Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: mahasiswa tak mampu berbuat..diancam...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» mahasiswa tak mampu berbuat..diancam...

Please Mendaftar To Post


Oleh mahasiswa tak mampu berbuat..diancam...

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 10-03-08 14:24


Assalamualaikum

maaf..maaf sebelumnya...saya merasakan suasana yang sangat berbeze antara d tempat saya dan malaysia. di sana mahasiswa sangat aktif, bahkan ada yang turun memeriksa wakil rakyat. pernah seorang presiden diturunkn dari jabatan oleh mahasiswa....
         disini..mahasiswa ditakut-takuti oleh orang2 yang tak tahu sapa..mahasiswa tak boleh ikut berpolitik..banyak hal-hal keburukan dalam pemerintah yang disembunyikan..
        maaf..saya tidak sedang membandingkan 2 negara...ini hanyalah perasaan seorang saudara seislam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 07:54


tidak dinafikan bahawa aktiviti mahasiswa di malaysia agak terbatas dan kurang diberikan peluang untuk menyuarakan sebarang pandangan apatah lagi hal yang berkaitan dengan pentadbiran politik negara kerana jika ini berlaku dikhuatiri menjejaskan masa depan seseorang mahasiswa. sebaliknya mahasiswa digalakkan dan dibenarkan terlibat aktif dalam memberikan pandangan dan pendapat dalam hal-hal yang berkaitan dengan pelajaran dan bidang kerjaya mereka.

Jika hendak dibandingkan dengan negara luar, memang tidak dinafikan mahasiswa kita agak terkebelakang dari segi budaya berfikir dan menyuarakan pendapat. kalau kita lihat sejarah awal pendidikan di malaysia pun, guru mengajar secara kaedah tradisional iaitu guru mengajar dan pelajar hanya terima sahaja tanpa diberi peluang untuk menyuarakan pandangan dan pendapat mereka. kesan dari sejarah ini, budaya menerima itu diwarisi sehingga ke hari ini. kebanyakan mahasiswa kita lebih banyak menerima dan apabila diajukan soalan mereka jadi kekok untuk menjawab apatah lagi untuk memberikan pandangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-03-08 10:49


Assalamualaikum
memang perkara itu berlaku mulya....
dah banyak kali tulis jawapan mengenai mahasiswa yang 'lemah layu lembik longlai' ni....sedih....environment has cause them..has lead them..has mould them....to a critical condition.....and this is our leader in the future...!!

P/S : can't imagine how is the country to be in the next 10, 15, 20 years to come...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 12:09


mahasiswa dimalaysia terikat dengan AUKU 1972...so mahasiswa tak boleh sewenang2nya berpolitik, mengeluarkan pendapat untuk menyatakan ketidakpuasaan hati mereka terhadap satu-satu perkara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 08-04-08 22:28


hhmm...saya tahu keadaan ini sangat berat...tapi yakinlah...suatu saat..pemuda2 islam akan bangkit...saya berharap anda semualah orangnya...bergeraklah terus dijalan dakwah...terus bergerak didalam tanah...hingga seluruh tanah ini anda ambil alih...bersemangatlah pemuda islam..bergerakkk...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 08:47


Pada 08-04-08 22:28 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

hhmm...saya tahu keadaan ini sangat berat...tapi yakinlah...suatu saat..pemuda2 islam akan bangkit...saya berharap anda semualah orangnya...bergeraklah terus dijalan dakwah...terus bergerak didalam tanah...hingga seluruh tanah ini anda ambil alih...bersemangatlah pemuda islam..bergerakkk...!!!


Maybe bukan anda semua..tetapi KITA semua..walapun mungkin ada diantara kita yang bukan lagi mahasiswa berdaftar, cuma orang muda sahaja

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 08:56


Pada 29-03-08 12:09 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

mahasiswa dimalaysia terikat dengan AUKU 1972...so mahasiswa tak boleh sewenang2nya berpolitik, mengeluarkan pendapat untuk menyatakan ketidakpuasaan hati mereka terhadap satu-satu perkara...


Assalamualaikum..
Setuju..mahasiswa di malaysia sekarang ni,diikat dengan AUKU..untuk menjga kepentingan dan kedudukan 'mereka-mereka' di atas...cakap lebih sikit saja,dah kena blacklist..ye tak,abang swordofdeen?? :-D


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 10:42


oleh kerana terlalu terikat dan dikongkong lah yang menyebabkan ramai mahasiswa dari ipta/iptas tempatan yang kekurangan modal insan
tak hairan lah kalau ramai pelajar luar negara lebih matang daripada yang belajar dalam negara....(lihat topik pelajar oversea lebih matang)..
kerana mahasiswa luar negara mempunyai kebebasan bersuara serta tidak dikongkong sama ada secara fizikal mahupun mental seperti yang dilakukan oleh ipta2 dalam negara...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 11:01


Pada 09-04-08 10:42 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

oleh kerana terlalu terikat dan dikongkong lah yang menyebabkan ramai mahasiswa dari ipta/iptas tempatan yang kekurangan modal insan
tak hairan lah kalau ramai pelajar luar negara lebih matang daripada yang belajar dalam negara....(lihat topik pelajar oversea lebih matang)..
kerana mahasiswa luar negara mempunyai kebebasan bersuara serta tidak dikongkong sama ada secara fizikal mahupun mental seperti yang dilakukan oleh ipta2 dalam negara...........




tu lah.kini sudah tiba masanya kita merubah kerajaan yang sedia ada.kita dah ada alternatif baru dengan menyalurkan rasa tak puas hati kita kepada wakil2 kerajaan pakatan rakyat supaya isu kita ni boleh dibawa ke parlimen.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pelangihitam
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32925
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 13:12


aku tak rasa masalah mahasiswa disekat untuk berpolitik.

dah grad nanti, berpolitik lah sampai puas, sampai bosan, sampai muak. time tu nak periksa wakil rakyat ke, nak turunkan PM ke, nak buat apa, buatlah.

belajar dulu sampai pandai, sampai memang cemerlang, dah ada kelulusan yang dipercayai oleh org ramai, lepas tu nak berpolitik, silakanlah.
kalau setakat bergelar mahasiswa, belum tentu membawa erti 'berilmu'...

kan?

lagipun, dah grad nanti, belum tentu dapat kerja pun kan. bukan nak pandang rendah, tapi hakikat. ha time tu silakan lah nak buat apa yang rasa terhalang nak buat waktu bergelar mahasiswa.

p/s. Aku non-partisan. tapi aku turut rasa penyekatan ini membawa kebaikan, walaupun banyak yang berjiwa untuk memberontak. sabarlah.

maaf mulya. Aku belajar di Indonesia. Aku melihat situasi di negara kamu. sungguh menakutkan aku.
kerana tiada sekatan, mahasiswa bersuara berlebih2an, ada yang hancurkan bangunan universitas, ada yang bakar mobil rektor, ada yang melawan polisi sehingga ada yang terkorban. setiap hari. memang menakutkan.
sampai kami juga mahasiswa Malaysia turut didemo untuk diusir dari Indonesia. syukurlah universitas mengambil langkah yang seharusnya dalam menangani perkara ini.

dan aku tidak melihat kalau ada mahasiswa disini yang terlibat dengan politik, maksud aku secara partisan. mereka melawan apa yang dirasakan tidak seharusnya dilakukan oleh pemerintah.
contoh, mereka demo mengenai kenaikan harga BBM, tapi demo nya tidak membawa sebarang banner yang menyatakan kalau mereka itu pro partai lain.

bedanya di Malaysia, kalau di Malaysia ada yang mahu bersuara 'melawan' pemerintah, pasti mereka akan membawa banner atau pun apa-apa yang menunjukkan mereka itu pro siapa. seperti itu.

p/s- jangan ada yang beranggapan aku pro mana-mana parti politik... dan jangan emosi dengan kenyataan aku...

asalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For pelangihitamProfil   Hantar PM kepada pelangihitam   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 17:52


mahasiswa tak mampu berbuat atau memang tak boleh buat pun ???
mahasiswa di ancam atau rasa dirinya terancam ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-04-08 20:30


hhmm...kalau tunggu sampai selesai study..,hmm..tunggu saja sampai sang penguasa menghancurkan moral2 dan membutakan umat yang ada....Pada 09-04-08 13:12 , pelangihitam posting:

!!! QUOTE !!!

aku tak rasa masalah mahasiswa disekat untuk berpolitik.

dah grad nanti, berpolitik lah sampai puas, sampai bosan, sampai muak. time tu nak periksa wakil rakyat ke, nak turunkan PM ke, nak buat apa, buatlah.

belajar dulu sampai pandai, sampai memang cemerlang, dah ada kelulusan yang dipercayai oleh org ramai, lepas tu nak berpolitik, silakanlah.
kalau setakat bergelar mahasiswa, belum tentu membawa erti 'berilmu'...

kan?

lagipun, dah grad nanti, belum tentu dapat kerja pun kan. bukan nak pandang rendah, tapi hakikat. ha time tu silakan lah nak buat apa yang rasa terhalang nak buat waktu bergelar mahasiswa.

p/s. Aku non-partisan. tapi aku turut rasa penyekatan ini membawa kebaikan, walaupun banyak yang berjiwa untuk memberontak. sabarlah.

maaf mulya. Aku belajar di Indonesia. Aku melihat situasi di negara kamu. sungguh menakutkan aku.
kerana tiada sekatan, mahasiswa bersuara berlebih2an, ada yang hancurkan bangunan universitas, ada yang bakar mobil rektor, ada yang melawan polisi sehingga ada yang terkorban. setiap hari. memang menakutkan.
sampai kami juga mahasiswa Malaysia turut didemo untuk diusir dari Indonesia. syukurlah universitas mengambil langkah yang seharusnya dalam menangani perkara ini.

dan aku tidak melihat kalau ada mahasiswa disini yang terlibat dengan politik, maksud aku secara partisan. mereka melawan apa yang dirasakan tidak seharusnya dilakukan oleh pemerintah.
contoh, mereka demo mengenai kenaikan harga BBM, tapi demo nya tidak membawa sebarang banner yang menyatakan kalau mereka itu pro partai lain.

bedanya di Malaysia, kalau di Malaysia ada yang mahu bersuara 'melawan' pemerintah, pasti mereka akan membawa banner atau pun apa-apa yang menunjukkan mereka itu pro siapa. seperti itu.

p/s- jangan ada yang beranggapan aku pro mana-mana parti politik... dan jangan emosi dengan kenyataan aku...

asalamualaikum



-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

pelangihitam
Warga Rasmi
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32925
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 13:19


lahaii...

cuma mahasiswa saja ke yang mampu untuk mengatasi tu semua? tolongla.

mahasiswa tu bukan nabi ok.

kenapalah nak mengharapkan sangat mahasiswa? mereka yang bukan mahasiswa tu cacat ke tak mampu buat apa-apa untuk atasi semua tu?

jawab lah...

kita ada partai oposisi, suara mereka lebih hebat dari mahasiswa kalau setakat nak bangkang kerajaan.
tapi masih macam tu macam tu jugak...

jadi kau ingat mahasiswa lagi hebat dari PAS / PKR yang dah established tu ke?

tolonglaaa...

mahasiswa tu, apalah yang hebat sangat dengan mahasiswa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pelangihitamProfil   Hantar PM kepada pelangihitam   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 30-04-08 16:02


saya berikan satu gambaran tentang apa yang ada dalam dewan wakil rakyat..

     disana..,hal yang haram boleh dihalalkan..hal yang hitam boleh dikata putih...itu semua boleh berlaku untuk siapa yang punya banyak wang. memangla mahasiswa tu tak sehebat parti. tapi perlu antum ketahui...indonesia yang sekarang ini dibentuk oleh mahasiswa...
pemerintahan SOEHARTO (almarhum)..yang memerintah selama 32 tahun..yang sebelumnya dianggap benar..telah diruntuhkan oleh mahasiswa..

SEMOGA GAMBARAN INI DAPAT MENAMBAH PENGETAHUAN SAUDARA TENTANG BEREPA HEBATNYA PERAN MAHASISWA/ PEMUDA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 30-04-08 17:02


SALAM...

cuma mahu menyatakan pendapat...

seeloknya mahasiswa itu sendiri perlu mengawal diri.jika terlalu obses untuk berpolitik kepartian dibimbangi akan mengabaikan tanggungjawab unutk menimba ilmu.

mahasiswa perlu memantapkan diri dengan ilmu.baru boleh menentang yang batil.jangan kerna ilmu yang sebesar kuman di dada sudah mahu menongkah seluruh pelusuk dunia...

mungkin kondisi di malaysia tak sama seperti di indonesia.tak perlu ikut acuan orang lain.berpijaklah di bumi ini...

p/s: hanya pendapat. saya setuju dengan pelangihitam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 17:34


Ada yang saya setuju dengan saudara Mulya, ada yang saya
setuju dengan saudara pelangihitam... Both have the points. But
the comprehensive method, Im still young and not experienced
enough to give a comment. Just wait, gathering the information
first. HUHHUUEEE... UIIKKSS!!! Mana mahasiswa-mahasiswa lagi
niieeehh...?? ex-mahasiswa kee... More comment? Daeng_Jati...
sayatetapsaya... ummusafiah... syahidatul.... trouver_99...
meeehhh aarr... Nice topic niieehh...
Haaa... sailormoon and niza_ati pun dialu-alukan... Lagi...
ibnu_musa dan sirat82 pun... The senior of ukhwahs... Ehehh...


p/s: Mulya study di UIA kaann? Dengan hormat dan warm-heartednyaa... Saya
menjemput saudara ke JK Ulangtahun ukhwah.com... Bak katee oghang
Peghok, moh lee mikee join teman... boleh makan bebanyookk...
Dont worry, it just a gathering of ukhwah's... Be professional and no need to
debate there... Huuhhuee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 20:32


!!! QUOTE !!!

saya merasakan suasana yang sangat berbeze antara d tempat saya dan malaysia.

Semestinya..kerana lain negara lain caranya..dan undang2nya

!!! QUOTE !!!

di sana mahasiswa sangat aktif, bahkan ada yang turun memeriksa wakil rakyat

Siapa kami mahasiswa nak periksa wakil rakyat? Alim ulamak tersohor?

!!! QUOTE !!!

mahasiswa tak boleh ikut berpolitik

That's our rules. Seorang mahasiswa, the main responsibility is study.
Bukan mahasiswa tiada pendapat tentang politik, tapi benarkah pendapat yang dipikirkan
itu? Sejauh manakah kebenaran itu? Apa yang hendak disandarkan to be the evidence of
his/her opinion? How they will answer these questions?)) --> Dengan Belajar
Selagi tidak cukup ilmu di dada, tidak amal, and not yet be SOMEBODY kamu bukan
orang yang akan diberi perhatian.
Seorang budak kecik yang baru masuk 4 tahun menyatakan bahawa kakak adalah seorang lelaki,
adakah anda akan percaya? Sedangkan anda tahu, ilmu budak itu tidak cukup, malah siapakah budak
itu yang perlu anda dengar statement dia dan percaya, adakah dia seorang professor?
ahli ulamak? etc?

!!! QUOTE !!!

tidak dinafikan bahawa aktiviti mahasiswa di malaysia agak terbatas dan kurang diberikan
peluang untuk menyuarakan sebarang pandangan apatah lagi hal yang berkaitan dengan pentadbiran politik
negara kerana jika ini berlaku dikhuatiri menjejaskan masa depan seseorang mahasiswa. sebaliknya mahasiswa
digalakkan dan dibenarkan terlibat aktif dalam memberikan pandangan dan pendapat dalam hal-hal yang
berkaitan dengan pelajaran dan bidang kerjaya mereka.

..dan isu-isu semasa yang lebih kepada kebaikan semua/rakyat/umat...but not about politic...

!!! QUOTE !!!

environment has cause them..has lead them..has mould them....to a critical condition.....
and this is our leader in the future...!!


Yes...so..let start from the begining/bottom... Jadilah pemimpin pelajar...kita akan nampak apa yang
orang lain tak nampak...universiti adalah medium pembelajaran..kita belajar dari bawah.
Setelah kita berjaya, and be somebody yang disanjung dan dihormati kerana ilmu, amalan, akhlak kita...
insyaAllah...berjuta orang akan percaya pada kita.

!!! QUOTE !!!

tapi yakinlah...suatu saat..pemuda2 islam akan bangkit...saya berharap anda semualah orangnya...
bergeraklah terus dijalan dakwah...terus bergerak didalam tanah...hingga seluruh tanah ini anda ambil alih...
bersemangatlah pemuda islam..bergerakkk...!!!

Ayat underground ni lah ana tak suka ni....Kenapa nak bergerak bawah tanah ni? Keluar lah dari kepompong..be a part of
organization...persatuan..kelab...wakil pelajar etc...kasi buka sikit pandangan luar..nampak dan terang...
supaya jelas dan nyata...
And bukan anda tapi kita.

!!! QUOTE !!!

belajar dulu sampai pandai, sampai memang cemerlang, dah ada kelulusan yang dipercayai oleh org ramai,
lepas tu nak berpolitik, silakanlah. kalau setakat bergelar mahasiswa, belum tentu membawa erti 'berilmu'...
kan?
lagipun, dah grad nanti, belum tentu dapat kerja pun kan. bukan nak pandang rendah, tapi hakikat. ha time tu
silakan lah nak buat apa yang rasa terhalang nak buat waktu bergelar mahasiswa.

p/s. Aku non-partisan. tapi aku turut rasa penyekatan ini membawa kebaikan, walaupun banyak yang berjiwa untuk
memberontak. sabarlah.

Betui2...

!!! QUOTE !!!

Aku belajar di Indonesia. Aku melihat situasi di negara kamu. sungguh menakutkan aku.
kerana tiada sekatan, mahasiswa bersuara berlebih2an, ada yang hancurkan bangunan universitas,
ada yang bakar mobil rektor, ada yang melawan polisi sehingga ada yang terkorban. setiap hari. memang menakutkan.
sampai kami juga mahasiswa Malaysia turut didemo untuk diusir dari Indonesia. syukurlah universitas mengambil
langkah yang seharusnya dalam menangani perkara ini.

Jaga diri ditempat orang ye.. Semoga kita menjadi Mahasiswa yang Inteligent dan berfikir secara rasional..

!!! QUOTE !!!

pemerintahan SOEHARTO (almarhum)..yang memerintah selama 32 tahun..yang sebelumnya dianggap benar..telah
diruntuhkan oleh mahasiswa

Huih..hebat juga mahasiswa sana ye..Kenapa tak jadi terus pemimpin rakyat ketika sedang belajar.
Alhamdulillah..atleast ada jugak yang salahnya...tapi yang betul jangan dibuang..perlu diguna pakai...
and yang salah jadikan peringatan.


Last but not least,
Belajarlah dahulu, kumpul ilmu, jadilah seseorang yang berILMU, amalkanlah ilmu itu pada waktunya dan jadilah
seorang yang berakhlak..pasti kita akan disanjung dan dihormati..InsyaAllah... ketika itu berkatalah kamu
pada rakyat dan pasti mereka mendengar.
WaAllahualam....

Nak study...2 papers more..arabiah and Networking.... :bunga:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 02:27


Pada 10-03-08 14:24 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

maaf..maaf sebelumnya...saya merasakan suasana yang sangat berbeze antara d tempat saya dan malaysia. di sana mahasiswa sangat aktif, bahkan ada yang turun memeriksa wakil rakyat. pernah seorang presiden diturunkn dari jabatan oleh mahasiswa....
         disini..mahasiswa ditakut-takuti oleh orang2 yang tak tahu sapa..mahasiswa tak boleh ikut berpolitik..banyak hal-hal keburukan dalam pemerintah yang disembunyikan..
        maaf..saya tidak sedang membandingkan 2 negara...ini hanyalah perasaan seorang saudara seislam...


sekadar pandangan...perbezaan suasana berpolitik yang berbeza disebabkan cara pemerintahan yang berbeza..undang-undang kerajaan malaysia tidak boleh disamakan dengan indonesia..undang-undanglah yang menghadkan suara untuk mahasiswa bersuara..buang universiti mungkin salah satu hukuman melanggar undang-undang. antara contoh yang boleh dikenakan tindakan ialah melibatkan diri dengan sebarang perhimpunan haram, perhimpunan mana-mana parti politik(kat malaysia ni biasala, kalau yang tak sokong kerajaan tu lah yang dia nampak..so adilkah undang-undang itu??? )

Untuk mengambil risiko buang universiti dengan pasif dalam politik mana lebih baik..kerana lepasan universiti merupakan tiket penting untuk meyakinkan orang lain bila bersuara dalam politik kelak(keadaan ini hanya untuk mereka yang dah diberi peluang masuk universiti) pasif bukan bermakna tidak tahu langsung perkembangan politik malah mahasiswa seharus nya lebih tahu keadaaan yang berlaku kerana mereka bakal memimpin suatu masa nanti.

:berfikir: rasanya bukan mahasiswa saja yang tak boleh aktif..mereka yang bekerja di sektor kerajaan pun sama kan???
andai salah tolong perbetulkan.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

KhilafahIslamiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7208
Posting: 104

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 05:50


kalau govt worker kena aku janji.. seperti ahli akademik pun kena aku janji..

Yap, ana bersetuju AUKU antara penyebab student aka generasi muda semakin ulat buku semata, tiada daya saing dari segi survival kehidupan dan dari segi kempimpinan negara akan datang. Well, kita bakal melihat masa hadapan akan berkurangnya daya kepimpinan yang menonjol. Lihat sahaja masalah dalaman UMNO yang kurang kepimpinan muda yang datang dari kampus tempatan.

Tetapi ana tidak 100% meletakkan kemorosotan generasi muda kepada AUKU semata, tetapi ia juga berkaitan dengan kurang daya kreativiti dikalangan pelajar. Belum ada kajian secara terperinci tentang bagaimana keterlibatan seseorang mahasiswa itu dalam persatuan politik or mana-mana pertubuhan boleh melanggar AUKU..

Keduanya, generasi mahasiswa hari ini kekurangan idea baru dan hanya mampu mengulangi idea-idea lama seperti berdemo dll. Ana tidak menolak demo tapi it should be a way more creative than this.. kalau dahulu aktivis mahasiswa rajin turun ke masyarakat melalui program bakti siswa, program dakwah kepada masyrakat Islam dll tetapi sekarang banyak aktivis mahasiswa lebih menumpukan soal mahasiswa sahaja. Lebih menceritakan kezaliman AUKU berbanding perkara lain, selalu menceritakan politik negara berbanding pencapaian dalam membuat RnD untuk akademik sebagainya yang bukan bersifat politik. Ana tidak menolak politik, tapi sebut mahasiswa, itulah isu yang berbangkit.. It almost the same..

Mahasiswa kena keluar dari kepompong pemikiran yang sedia ada.. Think out of the box.. Now, mahasiswa kena berfikir on how to contributing to society, berbanding melayan AUKU yang sememang zalim.. kalau kita berjuang menegakkan kebenaran dalam masyarakat, serupa juga kita memperjuangkan Islam. Matlamatnya sama, cuma methodnya berlainan. Sekarang masanya untuk keluar dari kepompong kekitaan yang ada pada mahasiswa. Masyarakat takkan mengambil peduli tentang mahasiswa selagi mahasiswa tidak mampu membuat masyarakat mengubah persepsi mereka bahawa universiti bukan hanya untuk belajar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KhilafahIslamiyahProfil   Hantar PM kepada KhilafahIslamiyah   Pergi ke KhilafahIslamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 26-05-08 13:08


sudah saatnya mahasiswa bergerak...jangan tunggu hingga esok...bergeraklah secepatnya...walau pun hanya dengan berteriak yang membuktikan bahwa engkau ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-05-08 16:48


pada saya, ada pro dan kontranya AUKU ini... tapi, apa yang saya nampak kontra saja... huhu... sorry to say lah... soal sekatan politik dalam AUKU tu tak payah cakap lah... bila bercerita tentang AUKU, semua nampak sekatan berpolitik... tetapi, ada sesetengah rules dalam AUKU yang tak pernah siapa pun ambil kisah. kalau buat sekali pun, kalau pandai cover, kompem tak dibuang universiti. rules yang saya maksudkan berkaitan dengan kebebasan bergaul antara pelajar lelaki dan perempuan yang saya lht semakin m'busuk dalam diri setiap pelajar... well, masalah sosial kat universiti yang semakin m'jd2 yang perlu kita overcome... sebab, sahsiah diri yang pelajar yang menentukan sahsiah pemimpin masa depan kan? saya rasa pelajar IPTA/S di Malaysia xdelah terlalu jumud mengenai isu politik...
saya setuju dengan pendapat saudari niza_ati... untuk melakukan sesuatu, memang kita kena ada ilmu... kena ada fakta yang konkrit, so, apa yang mahasiswa yang ada potensi untuk jadi future leaders perlu buat sekarang adalah belajar dan aplikasikan apa yang dipelajari dengan cara yang betul. ikut saluran yang betul... tapi, berilmu tanpa adanya sahsiah yang baik atau lebih baik lagi cemerlang, hampeh jugak akhirnya... so, saya menyeru kepada semua sahabat-sahabat agar kita sama-sama berusaha untuk menjadi bakal pemimpin masa depan yang cemerlang, gemilang dan terbilang pada hakikat dan fitrah berlandaskan sunnatuLlah... bukan cemerlang, gemilang dan terbilang merosakkan bumi Malaysia ini. insya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115368 saat. Lajunya....