Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 14 jam, 34 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: SIAPAKAH POLITIKUS PALING [email protected] SETAKAT INI


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» SIAPAKAH POLITIKUS PALING [email protected] SETAKAT INI

Please Mendaftar To Post


Oleh SIAPAKAH POLITIKUS PALING [email protected] SETAKAT INI

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 13:00


Assalamualaikum


Pertamanya bukan nak memuja atau nak bodek

keduanya licik politik kat sini bermaksud bijak berstrategi
ketiga bukan pula membuka cerita nostalgik untuk ABIM

Saya berpadangan saudara Anwar Ibrahim.
pada pandangan saya sangt bijak dan penuh strategi.

kelebihan beliau.

Orator skill yang sangat bagus, kalah pakar Hasan Ali
Jaringan (network ) yang luas.mempunyai "orang" disemua parti politik.


PAS
Dato Seri Hadi Awang Ketua Abim Terengganu ketika Anwar menjadi presiden Abim

Kamarudin Jaafar Setiausaha Agung Abim ketka Anwar menjadi presiden Abim

Anuar Tahir MT Pas Exco Kanan Abim ketika Anwar menjadi presiden


Syed Ibrahim Syed Abdul Rahman orang kanan Pas exco abim

ustaz ghani shamsudin ahli..abim
dan ramai lagi..



UMNO


kamarudin mohd NOr bekas ADUN semerak

Fuad Hasan bekas ADUn hulu klang

Rahman Palil Adun sementa


Ruslan [email protected] the gang (agaknya apa dia buat bila masuk umnotu ye )

Zahid hamidi (antara timbalan menteri yang paling senyap bila cerita bab menghentam pembangkang dalam PRU12)

Nakhaie..

Abdul Malek Awang Kechil
dan ramai lagi....


PKR ,

tak perlu cerita lah ramai almaklum...



perlu diingat ukhwah orang ABIM ni sangat kuat...tambah pulak di zaman Anwar dulu ....berbezaan parti tidak akan mengatasi ukhwah mereka ni..sampai sekarang ....


betapa strategiknya anwar dia telah meletakkan orang-orangnya disemua kawasan...
dan itu belum dicampur dengan ahli politik berbangsa cina dan india yang setia padanya...even dalam MCA dan MIC, serta ahli politik UMNO yang non ABIM..ramai yang menyokongnya secara total...
dan bagaimana Anwar meletakkan Saifudin Nasution yang otak geliga tu sebagai penasihat strategik Pas dan pada masa yang sama penasihat strategi PKR...saya tahu saifudin tu memang geliga...dan Anwar fully use otak saifudin tu...

dengan kata mudahnya Anwar cuma petik suis saja...meletup semua kawasan..


*sekadar pandangan peribadi ...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-03-08 23:02


saya setuju dengan pendapat saudara zulman tersebut. memang tokoh-tokoh yang disenaraikan oleh saudara zulman itu bijak merancang strategi politik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 23:29


Hmm, no komen..


Terharu dengan Nik Aziz..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 23:52


hmm... an eye opener... atas segala yang saudara zulman sebutkan tu, memang saya ada terfikir juga. DSAI hebat dalam menyatupadukan rakyat berbilang kaum dalam satu parti...

bagus lah ada seorang Anwar Ibrahim dalam barisan parti pembangkang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 00:17


erm macam mana nak pronounce kan DSAI itu ye..tergeliat lidah juga nak pronounce....macam ini ke... D- SAI ataupu DS-AI

p/s:apa lah anda ini kapten itu pun jadi masalah....huuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 13-03-08 00:25


Pendapat peribadi the best candidate untuk jadi calon pemimpin di Malaysia ialah DSAI.
Tiada kompromi kerana DSAI hampir complete ciri pemimpin yang dicari oleh rakyat Malaysia antaranya

1. Mejaga kebajikan dan hak istimewa org Islam di Malaysia
2. ada keupayaan menjaga perpaduan antara kaum
3. Bijak dalam hal ekonomi dan undang-undang

Ini pendapat peribadi sahaja lah. Tiada fakta dapat disertakan. Namun DSAI adalah PM yang dicari oleh rakyat Malaysia pada masa ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

buruj84
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2008
Ahli No: 32822
Posting: 10
Dari: Kuala Krau

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 03:47


Right time and right place everything will success...

Bookmark and Share

    


  Member Information For buruj84Profil   Hantar PM kepada buruj84   Pergi ke buruj84's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 06:55


ingatkan Tok Mun ke.pengalaman berharga untuk beliau semasa hidupnya dalam bertanding untuk pilihanraya di atas calon bebas.kalau semua orang berani mencuba seperti beliau,gelisah BN...

insyaAllah


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 07:52


Pada 13-03-08 06:55 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

ingatkan Tok Mun ke.pengalaman berharga untuk beliau semasa hidupnya dalam bertanding untuk pilihanraya di atas calon bebas.kalau semua orang berani mencuba seperti beliau,gelisah BN...

insyaAllah



tapi kan.... rasanya, tokmun tu pun agenda bn, sebab nak kacau undi mat sabu...

sebab majoriti dengan undi tokmun tu lebih kurang saja... maknanya kalau tak ada tokmun, insyaALLAH, kemenangangan berpihak pada pas

banyak sungguh agenda tersembunyik..

dekat paka, memula kira pas menang.. bn menang selepas 5 kali kira balik,
agenda siapa lah ini...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-03-08 11:04


Mungkin agaknya...lagi pun dia pun petah berdebat dan di hormati seluruh masyarakat hatta di peringkat antarangbangsa...

Yang penting walau pun dia dok dalam UMNO dulu dia tetap still baik dengan geng2 ulama'

Calon Umarak yang boleh kerjasama dengan Ulama'..insya Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-03-08 11:46


DSAI ialah tokoh politik terbaik Malaysia sekarang.

tapi alangkah baiknya kalau almarhum Dato' Fadzil Noor bersama beliau sekarang ini....

al-Fatihah.... :-( :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 13:54


Pada 14-03-08 11:46 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!


tapi alangkah baiknya kalau almarhum Dato' Fadzil Noor bersama beliau sekarang ini....


betul tu...Tengok cara beliau berhujah dalam Parlimen memang hebat...Agaknya tak senang duduk orang UMNO dalam Parlimen...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 14:40


tak dinafikan, orangnya adalah Anwar Ibrahim... 8-)

p/s: "licik" ek :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 16:03


betul... kalau Allahyarham Dato' Fadzil Noor.... situasi politik akan lebih meriah... innalillahi wa inna ilaihi raji'un....

yes, DSAI.... tabik!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 23:46


Pada 14-03-08 11:46 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

DSAI ialah tokoh politik terbaik Malaysia sekarang.

tapi alangkah baiknya kalau almarhum Dato' Fadzil Noor bersama beliau sekarang ini....

al-Fatihah.... :-( :-( :-(



betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 15-03-08 09:19


Pada 12-03-08 23:52 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

hmm... an eye opener... atas segala yang saudara zulman sebutkan tu, memang saya ada terfikir juga. DSAI hebat dalam menyatupadukan rakyat berbilang kaum dalam satu parti...

bagus lah ada seorang Anwar Ibrahim dalam barisan parti pembangkang...


Sehingga kini, ana rasa baguslah Anwar Ibrahim dalam barisan parti pembangkang.
Untuk membangkang.

Untuk memerintah, masih banyak benda yang perlu beliau baiki.


Berbalik pada tajuk, ana suka ketengahkan Datuk Husam Musa, politikus yang sedang meningkat naik.
Perlu diperhatikan, dan ana percaya masa depannya cerah.

Buat masa sekarang, ana ingin letakkan Tuan Guru Nik Aziz sebagai politikus no 1 negara.
Diterima seluruh negara sebagai pemimpin yang sederhana, dan UMNO serta BN sudah habis idea untuk menggulingkan beliau.
Wang ringgit juga, namun tidak berhasil.

KATEGORI licik, ana memilih Tun Dr Mahathir.
Licik kerana walau pernah dihalau oleh Tunku Abdul Rahman, beliau kembali. Kembali dan seterusnya memimpin UMNO dan negara selama lebih 2 dekad.
Sehingga sekarang, beliau masih berpengaruh.
Berpandangan jauh dan berkarisma, serta berani.
Juga licik kerana masih berjaya bertahan walaupun pernah diserang oleh Ku Li (1987) dan Anwar Ibrahim (1996) yang lebih kuat pengaruhnya.

UNTUK parti pula, pada pemerhatian ana, ana sangat suka melihat Pas.
Untuk yang ingin mendalami politik Malaysia, Pas adalah subjek yang sangat menarik.
Daripada parti pak lebai di pondok, Pas hari ini menjadi Parti yang serba lengkap. Contoh mudah MB Perak, Ir, polyglot, dan ustaz.

Parti-parti dalam BN yang berasaskan etnik pula dilihat semakin tidak relevan dan masih kini sedang mencari identiti.

PKR?
Serpihan UMNO dan BN, masih perlu membuktikan keupayaan mereka.

DAP?
Wallahua'lam. Cuma harapan ana, tidak mengikut halatuju PAP...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-03-08 09:26


bagi teman. PAS secara tak rasminye didokong oleh ulama'2 dari Barisan UMNO dulunye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-08 09:43


saya pernah mendengar video ceramah almarhum ustaz nik mat yusuf(mereka) yang berbicara brkenaan abim dan anwar ibrahim....

Dalam video tersebut,Ustaz Nik Mat mengimbas kembali nostalgia di mana ABIM telah mengirim beberapa tokoh-tokohnya seperti Ustaz Fadzil Nor(bekas Presiden PAS,allahyarham ),Ustaz Abdul Hadi Awang(Presiden PAS,kini Dato Seri),Ustaz Nakhaie Ahmad (Yang Dipertua YADIM,kini Dato’) ke dalam PAS untuk memberi nyawa kepada PAS yang hampir tak bernafas selepas di talak 3 oleh Barisan Nasional(PAS menyertai kabinet Barisan Nasional ketika itu). Bagi beliau kemasukan tokoh-tokoh tersebut ke dalam PAS merupakan satu tanggungjawab ABIM .


ABIM tidak sesekali lupa untuk mengirim dana kepada Fadzil Nor yang berada dalam PAS ketika itu. Anwar Ibrahim yang berada dalam UMNO ketika itu pula sentiasa memperingatkan ABIM samaada sudah mengirim dana kepada Fadzil Nor atau belum bahkan beliau turut menyumbang dana milik sendiri kepada Fadzil Nor.


Menurut Ustaz Nik Mat,beliau seorang sahaja yang tidak bersetuju dengan keputusan ABIM untuk menghantar Fadzil Nor ke dalam PAS .Beliau telah mengangkat tangan untuk membantah keputusan tersebut tetapi Anwar Ibrahim telah mempekenakan beliau dengan mengatakan beliau mengangkat tangan tanda bersetuju.....

Ustaz Nik Mat turut membincangkan perihal Anwar Ibrahim yang sebenarnya ditunggu-tungu ramai pihak untuk memimpin PAS.Dan bagi Anwar Ibrahim pula beliau mempunyai wawasan yang cukup besar untuk memimpin Negara bukan setakat memimpin ABIM.

Presiden PAS ketika itu Dato Asri Muda pula bersedia pada mulanya untuk mengosongkan kerusi Presiden PAS untuk Anwar tetapi selepas bisikan dari pelbagai pihak beliau tidak bersedia pula.Akhirnya beliau telah meletakkan jawatan dan menurut Ustaz Nik Mat ,beliau sebenarnya mengajuk tetapi tidak ada pula orang yang memujuknya.Akhirnya Fadzil Nor dilantik sebagai Presiden PAS selepas Yusuf Rawa.


Ustaz Nik Mat turut memperkatakan bagaimana pelabur asing Arab (orang kaya pendokong Ikhwanul Muslimin) merujuk dan bertanya kepada Anwar Ibrahim terlebih dahulu sebelum melabur di Malaysia.Menyedari pengaruh Anwar yang cukup besar maka Mahathir pun memujuk Anwar untuk menyertai UMNO.

Tindakan Anwar menyertai UMNO ketika itu antaranya untuk menyelamatkan kerajaan dan Anwar menyedari bahawa kalau beliau duduk dalam pembangkang ketika itu beliau tidak mampu untuk membuat sebarang projek yang menguntungkan umat Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-08 10:16


antara kelebihan anwar ibrahim :-

-rapat dengan 2 dunia-dunia Barat dan dunia Islam
-menghormati agama dan kepercyaan lain
-mempunyai jaringan dalam dan luar negara
-menghormati ilmuan dan menjunjung tinggi budaya ilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-03-08 13:55


setakat ini.....naruto-san rasa politikus yang bijak di malaysia adalah tuan guru nik aziz, anwar ibrahim dan ustaz fadhil noor (allahyarham)....jika ustaz fadhil noor masih hidup....dia dan anwar wajar mengetuai malaysia....mereka berdua memang smart politicians...tambah lagi mereka berdua adalah kawan karib.

tapi....dari segi ketelusan, keadilan sebagai seorang pemimpin....hanya tuan guru nik aziz dan ustaz fadhil noor sahaja yang layak dengan gelaran Pemimpin Telus, Bersih, Adil.

ahli politik tak semesti akan jadi pemimpin yang baik....anwar ibrahim semacam ada potensi untuk menyalahgunakan kuasa.

tapi diharap pendapat naruto-san ini salah....diharap dengan segala benda yang berlaku ke atas diri anwar.....harap anwar berubah....berubah menjadi seperti tuan guru nik aziz dan ustaz fadhil noor.

tuan guru haji hadi pulak...dia tak reti sepak terajang politik...public relationship (PR) dia tak sebagus PR ustaz fadhil noor.

mahathir pulak...dia ini adalah paling licik dan keji....semua orang kena berhati-hati dengan mahathir ini.....sekarang anak dia mukhriz yang menang di parlimen jerlun....mukhris ini bukannya wakil rakyat, tapi wakil mahathir, proksi mahathir...semuanya ini adalah rancangan mahathir...thats why mahathir ini licik dan keji.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-03-08 14:00


Pada 15-03-08 10:16 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

antara kelebihan anwar ibrahim :-

-rapat dengan 2 dunia-dunia Barat dan dunia Islam
-menghormati agama dan kepercyaan lain
-mempunyai jaringan dalam dan luar negara
-menghormati ilmuan dan menjunjung tinggi budaya ilmu




betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 15-03-08 21:08


huhu... macam-macam rencah politik, tersalah jejak, bom jangka boleh meletup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11896 saat. Lajunya....