Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Salahkah Jatuh Cinta Pada Teman....


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Salahkah Jatuh Cinta Pada Teman....

Please Mendaftar To Post


Oleh Salahkah Jatuh Cinta Pada Teman....

amirul_mukminin2x
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3783
Posting: 68
Dari: Toronto

canada  


posticon Posting pada: 12-10-03 00:51


Minta Pandangan Dari Sudut Agama.
Apakah Hukumnya Sekiranya Kita Mencuri Hati Seseorang Tanpa Niat/Tanpa Kita Sedari. Kemudian Kita Biarkan & Pergi Dengan Niat Untuk Kebaikan Bersama.
Semoga Allah Sentiasa Bersama2 HambanNYA Yang Beriman.

[ Posting ini telah di edit oleh: amirul_mukminin2x pada 2003-10-12 01:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin2xProfil   Hantar PM kepada amirul_mukminin2x   Pergi ke amirul_mukminin2x's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 01:23


uish..
jatuh cinta pada temen....
ntah la amirul..
kalau dah jatuh cinta....cepat2 la bangun ..
..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 21:05


assalamualaikum...

nak pandangan dr sudut agama ana x arif sgt...tp kl dh t'jatuh hati tanpa disedari tu bukan salah sendiri..pd ana x la salah...yg salah tu kl kita b'cinta dgn jln yg salah..yg ditegah dlm islam...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 21:06


assalamualaikum...

nak pandangan dr sudut agama ana x arif sgt...tp kl dh t'jatuh hati tanpa disedari tu bukan salah sendiri..pd ana x la salah...yg salah tu kl kita b'cinta dgn jln yg salah..yg ditegah dlm islam...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 22:31


assalamualaikum..

pendapat ana la...jatuh cinta ni..fitrah manusia biasa kan?..jadi tak salah kita meminati seseorang asalkan org tu buat apa yg Allah suka..bukanlah yg byk berbuat kejahatan..tetapi seboleh-bolehnya..kita simpan la perasaan tu dlm hati..biar Allah saja yg tahu..insyaAllah jika kita meninggal dunia pada masa tu, dikira shahid kecil ..wallahua'lam

p/s: minta yg lebih arif tolong jelaskan lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-03 22:32


assalamualaikum..

pendapat ana la...jatuh cinta ni..fitrah manusia biasa kan?..jadi tak salah kita meminati seseorang asalkan org tu buat apa yg Allah suka..bukanlah yg byk berbuat kejahatan..tetapi seboleh-bolehnya..kita simpan la perasaan tu dlm hati..biar Allah saja yg tahu..insyaAllah jika kita meninggal dunia pada masa tu, dikira shahid kecil ..wallahua'lam

p/s: minta yg lebih arif tolong jelaskan lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

salsabila2003
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4161
Posting: 36
Dari: Lenggong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 00:14


Jatuh cinta pada teman tak apa ,jangan kawan makan kawan sudah la.Tapi biarlah perasaan tu berkubur je,jodoh pertemuan tu di tangan Tuahan ,insyaAllah kalau ada jodoh takkan kemana...bersabarlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsabila2003Profil   Hantar PM kepada salsabila2003   Quote dan BalasQuote

sidaratul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3621
Posting: 70
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 02:17


pasal cinta ni ana kurang ariflah.. tapi kalau dah kebaikan utk kedua pihak tak salah berbuat demikian.. tunggu dah lihat jelah..

-----------------
hargailah setiap apa yang ada di depan mata kita sebelum kita kehilangannya.....!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sidaratulProfil   Hantar PM kepada sidaratul   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 17:54


cinta ibarat kurap..semakin digaru semakin sedap...
hehehe...apapun bg saya jatuh cinta pada teman tidaklah salah sekiranya niat seseorang itu baik dah dapat pahala jariah..dah fitrah manusia yang mahukan dirinya dicintai dan mencintai seseorang..selagi ianya tidak melanggar batas batas syariat..saya rasa tidak menyalahi seseorang tu...yang menyalahi apabila berkelakuan seperti sepasang suami isteri padahal tiada sebarang ikatan lagi...nauzubillahi min zalik! better rujuk kpd yg lebih arif dan bijak mengenai isu ini...ana utarakan pendapat aje..salah harap betulkan...wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-03 20:08


Bagi ana tak der masalahlaa...apa yang penting jaga perbatasannya. kalau nak keluar jumpa...keluar dengan nombor ganjil dan bilangan lelaki dan perempuan mestilah tidak sama. oklah tu jer...assalamualaikum..

-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 13-10-03 21:19


Assalamualaikum..

Bg ana lak...bercinta tu tak salah..cuma kita kena pandai menjaga halal dan haram yg tlh di tentukan oleh ILLAHI...bercinta tu kena ingat/doa2 semoga kita dijodohkan dgnnya.. dan berbahagia di dunia dan akhirat..bukannya atas dorongan nafsu yg membuatkan kita jatuh cinta pd nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

fairudz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3322
Posting: 40
Dari: Timur Semenanjung Malaysia

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 00:28


assalamualaikum..

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud...:
"Sesiapa yang tidak mengasihi manusia lain nescaya dia tidak akan dikasihi oleh ALLAH s.w.t"
( H.R Bukhari dan Muslim )

Ana setuju dengan shahirah huda...cinta itu pada hakikatnya adalah amat suci dan mulia sekiranya syariat tidak diabaikan....
Tapi...yang menyebabkan cinta itu menjadi terlarang dan ternoda ialah apabila batas syariat tidak dipatuhi dan hawa nafsu yang dijadikan sebagai pedoman....

p/s : Sesungguhnya cinta kepada ALLAH dan Rasul-Nya itu adalah cinta yang HAKIKI....

wassalam.......



Bookmark and Share

    


  Member Information For fairudzProfil   Hantar PM kepada fairudz   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 09:17


Asyik² cinta...

Berkenaan hukum 'mencuri hati seseorang tanpa niat', tiada hukum yang khusus. Segalanya bergantung pada diri kita sendiri samada untuk menjadikannya suatu yang HALAL atau pun HARAM...

Apa pun, yang terbaik, kita contohi 'cara' RasuluLlah SAW dan para sahabat yang agung bercinta. Mereka bercinta lepas kahwin nooo...

Kerana kita hanyalah anak Adam yang lemah, bila² masa sahaja bisa terpengaruh dengan bisikan syaitan. Dari yang asalnya bercinta dan berniat untuk berada di atas landasan syarak, akhirnya terpengaruh juga. Paling kurang, pasti terdedah pada perkara yang sia²...

Banyak lagi cinta yang wajib kita penuhi. Apa kata kita penuhi dahulu cinta yang wajib dilaksanakan, kemudian barulah kita penuhi cinta selainnya. Setuju?

Akhirul kalam, hadith yang dipaparkan oleh fairudz bukanlah dalil yang sesuai khusus untuk cinta antara lelaki dan perempuan, sebaliknya hadith tersebut mafhumnya umum untuk kasih-sayang sesama saudara Muslim...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 12:33


betul tu salafian...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 12:47


bagi akak hubungan persahabatan antara 2 pihak lebih berharga dprd hubungan percintaan... cinta boleh berakhir sekelip mata but friendship never ends... hargailah sahabat anda... kdg2 hubunagn persahabatan tu boleh rosak hanya krn sebuah percintaan... kalau dah dua2 suka, mmg tak salah... cepat2lah jalinkan ikatan yg sah...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 13:25


insyaAllah..kalau dah jodoh tak ke mana..baik cinta pas kawin,lagi selamt,takde maksiat,dapat pahala lagi..kalau dah jatuh hati..cepat2lah masuk minang,nanti melepas..ahaks..walllahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 13:37


erm..x taulah.tp ana sgt2 setuju dgn pandangan achik solehah,espiranza dan salafian ..

cinta ialah fitrah manusia.Allah bagi nikmat tu pd kita..tapi..biarlah lepas mengikut prosedur 3 'm'..hee
merisik,meminang,menikah...

sesungguhnya ALLAH LBH MENGETAHUI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 15-10-03 15:53


ana setuju kata salafian....

[ Posting ini telah di edit oleh: Qudwah_hasanah pada 2003-10-15 15:55 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin2x
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3783
Posting: 68
Dari: Toronto

canada  


posticon Posting pada: 16-10-03 00:25


Salam! Terima Kasih Diatas Semua Pandangan Juga Pendapat Para Sahabat. Saya Rasa Bersyukur Pada Ilahi Kerana Mendapat Teman² Seperti Kamu Semua. Semoga Allah Sahaja Yang Dapat Membalas Juga Memberi Pertolongan Apabila Memerlukan.
Semuanya Memberi Pandangan Yg Sangat Menarik. Alhamdulillah. Terima Kasih Sekali Lagi.
Terutama Sekali Pada Kak Engku_Salina, Saya Begitu Tertarik Pada Pandangan Akak.

Cuba Yg Menyedihkan Saya. Apabila Saya Membuat Keputusan Utk Hanya Terus Berkawan Pada Teman Tersebut, Ada Segelintir Msykt "Teman" Yg Mengeluarkan Fakta² Yg Tak Sedap Didengar. Dan Ini Juga Membuatkan Saya Bersalah Pada Semua. Adakah Saya Berdosa Pada Teman Tersebut Juga Pada Msykt Krn Tdk Mengikut Kehendak Mereka....

Semoga Allah Memberi Keampunan Juga Kekuatan Pada Hamba² Yang Memerlukan!

Wassalam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin2xProfil   Hantar PM kepada amirul_mukminin2x   Pergi ke amirul_mukminin2x's Website   Quote dan BalasQuote

Engku_Salina

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 5
Posting: 462
Dari: Terengganu - KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 10:40


boleh tak spesifikkan apa tuduhan teman2 tu...
nak menurut kehendak mrk???
apa kehendak mrk tu???
please explain more...
so that, akak boleh buat ulasan...

kalau kita tak buat salah, kenapa mesti dgr kata2 kurang enak tersebut... biasalah manusia ni, mmg suka mengata... pedulikan...

-----------------
Hai org-org yang beriman, jika datang kpdmu org fasik membawa suatu berita maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui kdaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu. (Al-Hujurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Engku_SalinaProfil   Hantar PM kepada Engku_Salina   Pergi ke Engku_Salina's Website   Quote dan BalasQuote

solehgall
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 53
Posting: 148
Dari: besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-10-03 12:47


betul tu salafian....

jatuh cinta tu lumrah manusia....
pada pendapat ana....jatuh cinta tu taksalah...tp kita kena pandai mengawal perasaan...jangan biarkan kita hanyut...bak kata org 'angau'...kadang2 kebanyakkan org akan kecewa apabila menyintai org yg tidak menyintai dirinya...iaitu bertepuk sebelah tangan...nasihat ana usahlah menaruh harapan pada yg x pasti...sebab dikuatiri kita akan kecewa kelak...sebab tak semua benda yang kita nak kita akan dapat... bagi org perempuan..pada pendapat ana..kalau sukakan seseorang lelaki tu..janganlah tunjuk kat dia kita sukakan dia...cukuplah pendam sahaja perasaan tu....kita perlu jaga maruah kita sebagai perempuan.....tp seperti ana katakan tadi...jgn menaruh harapan pada benda yang x pasti....org perempuan jadilah sekuntum mawar yang berduri....yang mana duri2 itu adalah sifat malu yang memagar diri kita dari melakukan benda yang mungkar....percayalah pada ketetapan ALLAH...perempuan yang baik itu...utk lelaki yang baik....ALLAH sudah berjanji pada kita...iktikadlah pada janjiNYA...insyaALLAH kita tidak akan kecewa....bercinta selepas kahwin itulah sebaikNYA...sunnah Rasul saw....bercinta selepas kahwin ibarat membina piramid yang terbalik...yang mana..makin lama makin mengembang menjadi besar.....itulah kasih&cinta sejati yang diredhai ALLAH..insyaALLAH

-----------------
SaBArLAh DaLAM mUjAHaDAH kERana SaBAR iTU tERLaLU iNdah


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehgallProfil   Hantar PM kepada solehgall   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin2x
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3783
Posting: 68
Dari: Toronto

canada  


posticon Posting pada: 16-10-03 23:34


Salam!
Maksud Pada kata² Yg Tdk Sedap Didengar Ialah Dengan Melemparkan Menuduh Bahawa Saya Telah Mempermainkan Perasaannya. Sedangkan Saya Telahpun Memberitahu Kedudukan Sebenar Kami Pada Mereka. Harap Jelas.
Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin2xProfil   Hantar PM kepada amirul_mukminin2x   Pergi ke amirul_mukminin2x's Website   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-03 11:39


assalamualaikum... saya setuju ngan kak pengarah bercinta x penting sangat persahabatan tue yg penting,kaalu persahabatan kita itu diredhai oleh allah insyaallah berkekalan ....wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-03 11:39


assalamualaikum... saya setuju ngan kak pengarah bercinta x penting sangat persahabatan tue yg penting,kaalu persahabatan kita itu diredhai oleh allah insyaallah berkekalan ....wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

salsyafiqah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4174
Posting: 53
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-10-03 11:39


assalamualaikum... saya setuju ngan kak pengarah bercinta x penting sangat persahabatan tue yg penting,kaalu persahabatan kita itu diredhai oleh allah insyaallah berkekalan ....wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For salsyafiqahProfil   Hantar PM kepada salsyafiqah   Quote dan BalasQuote

noraini
Warga Rasmi
Menyertai: 20.07.2003
Ahli No: 2480
Posting: 5
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-10-03 20:34


cinta? pada saya persahabatan itu lebih penting dari percintaan.tapi kalau kita dah betul2 sukakan orang tu tak salah tapi kita mestilah tahu batasannya..supaya kita tak lakukan perkara yang tak sepatutnya....itu saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For norainiProfil   Hantar PM kepada noraini   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-10-03 21:38


Teman tetap teman.......kalau jatuh cinta tue mungkin takdir tuhan

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-10-03 01:33


kalau dah jatuh cinta tu cepat laa kawin...sebelum bermacam2 fitnah timbul

-----------------
Ya Allah !!! berikanlah kekuatan kepadaku untuk meneruskan jihad para shuhada'

img75.photobucket.com/albums/v228/acma_115/logo.jpg">

Bookmark and Share

    


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin2x
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3783
Posting: 68
Dari: Toronto

canada  


posticon Posting pada: 19-10-03 02:55


Salam Buat Semua Teman.
Terima Kasih Diatas Pandangan Demi Pandangan. Saya Agak Risau Sikit Sebelum Nie. Kini Kurang Sikit Resah Di Hati. Alhamdulillah.

Benar kata Semua teman. Kejujuran Dalam Persahabatan yang Paling Penting. So Terpulang Pada Ilahi tentang Yang lain2 Tu. Apa Yang berlaku Sebenarnya Ada Hikmahnya. Insya_ALLAH.
Terima Kasih pada semua Sekali Lagi.
Hanya Tuhan Sahaja Yg dapat Membalas Jasa Baik Teman Semua. AMIN.
Wassalam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin2xProfil   Hantar PM kepada amirul_mukminin2x   Pergi ke amirul_mukminin2x's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 20-10-03 17:32


Assalammualaikum sahabat semua..
segala puji bagi Allah..seperti yang kita semua ketahui..perasaan ingin mencintai dan dicintai adalah satu perasaan fitrah yang memang dah Allah campakkan dalam diri setiap yang bergelar makhluknya termasuklah bintang sekalipun..

Dalam Islam..cinta adala suatu yang halal dan diberkati selagi niatnya adalah kearah Ketauhidan kepada Allah swt.. so..cinta tu memang tak salah tapi perlaksanaan dalam menghadapi cinta tu yang kebanyakkan orang salah melaksanakannya dan buat cinta yang pada asalnya adalah fitrah menjadi fitnah yang besar..

Percintaan yang dilarang ni banyak salah satunya percintaan yang hanya kerana nafsu dan percintaan yang tiada matlamat untuk diakhiri dengan ikatan pernikahan..so..checklah kat kategori mana cinta kita tu..insya Allah akan dapat jawapannya..

sekadar dari yang daif..

wassalam..

-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

leweh
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4636
Posting: 18
Dari: upm

Pahang  


posticon Posting pada: 26-10-03 15:04


Assalamualaikum....
bg ana ....tunggu jodoh yang telah ditetapkan oleh Allah SWT.....bukannya ape.....bercinta ni membosankan........buang masa....nnt wujud org ke3 pulak.....maksudnya syaitan.......berdasarkan pengalaman ana..........kalau ada jodoh x kemana.....betuk x?.....wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lewehProfil   Hantar PM kepada leweh   Quote dan BalasQuote

siti_aishah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4640
Posting: 12
Dari: wangsa melawati

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-10-03 22:44


bagi ana..kalau iman kita teguh insyaAllah perhubungan setakat sahabat boleh dikekalkan sehingga akhirnya.. seeloknya kalau dah terjatuh cinta, teruslah masuk meminang tak usah bercinta-cinta takut diselubungi maksiat
waallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For siti_aishahProfil   Hantar PM kepada siti_aishah   Pergi ke siti_aishah's Website   Quote dan BalasQuote

sufi_musafir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 731
Posting: 108
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-03 23:05


Bagi saya,CINTA itu hanya untuk Allah,KASIH itu pd ibu bapa dan keluarga,SAYANG itu pada Muslimin Muslimat seluruhnya,HORMAT itu pada seluruh makhluk....

-----------------
Alangkah sukarnya mendidik nafsuku,yg tidak dpt melihat kebenaranMu....Bantulah hambaMu dalam mendidik jiwaku ini........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufi_musafirProfil   Hantar PM kepada sufi_musafir   Quote dan BalasQuote

Syahidatul_As-Syahadah
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2003
Ahli No: 4707
Posting: 10

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-03 08:37


entahlah mirul...ana tak pernah jatuh hati(pernah tapi takdelah gila2 sangat)jatuh tangga pernahlah...kih...kih...kih...

-----------------
WANITA,HIASAN DUNIA...
SEINDAH HIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For Syahidatul_As-SyahadahProfil   Hantar PM kepada Syahidatul_As-Syahadah   Quote dan BalasQuote

Syahidatul_As-Syahadah
Warga Rasmi
Menyertai: 27.10.2003
Ahli No: 4707
Posting: 10

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-03 08:38


entahlah mirul...ana tak pernah jatuh hati(pernah tapi takdelah gila2 sangat)jatuh tangga pernahlah...kih...kih...kih...

-----------------
WANITA,HIASAN DUNIA...
SEINDAH HIASAN ADALAH WANITA SOLEHAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For Syahidatul_As-SyahadahProfil   Hantar PM kepada Syahidatul_As-Syahadah   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin2x
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3783
Posting: 68
Dari: Toronto

canada  


posticon Posting pada: 01-11-03 01:48


Assalamualaikum! Terima Kasih Pada Semua Teman/Sahabat Sekali Lagi Kerana Memberi Respon & Pandangan Peribadi Masing2. Alhamdulillah. Semoga ALLAH S.W.T Membalas Dgn Kebaikan Pada Hamba2NYA.

*Benarkah Cinta Pada Manusia Berakhir Duka, Luka... & Ia Tak Pernah Kekal

"Sesungguhya CINTA Ku Cinta Sejati, CINTA Sejati Hanya Pada Mu ALLAH"

Terima Kasih Pada Teman Semua Sekali Lagi....
Quwwatul Ukhwah. Wassalam!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin2xProfil   Hantar PM kepada amirul_mukminin2x   Pergi ke amirul_mukminin2x's Website   Quote dan BalasQuote

sheikhLUTHFI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3412
Posting: 173
Dari: 'AQaBA,jORDAN

jordan  


posticon Posting pada: 12-11-03 12:22


assalamualaikum,

bagi anajatuh cinta tue xpe ,tapi ingatlah....jgn sesekali cuba layan perasaan tu dan jgn cuba utk rapat sangat ..nanti kalo dah suka ssgt apa2 yg buruk pd mata anat akan jadi elok je....

-----------------
CINTAKU hanya milik ALLAH
KASIHKU hanya milik yg berhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheikhLUTHFIProfil   Hantar PM kepada sheikhLUTHFI   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin2x
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3783
Posting: 68
Dari: Toronto

canada  


posticon Posting pada: 19-11-03 00:00




Terima Kasih, memang Benar Apa yg Saudara Cakap Tu. Kecualilah Ana Benar2 Sudah Bersedia..
Insya-ALLAH.
Apapun Ana Bersyukur Kerana Ketenangan Bertambah Dalam Diri. Ana Dapat Rasakan Yang Ana Buat Satu Keputusan Yang Tepat. Insya-ALLAH.
Buat Semua Teman Yang Dikasihi "Ukhwah" Salam ramadhan & Selamat Hari Raya. Maaf Zahir & Batin.


Wassalam!


Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin2xProfil   Hantar PM kepada amirul_mukminin2x   Pergi ke amirul_mukminin2x's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.131703 saat. Lajunya....