Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah SWT memberikan kita dua telinga, dua mata, satu mulut dan otak di tengah antaranya, mesti bersebab. Dengar dan lihat kanan kiri, timbang dengan otak.
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 23 jam, 33 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: komen jeremy clarkson tentang kereta nasional


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» komen jeremy clarkson tentang kereta nasional

Please Mendaftar To Post


Oleh komen jeremy clarkson tentang kereta nasional

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 19:12


http://www.youtube.com/watch?v=Tf3Rw8VW3aE




sila lihat di link itu,anda akan dengar pandangan jeremy tentang kereta nasional iaitu kelisa versi baru.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 19:30


In April 2007 he was criticized in the Malaysian parliament for having described one of their cars, the Perodua Kelisa as the worst in the world, built in jungles by people who wear leaves for shoes. A Malaysian government minister refuted the claim, pointing out that no complaints had been received from UK customers who had bought the car. The offending remark was shown on one of his video productions, Jeremy Clarkson: Heaven and the devils playground (2005), in which he purchases a brand new Kelisa, proceeds to attack it with a sledgehammer as soon as he purchases it from a local dealership, tears it apart with a heavy weight while it is hanged and finally blows it up. He described the Kelisa as "Built with no soul, no flair and no passion; like a washing machine or fridge" and "A piece of un-imaginative junk".

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-03-08 22:12


Assalamualaikum

naruto-san adalah peminat setia rancangan top gear....hampir setiap siri naruto-san takkan ketinggalan, mesti download ....season terbaru (season 11) top gear akan keudara pada musim summer ini.

naruto-san sebenarnya setuju & sependapat dengan jeremy clarkson.....sebabnya....dia honest, bukan kaki ampu & bukan jenis jilat bontot company2 kereta....tak macam pepuak UMNO yang suka jilat bontot boss2 mereka.

apa yang jeremy rasa tak senang, tak sepatutnya wujud kat kereta...dia akan beri comment yang maybe agak tidak menyenangkan ramai orang. :-)

tapi kepada rakyat malaysia ......janganlah ambik hati dengan comment jeremy tentang kereta national....anggaplah comment dia itu sebagai perangsang kepada perodua dan proton untuk memperbaiki mutu kenderaan yang dihasilkan.

untuk pengetahuan anda semua...bukan proton & perodua saja yang kena "hentam"...company2 kereta lain jugak banyak kali kena hentam.

comment jeremy tentang audi....boring look & design, lazy research &D department.

mercedes benz - bad quality even got badge "Hand Made"

porsche - the laziest research &D department.

renault - bad looking car, always come out with weird design.

rover - dont know how to build a proper car even though rover ini a british car company...tengok...dia tak bias pun, dia tetap kutuk company british.

ssangyong - always produce the ugliest car in the world.

jaguar - dia selalu bertanya Kenapa company jaguar put a lot of useless buttons inside the car.

dodge (US car maker) - same like rover, dont know how to build a proper car....harapkan enjin saja power, tapi performance hancur.

USA car - jeremy paling benci kereta2 buatan USA melainkan chevrolet corvertte (sport car).....yang lain segala SUV, track, sport car semuanya hancus.

Lada (russian national car) - should not exist in the world...memalukan club2 pembuat kereta di seluruh dunia....siap jeremy hancur, & bomkan kereta lada di kawasan lombong.

wallahua'lam


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 22:23


sebenarnya apa kepakaran dia? Boleh berikan specializationnya dari segi apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 22:35


alah dah budaye deme macam tu... datang kat malaysia pun buat macam kat sana...
bayangkan kat khalayak ramei masa Program Perasmian Sailaway Projek Maari yang masuk Tv1 dan TV3 ada seorang awek mat saleh ni pakai bikini saja kat atas kapal deme tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 22:42


hm... tapi betul jugak apa yang jeremy tu cakap.
masyarakat kita kadang-kadang terlalu sensitif untuk ditegur

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 23:58


Pada 24-03-08 22:23 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya apa kepakaran dia? Boleh berikan specializationnya dari segi apa?



kalau tak silap dia ada kelulusan phd dalam automotive engineering.sebabnya dia boleh komen semua kereta yang dia uji.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 00:18


Dia seorang saja yang bagi komen tak semestinya 100% tepat.Setakat ini itulah yang orang Malaysia mampu buat.Maklumlah kita baru belajar.Tak mampu lah nak tanding mereka yang dah lama ada kepakaran.Kalau anda ada kepakaran yang lebih baik sumbang lah atau buat lah.

Mereka,puak Islam boleh beri sumbangan kepada negara,jika ada kepakaran,semoga lebih berkat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 00:24


Pada 25-03-08 00:18 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Dia seorang saja yang bagi komen tak semestinya 100% tepat.Setakat ini itulah yang orang Malaysia mampu buat.Maklumlah kita baru belajar.Tak mampu lah nak tanding mereka yang dah lama ada kepakaran.Kalau anda ada kepakaran yang lebih baik sumbang lah atau buat lah.

Mereka,puak Islam boleh beri sumbangan kepada negara,jika ada kepakaran,semoga lebih berkat.



baru belajar?sebenarnya dah lama tapi otak masyarakat kita setakat nak buat duit saja. :jangan:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-03-08 00:35


proton & perodua....2 company ini kena tingkatkan quality kereta masing-masing bersesuaian dengan harga kereta.

jangan kereta proton, perodua harga kurang 10 ribu saja dari toyota, honda....tapi quality hampeh....confirm rakyat malaysia akan beranggapan lebih baik beli toyota, honda walaupun harga malhal 10 ribu....lagi berbaloi.

kepada proton & perodua...sila mesra rakyat malaysia....jangan hanya mesra rakyat britain & australia....dengar kata....harga kereta di britain & australia sedikit murah berbanding malaysia.

kepada proton & perodua jugak....sila tgk2 suppliers barang spare parts anda...make sure sparepart berkualiti....sila stright sikit dengan pengeluar2 barang2 spareparts.....wujudkan department quality control!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 00:43


Pada 25-03-08 00:35 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

proton & perodua....2 company ini kena tingkatkan quality kereta masing-masing bersesuaian dengan harga kereta.

jangan kereta proton, perodua harga kurang 10 ribu saja dari toyota, honda....tapi quality hampeh....confirm rakyat malaysia akan beranggapan lebih baik beli toyota, honda walaupun harga malhal 10 ribu....lagi berbaloi.

kepada proton & perodua...sila mesra rakyat malaysia....jangan hanya mesra rakyat britain & australia....dengar kata....harga kereta di britain & australia sedikit murah berbanding malaysia.

kepada proton & perodua jugak....sila tgk2 suppliers barang spare parts anda...make sure sparepart berkualiti....sila stright sikit dengan pengeluar2 barang2 spareparts.....wujudkan department quality control!!!



tapi masalahnya orang atas tu yang asyik nak untung.memang patut kena kutuk pun kereta kita tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 00:48


Pada 25-03-08 00:24 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 00:18 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Dia seorang saja yang bagi komen tak semestinya 100% tepat.Setakat ini itulah yang orang Malaysia mampu buat.Maklumlah kita baru belajar.Tak mampu lah nak tanding mereka yang dah lama ada kepakaran.Kalau anda ada kepakaran yang lebih baik sumbang lah atau buat lah.

Mereka,puak Islam boleh beri sumbangan kepada negara,jika ada kepakaran,semoga lebih berkat.



baru belajar?sebenarnya dah lama tapi otak masyarakat kita setakat nak buat duit saja. :jangan:



Kalau otak anda lebih baik tukjuklah buktinya,tunjuk lah sumbangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 00:54


Di negara kita banyak orang bagi pendapat,Alhamdulillah.Itu tak salah.Tapi kurang orang bagi alternatif kepada apa yang ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 00:55


Pada 25-03-08 00:54 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Di negara kita banyak orang bagi pendapat,Alhamdulillah.Itu tak salah.Tapi kurang orang bagi alternatif kepada apa yang ada.




bukan kurang tapi banyak.masalahnya sekarang adalah orang atasan negara.asyik rasuah saja buat apa huhuhuhu :-( :-( :-(


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-03-08 01:12


Senarai Harga:

Proton Waja (Impian di UK)
Malaysia : RM 61,888.00 (rujukan website proton edar)
UK : 10,595 pound sterling (rujukan website proton cars UK)
bersamaan RM 67,417.45 (currency - rujuk yahoo currency converter)

* lebih mahal tak sampai RM 6000....ke mana perginya shipping cost???...ini bukan pasang siap kat UK, tapi fully imported from malaysia.

Gen.2 (same name in UK)
Malaysia : RM 53,488.00 (rujukan website proton edar)
UK : 8,995.00 pound sterling (rujukan website proton cars UK)
bersamaan RM 57,241.88 (yahoo currency converter)

* mahal tak sampai RM 4000....mana dia shipping cost??...rakyat malaysia tanggung ke shipping cost???

Perodua Kenari EZ (same name in UK)
Malaysia : RM 41,362.50 (rujukan website perodua)
UK : 6,930.00 pound sterling (rujukan website perodua UK)
bersamaan RM 44,091.82 (currency - rujuk yahoo currency converter)

* mahal tak sampai RM 3000....takkan tak campur shipping cost????....ini fully imported from malaysia.

p/s: ini namanya mesra pengguna2 britain....tapi kurang mesra dengan rakyat malaysia.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 05:13


Amboi enta orang ni.Pasal rasuah tu no comment lah,pasal harga mahal tu pun,no comment jugak...tapi pasal kepakaran tu ..sapa ada kepakaran tinggi boleh lah bantu....saya percaya jika anda dapat buktikan anda boleh buat kereta berkualiti tinggi,orang proton pun sudi ambil anda.Kalau dia orang tak ambil anda ,moga anda dan mereka yang mempunyai otak baik berusaha buat syarikat lain.

Setahu saya Quality Control dah ada .

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 06:47


thanks for the video link Rashdin...

that guy is being really frank it seems... we should actually appreciate that... although it sounded harsh and maybe hurtful (or rather not for some of us), i can understand that he had a point.... having too used to trying great cars, it's not a rare thing to see him criticizing Malaysian built cars.

in the contrary, after watching the video, he seems to have some fun destroying and blowing the Kelisa... altough it might be useless in his own view but it's not that the car isn't usable at all.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 08:06


Pada 25-03-08 01:12 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Senarai Harga:

Proton Waja (Impian di UK)
Malaysia : RM 61,888.00 (rujukan website proton edar)
UK : 10,595 pound sterling (rujukan website proton cars UK)
bersamaan RM 67,417.45 (currency - rujuk yahoo currency converter)

* lebih mahal tak sampai RM 6000....ke mana perginya shipping cost???...ini bukan pasang siap kat UK, tapi fully imported from malaysia.

Gen.2 (same name in UK)
Malaysia : RM 53,488.00 (rujukan website proton edar)
UK : 8,995.00 pound sterling (rujukan website proton cars UK)
bersamaan RM 57,241.88 (yahoo currency converter)

* mahal tak sampai RM 4000....mana dia shipping cost??...rakyat malaysia tanggung ke shipping cost???

Perodua Kenari EZ (same name in UK)
Malaysia : RM 41,362.50 (rujukan website perodua)
UK : 6,930.00 pound sterling (rujukan website perodua UK)
bersamaan RM 44,091.82 (currency - rujuk yahoo currency converter)

* mahal tak sampai RM 3000....takkan tak campur shipping cost????....ini fully imported from malaysia.

p/s: ini namanya mesra pengguna2 britain....tapi kurang mesra dengan rakyat malaysia.



ini sudah melampau ni.....suka sangat attract oustsiders tapi malaysian sendiri, mereka buat tak tau saja.. tkknla mahal sikit sangat agaknya....musykil2..


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 08:09


tapi apa yang teman tak suka, kerete malaysia ni mahal, tak sepadan dengan teknologi yang dibekalkan...
bagi murah sikit lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 10:31


salam...

hehehe.... senang saja nak kemekkan kereta tu ek..


huhu..... :-D.

eerrmm... ana tak reti sangat pasai kereta ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-03-08 10:37


Assalamualaikum
huhu....grateful, he doesn' t comment about my dream car though...BMW....ke ada??? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 10:40


Pada 25-03-08 10:37 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
huhu....grateful, he doesn' t comment about my dream car though...BMW....ke ada??? :berfikir:



ada lagi, Volvo.. hoho.. ataupun ada juga?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 16:08


Pada 25-03-08 05:13 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Amboi enta orang ni.Pasal rasuah tu no comment lah,pasal harga mahal tu pun,no comment jugak...tapi pasal kepakaran tu ..sapa ada kepakaran tinggi boleh lah bantu....saya percaya jika anda dapat buktikan anda boleh buat kereta berkualiti tinggi,orang proton pun sudi ambil anda.Kalau dia orang tak ambil anda ,moga anda dan mereka yang mempunyai otak baik berusaha buat syarikat lain.

Setahu saya Quality Control dah ada .




memang dah ada quality control tapi kurang &D tu macam mana tu?.lagipun peruntukan kurang ke arah &D jadi tu yang kereta kita banyak tak menepati standard antarabangsa.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 16:10


Pada 25-03-08 06:47 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

thanks for the video link Rashdin...

that guy is being really frank it seems... we should actually appreciate that... although it sounded harsh and maybe hurtful (or rather not for some of us), i can understand that he had a point.... having too used to trying great cars, it's not a rare thing to see him criticizing Malaysian built cars.

in the contrary, after watching the video, he seems to have some fun destroying and blowing the Kelisa... altough it might be useless in his own view but it's not that the car isn't usable at all.




hik2,i just want us to open our mind to the reality of our product from the international perception.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 25-03-08 16:38


ooo..semua kereta jeremy clarkson tu komen ek..semua ala2 rubbish lah? agak-agak dia pakai kereta kereta apa ek? ke tak pakai kereta :-D tak pun kereta brand nama dia..ada ke? hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 16:43


F1 pulak dia pernah komen tak? try dia bawa pula.. hehe mesti dia komen tak selesa sebab kaki kena belunjur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-03-08 17:45


Pada 25-03-08 16:38 , nuhan posting:

!!! QUOTE !!!

ooo..semua kereta jeremy clarkson tu komen ek..semua ala2 rubbish lah? agak-agak dia pakai kereta kereta apa ek? ke tak pakai kereta :-D tak pun kereta brand nama dia..ada ke? hehehe..


relax2....jangan emotional sangat dengan comment2 jeremy ini pasal kereta nasional.

jeremy ini dia pakai kereta volvo xc90 (SUV)....xc90 was rated by top gear as the best SUV in 2005....& last year if i'm not mistaken he bought a new lambo gallardo spyder.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 17:57


Pada 25-03-08 17:45 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 16:38 , nuhan posting:

!!! QUOTE !!!

ooo..semua kereta jeremy clarkson tu komen ek..semua ala2 rubbish lah? agak-agak dia pakai kereta kereta apa ek? ke tak pakai kereta :-D tak pun kereta brand nama dia..ada ke? hehehe..


relax2....jangan emotional sangat dengan comment2 jeremy ini pasal kereta nasional.

jeremy ini dia pakai kereta volvo xc90 (SUV)....xc90 was rated by top gear as the best SUV in 2005....& last year if i'm not mistaken he bought a new lambo gallardo spyder.





betul tu.dia ni memeilih sikit kalau nak beli kereta.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 18:47


Proton ada &D tau,masa kongsi dengan Mitshubishi,dia orang tak setuju Malaysia adakan &D tapi orang malaysia buat jugak.Kereta yang ada,itu lah hasilnya.Nak dapat kepakaran macam syarikat yang dah berpengalaman 70-100 tahun tak semudah yang disangka.Jika anda boleh kongsi kepakaran silakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 20:05


Pada 25-03-08 18:47 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Proton ada &D tau,masa kongsi dengan Mitshubishi,dia orang tak setuju Malaysia adakan &D tapi orang malaysia buat jugak.Kereta yang ada,itu lah hasilnya.Nak dapat kepakaran macam syarikat yang dah berpengalaman 70-100 tahun tak semudah yang disangka.Jika anda boleh kongsi kepakaran silakan...




memanglah ada &D tapi kualitinya macam mana?sejauh mana berkualitinya kereta kita?.tu yang jeremy clarkson nak ketengahkan.kalau buat &D banyak mana pun tapi tak berkualiti baik tak payah.cumanya kita perlu dana lebih untuk &D.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-08 21:58


Pada 25-03-08 01:12 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Senarai Harga:

Proton Waja (Impian di UK)
Malaysia : RM 61,888.00 (rujukan website proton edar)
UK : 10,595 pound sterling (rujukan website proton cars UK)
bersamaan RM 67,417.45 (currency - rujuk yahoo currency converter)

* lebih mahal tak sampai RM 6000....ke mana perginya shipping cost???...ini bukan pasang siap kat UK, tapi fully imported from malaysia.

Gen.2 (same name in UK)
Malaysia : RM 53,488.00 (rujukan website proton edar)
UK : 8,995.00 pound sterling (rujukan website proton cars UK)
bersamaan RM 57,241.88 (yahoo currency converter)

* mahal tak sampai RM 4000....mana dia shipping cost??...rakyat malaysia tanggung ke shipping cost???

Perodua Kenari EZ (same name in UK)
Malaysia : RM 41,362.50 (rujukan website perodua)
UK : 6,930.00 pound sterling (rujukan website perodua UK)
bersamaan RM 44,091.82 (currency - rujuk yahoo currency converter)

* mahal tak sampai RM 3000....takkan tak campur shipping cost????....ini fully imported from malaysia.

p/s: ini namanya mesra pengguna2 britain....tapi kurang mesra dengan rakyat malaysia.


Satu mini kajian yang cukup baik, sememangnya kerajaan BN cari untung dengan MENCEKIK DARAH rakyat sendiri.

Di UK kereta proton tidak berapa laku, orang tempatan beli pun disebabkan ianya murah bukan sebab kualiti. Yang beli pun tak sampai 3 - 4 tahun, kemudian jual semula.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 22:02


Pada 25-03-08 21:58 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 01:12 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Senarai Harga:

Proton Waja (Impian di UK)
Malaysia : RM 61,888.00 (rujukan website proton edar)
UK : 10,595 pound sterling (rujukan website proton cars UK)
bersamaan RM 67,417.45 (currency - rujuk yahoo currency converter)

* lebih mahal tak sampai RM 6000....ke mana perginya shipping cost???...ini bukan pasang siap kat UK, tapi fully imported from malaysia.

Gen.2 (same name in UK)
Malaysia : RM 53,488.00 (rujukan website proton edar)
UK : 8,995.00 pound sterling (rujukan website proton cars UK)
bersamaan RM 57,241.88 (yahoo currency converter)

* mahal tak sampai RM 4000....mana dia shipping cost??...rakyat malaysia tanggung ke shipping cost???

Perodua Kenari EZ (same name in UK)
Malaysia : RM 41,362.50 (rujukan website perodua)
UK : 6,930.00 pound sterling (rujukan website perodua UK)
bersamaan RM 44,091.82 (currency - rujuk yahoo currency converter)

* mahal tak sampai RM 3000....takkan tak campur shipping cost????....ini fully imported from malaysia.

p/s: ini namanya mesra pengguna2 britain....tapi kurang mesra dengan rakyat malaysia.


Satu mini kajian yang cukup baik, sememangnya kerajaan BN cari untung dengan MENCEKIK DARAH rakyat sendiri.

Di UK kereta proton tidak berapa laku, orang tempatan beli pun disebabkan ianya murah bukan sebab kualiti. Yang beli pun tak sampai 3 - 4 tahun, kemudian jual semula.




betul tu.kita tak sedar yang selama ni kita menjadi bahan gelak orang luar.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-08 22:04


Pada 24-03-08 22:12 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

naruto-san adalah peminat setia rancangan top gear....hampir setiap siri naruto-san takkan ketinggalan, mesti download ....season terbaru (season 11) top gear akan keudara pada musim summer ini.

naruto-san sebenarnya setuju & sependapat dengan jeremy clarkson.....sebabnya....dia honest, bukan kaki ampu & bukan jenis jilat bontot company2 kereta....tak macam pepuak UMNO yang suka jilat bontot boss2 mereka.

apa yang jeremy rasa tak senang, tak sepatutnya wujud kat kereta...dia akan beri comment yang maybe agak tidak menyenangkan ramai orang. :-)

tapi kepada rakyat malaysia ......janganlah ambik hati dengan comment jeremy tentang kereta national....anggaplah comment dia itu sebagai perangsang kepada perodua dan proton untuk memperbaiki mutu kenderaan yang dihasilkan.

untuk pengetahuan anda semua...bukan proton & perodua saja yang kena "hentam"...company2 kereta lain jugak banyak kali kena hentam.

comment jeremy tentang audi....boring look & design, lazy research &D department.

mercedes benz - bad quality even got badge "Hand Made"

porsche - the laziest research &D department.

renault - bad looking car, always come out with weird design.

rover - dont know how to build a proper car even though rover ini a british car company...tengok...dia tak bias pun, dia tetap kutuk company british.

ssangyong - always produce the ugliest car in the world.

jaguar - dia selalu bertanya Kenapa company jaguar put a lot of useless buttons inside the car.

dodge (US car maker) - same like rover, dont know how to build a proper car....harapkan enjin saja power, tapi performance hancur.

USA car - jeremy paling benci kereta2 buatan USA melainkan chevrolet corvertte (sport car).....yang lain segala SUV, track, sport car semuanya hancus.

Lada (russian national car) - should not exist in the world...memalukan club2 pembuat kereta di seluruh dunia....siap jeremy hancur, & bomkan kereta lada di kawasan lombong.

wallahua'lam


Setuju yang teramat sangat..itu baru sikit yang dia komen, sepatutnya ada banyak lagi yang perlu dia komen betapa banyaknya kelemahan dan kekurangan kereta nasional. Pendek cerita, kereta yang rendah kualiti.

Bagi saya, produa boleh tahan ok berbanding proton yang terlalu hampas. Pengalaman sendiri, baru pakai dua bulan dah ada yang rosak.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 22:14


Pada 25-03-08 22:04 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 22:12 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

naruto-san adalah peminat setia rancangan top gear....hampir setiap siri naruto-san takkan ketinggalan, mesti download ....season terbaru (season 11) top gear akan keudara pada musim summer ini.

naruto-san sebenarnya setuju & sependapat dengan jeremy clarkson.....sebabnya....dia honest, bukan kaki ampu & bukan jenis jilat bontot company2 kereta....tak macam pepuak UMNO yang suka jilat bontot boss2 mereka.

apa yang jeremy rasa tak senang, tak sepatutnya wujud kat kereta...dia akan beri comment yang maybe agak tidak menyenangkan ramai orang. :-)

tapi kepada rakyat malaysia ......janganlah ambik hati dengan comment jeremy tentang kereta national....anggaplah comment dia itu sebagai perangsang kepada perodua dan proton untuk memperbaiki mutu kenderaan yang dihasilkan.

untuk pengetahuan anda semua...bukan proton & perodua saja yang kena "hentam"...company2 kereta lain jugak banyak kali kena hentam.

comment jeremy tentang audi....boring look & design, lazy research &D department.

mercedes benz - bad quality even got badge "Hand Made"

porsche - the laziest research &D department.

renault - bad looking car, always come out with weird design.

rover - dont know how to build a proper car even though rover ini a british car company...tengok...dia tak bias pun, dia tetap kutuk company british.

ssangyong - always produce the ugliest car in the world.

jaguar - dia selalu bertanya Kenapa company jaguar put a lot of useless buttons inside the car.

dodge (US car maker) - same like rover, dont know how to build a proper car....harapkan enjin saja power, tapi performance hancur.

USA car - jeremy paling benci kereta2 buatan USA melainkan chevrolet corvertte (sport car).....yang lain segala SUV, track, sport car semuanya hancus.

Lada (russian national car) - should not exist in the world...memalukan club2 pembuat kereta di seluruh dunia....siap jeremy hancur, & bomkan kereta lada di kawasan lombong.

wallahua'lam


Setuju yang teramat sangat..itu baru sikit yang dia komen, sepatutnya ada banyak lagi yang perlu dia komen betapa banyaknya kelemahan dan kekurangan kereta nasional. Pendek cerita, kereta yang rendah kualiti.

Bagi saya, produa boleh tahan ok berbanding proton yang terlalu hampas. Pengalaman sendiri, baru pakai dua bulan dah ada yang rosak.





rasanya dia dah banyak komen pasal kereta kita cuma kita ni terlalu sensitif sangat.buktinya,boleh tengok pada komen video ni.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-08 22:21


Pada 25-03-08 22:14 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!



rasanya dia dah banyak komen pasal kereta kita cuma kita ni terlalu sensitif sangat.buktinya,boleh tengok pada komen video ni.



biasalah, rakyat malaysia ni kuat juga dengan sikap ta'assub. Kalau boleh semua hendak difanatikkan sehingga menghalang sifat keterbukaan. Sesungguhnya Ta'assub hanya pada Allah dan RasulNya sahaja.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 22:23


Pada 25-03-08 22:21 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 22:14 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!



rasanya dia dah banyak komen pasal kereta kita cuma kita ni terlalu sensitif sangat.buktinya,boleh tengok pada komen video ni.



biasalah, rakyat malaysia ni kuat juga dengan sikap ta'assub. Kalau boleh semua hendak difanatikkan sehingga menghalang sifat keterbukaan. Sesungguhnya Ta'assub hanya pada Allah dan RasulNya sahaja.





betul tu.saya pun akui kereta buatan kita adalah antara yang paling tak berkualiti sekali.hanya nak kaut untung bukan ikhlas nak buat.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 18:16


Pada 25-03-08 20:05 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 18:47 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Proton ada &D tau,masa kongsi dengan Mitshubishi,dia orang tak setuju Malaysia adakan &D tapi orang malaysia buat jugak.Kereta yang ada,itu lah hasilnya.Nak dapat kepakaran macam syarikat yang dah berpengalaman 70-100 tahun tak semudah yang disangka.Jika anda boleh kongsi kepakaran silakan...




memanglah ada &D tapi kualitinya macam mana?sejauh mana berkualitinya kereta kita?.tu yang jeremy clarkson nak ketengahkan.kalau buat &D banyak mana pun tapi tak berkualiti baik tak payah.cumanya kita perlu dana lebih untuk &D.


Saya nak tengok orang malaysia yang berotak baik ni ketengahkan sumbangan ..jangan pandai cakap saja.Mana alternatif kepada proton kurang berkualiti tu...tak nak minta proton tambah belanja &D saja,

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 18:18


kalau boleh tunjukkan ada syarikat malaysia lain yang boleh buah ..lebih baik saya tabik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 18:49


Pada 26-03-08 18:18 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

kalau boleh tunjukkan ada syarikat malaysia lain yang boleh buah ..lebih baik saya tabik..




rasanya tak ada pun.&D pun tak ada.yang tahu cuma copy paste saja model orang.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:30


Ada, proton belanja hampir 1 bollion dan D .besar tu.Tak terlawan syarikat besar yang mempunyai aset jauh lebuh besar,kepakaran lebih tinggi,pengalaman lebih lama dan negara yang mempunyai prasana lebih baik.Syarikat luar tu tak nak berkongsi teknologi dengan kita,walau pun buat kerjasama.Dia bagi terhad saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:43


Saya reverse sikit lah perbincangan...Saya bukan taksub kerana menyatakan,setakat ini itulah teknologi yang ada pada kita orang Malaysia.Proton itulah bukti syarikat kereta yang kita ada,produa bukan milik Malaysia sebenarnya.

Saja saja konfran enta orang ni supaya beri fokus kepada sumbangan,memperbaiki kelemahan yang ada secara realistik,bukan semata-mata beri cadangan idea yang belum diuji.Idea tu tak salah tapi untuk bergerak lebih maju setiap idea kena diujicuba dulu,baru lah orang akan lebih yakin.maksudnya ada dah buktinya.

Rashidin tak bagi alternatif lagi,dia hanya bagi cadangan, naruto-san pun begitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 20:25


cuba tengok balik apa yang jeremy cakap.kereta kita ni adalah kereta yang teruk pernah diciptakan oleh manusia.hanya pentingkan duit sahaja.cuba tengok kereta ferrari ke,lamborghini ke tu baru kualiti tinggi.saya dah cakap,tambahkan lagi dana dan hapuskan campurtangan politik dalam buat kereta.syarikat luar tak nak buat kerjasama dengan kita sebab pengaruh politik dan rasuah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134002 saat. Lajunya....