Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 24 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: PETUA CEPAT DAPAT ZURIAT


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» PETUA CEPAT DAPAT ZURIAT

Please Mendaftar To Post


Oleh PETUA CEPAT DAPAT ZURIAT

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-03-08 11:08


SALAM....
ANA DAH SETAHUN LEBIH BERUMAHTANGGA TAPI MASIH BELUM DIKURNIAKAN ZURIAT.MUNGKIN ANA BOLEH DAPAT INFO DI SINI DARI SAHABAT SAHABIAH SEKALIAN.mudah-mudahan IA BERKESAN. SATU LAGI,SAHABAT ANA MENGGALAKKAN ANA BERURUT dengan BIDAN KAMPUNG,ADAKAH IA SESUAI?ATAU ADA ALTERNATIF LAIN?


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 15:33


erk..akak.why not u search in the internet saja?kan ada banyak..=]
antaranya kat bicarasufi.com

http://www.bicarasufi.com/bsc/viewtopic.php?t=16735

banyak lagi petua lain..
pergi mengurut tu bagus jugakk.sebab masalah dalaman kita tak tahu..entah-entah rahim tak betul ke..tu sebahagian dari contoh sajalah..apa pun cari bidan yang bertauliah..

apa pun mentally jangan tertekan..masing-masing ada rezeki..cepat atau lambat tu dugaan dan rezeki setiap orang..berdoa pada Allah sebanyak mungkin..bzikir, baca al-quran..ni perkara asas yang amat perlu dilakukan sebagai usaha untuk dapat zuriat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 20:02


betul kata mama iman...
kakak ipar kita...5 tahun baru dapat anak...
apapun teruskan usaha ye kak!
insyaallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 21:12


kena jaga pemakanan,
erm bukan nak promote lah tapi ada kawan mak saya lepas beberapa bulan minum kopi Radix (HPA, mai secawan tu), sistem peranakan dia dah semakin elok.....
so boleh lah try.....

mai 2 cawan huhuhuhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 22:23


Assalamualaikum ,ukhti,
ok lagi 2 baru sthun kawin tak dapat anak.insyaALLAH ada rezeki nanti.abang ana dah 2 tahun kawin baru nak dapat anak.k.ipar ana tengah pregnant.kadang-kadang lambat dapat anak sebab keturunan juga.cuba cek belah kedua-dua family berapa lama kwain baru dapat anak.2 salah satu fktor juga.kadang-kadang mungkin rezeki untuk dapat anak tak ada lagi.tapi cuba ukhti renungkn mungkin ada rezeki dr sudut lain yang Allah kurniakn untuk ukhti & suami.jangan pts asa ye.

p/s: tryla program kehamilan biodex,nampak macam berksn saja.ana bagi cadangan saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 01:35


ana belum kahwin...tapi sekadar nak kongsi apa yang ana dapat dari pembacaan dan petua orang-orang tua...zuriat adalah rezeki Allah, tapi kita kena juga berusaha sama ada secara tradisi or moden..
mengurut memeng elok, tapi kena acri bidan yang betul-betul pakar...disamping tidak putus berdoa dan beribadah padaNya...baru sethun, InsyAllah akan ada rezeki lah tu...
Ana doakan enti cepat dapat zuriat, mungkin ada hikmah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 05:47


:-) Assalamualaikum



     Saya sarankan makan habbatus sauda'...insyaALLAH...yang memberi rezeki itu adalah ALLAH..tapi kita juga hendaklah berusaha.....ini adalah dari pengalaman kakak2 yang sudah berkahwin dan memperolehi anak....yang penting jangan putus asa dan banyakkan doa.....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-03-08 07:46


Best jugak bab ni... Tapi, ana belum kawin... Tak tahu nak komen apa- apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 07:56


mungkin bagus jumpa doktor buat pemeriksaan kedua2 belah suami dan isteri..
lepas tu baru boleh buat keputusan guna rawatan apa..


apapun rezeki ketentuan Allah :-)

ada juga kawan dah 5 tahun kahwin tak dapat zuriat lagi..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-08 08:10


ada orang kata selalu-selalukanlah sentuh janggut suami :sopan:

apapun masih belum ada pengalaman ke arah itu :-)
banyakkan berdoa
maksu dan ayahsu saya dah 4 tahun lebih menunggu
dan alhamdulillah tahun ke 5 nampaknya dapatlah seorang sepupu nanti :-)
kebetulan saat dapat berita yang menggembirakan kami sekelurga ni, nenek saya di mekah
alhamdulillah berkat doa allah makbulkan di mekah :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:08


Pada 24-03-08 07:56 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin bagus jumpa doktor buat pemeriksaan kedua2 belah suami dan isteri..
lepas tu baru boleh buat keputusan guna rawatan apa..


apapun rezeki ketentuan Allah :-)

ada juga kawan dah 5 tahun kahwin tak dapat zuriat lagi..


rasa macam tu jugak lah... Jumpa dr dulu... Jangan pulak jumpa dukun... sakinahazzahra dah kahwin ke belum...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

izza_ulfadh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16706
Posting: 57
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 11:05


it's good to get an advice from mr.doc.dan also agree about how we care on our food taking lah..anyway...believe in 'rezeki Allah' juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izza_ulfadhProfil   Hantar PM kepada izza_ulfadh   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 11:17


Pada 24-03-08 10:08 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!



rasa macam tu jugak lah... Jumpa dr dulu... Jangan pulak jumpa dukun... sakinahazzahra dah kahwin ke belum...?



eheh tak kahwin lagi tapi dah berpunya.. :sopan: hikhik..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-03-08 12:10


Pada 24-03-08 11:17 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 10:08 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!



rasa macam tu jugak lah... Jumpa dr dulu... Jangan pulak jumpa dukun... sakinahazzahra dah kahwin ke belum...?



eheh tak kahwin lagi tapi dah berpunya.. :sopan: hikhik..



kena cari urang lain lah akh mizie_hafiz80...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 14:10


Pada 23-03-08 21:12 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

kena jaga pemakanan,
erm bukan nak promote lah tapi ada kawan mak saya lepas beberapa bulan minum kopi Radix (HPA, mai secawan tu), sistem peranakan dia dah semakin elok.....
so boleh lah try.....

mai 2 cawan huhuhuhuh


hmm..ni satu alternatif yang amat baik..naz pun dah dua tahun minum kopi radix and supplement lain macam omega 3, spirulina..memang antibodi dah makin ok..hehe..

akak cuba lah ya...kita usaha dan ikhtiar setakat yang mampu, selebihnya kerja Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

aina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1092
Posting: 25
Dari: sg buloh

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-08 15:28


makan tauge... he he he...
saya baru saja 1thn 9bln berkahwin
tapi anak dah nak masuk 2... insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaProfil   Hantar PM kepada aina   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-03-08 16:55


syukran jazilan atas petua kawan-kawan. ada tak doa2 atau amalan2 yang boleh di amalkan? aina tak ada ke petua untuk dapat setahun 1 tu? :-)


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-08 16:57


Bismillahhirrahmanirrahim

erm,mas..ada insyaAllah..tapi ana lupa nak bawa buku yang ada amalan untuk dapat zuriat tu..nanti ana online sok ana post kat mas,ok,kalau ana on line,insyaALlah.. :-) erm..anyway,moga mudah urusan mas,insyaAllah.. :-)


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:00


Pada 23-03-08 11:08 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM....
ANA DAH SETAHUN LEBIH BERUMAHTANGGA TAPI MASIH BELUM DIKURNIAKAN ZURIAT.MUNGKIN ANA BOLEH DAPAT INFO DI SINI DARI SAHABAT SAHABIAH SEKALIAN.mudah-mudahan IA BERKESAN. SATU LAGI,SAHABAT ANA MENGGALAKKAN ANA BERURUT dengan BIDAN KAMPUNG,ADAKAH IA SESUAI?ATAU ADA ALTERNATIF LAIN?



baru stahun lebih... awal lagi.... jangan gopoh pergi jumpa bidan... tapi kalau nak jumpa doktor pakar sakit puan dialu-alukan...
Apapun banyak bersabar..

Famili ana ada yang kahwin 21 tahun belum dapat zuriat lagi...
rezeki tu kan dtanggan Allah, kita insan lemah cuma mampu 'merayu'... :-)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-03-08 18:04


rasa macam dah lama sangat. teringin sangat nak ada anak untuk penyeri rumahtangga. husband pun macam dah tak sabar dan yang paling tak tahan org dok asyik tanya saja.


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-03-08 18:07


:-) sufti_ilham, ana tunggu. syukran


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 18:12


harap tak buat tertekan :-)
stress ni pun boleh mengganggu keseimbangan hormon..

kakak saya pun ada masalah nak dapat anak ni tapi dah ada anak seorang lah..
umur dah 11 tahun tapi tak ada lagi bakal menyusul..
dulu ada, kembar tapi gugur..

agaknya rezeki takdalah.. sebab kakak dah buat macam-macam cara..

dia dapatkan rawatan doktor kata tak ada masalah pun.. itupun dia buat macam-macam tu sebelum jumpa doktor..
pergi hospital pilihan terakhir pula..

******************
umum:

ni nak kongsi sajalah.. kalau ambil pil subur tu kena betul-betul minta nasihat doktor dulu..

entahlah.. kakak saya kaitkan dia ambil pil tu dengan keguguran dia..
dia ambil pil tu pergi klinik swasta.. biasalah klinik swasta ni kadang-kadang nak untung saja..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 18:14


Ada senggugut ke? Selalunya kalau ada, cubalah ubati senggugut tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

cahayakuiman
WARGA SETIA
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23268
Posting: 832

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 18:31


banyakkan brdoa, usaha dan bersabar ye.... ana ada kawan 12 tahun kahwin tak dapat anak,mungkin Allah nak uji dia. setiap insan diuji Tuhan, Kalau tak degn harta, dengan anak2,kalau tak anak2 dengan keluarga, dengan kerja.....dll lagi...tapi jangan putus asa dari rahmat Allah yee...:smile:

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayakuimanProfil   Hantar PM kepada cahayakuiman   Pergi ke cahayakuiman's Website   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-03-08 18:47


ana jarang senggugut. tak kronik sangatlah. kadang-kadang saja.


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-08 20:58


Pada 24-03-08 18:07 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

:-) sufti_ilham, ana tunggu. syukran



Bismillahhirrahmanirrahim

erm,mas..cuba ni,insyaAllah..baca Ya Khaliq (MAha Pencipta) 125x selama mana yang perlu di antara solat sunat subuh dengan solat fardhu subuh..selawat dulu sebelum dan selepas asma' Allah tu..niat tu penting,insyaAllah.. :-)

erm,moga dikabulkan doa mas untuk menjadi seorang ibu, insyaAllah..ada lagi benda lain tapi ana rasa insyaAllah ana PM mas sendiri nanti bagitau cara yang lain pulak..yang pentingnya,mas..jangan stress..nak berurut elok jugaklah rasanya..minta mak bidan tengokkkan rahim..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:37


kat sini ada bebarapa info tentang kesukaran hamil yang ditulis oleh dr. ju.. dr. sakit puan kat columbia puchong..

Amenorrhoea
Kebanyakan wanita akan mengalami haid setiap bulan. Ia memberikan tanda bahawa yang sistem peranakan anda dalam keadaan yang baik dan anda adalah seorang yang sihat. Walaubagaimanpun, ada juga wanita yang mengalami gangguan haid dimana, selama beberapa bulan haid tidak datang. Sekiranya ini terjadi lebih dari 5 bulan, anda akan dikatakan mengalami amenorrhoea.
Apa Itu Amenorrhea?
Amenorrhea merujuk kepada ketiadaan haid. ia adalah masalah yang agak kerap, pada 2-5% populasi wanita. Haid yang normal terjadi satu kali setiap 21-35 hari. Kedatangan Haid adalah disebabkan oleh tindakbalas hormon yang kompleks dalam badan kita. Semasa kita mengandung atau menopos, walaupun tiada haid ia adalah keadaan normal dan semula jadi. Selain dari itu, ia sama sekali tidak normal kemungkinan disebabkan oleh pelbagai faktor berbeza.
Terdapat 2 Jenis Amenorrhea
Amenorrhea primer: Gadis yang masih tidak mengalami haid pertamanya pada usia 16 tahun dikatakan mengalami amenorrhea primer.Pada usia ini, bagi gadis yang biasa yang sudah mengalami puberti atau baligh, hormon-hormon yang terlibat dalam proses untuk memulakan haid sudahpun cukup dan haid akan datang setiap bulan. Tapi bagi mereka yang mempunyai Amenorrhea primer, hormon yang ada dalam badannya tidak cukup untuk memulakan haid. Ia banyak berlaku pada wanita yang sangat kurus dan ahli sukan kerana mereka tidak ada cukup lemak untuk menyimpan hormon estrogen didalam badan mereka.
Amenorrhea secondari : Berlaku sekiranya anda mengalami haid setiap bulan tetapi tiba-tiba haid tidak berlaku untuk lebih dari 3 bulan. Ia disebabkan oleh penurunan tahap hormon atau ketidakseimbangan hormon.
Sebab-Sebab Amenorrhea
Sekiranya anda mempunyai masalah ini, ia berpunca dari beberapa faktor yang menyebabkan kekurangan hormon seperti estrogen dan progesteron kerana sekiranya kehadiran hormon ini tidak mencukup dalam sistem badan kita,ovulasi tidak akan berlaku dan haid tidak akan bermula.
Antara Sebab-Sebab Amenorrhea Ialah:

    * Masalah pada kelenjar pituitari, hypothalamus dan ovari
    * Kehilangan dan kenaikkan berat badan yang keterlaluan
    * Pemakanan yang tak normal seperti anorexia dan bulimia.
    * Senaman yang keterlaluan
    * Tekanan perasaan
    * Masalah nutrisi yang teruk

Amenorrhea dan Kesuburan
Amenorrhea boleh memberi kesan negatif kepada kesuburan anda. Ramai wanita yang mengalami amemorhoea mempunyai masalah ovulasi dalam masa yang sama.
Ia juga mungkin disebabkan oleh:

    * PCOS
    * Hiperprolactinaemia-masalah hormon prolaktin berlebihan
    * Hipertyroidism-masalah hormon tiroid yang berlebihan

Selalunya, ketika kali pertama anda berjumpa dengan doktor, anda akan ditanya seolan-soalan yang berkaitan dengan gejala ini. Jadi amat penting untuk anda berjumpa dengan doktor sekiranya dalam masa yang sama anda mempunyai masalah sukar hamil
Rawatan
Rawatan bergantung kepada penyakit yang menyebabkan anda mengalami amenorrhoea. Ia termasuklah ubat hormon seperti, pill, terapi hormon atau clomiphene. Perubahan dalam pemakanan dan diet seperti makan dalam kalori yang lebih tinggi sekiranya anda seorang yang terlalu, kurangkan tekanan dan rawatan untuk masalah eating disorder seperti anorexia dan bulimia.



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:38


TIDAK BERTELUR (ANOVULASI)

Sekiranya anda susah untuk hamil, ia mungkin berkait dengan pengeluaran telur atau ovulasi. Untuk hamil, sesaorang perlu mempunyai telur yang cukup dan matang semasa saat persenyawaan. Ramai wanita apabila tidak mampu hamil, didapati mengalami masalah anovulasi atau tidak bertelur.

APA ITU ANOVULASI
Wanita yang tidak mengeluarkan telur setiap bulan mengalami masalah anovulasi. Untuk memastikan persenyawaan berlaku, ovari akan melepaskan telur yang matang kedalam salur fallopian setiap bulan. Disini, telur akan disenyawakan dan sekiranya tiada masalah lain, kehamilan akan berlaku. wanita yang mengalami anovulasi tidak mengeluarkan telur atau kadang-kadang sahaja. Ini menyebabkan kehamilan sukar terjadi.

SEBAB-SEBAB ANOVULASI
Ia terjadi selalunya disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. mungkin hormon terlalu sedikit atau terlalu banyak dan otak kita tidak mempunayi cukup signal untuk ovari mengeluarkan telur.

Faktor -faktor yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon ini termasuklah:
• Menyusu badan
• Terlalu gemuk atau telalu kurus
• Terlalu banyak senaman
• Anorexia atau bulimia
• Tekanan
• PCOS
• Masalah tiroid
• Masalah kelenjar pituitari.
• Masalah berlebihan hormon prolaktin

RAWATAN
Bergantung kepada penyebab kepada ovulasi tersebut.Ubatan-ubatan yang boleh membantu termasuklah clomiphene, bromocriptin atau gonadotrophin. Surgeri pula termasuklah ovarian drilling untuk prngidap PCOS yang resistan kepada ubat-ubatan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:40


LELAKI DAN KETIDAKSUBURAN

Ketidaksuburan berlaku pada lebih kurang satu dalam 10 pasangan. Sekiranya masalah berlaku pada pasangan lelaki ia dipanggil ‘male infertility’. Ia terjadi 40% dalam keseluruhan masalah kesuburan.
Segelintir daripada masalah kesuburan di kalangan kaum lelaki diketahui sebabnya seperti hypospadias dimana penis tidak terbentuk secara normal, testis yang tidak turun (undescended testicles ) dan kegagalan ereksi tetapi kebanyakkan daripada agak sukar dijelaskan sebabnya.
PUNCA

Ia selalunya dikaitkan dengan sperma yang tidak normal, hidup sperma yang terlalu singkat atau terdapat masalah dengan ejakulasi.
Sebab Kenapa ketidaknormalan ini berlaku mungkin kerana:
• Terdapat radang pada testis
• Terdapat masalah salur darah vena yang membengkak pada testis
• Testis yang tidak membentuk dengan normal

Sebab Kenapa sperma terlalu sedikit atau tiada sperma langsung mungkin berkaitan dengan masalah berikut:
• Terdapat unsur genetik tidak normal
• Kegunaan alkohol, rokok dan dadah
• Pernah mengidap penyakit beguk
• Hormon yang tidak normal
• Terdedah kepada bahan kimia beracun
• Terdedah pada radiasi yang berlebihan
• Salur testis tersumbat disebabkan jangkitan kuman
• Memakai seluar yang terlalu ketat

Masalah ini juga mungkin boleh berlaku sekiranya lelaki ada masalah dengan ejakulasi yang menghalang sperma kedalam faraj wanita:
• Ejakulasi tidak matang – keadaan dimana ejakulasi berlaku terlalu cepat
• Ejakulasi terbalik – keadaan dimana air mani termasuk balik kedalam pundi kencing
• Masalah ereksi
• Komplikasi dari surgeri atau radiasi
BAGAIMANA DIAGNOSA DIBUAT?

Mereka yang didiagnosakan mengalami ‘male infertiliti’ doktor selalu akan membuat pertanyaan berhubung dengan sejarah perubatan yang mungkin ada kaitan ketidaksuburan ini.
Ujian-ujian yang mungkin dilakukan termasuklah:
• Ujian analisa air mani
• Ujian darah untuk melihat tanda jangkitan dan masalah hormon
• Kultur cecar dari penis untuk melihat sebarang unsure infeksi
ANALISA AIR MANI

Analisa air mani adalah satu ujian yang sangat mudah dan dibuat untuk memastikan keadaan sperma. Untuk membuat analisa ini, sampel yang baru, kurang dari setengah jam selepas ejakulasi akan diuji dan dianalisa di makmal. Mereka yang tidak selesa untuk membuat koleksi di klinik boleh memilih untuk menjalani koleksi tersebut dirumah, dengan syarat, rumah mereka dekat dengan klinik tersebut.
Untuk mempastikan yang sampel tersebut optimal untuk ujian yang tepat, pasangan perlu:
• Menghindari dari seks selama 3-5 hari jangan kurang atau lebih dari itu.
• Gunakan alat kontainer yang bersih
• Jangan biarkan ia bocor atau melimpah
• Jangan gunakan alat pelincir yang boleh membunuh sperma
• Simpan pada suhu bilik
KAEDAH DAN ANALISA

Apabila sampel sampai ke makmal, ia akan di analisa untuk beberapa faktor:
• JUMLAH AIR MANI: Jumlah Air mani yang normal adalah dalam lingkungan 2-6ml dan sekiranya ia tidak normal sama ada terlalu sedikit atau terlalu banyak, berkemungkinan ada masalah dengan kelenjar vesicle atau prostat. Terlalu sedikit akan menyebabkan sperma sukar untuk memasuki rahim, terlalu banyak pula akan menyebab ia menjadi cair dan mengurangkan kepekatan sperma.
• KELIKATAN: Ini merujuk kepada kebolehan Air Mani untuk kembali dalam bentuk cecair sebaik sahaja ovulasi. Sekiranya air mani tidak cair atau menjadi terlalu pekat, kemungkinan terdapat jangkitan kuman pada kelenjar vesicle dan prostat.
• PH YANG SEIMBANG : Air Mani seharusnya mempunyai pH beralkali untuk memastikan sperma dilindungi semasa melalui ruang faraj yang berasid. Sekiranya Air mani didapati lebih berasid, kemungkinan kelenjar vesicle menghadapi masalah
• FRUKROSE: ia adalah komponen penting Air mani kerana ia memberikan tenaga kepada sperma. Ketiadaan unsure ini menunjukkan yang terdapat sumbatan disepanjang salur peranakan lelaki.
ANALISA SPERMA

Semasa pemeriksaan, sperma akan dianalisa tentang jumlah, pergerakkan, bentuk dan kehadiran klumping.

BILANGAN SPERMA: Jumlah bilangan sperma yang ada dalam air mani sangat penting kerana sekiranya ia terlalu sedikit, akan member kesukaran untuk hamil. Seorang lelaki dikatakan mempunyai sperma yang sedikit sekiranya dia mempunyai jumlah bilangan sperma yang kurang dari 20 juta/ml. Sekiranya ia jatuh dibawah 10juta/ml dia dikatakan mempunyai sperma yang sangat kurang. Lelaki yang tidak mempunyai sperma langsung dikatakan mempunyai Azoospermia.

PERGERAKAN SPERMA : Ujian ini akan menilai berapa baik sperma anda berenang. Lebih kuat ia berenang lebih baik peluang untuk sperma sampai kerahim dan kesalur fallopia. Sperma dinilai dengan mengunakan sistem 4 tahap:
o Grade 4: sperma mempunayi pergerakkan yang progressif bermakna ia kuat dan bergerak pantas ke depan dengan lurus
o Grade 3: Sperma bergerak ke depan tetapi berenang dalam keadaan benkang- bengkok.
o Grade 2 : Sperma bergerak dengan lembab dan tidak progresif kerana hanya ekornya sahaja yang bergerak.
o Grade 1 : Sperma tidak bergerak langsung.
Sperma yang bagus sepatutnya mempunyai kualiti grade 3 dan 4 Ideal sperm kerana cuma sperma yang aktif sahaja yang akan bersenyawa dengan telur.

BENTUK SPERMA: sperma yang bermutu bukan saja cergas malahan mempunyai bentuk yang normal. Secara ideal, kepala sperma yang normal berbentuk bujur dan bersambung dengan ekor yang panjang dan lurus. Sekirayan bentuk kepala tidak normal amat sukar untuk sperma bersenyawa dengan telur.
CLUMPING: sekiranya sperma melekat-lekat sesama sendiri agak sukar bagi mereka bergerak dengan baik.
SEL DARAH PUTIH: kehadiran sel darah putih yang sedikit selalunya normal, tetapi jika terlalu banyak, ia mungkin menunjukkan tanda jangkitan kuman.
RAWATAN

Bergantung kepada sebab sebenar ketidaksuburan pada lelaki, terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh disarankan :
RAWATAN DENGAN UBAT

Setakat ini rawatan ubat tidak memberikan hasil yang memuaskan.
INTRAUTERINE INSEMINATION (IUI)

IUI adalah prosedur dimana air mani diproses untuk mendapatkan kepekatan sperma yang tinggi dan dimasukkan kedalam rahim melalui cerviks semasa ovulasi berlaku. Dalam masa yang sama, wanita diberikan ubat untuk member stimulasi kepada ovari supaya membuat telur lebih dari satu supaya peluang persenyawaan menjadi tinggi. Bagi lelaki yang mempunyai masalah kesuburan, kadar kejayaan adalah dalam lingkungan 7-8% berbanding dengan 2-3% tanpa rawatan langsung.
INTRACYTOPLASMIC INSEMINATION (ICSI)

ICSI adalah satu prosedur tabung uji dimana satu sperma akan disuntik terus kedalam telur untuk mensenyawakannya. Ia sesuai kepada mereka yang mempunyai sperma yang sangat kurang. Bagi mereka yang tiada sperma langsung, doktor akan mengambil sedikit tisu dari testis untuk mendapatkan sperma. ICSI adalah sangat mahal dan mempunyai kadar kejayaan 15-20% sahaja.

unutk info lagi boleh layari web

soal jawab dengan dr. ju



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 19:45


kat sini ada beberapa produk yang anis cadangkan...

ada yang sesuai ikut tubuh masing-masing..

1. set mendapat anak
/

2. bidadari (produk dcl)

/

3. biodex

/

4. gamat healin yang oren


/

ada lagi... nanti anis senaraikan.....

tapi ada yang berkesan dengan kawan-kawan anis



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 15:01


lagu satu produk hpa pun ok...

supplement kat atas tu semua ada yang berjaya..

dalam pada tu... cuba lah ngurut...

insyaALLAH :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 07:56


jangan makan ubat2 macam ni kalau tengah cuba nak pregnant

When you are trying to get pregnant, it is very
important to be aware of what pain medication you
may be taking, as some can increase the risk of
miscarriage or prevent conception.

Basically, you should avoid all painkillers other
than acetaminophen or Paracetamol (otherwise known as Tylenol),
which have no harmful effects. But do avoid ibuprofin,
aspirin, and others, which could effect the ability of
the embryo to implant into the womb. The embryo may not
implant at all (no pregnancy) or it can implant poorly,
resulting in an early miscarriage.

The most dangerous time to be taking these medications is
when you are approaching ovulation.



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-03-08 18:29


Assalamualaikum

syukran uktie anis_zulaikha atas info yang enti berikan. dari segi makanan, ana dengar ada makanan yang patut di elakkan sebab salah satu puncanya ialah pemakanan kita. betul ke?makanan macam mana ye?


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 17:40


Pada 28-03-08 18:29 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

syukran uktie anis_zulaikha atas info yang enti berikan. dari segi makanan, ana dengar ada makanan yang patut di elakkan sebab salah satu puncanya ialah pemakanan kita. betul ke?makanan macam mana ye?



jangan minum soya, sebab soya boleh membunuh sperm.. kalau nak minum, minum masa datang haid..

ada makanan2 lain yang perlu kita elakkan...

jangan minum air tebu, air kelapa, nenas, tapai, makanan bercuka, jeruk2..

kalau bagi pihak isteri.. elok amalkan jus taugeh.. rebus taugeh, kendian minum.. anis tak pernah buat pun... takut tak boleh minum.... :-P :-P

kalau suami pula, kawan anis cakap elok bagi makan seafood masa subur...

lepas itu kena kurangkan kopi, rokok behenti terus saja...


mas, sabar... kalau mas yang baru setahun lebih ni .. awal lagi... jangan risau.. anis sendiri lambat untuk memiliki zuriat ni..

memang perlukan kesabaran yang tinggi, jangan sedey2... nanti hormon makin terganggu...

memang kita akan sentiasa fikir tentang zuriat ni, dah lumrah.. anis sendiri pun pernah ngadu kat forum ini...

yang penting ... pergantungan dengan ALLAH jangan sesekali terputus...

bukan semua pasangan suami isteri yang ALLAH uji gini.. kita ni insan terpilih...

mas, anis harap mas akan berjaya...

doakan anis juga...

emm, sahabat2 ukhwah.. doakan anis..setelah 2 tahun 7 bulan 2 minggu usia pernikahan anis... ALLAH makbulkan permohonan anis.... insyaALLAH...

doakan segalanya selamat....



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 17:53


1 lagi...
suami isteri hendaklah sentiasa amalkan setiap kali lepas solat...

:bunga: selawat 3 kali
:bunga: baca ROBBI HABLI MIN LADUNKA ZURRIYATAN THOYYIBAH sampai habis 7 kali
:bunga: tutup dengan selawat 3 kali

amalkan 40 hari berturut2...

anis baru amalkan dr awal tahun hari tu... alhamdulillah... nampak hasil...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-04-08 08:51


saya juga sama. setahun kahwin belum ada rzeki lagi. doakan kami ye sahabat semua. mungkin doa sahabat semua di perkenankan Allah. Boleh lah bertambah lagi Umat Nabi Muhammad s.a.w. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-04-08 09:13


Pada 23-03-08 11:08 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM....
ANA DAH SETAHUN LEBIH BERUMAHTANGGA TAPI MASIH BELUM DIKURNIAKAN ZURIAT.MUNGKIN ANA BOLEH DAPAT INFO DI SINI DARI SAHABAT SAHABIAH SEKALIAN.mudah-mudahan IA BERKESAN. SATU LAGI,SAHABAT ANA MENGGALAKKAN ANA BERURUT dengan BIDAN KAMPUNG,ADAKAH IA SESUAI?ATAU ADA ALTERNATIF LAIN?


Anti rasa husband anti bermasalah tak...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 11:42


informal yang boleh di amalkan ni.... :-D
tapi kena tunggu kahwin dulu lah.... hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-08 09:30


Pada 10-04-08 09:13 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-08 11:08 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM....
ANA DAH SETAHUN LEBIH BERUMAHTANGGA TAPI MASIH BELUM DIKURNIAKAN ZURIAT.MUNGKIN ANA BOLEH DAPAT INFO DI SINI DARI SAHABAT SAHABIAH SEKALIAN.mudah-mudahan IA BERKESAN. SATU LAGI,SAHABAT ANA MENGGALAKKAN ANA BERURUT dengan BIDAN KAMPUNG,ADAKAH IA SESUAI?ATAU ADA ALTERNATIF LAIN?


Anti rasa husband anti bermasalah tak...?


kadang-kadang ada suami yang bermasalah low count sperm...
emm mungkin boleh cuba supplement ni...
/

setakat ni ramai yang low count, cuba alhamdulillah.. ada hasil.. setakat yang anis tau, kawan anis pun ada yang berkesan.. dekat watson/ guardian pun ada...

tapi ada juga yang tak ada masalah suami isteri.. tapi belum rezeki.. sabar dan terus usaha...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-04-08 22:50


setakat ni ana cuba elakkan makanan macam uktie anis_zulaikha bagitau. suami terbeli air soya pun ana minum sikit saja.hehe...


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 23:54


cadangan makanan untuk memperoleh zuriat

- tauge mentah(celur sebentar)
- okra / lady's finger (celur sebentar)
-susu (sbaiknya ambil susu untuk ibu & bakal ibu macam anmum / enfamama)
-daging merah(tapi jangan banyak sangat)
- acid folic( 3 bulan berturut2 - beli saja di farmasi)
-EPO
-dll

elak atau kurangkan pengambilan makanan ini
- SEGALA jenih makanan segera (sebaiknya hentikan makan luar)
-minuman bergas
-minuman berkafein
-asam jeruk (sebab kandungan pengawet tinggi)
-air teh hijau (ada kajian menyatakan teh hijau jika diambil terlampau banyak akan menyebabkan m*nd*l esp yang di jual siap dalam kotak)
-dll

elakkan
-STRESS (memang konpem susah preggy sebab akan ganggu sistem badan)
-merokok(Kalau hubby merokok, duduk lah jejauh)
-berat badan yoyo(sat naik sat turun) - had ni yang buat ramai sekarang ni penghidap PCOS

-memakai pakaian ketat (esp lelaki)
-BERURUT yang keterlaluan
-pemakanan aspirin/ paractamol,dll
-dll

banyakkan
- bersedekah(esp pada baby baru lahir)
-meminta maaf / memaafkan semua org
-bertenang
-berdoa berdoa berdoa berdoa dan doa
- dll

sentiasa alert dengan sebarang perubahan diri
-berat badan
-sebarang ketumbuhan/ kelebatan roma badan;bermisai, bulu kaki lebat, bulu badan tebal (tanda-tanda PCOS)
-tahap kesihatan
-tempoh kedatangan haid (tiada haid, tiada telur dikeluarkan)


ni lah antara info yang Dr2 bagi & dari yang saya ketahui....pasti ada penambahan lagi dari forumer lain

kalau sesiapa nak cuba cara homeo pun ada juga- Dr nik omar. cara tabib cina pun ada. pilihla mana-mana yang rasa yakin dan serasi.moden mahupun tradisional.apa pun, rezeki itu adalah dari ALLAH semata. pasti ada hikmah yang tersembunyi atas setiap satu yang berlaku

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 16-04-08 02:32


kalau selalu senggugut tu ada effect ke nanti kalau nak ngandung ?? ssah dapat anak ke???ada cara tak hendak hilgkan senggugut ni selain dari makan panadol menstrual or tuam dengan air pnas??


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-04-08 08:38


Pada 16-04-08 02:32 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

kalau selalu senggugut tu ada effect ke nanti kalau nak ngandung ?? ssah dapat anak ke???ada cara tak hendak hilgkan senggugut ni selain dari makan panadol menstrual or tuam dengan air pnas??


Susah jugak ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-04-08 17:17


Pada 16-04-08 02:32 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!





senggugut pun boleh jadi penyebab...

nak tau ada masalah atau tak.. cuma dr sahaja boleh sahkan.

dia akan cek sama ada saluran tu tersumbat yang menyebabkan senggugut dengan cara memasukkan satu 'paip khas' dan di tembak cecair ke saluran tu.lepas itu adajuga kes senggugut sebab kepekatan darah. sampai berbuku2. jadi dia akan cairkan darah tu.

dan ada beberapa perkara lagi.


sebaiknya, setelah 6 bulan berkahwin dan 'hidup normal' sebagai suami isteri, tapi masih tak mengandung, jumpa pakar sakit puan.rawatan awal adalah sebaik-baiknya


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 16-04-08 20:29


Pada 24-03-08 07:46 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Best jugak bab ni... Tapi, ana belum kawin... Tak tahu nak komen apa- apa...


hehehehe...
samalah...
nak kongsi pendapat..
tapi tak tahu lah...
hehehehe... :-D :-D :-D


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 16-04-08 20:36


Pada 10-04-08 11:42 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

informal yang boleh di amalkan ni.... :-D
tapi kena tunggu kahwin dulu lah.... hehe..


betul-betul...
hehehehe... :-D :-D


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-04-08 23:13


PESANAN PENAJA
yang tak kawin lagi pun kena ambil pusing benda ni sebab penting untuk kita semua.


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 17-04-08 00:14


Pada 16-04-08 17:17 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-08 02:32 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!





senggugut pun boleh jadi penyebab...

nak tau ada masalah atau tak.. cuma dr sahaja boleh sahkan.

dia akan cek sama ada saluran tu tersumbat yang menyebabkan senggugut dengan cara memasukkan satu 'paip khas' dan di tembak cecair ke saluran tu.lepas itu adajuga kes senggugut sebab kepekatan darah. sampai berbuku2. jadi dia akan cairkan darah tu.

dan ada beberapa perkara lagi.


sebaiknya, setelah 6 bulan berkahwin dan 'hidup normal' sebagai suami isteri, tapi masih tak mengandung, jumpa pakar sakit puan.rawatan awal adalah sebaik-baiknya



saya belum kahwin lagi..boleh ke pergi check kat dr ???


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 19:45


Pada 17-04-08 00:14 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-08 17:17 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-04-08 02:32 , wardiah_alwani posting:

!!! QUOTE !!!





senggugut pun boleh jadi penyebab...

nak tau ada masalah atau tak.. cuma dr sahaja boleh sahkan.

dia akan cek sama ada saluran tu tersumbat yang menyebabkan senggugut dengan cara memasukkan satu 'paip khas' dan di tembak cecair ke saluran tu.lepas itu adajuga kes senggugut sebab kepekatan darah. sampai berbuku2. jadi dia akan cairkan darah tu.

dan ada beberapa perkara lagi.


sebaiknya, setelah 6 bulan berkahwin dan 'hidup normal' sebagai suami isteri, tapi masih tak mengandung, jumpa pakar sakit puan.rawatan awal adalah sebaik-baiknya



saya belum kahwin lagi..boleh ke pergi check kat dr ???



kalau belum kawin, Dr check dr luaran. kalau nak masuk2 tu... tak boleh....

** kawan adik operate buang cyst.. 3 kali dah. Dr pesan dia kalau kawin.. nak pregnant terpaksa lah buat IUI atau IVF...dia antara yang teruk kena senggugut...tapi makcik akak pun teruk juga sampai pengsan2.. tapi rezeki anak tak berhenti ;). bahagian masing-masing...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 17-04-08 21:38


terima kasih nurkamar for the infomation...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 21:48


soal jawab berkaitan. . . . . . . . .

http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Section/indexp_html?mysec=SakitPuan


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-04-08 14:21


betul ke petua yang suruh usap janggut suami untuk dapat anak?macam tak logik pula.hehe


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 17:01


Pada 21-04-08 14:21 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke petua yang suruh usap janggut suami untuk dapat anak?macam tak logik pula.hehe



apa lah pula kaitan janggut dengan zuriat :lol: :lol:

agaknya simbolik dia nak suruh suami isteri sentiasa gurau2 mesra2 agaknya.... :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 19:52


bagus artikel ini. Ilmiyah dan membantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-04-08 20:30


Pada 24-03-08 08:10 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

ada orang kata selalu-selalukanlah sentuh janggut suami :sopan:

apapun masih belum ada pengalaman ke arah itu :-)
banyakkan berdoa
maksu dan ayahsu saya dah 4 tahun lebih menunggu
dan alhamdulillah tahun ke 5 nampaknya dapatlah seorang sepupu nanti :-)
kebetulan saat dapat berita yang menggembirakan kami sekelurga ni, nenek saya di mekah
alhamdulillah berkat doa allah makbulkan di mekah :-)


az zahrah dapat petua ni dari mana?


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-04-08 22:38


Pada 21-04-08 20:30 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 08:10 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

ada orang kata selalu-selalukanlah sentuh janggut suami :sopan:

apapun masih belum ada pengalaman ke arah itu :-)
banyakkan berdoa
maksu dan ayahsu saya dah 4 tahun lebih menunggu
dan alhamdulillah tahun ke 5 nampaknya dapatlah seorang sepupu nanti :-)
kebetulan saat dapat berita yang menggembirakan kami sekelurga ni, nenek saya di mekah
alhamdulillah berkat doa allah makbulkan di mekah :-)


az zahrah dapat petua ni dari mana?


Saya tolong jawab lah... Dia dapat petua ni dari ayahsu dan maksu dia... Maksu az zahrah akan menyentuh janggut suaminya selepas berjoging pada setiap petang selasa... Betul tak az zahrah..? :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 21:22


Pada 16-04-08 23:13 , mas_kara posting:

!!! QUOTE !!!

PESANAN PENAJA
yang tak kawin lagi pun kena ambil pusing benda ni sebab penting untuk kita semua.



betul-betul...


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137106 saat. Lajunya....