang sesuka hati, agaknya tu lah prinsip orang ameno ye..

tebuan takkan menyengat orang kalau sarang dia tak di ganggu.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 10:30


Pada 02-04-08 10:13 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!I = InsyaAllah
S= Anda
A= Selamat

dah salah ni.. dah jadi IAS :sopan: :sopan:

saudara/i biru-putih boleh edit posting dengan tekan butang edit
nak buang pun boleh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 10:43


Pada 02-04-08 10:30 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-08 10:13 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!I = InsyaAllah
S= Anda
A= Selamat

dah salah ni.. dah jadi IAS :sopan: :sopan:

saudara/i biru-putih boleh edit posting dengan tekan butang edit
nak buang pun boleh..


nak mansuhkan pun boleh..

p/s.. tingat kat rais yatim..
     dulu dapat DR kehormat sebab tesis ISA..
     dia ni luar kerajaan anti ISA..
     dah duduk kerajaan balik suka pula kat ISA...
     hehehe.. tu lah mentaliti umno..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 11:16


Pada 02-04-08 10:13 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-08 12:30 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!


!!! QUOTE !!!

ISA tu tak zalim ke??dia main hukum org tanpa perbicaraan...


I = InsyaAllah
S= Anda
A= Selamat

Jelas kannnnn...

Sebagai bukti semua pemimpin-pemimpin awak yang keluar dari tempat itu semakin sihat kan?
adakah ada salah seorang daripadanya jadi sewel?
malah kebanyakkannya selepas keluar mereka menjadi orang yang tersohor. contohnya ada yang jadi wakil rakyat, ketua menteri dan apa-apa jawatan penting dalam parti dan pakatan BA.
masih nak menafikan kebaikan ISA lagi ke?


Menurut Islam pencegahan adalah lebih utama daripada pengubatan. Walaupun pencegahan itu berbentuk fitnah, tetapi diharuskan bagi tujuan untuk menyelesaikan fitnah yang lebih besar dan lebih bahaya.Fitnah pencegahan hanya menangkap beberapa orang sahaja, tetapi fitnah yang hendak diselesaikan boleh membawa kepada keruntuhan negara dan kehancuran bangsa.
selamat?wahahahahahahaha :lucu: :lucu: :lucu:


nampak sangatlah anda ni macam tak pernah pergi sekolah.kalau pergi pun pergi sekolah tajaan umno.hanya orang yang betul-betul educated saja yang bantah ISA.yang pergi sekolah tapi sokong ISA tu semua kena brainwash dengan umno


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 02-04-08 12:06


Pada 02-04-08 10:30 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-08 10:13 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!I = InsyaAllah
S= Anda
A= Selamat

dah salah ni.. dah jadi IAS :sopan: :sopan:

saudara/i biru-putih boleh edit posting dengan tekan butang edit
nak buang pun boleh..


hehehe...thanks sakinah azzahra. cayangggg awak...nama pun manis semanis gula2 sugus....
...dah isi borang UMNO belum...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 12:14


Assalamualaikum...

salam ukhwah dari ana.... :-)


!!! QUOTE !!!


I = InsyaAllah
S= Selamat
A= Anda

kat sini pun dah nampak salahnya..

macam mana boleh terbalik ni?

Nebes sangat agaknya...

nak tegakkan benang basah kata org... :sopan:
(eh...betul ke perumpamaan yang ana buat ni)

!!! QUOTE !!!Sebagai bukti semua pemimpin-pemimpin awak yang keluar dari tempat itu semakin sihat kan?
adakah ada salah seorang daripadanya jadi sewel?
malah kebanyakkannya selepas keluar mereka menjadi orang yang tersohor. contohnya ada yang jadi wakil rakyat, ketua menteri dan apa-apa jawatan penting dalam parti dan pakatan BA.
masih nak menafikan kebaikan ISA lagi ke?


hehehe......
hang tau tak Kenapa mereka boleh sihat walaupun terpenjara lama kat dalam sana tu??

sebab....mereka ada IMAN yang mantop..

kalau tak, memang payah.

satu lagi.... mereka percaya yang manusia tak boleh apa-apa kan mereka selagi mana, tiada keizinan daripada Allah S.W.T.

hanya berharap pada Allah....... :-)

*susah nak buat tu.

**bukannya sebab ISA ni bagus.... :sopan: tolong sikit ek.. :-D


!!! QUOTE !!!Menurut Islam pencegahan adalah lebih utama daripada pengubatan. Walaupun pencegahan itu berbentuk fitnah, tetapi diharuskan bagi tujuan untuk menyelesaikan fitnah yang lebih besar dan lebih bahaya.Fitnah pencegahan hanya menangkap beberapa orang sahaja, tetapi fitnah yang hendak diselesaikan boleh membawa kepada keruntuhan negara dan kehancuran bangsa.

tak habis-habis dengan statement begini.

ok lah...

kalau itu yang hang maksudkan...

Kenapa kat trengganu tu tak kena tangkap??

cuba jelaskan sikit....

Mereka siap lawan sultan lagi tu.
apa yang hang nak cakap.

hang ni melayu ke? :-) (boleh ana tau)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 12:16


Pada 02-04-08 12:14 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

salam ukhwah dari ana.... :-)


!!! QUOTE !!!


I = InsyaAllah
S= Selamat
A= Anda

kat sini pun dah nampak salahnya..

macam mana boleh terbalik ni?

Nebes sangat agaknya...

nak tegakkan benang basah kata org... :sopan:
(eh...betul ke perumpamaan yang ana buat ni)

!!! QUOTE !!!Sebagai bukti semua pemimpin-pemimpin awak yang keluar dari tempat itu semakin sihat kan?
adakah ada salah seorang daripadanya jadi sewel?
malah kebanyakkannya selepas keluar mereka menjadi orang yang tersohor. contohnya ada yang jadi wakil rakyat, ketua menteri dan apa-apa jawatan penting dalam parti dan pakatan BA.
masih nak menafikan kebaikan ISA lagi ke?


hehehe......
hang tau tak Kenapa mereka boleh sihat walaupun terpenjara lama kat dalam sana tu??

sebab....mereka ada IMAN yang mantop..

kalau tak, memang payah.

satu lagi.... mereka percaya yang manusia tak boleh apa-apa kan mereka selagi mana, tiada keizinan daripada Allah S.W.T.

hanya berharap pada Allah....... :-)

*susah nak buat tu.

**bukannya sebab ISA ni bagus.... :sopan: tolong sikit ek.. :-D


!!! QUOTE !!!Menurut Islam pencegahan adalah lebih utama daripada pengubatan. Walaupun pencegahan itu berbentuk fitnah, tetapi diharuskan bagi tujuan untuk menyelesaikan fitnah yang lebih besar dan lebih bahaya.Fitnah pencegahan hanya menangkap beberapa orang sahaja, tetapi fitnah yang hendak diselesaikan boleh membawa kepada keruntuhan negara dan kehancuran bangsa.

tak habis-habis dengan statement begini.

ok lah...

kalau itu yang hang maksudkan...

Kenapa kat trengganu tu tak kena tangkap??

cuba jelaskan sikit....

Mereka siap lawan sultan lagi tu.
apa yang hang nak cakap.

hang ni melayu ke? :-) (boleh ana tau)betul tu.cuba tengok dengan mata hati


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 02-04-08 16:55


Pada 01-04-08 12:54 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-08 11:46 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Boleh jelaskan tindakan BN dalam isu-isu berikut:

1. Peristiwa Memali (Ibrahim Libya)

Jawapan:____________________

2. Peristiwa tembak menembak di Batu Buruk, Terengganu

Jawapan:____________________

3.Peristiwa penahanan banyak orang dalam ISA

Jawapan (ada banyak):___________________

Terima kasih :D

p/s: dan juga persoalan2 saya yang lepas sama ada di thread ini, di thread lain juga :)


barang yang lepas jangan dikenang...

buang yang keruh, ambil yang jernih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 17:16


Pada 02-04-08 12:06 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-08 10:30 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-08 10:13 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!I = InsyaAllah
S= Anda
A= Selamatdah salah ni.. dah jadi IAS :sopan: :sopan:

saudara/i biru-putih boleh edit posting dengan tekan butang edit
nak buang pun boleh..


hehehe...thanks sakinah azzahra.....
...dah isi borang UMNO belum...?


aduh macamana harus saya katakan yang sebenar..
tak sampai hati pula..
salah tempat berkias :-D

p/s: teringin nak hidup di bawah pemimpin yang ingin menegakkan Islam :sopan:

sekian...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 17:21


Pada 02-04-08 16:55 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!barang yang lepas jangan dikenang...

buang yang keruh, ambil yang jernih....


Alhamdulillah, memang benar barang yang lepas jangan dikenang...tetapi barang yang berulang berkali-kali...kalau tak diambil tindakan, habislah orang pembankang kena tembak? tak begitu ke cik/encik biru-putih? :)

Jawapan:____________

oh ya..dan saya nak betulkan sedikit fakta cik biru-putih... benda no 1, 2 dan 3 di atas hanya boleh dikategorikan sebagai 'barang yang lepas' sekiranya ianya selesai. Tetapi sampai sekrang tiada jawapan penyelesaian.

Orang yang menembak orang di perkara 1 tidak diadili, mereka yang ditembak dalam no 2 pula dihakimi, dan orang-orang dalam no 3, boleh tak bagi jawapan dan alasan mengapa mereka di tahan? kerana kalau ikut Islam, tak boleh tahan seseorang itu tanpa sebab (sebab biru-putih amat bijak, boleh rujuk kitab wahbah az-zuhaili sebab saya rasa dia antara yang paling senang, tajuknya Al-Fiqh al-Islami wa-Adillatuhu al-hanya’ al-Sadis). So, penjelasan anda dalam hal ini?

Jawapan (ada banyak):_____________

Apabila persoalan dijawab dan selesai isu-isu itu, barulah kita boleh kata "Barang yang lepas janghan dikenang" :)

Dan sebab kita nak BUANG YANG KERUH ni lah saya tanya soalan2 di atas (dan pada thread2 yang lain), kerana anda adalah penyokong mereka yang berbuat sedemikian.

Instead of membuat kenyataan umum, boleh kiranya saudara/i menjawab persoalan2 tersebut dengan sepenuhnya? :)


insyaAllah :DAllahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ukhti
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2003
Ahli No: 2769
Posting: 7
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 02-04-08 18:48


satu perkara saja yang paling asas.... yang perlu ada pada seorang pemimpin. contoh yang paling mudah keluarga rasulllah. tengoklah isteri dan anak² baginda. berbudi pekerti, sopan santun, bijaksana, dan yang paling penting mematuhi syariat yang digariskan dalam al-quran. so, tengoklah macam mana rasul mentadbir negara. kan bagus tu... so kepimpinan sebenarnya bermula daripada keluarga sendiri. so bandingkan lah dengan pemimpin kita? adakah anak isteri beliau mematuhi ajaran Al-Quran? kalau ye, maka dia memang bagus lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhtiProfil   Hantar PM kepada ukhti   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 21:05


Pada 02-04-08 10:43 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-08 10:30 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-08 10:13 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!I = InsyaAllah
S= Anda
A= Selamat

dah salah ni.. dah jadi IAS :sopan: :sopan:

saudara/i biru-putih boleh edit posting dengan tekan butang edit
nak buang pun boleh..


nak mansuhkan pun boleh..

p/s.. tingat kat rais yatim..
     dulu dapat DR kehormat sebab tesis ISA..
     dia ni luar kerajaan anti ISA..
     dah duduk kerajaan balik suka pula kat ISA...
     hehehe.. tu lah mentaliti umno..


YESSS! dah dapat idea dah untuk tajuk tesis -> TIDUR DAN KEBERKESANANNYA DALAM KEPIMPINAN. pas ni dapat DR kehormat tak agak-agaknya?..


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-04-08 21:32


!!! QUOTE !!!

p/s.. tingat kat rais yatim..
     dulu dapat DR kehormat sebab tesis ISA..
     dia ni luar kerajaan anti ISA..
     dah duduk kerajaan balik suka pula kat ISA...
     hehehe.. tu lah mentaliti umno..


itu pun ramai yang tak faham-faham lagi terutamanya orang2 kg yang totok umno....

!!! QUOTE !!!

hehehe...thanks sakinah azzahra. cayangggg awak...nama pun manis semanis gula2 sugus....
...dah isi borang UMNO belum...?


ana ingin cadangkan admin deletekan posting mamat ini dan deletekan dia sekali kerana cuba berkempen menambah ahli parti politik!!!! :jangan: :jangan: :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 22:35


Pada 02-04-08 16:55 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-08 12:54 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-08 11:46 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Boleh jelaskan tindakan BN dalam isu-isu berikut:

1. Peristiwa Memali (Ibrahim Libya)

Jawapan:____________________

2. Peristiwa tembak menembak di Batu Buruk, Terengganu

Jawapan:____________________

3.Peristiwa penahanan banyak orang dalam ISA

Jawapan (ada banyak):___________________

Terima kasih :D

p/s: dan juga persoalan2 saya yang lepas sama ada di thread ini, di thread lain juga :)


barang yang lepas jangan dikenang...

buang yang keruh, ambil yang jernih....


memang pak hangguk pure ni :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 03-04-08 08:43


Pada 02-04-08 21:32 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!!!! QUOTE !!!

...dah isi borang UMNO belum...?


ana ingin cadangkan admin deletekan posting mamat ini dan deletekan dia sekali kerana cuba berkempen menambah ahli parti politik!!!! :jangan: :jangan: :jangan:
Hai… macam tu ke orang2 yang selalu melaung2kan soal demokrasi? Saya tak fikir admin nak tutup demokrasi di sidang parliman dalam ukhwah ni… Adakah kata-kata daripada orang2 awak yang sewaktu sebelum ini tidak ada juga yang bersifat kempen?

Kalau si A letak barang di sebuah kedai yang bernama Ukhwah Enterprise dan si B juga meletak barangnya untuk sama-sama dijual, adakah apabila barang si B itu tidak mendapat sambutan makanya barang si A tadi harus dikeluarkan?
Dalam islam macam tu ke caranya?
Tepuk dada tanya iman…bukan tanya abang iman…
:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 09:00


Pada 03-04-08 08:43 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!


Kalau si A letak barang di sebuah kedai yang bernama Ukhwah Enterprise dan si B juga meletak barangnya untuk sama-sama dijual, adakah apabila barang si B itu tidak mendapat sambutan makanya barang si A tadi harus dikeluarkan?
Dalam islam macam tu ke caranya?
Tepuk dada tanya iman…bukan tanya abang iman…
:-D


Apa-apapun, sebelum melalut ke arah lain, sila jawab dulu persoalan-persoalan saya yang ditanya dalam tiga thread (termasuk thread ini).

hehe..syukurlah kita ni bukan barang jualan..kita manusia

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 11:25


Pada 01-04-08 17:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-08 16:55 , lampu-minyak posting:

!!! QUOTE !!!siapa yang akan perangi mereka? adakah pemerintah yang mereka sendiri nak saman Pas kerana nak laksanakan hukum hudud? bukankah golongan yang enggan dengan syariat Islam di Malaysia sekarang ini juga patut diperangi? (mengikut sirah yang anda sendiri bawa)saya tidak pasti siapa yang memerangi dan nak saman kerana nak laksana hukum Islam. Saya juga tidak pasti adakah maksud daripada kata2nya yang diterjemahkan itu mengikut apa yang sebenar dimaksudkannya. Yelah kekakang kita ni boleh jadi salah tafsir.

Apa pun kalau orang2 PAS kata orang2 UMNO halang PAS laksana hukum Islam, apa bezanya dengan orang2 yang berada dalam pakatan PAS/BA yang turut sama menentang seperti pimpinan tertinggi dan orang2 daripada DAP sendiri yang satu ketika dulu? Malah lebih darpada ada yang mengatakan supaya langkah mayatnya dulu jika ingin hendak laksana hukum islam? Tidakalah itu juga meruapakan menghalang hukum Islam yang akan dilaksanakan PAS/BA? Justeru, bagaimana PAS/BA boleh laksana Islam jika masih tidak ada lagi persefahaman dikalangan pakatan dalam PAS/BA?

Dan apa cerita pula sekarang PAS/BA boleh lantik pemimpim orang2 bukan islam menjadi pemimpin dalam sesebuah organisasi PAS/BA? Bagaimana dengan ayat2 quran yang sering dijaja satu ketika dulu seperti ayat2 yang bermaksud:

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-peminpinmu, sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa diantara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim.” (Al-Maidah:51)

Firmannya lagi yang bermaksud:

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuhmu menjadi teman-teman setia (pemimpin)". (Al- Mumtahanah: 1)

Minta penjelasan bakal2 menteri dalam kabinet PAS/BA nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 11:30


Pada 02-04-08 21:32 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!
!!! QUOTE !!!

hehehe...thanks sakinah azzahra. cayangggg awak...nama pun manis semanis gula2 sugus....
...dah isi borang UMNO belum...?


ana ingin cadangkan admin deletekan posting mamat ini dan deletekan dia sekali kerana cuba berkempen menambah ahli parti politik!!!! :jangan: :jangan: :jangan:


Ahaks…jealous nampak…relakslah…bunga bukan sekuntum….kan bunga dalam ukhwah ni berpuluh ribu lagi…biarlah dia, kalau dia nak ikut orang tu..agaknya-agaknya dia boleh PASkan pula kawan tu nanti, kan antum juga yang dapat manfaatnya…dapat juga tambah ahli…..
Apa pun saya tak masuk campur urusan rumahtangga orang…cuma sekadar nak sampaikan pesanan Rasulullah SAW yang mafhumnya:

“Jangan kamu cemburi-mencemburui, jangan dengki-mendengki, jangan tipu-menipu, jangan benci-membenci, jangan musuh-memusuhi, jangan sesetengah kamu berjual-beli atas jual-beli setengah yang lain, dan jadilah kamu sekalian sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara.” (H. Muslim)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 11:44


Pada 03-04-08 11:25 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

saya tidak pasti siapa yang memerangi dan nak saman kerana nak laksana hukum Islam. Saya juga tidak pasti adakah maksud daripada kata2nya yang diterjemahkan itu mengikut apa yang sebenar dimaksudkannya. Yelah kekakang kita ni boleh jadi salah tafsir.


anda ni betul-betul tak tau ke? :-? pemimpin parti mana ye yang halang Pas nak laksanakan hudud di kelantan dan terengganu dulu? siap nak saman Pas kalau Pas buat juga... takkan anda tak tau :berfikir:

ada nas ke yang mengharuskan melawan perintah Allah???

kalau pada zaman khulafa'ul-rasyidin, golongan yang menentang hukum Islam boleh diperangi, enggan bayar zakat pun kena perangi juga... habis tu tindakan puak2 ni yang lawan hukum Allah, ada beza ke?

apa pandangan Pak Lah, Najib, Dr. M dan lain-lain pemimpin Umno kalau ditanya tentang pelaksanaan syariat Islam?

pemimpin parti mana yang kata syariat Islam tak sesuai dilaksanakan di Malaysia? siapa yang sebut pasal siapa nak makan sup tangan pergi Kelantan, kalau hudud dilaksanakan rakyat malaysia nanti ramai yang tak ada tangan, and so on...?

!!! QUOTE !!!


Apa pun kalau orang2 PAS kata orang2 UMNO halang PAS laksana hukum Islam, apa bezanya dengan orang2 yang berada dalam pakatan PAS/BA yang turut sama menentang seperti pimpinan tertinggi dan orang2 daripada DAP sendiri yang satu ketika dulu? Malah lebih darpada ada yang mengatakan supaya langkah mayatnya dulu jika ingin hendak laksana hukum islam? Tidakalah itu juga meruapakan menghalang hukum Islam yang akan dilaksanakan PAS/BA? Justeru, bagaimana PAS/BA boleh laksana Islam jika masih tidak ada lagi persefahaman dikalangan pakatan dalam PAS/BA?

Dan apa cerita pula sekarang PAS/BA boleh lantik pemimpim orang2 bukan islam menjadi pemimpin dalam sesebuah organisasi PAS/BA?


ok, saya terangkan kat sini apa pandangan Pas tentang DAP.

Pas hanya bekerjasama dengan DAP dalam pakatan BA di negeri2 yang dikuasai oleh DAP sahaja, iaitu di Perak dan Selangor.

di Kelantan dan Kedah, Pas dah haramkan penglibatan DAP, satu kerusi pun tak bagi dalam exco kerajaan negeri walaupun calon depa ada menang 1 kerusi ADUN. begitulah sebaliknya, di Penang wakil Pas tak diberi tempat.

sekarang, sila terangkan pula apa pandangan parti yang anda sokong berkenaan perkara ini, sebagaimana ayat Al-Quran yang anda sendiri bawa:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana dengan ayat2 quran yang sering dijaja satu ketika dulu seperti ayat2 yang bermaksud:

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-peminpinmu, sebahagian mereka adalah pemimpin bagi sebahagian yang lain. Barangsiapa diantara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim.” (Al-Maidah:51)

Firmannya lagi yang bermaksud:

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuhmu menjadi teman-teman setia (pemimpin)". (Al- Mumtahanah: 1)

Minta penjelasan bakal2 menteri dalam kabinet PAS/BA nanti...    


apa stand dan amalan Umno/BN dalam isu yang anda bangkitkan ini? meludah atas langit lagi?

p/s: jangan berdusta dalam agama dengan menggunakan ayat Allah ye, jangan ikut jejak langkah pemimpin-pemimpin anda tu... :jangan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 12:55


Pada 01-04-08 12:30 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


boleh khatulistiwa bagi komen berkenaan ISA??

ana nak tahu juga, apa komen hang....

ISA tu tak zalim ke??


Saya tidak pasti sejauah mana kebenaran akta ISA itu zalim.Meskipun kedengaran pelbagai cerita buruk tapi pernah saya bertanyakan kepada orang2 yang pernah masuk dalam tu tidak pula sama ceritanya sebagaimana keburukan cerita yang pernah dijaja oleh orang2 PAS/BA. Saya tengok mereka o.k saja. Sihat walafiat. Wallahu ‘alam yang mana satu betul. Tapi saya tak kata orang2 PAS kata tak betul dan saya juga tak kata orang2 yang pernah masuk dari tahanan itu berkata benar…

Dalam perkara ini saya lebih suka mengambil sikap kepada prinsip apa yang disebut dalam al-Quran yang bermaksud:

“janganlah berprasangka yang tidak jelas baginya kerana
sesungguhnya yang demikian itu adalah perbuatan dosa.”( Al-Hujurat:12)

firmannya lagi yang bermaksud:

"Mahukah Aku khabarkan kepada kamu kepada siapakah syaitan-syaitan itu selalu turun? mereka selalu turun kepada tiap-tiap pendusta sedangkan kebanyakan beritanya juga adalah dusta. mereka menyampaikan hasil pendengaran daripada orang lain." (asy-syuaraa':221-223)

Sementara dalam hadis juga menyebutkan mafhumnya:
"Seseorang itu sudah cukup disebut sebagai pendusta jika mereka berbicara hanya atas apa yang didengar daripada orang.” (H. Muslim)

Apa pun kalau ada kebenaran anggap itu sebagai ganjaran kepada orang2 yang tertentu. Mungkin sebagai kaffarah atau ujian dan sekiranya mereka besabar Allah akan mengangkat darjatnya yang lebih tinggi.
Firman allah yang bermaksud:

“Sesungguhnya orang-orang yang sabar itu akan disempurnakan pahala mereka tidak terhitung.’ (Az-Zumar:10)

Dalam sebuah hadis pun telah diceritakan seperti daripada Abdullah bin Shamit, Rasulullah saw. bersabda, "Apakah tiada lebih baik saya Beritahukan tentang sesuatu yang dengannya Allah meninggikan gedung-gedung dan mengangkat derajat seseorang?" Para sahabat menjawab, "Baik, ya Rasulullah." Rasulullah saw bersabda, "Berlapang dadalah kamu terhadap orang yang membodohi kamu. Engkau suka memberi maaf kepada orang yang telah menganiaya kamu. Engkau suka memberi kepada orang yang tidak pernah memberikan sesuatu kepadamu. Dan, engkau mahu bersilaturahim kepada orang yang telah memutuskan hubungan dengan engkau." (H.. Thabrani)

So, kalau terdapat apa-apa yang berbentuk fitnah dan penganiayaan semasa di dalam ISA tu, bersedialah untuk memaafkan mereka. Mungkin mereka hanya dipaksa daripada orang2 yang membodohinya. Mereka hanya jalankan tugas sahaja.

Contohilah ketika Nabi Muhammad SAW patah giginya dalam perang Uhud, para sahabat berkata kepadanya: "Ya Rasulullah, andaikan engkau berdoa kepada Allah s.w.t. terhadap orang yang telah berbuat kepadamu sedemikian itu." Jawab Nabi Muhammad SAW "Sesungguhnya aku tidak diutus untuk mengutuk tetapi aku diutus untuk berdakwah dan rahmat, ya Allah, berilah hidayat kepada kaumku maka mereka benar-benar belum mengetahui."

Sabar itu pada mulanya memang pahit rasanya tetapi akibatnya lebih manis dari madu. Sabar itu bagaikan jadam pahit rasanya tetapi akibatnya lebih manis dari madu.” Mudah2 kita semua akan menjadi orang2 yang bersabar.

Akhirnya jadikanlah kata-kata Allah dibawah ini sebagai mengharungi apa jua cabaran dan dugaan yang menimpa kita dalam mengharungi kehidupan yang fana ini. mudah-mudahan kiata akan berjaya dunia dan akhirat.

“Tolaklah kejahatan itu dengan cara sebaik-baiknya, sehingga orang yang bermusuhan antaramu dengannya akan menjadi seorang kawan yang setia, dan kelakuan seumpama itu tiada dikurniakanNya kepada sesiapa pun, melainkan orang-orang yang bersabar, dan tidak diberikanNya melainkan kepada orang-orang yang bersabar, dan tiada diberikanNya melainkan kepada orang yang mempunyai keberuntungan yang besar.” (Fushshilat: 34-35)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 13:01


hehehhe...

bijak2 abang ibnu musa..

dah nampak mereka main pusing2 dah..
jab buka isu ni..
lepas itu buka isu lain..
last2 macam biasa....
tak nampak btg idung...

kita tak marah nak sokong parti mana pun..
hak masing-masing ....
cuma yang kita marah jangan disekat islam itu..
jangan memenjarakan islam ...
dulu kita marah dr m pasal kebiadapan dia pada ulamak dan tafsiran akal merapu dia tentang islam..
lepas itu bagi pula kat paklah...
kononnya anak cucu ulamak..dan ada kelulusan dalam bidang agama..
tapi apa yang jadi lagi teruk..
malah tidak keterlaluan kita katakan paklah telah melacurkan islam melalui umno...
banyak bejat dan kekotoran yang melanda akhir2 ini terjadi atas sikap kita sendiri...
ada parti islam kita tak sokong..
sedangkan kita sendiri menyatakan islam itu agama yang menyeluruh..
malah lebih dasyat kita cari pulak keburukan kerajaan islam tu...
ishishish..
pernahkah kita terfikir..
dimana letaknya keislaman kita ini?

p/s.. wahidatulfarahah jangan lupa tau..
         punca tidur sebab kena penangan pengat pisang jeanne

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 13:09


lagi 1...
tak payah ungkit soal kempen2 nh..
maybe gurauan saja tu...
tapi lain kali tak payah lah keluar ayat begitu..
perasaan kawan-kawan pun mana jaga kan..

kita berdialog kat sini kerana mencari kebenaran dan ilmu..
jangan emosi sangat..
jangan sampai hilang ukhwah kita..
kena respect idelogi kawan-kawan...
jika nak kempen sangat ...guna lah PM..
wokay...
sama-sama kita jaga nama baik portal ini..

p/s.. jangan marah ek abang-abang ku sayang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 13:14


Pada 03-04-08 13:01 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

dah nampak mereka main pusing2 dah..
jab buka isu ni..
lepas itu buka isu lain..
last2 macam biasa....
tak nampak btg idung...


1st time saya nampak tabiat ni, mereka alih perhatian dengan menjawab tajuk2 yang lama yang dah berhari2 dipost. malah yang dah dijawab pun mereka akan jawab sekali lagi... :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2914
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 13:26


Ya Allah bukalah pintu hati hamba Mu yang tidak mengerti ini....
amien... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 15:27


Pada 03-04-08 12:55 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!Saya tidak pasti sejauah mana kebenaran akta ISA itu zalim.Meskipun kedengaran pelbagai cerita buruk tapi pernah saya bertanyakan kepada orang2 yang pernah masuk dalam tu tidak pula sama ceritanya sebagaimana keburukan cerita yang pernah dijaja oleh orang2 PAS/BA. Saya tengok mereka o.k saja. Sihat walafiat. Wallahu ‘alam yang mana satu betul. Tapi saya tak kata orang2 PAS kata tak betul dan saya juga tak kata orang2 yang pernah masuk dari tahanan itu berkata benar…Saya nak tambah lagi koleksi persoalan saya kepada saudara/i

Boleh beritahu saya,

1. Siapakah yang saudara/i kata pernah masuk ISA tu yang kata mereka okay sahaja?

Jawapan:_________________

2. Sekarang kita berbicara mengenai 'bolehkah seseorang itu ditangkap tanpa sebab' dan bukanlah 'keadaan mereka tidak terusik selepas dilepaskan'. Bolehkah saudara/i membezakan antara dua perbezaan tersebut?

Jawapan:_________________

3. Jika jawapan untuk soalan (2) adalah 'Boleh', maka apakah perbezaan antara 'sebab menangkap' dengan 'keadaan selepas ditangkap'?

Jawapan:__________________

4. Saya ambil satu contoh situasi. Apa kata toiba-tiba saya datang kepada saudara/i khatulistiwa/biru-putih dan memukul saudara dan mengatakan saudara ditahan di bawah akta ISA. apa akan saudara lakukan?

Jawapan:__________________

5. Mengikut pengamatan saudara/i yang belajar agama, bolehkah kita menahan seseorang tanpa usul periksa dan tanpa sebab?

Jawapan:__________________


Pada 03-04-08 12:55 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!Dalam perkara ini saya lebih suka mengambil sikap kepada prinsip apa yang disebut dalam al-Quran yang bermaksud:

“janganlah berprasangka yang tidak jelas baginya kerana
sesungguhnya yang demikian itu adalah perbuatan dosa.”( Al-Hujurat:12)

firmannya lagi yang bermaksud:

"Mahukah Aku khabarkan kepada kamu kepada siapakah syaitan-syaitan itu selalu turun? mereka selalu turun kepada tiap-tiap pendusta sedangkan kebanyakan beritanya juga adalah dusta. mereka menyampaikan hasil pendengaran daripada orang lain." (asy-syuaraa':221-223)

Sementara dalam hadis juga menyebutkan mafhumnya:
"Seseorang itu sudah cukup disebut sebagai pendusta jika mereka berbicara hanya atas apa yang didengar daripada orang.” (H. Muslim)Untuk quote seterusnya ini pula saya ingin bertanya akan kefahaman saudara mengenai ayat-ayat al-qur'an yang saudara bawa.

6. Untuk surah Al-Hujuraat ayat 12, bagaimanakah jika sesuatu yang dikatakan 'prasangka' itu bukan 'prasangka' tetapi adalah sesuatu yang ada bukti, ada saksi dan cukup dari segi syariahnya untuk dijadikan sesuatu yang diterima umum sebagai sahih dan benar?

Jawapan:_________________

7. Untuk surah asy-syuaara ayat 221-223, bagaimanakah jika berita yang dibawa itu sahih dan benar?

8. Soalan tambahan: Syaitan akan pergi kepada pendusta. Baik, siapakah yang berdusta mengenai status beberapa peristiwa yang saya akan tulis dibawah. Kerajaan ke? BNke? PAS ke? UMNo ke? dan sebagainya... (di bawah disenaraikan hanya sebahagian kecil sahaja)

a) Isu Memali dan Ibrahim Libya
b) Isu penahanan ramai orang dalam ISA tanpa usul periksa
c) Isu Pemberian AP
d) Isu pembinaan masjid kristal oleh Patrik Lim
e) Isu penjualan chalte di pulau duyong, terengganu kepada jackie chan dan james todd
f) Isu tidak pakai tudung oleh ramai isteri pemimpin kerajaan
pergi) Isu Altantuya dan Rzak Baginda

9. mengenai hadis riwayat muslim yang diriwayatkan di atas, bagaimana pula sekiranya benda yang didengar itu bukanlah berita palsu dan adalah berita benar?

Jawapan:______________

Pada 03-04-08 12:55 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!Apa pun kalau ada kebenaran anggap itu sebagai ganjaran kepada orang2 yang tertentu. Mungkin sebagai kaffarah atau ujian dan sekiranya mereka besabar Allah akan mengangkat darjatnya yang lebih tinggi.
Firman allah yang bermaksud:

“Sesungguhnya orang-orang yang sabar itu akan disempurnakan pahala mereka tidak terhitung.’ (Az-Zumar:10)10. Bagaimanakah anda mendefinisikan sabar? sekiranya pada suatu hari ada seorang lelaki datang ke rumah anda dan mengikat anda dan cuba merogol anak anda di hadapan anda sambil memulas ibu jari isteri anda pada masa yang sama, beserta cuba meliwat anak lelaki anda pula serentak, apa yang anda akan lakukan? Kalau ikut jawapan anda, anda akan bersabarm diam, lihat dan berkata itu adalah ketentuan Allah, Benarkah begitu?

Jawapan (ada banyak):_________________

11. Seperti saya pernah tanya (soalan ulangan): Adakah anda Ahli sunnah wal jamaah? atau qadariyyah? atau jabbariyyah? selepas anda ajwab ini barulah jelas. Yang pasti bukan ASWj kerana kami percaya ada qada dan qadar. Ada qadar yang diberikan kuasa kepada manusia oleh allah untuk berubah, dan ada yang ditentukan tanpa perubahan.

Jawapan:________________

Pada 03-04-08 12:55 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!Sabar itu pada mulanya memang pahit rasanya tetapi akibatnya lebih manis dari madu. Sabar itu bagaikan jadam pahit rasanya tetapi akibatnya lebih manis dari madu.” Mudah2 kita semua akan menjadi orang2 yang bersabar.12. Jadi, pernahkah anda memberikan nasihat kepada ahli umno yang tidak sabar untuk melantik idris jusoh sebagai MB baru-baru ini sehingga sanggup mengatakan 'binatang' kepada sultan supaya sabar?

Jawapan:__________________

13. Jawapan anda menyuruh sabar ini jika ditujukan kepada ahli yang masuk ISA, telah menunjukkan bahawasanya anda SETUJU ada benda tidak kena dengan ISA. sebab kalau ok, takkan anda suruh mereka sabar pulak kan? adakah anda sudah berkontadiksi dengan diri anda sendiri?

Jawapan:_________________

Pada 03-04-08 12:55 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!Akhirnya jadikanlah kata-kata Allah dibawah ini sebagai mengharungi apa jua cabaran dan dugaan yang menimpa kita dalam mengharungi kehidupan yang fana ini. mudah-mudahan kiata akan berjaya dunia dan akhirat.

“Tolaklah kejahatan itu dengan cara sebaik-baiknya, sehingga orang yang bermusuhan antaramu dengannya akan menjadi seorang kawan yang setia, dan kelakuan seumpama itu tiada dikurniakanNya kepada sesiapa pun, melainkan orang-orang yang bersabar, dan tidak diberikanNya melainkan kepada orang-orang yang bersabar, dan tiada diberikanNya melainkan kepada orang yang mempunyai keberuntungan yang besar.” (Fushshilat: 34-35)


14. Soalan bonus...yang ni tak payah jawapan. Cuba anda baca surahj Fushilat tu dari ayat 34 sampai akhir ayat 54...insyaAllah akan lebih faham kehenda ayat ditujukan :)


Akhirul kalam, soalan di luar quotation:

15. Katakan ISA menahan seseorang lelaki yang seudah beristeri dan beranak TANPA sebab selama 6 tahun. Adakah kerajaan menanggung makan minum anak dan isteri orang yang ditahan itu?

Jawapan:___________________

16. Jika jawapan di (15) adalah tidak, maka ini adalah satu bentuk kezaliman. Anda setuju? jika tidak, nyatakan sebab dan alasannya

Jawapan:_________________


Sesungguhnya saya tidak mempersoalkan ayat alquran dan hadis yang diberikan, tetapi hanya mempersoalkan kemungkinan semua itu disalahgunakan untuk kepentingan pihak2 tertentu.

Dan selamat membaca bagi warga ukhwah sekalian :D


p/s: Soalan-soalan lain masih lagi belum dijawab oleh pihak berwajib.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

pelita-hidup
Warga Rasmi
Menyertai: 07.07.2006
Ahli No: 25104
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 15:53


Pada 31-03-08 17:19 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi saya antara PAS/BA dan UMNO/BN adalah sama. Dalam BA ada orang Islam, Cina dan India. Dalam BN pun ada Islam, Cina dan India.

Cuma yang menbezakan adalah sejauh mana kedua parti tersebut dapat membantu dan memberi sumbangan yang besar kepada masyarakat. Anda semua boleh lihat dan janganlah lihat yang jauh tetapi lihatlah sahaja di tempat anda sendiri apakah pembangunan yang dibuat oleh wakil rakyat BN dan apakah yang diboleh buat oleh wakil rakyat PAS/BA semasa mereka menjadi wakil rakyat

Yang jelas dan terbukti ditempat saya semasa wakil rakyatnya diwakili oleh UMNO/BN banyak perubahan dan pembangunan telah dibuat untuk kemudahan golongan muda hinggalah yang tua. jalan-jalan dah selesa, perumahan dah ada, rumah kedai ada, workshop pun ada, surau2 yang selesa, masjid baru, shoping komplek dah ada, kilang2 dah ada dan banyak benda lagi yang memberi manfaat kepada rakyat setempat. so, apa yang tak ada dan apa yang nak lagi?

Tapi satu masa ketika wakil rakyatnya daripada pihak PAS/BA apa yang ada? apa yang dapat ? apa yang boleh beliau buat? buat tandas pun tak nampak...
Jadi itulah bezanya antara PAS/BA dan UMNO/BN.

Lihatlah dengan mata hati...


Hermm....ye ke... :sopan:
Betul ke itu bezanya dan ukurannya..?

O.k itu ukuran daripada pihak Umno.
Daripada pihak Pas pula...?

Minta detailkan sikit.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For pelita-hidupProfil   Hantar PM kepada pelita-hidup   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 542
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 16:13


/
adakah ini pemimpin cik/encik khatulistiwa yang menegakkan islam?


ps : just beri pendapat


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 16:22


Pada 03-04-08 13:01 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!


kita tak marah nak sokong parti mana pun..
hak masing-masing ....
cuma yang kita marah jangan disekat islam itu..
jangan memenjarakan islam ...
dulu kita marah dr m pasal kebiadapan dia pada ulamak dan tafsiran akal merapu dia tentang islam..
lepas itu bagi pula kat paklah...
kononnya anak cucu ulamak..dan ada kelulusan dalam bidang agama..
tapi apa yang jadi lagi teruk..


betul tu encik... err firdaus ke, azimi?

tak kisahla parti mana pun, kalau Umno perjuangkan syariat Islam, kita akan sokong, malah kalau DAP perjuangkan Islam dan dipimpin oleh orang Islam, kalau Pas yang tolak syariat Islam, kita kena sokong DAP (jangan potong ayat separuh2 ye, bahaya...)

malah, Tok Guru Nik Aziz dah declare akan bubarkan Pas kalau Umno sudi laksanakan syariat Islam, pakat ramai-ramai masuk Umno... nampak tak apa yang kami mahu, Islam... itu saja.

tapi yang tu lah juga yang mereka takut nak terima, Kenapa boleh orang2 Islam takut dengan agama sendiri?

p/s: jangan ingat agama Islam tu hanya solat, puasa, zakat, haji dan sedekah saja ye, agama Islam itu sempurna merangkumi segenap aspek kehidupan.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-04-08 23:04


huhu... macam baca soalan exam lah pulak... hmm... tumpang lalu ye... kepada sesiapa yang berkenaan, sila jawab soalan yang diberikan dengan betul... jawab soalan m'ikut apa yang dikehendaki oleh soalan. bukan menjawab soalan dengan apa yang hendak dijwb... please lah saudara2 sekalian... tolonglah jangan permainkan dalil naqli lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 23:11


/

:bye:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-04-08 23:24


!!! QUOTE !!!

Tepuk dada tanya iman…bukan tanya abang iman…


ana teringat dalam youtube ada dipaparkan sidang parlimen di mana almarhum ustaz fadzil noor berucap membahaskan titah di raja...dia sebut tentang Haman...sekali bekas MP Arau Mustika Junaidah sebut hamam....kena perli dengan almarhum...hamam tu burung merpati...

lepas tu ketika membahaskan tentang peristiwa memali...MP sri gading mohd aziz sebut perkataan bughoh sebagai burah... :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:

agaknya biru-putih ni satu spesis dengan kedua-duanya ahli politik UMNO ini.... :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-04-08 23:26


kenangan melihat almarhum Ustaz Fadzil Noor di Parlimen...

http://www.youtube.com/watch?v=GYep4tNY35g

dalam siri-siri seterusnya boleh dilihat hamam dan burah ini... :lucu: :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 23:40


Pada 03-04-08 13:01 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

hehehhe...

bijak2 abang ibnu musa..

dah nampak mereka main pusing2 dah..
jab buka isu ni..
lepas itu buka isu lain..
last2 macam biasa....
tak nampak btg idung...

kita tak marah nak sokong parti mana pun..
hak masing-masing ....
cuma yang kita marah jangan disekat islam itu..
jangan memenjarakan islam ...
dulu kita marah dr m pasal kebiadapan dia pada ulamak dan tafsiran akal merapu dia tentang islam..
lepas itu bagi pula kat paklah...
kononnya anak cucu ulamak..dan ada kelulusan dalam bidang agama..
tapi apa yang jadi lagi teruk..
malah tidak keterlaluan kita katakan paklah telah melacurkan islam melalui umno...
banyak bejat dan kekotoran yang melanda akhir2 ini terjadi atas sikap kita sendiri...
ada parti islam kita tak sokong..
sedangkan kita sendiri menyatakan islam itu agama yang menyeluruh..
malah lebih dasyat kita cari pulak keburukan kerajaan islam tu...
ishishish..
pernahkah kita terfikir..
dimana letaknya keislaman kita ini?

p/s.. wahidatulfarahah jangan lupa tau..
         punca tidur sebab kena penangan pengat pisang jeanne

hehehehehe,teruskan menekan biru putih dan khatulistiwa.mereka sekarang sudah kehilangan modal.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 11:42


Pada 03-04-08 16:13 , skater posting:

!!! QUOTE !!!

/
adakah ini pemimpin cik/encik khatulistiwa yang menegakkan islam?


ps : just beri pendapatorang2 anda kata saya tak faham. tapi anda lagi tak faham-faham.tentang gambar yang anda paparkan itu saya sudah berikan jawapan pada posting yang lepas. saya tak mahu jawab lagi nanti ada orang kata saya hanya beri jawapan yang sama berulang2. jawapan yang detail sila lihat posting saya sebelum ini.

daripada anda mencari keuntungan di dunia, kan lebih baik anda mencari keuntungan di akhirat

"Barangsiapa yang menutup keaiban saudaranya, Allah akan menutup keaibannya pada hari kiamat.' (H. Bukhari Dan Muslim)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 12:21


Pada 03-04-08 11:44 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-08 11:25 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!apa stand dan amalan Umno/BN dalam isu yang anda bangkitkan ini? meludah atas langit lagi?Siapa yang siapa meludah atas langit? persoalan itu tak timbul daripada UMNO/BN sebab sejak 50 tahun yang lalu UMNO/BN dah praktik dan tidak ada masalah kerana boleh terima daripada pelbagai bangsa. Cuma dari pihak PAS sahaja yang dulu kata PAS tidak boleh terima DAP dengan hujah2 yang saya sebutkan itu.
Bila UMNO letak calon orang2 bukan Islam dia kempen kepada orang ramai supaya menolak pemimpin bukan Islam. Anda dah lupa ke? Benarlah kata-kata mantan pm Dr. Mahathir bahawa melayu mudah lupa.
Persoalan saya Kenapa sekarang boleh lantik pemimpin-pemimpin bukan Islam menjadi pemimpin?

!!! QUOTE !!!jangan berdusta dalam agama dengan menggunakan ayat Allah ye, jangan ikut jejak langkah pemimpin-pemimpin anda tu...saya tidak pernah guna ayat2 Allah untuk berdusta tetapi saya hanya guna untuk orang2 yang bercakap berdusta sahaja.

atau dalam erti kata yang lain oran2 yang:

"cakap tak serupa bikin"

"Tepuk dada tanya iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 13:35


Pada 04-04-08 11:42 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!orang2 anda kata saya tak faham. tapi anda lagi tak faham-faham.tentang gambar yang anda paparkan itu saya sudah berikan jawapan pada posting yang lepas. saya tak mahu jawab lagi nanti ada orang kata saya hanya beri jawapan yang sama berulang2. jawapan yang detail sila lihat posting saya sebelum ini.haha..tak mengapa, tak nak jawab soalan mereka. tapi soalan-soalan saya tak ada kena mengena dengan gambar tersebut. Boleh tolong jawab kesemuanya dalam ke-tiga-tiga thread (termasuk thread ini)? :D :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 14:19


Pada 03-04-08 13:01 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!!!! QUOTE !!!

dah nampak mereka main pusing2 dah..
jab buka isu ni..
lepas itu buka isu lain..
last2 macam biasa....
tak nampak btg idung...siapa yang main pusing2. saya jawap yang sempat dulu dan berdasarkan isu yang secara tidak langsung boleh membina sahsiah diri. ada pun soal isu lain masih berkisar lagi dengan isu yang dibangkitkan.
manakala tak nampak batang idung bukan menghilang tetapi disebabkan banyak benda yang menghalang. saya bukan 24 jam mengadap computer macam anda2 semua atau curi masa dalam waktu bekerja. saya ada kerja lain juga yang lebih auliad. ada masa saya akan jawap posting2 anda semua. nak jawab semua dalam satu masa memang tak mampu lebih-lebih lagi banyak sangat serangan daripada orang2 yang sewaktu dengan anda.

!!! QUOTE !!!wahidatulfarahah jangan lupa tau..
punca tidur sebab kena penangan pengat pisang jeanneJangan tak sayang mulut. jaga mulut tu sikit.

Rasulullah saw bersabda, ”Bukanlah seorang mukmin orang yang kata-katanya kotor dan keji, kasar, menusuk, suka menuduh dan melaknat.” (H.. At-Tirmidzi)

Sabdanya lagi yang mafhumnya:

"Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari Kemudian, maka hendaklah dia mengucapkan perkataan yang baik dan kalau tidak, hendaklah diam." (Riwayat Bukhari dan Muslim.)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 14:49


Assalamualaikumwarahmatullah...

huhuhu..... :sopan:

awat lah tak reti-reti lagi ni...

nak kata kecik, dah beso dah.... :-D

*Kalau pemimpin kita dah macam tu, buat apa sokong lagi...
kita cari yang lebih baik. :-)

**kalau masa sekolah menengah dedulu..... ketua buat salah sikit saja... tahun depan dah tukar yang baru dah... :-D (Selingan saja ni)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 15:55


Pada 03-04-08 16:13 , skater posting:

!!! QUOTE !!!

/
adakah ini pemimpin cik/encik khatulistiwa yang menegakkan islam?


ps : just beri pendapatterkejut tengok gambar ni.. :-o

bukankah hari tu nampak gambar pak lah jadi imam solat :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 04-04-08 17:39


Pada 03-04-08 15:53 , pelita-hidup posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 17:19 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi saya antara PAS/BA dan UMNO/BN adalah sama. Dalam BA ada orang Islam, Cina dan India. Dalam BN pun ada Islam, Cina dan India.

Cuma yang menbezakan adalah sejauh mana kedua parti tersebut dapat membantu dan memberi sumbangan yang besar kepada masyarakat. Anda semua boleh lihat dan janganlah lihat yang jauh tetapi lihatlah sahaja di tempat anda sendiri apakah pembangunan yang dibuat oleh wakil rakyat BN dan apakah yang diboleh buat oleh wakil rakyat PAS/BA semasa mereka menjadi wakil rakyat

Yang jelas dan terbukti ditempat saya semasa wakil rakyatnya diwakili oleh UMNO/BN banyak perubahan dan pembangunan telah dibuat untuk kemudahan golongan muda hinggalah yang tua. jalan-jalan dah selesa, perumahan dah ada, rumah kedai ada, workshop pun ada, surau2 yang selesa, masjid baru, shoping komplek dah ada, kilang2 dah ada dan banyak benda lagi yang memberi manfaat kepada rakyat setempat. so, apa yang tak ada dan apa yang nak lagi?

Tapi satu masa ketika wakil rakyatnya daripada pihak PAS/BA apa yang ada? apa yang dapat ? apa yang boleh beliau buat? buat tandas pun tak nampak...
Jadi itulah bezanya antara PAS/BA dan UMNO/BN.

Lihatlah dengan mata hati...


Hermm....ye ke... :sopan:
Betul ke itu bezanya dan ukurannya..?

O.k itu ukuran daripada pihak Umno.
Daripada pihak Pas pula...?

Minta detailkan sikit.. :berfikir:


dasar pas islam, dasar umno sekular
perjuangan pas fisabilillah, perjuangan umno fisabilitaghut
pas mempertahankan ulamak, umno menghina ulamak
pas laksana hudud, umno menolak hudud
pas berjuang untuk dunia dan akhirat, umno berjuang untuk akhirat sahaja
pas tegakkan amar maaruf, umno mempertahankan kemungkaran
pas menyatakan kebenaran, umno menyebarkan fitnah
perjuangan pas bersifat sejagat, perjuangan umno bersifatkan kepuakkan
pas melaksanakan keadilan, umno pertahanakan kezaliman
pas buat pembangunan rohani dan jasmani, umno buat pembangaunan fizikal sahaja.
Pas membela golongan mustadafin,umno berpakat dengan kapitalis
Pas menentang penjajah, umno berkompromi dengan penjajah
Pas tolak rasuah, umno menyuburkan rasuah
Pas mengagihkan harta kekayaan negara kepada semua rakyat, umno menfaraidkan kepada kroni
Pas sebarkan dakwah, umno biarkan murtad
Pas menentang yahudi, umno berkawan yahudi
Pas memertabatkan wanita, umno mengeksploitasaikan wanita
Pas menawarkan pendidikan dan perubatan percuma, umno mengenakan bayaran
Pas berjimat cermat, umno bersikap boros
Pas buat kuliah agama, umno buat karaoke dan dangdut
Pas bela mufti, umno bela ratu cantik
Pas haram arak dan judi, umno halalkan beri lesen
pas haramkan riba , umno halalkan riba
Pas patuh agama, umno memperpermainkan agama
Pas wajibkan tutup aurat, umno buka aurat
Pemimpin pas amanah buat kerja, pemimpin umno suka tidur
Pas berani berdebat, umno takut berdebat
Pas pilihan terbaik, umno pilihan tak relevan lagi

Ada sesiapa nak tambah lagi…?

Shadakallaahul ‘azhiim….


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 04-04-08 17:59


Pada 04-04-08 15:55 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-08 16:13 , skater posting:

!!! QUOTE !!!

/
adakah ini pemimpin cik/encik khatulistiwa yang menegakkan islam?


ps : just beri pendapatterkejut tengok gambar ni.. :-o

bukankah hari tu nampak gambar pak lah jadi imam solat :-?Alaa.... apa yang nak dikezutkan gula2 sugus....janganlah sangka buruk. tak baik you... saya rasa pun Pah Lah tidak ada niat dan rasa apa-apa pun. Mungkin dia hanya anggap sebagai anak saja yang dah lama tak jumpa. Lainlah kalau gula2 sugus dengan saya....tentu orang akan pandang serong kannn....? :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 04-04-08 18:24


Pada 03-04-08 15:27 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-08 12:55 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!


2. Sekarang kita berbicara mengenai 'bolehkah seseorang itu ditangkap tanpa sebab' dan bukanlah 'keadaan mereka tidak terusik selepas dilepaskan'. Bolehkah saudara/i membezakan antara dua perbezaan tersebut?

Jawapan:_________________5. Mengikut pengamatan saudara/i yang belajar agama, bolehkah kita menahan seseorang tanpa usul periksa dan tanpa sebab?

Jawapan:__________________


!!! QUOTE !!!
!!! QUOTE !!!polis tidak punya kuasa untuk menahan seseorang sewenang-wenangnya tanpa usul periksa melainkan setelah berdasarkan siasatan dan penelitian fakta yang terperinci seperti juga dalam kes jenayah seharian.


!!! QUOTE !!!
Dalam perkara ini saya lebih suka mengambil sikap kepada prinsip apa yang disebut dalam al-Quran yang bermaksud:

“janganlah berprasangka yang tidak jelas baginya kerana
sesungguhnya yang demikian itu adalah perbuatan dosa.”( Al-Hujurat:12)

firmannya lagi yang bermaksud:

"Mahukah Aku khabarkan kepada kamu kepada siapakah syaitan-syaitan itu selalu turun? mereka selalu turun kepada tiap-tiap pendusta sedangkan kebanyakan beritanya juga adalah dusta. mereka menyampaikan hasil pendengaran daripada orang lain." (asy-syuaraa':221-223)

Sementara dalam hadis juga menyebutkan mafhumnya:
"Seseorang itu sudah cukup disebut sebagai pendusta jika mereka berbicara hanya atas apa yang didengar daripada orang.” (H. Muslim)setuju 200%

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 19:10


sudahlah khatulistiwa dan biru putih.posting2 anda pun lah2 pusing balik ke isu yang sama.pergi duduk planet lain lagi bagus.pm tu dah terang-terang buat macam tu dan ditambah dengan nak lawan Sultan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 19:24


!!! QUOTE !!!


Alaa.... apa yang nak dikezutkan gula2 sugus....janganlah sangka buruk. tak baik you... saya rasa pun Pah Lah tidak ada niat dan rasa apa-apa pun. Mungkin dia hanya anggap sebagai anak saja yang dah lama tak jumpa. Lainlah kalau gula2 sugus dengan saya....tentu orang akan pandang serong kannn....? :roll:


Mungkin dia hanya anggap sebagai anak saja yang dah lama tak jumpa..

(o.0)
Can touch haa??
Islam Hadhari??

:jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 20:39


Pada 03-04-08 15:27 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-08 12:55 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!6. Untuk surah Al-Hujuraat ayat 12, bagaimanakah jika sesuatu yang dikatakan 'prasangka' itu bukan 'prasangka' tetapi adalah sesuatu yang ada bukti, ada saksi dan cukup dari segi syariahnya untuk dijadikan sesuatu yang diterima umum sebagai sahih dan benar?

Jawapan:_________________

7. Untuk surah asy-syuaara ayat 221-223, bagaimanakah jika berita yang dibawa itu sahih dan benar?

9. mengenai hadis riwayat muslim yang diriwayatkan di atas, bagaimana pula sekiranya benda yang didengar itu bukanlah berita palsu dan adalah berita benar?Rasulullah menjelaskan, tatkala ditanya oleh seorang sahabat, "Wahai Rasulullah, apakah itu mengumpat?" Lalu jawab Baginda, "Menyebut sesuatu yang tidak disukai oleh saudaramu di belakangnya!" Kemudian Baginda ditanya lagi, "Bagaimana sekiranya apa yang disebutkan ltu benar?" jawab Baginda, "Kalau sekiranya apa yang disebutkan itu benar maka itu juga mengumpat tetapi jika sekiranya perkara itu tidak benar maka itu adalah fitnah." (H, Muslim, Abu Daud dan At-Tarmizi).

!!! QUOTE !!!10. Bagaimanakah anda mendefinisikan sabar? sekiranya pada suatu hari ada seorang lelaki datang ke rumah anda dan mengikat anda dan cuba merogol anak anda di hadapan anda sambil memulas ibu jari isteri anda pada masa yang sama, beserta cuba meliwat anak lelaki anda pula serentak, apa yang anda akan lakukan? Kalau ikut jawapan anda, anda akan bersabarm diam, lihat dan berkata itu adalah ketentuan Allah, Benarkah begitu?anda pun cuba nak mengelirukan dengan membawa contoh2 yang tidak relevan.
Janganlah cuba nak samakan cerita anda di atas itu dengan perkara yang berkenaan yang kalau dikatakan zalim itu pun tidak sampai sezalim yang maksimum macam cerita anda yang di atas itu.

!!! QUOTE !!!11. Seperti saya pernah tanya (soalan ulangan): Adakah anda Ahli sunnah wal jamaah? atau qadariyyah? atau jabbariyyah? selepas anda ajwab ini barulah jelas. Yang pasti bukan ASWj kerana kami percaya ada qada dan qadar. Ada qadar yang diberikan kuasa kepada manusia oleh allah untuk berubah, dan ada yang ditentukan tanpa perubahansoal ahli qadariyyah atau jabariyyah tidak pernah wujud dalam kamus diri saya. :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 20:57


Assalamualaikumwarahmatullah...

salam ukhwah dari mohamad

awat lah hang berdua ni khatulistiwa dan biru-putih

!!! QUOTE !!!Alaa.... apa yang nak dikezutkan gula2 sugus....janganlah sangka buruk. tak baik you... saya rasa pun Pah Lah tidak ada niat dan rasa apa-apa pun. Mungkin dia hanya anggap sebagai anak saja yang dah lama tak jumpa. Lainlah kalau gula2 sugus dengan saya....tentu orang akan pandang serong kannn....? :roll:APA!!!????

ayat hang tu, seolah-olah merelakan sahaja perkara itu??

hello kawan,

dalam islam, mana boleh pegang perempuan (yang boleh kahwin)! HARAM!! tau.

takdenya pegang tu pakai NIAT!.

___________________________________________________________________
5. Bersentuhan antara lelaki dan wanita

    Bersentuhan antara lelaki dan wanita menurut syariat (undang-undang) Islam adalah haram. Bersentuhan saja sudah haram, apatah lagi perlakuan yang lebih dari itu. Rasulullah s.a.w bersabda: "Jika kepala kamu ditikam dengan besi, itu lebih baik daripada kamu menyentuh wanita yang tidak halal untuk kamu." (hadis riwayat at Tabrani dan al Baihaqi). Kepala ditikam dengan besi itu bukan hal yang baik, malah terlalu pedih azabnya.Dalam erti kata lain, hal yang terlalu pedih azabnya itu (kepala ditikam dengan besi) lebih baik daripada lelaki menyentuh wanita yang tidak halal untuk disentuhnya. Ini bermakna, lelaki menyentuh wanita yang tidak halal untuk disentuh itu jauh lebih teruk dan buruk dari teruk dan pedihnya kepala ditikam dengan besi. Kami berlindung dengan Allah dari hal itu. Buruk dan teruknya lelaki menyentuh wanita yang tidak halal untuk disentuhnya itu adalah dari aspek moralnya dan juga dari aspek hukumannya yang sangatlah dahsyat di hari perhitungan kelak.

    Dalam konteks cinta remaja, kalau sudah wujud pertemuan jasadi (ie dating) malah pertemuan qalbi (hati) itu, pastilah berlaku kedekatan secara jasad (ie fizikal lelaki dan wanita berada dalam jarak yang dekat, "close proximity "). Padahal lelaki dan wanita itu ibarat dua magnet berbeza kutub, pastilah saling tarik menarik apabila berdekatan. Semakin dekat kedudukan, semakin kuat tarikannya. Tarikan itu akhirnya berakhir dengan sentuhan antara keduanya, malah bukan sekadar tersentuh, bahkan terikat rapat, erat dan ketat. Itu sudah hukum logik ciptaan Pencipta lelaki, wanita dan magnet. Begitulah juga lelaki dan wanita, tarikan antara keduanya tidak ubah seperti tarikan dua magnet. Maka memang berlaku kemungkinan, malah bukan setakat mungkin, realiti yang lepas sudah membuktikan bahawa berlaku persentuhan antara jasad lelaki dan wanita dalam cinta remaja, malah banyak situasi yang melebihinya hingga berlaku perihal yang tidak diminta. Bencana dan dosa zina.

    Disebabkan cinta remaja itu mengandungi komponen haram, ie bersentuhan antara lelaki dan wanita, maka cinta remaja itu sendiri adalah haram. Itulah hakikat yang terpaksa diterima sebagai seorang Islam, sesuai dengan makna Muslim iaitu tunduk dan patuh pada Allah, seluruhnya dan sebulat-bulatnya secara total, tanpa bantahan.

*ni seorang lagi. khatulistiwa...

kalau lihat pada gaya,
memang pandai tentang selok belok ayat al-qur'an dan hadis..

tapi sayang........
sayang seribu kali sayang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-04-08 15:50


Pada 04-04-08 18:24 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!polis tidak punya kuasa untuk menahan seseorang sewenang-wenangnya tanpa usul periksa melainkan setelah berdasarkan siasatan dan penelitian fakta yang terperinci seperti juga dalam kes jenayah seharian.
Alhamdulillah, jawab juga persoalan saya oleh biru-putih (walaupun saya tujukan kepada ISA dan bukannya polis). Baik, jika begitulah jawapan anda, Kenapa dalam akta ISA mengatakan ISA boleh menahan seseorang tanpa sebab dalam tempoh tertentu?

Jawapan:___________________

Jika jawapan untuk ISA anda sama dengan jawpaan kepada POLIS, maka bermakna anda sebenarnya tak setuju dengan ISA. Begitukah?

Jawapan:___________________

Rujukan ISA
http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_Security_Act_%28Malaysia%29

Pada 04-04-08 20:39 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!


Rasulullah menjelaskan, tatkala ditanya oleh seorang sahabat, "Wahai Rasulullah, apakah itu mengumpat?" Lalu jawab Baginda, "Menyebut sesuatu yang tidak disukai oleh saudaramu di belakangnya!" Kemudian Baginda ditanya lagi, "Bagaimana sekiranya apa yang disebutkan ltu benar?" jawab Baginda, "Kalau sekiranya apa yang disebutkan itu benar maka itu juga mengumpat tetapi jika sekiranya perkara itu tidak benar maka itu adalah fitnah." (H, Muslim, Abu Daud dan At-Tarmizi).


Sepertimana yang sering diterangkan oleh ramai ukhwahian yang lain, adakah anda memahami asbab wurud hadis tersebut?

Disebabkan itulah Imam nawawi ada menyebut, dalam keadaan teretntu, ghibah akan bertukar hukumnya daripada haram kepada hukum yang wajib, apabila ianya melibatkan perkara yang membawa masalah dharuriyyat. Contoh masalah dharuriyyat ialah apabila seorang pemimpin negara menipu melibatkan berbillion ringgit. Apabila penipuan dijalankan, maka ramai rakyat akan dinafikan haknya sehingga ada yang terabai kebajikan dari segi kehidupan sehariannya yang membawa kepada masalah-masalah nyawa dan maruah.

Situasi yang sama juga apabila seorang saksi dihadapankan dengan orang yang disaksikannya melakukan jenayah. Sekiranya jenayah tersebut melibatkan beratus orang maka saksi tersebut perlu menjelaskan kepada semua orang yang terlibat tersebut mengenai masalah yang disaksikannya.

"Allah tidak menyukai ucapan buruk(yang diucapkan) dengan terus terang kecuali oleh orang yang dianiayai. Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui" Surah An-nisa, ayat 148.

Walaupun dikatakan lebih baik jika bersabar,(pada ayat 149), namun Allah tetap memberikan hak kepada mereka yang dizalimi untuk memberitahu akan keburukan mengenai seseorang, apatah lagi apabila ia membawa mudhorat yang dharuriyyat.

Jadi, apabila disabitkan akan kesalahan mengikut syarat-syarat dan kaedah yang dibenarkan ok nas-nas syarak maka akan jatuhlah sabit kesalahan tersebut

(inilah masalahnya apabila ada orang tak nak ambil islam secara kaffah...islam had-hari)

Pada 04-04-08 20:39 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!


anda pun cuba nak mengelirukan dengan membawa contoh2 yang tidak relevan.
Janganlah cuba nak samakan cerita anda di atas itu dengan perkara yang berkenaan yang kalau dikatakan zalim itu pun tidak sampai sezalim yang maksimum macam cerita anda yang di atas itu.


Saudara, disebabkan oleh keengganan kerajaan sekarang (BN) dan rata-rata ahli UMNO tidak ingin melakukan undang-undang Islam sepenuhnya (boleh tengok kenyataan2 pimpinan BN pasal undang-undang islam) dan keinginan mereka membenarkan berlakunya maksiat (antara bukti: pemberian kondom secara percuma kepada sesiapa tanpa mengira status kahwin, perlaksanaan konsert, pemberian lesen judi, arak, rasuah dan sebagainya), maka perkara yang saya katakan di atas ADA BERLAKU walaupun bukan dalam situasi seperti di atas dan tak mustahil ia akan berlaku kelak jika bukan agama ISlam yang dijunjung.

(namun ada kes di sebuah kampung, seorang anak dirogol dihadapan ibunya sendiri yang diikat, dengan ibunya takdapat buat apa-apa).

Dan anda pula menjawab sebahagian sahaja persoalan yang saya lontarkan. mana lagi penjelasan untuk persoalan2 kritikal lain (yang lebih di atas)? Atau..adakah anda sebenarnya yang ingin melaksanakan 'startegi menukar pandangan' ? :D

Kes sharlinie, allahyarham nurin jazlin, malah dalam kisah YIn (walaupun YIN ditemui tetapi tuduhan diberikan pula kepada pasangan ISLAM MYANMAR yang menemuinya), kes berprofil tinggi seperti kes altantuya, kes memali saban hari semakin banyak berlaku. Jadi adakah salah jika rakyat inginkan keamanan dan kesejahteraan?


Pada 04-04-08 20:39 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

soal ahli qadariyyah atau jabariyyah tidak pernah wujud dalam kamus diri saya


Jadi dengan kenyataan saudara ini saya bersangka baik sebenarnya anda adalah orang yang berfahaman ASWJ. Maka, jika itulah fahaman anda, anda tidak perlu mempersoalkan mengenai "kita kena bersabar (tanpa biuat apa-apa langsung", "orang jahat akan wujud bila2 masa", dan sebagainya, kerana dalam isu menegakkan yang bathil dan menentang yang mungkar, adalah qada' yang diberikan oleh allah akan keupayaan untuk kita melaksanakannya sedaya kita (namun tetap dengan izin Allah s.w.t.).


Terima kasih :D


Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-04-08 16:51


Pada 03-04-08 23:24 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Tepuk dada tanya iman…bukan tanya abang iman…


ana teringat dalam youtube ada dipaparkan sidang parlimen di mana almarhum ustaz fadzil noor berucap membahaskan titah di raja...dia sebut tentang Haman...sekali bekas MP Arau Mustika Junaidah sebut hamam....kena perli dengan almarhum...hamam tu burung merpati...

lepas tu ketika membahaskan tentang peristiwa memali...MP sri gading mohd aziz sebut perkataan bughoh sebagai burah... :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:

agaknya biru-putih ni satu spesis dengan kedua-duanya ahli politik UMNO ini.... :lucu: :lucu: :lucu: :lucu: :lucu:


Orang UMNO dalam gelanggang RTM saja hebat.. Itupun sebab bersilat seorang-seorang...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 05-04-08 17:00


RTM kata nak siarkan sidang Parlimen secara live...Kalau tak silap mula 30 April pukul 10pg...Mari kita tengok sejauh mana ketelusan RTM dan kehebatan wakil rakyat berbahas di Parlimen...Mesti meriah Parlimen kali ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-04-08 20:21


Pada 05-04-08 17:00 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

RTM kata nak siarkan sidang Parlimen secara live...Kalau tak silap mula 30 April pukul 10pg...Mari kita tengok sejauh mana ketelusan RTM dan kehebatan wakil rakyat berbahas di Parlimen...Mesti meriah Parlimen kali ni...


nak tengok kehangatan sidang dewan.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 00:15


Pada 04-04-08 17:59 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!janganlah sangka buruk. tak baik you... saya rasa pun Pah Lah tidak ada niat dan rasa apa-apa pun. Mungkin dia hanya anggap sebagai anak saja yang dah lama tak jumpa.:-o ada ke Allah kata boleh sentuh wanita bukan muhrim kalau anggap sebagai anak? :jangan:

nanti ada pula sentuh wanita sebab dianggap macam adik :-o


istighfar banyak-banyak ni :-(
redha pada perbuatan mungkar


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 09:25


Tengku Razaleigh Hamzah menyifatkan cara serangan yang dibuat Umno terhadap PAS di Kelantan semacam 'perang salib' terhadap PAS.

"Di Kelantan kita dengar bagaimana seorang calon parlimen yang dekat dengan kuasa atasan di Kuala Lumpur memaki-hamun dan menggunakan kata-kata biadab terhadap PAS, khususnya terhadap Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, menteri besar Kelantan.

"Bahkan seluruh jentera Umno digerakkan untuk melancarkan semacam ‘perang salib’ terhadap PAS, gayanya seperti perang yang dilakukan oleh Bush terhadap negara Islam," kata Ku Li.

Menurut Ku Li, dalam pilihan raya baru-baru ini, pengundi melihat PAS sebagai parti yang adil kepada semua kaum dan pemimpinnya tidak mengamalkan rasuah - berbeza dengan imej Umno yang dilihat mementingkan Melayu sahaja dan korup.

"Mereka berkata orang PAS takut kepada Tuhan; jadi mereka takut hendak bercakap bohong atau melakukan dosa kepada makhluk Allah, tidak kira bangsa dan agama. Mereka berkata, Tok Guru Nik Aziz jauh lebih baik, bersih dan amanah daripada kebanyakan pemimpin Umno Kelantan," katanya.

Ku Li juga berkata, Umno umpama kapal yang sudah rosak dan hendak karam sekarang ini.

Nakhodanya pula, kata beliau, sering meninggalkan kapalnya dan menyerahkan kepada anak-anak kapal untuk mengendalikannya.

itu dia...org UMNO sendiri label diri mereka lancar "perang salib" pada saudara mereka di PAS...
tanyalah AWANG...dia kan org UMNO...sifat2 keIslaman nya kan cukup .... Cheesy Cheesy CheesyBookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-04-08 09:31


baru-baru ni ada sms/e-mail palsu disebarkan,

tetapi kali ini 99% confirm (kecuali kalau kesihatan TGNA tak mengizinkan).

10 April 2008 Khamis malam Jumaat

CERAMAH PERDANA bersama Tuan Guru Nik Aziz di Stadium Shah Alam (std bolasepak).

Manakala 11 April, beliau dijadualkan membaca khutbah Jumaat di Masjid negeri.

Negeri pertama yang beliau lawat sebelum Selangor adalah KEDAH.Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 09:12


Pada 04-04-08 17:59 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-04-08 15:55 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-08 16:13 , skater posting:

!!! QUOTE !!!

/
adakah ini pemimpin cik/encik khatulistiwa yang menegakkan islam?


ps : just beri pendapatterkejut tengok gambar ni.. :-o

bukankah hari tu nampak gambar pak lah jadi imam solat :-?Alaa.... apa yang nak dikezutkan gula2 sugus....janganlah sangka buruk. tak baik you... saya rasa pun Pah Lah tidak ada niat dan rasa apa-apa pun. Mungkin dia hanya anggap sebagai anak saja yang dah lama tak jumpa. Lainlah kalau gula2 sugus dengan saya....tentu orang akan pandang serong kannn....? :roll:


sejak bila pegang-pegang bahu artis ni harus dalam Islam? sejak ada islam hadhari???

p/s: khatulistiwa, silalah bawa dalil yang mengharuskan "tabiat" ini.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 09:25


Pada 04-04-08 11:42 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!


orang2 anda kata saya tak faham. tapi anda lagi tak faham-faham.tentang gambar yang anda paparkan itu saya sudah berikan jawapan pada posting yang lepas. saya tak mahu jawab lagi nanti ada orang kata saya hanya beri jawapan yang sama berulang2. jawapan yang detail sila lihat posting saya sebelum ini.

daripada anda mencari keuntungan di dunia, kan lebih baik anda mencari keuntungan di akhirat

"Barangsiapa yang menutup keaiban saudaranya, Allah akan menutup keaibannya pada hari kiamat.' (H. Bukhari Dan Muslim)


siapa yang buka aib siapa? gambar tu dah tersebar seluruh Malaysia, dia yang tunjukkan aib sendiri kat khalayak ramai, bukan orang lain yang buka tu :jangan:

lain lah kalau gambar tu curi2 ambil kat mana-mana ke, hotel ke apa ke... ni depan orang ramai, biar faham sikit konsep tutup aib tu. buka aib apa kalau benda dah semua orang tau.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 09:33


Pada 04-04-08 12:21 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-08 11:44 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


apa stand dan amalan Umno/BN dalam isu yang anda bangkitkan ini? meludah atas langit lagi?Siapa yang siapa meludah atas langit? persoalan itu tak timbul daripada UMNO/BN sebab sejak 50 tahun yang lalu UMNO/BN dah praktik dan tidak ada masalah kerana boleh terima daripada pelbagai bangsa. Cuma dari pihak PAS sahaja yang dulu kata PAS tidak boleh terima DAP dengan hujah2 yang saya sebutkan itu.
Bila UMNO letak calon orang2 bukan Islam dia kempen kepada orang ramai supaya menolak pemimpin bukan Islam. Anda dah lupa ke? Benarlah kata-kata mantan pm Dr. Mahathir bahawa melayu mudah lupa.
Persoalan saya Kenapa sekarang boleh lantik pemimpin-pemimpin bukan Islam menjadi pemimpin?

anda tak baca apa yang saya tulis kat atas? bagaimana hubungan Pas dengan DAP? dah berkali2 saya terangkan, macam tak faham saja..

sejak bila Pas lantik orang bukan Islam jadi pemimpin? buktikan bila dan di mana... anda tak alert ke apa yang berlaku di antara Pas dan DAP di Kedah dan Penang?

macam mana dengan amalan pemimpin anda berdasarkan hujah syar`i yang anda bawa:

!!! QUOTE !!!

Firmannya lagi yang bermaksud:

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil musuhKu dan musuhmu menjadi teman-teman setia (pemimpin)". (Al- Mumtahanah: 1)


adakah pemimpin Umno tak perlu ikut Al-Quran, pemimpin Pas saja yang kena ikut???


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 07-04-08 10:34


UMNO dengan MCA MIC DLL

PAS dengan DAP PKR DLL

SAMA saja lah...

boleh quote ayat quran lagi, mungkin ayat tu tak terkena pada diri sendiri, orang lain saja.masing-masing bersekongkol dengan gerakan kapir.
dia tuduh dia, dia tuduh dia
2 tak 5

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 07-04-08 10:38


Pada 31-03-08 17:41 , trouver_99 posting:

/

Biasanya orang yang tidur adalah orang-orang yang setelah kepenatan buat kerja. Mungkin beliau kepenatan lalu terlena seketika setelah bekerja keras demi kesejahteraan rakyatnya termasuk you all. Lainlah macam pemimpin you all tak nampak letih sebab lebih banyak bercakap dari buat kerja.
so, janganlah cepat sangat buruk sangka kepada orang lain. Pelik lah you all ni, tak habis-habis mencari-cari kesalahan orang2 lain. hayatilah kata-kata nasihat daripada saudara khatulistiwa berkenaan perkara tersebut. :-D


Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 10:45


Pada 07-04-08 10:34 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

UMNO dengan MCA MIC DLL

PAS dengan DAP PKR DLL

SAMA saja lah...

boleh quote ayat quran lagi, mungkin ayat tu tak terkena pada diri sendiri, orang lain saja.masing-masing bersekongkol dengan gerakan kapir.
dia tuduh dia, dia tuduh dia
2 tak 5


Anda pula?

Jawapan:_____________

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 10:48


Pada 04-04-08 19:24 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!


Alaa.... apa yang nak dikezutkan gula2 sugus....janganlah sangka buruk. tak baik you... saya rasa pun Pah Lah tidak ada niat dan rasa apa-apa pun. Mungkin dia hanya anggap sebagai anak saja yang dah lama tak jumpa. Lainlah kalau gula2 sugus dengan saya....tentu orang akan pandang serong kannn....? :roll:


Mungkin dia hanya anggap sebagai anak saja yang dah lama tak jumpa..

(o.0)
Can touch haa??
Islam Hadhari??

:jangan:


biru-putih masih belum menjawab pertanyaan saya & rakan-rakan ukhwah lagi (^_^)^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» antara PAS/BA dan UMNO/BN

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.218172 saat. Lajunya....