Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 7 jam, 26 minit yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: BELAJAR KERETA


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» BELAJAR KERETA

Please Mendaftar To Post


Oleh BELAJAR KERETA

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 08:29


Assalamualaikum

siapa kat sini ada pengalaman lucu atau sedih masa belajar kereta, jomlah kita kongsi sesama... :-)

mas dulu 1st time belajar kereta, salah pegang.. nak masuk gear 1, terpegang peha org yang ajar... malunya... :malu:


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 09:12


yang mengajar tu llaki ke prm....
hahaha....

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 09:32


Pada 21-03-08 08:29 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

mas dulu 1st time belajar kereta, salah pegang.. nak masuk gear 1, terpegang peha org yang ajar... malunya... :malu:



Assalamualaikum..
haha.. :lol: :lol:
Afwan,tergelak sikit baca ni..hehe..mesti terkejut orang yang mengajar tu kan..hehe..

Pengalaman ana pula..lepas spm..masa mula-mula pergi untuk training kat institut memandu dulu..baru saja first day training,pakcik tu da suruh bawa kat jalan besar..terkejut jugak..ingatkan belajar kat dalam institut saja dulu..tak apa lah,branikan diri jugak..mula-mula,semua ok..berjalan lancar..lepas itu,on the way nak balik,dah nak sampai kat institut tu,boleh pula mati enjin kat traffic light..biasa lah tu,mula-mula nak belajar kan..tapi yang luar biasanya,kereta tu dah tak nak hidup palk enjinnya..huhu..terpaksa lah tolak kereta tu ke tepi jalan bsama2 pakcik yang ajar tu..tu lah pakcik,suruh ana bawa kat jalan besar lagi..huhu..
Tapi alhamdulillah,berkat kesabaran pakcik tu mengajar, ana lulus juga dengan sekali test saja..huhu..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-03-08 09:47


Pada 21-03-08 08:29 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

siapa kat sini ada pengalaman lucu atau sedih masa belajar kereta, jomlah kita kongsi sesama... :-)

mas dulu 1st time belajar kereta, salah pegang.. nak masuk gear 1, terpegang peha org yang ajar... malunya... :malu:



lain macam saja bunyi ni...hehehe tapi tak mengapa husnu dzan :berfikir:


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 09:52


ana belajar kereta lepas spm.
masa test di jlnraya dengan jpj waktu tu ujan..
lelaki muda..dia suruh pasang wiper tapi ana tak tahu
macam mana nak on kan.. :-? :-?
so, dia on kan sdr.. :malu: :malu:

nasib baik lulus.. :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

mama_iman
WARGA SETIA
Menyertai: 24.09.2007
Ahli No: 31188
Posting: 1558
Dari: Pantai Remis

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:00


asyik mati enjin saja..haha boring betul bawa kereta manual ni..
lepas itu masa belajar tak boleh bawa laju..tapi mesti lebih..mjur pakcik tu sporting..kena tegur saja lah..cerita dua tahun dulu..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mama_imanProfil   Hantar PM kepada mama_iman   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:01


masa belajar memandu, tak ada pengalaman yang best.. cikgu tu tak abih2 nak ajak saya keluar makan... bosan. lepas itu pengalaman sedih waktu belajar, pernah sekali agaknya saya bodoh sangat waktu drive, sampai dia marah saya dengan teruknya... huuu... sedih. saya berazam saya tak nak lalui lagi dah semua tu.

waktu test JPJ, saya antara yang last diuji. dah pukul 5.30ptg. lama saya tunggu turn saya. last2 pegawai yang test saya suruh saya pecut jeq kat jalan. ada ke patut. sebab nak cepat habis. saya apa lagi, tekan jeq lah minyak... drive lelaju....

kejap saja siap... lulus.. mujur lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:10


salam...

wah....semuanya ada pengalaman yang best...

mohamad....eerrmm.... ada ke???

macam.....macam.... ok saja lah... biasa-biasa saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:19


mmm lesen motor kompeten dah... baru terbukak hati buat lesen kereta..
dalam proses training kereta lagi.. doakan lah sama-sama .... 1st time bawa macam kejung semua kaki tangan ni....its quite hard pasal lack of confidence.. harap selepas ini ok lah.. hehe.. tak sabar pula rasanya nak lulus test dan ada kereta sendiri.. amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:23


Pada 21-03-08 09:12 , e_yahan posting:

!!! QUOTE !!!

yang mengajar tu llaki ke prm....
hahaha....


yang ajar tu lelaki... dia ni ala2 ustaz lah... malu gila, nasib baik lulus.... :malu: :malu:


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:23


Pada 21-03-08 10:19 , arebie posting:

!!! QUOTE !!!

mmm lesen motor kompeten dah... baru terbukak hati buat lesen kereta..
dalam proses training kereta lagi.. doakan lah sama-sama .... 1st time bawa macam kejung semua kaki tangan ni....its quite hard pasal lack of confidence.. harap selepas ini ok lah.. hehe.. tak sabar pula rasanya nak lulus test dan ada kereta sendiri.. amin...

salam...

eerrmm... kejung kakI?
:sopan:

hehe...biasa lah tu.

kena ada keyakinan sikit nak bawa kereta untuk kali pertama ni..

kena banyak latihan...

malam-malam....bila semua dah tidur, pinjam sat kereta abah....hehe...pandu uji pada malam hari...


*jangan tiru kat rumah tu ye..... :-P


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:26


nak jadi cerita, masa QTI tu lulus, tapi bila betul-betul dengan jpj, tak lepas naik bukit, terundur... aduhai.... tapi alhamdulillah... dah lepas semua tu... :-D ada 1 pengalaman lagi, sebelum test lesen kereta, mas buat lesen moto dulu, ada lah seorang adik ni (perempuan), kasihan dia, masa tengah belajar moto, dia jatuh dan moto tu hempap dia, sbln stop belajar... kasihan dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 10:28


:sopan:

alahai....sian kat adik yang seorang tu...

tak apa...tak apa.... itu semua pangalaman kan...

lepas...lepas ni..... mesti dah tak jatuh dah....

siap buat villy lagi tu... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 21-03-08 10:48


baru test rabu lepas :) alhamdulillah ok...
pengalaman??em isnin ritu pergi belajar lagi sebelum nak test huhu tapi da lama tak bawa so memang terus gila hancussss...semua beterabur...dengan hati yang sedih dok ngomel seorang-seorang kenapa lah teruks sangat rini huuuuu
tapi tu semua sudah berlalu heee saya kini dapat lesen!alhamdulillah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 08:37


emm..ana pun sama..walaupun hati berdebar macam nak terkeluar jantung ni,,,tapi berjaya jugak dapat lesen dengan sekali test saja..
hehehe,lepas tu memang tak ada konfiden nak bawa..
siap ambil kelas lagi sekali..kikiki
Alhamdulillah sekarang bolehlah bawa sikit-sikit, tapi asyik mati saja enjinnya..
ana tak kira nak bawakkk jugakk,,hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 10:30


kita baru lepas test jpj jumaat semalam..eheh tapi fail naik bukit lah, terundur kit haa..nasib jalan raya pas huhu..kena test balik untuk bukit..tapi melayang lah rm seratus haa..mahal betul kan? biasa-biasa barapa bayar kalau buat retest balik hah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 10:36


hehe lagi satu da kawan tu punyalah gabra takut dengan jpj..masa pakai tali pinggang dia pergi masukkan tali pinggang dia yang belah jpj punya..huhu dah jpj tegur dia nak masuk kat mana yang saya punya ni hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 10:42


Pada 21-03-08 10:01 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

masa belajar memandu, tak ada pengalaman yang best.. cikgu tu tak abih2 nak ajak saya keluar makan... bosan. lepas itu pengalaman sedih waktu belajar, pernah sekali agaknya saya bodoh sangat waktu drive, sampai dia marah saya dengan teruknya... huuu... sedih. saya berazam saya tak nak lalui lagi dah semua tu.

waktu test JPJ, saya antara yang last diuji. dah pukul 5.30ptg. lama saya tunggu turn saya. last2 pegawai yang test saya suruh saya pecut jeq kat jalan. ada ke patut. sebab nak cepat habis. saya apa lagi, tekan jeq lah minyak... drive lelaju....

kejap saja siap... lulus.. mujur lah...


ni ada petua paling best bagi sesiapa yang akan menduduki test jpj, pastikan anda orang yang dah last2 diuji...

huhuhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 17:48


belajar kereta? hehe.. ada pengalaman yang tak dapat dilupakan lah
ana baru saja dapat lesen P baru 3 minggu yang lepas..

cikgu tu suruh tekan clutch masa nak masuk gear..
ceh ceh dengan confidentnya ana tertekan brek...
wawaaaa terkejut cikgu tu.. kepala dia tergerak sikit kat depan..
hehehe.. sian cikgu..

maap ye cikgu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 18:02


Masa ambil ujian tak rasa berdebar tetapi masa berlatih sehari sebelum tu lagi berdebar...

Mana tak masa tu umur 20 tahun.

Asyik kena maki ...." Woi, mung buat mender tu? Cepat keluar!!!! Dok main pat tu saja..dok habis-habis..." ...terkejut dibuatnya

Tetapi alhamdulillah masa ujian dan hasilnya lulus....


p/s: Masa drive mesti fokus dengan mata bukan dengan tangan....


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 18:07


Pada 21-03-08 10:28 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

:sopan:

alahai....sian kat adik yang seorang tu...

tak apa...tak apa.... itu semua pangalaman kan...

lepas...lepas ni..... mesti dah tak jatuh dah....

siap buat villy lagi tu... :-D


jangan kan willy..we-kang pun boleh..hahaha


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 18:08


masa mula-mula belajar..buat-buat dah pro..bawa sebelah tangan saja..hahaha.. kono marah dengan pakcik tu..huhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-03-08 21:04


masa belajar kereta selalu juga kena marah...
alhamdulillah...dapat juga lesen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 10:04


Assalamualaikum :-) :-) :-) pengalaman lucu belajar kereta,masa nak masuk gear.. tekan klac jerrr... asyik mati enjin...
:-D :-D :-D agaknya puteri bodoh sangat waktu tu.... :-( :-( :-( hampir setengah jam cuba restart...hampehhh betulll..... :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:18


salam...saya masa mula-mula driving class..macam robot..keras saja pegang stereng..sampai pakcik yang ajar sebelah pun perasan..huhuhuh..nerves punya pasal.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

wardatul_shuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27283
Posting: 43
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:24


saya memang ada niat nak belajar kereta tapi ayah saya pulak tak kasi..dia memang tak galakkan anak perempuan dia bawa kereta...
so, alasan yang dia bagi pada saya...TAK CUKUP TINGGI...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatul_shuhadaProfil   Hantar PM kepada wardatul_shuhada   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:27


Pada 22-03-08 10:30 , teruterubozzu posting:

!!! QUOTE !!!

kita baru lepas test jpj jumaat semalam..eheh tapi fail naik bukit lah, terundur kit haa..nasib jalan raya pas huhu..kena test balik untuk bukit..tapi melayang lah rm seratus haa..mahal betul kan? biasa-biasa barapa bayar kalau buat retest balik hah?


emm kat n9 80rm for retest...tak tau lah pula sampai sratus...mahal tu...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

nurfarhanazulkafli
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2006
Ahli No: 27242
Posting: 46
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:50


Pada 24-03-08 10:24 , wardatul_shuhada posting:

!!! QUOTE !!!

saya memang ada niat nak belajar kereta tapi ayah saya pulak tak kasi..dia memang tak galakkan anak perempuan dia bawa kereta...
so, alasan yang dia bagi pada saya...TAK CUKUP TINGGI...hehehe


ala..xckup tinggi ke awak..
tak adalah..cukup-cukup saja tinggi tu.. (--,)
8-)


-----------------
"ALLAH don't give us what we want, instead He gives us what we need.. redha di atas setiap ketetapannya..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfarhanazulkafliProfil   Hantar PM kepada nurfarhanazulkafli   Quote dan BalasQuote

wardatul_shuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27283
Posting: 43
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:52


Pada 24-03-08 10:50 , nurfarhanazulkafli posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 10:24 , wardatul_shuhada posting:

!!! QUOTE !!!

saya memang ada niat nak belajar kereta tapi ayah saya pulak tak kasi..dia memang tak galakkan anak perempuan dia bawa kereta...
so, alasan yang dia bagi pada saya...TAK CUKUP TINGGI...hehehe


ala..xckup tinggi ke awak..
tak adalah..cukup-cukup saja tinggi tu.. (--,)
8-)




kurang tinggi sikit dari awak lah.. :-P
saudari dah ambli lesen kereta ke?? :berfikir:


-----------------
diriku terasa terhibur tatkala aku mengejar cita2ku, jika bukan kerana cita2ku luas pasti dunia ini terasa sempit.


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatul_shuhadaProfil   Hantar PM kepada wardatul_shuhada   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 23:12


salamun alaik..
ana ini da ada lesen motor tapi lesen kereta tak ada lagi.ana tak tahulah kenapa ana takut nak bawa kereta.tapi bawa motor ok saja siap bawa jalan KL lagi tiap-tiap hari.hehe.bagaimana ek nak atasi fobia ini?xknla slama2nya ana kena bawa mtr saja.nak juga beli dan bawa kereta sendiri bila da kerja.huhu.sesiapa ada ptua tak?ingat pas habis dip ini nak ambil lesen kereta tapi tak tahulah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 23:16


Pada 22-03-08 18:07 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-03-08 10:28 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

:sopan:

alahai....sian kat adik yang seorang tu...

tak apa...tak apa.... itu semua pangalaman kan...

lepas...lepas ni..... mesti dah tak jatuh dah....

siap buat villy lagi tu... :-D


jangan kan willy..we-kang pun boleh..hahaha


eerrmm.... :berfikir:

boleh terangkan tak we-kang tu macam mana??

mana lah tahu, boleh try nanti ke?? :sopan:

:-D


eerrmm.... hang ni, muslimin ke muslimat??

pernah jadi budak rempit ke?? :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 23:21


kalau kutahu begini akhirnya takkan ku pergi belajar memandu :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 22:58


Hmm, pengalaman memandu ke..

Alhamdulillah, masa cuti sem first year belajar kat U dulu ambil lesen kereta & motor..

Alhamdulillah, motor lulus..

Tapi yang peritnye, masa ambil kredit hour untuk kereta. Apakan daya trainer lelaki, kalau dengan saya maki hamun saja.. tambah-tambah masa nak naik bukit curam lebih 45 darjah lepas itu brek kaki & tangan. Kalau tak lepas, berasap telinga.. tahan saja lah.

Kalau student perempuan, amboih lembut kan main.. nensen betul.

Alhamdulillah, test kereta lepas dengan jpj tiada ulangan. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-03-08 23:45


eemm..pengalaman 2 memang macam-macam lah..

kena marah lah..langgar divider lah..

tapi yang best masa latihan kat jalan raya.cikgu 2 penat agaknya..

tiap kali keluar,mesti dia tidur.apa lagi,pecut lah..

sampai kereta kat sebelah pun hairan,lesen L tapi selamba saja laju..

bila cikgu 2 bangun,buat-buat skema..pandu perlahan-lahan..hehe..

lepas itu masa test jpj jalan raya,saya yang terakhir kena test..

dapat pula pegawai perempuan..uish..memang gelabah lah..
sebab orang kata pegawai perempuan ni biasanya strict..

alih2 ok saja..sebelum keluar pintu gate sekolah memandu lagi dia dah cakap awal-awal saya dah lulus.dah habis test 2,siap bagi nasihat lagi.huhu..

alhamdulillah..dipermudahkan urusan.akhirnya saya lulus dengan sekali cubaan saja.(^_^)

p/s:pegawai 2 tak tahu,sehari sebelum tu saya dah drive kereta sewa dari sintok sampai alor star.huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 06:51


Pada 25-03-08 23:21 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kutahu begini akhirnya takkan ku pergi belajar memandu :-(


kenapa kak kinah cakap macam tu? sedih saja bunyinya..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 07:29


eheh bunyi yang tak berapa sedih tu..

orang kata jangan tanya siapa yang ada lesen
tapi tanya
siapa yang ada lesen dan berani memandu

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 11:51


saya pun ada jugak cerita lucu masa belajar memandu ni..
first time nak belajar memandu tu..
cikgu tu ajar lah nak masuk gear, tekan minyak, break semua..
masa nak cuba tu, bila dah masuk gear tekan minyak..
tiba-tiba kereta tu tersedak... macam naik kuda pula masa tu...
nasib baik masa tu tak ramai org... huhu..malu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 12:15


Pada 28-03-08 07:29 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

eheh bunyi yang tak berapa sedih tu..

orang kata jangan tanya siapa yang ada lesen
tapi tanya
siapa yang ada lesen dan berani memandu

:-D


errk... uhuk uhuk... macam tengiang2 saja di telinga ni...

belajar kereta bukan main semnagat lagi si atikah tu...

kisah lucu.. memang banyak... alahai....
sampai pakcik ajar bawa kereta tu siap cakap...
"sakit jantung aku dengan kau ni... aku ajo bawa lori kang..."
"maaf pakcik.. saya dah cakap, tak pernah bawa kereta..." :malu:

at last, dah dapat lesen... simpan saja dalan dompet.. mujur tak frame kan terus.. adess..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 12:19


emmm....masa belajar kereta tak ada pula kena marah2....cikgu pun ok...baik...
cuma masa on the way nak pergi belajar kereta tu saya pergi sendiri naik motor...dengan tak disangka saya scdt....tak jadi lah belajar kereta petang tu...tangan terseliuh....badan lebam...tapi lepas pergi urut...esok tu pergi belajar kereta terus...pergi naik kotor pula tu...tak serik langsung...tapi menggigil juga nak bawa motor....tangan pun tersa sakti lagi masa bawa kereta...
memang tak boleh lupa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

niesa217
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32266
Posting: 56
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 16:34


pengalaman saya masa belajar kereta ok lah...tapi masa mula-mula pegang stereng memang keras saja tangan sampai cikgu pun tegur...tapi lama-lama ok lah....
tapi masa test jpj jalan raya...pengalaman tak boleh lupa....time nak keluar dari parking..
patut masuk gear reverse tapi terlupa masuk gear 1..apa lagi kedepan lah kereta...nasib tak terlanggar palang kat depan..sampai pegawai jpj cakap 'awak nak pergi mana tu'? memang malu gila....tapi alhamdulillah...lulus juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For niesa217Profil   Hantar PM kepada niesa217   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 28-03-08 18:17


banyak pengalaman masa ambil lesen dulu...

yang lucu nya..erm..tah lah..
banyak yang kenangan pahit,kena marah lah,,
kena jeling lah,,

yang tak boleh bla nya sampai kena ulang test jpj,,
motor 2kali(titi nya pasal),kereta ulang sekali (kat jlnry),,,dahsyat...(nasib baik murah..hehe)

dapat cikgu yang tak best...suruh tawaf tempat yang same dan diberi rehat yang panjang..
umi cakap cikgu 2 xadil (gaji buta)....kita da bayar untuk waktu2 tertentu tapi dia macam 2 pula..ish3....
lepas tu terus tukar cikgu..alhamdulillah ok...



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 18:39


Pada 28-03-08 12:15 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!



errk... uhuk uhuk... macam tengiang2 saja di telinga ni...



:-D patut terngiang2.. saya pakai pembesar suara tu..


pengalaman lucu saya..
pernah hampir terbabas masa lalu selekoh guna gear 4..

yang paling lucu ada tu cikgu muda yang nak berbual2 hilang terus minat bercakap dengan saya..
saya memang tak boleh nak dengar orang cakap masa tengah memandu apalagi bercakap.. :-D

masa mula-mula pandu tu kereta jalan macam ular.. cikgu tu kata gunakan jarak pandangan 100 m..

saya masa test tu yang pertama gagal..
ingatkan saya tak lepas yang naik bukit tu..
kali parking tu yang tak lepas..
hampir lepas tu.. langkah terakhir masa nak keluar terlanggar dan jatuh 1 tiang kat belakang :cry:

tambah rm100 lagi test seterusnya barulah dapat lesen


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-03-08 15:45


Assalamualaikum
offfff....tak cerita lagi rupanya...
hmm..teringat pula...first time belajar bawa kereta sendiri....macam mana ye ceritanya....hik... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 15:02


saya pun ada pengalaman lucu masa balajar kereta, mula-mula belajar saya memang tak kira..pandu ikut suka saja. salah gear lah, pandu terlalu laju, pas tu salah jalan pun ada juga, pengajar saya tu laki..saya nak tukar gear tapi tepegang tangan..hihihi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 27-10-08 20:01


Wawa belajar keyta 2 tahun lepas.. :-) Freshie lagi lah kiranya Wawa ni :-D dengan bangganya ada sticker 'P' kat keyta Wawa sekarang ni ..

Pengalaman lucu??.. Akibat tak sempat breakfast, Wawa dengan selambanya makan Burger sebelah Pegawai Penilai .. ALHAMDULILLAH dia faham :-D memang Wawa lapar sangat waktu tu .. Dia pun macam tak sampai hati nak gagalkan Wawa .. :-D thank you 4 your consideration En.Shahruddin ... U Da bessstt...!! Ha ha ha!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Upsi_InMyHeart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27262
Posting: 115
Dari: tanjong malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 20:50


saya ambik lesen masa lepas spm....mula-mula ambik lesen moto lepas itu lesen kereta..tapi kereta xsempat habis sampai lesen L lepas itu mati terus lesen L tu sampailah sekarang..burn duit abah begitu saja dua ratus lebih tak silap...masa tu rasa tak berani sangat dan konfiden nak drive dan masa tu nak masa terhad sebab dah nak masuk matrik...so sekarang dah final year kat u..Insya Allah ambik balik lesen kereta....
masa belajar kereta dulu.. masa nak dapat lesen L ...saya drive lah...lepas itu ada lah biri2 agaknya yang melintas jalan..lepas itu saya p tanya kat cikgu tu nak buat macam mana..lepas itu cikgu tu kata..langgar saja biri2 tu..adus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Upsi_InMyHeartProfil   Hantar PM kepada Upsi_InMyHeart   Pergi ke Upsi_InMyHeart's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 12:43


First saya belajar bawa van ayah.. belajar dengan ayah saja.. ok juga bawa van.. bagi saya lagi senang.. bila dah confident nak ambik lesen,duit pun dah kumpul sendiri saya teruskan niat untuk mengambil lesen.. Allamdulillah.. Segalanya berjalan lancar..

:kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.126864 saat. Lajunya....