Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: aku semakin KAGUM pada ALLAH....


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» aku semakin KAGUM pada ALLAH....

Please Mendaftar To Post


Oleh aku semakin KAGUM pada ALLAH....

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 19-03-08 15:00


Assalamualaikum :
bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :sopan:
SEMAKIN HARI....hati ini semakin kagum pada sang maha PENCIPTA...
sunggh sangat mengagumkan...
mulai dari penciptaan makhluk-NYA...pengaturan kehidupan..kelahiran dan kematian...takdir...sakit dan sihat...adanya dosa dan pahala...adanya syurga dan neraka....
sungguh sangat~sangat mengagumkan...


apa yang sangat anda kagumi dari allah...???apa peristiw yang membuat anda sangat kagum pada allah..???

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-03-08 11:32


semakin hari..hati ini semakin kagum kepadanya...beberapa tahun yang lalu, seorang muslimah yang ilmu agamany sangat sedikit, suaminya telah kawin dengan perempuan lain...saat itu hatiny penuh duka...tapi saat ini..,ia begitu dekat dengan allah...air matanya mengalir sebab kerinduan pada allah..sholat berjema'ah selalu dikejarny...sholat tahajut dilakukannya...senyum ceria selalu hiasi wajahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 07:47


rasa kagum bila melihat keindahan ciptaanNya
kagum bila memerhati bintang2 di langit waktu malam...
cantik gilerr.. menakjubkan :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-03-08 10:25


kagum kepada allah..akanmenambah kecintaan dan keimanan kita terhadap ALLAH...ungkapkanlah rasa kagum itu..ungkapkanlah....rasakan perasaan itu ada dihatimu....rasakanlah...
jantung kita yang berdegup...tak pernah berhenti...walau pun diwaktu tidur...ternyata dia hidup terpisah dengan kita...dia hidup bukan disebabkn kita hidup...dia berdenyut bukan sebab kita yang gerakkan...MAHA SUCI ALLAH dari segala kecacatan dalam penciptaan...maha suci allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

faiq85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28944
Posting: 213
Dari: Putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-03-08 11:24


terasa rindu pada yang maha pencipta..sejak lahir kedunia..sampai lah saat ni,terasa diri dijaga..diperhati..dibelai dengan kasih sayang hidup..diuji dengan penuh makna..setiap apa yang terjadi semua banyak memberi pengajaran pada hamba yang hina ni..hidup ni hanya untik ALLAH swt..xtergambar sedih nya hati ni bila terasa jauh denganNYA..xtergambar betapa rindunya hati ni saban hari.. ya ALLAH..terimalah amalanku..terima lah cintaku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faiq85Profil   Hantar PM kepada faiq85   Quote dan BalasQuote

ndb
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27051
Posting: 61
Dari: KUALA TERENGGANU

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-08 11:39


Dari hari ke hari makin kagum dengan Allah kerana pada hari ini masih dapat membaca ruangan ini.Insyaallah masih mempunyai masa untuk menambah amalan buat bekalan di hari muka.Tetapkan hatiku ini di jalan Mu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ndbProfil   Hantar PM kepada ndb   Pergi ke ndb's Website   Quote dan BalasQuote

AinulYaqan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.02.2007
Ahli No: 28907
Posting: 102

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 11:49


Assalamualaikum
hmm...ana tak pernah berkongsi cerita ni dengan sesiapa walau dengan parents ana pun...

dulu..ana bolehlh dikatakan tergolong dalam glgn 'krisis akidah'.ana ni jenis yang suka memerhati, menilai dan berdebat secara logikal dengan apa di sekeliling ana. hingga satu ketika, terlintas di fikiran hamba Allah yang lemah ni tentang berhala yang disembah dan di puja oleh kafirun.

satu petang tu...ana berjalan-jalan di satu padang yang di hujung padang tu ada sebuah tempat sembhn yang didirikan.ana hampiri tempat tu, dan.......jeng jeng jeng... :-D

ana ambil patung sembahan tu. ana cakap pada patung tu,"kalau benrlh kau ni berkuasa seperti mana didewakan oleh orang-orang yang menyembahmu, nescaya aku akan jatuh sakit selepas mncmpkkn kau ke dalam LONGKANG YANG BUSUK NI.atau ALLAH YANG MAHA ESA tidak akan membiarkan itu berlaku kerana pnymbhn kau adalah pnymbhan yang sia-sia di dunia apatah lagi di akhirat..."

alhamdulillah...ana sihat walafiat sampai sekarang :welcome: peristiwa tu benar-benar menjadi titik tolak dalam hidup ana.betapa TIDAK ADA YANG MAHA BERKUASA MELAINKAN ALLAH! TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA MASIH MENYAYANGI HAMBA-MU INI....TERIMA KASIH.... :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AinulYaqanProfil   Hantar PM kepada AinulYaqan   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 08-04-08 22:33


peliharalah hidayah yang telah allah berikan..jangan biarkan ia menghilang dari hati mu...jagalah...jagalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 23:30


Pada 08-04-08 22:33 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

peliharalah hidayah yang telah allah berikan..jangan biarkan ia menghilang dari hati mu...jagalah...jagalah..


Assalamualaikum

ana nak kongsi satu cerita di mana ana KAGUM dan TERKESIMA dengan keajaiban ciptaan ALLAH yang Maha Brkuasa.

masa tu...ana pergi pntai di Melaka (tak ingat pntai mana).pas tu ana nampak seekor penyu yang dah mati. kasihan dia....habis cengkerang dia pecah2...ana kutip cengkerng tu dan letakkan di tempat pnyu tu mati...

tiba-tiba...dengan izin ALLAH....ana trlihat macam satu kalimah "lah ILAHA ILLAAH"....di blkang cengkerang yang pecah tu....:-o :-o

MASYAALLAH....


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

suffyan
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26749
Posting: 13

japan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 07:15


sekadar berkongsi pengalaman.
setahun lepas, saya ada masalah dengan penempatan untuk belajar...
saya usaha untuk dapatkan penempatan, dan saya tidak putus berdoa supaya diterima.
saya yakin, DIA ada di sisi saya walau apa pun terjadi..
pelbagai usaha dan surat rayuan dibuat dengan sokongan daripada pelbagai pihak yang berjawatan.
permohonan penempatan saya tidak diterima sehingga hari terakhir permohonan ditolak setelah beberapa rayuan diberikan kepada pihak atasan dan saya bersiap sedia untuk bertukar ke tempat lain..
saya redha dengan ketentuan-NYA yang mungkin merencanakan sesuatu yang lain yang lebih baik untuk saya..
namun, saat kaki ingin melangkah, hati tergerak untuk sekali lagi membuat semakan. Subhanallah, permohonan saya diterima saat- saat akhir hanya dengan satu proses yang amat mudah.
menitis air mata saya dan manambahkan keyakinan saya terhadap-NYA YANG ESA...
TUHAN ku, terima kasih atas pertolongan-MU,
sesunggunhnya, hidup matiku hanya untuk-MU selamanya........

Bookmark and Share

    


  Member Information For suffyanProfil   Hantar PM kepada suffyan   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 08:39


When I was a little boy,
I hear stories full of joy,
About the earth and all of her wonders,
And the amazing powers of the Creator

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 15:52


Assalamualaikum

kadang-kadang, kita tak tahu..disebalik ujian yang menimpa kita,ada hikmah yang tersimpan...sehinggalah bila kita dapat rasai hikmah tu...

betapa diri ini lemah sekali bila diuji...walaupun terlampau banyak dosa yang dilakukan,Allah sentiasa ada disisi...setia mendengar luahan hati..sentiasa menolong..pernah hati ni tunduk syukur pada kebaikanNYA....ya Allah...izinkanlah aku merasai nikmat cintaMU... :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 17:51


assalamu'alaikum wbt..
ana semakin kagum dengan Allah sejak ana semakin dewasa..banyak perkara yang berlaku terhadap ana di atas kekuasaan Allah.ini salah satu perkara yang terjadi pada ana.tak pernah ana ceritakan pada sesiapa bimbang dikatakan .a'.tapi skdar berkongsi di sini.ana pernah berniat kalau ana kuarkn duit ASB ana akan sumbangkn pada tabung darfur.tapi lepas ana kuarkn duit 2 ana leka.lepas itu macam-macam peristiwa jadi kat ana.ana tersedar yang ana tak tunaikan janji dulu.pagi-pagi lagi masa nak p kerja ana terus mskkn duit derma mlalui servis maybank ke tabung darfur.Alhamdulillah dah lgsai janji ana.tetiba masa waktu minum pagi sahabat dr kampus mesej ana beritahu yang artikel ana tersiar melalui suratkhabar kosmo!.ana tak percaya lntas p beli suratkhabar tersebut.ternyata memang betul dan jumlah sagu hati yang ana terima adalah same dengan jumlah wang ana dermakn..Subhanallah..

kjadian ini baru berlaku semalam..ana kehabisan wang untuk balik ke kg sebab kad bank ana tak boleh kuarkan duit.tinggal rm10 saja.abang ana pun tak kuarkn duit jadi dia hanya ada rm10 saja.jadi ana hanya ada rm20.cukup-cukup untuk beli tiket hrga rm19.kbetulan ana belum makan.lprnya hanya Allah yang tahu.smtara tunggu bas ana cek dalam kocek syilling purse.alhamdulillah ana tengok ada dalam rm2 syilling.dptla ana p beli biskut sebelum naik bas.ana rasa mungkin sebab masa time presentation kat shah alam yang lepas ana banyak tak berkira dengan bbrapa rakan yang pnjam duit ana.ana halalkn saja walopun banyak juga jumlahnya.(niat ana bukan nak .a' cuma untuk mmberitahu bahawa sesungguhnya Allah sentiasa mngasihi dan mengasihani kita jika kita berjuang di jlnNya..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 14:45


kagum2 sangat pada DIA yang Maha Pencipta..tapi bila terkenangkan dosa2 lalu..
malu trsgt2 padaNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

OT
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33283
Posting: 27
Dari: kangar

hong_kong  


posticon Posting pada: 01-08-08 16:07


saya pernah mengalami masalah yang rumit..tapi Allah telah memudahkan urusan saya...segalanya berjalan lancar.Allah sentiasa ada disisi...Allah tidak tinggalkan saya...saya terasa diri ini disayangi Allah..dekat dengan Allah buat hati saya jadi tenang...tapi manusia mudah lupa...ingatkan Allah bila berada dalam kesusahan...bila senang....terus lupa

Bookmark and Share

    


  Member Information For OTProfil   Hantar PM kepada OT   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 16:28


Pada 19-03-08 15:00 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum :bunga: :bunga: :sopan:
SEMAKIN HARI....hati ini semakin kagum pada sang maha PENCIPTA...
sunggh sangat mengagumkan...
mulai dari penciptaan makhluk-NYA...pengaturan kehidupan..kelahiran dan kematian...takdir...sakit dan sihat...adanya dosa dan pahala...adanya syurga dan neraka....
sungguh sangat~sangat mengagumkan...


apa yang sangat anda kagumi dari allah...???apa peristiw yang membuat anda sangat kagum pada allah..???


segala penciptaan langit dan bumi..
semuanya Pemburu_Harimau kagum dengan Penciptaan ALLAH...

Contohnya.. ALLAH mencipta Harimau...
tinggi mana mana pun manusia belajar...
Manusia nak buat seekor harimau tentu sekali dah tak jadi...

fd


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 19:16


aku semakin kagum dengan Allah...

ya..semakin kagum..
kalau dulu..setiap ujian yang kuhadapi hanya kesusahan semata-mata..
ku fikir..bila sakit..hanya kesakitan semata-mata..
bila sedih..tak ada apa yang ku mampu lakukan..hanya meratap..menangis..

tapi kini..dengan tarbiyah dan kasih sayangNya lah..aku dapat merasai hikmah di sebalik ujian itu...bila ku kehilangan..aku akan mendapat sesuatu yang baik sebagai ganti kehilangan itu..bila aku sakit..aku dapat merasai nikmatnya penyerahan jiwa disaat kesakitan itu..

dan kini..aku diuji lagi...ujian yang kurasakan terlalu sukar kuhadapi..tapi di hati ini ku bagai tak sabar menanti apakah balasan atas ujian ini..kerna kuyakin..pasti..setiap yang hilang Allah akan menggantikannya sesuatu yang lebih baik..dan di saat ku diuji inilah..aku mula merasai tiada yang mustahil bagiMu..

sesungguhnya aku semakin kagum dengan kekuasaan Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 19:30


Masa tu tahun 2002..Result SPM saya tak membanggakan... berbanding dengan kawan-kawan seangkatan saya... kawan-kawan saya semua dah dapat tawaran untuk belajar di matrix.. saya call infoline operator memberitahu permohonan saya tidak berjaya... sedih tak terkata... menyesal sebab tak belajar betul-betul.. Masa tu terbayang2 saya kena kerja kilang saja... satu hari saya temankan kawan saya beli barang untuk dibawa pergi matrix.. happy tengok dia nak sambung belajar ditmpat baru... dan sedih bila saya tak dapat dan kena berpisah dengan kawan baik... sampai rumah saja saya nangis seorang-seorang dalam bilik... macam-macam yang saya rasa... tiba... jeng3.. sepupu saya ketuk pintu bilik dan bagi sebuah surat... surat tawaran belajar di Matrix Johor.. sama dengan kawan-kawan saya semua.. syukur tak terhingga sebab Allah masih beri ruang dan peluang untuk saya mencari masa depan saya........... from there saya bertekad saya akan belajar betul-betul di Matrix sebab saya rasa terlalu bertuah masih diberikanpeluang.. Terima Kasih yA Allah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 01-08-08 21:01


salam...

saya seorang yang pendiam...dulu kalau ada masalah, selalu luahkan dalam diari saja..malu nak cerita kat keluarga atau kawan-kawan...tapi semakin dewasa...saya makin banyak masalah, dah suatu hari tu, saya sujud kepada Allah dan luahkan semua masalah kepadaNYa...Alhamdulillah...saya rasa suatu ketenangan yang tak dapat digambarkan...rasa lapang dada bagaikan masalah yang menggunung tu semua dah settle...

start dari saat tu,kalau ada masalah...saya terus mengadu pada Allah..kerana Allah sebaik-baik pendengar dan sabaik-baik tempat memohon pertolongan....semua masalah saya cerita pada Allah saja...insyaAllah...tak lama lepas tu masalah tu akan settle..kalau tak pun saya jadi tenang hadapi masalah tu...

Ya Allah...ya Tuhanku.....aku mengadu dan mendamba kasihMu...walau aku punya seribu dosa..Kau tak pernah menjauhkan aku....Subhanallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 13:58


jgnkan nak cipta harimau... segala amalan kita ni pun sudah pati takkan dapat membayar nikmat walau sebelah mata kita pun.. oleh itu, macam mana dengan nikmat lidah, hidung, telinga, perasaan... tiu semua adalah pemberian Allah yang tak akan kita dapat bals... tapi kita masih somong, agkuh, malah berani menderhakai Allah secara terang- terangan... Manusia jenis apa kita ni??? Mengaku sebagai hamba Allah tapi cara hidup kita seolah-olah ingin menongkat dunia ini selama-lamanya... Ya Allah... Ya Rahman... Ya Rahimmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 22:41


ALLAH menyayangi setiap hambanya. semakin kita dekat denga-NYA, semakin sayang DIA pada kita. dan ALLAH tak pernah lupa hamba-NYA, tapi kita yang selalu lupa pada-NYA.

doa kita mungkin tak dikabulkan sekarang sebab ALLAH tau mana yang terbaik untuk kita.

berdoa dan terus berdoa tanpa rasa jemu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-08-08 00:32


Assalamualaikum
perkara yang sangat ku kagumi daripada Allah...
P/S : walaubagaimana jahatnya aku, Allah tetap mengasihiku..:malu: tak senang nak jadi macam kata┬▓ imam Hasan al-Banna kan...
"Jadilah seperti pokok, mereka membalingnya dengan batu tapi dia melemparkannya dengan buah.."



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 00:52


Aku kagum dengan perancangan Allah. Amat hebat.
Ada satu cerita.
Situasi pertama, seorang lelaki yang merantau ke negara orang sedang kepanasan menunggu bas untuk pergi solat jumaat. Dalam keadaan zero knowledge, dia mengharap bas atau teksi datang supaya dia dapat pergi masjid yang dia tak tahu pun di mana masjid tu. Dia lantas berdoa kepada Allah agar dipermudahkan urusan.

Situasi kedua, juga ada seorang lelaki yang menetap di sebuah negara. Memiliki kenderaan untuk bergerak dengan mudah. Seperti biasa, pada hari jumaat, dia memandu kenderaannya untuk pergi ke masjid. Dalam perjalanan dia ternampak seorang warga asing sedang menunggu bas di tepi jalan untuk ke masjid. Dia lantas memanggil warga asing tersebut untuk menumpangnya pergi ke masjid bersama - sama.

Kedua-dua mereka tertemu di tepi jalan dalam keadaan beribadah. Yang pertama hatinya berdoa kepada Allah agar dipermudahkan urusannya. Dan Allah makbulkan doa itu, lantas dia bersyukur. Lelaki kedua telah melihat seseorang muslim dalam kesusahan lantas menolongnya. Namun dia masih perlu menjaga hatinya dari sifat riak, ujub dan takbur ketika melakukan kebaikan tersebut. Kedua - duanya dapat pahala dan kemudahan dari Allah dalam situasi yang berbeza, tapi pada keadaan yang sama.

ps:- terdapat pengajaran tersirat dalam cerita ini. tapi boleh cari sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 03:50


:-) Assalamualaikum


Terasa makin yakin dan makin menyayangi ALLAH Taala dan agama ISLAM bila dalam kesusahan ALLAH Taala tolong dengan bantuan yang tidak disangka2...terasa diri begitu kerdil ..padahal diri ini penuh dengan dosa....malu dengan ALLAH....tetapi dengan sifat ALLAH Yang Maha Penyayang...Maha Pengasih....Maha Penolong...hamba yang hina ini ditolongNYA...terasa kasih sayangNYA....ingatlah ALLAH ketika kamu dalam susah dan senang...insyaALLAH...ALLAH akan mengingatimu....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 03-08-08 17:18


Bila waktu hujan mesti tengok awan. Bila tengok awan, terfikir pula macam mana awan2 ini boleh berada di atas. lepas itu bila hujan maknya mesti ada jisim atau berat awan ni kan. Lebih pelik tak ada ke sebatang tiang yang tahan awan ini. Hukum alam, sesuatu yang berada di atas kita mestinya ada yang menahannye seperti tiang,dinding atau sebagainya. Ini seluas luas-luas alam tak ada satu pun penahan. hairan dan kagum.
Rupanya apa yang saya fikir ada dalam al-Quran

Firman ALLAH SWT;

"Allah-lah Yang meninggikan langit tanpa tiang (sebagaimana) yang kamu lihat, kemudian Dia bersemayam di atas Arasy, dan menundukkan matahari dan bulan. Masing-masing beredar hingga waktu yang ditentukan. Allah mengatur urusan (makhluk-Nya), menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya), supaya kamu meyakini pertemuan (mu) dengan Tuhanmu."

(13.2)

MasyaALLAH ...


-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 17:25


Allahurabbi..Allahurabbi.. betapa rapi dan halusnya perancangan-NYA.. kita sebagai manusia yang kerdil lagi hina ini, tak akan mengerti setiap apa yang terjadi di sekeliling kita pasti terdapatnya hikmah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.124224 saat. Lajunya....