Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 8 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: Petua cari jodoh cepat


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» Petua cari jodoh cepat

Please Mendaftar To Post


Oleh Petua cari jodoh cepat

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 11:23


salam..

kekawan camamne nak cari jodoh cepat dan dapat yang baik..dan terhindar dari benda-benda tak elok?


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-08 11:57


salam...saya tak ada petua, sekadar berkongsi..saya pernah dengar ceramah dari dr. fadzilah kamsah(dfk). dia cerita ada seorang perempuan ni tanya kat dia yang dia ni susah dapat jodoh.. then dfk tanya itu ini, rupanya perempuan tu jenis tak maafkan org lain..pdendam lah..dia nasihatkan perempuan tu supaya maafkan org lain.sebaik-baik sebelum tidur tu, dalam hati cakap yang kita maafkan semua org..alhamdulillah tak lama lepas tu perempuan tu dapat jodoh...pokoknya sini,bila ibadah kita jaga, hati bersih, insyaAllah jodoh tak ke mana..perempuan baik untuk lelaki baik...itu janji Allah..wallahualam..


-----------------
~biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penghuni langit ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-03-08 12:03


Pada 24-03-08 11:23 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

kekawan camamne nak cari jodoh cepat dan dapat yang baik..dan terhindar dari benda-benda tak elok?


Terimalah lamaran saya ini... Saya pun belum berkahwin.. Tapi saya tak handsome... Kata orang, duit banyak pun tak guna kalau tak ada rupa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 12:15


Assalamualaikum .........

rasanya Kalau umur linkungan 20-an semua
nak jodoh cepatkan...

jadi, tak ada jalan lain, selain bersabar .
Dan kena usaha,doa dan tawakal . Seeloknya kita muhasabah diri kita dulu.

Kata kawan saya, jodoh macam rezeki juga...

InsyaAllah kalau dah ready nanti Allah akan permudahkan jalan.
Yang penting persediaan mental, meterial pun penting...betul tak kawan-kawan.. :kelip:

akhir sekali salulah bersihkan hati, agar terhindar dari sifat-sifat mazmumah....barulah semua orang sayang kat kita....
:-)

nasihat ni di tujukan 99.9% untuk saya, lagi 0.1 % pun untak diri saya juga


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 12:27


salam,

bagi saya kalau kawin dulu baru bercinta pun bagus...

elakkan dari perkara yang tak elok berlaku..

tapi nak cari kat mana

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 12:30


memang lah..usia masuk 20an dah mula fikir pasal jodoh..standard lah tu
kata org,rajin baca surah yasin insyaallah cepat dapat jodoh..

p/s:insyaallah nanti kita pakat kahwin ramai-ramai.. :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 12:49


salam..alah..tapi kalau umur dah nak menjangkau 30an camamne plaks.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 13:26


Pada 24-03-08 12:49 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

salam..alah..tapi kalau umur dah nak menjangkau 30an camamne plaks.?


huhu.. sabar saja lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 14:01


Pada 24-03-08 12:49 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

salam..alah..tapi kalau umur dah nak menjangkau 30an camamne plaks.?


berusaha cari jodoh anda..
berdoa banyak-banyak supaya dapat jodoh dari golongan yang soleh dan boleh bimbing kita ke arah kebaikan..

p/s:sepupu saya umur dah dekat 30an,kena kahwin dengan pilihan keluarga..hehheehe..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 14:18


Pada 24-03-08 12:03 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 11:23 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

kekawan camamne nak cari jodoh cepat dan dapat yang baik..dan terhindar dari benda-benda tak elok?


Terimalah lamaran saya ini... Saya pun belum berkahwin.. Tapi saya tak handsome... Kata orang, duit banyak pun tak guna kalau tak ada rupa...


wah,promote diri nampaknya... :-D


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 14:27


saya bagi cadangan ya kak..

apakata kalau kita buat macam ni..

1. tengok-tengok lelaki yang kita rasa berkenan, mana-mana saja..
2. cari sedikit maklumat pasal orang tu dari orang2 yang kenal dia..
3. kalau rasa ok, guna khidmat orang tengahlah "merisik"
4. kalau dia belum berpunya dan dia nak.. apalagi, boleh teruskan berkawan (menuju ke gerbang perkahwinan)

ok tak? :-D

ada saja lelaki umur nak 30-an tu belum kahwin kan..


di kampung saya ada ni orang umur nak 40an baru kahwin..
dia kahwin dengan wanita sekampung umur 40an..
itulah satu kampung dan hampir setiap hari boleh nampak
tapi dah umur sampai tu baru kahwin..
itu kut maksudnya jodoh lambat..
kalau mereka usaha mesti dapat kahwin sebelum umur tu kan..
itupun orang kampung yang "main-main" pasangkan mereka..
dah ada seorang anak.. baru nak masuk tadika..



erm abang saya umur 32 tak kahwin lagi..dia nak tunggu semua adik dia kahwin dulu


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sabrina_asu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26284
Posting: 39
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 24-03-08 14:29


jodoh telah ditentukan ...

if telah tertulis...a akan bertemu jodoh dengan k...

jodoh mereka akan tetap sampai walaupun

mungkin ...

pada masa sekarang masing -masing berada di negara yang berlainan..

kesimpulannya....

yakini ALLAH...

(pesanan buat diri saya dan sahabat ukhwah di luar sana....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_asuProfil   Hantar PM kepada sabrina_asu   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 14:30


Pada 24-03-08 12:03 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 11:23 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

kekawan camamne nak cari jodoh cepat dan dapat yang baik..dan terhindar dari benda-benda tak elok?


Terimalah lamaran saya ini... Saya pun belum berkahwin.. Tapi saya tak handsome... Kata orang, duit banyak pun tak guna kalau tak ada rupa...


salam..apa salahnye..kalau ikhlas..dan baik...


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 15:02


Petuanya jika dah rasa berkenan pada mana-mana muslimin or muslimat. Terus terang saja lah pada orang tersebut. Luahkan. Terima tak terima itu cerita lain. Yang penting perjuangan mencari pasangan perlu diteruskan. Kawin tu jihad untuk mengawal hawa nafsu. Seterus sebagai institusi yang bakal melatih diri kita menjadi seorang bertanggungjawab dalam menjaga suami atau isteri masing-masing.

Oleh itu pesan ana....jangan malu jangan segan kalau dah jumpa yang berkenan dihati. Sekali terlepas susah nak dapat kembali. Semoga berjaya semua. hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

Putribonda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2007
Ahli No: 32085
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 15:16


Pada 24-03-08 15:02 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

Petuanya jika dah rasa berkenan pada mana-mana muslimin or muslimat. Terus terang saja lah pada orang tersebut. Luahkan. Terima tak terima itu cerita lain. Yang penting perjuangan mencari pasangan perlu diteruskan. Kawin tu jihad untuk mengawal hawa nafsu. Seterus sebagai institusi yang bakal melatih diri kita menjadi seorang bertanggungjawab dalam menjaga suami atau isteri masing-masing.

Oleh itu pesan ana....jangan malu jangan segan kalau dah jumpa yang berkenan dihati. Sekali terlepas susah nak dapat kembali. Semoga berjaya semua. hehe....


kalau lelaki sesuai lah nak luah pada perempuan yang dia berkenan..tapi kalau perempuan mesti segan nak luah pada lelaki.....


-----------------
Mengharap Redha Ilahi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For PutribondaProfil   Hantar PM kepada Putribonda   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 15:25


Pada 24-03-08 15:16 , Putribonda posting:

!!! QUOTE !!!



kalau lelaki sesuai lah nak luah pada perempuan yang dia berkenan..tapi kalau perempuan mesti segan nak luah pada lelaki.....



huhu..betul..malu.. :malu: :malu: :malu:
(menyibuk saja budak tak cukup umur ni..hehe.. :-P :-P :-P )

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

muslim86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8040
Posting: 41
Dari: Khurasan

Johor  


posticon Posting pada: 24-03-08 15:36


salam....

pada ana pasal khwn pada yang still study lagi tak payah fikir dulu...tumpu pada study dulu...

nak kahwin bukan pakai 2,3 posen duit....

nak buat hntaran paling kurang pun rm6000.....

adusss pening kepala dengan bakal bapa dan mak mertua sekarang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim86Profil   Hantar PM kepada muslim86   Pergi ke muslim86's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 15:40


Pada 24-03-08 15:25 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 15:16 , Putribonda posting:

!!! QUOTE !!!



kalau lelaki sesuai lah nak luah pada perempuan yang dia berkenan..tapi kalau perempuan mesti segan nak luah pada lelaki.....



huhu..betul..malu.. :malu: :malu: :malu:
(menyibuk saja budak tak cukup umur ni..hehe.. :-P :-P :-P )



kalau guna orang tengah takdalah nak malu :-D
nama perempuan tu dirahsiakanlah..
jadi kalau ditolak ke takdalah segan kalau terserempak dengan lelaki tu


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-08 17:04


Bismillahhirrahmanirrahim

erm..cubalah sentiasa amalkan Ya 'Aliyyul 'Azim 11x dan ayat Qursi 3x hembus kat tangan dan sapu di wajah dan mata..selawat dulu before dan selepas tu..niat tu penting..jangan tinggal solat taubat,hajat,istikharah, dhuha,tahajud dan witir..insyaAllah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:36


Pada 24-03-08 14:27 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



ada saja lelaki umur nak 30-an tu belum kahwin kan..






CK jangan sebut kuat sangat malu saya..... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:53


Cuba amalkan surah Yassin. Ana pernah terdengar Ustazah cakap, antara khasiat Surah Yassin adalah mempercepatkan jodoh

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:58


Pada 24-03-08 17:36 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 14:27 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



ada saja lelaki umur nak 30-an tu belum kahwin kan..




CK jangan sebut kuat sangat malu saya..... :-P



oh T.K ni dah tua ke :-?
tapi kalau lelaki umur 30 tahun tak tua lagi..

eheh takpa banyak duit dalam poket :-D
nanti lagi senang meminang anak orang


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 18:33


Pada 24-03-08 17:58 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 17:36 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 14:27 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



ada saja lelaki umur nak 30-an tu belum kahwin kan..




CK jangan sebut kuat sangat malu saya..... :-P



oh T.K ni dah tua ke :-?
tapi kalau lelaki umur 30 tahun tak tua lagi..

eheh takpa banyak duit dalam poket :-D
nanti lagi senang meminang anak orang



setuju dengan sakinah tu...lelaki 30 an ok apa....tak tua lagi...bagi saya lelaki umur begitu yang sesuai fikit berumahtangga...


-----------------
sEinDaH HiasaN aDaLaH WaNiTa soLeHaH.........


Bookmark and Share

    


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 21:24


Assalamualaikum
Put all your trust in Allah.Allah will never let you down. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 07:48


tapi tak usaha tak boleh jugak nurzatul? sekarang ini jodoh bukan boleh duduk diam saja..entahlah..tapi kita kena jugak redha

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 08:15


Pada 24-03-08 17:58 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 17:36 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!


CK jangan sebut kuat sangat malu saya..... :-P

oh T.K ni dah tua ke :-?
tapi kalau lelaki umur 30 tahun tak tua lagi..

eheh takpa banyak duit dalam poket :-D
nanti lagi senang meminang anak orang



:lucu:

30-an lah sangat si T.K ni... :-P

T.K ni sebaya kita lah CK.. muda lagi. jangan tertipu.. :sopan:

==

petua jumpa jodoh cepat:

jaga hubungan dengan Allah, Insya Allah hubungan dengan manusia Allah uruskan semuanya...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

fathifathu
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2007
Ahli No: 31078
Posting: 27
Dari: ipt SKUDei

hong_kong  


posticon Posting pada: 25-03-08 09:07


nak berkongsi info..baca subhanallazi qalaqal (yang maksud maha suci tuhan yang menciptakan manusia berpasangan) surah yasin .carilah. tak ingat ayat berapa. and sambung ya wadud 6 tak. niatkan untuk mendapat jodoh..

saya pun tengah amalkan, hihi. belum bertemu jodoh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fathifathuProfil   Hantar PM kepada fathifathu   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 09:44


Pada 25-03-08 08:15 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



:lucu:

30-an lah sangat si T.K ni... :-P

T.K ni sebaya kita lah CK.. muda lagi. jangan tertipu.. :sopan:



huhu macam pernah dengar juga dia sebaya dengan kita..
tapi tertipu juga dia cakap macam tu :-(

******

adakan tak jumpa jodoh di dunia.. di syurga baru bertemu.. :-?

nak jumpa di dunia :cry:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

suratan_takdir
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2008
Ahli No: 32216
Posting: 6
Dari: K. Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 11:15


Salam..
emm..amalkan baca surah yusof tiap kali lepas solat maghrib
selepas itu bangun pagi baca surah yusof ayat 4 tiup kat air tu dan sapu kat muka
cuba lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For suratan_takdirProfil   Hantar PM kepada suratan_takdir   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 12:33


Pada 25-03-08 09:44 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 08:15 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



:lucu:

30-an lah sangat si T.K ni... :-P

T.K ni sebaya kita lah CK.. muda lagi. jangan tertipu.. :sopan:



huhu macam pernah dengar juga dia sebaya dengan kita..
tapi tertipu juga dia cakap macam tu :-(

******

adakan tak jumpa jodoh di dunia.. di syurga baru bertemu.. :-?

nak jumpa di dunia :cry:




salam sakinahazzahra,

sama-sama kita berdoa...sinar doakan sakinahazzahra, sakinahazzahra doakan sinar ameenn....


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-08 12:36


huhu, semua orang pun nak kawin.
kakak saya bertemu jodoh lewat 28.
katanya, dekat-dekat dengan nak dapat tu dia sangat banyak berqiamullai.
dan amalkan ayat qursi 3 kali, Ya Alliyu Ya Azim 11 kali.
minta jodoh yang baik.
try lah, saya pun tengah usaha.hehe.

ukhwah tak nak buat jadi agen ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 13:05


Pada 25-03-08 12:36 , aishahumaira posting:

!!! QUOTE !!!


ukhwah tak nak buat jadi agen ke?


dilarang sama sekali.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 15:41


Pada 25-03-08 13:05 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 12:36 , aishahumaira posting:

!!! QUOTE !!!


ukhwah tak nak buat jadi agen ke?


dilarang sama sekali.



erm betul tu syahidatul

adik aisahumaira.. ukhwah ni sebagai satu wadah tu saluran untuk berbincg hal agama, isu-isu semasa dan lain-lain lagi yang bermanfaat..

bukan sebagai platform cari jodoh ye..

nanti tak pasal2 ukhwah ni kena tutup pulak sebab salahgunakan fungsinya.. :jangan: :jangan:

:cry: :cry: sayang ukhwah


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 16:38


Pada 25-03-08 09:44 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 08:15 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



:lucu:

30-an lah sangat si T.K ni... :-P

T.K ni sebaya kita lah CK.. muda lagi. jangan tertipu.. :sopan:



huhu macam pernah dengar juga dia sebaya dengan kita..
tapi tertipu juga dia cakap macam tu :-(



:lucu: opsss... :gelak tutup mulut:
tuanya tuan kapten... :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 16:42


kena minta belanja kapten ni..
tertipu bulat2.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 16:49


Pada 24-03-08 12:30 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

memang lah..usia masuk 20an dah mula fikir pasal jodoh..standard lah tu
kata org,rajin baca surah yasin insyaallah cepat dapat jodoh..

p/s:insyaallah nanti kita pakat kahwin ramai-ramai.. :-D



nak buat jk kahwin ke cik aieyda? boleh jugak tu.. yuran jk boleh bantu pasangan yang kawin tu.. hehe :sopan:


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 22:09


Pada 25-03-08 16:49 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 12:30 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

memang lah..usia masuk 20an dah mula fikir pasal jodoh..standard lah tu
kata org,rajin baca surah yasin insyaallah cepat dapat jodoh..

p/s:insyaallah nanti kita pakat kahwin ramai-ramai.. :-D



nak buat jk kahwin ke cik aieyda? boleh jugak tu.. yuran jk boleh bantu pasangan yang kawin tu.. hehe :sopan:



hehehe..macam tu lah gamaknye... :-D kahwin ramai-ramai..jpakai baju pengantin yang sama,sanding sama-sama..jimat duet kenduri,masuk dalam malaysian book of record.. :-P

yang mana dah ada tunang ke boleh join bila saya nak kahwin nanti :-D .tapi kena minta kelulusan dari ukhwah lah..hehehe..
tanya cik syahidatul boleh ke tak..dia kan koordinator event..

p/s:cik syahidatul,saya jadi penganjur program ni boleh? :-P


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 22:51


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 25-03-08 07:48


tapi tak usaha tak boleh jugak nurzatul? sekarang ini jodoh bukan boleh duduk diam saja..entahlah..tapi kita kena jugak redha





hmm betul 2.sambil usaha 2 letakkan spenuh keyakinan kita pada Allah.igtlah yang lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.apa kata akak minta parents tolong carikn.owh ye,akak pernah baca tak novel di dalam mihrab cinta?kat situ ada novel pendek bertajuk tabir cinta zahrana.mungkin dapat bagi kekuatan untuk akak.insyaAllah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 22:27


Pada 25-03-08 13:05 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 12:36 , aishahumaira posting:

!!! QUOTE !!!


ukhwah tak nak buat jadi agen ke?


dilarang sama sekali.



Kenapa pula?? saya rasa elok sangat ukhwah ni tubuh satu jk BAIT MUSLIM bagi mereka-mereka yang nak mencari jodoh..

saya rasa tak ada masalah langsung kan??sekurang2nya ada jugak saluran bagi mereka nak mencari jodoh ni macam sinar tu..

ahli ukhwah kan dah makin ramai sekarang..

bagaimana kawan-kawan??? :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 22:36


Pada 28-03-08 22:27 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!


Kenapa pula?? saya rasa elok sangat ukhwah ni tubuh satu jk BAIT MUSLIM bagi mereka-mereka yang nak mencari jodoh..

saya rasa tak ada masalah langsung kan??sekurang2nya ada jugak saluran bagi mereka nak mencari jodoh ni macam sinar tu..

ahli ukhwah kan dah makin ramai sekarang..

bagaimana kawan-kawan??? :-D :-D


dah admin tak bagi, nak buat macam mana :sopan:

senang-senang PM saja kat sesiapa yang berkenan, ajak kahwin terus :lol:

p/s: tajuk macam ni memang "hot" ye...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 22:39


dah pernah ada yang nak buat ukhwah ni sebagai tempat mencari jodoh atau bait muslim etc... tapi awal-awal lagi Admin dah melarang. katanya ni bukan portal untuk mencari jodoh. ni adalah portal ilmiah....

cik aieyda, kalau nak buat program, boleh jeq... kena isi borang.. nak borang boleh minta.. huhu

p/s: Kenapa macam semua orang pun ber'cik-cik' dengan saya ye.. huhuhuh


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 22:47


Pada 28-03-08 22:39 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


p/s: Kenapa macam semua orang pun ber'cik-cik' dengan saya ye.. huhuhuh



sebab belom kahwin. Kalau dah kahwin mesti jadi ber "puan-puan" pulak :lucu: :-D


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 01:30


Pada 25-03-08 08:15 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 17:58 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 17:36 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!


CK jangan sebut kuat sangat malu saya..... :-P

oh T.K ni dah tua ke :-?
tapi kalau lelaki umur 30 tahun tak tua lagi..

eheh takpa banyak duit dalam poket :-D
nanti lagi senang meminang anak orang



:lucu:

30-an lah sangat si T.K ni... :-P

T.K ni sebaya kita lah CK.. muda lagi. jangan tertipu.. :sopan:

==

petua jumpa jodoh cepat:

jaga hubungan dengan Allah, Insya Allah hubungan dengan manusia Allah uruskan semuanya...



alamak rahsia terbongkar...tapi nak cecah lah 30 -an...dalam 6 tahun lagi....eh ye ke..ini.... :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 01:55


Pada 24-03-08 11:23 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

kekawan camamne nak cari jodoh cepat dan dapat yang baik..dan terhindar dari benda-benda tak elok?



kena lah selalu pagi tempat yang baik-baik, macam kuliah ilmiah, ceramah perdana atau rajin2 pergi kenduri kawin

huhuhu

dengan usaha dan doa, tiada apa yang mustahil, cuma yang menjadi masalahnya ialah diri kita sendiri

anyway all ada best......

never give up fikir....

:jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 02:28


Pada 28-03-08 22:39 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

dah pernah ada yang nak buat ukhwah ni sebagai tempat mencari jodoh atau bait muslim etc... tapi awal-awal lagi Admin dah melarang. katanya ni bukan portal untuk mencari jodoh. ni adalah portal ilmiah....

cik aieyda, kalau nak buat program, boleh jeq... kena isi borang.. nak borang boleh minta.. huhu

p/s: Kenapa macam semua orang pun ber'cik-cik' dengan saya ye.. huhuhuh



cik syahidatul ni law inforcer untuk Portal Ukhwah ye.....

tegas nampaknya....

bergetar jiwa ni
huhuhuhuhu :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 02:44


cari iman
cari ilmu tentang keluarga muslim
cari ilmu suami soleh
cari ilmu isteri solehah.
cari ilmu didik anak
carilah duit dulu untuk kestabilan diri dan keluarga nanti..
insyaallah...jumpa dan nyatakan niat...

semoga di permudahkan urusan dan niat yang baik.

ilmu pengetahuan itu akan membuat hati anda menjadi lapang, memperluaskan wawasan, dapat keluar dari kecemasan, kegundahan dan kesedihan jiwa.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 10:19


sekadar berkongsi ilmu..
petua ni ana dapat masa baca buku tulisan Dr.Fadzillah Kamsah kalau tak silap.

1)baca ayat 1000 dinar
2)ayat pendekat jodoh
tafsirannya-"Ya Allah, bukakanlah untukku pintu2 kenikmatan,pintu2
                    pintu keberkatan,pintu2 keselamatan,pintu2
                    kesihatan,pintu2 kebaikan,pintu2 kekuatan,
                    pintu2 cinta sejati,pintu2 kasih sayang,pintu2
                    rezeki,pintu2 ilmu,pintu2 keampunan dan pintu2
                    syurgaMu.sesungguhnya Engkaulah yang Maha
                    Pengasih Lagi Maha Penyayang"

--------------------------------------
ana doakan kiata semua beroleh jodoh yang dberkati ALLAH

:-D :-D ProUd To be MukMin :bunga: :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 12:33


Pada 28-03-08 22:39 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

dah pernah ada yang nak buat ukhwah ni sebagai tempat mencari jodoh atau bait muslim etc... tapi awal-awal lagi Admin dah melarang. katanya ni bukan portal untuk mencari jodoh. ni adalah portal ilmiah....

cik aieyda, kalau nak buat program, boleh jeq... kena isi borang.. nak borang boleh minta.. huhu

p/s: Kenapa macam semua orang pun ber'cik-cik' dengan saya ye.. huhuhuh



hehehe..boleh ke ni?Kalau boleh,kena kumpul ramai-ramai lah..kahwin ramai-ramai macam program cari menantu..hehhee..siapa nak join boleh pm saya..tarikh tutup lambat lagi,kalau saya tak jadi kahwin,anda pun tak jadi.. :-D

ait..takkan nak panggil puan agaknya syahidatul.. :-D

p/s:kenduri ukhwah sponsor ek.. :-P


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 12:36


Pada 25-03-08 16:49 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 12:30 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

memang lah..usia masuk 20an dah mula fikir pasal jodoh..standard lah tu
kata org,rajin baca surah yasin insyaallah cepat dapat jodoh..

p/s:insyaallah nanti kita pakat kahwin ramai-ramai.. :-D



nak buat jk kahwin ke cik aieyda? boleh jugak tu.. yuran jk boleh bantu pasangan yang kawin tu.. hehe :sopan:



aa..kahfi8,nak join ke kahwin beramai2 ini.. :-D hehehe...


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 13:35


tak...lambat lagi.. ana tengah belajar.. ana bagi idea tu nak bergurau saja.. hehe diri sendiri pun tak terpimpin lagi, bagaimana lah nak pimpin keluarga.. (jangan baca dengan nada sedih pula..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 13:50


Pada 29-03-08 13:35 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

tak...lambat lagi.. ana tengah belajar.. ana bagi idea tu nak bergurau saja.. hehe diri sendiri pun tak terpimpin lagi, bagaimana lah nak pimpin keluarga.. (jangan baca dengan nada sedih pula..)


ana baca dalam keadaan sedih ini..hehehe..
ana bagi post tu pun gurau2 juga..takkan nak buat betul..saja-saja saja nak gurau dengan kawan-kawan kat ukhwah ini.. :-D
jangan pulak ada yang ambil serious pula..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 23:51


salam.....

sekadar nak kongsi... :-D

ni amalan yang arwah ayah sofya bagi kat akak sofya..

11 tahun dulu....sebelum arwah ayah meninggal..
ayah pergi ziarah akak sofya kat jordan...sambil buat umrah..
ayah dengan anak2 perempuan xlah serapat kami dengan mak..
tapi bagaimana tah ayah boleh cakap kat akak sofya pasal jodoh..
malu juga lah akak sofya time 2..hehe

ayah kata solat hajat 30 mlm berturut2 dan yakin..
lepas ayah balik, akak sofya buat lah macam ayah kata..
xsampai 3 bulan alhamdulillah risik dr kawan-kawan kat jordan..
sampaikan tak tahu nak pilih siapa..
akak buat slt isthrah dan nampak ada seorang yang salam dengan mak, so 2 lah pilihan akak sofya :-D

sayangnya arwah ayah xsempat tengok akak kahwin..
ayah meninggal lepas balik ke malaysia..

al fatihah untuk arwah ayah..
moga aman d sna...amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

raihanninie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.06.2007
Ahli No: 30313
Posting: 49
Dari: Kota Bharu, KLate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 08:59


terima kasih atas info2 atas.. insyaALLAH boleh di amalkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For raihanninieProfil   Hantar PM kepada raihanninie   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 31-03-08 10:06


InsyaAllah akan tiba jugak nanti....
perbanyakkan doa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:52


Pada 31-03-08 10:06 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

InsyaAllah akan tiba jugak nanti....
perbanyakkan doa.



insyaAllah :bunga:


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 14:51


bercerita tentang jodoh telah tertulis ini, hamba teringat kata-kata pensyarah hamba yang berpangkat Dr. satu masa dulu. katanya jodoh memang telah disediakan oleh Allah tetapi manusia boleh mengubahnya. maksudnya kita tahu bahawa kita telah ditentukan jodohnya tetapi dengan siapa kita tak tahu. jadi peranan kita ialah USAHA untuk mendapatkan jodoh yang TERBAIK buat diri kita.
apa pandangan tuan hamba sekalian? :berfikir:


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 14:56


kalau dah suka kat seseorang tu luahkan saja....jangan tunggu2......lambat nanti melepas pula......menangis tak berlagu jadinya....huhu

tapi selidik dulu si dia tu dah berpunya ke belum....kalau dah, jangan kacau2......tak baik......doakan saja si dia dan pilihan hatinya diberikan kebahagiaan dunia akhirat....k


:::::aku yang masih mencari:::::    (huhuhu...tapi tak ada lah sampai tahap desperate...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 31-03-08 16:52


oh mak kawinkan aku.... :lucu:

warga ukhwah yang dah bekerja dan dah stabil ekonomi, boleh lah fikir pasal kawin...

tapi yang study lagi ni....huhu kena sabaq lah.. :lucu:

Rahsia Mudah Akad Nikah Terbongkar
http://www.nikahkahwin.com/index.php?ref=kalam


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 17:01


eh, ada rahsia mudah akad nikah?
maknanya akad nikah ni sesuatu yang misteri... hehehe...

bongkarkan lah, teman nak tau juga, mana tau boleh guna ke masa melawan tok kadi bila tanya soalan :)
takut ooo akad nikah, macam nak pergi perang saja teman nengoknye


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 17:02


ada petua ini.orang tua2 kata...

Kalau pergi rumah pengantin yang buat bersanding, sesaja lah buat duduk2 kat kerusi pelamin tu. dengan syarat 'panaih' lagi lah kerusi tu. insya allah, cepat lah org datang pinang nanti.

ni org tua2 lah kata (sebab dah terkena waktu dolu2. sabar saja :P ;) ) tapi jangan lah pula sampai beria paksa pengantin bangun sebab nak duduk kat kerusi itu :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 17:23


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Ada banyak alasan manusia yang membuat dasar dari
hakikat pernikahan, hakikat yang seperti apakah yang
paling membahagiakan? cuba kita lihat...dan manakah
pilihan kita???

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana SEX, maka
pasangan rajin bertengkar jika servis di kamar tidur
tidak memuaskan.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana HARTA, maka
pasangan bakal bubar jika bangkrup.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KECANTIKAN,
pasangan bakal lari jika rambut mula beruban dan muka
keripot atau badan jadi gendut.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana ZURIAT, maka
pasangan akan cari alasan untuk pergi jika pasangan
tidak dapat memberi anak.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana KEPERIBADIAN,
pasangan akan lari jika orang berubah tingkah lakunya.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana CINTA, hati
manusia itu tidak tetap dan mudah terpikat pada
hal-hal yang lebih baik, lagipula manusia yang
dicintai pasti MATI / PERGI.

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada
ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI
HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA
melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada
alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah
tangga kecuali jika
pasangan mendurhakai ALLAH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 20:55


!!! QUOTE !!!

Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada
ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI
HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA
melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada
alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah
tangga kecuali jika
pasangan mendurhakai ALLAH.


mudah-mudahan begini:sopan:
nampaknya topik ni lebih sesuai dijawab oleh pasangan yang telah berjaya menempuh alam perkahwinan dan dalam masa yang sama terhindar dari benda-benda tak elok..... :kelip:
sila-sila saya bagi laluan... :bunga:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 07:31


- Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada
ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI
HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA
melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada
alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah
tangga kecuali jika
pasangan mendurhakai ALLAH.


inginkan camgini..ada ke hati-hati seperti ini....? :bunga: :-?


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 02-04-08 18:22


Pada 24-03-08 11:23 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

salam..

kekawan camamne nak cari jodoh cepat dan dapat yang baik..dan terhindar dari benda-benda tak elok?



nak cari memang ambil masa, tapi kena lah pakai agen jugak....
tanya2 lah kat kawan-kawan(pangkat kakak) yang d adik lelaki...
mntak pendapat dari parents sendiri lagi aula'...

1 lagi nasihat saya dapat dari ustaz emjay dr utm, is solat tahajjud banyak-banyak...inshaALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-04-08 21:24


Assalamualaikum...memang payah nak cakap pasal jodoh ni...ana nak bercerita sedikit...ana dari kecik rapat sangat dengan ayah...bila bekerja ni kena barjauhan...dulu balajar just kak Shah Alam, bila kerja kena kat Kelantan..dr kecik dah biasa ayah control...apa saja ana buat memang ayah pantau..dulu masa ayah dan umi buat hj, ayah sampai menangis bila nak pagi, cakap dalam phone saja baru beri salam dah nangis,,,umi steady saja...sampai ketawa umi tengok ayah macam tu..ayah pernh cakap bila pagi mana-mana mesti teringat kakak sebab saya tak reti duduk diam bila dalam kereta...lebih manja dr adik sendiri..bila dah jauh ni, mula megharap ada org juga tapi terasa dari ini tak layak untuk menjadi milik seseorang..ana ada tertarik dengan seseorang tetapi malu untuk mulakan dulu, memang ana berkawan dengan dia, sebab masuk kerja same..dia pun dari latarbelakang yang bagus, ana jenis biasa saja..terasa macam langit dan bumi..dia ada daya memimpin & selalu volunteer bila jadi imam kat surau tempat ana bekerja..semoga saudara/saudari mendapat jodoh yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 09:30


bab jodoh ni...saya sendiri pun tak bertemu jodoh lagi...
kita berserah saja pada Allah..
tapi sebelum berserah kita kenalah usaha...
banyakkan doa dan doa dan doa...

ya Allah,
seandainya elah engkau catatkan
dia milikku tr

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 09:41


sambung balik...hehehe

Ya Allah,
seandainya telah Engkau catatkan,
dia milikku dan tercipta buatku,
satukanlah hatinya dengan hatiku,
titipkanlah kebahagian antara kami,
agar kemesraan itu abadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-04-08 13:04


salam...wow macam-macam cara nak cari jodoh ..tapi salah satu penyebab..sakat jugak buat kan jodoh kita tak sampai2...kena usaha...Allah maha mengetahui

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 15:08


Pada 03-04-08 09:41 , ilma posting:

!!! QUOTE !!!

sambung balik...hehehe

Ya Allah,
seandainya telah Engkau catatkan,
dia milikku dan tercipta buatku,
satukanlah hatinya dengan hatiku,
titipkanlah kebahagian antara kami,
agar kemesraan itu abadi...


amin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-04-08 15:15


Pada 01-04-08 07:31 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

- Jika hakikat pernikahan adalah kerana IBADAH kepada
ALLAH, sesungguhnya ALLAH itu KEKAL dan MAHA PEMBERI
HIDUP kepada makhlukNYA. Dan ALLAH mencintai hambaNYA
melebihi seorang ibu mencintai bayinya. Maka tak ada
alasan apapun didunia yang dapat meretakkan rumah
tangga kecuali jika
pasangan mendurhakai ALLAH.


inginkan camgini..ada ke hati-hati seperti ini....? :bunga: :-?


Hah... Inilah orangnya yang di cari- cari.... :-D


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150199 saat. Lajunya....