Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: MB Trengganu?


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» MB Trengganu?

Please Mendaftar To Post


Oleh MB Trengganu?

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 19:26


Berbunyi:

23 ADUN BN mahu pulaukan majlis angkat sumpah
22/03/2008 6:06pm

KUALA TERENGGANU 22 Mac - Kesemua 23 Ahli Dewan Undangan Negeri Barisan Nasional akan memulaukan majlis angkat sumpah Menteri Besar esok kerana membantah tindakan tidak melantik semula Datuk Seri Idris Jusoh.

Apa sudah jadi ini?

Kata nak bergabung dengan PAS?

Kalau macam ni, sampai kiamat pun tak selesai isu bangsa tambah tambah lagi dengan PAS.

Kalau kalaulah org UMN tengok muka TG Hadi, mereka nak terima senang senang ke?

Sebenarnya isu gabung dengan PAS, baik tujuannya tetapi tidak baik bagi PAS. Sebabnya isu MB Trengganu pun isu. Apatah lagi untuk ambil TG Hadi menerajui Trengganu.

(Actually, TG Hadi baik...tetapi ramai tak suka beliau keras dalam bercakap ISLAM, peliknya manusia kan)

Wallahu'alam bissowab


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 19:41


Adun Kijal yang dilantik sebagai Menteri Besar.
Suasana sekarang dah jadi lain macam saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-03-08 20:36


ADUN Kijal jadi MB? huhu... hari tu dalam paper macam kompiden saja Idris Jusoh akan jadi MB balik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-03-08 20:49


Tak tahulah apa motif Sultan Mizan. Adun Kijal ini 1000 kali lebih teruk dari Deris Jusoh. Tapi mana ada orang UMNO yang elok?

Cuba tengok Video ini: >>> Dia kata orang PAS B A B I. Contoh akhlak Adun UMNO DAP pun tak pernah kata begitu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 23:31


Pada 22-03-08 19:41 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

Adun Kijal yang dilantik sebagai Menteri Besar.
Suasana sekarang dah jadi lain macam saja.


tu lah, pening saja rakyat begini. Sultan dan institusinya tidak bersalah sama sekali. Itu pandangan saya. Siapa salah, saya pun tidak ketahui selepas dpd kejaidan macam ni.
Wallahu'alam bissowab


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-08 09:05


teruk2....memang dah parah sangat...memang jelas nyata petanda akhir zaman...pemimpin dilantik dari mereka-mereka yang rosak dan teruk akhlaknya....dengar kata set2 adun BN sepakat nak boikot majlis angkat sumpah...kasihan umno,dah semakin parah ini.bak retak menanti belah...set2 sendiri pun dia dok percaya..bagaimana ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 09:53


Pada 23-03-08 09:05 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

teruk2....memang dah parah sangat...memang jelas nyata petanda akhir zaman...pemimpin dilantik dari mereka-mereka yang rosak dan teruk akhlaknya....dengar kata set2 adun BN sepakat nak boikot majlis angkat sumpah...kasihan umno,dah semakin parah ini.bak retak menanti belah...set2 sendiri pun dia dok percaya..bagaimana ini....


rasanya TG Haji Hadi kena buat solat hajat juga.

ALLAHU RABBI sedang menentukan SESUATU. Saya percaya kuasaNYA yang membuat kucar kacir pada parti memerintah.

Parti Memerintah dipohon agar BERTAUBAT segera. Buka mata dan minda.

Ini bukan main main. Jika terlambat, ALLAHU RABBI sudah merancang untuk membalas segala kezaliman.

Apakah ini tandanya BA akan memerintah Malaysia?

Wallahu'alam bissowab


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 09:57


siapa sebenarnya mb terengganu ni... :berfikir: :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 10:14


Kita batalkan sahaja jawatan MB terengganu..lantik residen BN kat sana.hehe..(lawak seorang kawan saya buat)..semakin rumit nampaknya isu MB Ganu kita ni..penyu pun makin meleleh air mata..UMNO ni makin lama makin bercelaru..patutlah mereka semakin ditolak dalam PRU12..jelas kecealruan mereka..selagi UMNO terus macam ni, tak mustahil mereka akan terus ditalkin kan dalam pilihanraya akan datang..suatu kenyataan yang agak 'panas'..tapi inilah hakikatnya..org Melayu Islam mencari pemimpin yang boleh mendaulatkan Islam sekaligus martabat bangsa..org Melayu sudah tidak memikirkan lagi hanya 'bangsa' semata-mata dengan mengabaikan Islam..UMNO dilihat cenderung memperjuangkan kebangsaan sehingga agama Islam dipinggirkan..that is the point..Adun2 ni mungkin ada perspektif lain, media kena dedahkan..istana kena sampaikan Kenapa pilih Mat Said..rakyat perlu tahu sebabnya..jangan sembunyikan fakta..baru lah kerajaan dianggap telus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 11:01


Pada 23-03-08 10:14 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Kita batalkan sahaja jawatan MB terengganu..lantik residen BN kat sana.hehe..(lawak seorang kawan saya buat)..semakin rumit nampaknya isu MB Ganu kita ni..penyu pun makin meleleh air mata..UMNO ni makin lama makin bercelaru..patutlah mereka semakin ditolak dalam PRU12..jelas kecealruan mereka..selagi UMNO terus macam ni, tak mustahil mereka akan terus ditalkin kan dalam pilihanraya akan datang..suatu kenyataan yang agak 'panas'..tapi inilah hakikatnya..org Melayu Islam mencari pemimpin yang boleh mendaulatkan Islam sekaligus martabat bangsa..org Melayu sudah tidak memikirkan lagi hanya 'bangsa' semata-mata dengan mengabaikan Islam..UMNO dilihat cenderung memperjuangkan kebangsaan sehingga agama Islam dipinggirkan..that is the point..Adun2 ni mungkin ada perspektif lain, media kena dedahkan..istana kena sampaikan Kenapa pilih Mat Said..rakyat perlu tahu sebabnya..jangan sembunyikan fakta..baru lah kerajaan dianggap telus..


orang Kalau dah bertambah usia, akan nyanyuk...

kita andaikan saja, umno sekarang ni dah nyanyuk ...

sebab tu lah celaru semacam saja



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 11:11


Pada 23-03-08 11:01 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-08 10:14 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Kita batalkan sahaja jawatan MB terengganu..lantik residen BN kat sana.hehe..(lawak seorang kawan saya buat)..semakin rumit nampaknya isu MB Ganu kita ni..penyu pun makin meleleh air mata..UMNO ni makin lama makin bercelaru..patutlah mereka semakin ditolak dalam PRU12..jelas kecealruan mereka..selagi UMNO terus macam ni, tak mustahil mereka akan terus ditalkin kan dalam pilihanraya akan datang..suatu kenyataan yang agak 'panas'..tapi inilah hakikatnya..org Melayu Islam mencari pemimpin yang boleh mendaulatkan Islam sekaligus martabat bangsa..org Melayu sudah tidak memikirkan lagi hanya 'bangsa' semata-mata dengan mengabaikan Islam..UMNO dilihat cenderung memperjuangkan kebangsaan sehingga agama Islam dipinggirkan..that is the point..Adun2 ni mungkin ada perspektif lain, media kena dedahkan..istana kena sampaikan Kenapa pilih Mat Said..rakyat perlu tahu sebabnya..jangan sembunyikan fakta..baru lah kerajaan dianggap telus..


orang Kalau dah bertambah usia, akan nyanyuk...

kita andaikan saja, umno sekarang ni dah nyanyuk ...

sebab tu lah celaru semacam saja





betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 13:30


kalau dah susah sangat nak lantik MB, iklan kan saja...
lepas itu suruh buat interview dengan pihak dun2 dan istana,
yang paling berkelayakan diambil jadi MB, senang cerita

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 13:33


Peguam Negara pun nak jadi penderhaka kepada Sultan macam orang UMNO sebab bantah keputusan untuk lantik ADUN Kijal sebagai MB Terengganu... :-P ...Rupanya ramai juga orang UMNO yang jadi penyagak negara dan penderhaka kepada Sultan...Cakap tak serupa bikin... :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 14:04


Pada 22-03-08 20:49 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Tak tahulah apa motif Sultan Mizan. Adun Kijal ini 1000 kali lebih teruk dari Deris Jusoh. Tapi mana ada orang UMNO yang elok?

Cuba tengok Video ini: >>> Dia kata orang PAS B A B I. Contoh akhlak Adun UMNO DAP pun tak pernah kata begitu....


Saya rasa sultan dah buat perbandingan antara derih dengan MB baru. yang pasti adun kijal ni orang lama, dah 3 penggal bersama, tu agaknya agaknya diberi peluang...dah tak ada senang orang lain, maybe pihak istana ambil yang paling kurang mudorat (Kalau ni paling kurang aku tak nak tengok yang paling dahsyat)

pasal derih..cuba kita fikir..dia ni macam ayah pin..cuba anda sendiri datang ganu and tanya orng2 umno hok lama2..mereka pun tak tahu siapa derih ni..lepas Bn menang ganu baru dia naik..memang betul-betul macam ayah pin..tak tahu asal usul dari mana, tak pernah ada jawatan apa-apa terus jadi MB

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-03-08 15:38


yup... agak setuju dengan swordofdeen... dulu tak pernah dengar pun nama deris jusoh... alih2 terus jadi MB... huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

namir_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32885
Posting: 10
Dari: Gelugor kedai tranung kita

egypt  


posticon Posting pada: 23-03-08 15:45


(Actually, TG Hadi baik...tetapi ramai tak suka beliau keras dalam bercakap ISLAM, peliknya manusia kan)

Wallahu'alam bissowab



orang baik dibenci tetapi org jahat disanjungi. hurmmm memang terbalik

Bookmark and Share

    


  Member Information For namir_muslimProfil   Hantar PM kepada namir_muslim   Quote dan BalasQuote

namir_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32885
Posting: 10
Dari: Gelugor kedai tranung kita

egypt  


posticon Posting pada: 23-03-08 15:46


Pada 23-03-08 15:38 , aisya_aqmar posting:

!!! QUOTE !!!

yup... agak setuju dengan swordofdeen... dulu tak pernah dengar pun nama deris jusoh... alih2 terus jadi MB... huhu



MB halimunan

Bookmark and Share

    


  Member Information For namir_muslimProfil   Hantar PM kepada namir_muslim   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 15:51


Pada 23-03-08 15:38 , aisya_aqmar posting:

!!! QUOTE !!!

yup... agak setuju dengan swordofdeen... dulu tak pernah dengar pun nama deris jusoh... alih2 terus jadi MB... huhu




betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 15:52


kes yang pelik bin hairan bin ajaib ... kita tunggu dan lihat apa yang akan berlaku seterusnya. Bernama sebut bahawa majlis penyerahan mengambil masa 8 minit saja. MB baru ditemani oleh Ketua Polis Terengganu.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-03-08 16:42


situasi terengganu sekarang bakal menjadi sejarah malaysia...peristiwa paling pelik dan ajaib dalam politik malaysia....dah menang pun tak boleh nak bentuk kerajaan....kasihan,kasihan....baik kalah saja PRU baru ini,,tak ada gaduh2 dengan istana....set2 umno sendiri berpecah-belah.bagaimana ini?macam ini ke nak bela org melayu???kasihan ahmad said,terkepit di tengah-tengah....Kalau tolak lantikan MB dianggap mengingkar arahan sultan....andai terima jawatan MB bakal dikenakan tindakan tatatertib dan dilucutkan ahli umno...kasihan,kasihan....tuhla,siapa suruh masuk umno...bak pepatah "diluah mati mak,ditelan mati bapak"...isk,isk,isk......masuk PAS ajela Dato Ahmad Said.....habis cerita,takpun tubuh parti baru....org dah tak nak,buat apa tunggu lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 23-03-08 20:31


Assalamualaikum
apa lagi Ahmad Said dah org tak nak terima awak dalam umno masuk saja PAS.at list terjamin hidup tu..tak lah bergaduh2 lagi macam sekarang ni... ;-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 20:41


memang kali ni politik malaysia bersejarah...
memang hebat dan ada petanda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 21:52


Pada 23-03-08 20:31 , ana_lia posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
apa lagi Ahmad Said dah org tak nak terima awak dalam umno masuk saja PAS.at list terjamin hidup tu..tak lah bergaduh2 lagi macam sekarang ni... ;-) :-)



betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 22:56


Pada 23-03-08 22:21 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Mat said dapat perkenan istana setelah pihak istana ......entah aku pun tatau..
tapi yang aku pasti mat deris dapat perkenan khairy dan patric lim @ ibnu badawi .orang ganu lebih tahu sapa patrik lim. dan hubungkaitnya dengan anak beranak bedolah..kesimpulannya umno dah sampai kepenghujungnya



bagitahu saya siapa patrick lim tu.saya pun nak tahu juga.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 01:18


Pada 24-03-08 00:56 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-08 22:56 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-08 22:21 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Mat said dapat perkenan istana setelah pihak istana ......entah aku pun tatau..
tapi yang aku pasti mat deris dapat perkenan khairy dan patric lim @ ibnu badawi .orang ganu lebih tahu sapa patrik lim. dan hubungkaitnya dengan anak beranak bedolah..kesimpulannya umno dah sampai kepenghujungnya



bagitahu saya siapa patrick lim tu.saya pun nak tahu juga.



Menteri kewangan malaysia agaknya...sebab aku pernah jumpa malaun ni guna harta kenderaan dan pesawat kerajaan untuk tujuan peribadi...senang-senang masuk kawasan larangan...nanti ada masa aku pm kamu..




ai,ingat kita ni bayar gaji dia senang-senang saja dia pakai harta kita.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-03-08 07:25


Idris Jusoh menderhaka pada sultan.. Nasib baik Sultan Mizan tak berperangai seperti sultan Johor.. Kalau tak, mesti kena pukul dengan batang mop...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-03-08 07:35


sultan mizan bukan calang2 sultan......nampak baginda diam saja sebelum ini...tapi bila dah baginda buat keputusan baru mereka-mereka sedar siapa dia sultan mizan tu....sultan mizan zainal abidin,sultan yang cuba menerapkn legasi mantan sultan zainal abidin 3...sultan yang soleh dengan ulama yang berdamping....isk,isk,isk.....umno ini tak faham-faham ke yang org dah tak nak kat dia...bila istana terus terang kan kata istana terlibat politik,bila istana berkias buat tak faham-faham pulak.....faham-faham saja lah istana tak nak umno memerintah ganu...buat bazir duit rakyat dengan projek yang tak guna dan anjur majlis lagho di bumi DARUL IMAN.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 07:39


ye lah.. dulu kecoh2 pasal org DAP sanggah keputusan sultan.. kata derhaka, buat demonstrasi jalanan bagai.. sekarang ni dengan PM sendiri pun nak sanggah keputusan sultan juga... siap ugut lagi nak lucutkan dari UMNO.. huhu.. cakap tak serupa bikin betul lah mereka ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 07:42


Alhamdulillah, Pejuang Terakhir dah highlight pasal Al-Marhum Sultan Mizan ke-3. Sultan yang bertaraf Ulama'. (Umara' merangkap Ulama'), Zaman kegemilangan Terengganu bersama Ulama' tersohor Syeikh Muhammad bin Ismail al-Fathani (Syeikh Nik Mat Kecik) dan Syeikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fathani.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-03-08 07:57


betul itu daeng....dan diketui oleh tokku paloh dan sekarang ini Kalau sahabat2 nak tahu ahli2 pangkuan di raja sekarang terdiri dari ustaz2 dan ulama ( kabinet sultan mizan) dan diketuai oleh syed umar (cicit tokku paloh)...so sekarang sejarah dah berulang kembali di bumi darul iman...dan paling memanaskan hati orang-orang lama terengganu adalah pencabulan terhadap pulau duyong dengan pembinaan taman warisan yang dicemari oleh pembukaan aurat sesuka hati oleh pelancong-pelancong ketika monsuun cup(senang cerita,Kalau nak tengok mat saleh pakai bikini atau berbogel boleh lah datang masa monsun cup)...sebagaimana yang diketahui,pulau duyong adalah kawasan jagaan al-marhum tok syeikh pulau duyong pada akhir kurun ke-19 dan pada zaman itu disuburkan dengan mengimarahkn ajaran islam disana.....tapi pada zaman islam hadhari ia dicemarkan dengan maksiat.sungguh menyedihkan...dan sekarang,saki baki pulau duyong yang ada masih dipertahankn oleh cicit tok syeikh pulau duyong iaitu wan ngah......so,adakah kita mahu kepada umno lagi???tepuk dada tanya iman.saya selaku rakyat terengganu berasa sungguh malu dan marah kerana pencabulan ini........

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 16:14


Pada 24-03-08 07:39 , atiey11 posting:

!!! QUOTE !!!

ye lah.. dulu kecoh2 pasal org DAP sanggah keputusan sultan.. kata derhaka, buat demonstrasi jalanan bagai.. sekarang ni dengan PM sendiri pun nak sanggah keputusan sultan juga... siap ugut lagi nak lucutkan dari UMNO.. huhu.. cakap tak serupa bikin betul lah mereka ni..



betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pencintamu
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2007
Ahli No: 31155
Posting: 69
Dari: S.T.P

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 16:49


Pada 23-03-08 15:45 , namir_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

(Actually, TG Hadi baik...tetapi ramai tak suka beliau keras dalam bercakap ISLAM, peliknya manusia kan)

Wallahu'alam bissowab



orang baik dibenci tetapi org jahat disanjungi. hurmmm memang terbalik


tu tandanya dunia dah d penghujungnya....


-----------------
sEinDaH HiasaN aDaLaH WaNiTa soLeHaH.........


Bookmark and Share

    


  Member Information For pencintamuProfil   Hantar PM kepada pencintamu   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:08


KUALA LUMPUR, 24 Mac (Hrkh)- PAS menyatakan sokongan penuh dan menerima keputusan Majlis Penasihat Pemangku Raja Terengganu berhubung perlantikan Menteri Besar Terengganu yang baru selepas dua minggu Barisan Nasional (BN) Terengganu memenangi Pilihan Raya Umum yang lalu.

Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkata beliau percaya keputusan Majlis Penasihat Pemangku Raja itu mengambil kira dan menitik-beratkan hasrat dan kehendak sebenar rakyat negeri Terengganu keseluruhannya.

Semalam pihak Istana Trengganu telah bersetuju melantik Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Dato' Ahmad Said, 51, sebagai Menteri Besar sekaligus menamatkan era kepimpinan Dato' Seri Idris Jusoh satu penggal.



ni aku pening sikit..bkpe pulok haji hadi sokong mat said ning jadi mb???ke sebab kakgi awok pas boleh masuk kabinet terang???aku sokong ba,tapi aku kurang senang dengan kenyataan hj hdi ni..mat said tu jeng..gangster lah jugop..org kijal sendiri cakap dia teruk..maen cakap lepas saja...carut tu biasa saja...memang lah deerih tu tak ok,tapi yang ni lagi lah tak ok...harap-harap negeri aku aman sentosa....NGUNDI semula.......takbir

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:16


Pada 24-03-08 17:08 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

KUALA LUMPUR, 24 Mac (Hrkh)- PAS menyatakan sokongan penuh dan menerima keputusan Majlis Penasihat Pemangku Raja Terengganu berhubung perlantikan Menteri Besar Terengganu yang baru selepas dua minggu Barisan Nasional (BN) Terengganu memenangi Pilihan Raya Umum yang lalu.

Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang berkata beliau percaya keputusan Majlis Penasihat Pemangku Raja itu mengambil kira dan menitik-beratkan hasrat dan kehendak sebenar rakyat negeri Terengganu keseluruhannya.

Semalam pihak Istana Trengganu telah bersetuju melantik Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kijal, Dato' Ahmad Said, 51, sebagai Menteri Besar sekaligus menamatkan era kepimpinan Dato' Seri Idris Jusoh satu penggal.



ni aku pening sikit..bkpe pulok haji hadi sokong mat said ning jadi mb???ke sebab kakgi awok pas boleh masuk kabinet terang???aku sokong ba,tapi aku kurang senang dengan kenyataan hj hdi ni..mat said tu jeng..gangster lah jugop..org kijal sendiri cakap dia teruk..maen cakap lepas saja...carut tu biasa saja...memang lah deerih tu tak ok,tapi yang ni lagi lah tak ok...harap-harap negeri aku aman sentosa....NGUNDI semula.......takbir


:lol: :lol: :lol: demo tok brapo cridik ini...
Tg Hj Hadi ada 'dasar' dia Kenapa dia beri sokongan....
salah satu sebagai menjunjung duli majlis raja2... (so bbezalah pas dengan umno dr segi ketaatan, sebab sebelum ni umno lebel pas derhaka pada agong sebab himpunan bersih)
satu lagi, mat said dan mat deris tu tok seteru... so lepas ni puok dio pakat baloh, lamo2 sgalo koropsi umno tganu akan tkeluar....
time tu rakya ganu akan buko mato luas2... baru kenal sapo umno yang sbenar....
sheikh...kito nok lawan musoh, perlu mgunakan senjata musoh, itu yang paling berjaya....


"...Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (QS Al Baqarah : 216)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:16


Pada 24-03-08 16:49 , pencintamu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-03-08 15:45 , namir_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

(Actually, TG Hadi baik...tetapi ramai tak suka beliau keras dalam bercakap ISLAM, peliknya manusia kan)

Wallahu'alam bissowab



orang baik dibenci tetapi org jahat disanjungi. hurmmm memang terbalik


tu tandanya dunia dah d penghujungnya....




betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:20


TERBUKTI UMNO PARTI KHAWARIJ DI MALAYSIA

Berkat Doa Tuan Guru Nik Abdul Aziz bersama rakyat kelantan di Stadium dihari sebelum berlaku pilihanraya ke 12 semakin kelihatan makbulnya. Kesan disebalik doa munajat itu, bukan sekadar BN yang dikepalai oleh UMNO semakin jatuh, bahkan keadaan politik parti mereka semakin kucar kacir.

Kekucar kaciran ini, bukan sekadar di lihat oleh rakyat terengganu dan Perlis sahaja, bahkan sudah menjadi bahan berita yang tidak dapat disembunyikan dalam media perdana dan perhatian dari Negara luar.

Jika sebelum ini, ada sebilangan “golongan tiga suku” mendakwa PAS adalah parti khawarij, dan aku juga telah menjawab bahawa hakikat sebenar parti khawarij di Malaysia adalah UMNO, maka ternyata tulisan lalu itu kena pada sasarannya.

PAS mempertikaikan kepimpinan Pak Lah, tetapi tidak pernah mempertikaikan kuasa Raja-raja melayu dan Agong dalam mengurus “rumah tangga”.

Disebabkan “buta kayu” sebilangan penulis-penulis agama, mereka terus mendakwa PAS adalah parti Khawarij, ekoran usaha hendak menghantar memorandum kepada Yang di Pertuan Agong dalam himpunan bersih baru-baru ini.

Apa yang pasti, keadaan politik Malaysia sekarang telah membuka mata mereka, yang akhirnya mereka terpaksa akur bahawa, khawarij di Malaysia adalah UMNO.

POLITIK PERLIS DAN TERENGGANU

Kejadian di perlis banyak memberi kesan kepada suasana politik di Malaysia. Jika Perdana Menteri telah memberi “watikah” kepada Shahidan Kassim (kononnya sunnah) sebagai Menteri Besar Perlis, tetapi natijahnya mengejutkan, apabila keputusan dari pihak raja Perlis yang mahukan Mohd Isa Sabu sebagai Menteri besar Perlis.

Yang lebih mengejutkan lagi, Shahidan Kassim yang mendakwa Sunnah itu telah mengambil sikap yang bercanggah dengan ajaran gurunya yang merupakan Mufti Perlis, bahawa beliau tidak menghadiri majlis perlantikan dan mengangkat sumpah menjadi Menteri Besar oleh Mohd Isa Sabu, yang sebenarnya tindakan beliau itu sudah cukup beliau dikira sebagai khawarij di perlis.

Keadaan yang sama juga berlaku di Terengganu. Dijangka dengan keadaan BN yang dapat mengekalkan kemenangan di Terengganu itu, menyebabkan BN akan tenang dalam memimpin Terengganu.

Jangkaan itu tidak tepat, apabila pihak Istana sendiri telah menggunakan segala kekuasaannya agar tidak melantik Idris Jusoh untuk menjadi Menteri Besar di terengganu pada kali ini.

Tidak dinafikan kejahatan yang telah dilakukan oleh Idris Jusoh di masa beliau menjadi Menteri Besar terdahulu.

Politik terengganu kacau bilau. Orang-orang kampung mula berborak di kedai kopi menyatakan penyesalan mereka yang telah mengundi BN dalam pilihanraya ke 12 baru-baru ini.

Dengan kepeningan dalam menghadapi kacau bilau itu, pihak Istana sekali lagi membuat kejutan dengan melantik Mad Said menjadi Menteri besar Terengganu yang baru.

Mad Said yang merupakan ADUN Kijal merupakan seorang yang rata-rata rakyat terengganu mengenali perangai dan kejahatan beliau.

Kejahatan yang dilakukan oleh Mad Said, bukan sekadar dibenci oleh rakyat terengganu, bahkan dibenci juga oleh pemimpin-pemimpin UMNO terengganu.

Aku mengagakkan, tujuan pihak istana melantik Mad said sebagai menteri besar ini ada rahsianya tersendiri. Mungkin dengan cara pihak Istana melakukan demikianlah, dapat pihak UMNO menyelongkar segala penyelewengan yang dilakukan oleh Mad Said, yang dengan itu, Mad Said tidak akan duduk senyap, bahkan memungkinkan beliau juga akan bangkit untuk mendedahkan segala penyelewengan dan skandal-skandal yang dilakukan oleh pendokong-pendokong “parti sebantal” dengan beliau.

Yang dengan ini, Pihak PAS tidak perlu lagi bersusah payah mencari maklumat kejahatan yang dilakukan oleh UMNO/BN, tetapi yang menyelongkarnya itu adalah pemimpin-pemimpin UMNO/BN sendiri.

Keadaan lebih memuncak kekacauannya, apabila diberitahu bahawa perlantikan Mad Said sebagai Menteri Besar itu mendapat bantahan hebat sehingga telah mengambil tindakan disiplin oleh pihak UMNO/BN yang dikepalai oleh Pak Lah At-Tiduri terhadap Mad Said.

Apakah UMNO/BN sedar, bahawa tindakan mereka itu sebenarnya telah mempertikaikan kuasa dan kedaulatan raja-raja melayu di Malaysia, yang dengan itu, UMNO/BN telah melanggar kandungan rukun negara yang menekankan kepentingan menjaga, mempertahankan kedaulatan dan memberi ketaatan setia kepada raja-raja melayu.

PENUTUP

Raja melayu merupakan ketua agama dalam sesebuah negeri atau negara. Tidak dinafikan, kuasa raja telah “dirogol” oleh UMNO/BN dalam masa pemerintahan Tun Dr Mahathir terdahulu.

Pun begitu, disebalik kuasa itu telah “dirongakkan”, tetapi pihak raja melayu masih lagi mempunyai ruang kuasa yang boleh digunakan.

Apa yang terjadi, pihak istana lebih cerdik dari UMNO/BN yang menjual agama, bangsa dan negara, maka bagi menjaga kedaulatan agama, bangsa dan negara, pihak Istana telah membuktikan kemampuan mereka dalam menyelongkar segala kejahatan yang telah dilakukan oleh UMNO/BN.

Jika dahulu, golongan peguam sudah menyatakan kebencian mereka secara terbuka terhadap UMNO/BN, maka kali ini, pihak istana menyatakan bantahan mereka secara terbuka terhadap UMNO/BN.

Diharapkan dengan keadaan yang berlaku ini dapat membuka “mata-mata buta” orang melayu bermazhab UMNO, agar dengan itu dapat melihat dan memilih antara batu dan permata.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://al-bakistani.blogspot.com

[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-08 23:10


huhu... saya pun dah naik pening dah dengan isu MB tganu ini... sejarah... sejarah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 23:16


Sebab-sebab Sultan Murka Idris
    Sebab-sebab Sultan Murka Idris
Oleh Ipacat - Laman

------------ --------- --------- ---

Oleh kerana Idris Jusoh dan kuncu-kuncunya sudah terlalu biadap dan derhaka pada Sultan, maka disini diperturunkan sebahagian sebab-musabab mengapa Tuanku sangat murka kepadanya. Maklumat ini diperolehi dari sumber yang sangat rapat dengan pihak Istana Terengganu!

Tuanku SANGAT MURKA kerana :
1) Idris Jusoh memasukkan duit royalti minyak sebanyak RM800 juta ke dalam akaunnya. Duit itu diuruskan oleh Wan Farid,
Wan Hisham, Khairy Jamaluddin!
2) Projek Monsoon Cup adalah silap mata sahaja. Ia untuk Idris dan puak-puaknya mengaut duit dengan sebanyak-banyaknya!
3) Sebelum PRU-12, Idris telah menjual seluas 30,000 ekar tanah pada tauke cina dengan mengambil jutaan duit lagi untuk
diri dan kroninya!
4) Dan ada sebanyak 25 KES lagi dalam tangan Tuanku Sultan!
Tuanku Sultan melantik Datuk Mat Said kerana hanya beliau seorang sahaja yang berani melawan Idris Jusoh dan puak-puaknya. Pak Lah pula pertahankan Idris kerana beliau mempunyai kepentingan dalam projek-projek untuk baham duit rakyat!

Wahai rakyat sekelian, marilah bangkit menyokong Tuanku Sultan! Baginda bertindak demikian semata-mata untuk mempertahankan hak rakyat! Jangan biarkan Tuanku bersendirian berdepan dengan puak-puak yang selama ini berlagak membela rakyat, padahal merekalah perompak harta rakyat!

ipacat 24.03.2008
Laman dihoskan di: http://www.marhaen. org/v1 Tapak cerminan di: http://www.marhaend aily.net/ v1

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 23:27


zalimnya :-o :cry:

kalau jumlah duit yang sebanyak tu diagihkan kepada rakyat miskin
yang masuk rancangan bersamamu tu kan bagus.. :-(


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 01:17


amber memang tak panda saudara aye...
sebab itu amber tanya..ke guaner...
memang dok taat...
tapi amber rasa Kalau senyap lagi baik...biar saja awok dia baloh..
kita nak kaco gape...rakyat boleh tau sendiri dah...
Kalau mat said jadi mb,dia kena buang ahli..kmungkinan ahli dun bn letak jwatan..
Kalau ada pilihanraya sekali ag,konpem ba hok menang...
niat hj hadi tu bagus,taat pada sultan..amber puji....
tapi amber rasa tak payoh dah nak masuk campur...
tunggu masa saja lah nak ngundi mula..ke guaner boh?

Kalau amber salah cakp,tegur ah....amber pun bukang budak pandai...
skdar berkongsi idea org kata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 08:37


Sekarang kita dapati Ahmad said telahpun dilantik secara rasmi sebagai MB terengganu... dan akan memulakan tugas rasminya



Akhirnya isu perlantikan telahselesai..namun mungkin ada dua maksud di sebalik semua ini...

1. Apa yang tersurat
Sepertimana yang dilaporkan di akhbar dan berita perdana bahawasanya Ahmad Said mungkin akan menghadapi masalah seterusnya akibat penerimaan jawatan tersebut dan akan diberikan tekanan yang cukup hebat sepanjang penggalnya menjadi MB daripda Umno dan PM

2.Apa yang tersirat (mungkin)
Apa yang berlaku ini hanyalah sebua sandiwara sahaja. Sandiwara? ya, sandiwara.

Kerana jika kita lihat, ahmad said secara mendadak mendapat sokongan daripda penyokong2 malah pimpinan pembangkang sendiri. Maka pergaduhan ini hanyalah satu 'pentas' yang diatur oleh pihak kerajaan malaysia untuk menaikkan ahmad said dengan sokongan daripada semua orang termasuk pembangkang, dan mereka tahu bahawasanya kemenangan mereka di terengganu bukanlah kemenangan sejati: kemenangan diperoleh melalui hantu2. zombie2 dan pontianak2 hidup semula. Jadi ssokongan daripada ahli pembangkang dan atas pagar amat diperlukan

Maka kini apabila selesai perlantikan sacara tidak langsung ahmad said disokong juga oleh pembangkang dan menghampiri target mereka pada sesi lepas ingin menjadikan negeri Terengganu pembangkang sifar.


Apa sekalipun, kita harap pimpinan pembangkang terengganu bijak dalam menangani isu ini. Sesungguhnya alhamdulillah, kita bersyukur sekiranya Mb terengganu sekarang ini ingin berubah, kita menerima dan kita menyokong..akan tetapi, mereka juga perlu berhati-hati kerana " a leopard cannot change it's spot overnight"

Allahu'alam


Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 09:11


Pada 25-03-08 01:17 , mdfakhri posting:

!!! QUOTE !!!

amber memang tak panda saudara aye...
sebab itu amber tanya..ke guaner...
memang dok taat...
tapi amber rasa Kalau senyap lagi baik...biar saja awok dia baloh..
kita nak kaco gape...rakyat boleh tau sendiri dah...
Kalau mat said jadi mb,dia kena buang ahli..kmungkinan ahli dun bn letak jwatan..
Kalau ada pilihanraya sekali ag,konpem ba hok menang...
niat hj hadi tu bagus,taat pada sultan..amber puji....
tapi amber rasa tak payoh dah nak masuk campur...
tunggu masa saja lah nak ngundi mula..ke guaner boh?

Kalau amber salah cakp,tegur ah....amber pun bukang budak pandai...
skdar berkongsi idea org kata..


mung ingat hj hadi tu main suka-suka saja keluarkan pendiriang??
dia mesti dah bincang-bincang dengan pimpinan...bukan main ikut nafsu saja...
kita kalau mgaku sebagai ahli atau pdokong pas kena support lah...
sebab niu pendiriang pimpinan...bukan individu...
kalau tok panda tanyo ngo orang lah.... ni nampok sangat macam mung lebih panda dari hj hadi...
.........................................................................


(Rakyat, Teruskan Lonjakkan Minda!)


Roslan SMS Corner
Fajar "Terengganu Baru" sedang menyingsing?

Saya pasti yang tersenyum lebar mengikuti krisis perlembagaan di Terengganu, yang tidak nampak jalan penyelesaiannya sehingga hari ini itu adalah Presiden PAS Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang. Saya pernah secara berseloroh berkata kepada beliau, susah-susah Tuan Guru sahaja angkat sumpah sebagai MB.

Pagi tadi kita mendengar ADUN Kijal (BN-Umno) Datuk Ahmad Said telah diberikan watikah sebagai MB baru oleh Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja. Walaubagaimanapun Ahmad Said kemungkinan besar tidak dapat mengangkat sumpah oleh kerana beliau malam tadi telah dipecat dari Umno oleh Umno Negeri dan kehadirannya di istana pagi tadi tidak mendapat sokongan baki 21 ADUN BN (termasuk Pengerusi Perhubungan Negeri Idris Jusoh).

Menurut Setiausaha Perhubungan Umno Negeri, ADUN-ADUN BN akan mengusulkan undi tidak percaya terhadap Ahmad Said sekiranya Dewan bersidang nanti.

Nampaknya krisis ini telah mengakibatkan ADUN Kijal itu kehilangan statusnya sebagai ahli Umno. Beliau dipecat dari partinya semata-mata kerana mahu meredakan suasana dan merapatkan kembali hubungan dengan istana. Tidakkah ini menjadikan Ahmad Said sebagai "Wira" Negeri Terengganu yang baru?

Memang rakyat telah menbuat keputusan pada 8 Mac lalu, dan keputusan rakyat menunjukkan yang BN menang 24 kerusi manakala PAS 8. Tetapi parti yang memiliki majoriti dalam dewan perlu mendapat perkenan Tuanku Sultan untuk melantik seorang dari kalangan mereka untuk menjadi MB dan seterusnya membentuk kerajaan. Disinilah terletaknya peranan istana sebagaimana yang dinyatakan oleh perlembagaan. Istana tidak berhak mengambil mereka dari kalangan yang tidak memiliki majoriti untuk membentuk kerajaan, tetapi istana berhak memilih dari kalangan yang memiliki majoriti dan tidak terikat dengan pimpinan tertentu sahaja.
Jelasnya istana iktiraf kemenangan BN tetapi tidak berkenan dengan Idris Jusoh sebagai MB.

Sudah pastilah istana memiliki 1,001 alasan untuk menolak Idris. Jalan tengah dalam hal ini sudah pastilah untuk pihak yang menang berkompromi dan memilih calon lain sebagaimana di Perlis, kecualilah keputusan Tuanku itu dipertikaikan dan Umno/BN sudah enggan menerimanya, bersedia menyembah durhaka kepada Raja!

Masalahnya kuku Idris lebih mencengkam dari Shahidan di Perlis. Sehingga kini nampaknya wakil-wakil Umno/BN tidak bersedia memisahkan diri mereka dari Idris. lalu berlarutanlah masalah.

Pemecatan Ahmad Said adalah satu tindakan yang keterlaluan, dan ianya menuntut rakyat Terengganu agar bangkit mernuntut keadilan. Jika beginilah sikap Umno, maka Ahmad Said perlu bertindak kerana beliau disenangi istana. Saya pasti jika ketokohannya menyerlah, Ahmad Said boleh meyakinkan rakan-rakannya yang lain untuk turut bersama beliau, risikonya mereka juga mungkin dipecat, tetapi yang pentingnya Raja, rakyat dan negeri selamat dan terbela.

Jika 7 atau lebih ADUN Umno/BN bersama Ahmad Said beliau boleh membentuk kerajaan dengan bantuan PAS. Segalanya tidak mustahil pasca PRU 12 ini! Mungkin Ahmad Said boleh membentuk satu "barisan bebas" dan blok ini menawarkan kerjsama dengan PAS lalu memohon perkenan Tuanku untuk membentuk kerajaan. Saya yakin dengan perkembangan terbaru ini bukan hanya Tuanku akan memberi restu malah rakyat pun akan menyokong.

Kalau benar rekod Idris buruk, membimbang dan mengecewakan Tuanku, demi Terengganu yang baru dan makmur, rakyat perlu bersatu dan bernaung di bawah Tuanku Sultan dan MB yang baru. Sama-samalah kita ikuti perkembangan yang semakin menarik ini.





Malaysiakini
Bakal MB terlucut keahlian Umno
Mar 23, 08 10:35am
kemaskini 11:30am Dalam perkembangan yang semakin menggemparkan di Terengganu, calon menteri besar Datuk Ahmad Said telah terlucut keahliannya dalam Umno kerana mengengkari arahan Umno Malaysia supaya tidak menerima watikah pelantikannya itu.




Ahmad, yang gagal mengangkat sumpah jawatan tersebut hari ini akibat pemulauan 23 lagi wakil rakyat BN, menerima watikah pengisytiharan pelantikannya daripada Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR), Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman Sultan Mahmud, di Istana Tetamu, Kuala Terengganu.




Bagaimanapun, tarikh upacara angkat sumpah belum ditentukan lagi.


Arahan larangan tersebut dikeluarkan oleh Umno dan BN melalui setiausaha agungnya Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor malam tadi, beberapa jam selepas pejabat Sultan Terengganu mengumumkan Ahmad, 51, dilantik menggantikan Datuk Seri Idris Jusoh.


Tengku Adnan dilaporkan berkata, Ahmad tidak berhak berbuat demikian kerana Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga presiden Umno, telah mengeluarkan surat cara pelantikan kepada Idris Jusoh untuk jawatan tersebut.


Tengku Adnan mengingatkan Ahmad bahawa Adun itu akan dikenakan tindakan disiplin Umno dan "menanggung akibat" jika menerima pelantikan dan mengangkat sumpah jawatan menteri besar.


Surat rasmi

Ketika dihubungi Malaysiakini pagi ini, setiausaha Umno Terengganu, Datuk Rosol Wahid berkata Ahmad terlucut keahlian dalam Umno kerana menerima watikah pelantikan tersebut pagi tadi.


Menurut Rosol lagi, surat rasmi pemecatan Ahmad akan dikeluarkan oleh pihak Umno Malaysia.


Tambahnya, pagi tadi, beliau mewakili 22 Adun BN - tidak termasuk Idris - telah menyerahkan memorandum kepada MPPR, membantah pelantikan Ahmad sebagai menteri besar.



Rosol berkata, beliau juga turut menyerahkan surat daripada badan perhubungan Umno Terengganu kepada Ahmad, mengingatkan bahawa beliau akan dipecat daripada Umno jika menerima pelantikan menteri besar.



Katanya, surat peringatan tersebut dikeluarkan dengan restu presiden Umno.

Kedua-dua memorandum dan surat tersebut diserahkan melalui setiausaha MPPR, Shafie Ali pada kira-kira jam 7.55 pagi.



Ditanya mengenai bagaimana sekiranya pihak istana meneruskan upacara mengangkat sumpah Ahmad sebagai menteri besar, Rosol menjawab: "Itu anda kena rujuk kepada pegawai undang-undang negeri".


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

mdfakhri
WARGA SETIA
Menyertai: 25.03.2006
Ahli No: 23701
Posting: 1082
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 17:10


kang aku kbo dah,aku just bagi pendapat lah boh...bukang keputusan...
aku terima saja pendapat moga itu....tak dok hal kita...
byes saja...bukang aku pegang saja kata-kata aku itu..Kalau salah aku tuko...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mdfakhriProfil   Hantar PM kepada mdfakhri   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.142747 saat. Lajunya....