Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Wang bukan segala-galanya tetapi hampir segalanya memerlukan wang!
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 3 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: minta tolong jlskn apa hukumnya?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» minta tolong jlskn apa hukumnya?

Please Mendaftar To Post


Oleh minta tolong jlskn apa hukumnya?

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 19:57


Assalamualaikum
ana tak tahu nak posting masalah ana ini kat mana.rasanya topik ini boleh kut.macam ini sebenarnya.baru lepas solat maghrib tadi berlaku kjadian ini.selalunya lepas solat maghrib ana akan baca Al-Quran kecuali ada keuzuran.masa baru nak buka mushaf 2 tiba-tiba ana dapati banyak sangat semut dalam 2.ana jadi panik dan lepas itu ana macam ktuk2 ckt mushaf 2 atas sejadah.memang banyak sangat semutnya tak terkira banyaknya.lepas itu ana bawa mushaf 2 dalam toilet sebab nak buang semut2 dalam sinki basuh tangan.semut2 2 da beranak pinak dalam kulit Al-Quran 2.lepas itu ana ambil ridsect dan sembur pada lembaran dan kulit yang masih ada sisa2 semut.apa hukumnya ye?ana berdosa ke buat macam itu?masalahnya kalau ana tak bunuh semut2 yang beranak pinak 2 mesti rosak Al-Quran ana 2.sesiapa yang arif pasal hukum mhn dijelaskan.ana tak sedap hati ini... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 21:02


Wa'alaikumussalam wbth, betullah perbuatan anda itu, membersihkan tujuannya, bukan untuk seksa semut tu dengan sengaja. Anda nak memelihara al Quran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 21:07


uish macamana semut boleh beranak pinak dalam Quran :-o takutnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 21:14


semut kat mana-mana pun depa buat port... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 21:20


itulah yang ana musykil bagaimana semut 2 boleh beranak pinak dalam masa sehari saja?takut sangat bila ana tengok semut banyak sangat.owh ye,pasal hukum ana bawa al Quran ke toilet pula bagaimana?kira ana ini berdosa tak?huhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 21:22


Niat tu dah betul.. nak bersihkan al-Quran.. tapi caranya saya rasa tak sesuai.. membawa al-Quran ke dalam tandas adalah dilarang.. tindakan mengetuk-negetuk al-Quran atas sejadah dan sembur dengan ridsect tu nampak 'kasar' sedikit terhadap al-Quran.. whatever pun tujuannya, kita kena hormati al-Quran selayaknya ia sebagai kalam Allah.. kalau surat chenta kita sanggup jaga, inikan pula surat chenta dari Allah.. berdosa atau tak; itu subjektif.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 21:23


tak sengaja lah tu.. dalam keadaan yang anda terpaksa, bukan sengaja. Kengkadang ada masa fikiran kita tertumpu untuk selesaikan masalah sebab ia terlalu penting, dan tak terfikir option lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 21:44


!!! QUOTE !!!

Niat tu dah betul.. nak bersihkan al-Quran.. tapi caranya saya rasa tak sesuai.. membawa al-Quran ke dalam tandas adalah dilarang.. tindakan mengetuk-negetuk al-Quran atas sejadah dan sembur dengan ridsect tu nampak 'kasar' sedikit terhadap al-Quran.. whatever pun tujuannya, kita kena hormati al-Quran selayaknya ia sebagai kalam Allah.. kalau surat chenta kita sanggup jaga, inikan pula surat chenta dari Allah.. berdosa atau tak; itu subjektif..



hmm kalau saudara Meow berhadapan dengan situasi sedemikian apa yang anta akan lakukan? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 21:50


Rasanya tak payah ketuk-ketuk kat sejadah.. tiup dan gosok-gosokkan dengan tangan dah lah.. lagi satu, jangan jadikan keadaan tak sengaja sebagai alasan kita, kerana kita akan jadikan benda tu sebagai tebiat.. nanti lama-lama jadi biasa dan tak kisah pulak.. cara kita beradab dengan al-Quran tu melambangkan adab kita terhadap Allah dan Nabi s.a.w.


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 22:17


bersangka baiklah pada orang lain... memang terkadang ada keadaan yang kita fikir secara spontan. Dan kita tak sengaja untuk melakukannya.

Cuba anda baca keadaan sahabat kita itu, baca habis-habis sebelum menjatuhkan hukum.

WaLLahua'lam.

p/s; bagi saya - saudari nurzatul tidak sengaja, dia memikirkan untuk membersihkan semut itu. Dan saya yakin ALlah itu Maha Pengampun, dan ada ganjarannya atas kebaikan kerana menjaga kitabuLLahNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 22:25


Alhamdulillah rasa lega ckt hati ana ini.syukran ya ustaz.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 22:30


Saya minta maaf kalau komen saya sebelum ini disalahfaham.. saya tidak menjatuhkan sebarang hukum.. saya sendiri dah tegaskan di hujung komen saya bahawa berdosa atau tidak; itu subjektif.. saya tegur nurzatul kerana membawa masuk al-Quran ke dalam tandas.. kerana perbuatan itu dilarang.. saya bukan menghukum, tapi mengingatkan sahaja.. kerana berdosa atau tidak, itu hak Allah s.w.t.. :-)

Berkenaan hal sengaja atau tidak sengaja itu, saya juga tidak menghukum.. kesimpulannya.. saya hanya nak nurzatul dan sesiapa sahaja yang membaca komen saya faham bahawa:

1. Membawa al-Quran ke dalam tandas itu dilarang
2. Dalam apa juga keadaannya, berhati-hatilah kita beradab dengan al-Quran..
3. Berdosa atau tidak sesuatu perbuatan, adalah hak Allah s.w.t. untuk menentukannya..



p/s: Minta maaf... Wallahua'lam..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 22:51


alhamduliLLah - terima kasih atas penjelasan tersebut. Perbuatannya JIKA SENGAJA bawa masuk itu benar-benar salah kerana tidak menghormati al Quran sebagai kitab suci. Tetapi hal yang diberitahu -

ana jadi panik dan lepas itu ana macam ktuk2 ckt mushaf 2 atas sejadah.memang banyak sangat semutnya tak terkira banyaknya.lepas itu ana bawa mushaf 2 dalam toilet sebab nak buang semut2 dalam sinki basuh tangan.semut2 2 da beranak pinak dalam kulit Al-Quran 2.lepas itu ana ambil ridsect dan sembur pada lembaran dan kulit yang masih ada sisa2 semut.

baca yang diboldkan. Maka dia tidak sengaja. WaLLahua'lam.

Jika didalam keadaan sengaja :

Membawa al Quran di dalam tandas,
Membunuh Semut dengan tiada sebab
Mengetuk2 al Quran tanpa sebab.

Ini jelas menghina kitab suci. Maka itu berdosa. Saya bersetuju dengan Meow.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-03-08 10:14


salam..

mungkin pandangan ana sedikit berbeze dengan antum jami'an dalam kes ni.
MEMBAWA ALQUR'AN KE TANDAS..
saya akan pisahkan antara tandas dengan tempat cuci tangan tu.macam ni..tandas tu tempat/bilek kecik tu kan..dan tempat cuci tangan tu bukan tandaskn..???walau pun berada dalam kawasan yang sama.seperti dalam bilek mandi yang didalam bilek mandi tu ada lagi bilek kecik(tandas) yang tertutup(macam terpisah).tu bukanlah tandas kan..??
MEMBUNUH semut...
ni semua adalah menguji kesabaran orang yang mengalaminya. seberapa sabar ia terhadap kejadian macam tu, dan bagaimana cara ia menilai makhluk hidup lainnya..walau pun hanya seekor semut.ada yang mengatakan bahwa...ada insan yang masuk syurga disebabkan membiarkan dengan ikhlas nyamuk menghisap darahnya....yang membiarkan lalat hinggap dan minum di minumannya...
mengetuk alqur'an...
alqur'an yang kita gunakan adalah terbuat daripada kertas..dan tu adalah mushab...menurut ana tiada dosa...lebih lagi dengan niat ingin membersihkan...
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 10:29


hmm.. kalau saya mengalami situasi tu, saya pergi sinki dapur... :P

lain kali nurzatul jangan bawa masuk Al-Quran ke dalam tandas waktu2 panik k...

waktu panik, sebenarnya kita kena latih2 supaya jangan panik... seperti kata Meow, jangan jadikan ia tabiat...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 10:42


saya pernah juga jadi macam tu...tapi just pergi kat luar pintu bilik dan ketuk-ketuk semut tu sampai bersih...time tu dok kat hostel..kalau dok kat rumah,ketuk-ketuk saja kat luar rumah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 10:50


selalu baca tapi macam mana semut boleh buat port kat situ, curiga juga ni
huhuhu......
niat nak bersih AlQuran supaya boleh dibaca dan tidak menggangu pembacaan tak mengapa lah tapi sampai ketuk2, bawa masuk tandas tu bukan ke agak keterlaluan.....
Beristighfarlah atas keterlanjuran kerana manusia tak sempurna dan tak dapat lari membuat kesalahan, tak perlulah terlalu gusar dan memikirkan masalah tu lagi ok?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 10:54


erm kalau panik macam-macam boleh jadi..
tahap kepanikan orang tak sama..


..............................
terfikir mungkin inilah yang dikatakan dalam hadis tanpa 2 sifat: kelembutan dan ketenangan maka hilanglah keindahan sesuatu perkara..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 19:42


Pada 16-03-08 21:44 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Niat tu dah betul.. nak bersihkan al-Quran.. tapi caranya saya rasa tak sesuai.. membawa al-Quran ke dalam tandas adalah dilarang.. tindakan mengetuk-negetuk al-Quran atas sejadah dan sembur dengan ridsect tu nampak 'kasar' sedikit terhadap al-Quran.. whatever pun tujuannya, kita kena hormati al-Quran selayaknya ia sebagai kalam Allah.. kalau surat chenta kita sanggup jaga, inikan pula surat chenta dari Allah.. berdosa atau tak; itu subjektif..



hmm kalau saudara Meow berhadapan dengan situasi sedemikian apa yang anta akan lakukan? :berfikir:


saya setuju dengan En. Meow.

bukan nak menjatuhkan hukum apa-apa, kita tau kalau kita terbuat sesuatu secara tak sengaja itu mungkin akan dimaafkan oleh Allah s.w.t. kalau kita buat tanpa niat, tapi sebaik-baiknya kita elakkan, kalau boleh elak tu tapi kita buat juga itu dah tak kira sebagai tak sengaja, betul tak?

sebagai tambahan, kita cubalah sebaik-baiknya berlembut dengan haiwan walau sekecil mana pun ia, kalau susah pun cubalah sedaya upaya, macam semut tu, cubalah jatuhkan ia dari mashaf itu sebaik mungkin dengan harapan tiada yang terbunuh, tapi pasti ada juga berlaku "kematian", itu di luar kemampuan kita lah kan.

nak ketuk2 mashaf untuk jatuhkan semut itu bagi saya tiada salah, tapi buatlah secara yang beradab dan perlahan2 sebagai tanda hormat kita pada Al-Quran, dan eloklah dijauhkan dari tempat2 yang tidak bersih terutama tandas dll.

sekadar pandangan dari saya, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 07:55


asalamualaikum,
1. hukum mmbawa quran ke dalam tandas, di sini kita tahu dilarang, tapi boleh sesiapa dsini kmukakan hadth yang mlarang nya? setahu saya, selgi ianya tidAk dibuka /dibaca ia tidak mmbawa kepada apa-apa larangan,
contoh di dalam hp kita ada software alquran 30juzu' kamil..
fAtwa terkini dari msir / saudi (saya xbrp ingat)
mmbenarkn hp itu dibawa ke dalam tndas, selagi mana ia tidak dibaca atau dbuka.

2. hukum mmbunuh semut? walau satu nyawa.. itu kita perlu ingat.. persoaln semut itu membuat sarang perkara kedua yang perlu kita fkirkn.. yang aulanya, mngmbil nyawa mkhluk . kalau di buang dalam sinki tandas = mati lemas semut2 itu..
begitu juga dengan ridsect.. jadi sila ambil perhatian lebih terhdap perkara ini. untuk saudari, tidak sngja kerana pnik dimaafkn insyaAllh. kerana quran itu bukan makhluk, semut itu makhluk.. jadi sebaiknya.. gunaknlah cara seperti pnyapu kecil tu ke.. yang penting cuba sdayanya untuk tidak digelar pembunuh.. ( nampak mnakutkan?) pohonlh keampunan segera, supaya sering beringat..

3. merosakkn AlQuran. satu bergntung kepada niat, dan niat anda untuk mmbershkn itu tidak salah, cuma caranya salah, pernh dengar kan matlmat tidak mnghlalkn cara?
tetapi mungkin disebabkan kpnikan saudari mnyebabkn saudari hanya mncapai sahaja apa yang ada di stu, dan bawa masuk ke dalam dan sebagainya.. insyaAllh perkara itu dimaafkn, yang penting yakinlh dengan niat saudari, dan pohonlh keampunan kerana dosa yang saudari lakukan hanya Allh dan malaikatNya sahaja yang tahu..

wallahu a'lam. jangan fikir sngtla ok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 08:05


menumpang..

kadang-kadang terpukul semut sampai mati..
bukan sengaja tapi dia tiba-tiba gigit macam nyamuk..


itu boleh ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 08:55


Assalamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Maap lah mencelah, teman tak pandai ilmu, jadi teman tak dapat menjawab. Alhamdulillah ramei bijak pandai dah menjawab.
cuma teman nak menyampuk mengenai semut ni. semut yang meke cakap tu semut jenis tukang kayu (carpenter). semut ni jenis suka buat sarang di kawasan kayu dan kawasan lembab. Buku adalah salah satu tempatnya. tapi dari kes saudari di atas, semut tu tak beranak pinak dalam Mushaf Al-Quran berkenaan, mereka baru berhijrah ke tempat tu kerene mungkin sarang lama dah tak memadai untuk koloni. jadi cara nak suruh mereka pindah ke tempat lain tanpa ada pertumpahan darah, kita buka mushaf Al-Quran Karim berkenaan dan tepuk2 sikit dan letak bawah lampu. kalau boleh lampu meja. nanti semut2 ni akan pindah secara sendirinye tanpa apa-apa insiden yang tidak diingini..

p/s

sekadar pendapat teman yang daif.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:33


Nasib baik semut saja... Kalau lipan, mesti dah melompat akak kita seorang ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 10:38


Pada 24-03-08 08:05 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

menumpang..

kadang-kadang terpukul semut sampai mati..
bukan sengaja tapi dia tiba-tiba gigit macam nyamuk..


itu boleh ke?


huhu.. Kalau dah tak sengaja nak buat macamane...

sebolehnya jangan lah bunuh... kasihan semut tu... dia tak bersalah... tepis sudah lah :sopan:

p/s: bagus juga info daeng.. letak bawah lampu.. :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-03-08 10:56


.. muhasabah diri, kekadang kita tak perasan perkara tersebut berlaku atas sebab2 yang diluar pemikiran.. hikmah.

cuba cik nurzatul ingat/fikir semula apa yang menyebabkan perkara ini berlaku.. jika boleh semak semula helaian/surah mana yang semut tadi 'beranak pinak' .. lihat tafsirannya..

(kita tak sedar kesilapan/kesalahan kita yang berlaku seharian) mungkin ia boleh memberi 'petunjuk' untuk mengingatkan keadaan diri.. mungkin kita terlepas kata mengenai sesuatu berkaitan hukum? mana tahu kan?? :)

..mungkin juga satu peringatan.

* semut... hmm , kalau yang berbahaya? nauzubillahhiminzalik.

* kalau terkezut sekaliipun.. bagaimana pula boleh guna sinki toilet...

pernah terbaca petikan ini " orang yang mengagungkan Al-Quran adalah orang yang mengagungkan Allah swt" - tak pasti sumbernya.


mungkin anda jenis yang suka panik :P (manusia tak sempurna).. ingatlah, Allah Maha Agung, Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. :).. mintalah ampun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 11:03


macam sayalah..cepat panik :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 11:04


Pada 24-03-08 10:38 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 08:05 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

menumpang..

kadang-kadang terpukul semut sampai mati..
bukan sengaja tapi dia tiba-tiba gigit macam nyamuk..


itu boleh ke?


huhu.. Kalau dah tak sengaja nak buat macamane...

sebolehnya jangan lah bunuh... kasihan semut tu... dia tak bersalah... tepis sudah lah :sopan:

p/s: bagus juga info daeng.. letak bawah lampu.. :)



wah2, cakap saja pasal semut, laju saja budak-budak semut ukhwah bagi komen, ooo demi menjaga kemaslahatan warga semut ya :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 11:09


bukan begitulah ibnu musa.. kan kata haram bunuh semut.. jadi bertanyalah..

hari tu.. nak jatuhkan seekor semut yang jalan-jalan atas tapak tangan..

tepuk2 tangan atas meja..tak sedar semut tu dah jatuh lalu terketuk..
tengok semut tu macam dah tak dapat jalan.. belakang dia dah pecah tapi depan masih bergerak...
terfikir kisah sembelih haiwan yang kena sembelih sekali supaya binatang tak terseksa..
sebab taknak semut tu terseksa.. saya pun bunuh betul-betul semut tu..
rasanya begitu tak salah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 11:09


kekeke... ibnu musa... nak buat guano... semut2 sentiasa terlibat dalam kehidupan seharian kita :D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 01:17


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 24-03-08 08:55


wbt dan salam ukhwahfillah,

Maap lah mencelah, teman tak pandai ilmu, jadi teman tak dapat menjawab. Alhamdulillah ramei bijak pandai dah menjawab.
cuma teman nak menyampuk mengenai semut ni. semut yang meke cakap tu semut jenis tukang kayu (carpenter). semut ni jenis suka buat sarang di kawasan kayu dan kawasan lembab. Buku adalah salah satu tempatnya. tapi dari kes saudari di atas, semut tu tak beranak pinak dalam Mushaf Al-Quran berkenaan, mereka baru berhijrah ke tempat tu kerene mungkin sarang lama dah tak memadai untuk koloni. jadi cara nak suruh mereka pindah ke tempat lain tanpa ada pertumpahan darah, kita buka mushaf Al-Quran Karim berkenaan dan tepuk2 sikit dan letak bawah lampu. kalau boleh lampu meja. nanti semut2 ni akan pindah secara sendirinye tanpa apa-apa insiden yang tidak diingini..



ana rasa betul smut 2 jenis tkg kayu.sebab kat almari ana pun banyak saja dia meniti.ini nak tanya apa hkmnya kalau kita cuba hpuskn smut dr rumah?rumah abang ana ini banyak sangat smutnya.kat bilik,dapur,pintu dapur.pendek kata merata2 lah.sampai dalam cerek pun ada.abang ana ada niat nak hapuskn smut2 ini dengan sembur cecair dr rentokil(syarikat pnghapus serangga 2).berdosa ke kita bnh smut2 2? :-?

p/s:kena tanya pada pakar semut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 11:35


Hmmmm... ni dah tanda-tanda nak kiamat ni :sopan: :sopan:
semut jadi black metel shingga sanggup jadikan al-quran tempat branak pinak..... :-o :-o

Siapa yang sepatutnya ntanggungjawab??? :berfikir: :berfikir:


moral of story, janganlah kita mberatkan diri dr mbaca, dan mmahami alquran..... jadikan dia kekasih hati kita.....agar kita tidak tahan menanggung rindu pabila bpisah lama2.. :-) :kelip:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 14:58


Pada 24-03-08 10:33 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Nasib baik semut saja... Kalau lipan, mesti dah melompat akak kita seorang ni...


fobia semut agaknya..hehe..gurau saja ye..hm.letakkan al-Quran ditempat tinggi sedikit..mudah-mudahan tiada semut yang berminat bersarang didalamnya..kes sahabat kita ni jelasla yang beliau tak sengaja..dalam keadaan panik, macam-macam kita boleh buat tanpa kawalan kan..but, lain kali kena lebih bertenang menghadapi situasi macam ni..:malu:


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 21:00


kita ini diuji ALlah dalam pelbagai keadaan... kita tidak tahu pula apakah perbuatan kita tidak disengajakan pula pada masa akandatang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 00:22


!!! QUOTE !!!

kita ini diuji ALlah dalam pelbagai keadaan... kita tidak tahu pula apakah perbuatan kita tidak disengajakan pula pada masa akandatang..




mudah-mudahan jadi pngjrn buat semua kes ana ini.harap-harap 2 lah pertama dan terakhir.tak senang hati diwatnya pas jadi macam itu.bagaimana nak ubati pnyakit mudah panik ini..adik suka gelar 'minah kelam' kat ana sebab sikap ini.. :cry:

!!! QUOTE !!!

letakkan al-Quran ditempat tinggi sedikit..mudah-mudahan tiada semut yang berminat bersarang didalamnya

smut rumah abang ana ini memang hebat habis.tak kira rndah ke tinggi semua dia ada.huhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

syarqiyyah_gharbiyyah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28402
Posting: 26
Dari: dari buaian hingga liang lahad

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-04-08 22:59


kalau semut tu banyak sangat...macam semut api or semut merah...kalau gigit..pergh....sakit....sapu pun dah...tapi still ada lagi.....banyak kali sapu..jap2 ada lagi....so nak buat macam mana????so boleh ke kita bunuh....kena kat anak2...bengkak....gatal2....mudarat lah pulak...what can i do????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syarqiyyah_gharbiyyah83Profil   Hantar PM kepada syarqiyyah_gharbiyyah83   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 08:09


ooh.. knela spray dulu kat sarang semut tu, kalau dah tak ada kesan, barulh kita fikirkn kmudaratannya.. jadi di sini mungkin ada istisnak nya (pengecualian)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129325 saat. Lajunya....