Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57
  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 11 jam, 1 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: KHILAFAH DAN NEGARA ISLAM


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» KHILAFAH DAN NEGARA ISLAM

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh KHILAFAH DAN NEGARA ISLAM

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 05-03-08 22:29


assalamualaikum wbt...
Melihat keadaan, isu dan ehwal semasa, sapa pun yang masih punya keimanan pasti akan sedih melihat keadaan Islam dan ummatnya hari ini.
hukum islam telah dibuang jauh2 oleh pemerintah hari ini, ummatnya dilalaikan dari memahami islam.
walaupun banyak negara yang mendakwa adalah negara Islam, tak ada satu pun dari mereka menjalankan KEWAJIPAN jihad oleh negara dalam mempertahankan Islam apatah lagi untuk mengembangkannya.
ummat juga dikaburkan tentang apa itu negara islam sampai ada terkeliru mennyangka negara Islam lain dan khilafah adalah satu konsep lain.
memetik kata bekas ustaz saya dulu" saya tak belajar khilafah ni kat (universiti) Azhar, tapi belajar masa ikut usrah di mesir".
mungkin artikel yang saya petik dari website hizbut tahrir indonesia ini boleh memberi pencerahan, amin.

KHILAFAH DAN IMAMAH
Pengantar
Istilah Khilafah dan Imamah sebetulnya sinonim; maknanya adalah sistem pemerintahan Islam. Namun, oleh segelintir orang, kedua istilah itu dianggap berbeda pengertiannya. Ulil Abshar Abdalla, bekas Koordinator JIL (Jaringan Islam Liberal), misalnya, memandang ada perbedaan antara Khilafah dan Imamah; begitu juga istilah turunannya seperti imam dan khalifah. Ulil menyatakan, “Imam di sini adalah penguasa dalam pengertian umum.” Dalil-dalil agama tentang wajibnya mengangkat imam, menurut Ulil, hanya menegaskan saja hukum sosial yang sudah berlaku berabad-abad. Salah satu hukum sosial itu adalah bahwa setiap masyarakat selalu akan mengangkat seorang pemimpin yang mengatur dan menyelenggarakan kepentingan mereka. Pemimpin itu, kata Ulil, “Bisa kepala suku, lurah, camat, bupati, raja, sultan, khalifah, presiden, CEO, manager, dan lain-lainnya.” (www.harianbangsa.com).
Walhasil bagi Ulil, Imamah itu berarti kepemimpinan yang bersifat umum. Adapun Khilafah adalah kepemimpinan yang lebih khusus, yang kata Ulil, berdasarkan sejarah Islam bentuknya adalah kerajaan. Khilafah seperti ini, menurut Ulil, hanyalah suatu kebetulan sejarah (historical coincidence). Karena itu, sistem itu dapat diganti sesuai dengan asas rasionalitas yang, bagi Ulil, adalah aplikasi doktrin Ahlus Sunnah bahwa penentuan imam bukanlah berdasarkan teks agama (seperti pendapat golongan Syiah), melainkan berdasarkan ijtihad dan pilihan (ikhtiyâ). Ujung-ujungnya, Ulil ingin menegaskan bahwa sistem republik (bukan kerajaan) saat ini yang berdasarkan demokrasi adalah sudah final dan merupakan sistem paling ideal hingga saat ini. (www.harianbangsa.com).

Pengertian Khilafah dan Imamah
Pendapat di atas memang harus diakui, tetapi bukan diakui sebagai pernyataan ilmiah, melainkan sebagai dagelan yang cukup menggelikan. Betapa tidak, karena kalau pendapat itu dibandingkan dengan pendapat para ulama fikih siyâsah dan ulama bahasa Arab, akan terbukti Ulil hanyalah orang awam. Kita harus maklum, orang awam itu kadang bicaranya ngawur dan aneh. Dalam konteks seperti inilah, tepat sekali pernyataan Imam Ibnu Hajar al-‘Asqalani, “Idza takallama al-mar’u fi ghayri fannihi atâ bi hadzihi al-‘saja’ib (Jika seseorang berbicara di luar bidang keahliannya, dia akan mengucapkan kalimat yang ajaib).” (Ibnu Hajar al-‘Asqalani, Fath al-Bari, III/683).
Coba, kita lihat pendapat Imam Ar-Razi mengenai istilah Imamah dan Khilafah dalam kitab Mukhtâ ash-Shihâh hlm. 186:
الخلافة أو الإمامة العظمى، أو إمارة المؤمنين كلها يؤدي معنى واحداً، وتدل على وظيفة واحدة و هي السلطة العيا للمسلمين
Khilafah, Imamah al-‘Uzhma, atau Imarah al-Mukminin semuanya memberikan makna yang satu (sama) dan menunjukkan tugas yang juga satu (sama), yaitu kekuasaan tertinggi bagi kaum Muslim. (Lihat: Muslim al-Yusuf, Dawlah al-Khilâfah ar-âsyidah wa al-‘Alaqât ad-Dawliyah, hlm 23; Wahbah a-Zuhaili, Al-Fiqh a-Islâm wa Adillatuhu, VIII/270).
Mari kita lihat juga pendapat serupa dari Imam Ibnu Khaldun dalam Al-Muqaddimah hlm. 190:
وإذ قد بيَّنَّا حقيقة هذا المنصب وأنه نيابة عن صاحب الشريعة في حفظ الدين وسياسة الدنيا به تسمى خلافة وإمامة والقائم به خليفة وإمام
Telah kami jelaskan hakikat kedudukan ini (khalifah) dan bahwa ia adalah wakil dari Pemilik Syariah (Rasulullah saw.) dalam menjaga agama dan mengatur dunia dengan agama. (Kedudukan ini) dinamakan Khilafah dan Imamah dan orang yang melaksanakannya (dinamakan) khalifah dan imam. (Lihat Ad-Dumaiji, Al-Imâmah al-‘Uzhma ‘Inda Ahl as-Sunnah wa al-Jamâ‘ah, hlm. 34).
Wahbah Az-Zuhaili dalam kitabnya, Al-Fiqh al-Islâmi wa Adillatuhu (VIII/418) menyatakan pendapat serupa:
الخلافة (أو الإمامة أو إمارة المؤمنين;) أو أي نظام شوري يجمع بين مصالح الدنيا والآخرة كلها ذات مدلول واحد
Khilafah (atau Imamah atau Imarah al-Mukminin) atau yang berarti sistem berdasarkan musyawarah yang menghimpun kemaslahatan dunia dan akhirat, semuanya mempunyai pengertian yang sama. (Wahbah az-Zuhaili, Al-Fiqh al-Islâmi wa Adillatuhu, VIII/418).
Dhiyauddin ar-Rays dalam kitabnya, An-Nazhariyât as-Siyâsiyah al-Islâmiyyah hlm. 92 juga mengatakan:
يلاحظ أن الخلافة والإمامة الكبرى وإمارة المؤمنين ألفاظ مترادفة بمعنى واحد
Patut diperhatikan bahwa Khilafah, Imamah al-Kubra, dan Imarah al-Mu’minin adalah istilah-istilah yang sinonim dengan makna yang sama. (Lihat Wahbah az-Zuhaili, Al-Fiqh al-Islâmi wa Adillatuhu, VIII/465).
Semua kutipan ulama di atas menyatakan bahwa istilah Imamah dan Khilafah (juga Imaratul Mukminin) maknanya sama, tidak berbeda.
Kutipan-kutipan yang menunjukkan kesamaan makna Khilafah dan Imamah itu masih banyak sekali. Silakan cek pendapat yang sama dari: Rasyid Ridha dalam kitabnya, Al-Khilâfah aw al-Imâmah al-‘Uzhma, hlm. 101; Prof. Dr. Ali as-Salus dalam kitabnya, ‘Aqîdah al-Imâmah ‘Inda asy-sayaî‘ah al-Itsnâ ‘Asyariyah (terj.) hlm. 16; Zainal Abidin Ahmad dalam bukunya, Membentuk Negara Islam, hlm. 30; dan Hasbi ash-Shiddieqy dalam bukunya, Islam dan Politik Bernegara, hlm. 42-43.
Silakan cek juga pendapat para ulama bahasa Arab (ahli kamus) yang menyamakan arti Imamah dan Khilafah, misalnya: Rawwas Qal‘ah Jie dan Hamid Shadiq Qunaibi dalam Mu‘jam Lughah al-Fuqahâ’, hlm. 64, 150, dan 151; Ibrahim Anis dkk dalam Al-Mu‘jam al-Wasîtahu, 1/27 dan 251.
Jika Imamah dan Khilafah pengertiannya sama, demikian juga istilah Imam dan Khalifah. Keduanya sama-sama berarti pemimpin tertinggi dalam negara Khilafah, tidak berbeda. Ini sebagaimana pernyataan Ibnu Khaldun yang telah dikutip di atas. Imam Nawawi dalam Rawdhah ath-tahuâlibîdan (tak/49) menegaskan hal yang sama:
يجوز أن يقال للإمام :الخليفة، والإمام، وأمير المؤمنين
Boleh saja Imam itu disebut dengan Khalifah, Imam, atau Amirul Mukminin. (Lihat: ad-Dumaiji, Al-Imâmah al-‘Uzhmâ, hlm. 34).
Nah, setelah kita bentangkan pendapat para ulama yang ahli seperti di atas, lalu kita bandingkan dengan pendapat Ulil yang dangkal dan sembrono, bagaimana pendapat Anda? Bukankah pendapat Ulil itu betul-betul menggelikan dan terkesan seenaknya sendiri?

Mengapa Imamah dan Khilafah Semakna?
Pertanyaan yang kemudian muncul adalah, atas dasar apa para ulama menyamakan pengertian Imamah dan Khilafah? Di sinilah Imam Taqiyuddin an-Nabhani memberi penjelasan yang gamblang dalam kitabnya, Asy-Syakhshiyah al-Islâmiyah hanya 2. Imam An-Nabhani berkata, “Telah terdapat hadis-hadis sahih dengan dua kata ini dengan makna yang satu. Tidak ada makna dari salah satu kedua kata itu yang menyalahi makna kata yang lain, dalam nas syariah mana pun, baik dalam al-Quran maupun dalam as-Sunnah, karena hanya dua itulah yang merupakan nas-nas syariah. Tidaklah wajib berpegang dengan kata ini, yaitu Khilafah atau Imamah, tetapi yang wajib ialah berpegang dengan pengertiannya.” (Taqiyuddin an-Nabhani, Asy-Syakhshiyah al-Islâmiyyah, II/13).
Jadi, Khilafah dan Imamah memiliki arti yang sama karena nas-nas syariah, khususnya hadis-hadis sahih, telah menggunakan dua kata itu, yaitu kata “imam” atau “khalifah” secara bergantian namun dengan pengertian yang sama. Sebagai contoh, kadang Rasulullah saw. menggunakan kata “khalifah” seperti sabdanya:
إِذَا بُوْيِعَ لِخَلِيْفَتَيْنِ فَاقْتُلُوْا الآخِرَ مِنْهُمَا
Jika dibaiat dua orang khalifah maka bunuhlah yang terakhir dari keduanya. (hari al-Bazzar dan ath-Thabrani dalam Al-Awsâtahu. Lihat Majma’ az-Zawâ’id, V/198). Hadis ini juga diriwayatkan oleh Imam Muslim. Lihat: Syarh Muslim oleh Imam Nawawi, XII/242).
Namun, kadang Rasulullah saw. juga menggunakan kata “imam” seperti sabdanya:
مَنْ بَايَعَ إَمَامًا فَأَعْطَاهُ صَفْقَةَ يَدِهِ وَثَمْرَةَ قَلْبِهِ فَلْيُطِعْهُ مَا اسْتَطَاعَ، فَإِنْ جَاءَ آخَرُ يُنَازِعُهُ فَاضْرِبُوْا عُنُقَ اْلآخَرِ
Siapa saja yang membaiat seorang imam, lalu ia memberikan genggaman tangannya dan buah hatinya kepadanya, hendaklah ia menaati imam itu sekuat kemampuannya. Kemudian jika datang orang lain yang hendak merebut kekuasaan imam itu maka penggallah leher orang lain itu. (hari Muslim, Abu Dawud, Ibnu Majah, an-Nasa’i, dan Ahmad).
Kata “khalifah” dan “imam” dalam kedua hadis di atas mempunyai pengertian yang sama, yaitu pemimpin tertinggi dalam Negara Islam. (Lihat: Rawwas Qal’ah Jie dan Hamid Shadiq Qunaibi, Mu‘jam Lughah al-Fuqahâ, hlm. 64 dan 151). Jika “khalifah” dan “imam” sama pengertiannya maka sistem pemerintahan yang dipimpinnya, yaitu “Khilafah” dan “Imamah”, juga sama maknanya; tidak berbeda.

Antara Khilafah dan Imarah
Dalam banyak hadis shahih memang ada pembahasan kepemimpinan dalam pengertian umum. Kepemimpinan dalam arti umum ini disebut dengan istilah Imârah, Qiyâdah, atau Ri’âsah. Imam Taqiyuddin An-Nabhani menerangkan, “Imarah (kepemimpinan) itu lebih umum, sedangkan Khilafah itu lebih khusus, dan keduanya adalah kepemimpinan (ri’âsah). Kata Khilafah digunakan khusus untuk suatu kedudukan yang sudah dikenal, sedangkan kata Imarah digunakan secara umum untuk setiap-tiap pemimpin (amir).” (Taqiyuddin an-Nabhani, Asy-Syakhshiyah al-Islâmiyyah, II/125).
Hadis tentang Imarah, misalnya, sabda Nabi saw.:
إِذَا خَرَجَ ثَلاَثَةٌ فِي سَفَرٍ فَلْيُؤَمِّرُوا أَحَدَهُمْ
Jika keluar tiga orang dalam sebuah perjalanan, hendaklah satu orang dari mereka menjadi pemimpinnya. (hari Abu Dawud).
Dengan demikian, jelaslah bahwa kepemimpinan dalam arti yang umum, memang juga diterangkan dalam Islam, namun istilahnya bukan Khilafah atau Imamah, seperti khayalan dan tipuan Ulil, melainkan Imarah. Imarah inilah yang bersifat umum sehingga mencakup kepala suku, lurah, camat, bupati, raja, sultan, khalifah, presiden, CEO, manager, dan sebagainya.

Daftar Pustaka
Ad-Dumaiji, Abdullah bin Umar bin Sulaiman, Al-Imâmah al-‘Uzhmâ ‘Inda Ahl as-Sunnah wa Al-Jamâ‘ah, (www.saaid.net), 1987.
Ahmad, Zainal Abidin, Membentuk Negara Islam, (Jakarta : Penerbit Widjaya), 1956.
Al-Yusuf, Muslim, Dawlah al-Khilâfah ar-Rasyîdah wa al-‘Alaqât ad-Dawliyah, (www.saaid.net).
An-Nabhani, Taqiyuddin, Asy-Syakhshiyah al-Islâmiyyah, hanya 2, (Beirut: Darul Ummah), 2002.
Anis, Ibrahim dkk, Al-Mu’jam al-Wasîtahu, (Kairo: Tanpa Penerbit), 1972.
As-Salus, Ali, Imamah dan Khilafah dalam Tinjauan Syar’i (Aqidah Al-Imamah ‘Inda Asy-Syi’ah Al-Itsna ‘Asyariyah), Penerjemah Asmi Salihan Zamakhsyari, (Jakarta: Gema Insani Press), 1997.
Ash-Shiddieqy, Teungku Muhammad Hasbi, Islam dan Politik Bernegara, (Semarang: PT. Pustaka Rizki Putra), 2002
Az-Zuhaili, Wahbah, Al-Fiqh al-Islâmi wa Adillatuhu, hanya 8, (Maktabah Syamilah).
Qal’ah Jie, Rawwas, & Qunaibi, Hamid Shadiq, Mu‘jam Lughah al-Fuqahâ’ (Beirut: Dar an-Nafa’is), 1988.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 08-03-08 21:20


pergilah HT dengan angan-angan..

bosan!!

cakap lebih.. minta mengundi pun banyak songeh... nakkan Islam.. macam lah kat Malaysia ni boleh berubah sistem macam hantar memo.. esok terus bertukar kepada sistem khilafah..

macamlah rakyat hari ini bodoh nak menilai Islam dan pemerintahan.. bukannya bodoh pendokong dan penyokong PAS khususnya (sebab PAS turut perjuangkan ISLAM sebagai paksi utama) tak tau sejarah dulu..hukum hakam..

alih-alih dipaparkan asal-usul khilafah lah..hukum ini..itu.. kalau setakat copy paste...tak payah.. kerap-kali benda yang sama dibincangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 01:16


Pada 08-03-08 21:20 , quick posting:

!!! QUOTE !!!

pergilah HT dengan angan-angan..

bosan!!

cakap lebih.. minta mengundi pun banyak songeh... nakkan Islam.. macam lah kat Malaysia ni boleh berubah sistem macam hantar memo.. esok terus bertukar kepada sistem khilafah..

macamlah rakyat hari ini bodoh nak menilai Islam dan pemerintahan.. bukannya bodoh pendokong dan penyokong PAS khususnya (sebab PAS turut perjuangkan ISLAM sebagai paksi utama) tak tau sejarah dulu..hukum hakam..

alih-alih dipaparkan asal-usul khilafah lah..hukum ini..itu.. kalau setakat copy paste...tak payah.. kerap-kali benda yang sama dibincangkan..


MARAH SUNGGUH HANGGGG KEPADA HIZBUT-TAHRIR ya!!!
DENGAN SAUDARA ISLAM BEGITU SEKALI HANGG MEMBENCI...

TAPI DENGAN DAP (PUAK KAFIR) BOLEH PULAK JADI TEMAN RAPAT!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 01:21


Pada 09-03-08 01:16 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-08 21:20 , quick posting:

!!! QUOTE !!!

pergilah HT dengan angan-angan..

bosan!!

cakap lebih.. minta mengundi pun banyak songeh... nakkan Islam.. macam lah kat Malaysia ni boleh berubah sistem macam hantar memo.. esok terus bertukar kepada sistem khilafah..

macamlah rakyat hari ini bodoh nak menilai Islam dan pemerintahan.. bukannya bodoh pendokong dan penyokong PAS khususnya (sebab PAS turut perjuangkan ISLAM sebagai paksi utama) tak tau sejarah dulu..hukum hakam..

alih-alih dipaparkan asal-usul khilafah lah..hukum ini..itu.. kalau setakat copy paste...tak payah.. kerap-kali benda yang sama dibincangkan..


MARAH SUNGGUH HANGGGG KEPADA HIZBUT-TAHRIR ya!!!
DENGAN SAUDARA ISLAM BEGITU SEKALI HANGG MEMBENCI...

TAPI DENGAN DAP (PUAK KAFIR) BOLEH PULAK JADI TEMAN RAPAT!!Lah hang pun sama jugak, apa pasal cakap macam itu dengan saudara seIslam.Hang pun benci ke apa dengan saudara seIslam tu? Cakap tak serupa bikin lah.


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 01:22


Pada 09-03-08 01:16 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-08 21:20 , quick posting:

!!! QUOTE !!!

pergilah HT dengan angan-angan..

bosan!!

cakap lebih.. minta mengundi pun banyak songeh... nakkan Islam.. macam lah kat Malaysia ni boleh berubah sistem macam hantar memo.. esok terus bertukar kepada sistem khilafah..

macamlah rakyat hari ini bodoh nak menilai Islam dan pemerintahan.. bukannya bodoh pendokong dan penyokong PAS khususnya (sebab PAS turut perjuangkan ISLAM sebagai paksi utama) tak tau sejarah dulu..hukum hakam..

alih-alih dipaparkan asal-usul khilafah lah..hukum ini..itu.. kalau setakat copy paste...tak payah.. kerap-kali benda yang sama dibincangkan..


MARAH SUNGGUH HANGGGG KEPADA HIZBUT-TAHRIR ya!!!
DENGAN SAUDARA ISLAM BEGITU SEKALI HANGG MEMBENCI...

TAPI DENGAN DAP (PUAK KAFIR) BOLEH PULAK JADI TEMAN RAPAT!!
saya pun nak tahu juga sumbangan HT dalam pilihanraya.boleh beritahu tak?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 01:58


Pada 09-03-08 01:21 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!


Lah hang pun sama jugak, apa pasal cakap macam itu dengan saudara seIslam.Hang pun benci ke apa dengan saudara seIslam tu? Cakap tak serupa bikin lah.WALAUPUN AKU SELALU BERTEKAK DALAM FORUM...
ITU HANYA UNTUK SUKA-SUKA...

TAPI TAK PERNAH MEMBENCI SAUDARA SEAKIDAH DENGAN AKU!!

ANAK PEJUANG...
HANGGGG SELAMA INI HANGGG ANGGAP AKU SEBAGAI MUSUH ke??


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:01


kalau HT nak sistem khilafah ditegakkan di malaysia, kita nak guna cara macam mana? nak angkat senjata berperang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:03


Pada 09-03-08 01:58 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 01:21 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!


Lah hang pun sama jugak, apa pasal cakap macam itu dengan saudara seIslam.Hang pun benci ke apa dengan saudara seIslam tu? Cakap tak serupa bikin lah.WALAUPUN AKU SELALU BERTEKAK DALAM FORUM...
ITU HANYA UNTUK SUKA-SUKA...

TAPI TAK PERNAH MEMBENCI SAUDARA SEAKIDAH DENGAN AKU!!

ANAK PEJUANG...
HANGGGG SELAMA INI HANGGG ANGGAP AKU SEBAGAI MUSUH ke??
dah anda ni asyik menjerit saja memang orang fikir anda ni nak cari pasal.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:08


Pada 09-03-08 01:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


saya pun nak tahu juga sumbangan HT dalam pilihanraya.boleh beritahu tak?.HIZBUT-TAHRIR MALAYSIA TELAH MENGELUARKAN KENYATAAN
RASMI MENGENAI PILIHANRAYA...

DI SIARKAN DALAM SAUTHUN NADHAH (SUARA RASMI HTM) DAN
DIEDARKAN DI MASJID-MASJID SELURUH NEGARA...


"PANDANGAN HIZBUT-TAHRIR TENTANG PILIHANRAYA"....
SN Keluaran 7 Februari 2008
RUJUKAN KLIK SINI:
http://www.mykhilafah.com/modules.php?name=Nahdah&pa=showpage&pid=169


Esok 8 Mac 2008 adalah hari penentu untuk mengetahui parti manakah yang akan dipilih oleh rakyat Malaysia bagi memerintah untuk jangka masa 5 tahun yang akan datang. Sepanjang tempoh berkempen yang telah berlangsung sejak pembubaran Parlimen, pelbagai peristiwa dan kejadian yang telah berlaku. Caci-mencaci, tuduh-menuduh, hina-menghina, fitnah-memfitnah dan tidak kurang juga insiden pukul-memukul dapat disaksikan. Penipuan semakin merajalela, kebencian semakin membara dan hubungan dengan Allah semakin dilupa. Janji ditabur dan wang ringgit dihambur manakala kasih sayang dan persaudaraan sesama Muslim dikubur. Inilah sedikit dari fenomena pilihan raya yang setiap kali dijalankan, pasti menimbulkan lebih banyak perpecahan dan pergaduhan sesama umat Islam. Dalam kesibukan pilihan raya ini juga, timbul persoalan dan perdebatan di kalangan kaum Muslimin berhubung pandangan Islam mengenai urusan ini. Fatwa dan pandangan terdengar di sana-sini mengenai pilihan raya dan hukum melibatkan diri dengannya. Ada yang mewajibkannya, dengan menggunakan pelbagai dalil bagi menggalakkan rakyat untuk keluar mengundi dan ada yang mengharamkannya kerana mengikut dakwaan mereka perkara ini tidak pernah ada pada zaman Rasulullah. Ada pula yang berpandangan bahawa pilihan raya dibolehkan kerana Islam tidak pernah merincikan perkara (pemerintahan) ini, jadi terpulanglah kepada manusia untuk menentukan cara mereka sendiri dalam memilih pemerintah.

Sebagai sebuah parti politik yang berdakwah untuk mengembalikan semula kehidupan Islam dengan jalan mendirikan semula Daulah Khilafah, Hizbut Tahrir sering di salah fahami, dilabel dan difitnah sebagai sebuah gerakan Islam yang anti pilihan raya atau tepatnya yang mengharamkan pilihan raya. Bagi mereka yang ikhlas dan ingin tahu, ramai yang telah datang berbincang dan berdialog dengan Hizbut Tahrir sendiri berkenaan perkara ini. Selain itu, persoalan yang sama sering diajukan kepada kami di seminar-seminar dan forum-forum terbuka yang kami anjurkan. Segala puji bagi Allah, setelah mendapat penjelasan langsung dari kami, setakat ini ramai yang semakin jelas tentang pendirian Hizbut Tahrir dalam masalah ini. Inilah yang kami harapkan dari umat Islam yang ikhlas, agar mereka datang dan berjumpa sendiri dengan kami, daripada mendengar fitnah dan tohmahan dari luar. Atas permintaan ramai, Sautun Nahdhah hari ini akan menyatakan pendirian Hizbut Tahrir mengenai hukum pilihan raya, agar lebih ramai umat Islam yang ikhlas akan memahami dan membetulkan sikap masing-masing. Kami sedar bahawa nasyrah kecil ini tidak akan dapat memuat semua perkara yang ingin kami sampaikan, namun diharap ia memadai untuk menjernihkan pandangan mereka yang kabur dan keliru selama ini.


Pilihan Raya Dalam Islam

Persoalan pertama yang perlu dijelaskan di sini adalah, adakah terdapat pilihan raya di dalam Islam? Jawapannya ya, memang terdapat pilihan raya di dalam Islam, walaupun konteks atau cara(uslub)nya agak berbeza dengan yang ada sekarang. Pemilihan suara ramai memang ada dalam Islam. Secara rincinya pemilihan suara ramai (yang sekarang disebut pilihan raya) ini boleh berlaku dalam dua keadaan utama. Pertama, dalam urusan memilih Khalifah sebagai pemimpin tertinggi umat Islam. Kedua, dalam urusan memilih Majlis Syura (Majlis Umat). Namun, perlu difahami di sini bahawa pemilihan Khalifah tidak semestinya dilakukan melalui pemilihan suara ramai, tetapi pemilihan Majlis Umat mesti melalui suara ramai.

Hal ini diambil dari peristiwa pengangkatan para Khulafa’ Rasyidin yang menjadi Ijmak Sahabat yang wajib kita ikuti. Semasa pelantikan Abu Bakar, sebahagian besar kaum Muslimin berkumpul di Saqifah Bani Saidah dan terjadi perbincangan di antara mereka. Hasilnya Abu Bakar telah dibai’ah (bye’at in’iqad) menjadi Khalifah. Kemudian pada hari kedua, kaum Muslimin di undang ke Masjid Nabawi, lalu mereka membai’at Abu Bakar di sana (bye’at ta’at). Ketika Abu Bakar merasa sakitnya akan membawa kepada kematian, beliau telah memanggil kaum Muslimin untuk meminta pendapat mereka mengenai siapa yang akan menjadi Khalifah setelah beliau. Proses pengumpulan pendapat itu berlangsung selama tiga bulan dan akhirnya Abu Bakar mengetahui pendapat majoriti dari kaum Muslimin, lalu beliau menunjuk (mencalonkan) Umar sebagai Khalifah penggantinya. Perlu difahami di sini bahawa penunjukan (pencalonan) Umar bukanlah merupakan akad pengangkatan Umar sebagai Khalifah, kerana ternyata setelah Abu Bakar meninggal, kaum Muslimin datang ke Masjid dan membai’at Umar sebagai Khalifah yang baru. Ertinya, dengan bye’at inilah Umar sah menjadi Khalifah, bukannya dengan pengumpulan pendapat majoriti mahupun dengan pencalonan oleh Abu Bakar. Seandainya pencalonan oleh Abu Bakar merupakan akad kekhilafahan kepada Umar, nescaya tidak lagi diperlukan bye’at dari kaum Muslimin. Tambahan lagi, terdapat nas yang begitu banyak dan jelas dari Rasulullah bahawa sahnya kepimpinan tertinggi umat Islam itu adalah dengan bye’at.

Ketika Umar sakit, beliau telah menunjukkan enam orang sebagai calon Khalifah. Setelah Umar meninggal dan kemudian para calon berkumpul, Abdul Rahman bin Auf mengundurkan diri dan beliau diberi mandat (oleh yang lain) untuk menguruskan pelantikan Khalifah. Lalu beliau mulai meminta pendapat mereka satu persatu. Beliau menanyai mereka seandainya perkara itu diserahkan kepada masing-masing, siapakah di antara mereka yang lebih berhak. Akhirnya jawapannya terbatas pada dua orang iaitu Ali dan Utsman. Abdul Rahman lalu mulai bergerak bertanya pendapat kaum Muslimin keseluruhannya siapakah di antara dua calon tersebut yang mereka kehendaki. Beliau bertanya baik lelaki mahupun perempuan dalam rangka menggali pendapat masyarakat. Abdul Rahman diriwayatkan tidak tidur kerana keluar mengambil pendapat kaum Muslimin. Imam Bukhari meriwayatkan dari jalan al-Miswar bin Mukhrimah yang berkata, “Abdul Rahman mengetuk pintu hingga aku terbangun. Dia berkata, ‘Aku melihat engkau tidur. Demi Allah, janganlah engkau menghabiskan tiga hari ini (yakni tiga malam) dengan banyak tidur”. Ketika kaum Muslimin melaksanakan solat subuh pada hari yang ketiga tersebut, pembai’atan Utsman selesai dilakukan. Setelah Utsman terbunuh, majoriti kaum Muslimin di Madinah dan Kufah membai’at Ali bin Abi Thalib. Jadi, dengan bye’at ini, Ali sah menjadi Khalifah bagi kaum Muslimin.

Seperkara yang perlu diperhatikan di sini adalah, hanya jawatan Khalifah sahaja yang boleh dibuat melalui pungutan suara ramai. Sedangkan bagi jawatan lain seperti Mu’awin, Wali, Amil, Masalih ad-Daulah, Amirul Jihad, Qadhi dan lain-lain, mereka ini bukan dipilih melalui pilihan raya atau suara ramai, tetapi dilantik oleh Khalifah secara langsung. Hal ini berdasarkan nas yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah dan Khulafa’ Rasyidin dalam pelantikan jawatan-jawatan tersebut di dalam pemerintahan mereka. Seperkara lagi yang mesti diperhatikan betul-betul adalah perbezaan di antara bye’at dan pemilihan suara ramai. Pemilihan suara ramai (atau pilihan raya) bukanlah bye’at atau proses bye’at itu sendiri. Pilihan raya hanyalah proses memilih wakil (akad wakalah, bukan akad bye’at) sedangkan bye’at adalah satu akad yang wajib dilakukan oleh kaum Muslimin terhadap Khalifah yang telah terpilih. Nas-nas tentang bye’ah juga berbeza dengan nas-nas tentang bolehnya pilihan raya, di mana terdapat dua jenis akad bye’ah di dalam Islam dan seseorang Khalifah itu dibai’ah untuk ‘menerapkan’ hukum Allah, bukan untuk ‘menggubal’ hukum (undang-undang). Dan sebagaimana yang telah disebutkan, bye’ah itu hanya diberikan kepada (seorang) Khalifah sahaja, bukan kepada yang lain, tidak sama langsung hakikatnya dengan pilihan raya.

Satu lagi bentuk pilihan raya yang dibenarkan Islam adalah untuk memilih Majlis Syura (Majlis Umat). Majlis Umat adalah majlis yang dianggotai oleh para individu yang mewakili kaum Muslimin dalam memberikan pendapat sebagai tempat merujuk bagi Khalifah untuk meminta nasihat/input mereka dalam pelbagai urusan. Majlis ini juga mewakili umat dalam melakukan muhasabah terhadap Khalifah dan semua pegawai negara. Anggota majlis ini dipilih oleh umat melalui pilihan raya dan bukan melalui pelantikan (oleh pemerintah). Hal ini kerana mereka merupakan ‘wakil umat’ dalam mengemukakan pendapat (bukan membuat undang-undang) atau memuhasabah pemimpin. Untuk mengetahui wakil dalam wilayah yang begitu luas manakala mereka tidak dikenal, maka hal ini tidak akan terlaksana kecuali bagi orang-orang yang dipilih untuk menjadi wakil mereka. Tujuan yang menjadi alasan keberadaan Majlis Syura itu adalah mewakili masyarakat secara representatif. Kerana itu, asas kepada pemilihan anggota majlis ini adalah mesti mewakili masyarakat secara representatif (tamtsil li an-nas), sebagaimana keadaan yang menjadi dasar bagi Rasulullah dalam memilih nuqaba’ (orang yang bertanggungjawab). Dasar kedua adalah mewakili kelompok secara representatif seperti halnya perbuatan Rasulullah dalam memilih wakil dari kaum Muhajirin dan Ansar. Agar orang-orang yang tidak dikenal dapat mewakili individu-individu, kelompok-kelompok dan masyarakat secara representatif, maka hal ini tentunya hanya boleh dilakukan melalui pilihan raya. Semasa peristiwa bye’ah Aqabah II, kerana kaum Muslimin yang berbai’at itu belum dikenal oleh Rasulullah, lalu urusan pemilihan itu baginda serahkan kepada mereka sepenuhnya, dengan sabda baginda, “Keluarkan (pilihlah) kepadaku 12 orang naqib dari kalangan kalian yang bertanggungjawab atas kaum mereka” .

Yang perlu difahami dan diperhatikan betul-betul di sini adalah fungsi Majlis Umat iaitu (i) sebagai majlis syura dan (ii) sebagai majlis muhasabah. Adapun yang dimaksudkan dengan syura (musyawarah) adalah berbincang (sebelum keputusan diambil) untuk meminta dan memberi pendapat (termasuklah dalam urusan melantik Khalifah), dan ia hanya terbatas kepada perkara-perkara yang bersifat mubah dan tidak bertentangan dengan syara’ sahaja. Muhasabah pula adalah melakukan peneguran (menegur kesalahan/kelalaian) Khalifah dan kakitangan negara yang lain, setelah keputusan diambil atau setelah sesuatu polisi diterapkan. Satu lagi perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah Majlis Syura ini bukannya majlis tasyri’ (majlis untuk menggubal undang-undang), fungsinya hanya terbatas kepada dua perkara yang disebutkan di atas sahaja. Majlis Syura berbeza sama sekali dengan realiti Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam sistem demokrasi yang mana fungsi utama Parlimen atau DUN adalah untuk membuat undang-undang.


Pilihan raya Dalam Sistem Demokrasi

Bertolak dari sini, kita mestilah memahami dan membezakan realiti intikhab (pemilihan) di masa Rasulullah dengan realiti intikhab dalam sistem demokrasi yang ada sekarang. Untuk mengetahui hukum syara’ mengenai kedudukan pilihan raya sekarang, kita perlulah mengkaji terlebih dahulu realitinya (tahqiq al-manath). Yang pertama sekali, kita mestilah menjernihkan dahulu perbezaan di antara ‘pilihan raya’ dan ‘demokrasi’ itu sendiri. Pilihan raya tidak sama dengan demokrasi dan demokrasi tidak sama dengan pilihan raya. Pilihan raya hanyalah salah satu aspek/uslub dalam sistem demokrasi untuk memilih wakil (bukan memilih pemimpin). Manakala demokrasi itu adalah sebuah sistem pemerintahan di mana hak membuat undang-undang berada di tangan manusia. Hukum pilihan raya adalah berbeza dengan hukum demokrasi. Hukum demokrasi jelas haram dalam Islam berdasarkan nas-nas yang qath’i.

Seperkara lagi yang perlu difahami dan dibezakan adalah ‘suara majoriti’. Suara majoriti tidak sama dengan demokrasi dan tidak sama dengan pilihan raya. Suara majoriti tidak salah untuk diambil dalam membuat sesuatu keputusan yang bersifat mubah (harus), contohnya majoriti bersetuju melantik A (berbanding B) sebagai pemimpin atau majoriti bersetuju untuk pergi ke suatu tempat dengan menaiki bas (berbanding kereta). Namun suara majoriti akan menjadi haram apabila yang disepakati adalah bertentangan dengan hukum syarak. Contohnya majoriti bersetuju untuk menghukum penzina dengan 6 kali sebatan, atau majoriti bersetuju seorang pencuri dihukum penjara, atau majoriti bersetuju untuk menghalalkan sistem perbankan riba. Dalam aspek menggubal undang-undang, suara majoriti juga menjadi haram walaupun yang dipersetujui (secara majoriti) adalah suatu yang bertepatan dengan hukum syarak. Contohnya majoriti bersetuju untuk menggubal undang-undang bahawa solat itu wajib atau puasa itu wajib atau riba itu haram atau hukum mencuri adalah potong tangan. Ini kerana kewajipan solat dan puasa dan keharaman riba serta potong tangan bagi pencuri adalah datangnya dari Allah sebagai Zat Pembuat undang-undang. Jadi, tidak kira sama ada majoriti bersetuju atau tidak, solat tetap wajib dan riba tetap haram dan pencuri wajib dipotong tangan. Hukum Allah bukan untuk disetujui, diundi atau diluluskan oleh manusia. Hukum Allah merupakan hukum syara’ yang wajib dilaksanakan oleh manusia, tidak kira manusia bersetuju atau tidak. Manusia tidak ada sebesar zarah pun hak untuk mencadangkan, apatah lagi menggubal dan mengundi hukum Allah untuk diluluskan secara majoriti.

Menurut Perkara 66 Perlembagaan Persekutuan, Parlimen berfungsi sebagai badan perundangan (menggubal, meminda dan menghapuskan undang-undang). Manakala pilihan raya yang dijalankan dalam sistem demokrasi hakikatnya adalah merupakan pemilihan wakil untuk ke Parlimen/DUN bagi merealisasikan fungsi ini. Dengan kata lain ia adalah pemilihan ahli-ahli majlis tasyri’ yakni majlis yang akan membuat, meminda dan menghapuskan undang-undang. Jadi, majlis perwakilan (wakil Parlimen atau wakil DUN), fungsi utama mereka (apabila menang) adalah berada dalam majlis tasyri’ ini untuk menggubal undang-undang, meminda dan menghapuskannya dan kesemua ini boleh dan ‘wajib’ dilakukan dengan suara majoriti. Inilah hakikat Parlimen sama ada dari segi undang-undang mahupun amalan. Oleh yang demikian, setelah jelas akan tahqiq al-manathnya, maka barulah hukum syara’ bagi pilihan raya dalam sistem demokrasi ini dapat digali dan diselesaikan. Pilihan raya sekarang hakikatnya merupakan suatu bentuk perwakilan (wakalah) di mana masyarakat memilih wakil mereka untuk ke Parlimen/DUN. Untuk sesuatu akad wakalah sah di sisi syara’, ia mestilah ada (i) ijab dan kabul (ii) pihak yang diwakili (muwakkil) (iii) pihak yang menjadi wakil (wakil) (iv) urusan yang diwakilkan dan (v) bentuk (sighah) perwakilan tersebut.

Adapun mengenai penggubalan undang-undang, ia merupakan aktiviti yang tidak dibolehkan (haram) bagi seorang Muslim untuk melakukannya, tidak kira sama ada dia terlibat secara langsung dalam penggubalan ataupun terlibat dalam pengundian, meskipun undang-undang yang digubal itu ‘selari’ dengan hukum Islam yang mulia (sebagaimana dijelaskan di atas). Ini adalah kerana, ketika hukum Islam diambil untuk diterapkan, ia wajib diambil dari Al-Quran dan Sunah berdasarkan ‘aqidah Islam’, bukan diambil, dibahas dan diterapkan berdasarkan ‘undi majoriti’. Seseorang Muslim tidak dibolehkan membuat undang-undang, sebaliknya kewajiban mereka hanyalah untuk menerima dan menerapkan syariat Allah sahaja dan itu sahaja, tidak kira sama ada ia dipersetujui secara majoriti atau tidak oleh manusia. Oleh itu, hak untuk membuat undang-undang (hukum) hanyalah terletak pada Allah semata-mata. Tidak ada sesiapapun yang berhak meletakkan dirinya setara dengan Allah ‘Azza wa Jalla dalam membuat undang-undang. Allah berfirman, “…hanya Allah jualah yang (berhak) menetapkan hukum…..” . Oleh kerana hak membuat hukum (undang-undang) itu tidak ada pada manusia, maka manusia mana pun sama sekali tidak boleh (haram) ‘mewakilkan’ perkara ini kepada mana-mana orang, dalam apa-apa keadaan sekalipun. Manusia hanya diizinkan Allah untuk mewakilkan ‘perkara’ yang ia mempunyai hak ke atasnya sahaja. Dan membuat undang-undang bukanlah hak manusia. Ia hanyalah hak mutlak Allah swt semata-mata.

Oleh itu, dengan mengetahui bahawa calon yang dipilih itu akan pergi (diwakilkan) ke Parlimen/DUN untuk membuat undang-undang yang diharamkan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala, maka berdasarkan kaedah syara’, al-wasilatu ila haram, haram (apa-apa jalan yang menuju kepada haram hukumnya juga haram), ini bermaksud mengundi/mewakilkan calon tersebut adalah haram. Adapun dalam memberikan kepercayaan kepada pemerintahan sekular yang tidak berhukum dengan apa yang diturunkan Allah, memilih pemimpin negara serta mengesahkan pelbagai undang-undang, perjanjian dan juga cukai, seorang Muslim tidak dibolehkan terlibat dengannya. Seorang Muslim tidak boleh mewakilkan atau meletakkan kepercayaan kepada pemerintah yang memerintah dengan selain dari hukum Allah. Menerapkan hukum selain dari apa yang diturunkan Allah merupakan satu bentuk kekufuran, kezaliman dan kefasikan . Allah swt berfirman, “Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim maka (kalau kamu berlaku demikian), api neraka akan membakar kamu, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun yang lain dari Allah. Kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan”


Menyertai Pilihan Raya Dalam Demokrasi

Berdasarkan apa yang telah kami jelaskan, kami berpandangan bahawa sebahagian besar dari fungsi ahli-ahli majlis perwakilan melibatkan perkara-perkara yang diharamkan ke atas mereka untuk melakukannya. Ini termasuklah fungsi menggubal undang-undang yang bertolak belakang dari Al-Quran dan Sunnah, fungsi melantik ketua negara yang tidak berhukum dengan hukum Allah, memberikan kepercayaan kepada pemerintah yang memerintah dengan hukum yang bukan diturunkan oleh Allah dan mengesahkan pelbagai perjanjian dan persetujuan yang dibina atas dasar kufur. Mana-mana orang yang memilih dan terpilih sebagai ahli Parlimen atau DUN untuk menjalankan fungsi-fungsi ini sesungguhnya telah berdosa dan kaum Muslimin tidak dibolehkan untuk menjadikan mereka sebagai wakil, membantu mereka mahupun mengucapkan tahniah kepada mereka sekiranya mereka berjaya.

Bagaimanapun, terdapat satu fungsi dari fungsi-fungsi ahli majlis perwakilan yang dibenar dan diperintahkan oleh syara’. Dan bagi menjalankan fungsi ini, dibolehkan seorang Muslim untuk terlibat di dalam pilihan raya. Ia adalah fungsi mengawas (control) negara dan memuhasabah para pemerintah di mana ini merupakan suatu kewajiban syarak ke atas kaum Muslimin. Ia merupakan hak dan kewajiban majlis perwakilan untuk menjalankannya. Namun demikian, untuk hak dan tanggungjawab ini dijalankan oleh seseorang ahli majlis perwakilan, terdapat syarat-syarat syar’i yang perlu dipenuhi sekiranya seseorang itu ingin mencalonkan dirinya untuk pilihan raya (majlis perwakilan) pada hari ini. Pencalonan hendaklah berpandukan kepada syarat-syarat ini, namun ia (syarat-syarat ini) tidak boleh dijadikan sebagai kebenaran (untuk pencalonan) secara mutlak. Syarat-syarat tersebut adalah:-

(1) Dia mestilah mengisytiharkan bahawa dia akan menggunakan Parlimen sebagai platform untuk berdakwah kepada Islam. (2) Dia mestilah mengisytiharkan dengan jelas dan lantang (tidak cukup dengan niat dan tidak dibolehkan berpura-pura) bahawa ia menolak sistem sekular dan kesemua sistem kufur yang ada. (3) Dia mestilah mengisytiharkan bahawa fungsinya di Parlimen/DUN (jika menang) adalah untuk mengubah sistem kufur dan menggantikannya dengan sistem Islam. (4) Dia akan berkempen hanya dengan apa yang diambil dari Al-Quran dan Sunnah Rasul. (5) Dia tidak akan masuk dalam pencalonan parti sekular atau parti bukan Islam, mahupun bekerjasama dengan mereka, kerana mereka ini adalah penyokong kepada sistem kufur. (6) Dia tidak dibolehkan merapatkan diri dengan badan Eksekutif dan Judikatif (yang kedua-duanya menerap dan melaksanakan hukum kufur) dan memasukkan namanya sebagai calon untuk tujuan bermanis muka dengan badan-badan ini yang jelas-jelas terdiri dari mereka yang zalim. (7) Bahawa kempennya di sepanjang waktu pencalonannya ini bertujuan agar umat manusia memahami objektif-objektif yang telah disebutkan di atas.

Tambahan dari itu, perlu diperhatikan bahawa proses pilihan raya itu sendiri mestilah mematuhi hukum syara’ dari segi tidak ada unsur-unsur perjudian ataupun pengakuan (untuk diikrar/ditandatangani) agar ia taat kepada taghut atau unsur-unsur haram yang lain sebelum membolehkannya menjadi calon. Setelah semua aspek keharaman dapat dihindari, maka bolehlah dia bertanding dan sekiranya dia menang, dia wajib menjadikan Parlimen sebagai platform dalam usaha untuk menghancurkan sistem, perlembagaan dan undang-undang yang dibina di atas asas kekufuran. Parlimen juga mesti dijadikan sebagai platform untuk mengingatkan manusia bahawa kewujudan undang-undang dan negara yang diasaskan atas dasar kufur ini merupakan suatu kemungkaran, bahkan ia merupakan ibu kepada segala kemungkaran yang ada dan oleh itu ia wajib dihapuskan dan dibina di atasnya Daulah Islam yang akan berhukum dengan hukum Allah secara kaffah. Daulah yang dimaksudkan ini adalah Daulah Khilafah Rasyidah yang didirikan atas jalan kenabian. Jika dia gagal sekalipun (dalam pilihan raya tersebut) seseorang yang ingin menjalankan fungsi yang mulia ini tidaklah perlu merasa sedih atau terkilan kerana sesungguhnya, platform untuk menjalankan fungsi ini (dakwah kepada Islam) terdapat di mana-mana dan tidak hanya terbatas di Parlimen/DUN sahaja. Bahkan dengan menjadi ahli Parlimen/DUN, seorang Muslim itu mungkin akan berubah sikap akibat godaan syaithan dengan pelbagai ruang dan peluang serta kekayaan dan habuan dunia yang menanti, yang justeru akan menjerumuskannya kepada azab Allah.


Khatimah

Wahai kaum Muslimin! Sesungguhnya Islam mewajibkan ke atas kita untuk muhasabah para pemerintah dan mengubah mereka melalui jalan yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah Sallallahu ’alaihi wa Sallam, yakni dengan peperangan pemikiran (sira’ul fikr) dan perjuangan politik (kifah siyasi). Sekiranya ini tidak kalian lakukan, maka pastilah situasi kalian akan menjadi semakin buruk dan Allah akan menghukum kalian di dunia dan akhirat. Sesungguhnya mengubah keadaan kaum Muslimin sekarang bukanlah suatu yang mustahil, seperti mana yang kerap digembar-gemburkan oleh mereka yang jahil, pengecut dan dalam kesesatan. Mengubah suasana ini merupakan suatu yang mampu dilakukan oleh umat Islam sekiranya umat ini bertawakal kepada Allah dan menjalankan apa yang telah diwajibkanNya ke atas kaum Muslimin. Janganlah rasa putus asa menyelubungi diri kalian sehingga kalian berdiam diri dengan sistem kufur yang mendominasi saat ini. Umat ini, Insya Allah akan disatukan di bawah seorang pemimpin dan satu hari nanti bendera lah ilaha illallah Muhammad Rasulullah yang menunjukkan kesatuan akidah dan syariat kaum Muslimin akan berkibar megah di negeri-negeri mereka. Negeri mereka yang bertaburan saat ini Insya Allah akan disatukan dan umat Islam akan dibebaskan dari ketidakadilan sistem kufur yang rosak kepada keadilan Islam. Maka akan wujudlah negara yang satu, Khilafah Rasyidah ala minhaj nubuwwah yang menerapkan Islam dan menegakkan jihad sehinggalah Islam mendominasi dan mengatasi segala deen (cara hidup) yang lain.-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:10


Pada 09-03-08 02:08 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 01:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


saya pun nak tahu juga sumbangan HT dalam pilihanraya.boleh beritahu tak?.HIZBUT-TAHRIR MALAYSIA TELAH MENGELUARKAN KENYATAAN
RASMI MENGENAI PILIHANRAYA...

DI SIARKAN DALAM SAUTHUN NADHAH (SUARA RASMI HTM) DAN
DIEDARKAN DI MASJID-MASJID SELURUH NEGARA...


"PANDANGAN HIZBUT-TAHRIR TENTANG PILIHANRAYA"....
SN Keluaran 7 Februari 2008
RUJUKAN KLIK SINI:
http://www.mykhilafah.com/modules.php?name=Nahdah&pa=showpage&pid=169


Esok 8 Mac 2008 adalah hari penentu untuk mengetahui parti manakah yang akan dipilih oleh rakyat Malaysia bagi memerintah untuk jangka masa 5 tahun yang akan datang. Sepanjang tempoh berkempen yang telah berlangsung sejak pembubaran Parlimen, pelbagai peristiwa dan kejadian yang telah berlaku. Caci-mencaci, tuduh-menuduh, hina-menghina, fitnah-memfitnah dan tidak kurang juga insiden pukul-memukul dapat disaksikan. Penipuan semakin merajalela, kebencian semakin membara dan hubungan dengan Allah semakin dilupa. Janji ditabur dan wang ringgit dihambur manakala kasih sayang dan persaudaraan sesama Muslim dikubur. Inilah sedikit dari fenomena pilihan raya yang setiap kali dijalankan, pasti menimbulkan lebih banyak perpecahan dan pergaduhan sesama umat Islam. Dalam kesibukan pilihan raya ini juga, timbul persoalan dan perdebatan di kalangan kaum Muslimin berhubung pandangan Islam mengenai urusan ini. Fatwa dan pandangan terdengar di sana-sini mengenai pilihan raya dan hukum melibatkan diri dengannya. Ada yang mewajibkannya, dengan menggunakan pelbagai dalil bagi menggalakkan rakyat untuk keluar mengundi dan ada yang mengharamkannya kerana mengikut dakwaan mereka perkara ini tidak pernah ada pada zaman Rasulullah. Ada pula yang berpandangan bahawa pilihan raya dibolehkan kerana Islam tidak pernah merincikan perkara (pemerintahan) ini, jadi terpulanglah kepada manusia untuk menentukan cara mereka sendiri dalam memilih pemerintah.

Sebagai sebuah parti politik yang berdakwah untuk mengembalikan semula kehidupan Islam dengan jalan mendirikan semula Daulah Khilafah, Hizbut Tahrir sering di salah fahami, dilabel dan difitnah sebagai sebuah gerakan Islam yang anti pilihan raya atau tepatnya yang mengharamkan pilihan raya. Bagi mereka yang ikhlas dan ingin tahu, ramai yang telah datang berbincang dan berdialog dengan Hizbut Tahrir sendiri berkenaan perkara ini. Selain itu, persoalan yang sama sering diajukan kepada kami di seminar-seminar dan forum-forum terbuka yang kami anjurkan. Segala puji bagi Allah, setelah mendapat penjelasan langsung dari kami, setakat ini ramai yang semakin jelas tentang pendirian Hizbut Tahrir dalam masalah ini. Inilah yang kami harapkan dari umat Islam yang ikhlas, agar mereka datang dan berjumpa sendiri dengan kami, daripada mendengar fitnah dan tohmahan dari luar. Atas permintaan ramai, Sautun Nahdhah hari ini akan menyatakan pendirian Hizbut Tahrir mengenai hukum pilihan raya, agar lebih ramai umat Islam yang ikhlas akan memahami dan membetulkan sikap masing-masing. Kami sedar bahawa nasyrah kecil ini tidak akan dapat memuat semua perkara yang ingin kami sampaikan, namun diharap ia memadai untuk menjernihkan pandangan mereka yang kabur dan keliru selama ini.


Pilihan Raya Dalam Islam

Persoalan pertama yang perlu dijelaskan di sini adalah, adakah terdapat pilihan raya di dalam Islam? Jawapannya ya, memang terdapat pilihan raya di dalam Islam, walaupun konteks atau cara(uslub)nya agak berbeza dengan yang ada sekarang. Pemilihan suara ramai memang ada dalam Islam. Secara rincinya pemilihan suara ramai (yang sekarang disebut pilihan raya) ini boleh berlaku dalam dua keadaan utama. Pertama, dalam urusan memilih Khalifah sebagai pemimpin tertinggi umat Islam. Kedua, dalam urusan memilih Majlis Syura (Majlis Umat). Namun, perlu difahami di sini bahawa pemilihan Khalifah tidak semestinya dilakukan melalui pemilihan suara ramai, tetapi pemilihan Majlis Umat mesti melalui suara ramai.

Hal ini diambil dari peristiwa pengangkatan para Khulafa’ Rasyidin yang menjadi Ijmak Sahabat yang wajib kita ikuti. Semasa pelantikan Abu Bakar, sebahagian besar kaum Muslimin berkumpul di Saqifah Bani Saidah dan terjadi perbincangan di antara mereka. Hasilnya Abu Bakar telah dibai’ah (bye’at in’iqad) menjadi Khalifah. Kemudian pada hari kedua, kaum Muslimin di undang ke Masjid Nabawi, lalu mereka membai’at Abu Bakar di sana (bye’at ta’at). Ketika Abu Bakar merasa sakitnya akan membawa kepada kematian, beliau telah memanggil kaum Muslimin untuk meminta pendapat mereka mengenai siapa yang akan menjadi Khalifah setelah beliau. Proses pengumpulan pendapat itu berlangsung selama tiga bulan dan akhirnya Abu Bakar mengetahui pendapat majoriti dari kaum Muslimin, lalu beliau menunjuk (mencalonkan) Umar sebagai Khalifah penggantinya. Perlu difahami di sini bahawa penunjukan (pencalonan) Umar bukanlah merupakan akad pengangkatan Umar sebagai Khalifah, kerana ternyata setelah Abu Bakar meninggal, kaum Muslimin datang ke Masjid dan membai’at Umar sebagai Khalifah yang baru. Ertinya, dengan bye’at inilah Umar sah menjadi Khalifah, bukannya dengan pengumpulan pendapat majoriti mahupun dengan pencalonan oleh Abu Bakar. Seandainya pencalonan oleh Abu Bakar merupakan akad kekhilafahan kepada Umar, nescaya tidak lagi diperlukan bye’at dari kaum Muslimin. Tambahan lagi, terdapat nas yang begitu banyak dan jelas dari Rasulullah bahawa sahnya kepimpinan tertinggi umat Islam itu adalah dengan bye’at.

Ketika Umar sakit, beliau telah menunjukkan enam orang sebagai calon Khalifah. Setelah Umar meninggal dan kemudian para calon berkumpul, Abdul Rahman bin Auf mengundurkan diri dan beliau diberi mandat (oleh yang lain) untuk menguruskan pelantikan Khalifah. Lalu beliau mulai meminta pendapat mereka satu persatu. Beliau menanyai mereka seandainya perkara itu diserahkan kepada masing-masing, siapakah di antara mereka yang lebih berhak. Akhirnya jawapannya terbatas pada dua orang iaitu Ali dan Utsman. Abdul Rahman lalu mulai bergerak bertanya pendapat kaum Muslimin keseluruhannya siapakah di antara dua calon tersebut yang mereka kehendaki. Beliau bertanya baik lelaki mahupun perempuan dalam rangka menggali pendapat masyarakat. Abdul Rahman diriwayatkan tidak tidur kerana keluar mengambil pendapat kaum Muslimin. Imam Bukhari meriwayatkan dari jalan al-Miswar bin Mukhrimah yang berkata, “Abdul Rahman mengetuk pintu hingga aku terbangun. Dia berkata, ‘Aku melihat engkau tidur. Demi Allah, janganlah engkau menghabiskan tiga hari ini (yakni tiga malam) dengan banyak tidur”. Ketika kaum Muslimin melaksanakan solat subuh pada hari yang ketiga tersebut, pembai’atan Utsman selesai dilakukan. Setelah Utsman terbunuh, majoriti kaum Muslimin di Madinah dan Kufah membai’at Ali bin Abi Thalib. Jadi, dengan bye’at ini, Ali sah menjadi Khalifah bagi kaum Muslimin.

Seperkara yang perlu diperhatikan di sini adalah, hanya jawatan Khalifah sahaja yang boleh dibuat melalui pungutan suara ramai. Sedangkan bagi jawatan lain seperti Mu’awin, Wali, Amil, Masalih ad-Daulah, Amirul Jihad, Qadhi dan lain-lain, mereka ini bukan dipilih melalui pilihan raya atau suara ramai, tetapi dilantik oleh Khalifah secara langsung. Hal ini berdasarkan nas yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah dan Khulafa’ Rasyidin dalam pelantikan jawatan-jawatan tersebut di dalam pemerintahan mereka. Seperkara lagi yang mesti diperhatikan betul-betul adalah perbezaan di antara bye’at dan pemilihan suara ramai. Pemilihan suara ramai (atau pilihan raya) bukanlah bye’at atau proses bye’at itu sendiri. Pilihan raya hanyalah proses memilih wakil (akad wakalah, bukan akad bye’at) sedangkan bye’at adalah satu akad yang wajib dilakukan oleh kaum Muslimin terhadap Khalifah yang telah terpilih. Nas-nas tentang bye’ah juga berbeza dengan nas-nas tentang bolehnya pilihan raya, di mana terdapat dua jenis akad bye’ah di dalam Islam dan seseorang Khalifah itu dibai’ah untuk ‘menerapkan’ hukum Allah, bukan untuk ‘menggubal’ hukum (undang-undang). Dan sebagaimana yang telah disebutkan, bye’ah itu hanya diberikan kepada (seorang) Khalifah sahaja, bukan kepada yang lain, tidak sama langsung hakikatnya dengan pilihan raya.

Satu lagi bentuk pilihan raya yang dibenarkan Islam adalah untuk memilih Majlis Syura (Majlis Umat). Majlis Umat adalah majlis yang dianggotai oleh para individu yang mewakili kaum Muslimin dalam memberikan pendapat sebagai tempat merujuk bagi Khalifah untuk meminta nasihat/input mereka dalam pelbagai urusan. Majlis ini juga mewakili umat dalam melakukan muhasabah terhadap Khalifah dan semua pegawai negara. Anggota majlis ini dipilih oleh umat melalui pilihan raya dan bukan melalui pelantikan (oleh pemerintah). Hal ini kerana mereka merupakan ‘wakil umat’ dalam mengemukakan pendapat (bukan membuat undang-undang) atau memuhasabah pemimpin. Untuk mengetahui wakil dalam wilayah yang begitu luas manakala mereka tidak dikenal, maka hal ini tidak akan terlaksana kecuali bagi orang-orang yang dipilih untuk menjadi wakil mereka. Tujuan yang menjadi alasan keberadaan Majlis Syura itu adalah mewakili masyarakat secara representatif. Kerana itu, asas kepada pemilihan anggota majlis ini adalah mesti mewakili masyarakat secara representatif (tamtsil li an-nas), sebagaimana keadaan yang menjadi dasar bagi Rasulullah dalam memilih nuqaba’ (orang yang bertanggungjawab). Dasar kedua adalah mewakili kelompok secara representatif seperti halnya perbuatan Rasulullah dalam memilih wakil dari kaum Muhajirin dan Ansar. Agar orang-orang yang tidak dikenal dapat mewakili individu-individu, kelompok-kelompok dan masyarakat secara representatif, maka hal ini tentunya hanya boleh dilakukan melalui pilihan raya. Semasa peristiwa bye’ah Aqabah II, kerana kaum Muslimin yang berbai’at itu belum dikenal oleh Rasulullah, lalu urusan pemilihan itu baginda serahkan kepada mereka sepenuhnya, dengan sabda baginda, “Keluarkan (pilihlah) kepadaku 12 orang naqib dari kalangan kalian yang bertanggungjawab atas kaum mereka” .

Yang perlu difahami dan diperhatikan betul-betul di sini adalah fungsi Majlis Umat iaitu (i) sebagai majlis syura dan (ii) sebagai majlis muhasabah. Adapun yang dimaksudkan dengan syura (musyawarah) adalah berbincang (sebelum keputusan diambil) untuk meminta dan memberi pendapat (termasuklah dalam urusan melantik Khalifah), dan ia hanya terbatas kepada perkara-perkara yang bersifat mubah dan tidak bertentangan dengan syara’ sahaja. Muhasabah pula adalah melakukan peneguran (menegur kesalahan/kelalaian) Khalifah dan kakitangan negara yang lain, setelah keputusan diambil atau setelah sesuatu polisi diterapkan. Satu lagi perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah Majlis Syura ini bukannya majlis tasyri’ (majlis untuk menggubal undang-undang), fungsinya hanya terbatas kepada dua perkara yang disebutkan di atas sahaja. Majlis Syura berbeza sama sekali dengan realiti Parlimen atau Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam sistem demokrasi yang mana fungsi utama Parlimen atau DUN adalah untuk membuat undang-undang.


Pilihan raya Dalam Sistem Demokrasi

Bertolak dari sini, kita mestilah memahami dan membezakan realiti intikhab (pemilihan) di masa Rasulullah dengan realiti intikhab dalam sistem demokrasi yang ada sekarang. Untuk mengetahui hukum syara’ mengenai kedudukan pilihan raya sekarang, kita perlulah mengkaji terlebih dahulu realitinya (tahqiq al-manath). Yang pertama sekali, kita mestilah menjernihkan dahulu perbezaan di antara ‘pilihan raya’ dan ‘demokrasi’ itu sendiri. Pilihan raya tidak sama dengan demokrasi dan demokrasi tidak sama dengan pilihan raya. Pilihan raya hanyalah salah satu aspek/uslub dalam sistem demokrasi untuk memilih wakil (bukan memilih pemimpin). Manakala demokrasi itu adalah sebuah sistem pemerintahan di mana hak membuat undang-undang berada di tangan manusia. Hukum pilihan raya adalah berbeza dengan hukum demokrasi. Hukum demokrasi jelas haram dalam Islam berdasarkan nas-nas yang qath’i.

Seperkara lagi yang perlu difahami dan dibezakan adalah ‘suara majoriti’. Suara majoriti tidak sama dengan demokrasi dan tidak sama dengan pilihan raya. Suara majoriti tidak salah untuk diambil dalam membuat sesuatu keputusan yang bersifat mubah (harus), contohnya majoriti bersetuju melantik A (berbanding B) sebagai pemimpin atau majoriti bersetuju untuk pergi ke suatu tempat dengan menaiki bas (berbanding kereta). Namun suara majoriti akan menjadi haram apabila yang disepakati adalah bertentangan dengan hukum syarak. Contohnya majoriti bersetuju untuk menghukum penzina dengan 6 kali sebatan, atau majoriti bersetuju seorang pencuri dihukum penjara, atau majoriti bersetuju untuk menghalalkan sistem perbankan riba. Dalam aspek menggubal undang-undang, suara majoriti juga menjadi haram walaupun yang dipersetujui (secara majoriti) adalah suatu yang bertepatan dengan hukum syarak. Contohnya majoriti bersetuju untuk menggubal undang-undang bahawa solat itu wajib atau puasa itu wajib atau riba itu haram atau hukum mencuri adalah potong tangan. Ini kerana kewajipan solat dan puasa dan keharaman riba serta potong tangan bagi pencuri adalah datangnya dari Allah sebagai Zat Pembuat undang-undang. Jadi, tidak kira sama ada majoriti bersetuju atau tidak, solat tetap wajib dan riba tetap haram dan pencuri wajib dipotong tangan. Hukum Allah bukan untuk disetujui, diundi atau diluluskan oleh manusia. Hukum Allah merupakan hukum syara’ yang wajib dilaksanakan oleh manusia, tidak kira manusia bersetuju atau tidak. Manusia tidak ada sebesar zarah pun hak untuk mencadangkan, apatah lagi menggubal dan mengundi hukum Allah untuk diluluskan secara majoriti.

Menurut Perkara 66 Perlembagaan Persekutuan, Parlimen berfungsi sebagai badan perundangan (menggubal, meminda dan menghapuskan undang-undang). Manakala pilihan raya yang dijalankan dalam sistem demokrasi hakikatnya adalah merupakan pemilihan wakil untuk ke Parlimen/DUN bagi merealisasikan fungsi ini. Dengan kata lain ia adalah pemilihan ahli-ahli majlis tasyri’ yakni majlis yang akan membuat, meminda dan menghapuskan undang-undang. Jadi, majlis perwakilan (wakil Parlimen atau wakil DUN), fungsi utama mereka (apabila menang) adalah berada dalam majlis tasyri’ ini untuk menggubal undang-undang, meminda dan menghapuskannya dan kesemua ini boleh dan ‘wajib’ dilakukan dengan suara majoriti. Inilah hakikat Parlimen sama ada dari segi undang-undang mahupun amalan. Oleh yang demikian, setelah jelas akan tahqiq al-manathnya, maka barulah hukum syara’ bagi pilihan raya dalam sistem demokrasi ini dapat digali dan diselesaikan. Pilihan raya sekarang hakikatnya merupakan suatu bentuk perwakilan (wakalah) di mana masyarakat memilih wakil mereka untuk ke Parlimen/DUN. Untuk sesuatu akad wakalah sah di sisi syara’, ia mestilah ada (i) ijab dan kabul (ii) pihak yang diwakili (muwakkil) (iii) pihak yang menjadi wakil (wakil) (iv) urusan yang diwakilkan dan (v) bentuk (sighah) perwakilan tersebut.

Adapun mengenai penggubalan undang-undang, ia merupakan aktiviti yang tidak dibolehkan (haram) bagi seorang Muslim untuk melakukannya, tidak kira sama ada dia terlibat secara langsung dalam penggubalan ataupun terlibat dalam pengundian, meskipun undang-undang yang digubal itu ‘selari’ dengan hukum Islam yang mulia (sebagaimana dijelaskan di atas). Ini adalah kerana, ketika hukum Islam diambil untuk diterapkan, ia wajib diambil dari Al-Quran dan Sunah berdasarkan ‘aqidah Islam’, bukan diambil, dibahas dan diterapkan berdasarkan ‘undi majoriti’. Seseorang Muslim tidak dibolehkan membuat undang-undang, sebaliknya kewajiban mereka hanyalah untuk menerima dan menerapkan syariat Allah sahaja dan itu sahaja, tidak kira sama ada ia dipersetujui secara majoriti atau tidak oleh manusia. Oleh itu, hak untuk membuat undang-undang (hukum) hanyalah terletak pada Allah semata-mata. Tidak ada sesiapapun yang berhak meletakkan dirinya setara dengan Allah ‘Azza wa Jalla dalam membuat undang-undang. Allah berfirman, “…hanya Allah jualah yang (berhak) menetapkan hukum…..” . Oleh kerana hak membuat hukum (undang-undang) itu tidak ada pada manusia, maka manusia mana pun sama sekali tidak boleh (haram) ‘mewakilkan’ perkara ini kepada mana-mana orang, dalam apa-apa keadaan sekalipun. Manusia hanya diizinkan Allah untuk mewakilkan ‘perkara’ yang ia mempunyai hak ke atasnya sahaja. Dan membuat undang-undang bukanlah hak manusia. Ia hanyalah hak mutlak Allah swt semata-mata.

Oleh itu, dengan mengetahui bahawa calon yang dipilih itu akan pergi (diwakilkan) ke Parlimen/DUN untuk membuat undang-undang yang diharamkan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala, maka berdasarkan kaedah syara’, al-wasilatu ila haram, haram (apa-apa jalan yang menuju kepada haram hukumnya juga haram), ini bermaksud mengundi/mewakilkan calon tersebut adalah haram. Adapun dalam memberikan kepercayaan kepada pemerintahan sekular yang tidak berhukum dengan apa yang diturunkan Allah, memilih pemimpin negara serta mengesahkan pelbagai undang-undang, perjanjian dan juga cukai, seorang Muslim tidak dibolehkan terlibat dengannya. Seorang Muslim tidak boleh mewakilkan atau meletakkan kepercayaan kepada pemerintah yang memerintah dengan selain dari hukum Allah. Menerapkan hukum selain dari apa yang diturunkan Allah merupakan satu bentuk kekufuran, kezaliman dan kefasikan . Allah swt berfirman, “Dan janganlah kamu cenderung kepada orang-orang yang berlaku zalim maka (kalau kamu berlaku demikian), api neraka akan membakar kamu, sedang kamu tidak ada sebarang penolong pun yang lain dari Allah. Kemudian (dengan sebab kecenderungan kamu itu) kamu tidak akan mendapat pertolongan”


Menyertai Pilihan Raya Dalam Demokrasi

Berdasarkan apa yang telah kami jelaskan, kami berpandangan bahawa sebahagian besar dari fungsi ahli-ahli majlis perwakilan melibatkan perkara-perkara yang diharamkan ke atas mereka untuk melakukannya. Ini termasuklah fungsi menggubal undang-undang yang bertolak belakang dari Al-Quran dan Sunnah, fungsi melantik ketua negara yang tidak berhukum dengan hukum Allah, memberikan kepercayaan kepada pemerintah yang memerintah dengan hukum yang bukan diturunkan oleh Allah dan mengesahkan pelbagai perjanjian dan persetujuan yang dibina atas dasar kufur. Mana-mana orang yang memilih dan terpilih sebagai ahli Parlimen atau DUN untuk menjalankan fungsi-fungsi ini sesungguhnya telah berdosa dan kaum Muslimin tidak dibolehkan untuk menjadikan mereka sebagai wakil, membantu mereka mahupun mengucapkan tahniah kepada mereka sekiranya mereka berjaya.

Bagaimanapun, terdapat satu fungsi dari fungsi-fungsi ahli majlis perwakilan yang dibenar dan diperintahkan oleh syara’. Dan bagi menjalankan fungsi ini, dibolehkan seorang Muslim untuk terlibat di dalam pilihan raya. Ia adalah fungsi mengawas (control) negara dan memuhasabah para pemerintah di mana ini merupakan suatu kewajiban syarak ke atas kaum Muslimin. Ia merupakan hak dan kewajiban majlis perwakilan untuk menjalankannya. Namun demikian, untuk hak dan tanggungjawab ini dijalankan oleh seseorang ahli majlis perwakilan, terdapat syarat-syarat syar’i yang perlu dipenuhi sekiranya seseorang itu ingin mencalonkan dirinya untuk pilihan raya (majlis perwakilan) pada hari ini. Pencalonan hendaklah berpandukan kepada syarat-syarat ini, namun ia (syarat-syarat ini) tidak boleh dijadikan sebagai kebenaran (untuk pencalonan) secara mutlak. Syarat-syarat tersebut adalah:-

(1) Dia mestilah mengisytiharkan bahawa dia akan menggunakan Parlimen sebagai platform untuk berdakwah kepada Islam. (2) Dia mestilah mengisytiharkan dengan jelas dan lantang (tidak cukup dengan niat dan tidak dibolehkan berpura-pura) bahawa ia menolak sistem sekular dan kesemua sistem kufur yang ada. (3) Dia mestilah mengisytiharkan bahawa fungsinya di Parlimen/DUN (jika menang) adalah untuk mengubah sistem kufur dan menggantikannya dengan sistem Islam. (4) Dia akan berkempen hanya dengan apa yang diambil dari Al-Quran dan Sunnah Rasul. (5) Dia tidak akan masuk dalam pencalonan parti sekular atau parti bukan Islam, mahupun bekerjasama dengan mereka, kerana mereka ini adalah penyokong kepada sistem kufur. (6) Dia tidak dibolehkan merapatkan diri dengan badan Eksekutif dan Judikatif (yang kedua-duanya menerap dan melaksanakan hukum kufur) dan memasukkan namanya sebagai calon untuk tujuan bermanis muka dengan badan-badan ini yang jelas-jelas terdiri dari mereka yang zalim. (7) Bahawa kempennya di sepanjang waktu pencalonannya ini bertujuan agar umat manusia memahami objektif-objektif yang telah disebutkan di atas.

Tambahan dari itu, perlu diperhatikan bahawa proses pilihan raya itu sendiri mestilah mematuhi hukum syara’ dari segi tidak ada unsur-unsur perjudian ataupun pengakuan (untuk diikrar/ditandatangani) agar ia taat kepada taghut atau unsur-unsur haram yang lain sebelum membolehkannya menjadi calon. Setelah semua aspek keharaman dapat dihindari, maka bolehlah dia bertanding dan sekiranya dia menang, dia wajib menjadikan Parlimen sebagai platform dalam usaha untuk menghancurkan sistem, perlembagaan dan undang-undang yang dibina di atas asas kekufuran. Parlimen juga mesti dijadikan sebagai platform untuk mengingatkan manusia bahawa kewujudan undang-undang dan negara yang diasaskan atas dasar kufur ini merupakan suatu kemungkaran, bahkan ia merupakan ibu kepada segala kemungkaran yang ada dan oleh itu ia wajib dihapuskan dan dibina di atasnya Daulah Islam yang akan berhukum dengan hukum Allah secara kaffah. Daulah yang dimaksudkan ini adalah Daulah Khilafah Rasyidah yang didirikan atas jalan kenabian. Jika dia gagal sekalipun (dalam pilihan raya tersebut) seseorang yang ingin menjalankan fungsi yang mulia ini tidaklah perlu merasa sedih atau terkilan kerana sesungguhnya, platform untuk menjalankan fungsi ini (dakwah kepada Islam) terdapat di mana-mana dan tidak hanya terbatas di Parlimen/DUN sahaja. Bahkan dengan menjadi ahli Parlimen/DUN, seorang Muslim itu mungkin akan berubah sikap akibat godaan syaithan dengan pelbagai ruang dan peluang serta kekayaan dan habuan dunia yang menanti, yang justeru akan menjerumuskannya kepada azab Allah.


Khatimah

Wahai kaum Muslimin! Sesungguhnya Islam mewajibkan ke atas kita untuk muhasabah para pemerintah dan mengubah mereka melalui jalan yang telah ditunjukkan oleh Rasulullah Sallallahu ’alaihi wa Sallam, yakni dengan peperangan pemikiran (sira’ul fikr) dan perjuangan politik (kifah siyasi). Sekiranya ini tidak kalian lakukan, maka pastilah situasi kalian akan menjadi semakin buruk dan Allah akan menghukum kalian di dunia dan akhirat. Sesungguhnya mengubah keadaan kaum Muslimin sekarang bukanlah suatu yang mustahil, seperti mana yang kerap digembar-gemburkan oleh mereka yang jahil, pengecut dan dalam kesesatan. Mengubah suasana ini merupakan suatu yang mampu dilakukan oleh umat Islam sekiranya umat ini bertawakal kepada Allah dan menjalankan apa yang telah diwajibkanNya ke atas kaum Muslimin. Janganlah rasa putus asa menyelubungi diri kalian sehingga kalian berdiam diri dengan sistem kufur yang mendominasi saat ini. Umat ini, Insya Allah akan disatukan di bawah seorang pemimpin dan satu hari nanti bendera lah ilaha illallah Muhammad Rasulullah yang menunjukkan kesatuan akidah dan syariat kaum Muslimin akan berkibar megah di negeri-negeri mereka. Negeri mereka yang bertaburan saat ini Insya Allah akan disatukan dan umat Islam akan dibebaskan dari ketidakadilan sistem kufur yang rosak kepada keadilan Islam. Maka akan wujudlah negara yang satu, Khilafah Rasyidah ala minhaj nubuwwah yang menerapkan Islam dan menegakkan jihad sehinggalah Islam mendominasi dan mengatasi segala deen (cara hidup) yang lain.
yang tu saya pun dah baca.saya bersetuju dengan kandungan dia tapi yang saya nak tahu Kenapa orang HT tak nak keluar mengundi?.memanglah betul nak tegakkan khilafah tapi kena ada asas yang kukuh.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:12


Pada 09-03-08 02:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 01:58 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 01:21 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!


Lah hang pun sama jugak, apa pasal cakap macam itu dengan saudara seIslam.Hang pun benci ke apa dengan saudara seIslam tu? Cakap tak serupa bikin lah.WALAUPUN AKU SELALU BERTEKAK DALAM FORUM...
ITU HANYA UNTUK SUKA-SUKA...

TAPI TAK PERNAH MEMBENCI SAUDARA SEAKIDAH DENGAN AKU!!

ANAK PEJUANG...
HANGGGG SELAMA INI HANGGG ANGGAP AKU SEBAGAI MUSUH ke??
dah anda ni asyik menjerit saja memang orang fikir anda ni nak cari pasal.dan membuatkan orang berasa marah bila membaca postingnya...


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:12


Pada 09-03-08 02:01 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau HT nak sistem khilafah ditegakkan di malaysia, kita nak guna cara macam mana? nak angkat senjata berperang?


HT ANGKAT SENJATA UNTUK TEGAKKAN KHILAFAH???
TIDAK SAMA SEKALI....

INI BUKAN TARIQAH RASULULLAH MEMBINA NEGARA ISLAM
MADINAH....

TARIQAH UNTUK MENDIRIKAN KHILAFAH ADALAH DAKWAH*
DAN THALABUN NUSRAH*....

*penerangannya panjang lebar... anda boleh hubungi anggota
HT untuk penjelasan lanjut...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:15


Pada 09-03-08 02:12 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:01 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau HT nak sistem khilafah ditegakkan di malaysia, kita nak guna cara macam mana? nak angkat senjata berperang?


HT ANGKAT SENJATA UNTUK TEGAKKAN KHILAFAH???
TIDAK SAMA SEKALI....

INI BUKAN TARIQAH RASULULLAH MEMBINA NEGARA ISLAM
MADINAH....

TARIQAH UNTUK MENDIRIKAN KHILAFAH ADALAH DAKWAH*
DAN THALABUN NUSRAH*....

*penerangannya panjang lebar... anda boleh hubungi anggota
HT untuk penjelasan lanjut...kadang-kadang Rasulullah pun berperang juga untuk pertahankan madinah.kalau tak tak adalah kawasan perang badar,uhud,ahzab dan etc.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:17


Pada 09-03-08 02:12 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:03 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 01:58 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 01:21 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!


Lah hang pun sama jugak, apa pasal cakap macam itu dengan saudara seIslam.Hang pun benci ke apa dengan saudara seIslam tu? Cakap tak serupa bikin lah.WALAUPUN AKU SELALU BERTEKAK DALAM FORUM...
ITU HANYA UNTUK SUKA-SUKA...

TAPI TAK PERNAH MEMBENCI SAUDARA SEAKIDAH DENGAN AKU!!

ANAK PEJUANG...
HANGGGG SELAMA INI HANGGG ANGGAP AKU SEBAGAI MUSUH ke??
dah anda ni asyik menjerit saja memang orang fikir anda ni nak cari pasal.dan membuatkan orang berasa marah bila membaca postingnya...BILA MASA AKU MENJERIT?? HANYA TULISAN SAJA...
AKU HANYA SUKA PROVOKE...

TAPI AKU TAK PERNAH PUN NAK BERMUSUH SESAMA MUSLIM...

HANGGGG TAK JAWAB PERSOALAN AKU...
ANAK PEJUANG DAN KAHFI8,
HANGGG ANGGAP AKU SEBAGAI MUSUH ke???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:19


tulisan besar tu pun diikutkan peraturan multimedia sebagai KURANG AJAR.pemburupokok ni pernah ke baca etika multimedia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:23


rashdin dan pun jawab apa yang ana nak maksudkan.. etika berforum.. sendiri faham lah.. kalau berforum kat portal atau website lain, pakai CAPS LOCK jugak ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:25


Pada 09-03-08 02:23 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

rashdin dan pun jawab apa yang ana nak maksudkan.. etika berforum.. sendiri faham lah.. kalau berforum kat portal atau website lain, pakai CAPS LOCK jugak ke??


tetap tak boleh sebab ia adalah etika dalam multimedia... ;-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:30


Pemburu Pokok mana ada belajar adab dalam berforum. itu dia kata buat provokasi tak salah, taip huruf besar pun tak kisah. Tak sempat belajar agaknya.. (sangka baik ini)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:30


Pada 09-03-08 02:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


kadang-kadang Rasulullah pun berperang juga untuk pertahankan madinah.kalau tak tak adalah kawasan perang badar,uhud,ahzab dan etc.BUKAN KADANG-KADANG...
TETAPI JIHAD ADALAH SATU POLISI SETELAH NEGARA TERBENTUK..

RASULULLAH HANYA ISTIHARKAN JIHAD (BERPERANG) SETELAH
TERBENTUKNYA NEGARA MADINAH!!!
SEBELUM TERBENTUK NEGARA MADINAH, JIHAD BELUM
DIPERINTAHKAN...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 09-03-08 02:34


Pada 09-03-08 02:12 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:01 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau HT nak sistem khilafah ditegakkan di malaysia, kita nak guna cara macam mana? nak angkat senjata berperang?


HT ANGKAT SENJATA UNTUK TEGAKKAN KHILAFAH???
TIDAK SAMA SEKALI....

INI BUKAN TARIQAH RASULULLAH MEMBINA NEGARA ISLAM
MADINAH....

TARIQAH UNTUK MENDIRIKAN KHILAFAH ADALAH DAKWAH*
DAN THALABUN NUSRAH*....

*penerangannya panjang lebar... anda boleh hubungi anggota
HT untuk penjelasan lanjut...maaf mencelah tapi eni pun tertanya2... apa caranya?
bagaimana tiba-tiba nak ambil alih kuasa pemerintahan?
kalau berjaya mndakwah kepada 90%orang Islam di Malaysia sekali pun untuk memperjuangkan HT ..
how to take over?
eni pun terlintas benda yang sama..angkat senjata???Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:34


Pada 09-03-08 02:30 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

Pemburu Pokok mana ada belajar adab dalam berforum. itu dia kata buat provokasi tak salah, taip huruf besar pun tak kisah. Tak sempat belajar agaknya.. (sangka baik ini)


ok LAAAA..
HANGGGG saja YANG BERADAB....
SEMUA YANG BAIKKK PADA HANGGGG...

SEMUA YANG BURUK TU HANGGGG LETAK PADA AKU...
TAK APA.....


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:35


Pada 09-03-08 02:30 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


kadang-kadang Rasulullah pun berperang juga untuk pertahankan madinah.kalau tak tak adalah kawasan perang badar,uhud,ahzab dan etc.BUKAN KADANG-KADANG...
TETAPI JIHAD ADALAH SATU POLISI SETELAH NEGARA TERBENTUK..

RASULULLAH HANYA ISTIHARKAN JIHAD (BERPERANG) SETELAH
TERBENTUKNYA NEGARA MADINAH!!!
SEBELUM TERBENTUK NEGARA MADINAH, JIHAD BELUM
DIPERINTAHKAN...Rasulullah tidak menisytiharkan perang.Baginda hanya berperang setelah turun WAHYU ALLAH yang mengizinkan berperang.masa perang badar tu pun madinah dan islam masih membangun.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:39


ehem.. itu lah yang jadi persoalannya.. dengan keadaan umat Islam kat malaysia yang begini..

kebanyakannya jati diri Islam dah tak ada, hanya pada nama saja. kalau nak ajak mereka ni sokong sistem khilafah, agak-agak senang ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:39


Pada 09-03-08 02:34 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!


maaf mencelah tapi eni pun tertanya2... apa caranya?
bagaimana tiba-tiba nak ambil alih kuasa pemerintahan?
kalau berjaya mndakwah kepada 90%orang Islam di Malaysia sekali pun untuk memperjuangkan HT ..
how to take over?
eni pun terlintas benda yang sama..angkat senjata???


DAH DITERANGKAN DIATAS..
DAPAT KUASA MELALUI DAKWAH DAN THALABUN NUSRAH...

HIZBUT TAHRIR TIDAK GUNA TARIQAH ANGKAT SENJATA
UNTUK MENYATUKAN UMAT ISLAM DALAM DAULAH KHILAFAH...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 09-03-08 02:44


Pada 09-03-08 01:16 , pemburupokok posting:
MARAH SUNGGUH HANGGGG KEPADA HIZBUT-TAHRIR ya!!!
DENGAN SAUDARA ISLAM BEGITU SEKALI HANGG MEMBENCI...

TAPI DENGAN DAP (PUAK KAFIR) BOLEH PULAK JADI TEMAN RAPAT!!:) ada unsur suaraku marah ke? bukan unsur suka-suka seperti saudara ke? sekurang-kurangnya, saya tak ulang perkara yang sama untuk mengulangi kemarahan org lain..

tengok sajalah..isu HT Kenapa ditentang? bukan sebab netters di sini tak tau kelebihan islam dan pemerintahannya.. tapi..bosan dengan benda yang sama diulang.. ajak berjumpa untuk penerangan.. impian entah tahun bila dapat dijangkau.. kalaulah anda semua pergi mengundi, at least..peluang untuk menggubal undang-undang tetap ada..

tak perlu nak mengharapkan hidayat manusia berubah kepada Ht...Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:51


Pada 09-03-08 02:39 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

ehem.. itu lah yang jadi persoalannya.. dengan keadaan umat Islam kat malaysia yang begini..

kebanyakannya jati diri Islam dah tak ada, hanya pada nama saja. kalau nak ajak mereka ni sokong sistem khilafah, agak-agak senang ke?


KERJA DAKWAH MEMANG SUKAR TAPI TIDAK MUSTAHIL!!!

SAMA JUGAK DENGAN PAS...
NAK SURUH ORANG SOKONG PAS SENANG ke??

SEKARANG PAS PUN KALAH DALAM PILIHANRAYA 2008
NI.. TAK BERJAYA MENAFIKAN 2/3 PARLIMEN BN..
APATAH LAGI NAK MEMERINTAH MALAYSIA...

SAMA JUGAK HIZBUT-TAHRIR..
NAK MENGAJAK ORANG BERJUANG MENEGAKKAN KHALIFAH
BUKAN KERJA SENANG.... TAPI BUKAN MUSTAHIL SUATU HARI
NANTI UMAT ISLAM DI MALAYSIA SEDAR DENGAN
SISTEM KHILAFAH.. DAN SAMA-SAMA MEMPERJUANGKANNYA...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 09-03-08 02:51


cuma dengan cara itu?
maaf kata
nampak seperti tak semudah itu
just like kahfi8 said..dengan umat Islam yang ada di Malaysia ni.. terang-terang boleh nampak yang bersungguh memperjuangkan Islam, cuma beberapa kerat saja berbanding.. jumlah manusia kat Malaysia ni...

tambah2 mereka yang Islam pada nama tapi tak mengamalkan cara hidup Islam..
tak semudah tu mereka nak terima sistem khilafah ni...

bukan negatif minded tapi sekadar memberi pandangan sebab kadang-kadang nampak seperti ini satu misi yang mustahil dapat dilaksanakan secara tiba-tiba..perlu diterap perlahan2 ...dan rasanya sangat perlahan..
kena terapkan Islam sebagai gaya hidup dulu...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 02:55


yang penting kita dapat saksikan jemaah Islam dah menang di Kelantan, Kedah dan Selangor. Tapi HT ? Mereka tidak akan dapat berkata apa-apa.

Nasihat ku - apa kata kita sama-sama bersatu padu memberikan kesedaran kepada umat Islam yang masih belum sedar lagi tentang penghayatan Islam.

Saya nampak ada era baru di dalam politik Malaysia yang mungkin lebih mencabar. Jika masih tiada kesedaran untuk bantu membantu, dan hanya asyik melekehkan.. alamat lah - umat Islam di Malaysia akan lebih bercempera.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:01


Pada 09-03-08 02:55 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

yang penting kita dapat saksikan jemaah Islam dah menang di Kelantan, Kedah dan Selangor. Tapi HT ? Mereka tidak akan dapat berkata apa-apa.

Nasihat ku - apa kata kita sama-sama bersatu padu memberikan kesedaran kepada umat Islam yang masih belum sedar lagi tentang penghayatan Islam.

Saya nampak ada era baru di dalam politik Malaysia yang mungkin lebih mencabar. Jika masih tiada kesedaran untuk bantu membantu, dan hanya asyik melekehkan.. alamat lah - umat Islam di Malaysia akan lebih bercempera.betul tu.HT juga dialukan untuk terlibat dalam politik bersama PAS.macam mana?nak tak?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 09-03-08 03:04


Pada 09-03-08 02:55 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!Nasihat ku - apa kata kita sama-sama bersatu padu memberikan kesedaran kepada umat Islam yang masih belum sedar lagi tentang penghayatan Islam.


yang ini tak dapat disangkal

penghayatan Islam adalah yang paling penting...Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:05


Pada 09-03-08 02:44 , quick posting:

!!! QUOTE !!!


kalaulah anda semua pergi mengundi, at least..peluang untuk menggubal undang-undang tetap ada..


UNDANG-UNDANG APA YANG HANGGGPA NAK GUBAL???
UNDANG-UNDANG HUDUD ke??
Kenapa KENA GUBAL PULAK??


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:08


!!! QUOTE !!!

UNDANG-UNDANG APA YANG HANGGGPA NAK GUBAL???
UNDANG-UNDANG HUDUD ke??
Kenapa KENA GUBAL PULAK??


Hang ini memang jenis yang suka bersangka2 macam ahli HT yang lain ye. Orang ajak kepada kebaikan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:09


Pada 09-03-08 02:51 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!


SEKARANG PAS PUN KALAH DALAM PILIHANRAYA 2008
NI.. TAK BERJAYA MENAFIKAN 2/3 PARLIMEN BN..
APATAH LAGI NAK MEMERINTAH MALAYSIA...
beware dengan fakta
BA dapat nafikan 2/3 parlimen BN,PAS bukan seorang


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:14


!!! QUOTE !!!

SEKARANG PAS PUN KALAH DALAM PILIHANRAYA 2008
NI.. TAK BERJAYA MENAFIKAN 2/3 PARLIMEN BN..
APATAH LAGI NAK MEMERINTAH MALAYSIA...


Tak sangka pula ada statement begini yang menunjukkan rasa dengki dan sikap permusuhan dari orang yang menyokong HT.

Apa yang HT ada untuk memerintah Malaysia? = nothing.

p/s: satukan saf, bergerak bersama-sama membantu orang Islam di Malaysia untuk hayati cara hidup Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:15


Pada 09-03-08 03:09 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:51 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!


SEKARANG PAS PUN KALAH DALAM PILIHANRAYA 2008
NI.. TAK BERJAYA MENAFIKAN 2/3 PARLIMEN BN..
APATAH LAGI NAK MEMERINTAH MALAYSIA...
beware dengan fakta
BA dapat nafikan 2/3 parlimen BN,PAS bukan seorangSO....KALAU DAH DAPAT MENAFIKAN 2/3...
APA YANG saudara/I BOLEH BUAT???

PEMIMPIN YANG HANGGPA LANTIK TU AKAN MASUK PARLIMEN
DAN DEWAN UNDANGAN NEGERI...
LEPAS NI TUGAS DEPA PULAK...

APA AHLI-AHLI PAS NAK BUAT LEPAS NI??
BAGAIMANA DENGAN PULAU PINANG JATUH KE TANGAN DAP??
ORANG KAFIR YANG MEMERINTAH UMAT ISLAM kat PENANG??


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:19


!!! QUOTE !!!

SO....KALAU DAH DAPAT MENAFIKAN 2/3...
APA YANG saudara/I BOLEH BUAT???

PEMIMPIN YANG HANGGPA LANTIK TU AKAN MASUK PARLIMEN
DAN DEWAN UNDANGAN NEGERI...
LEPAS NI TUGAS DEPA PULAK...

APA AHLI-AHLI PAS NAK BUAT LEPAS NI??
BAGAIMANA DENGAN PULAU PINANG JATUH KE TANGAN DAP??
ORANG KAFIR YANG MEMERINTAH UMAT ISLAM kat PENANG??


jadi apa tugas HT? Hanya pandai menyoal sahaja? macam orang yahudi yang hanya tahu menyoal kepada Nabi Musa, bukan membantu menyelesaikan. kerja mahu senang, Tolong tak mahu.

Soalan dia ini tak perlu dijawab. Orang jenis macam ini kalau depan mata mahu ditampar sahaja. Sebab adabnya dah tiada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 09-03-08 03:22


ok2.. sudah2.. tak guna bertelagah macam ni.. tak ada sudahnya

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:22


dah, dah jangan bertekak lagi...
cuba jadi professional sikit....
jangan asyik melaung2kan profesional saja......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:24


jangan siram minyak kat bara membakor tu....
biorkan ianye padam...
sekarang lebih baik siram ayor kat tunas yang baru berputik ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:24


taknak bertekak pun akhirnya seperti mahu bertekak sahaja. Sebab akan ditmbulkan juga perkara seperti ini. Eloknya dikunci saja topik yang ada unsur2 provokasi yang hanya membawa pertengkaran jari seperti ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 09-03-08 03:26


adeiii kat sini rupenya org bgaduh.. . . .

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:41


Salam, ni yang jadi masalahnya... Kalian membandingkan HT yang berjuang menerapkan HT secara taghyir dan menyeluruh dengan PAS yang berjuang secara gradualisme... Memanglah tak sama...

anak_pejuang, cuba baca balik post-post anda tu... siapa yang memperlekeh jemaah lain sebenarnya? bawa istighfar... Janganlah terlalu asyik mencari kelemahan dan kesilapan orang lain sampai lupa nak muhasabah diri... HT itu, HT ini... Nasihat kepada diri saya juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 03:50


Pada 09-03-08 03:19 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!


jadi apa tugas HT? Hanya pandai menyoal sahaja? macam orang yahudi yang hanya tahu menyoal kepada Nabi Musa, bukan membantu menyelesaikan. kerja mahu senang, Tolong tak mahu.


Ini lagi satu contoh klasik memperlekehkan jemaah lain... Tak perlulah nak berselindung lagi anak_pejuang... Post anda dalam topik ini pun dah jelas menunjukkan belang anda... Dah lah tu, samakan dengan Bani Israel pula... Siapalah kita nak menafikan sumbangan yang telah diberikan selama ni? Anda sesedap rasa sahaja kata kerja mahu senang. Walhal kerja kompromi lah yang jauh lebih senang... Bila berdepan dengan cabaran, kita kompromikan tanpa mengira sama ada ianya soal pokok mahupun soal cabang... Maslahat dijadikan tolok ukur perbuatan....

!!! QUOTE !!!

Apa yang HT ada untuk memerintah Malaysia? = nothing.

Hang ini memang jenis yang suka bersangka2 macam ahli HT yang lain ye.

Tapi HT ? Mereka tidak akan dapat berkata apa-apa.
-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 04:03


Pada 09-03-08 01:22 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


saya pun nak tahu juga sumbangan HT dalam pilihanraya.boleh beritahu tak?.Maksud rashdin pilihanraya demokrasi ke? Kalau iya, maka HT tidak akan terlibat sama sekali dalam memanjangkan tempoh hayat sistem kufur ini...

Tapi banyak lagi perkara yang boleh dijalankan kerjasama... Berapa ramai umat Islam pada namanya sahaja?
Berapa ramai yang keliru dengan konsep negara Islam?
Berapa ramai non-Muslim yang terpengaruh dengan Islamophobia?

Di sinilah kerjasama boleh dilaksanakan...

Personally, saya tiada masalah untuk membantu ikut kemampuan di luar aspek demokrasi.

Ada yang menuduh kami nak biarkan orang kafir memerintah sebab kami suruh orang jangan terlibat dalam pilihanraya demokrasi. Betul ke?

Sekarang Penang dah jatuh kepada DAP. Sebelum ni pun Gerakan yang pegang. Siapa yang membiarkan orang kafir menguruskan Penang?

Dalam sistem demokrasi, non-Muslim boleh terlibat dalam aspek pemerintahan, boleh terlibat tentukan undang-undang yang akan dilaksanakan, serta terlibat dalam menggubal dasar negara. Sedar ke tak ni? Kalau dah sedar, janganlah sesuka hati nak buat tuduhan palsu sedemikian terhadap HT. Ibarat menepuk air di dulang, terpercik ke muka sendiri...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 04:14


Pada 09-03-08 02:44 , quick posting:

!!! QUOTE !!!


tengok sajalah..isu HT Kenapa ditentang? bukan sebab netters di sini tak tau kelebihan islam dan pemerintahannya.. tapi..bosan dengan benda yang sama diulang.. ajak berjumpa untuk penerangan.. impian entah tahun bila dapat dijangkau.. kalaulah anda semua pergi mengundi, at least..peluang untuk menggubal undang-undang tetap ada..

tak perlu nak mengharapkan hidayat manusia berubah kepada Ht...Tahu kemudian simpan sahaja dalam benak pemikiran. Ilmu kita dah cukup sempurna ke sampai boleh jadi bosan ni? Kalaulah dah tahu, Kenapa masih nak keluarkan dokumen negara Islam yang tak menepati takrif syarak juga? Kenapa masih ada dualisme perundangan? Kenapa boleh ada kharaj (Tanah Melayu ni tanah usyuriyah)

Ajak berjumpa untuk beri penerangan, tapi tak mahu datang, kemudian buat andaian sendiri. Perbincangan tak berhenti setakat nak berikan kefahaman, sebaliknya ia berterusan sehinggalah kepada kaedah melaksanakannya. Kalau sekadar nak tahu teori sahaja, baik ambil kursus syariah belajar di Universiti.

'impian entah tahun bila dapat dijangkau..'

hmmm... spesis memperlekehkan juga ke... susahlah kalau begini... Sepatutnya kita berasa gelisah sebab sampai sekarang masih tiada khilafah. Bukannya abaikan saja... Tiga hari dua malam, itu sebenarnya limit bagi membaiah khalifah. Sekarang ni dah berapa puluh tahun?


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 04:14


Pada 09-03-08 02:44 , quick posting:

!!! QUOTE !!!


tengok sajalah..isu HT Kenapa ditentang? bukan sebab netters di sini tak tau kelebihan islam dan pemerintahannya.. tapi..bosan dengan benda yang sama diulang.. ajak berjumpa untuk penerangan.. impian entah tahun bila dapat dijangkau.. kalaulah anda semua pergi mengundi, at least..peluang untuk menggubal undang-undang tetap ada..

tak perlu nak mengharapkan hidayat manusia berubah kepada Ht...Tahu kemudian simpan sahaja dalam benak pemikiran. Ilmu kita dah cukup sempurna ke sampai boleh jadi bosan ni? Kalaulah dah tahu, Kenapa masih nak keluarkan dokumen negara Islam yang tak menepati takrif syarak juga? Kenapa masih ada dualisme perundangan? Kenapa boleh ada kharaj (Tanah Melayu ni tanah usyuriyah)

Ajak berjumpa untuk beri penerangan, tapi tak mahu datang, kemudian buat andaian sendiri. Perbincangan tak berhenti setakat nak berikan kefahaman, sebaliknya ia berterusan sehinggalah kepada kaedah melaksanakannya. Kalau sekadar nak tahu teori sahaja, baik ambil kursus syariah belajar di Universiti.

'impian entah tahun bila dapat dijangkau..'

hmmm... spesis memperlekehkan juga ke... susahlah kalau begini... Sepatutnya kita berasa gelisah sebab sampai sekarang masih tiada khilafah. Bukannya abaikan saja... Tiga hari dua malam, itu sebenarnya limit bagi membaiah khalifah. Sekarang ni dah berapa puluh tahun?


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 09-03-08 08:30


Pada 09-03-08 04:14 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:44 , quick posting:
Tahu kemudian simpan sahaja dalam benak pemikiran. Ilmu kita dah cukup sempurna ke sampai boleh jadi bosan ni? Kalaulah dah tahu, Kenapa masih nak keluarkan dokumen negara Islam yang tak menepati takrif syarak juga? Kenapa masih ada dualisme perundangan? Kenapa boleh ada kharaj (Tanah Melayu ni tanah usyuriyah)


perlu ke saya cakap apa tugas saya? perlu ke saya maklumkan saya letak di kepala saja? bosannye bukan sebab ilmu sempurna atau tidak..tetapi melayan benda yang sama di sini.. beberapa kali di copy paste di sini..lepas itu wujud pertelingkahan..itu yang bosan..

sudah dinyatakan ramai org, warta di Malaysia sejak malaya ada perundangan tertentu.. tak kira untuk muslim or non-muslim.. dokumen yang dicadangkan pun perlu melibatkan sama non-muslim.. PAs bukan membuta tuli berangan tak tentu pasal tak fikir kebaikan dan hak semua org..


!!! QUOTE !!!

Ajak berjumpa untuk beri penerangan, tapi tak mahu datang, kemudian buat andaian sendiri. Perbincangan tak berhenti setakat nak berikan kefahaman, sebaliknya ia berterusan sehinggalah kepada kaedah melaksanakannya. Kalau sekadar nak tahu teori sahaja, baik ambil kursus syariah belajar di Universiti.


secara peribadi, saya tak berhasrat membuang masa datang ke majlis penerangan..banyak lagi majlis penting dan langsung yang dapat ditangani.. bukan bermaksud terlampau anti..tapi, saya memang melayari sendiri pergerakan HT di Malaysia.. Kalau orang tak nak datang majlis Ht, jangan disalahkan orang lain..adakah kita sendiri meraikan majlis jemaah lain apabila dijemput? tak jugak kan..
'impian entah tahun bila dapat dijangkau..'

!!! QUOTE !!!

hmmm... spesis memperlekehkan juga ke... susahlah kalau begini... Sepatutnya kita berasa gelisah sebab sampai sekarang masih tiada khilafah. Bukannya abaikan saja... Tiga hari dua malam, itu sebenarnya limit bagi membaiah khalifah. Sekarang ni dah berapa puluh tahun?


spesis yang tau tengok realiti.. yang bukan berangan tak kena tempat.. yang paling susah hati sebab makin jahil rakyat kepada islam..dirosakkan oleh org islam sendiri.. adalah lebih baik, HT buat program banyak-banyak untuk remaja.. sama-sama tolong orang miskin.. bukan setakat nak bagi penerangan dan diskusi.. suruh ajak jumpa di sini..di situ..

semua org tau, Islam pasti gemilang semula..sebelum Kiamat menjelang.. semua org juga berusaha untuk kembalikan Islam pada tempatnya.. usaha berterusan itu yang dilakukan oleh PAS.. tidak mengimpikan selangit harapan.. tapi, bertingkat dr satu keadaan.. dan sekarang org melihat PAS lebih luas..dan BA jugak..

ikutla platform yang ada.. bukan setakat nak menunggu perubahan suara rakyat lepas itu gulingkan kerajaan dah ubah sistem khilafah?? bukan semudah itu saudara..

hakikatnya, saya memang tak berhasrat langsung nak masuk campur soal HT.. tapi, memang saya sama saja dengan org lain...jemu..muak..
..saya terfikir Kenapa org kuat ukhwah macam kang, RuMaisha tak turut serta untuk bersama membincangkan topik HT,sebab mereka pun bukan calang-calang org, tapi ramai yang nyatakan, lebih banyak lagi kerja utama yang perlu dijalankan di dunia nyata..masuk kampung, bantu muslim..bagi kemudahan hidup

saya rasa lebih baik bina suasana di website HT..sebab saya harap meriahkanlah mykhilafah.com tu..binalah forum bagaikan portal ni.. tarikla pengunjung banyak-banyak.. saya doakan berjaya..

maaf atas kekurangan..:)Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 09:46


Alhamdulillah, syukur sangat-sangat..


Buat sahabat-sahabat pendokong HT mahupun BA..


Chooooppp..!!!!!

Hentikan dulu sengketa mulutt..!!!

Choop, coca-collaa..++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Alhamdulillah, marilah kita sama-sama sujud syukur.

Moga kemenangan kali ini dilimpahi keredhaan ALLAH dan

rahmatnya..

Moga amanah kali ini dimanfaatkan sebaik-baiknya oleh BA dan

moga pilihanraya akan datang akan meluaskan lagi kubu BA

merempuh benteng BN yang kian rapuh.


Insya-ALLAH sama-sama kita sujud syukur..


Alhamdulillah.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Lagi satu..


Choopppp..!!!

Orang yang dah berdaftar dengan SPR tapi tak mengundi

secara automatik kategori orang D.A.P. (Duduk Atas Pagar)..


Hmm., parah tu..!! :jangan:


K, undur dulu.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 10:25


Pada 09-03-08 03:50 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 03:19 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!


jadi apa tugas HT? Hanya pandai menyoal sahaja? macam orang yahudi yang hanya tahu menyoal kepada Nabi Musa, bukan membantu menyelesaikan. kerja mahu senang, Tolong tak mahu.


Ini lagi satu contoh klasik memperlekehkan jemaah lain... Tak perlulah nak berselindung lagi anak_pejuang... Post anda dalam topik ini pun dah jelas menunjukkan belang anda... Dah lah tu, samakan dengan Bani Israel pula... Siapalah kita nak menafikan sumbangan yang telah diberikan selama ni? Anda sesedap rasa sahaja kata kerja mahu senang. Walhal kerja kompromi lah yang jauh lebih senang... Bila berdepan dengan cabaran, kita kompromikan tanpa mengira sama ada ianya soal pokok mahupun soal cabang... Maslahat dijadikan tolok ukur perbuatan....

!!! QUOTE !!!

Apa yang HT ada untuk memerintah Malaysia? = nothing.

Hang ini memang jenis yang suka bersangka2 macam ahli HT yang lain ye.

Tapi HT ? Mereka tidak akan dapat berkata apa-apa.

Fikir sendiri mengapa saya mengatakan sedemikian. Saya tuju kritikan itu kepada pemburu pokok yang hanya banyak soal, yang hang terhegeh2 nak perasan Kenapa? Hang pung jenis yang sama ke suka menyoal saja ini? Buat kerja tak mahu?


-----------------
.:Hidup Ini Mencari Mati Yang Sempurna:.
http://jarumemas.blogspot.com

http://jomfaham.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 23:05


Pada 09-03-08 02:30 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


kadang-kadang Rasulullah pun berperang juga untuk pertahankan madinah.kalau tak tak adalah kawasan perang badar,uhud,ahzab dan etc.BUKAN KADANG-KADANG...
TETAPI JIHAD ADALAH SATU POLISI SETELAH NEGARA TERBENTUK..

RASULULLAH HANYA ISTIHARKAN JIHAD (BERPERANG) SETELAH
TERBENTUKNYA NEGARA MADINAH!!!
SEBELUM TERBENTUK NEGARA MADINAH, JIHAD BELUM
DIPERINTAHKAN...ni fatwa baru dari ustaz pokok ke? atau fatwa dari HT? macam dulu fatwa sesat bahawa pelaksanaan hudud tanpa khilafah batil?

so, jihad di iraq & palestin tu batil ke? hati-hati ye nak cakap pasal hukum...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 23:07


Pada 09-03-08 03:19 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

SO....KALAU DAH DAPAT MENAFIKAN 2/3...
APA YANG saudara/I BOLEH BUAT???

PEMIMPIN YANG HANGGPA LANTIK TU AKAN MASUK PARLIMEN
DAN DEWAN UNDANGAN NEGERI...
LEPAS NI TUGAS DEPA PULAK...

APA AHLI-AHLI PAS NAK BUAT LEPAS NI??
BAGAIMANA DENGAN PULAU PINANG JATUH KE TANGAN DAP??
ORANG KAFIR YANG MEMERINTAH UMAT ISLAM kat PENANG??


jadi apa tugas HT? Hanya pandai menyoal sahaja? macam orang yahudi yang hanya tahu menyoal kepada Nabi Musa, bukan membantu menyelesaikan. kerja mahu senang, Tolong tak mahu.
tiada.


teringin juga nak tanya, HT tengah buat apa sekarang? ops, pengkaji2 HT tengah buat apa sekarang selain mengomen? :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 00:05


Pada 10-03-08 23:05 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:30 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 02:15 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


kadang-kadang Rasulullah pun berperang juga untuk pertahankan madinah.kalau tak tak adalah kawasan perang badar,uhud,ahzab dan etc.BUKAN KADANG-KADANG...
TETAPI JIHAD ADALAH SATU POLISI SETELAH NEGARA TERBENTUK..

RASULULLAH HANYA ISTIHARKAN JIHAD (BERPERANG) SETELAH
TERBENTUKNYA NEGARA MADINAH!!!
SEBELUM TERBENTUK NEGARA MADINAH, JIHAD BELUM
DIPERINTAHKAN...ni fatwa baru dari ustaz pokok ke? atau fatwa dari HT? macam dulu fatwa sesat bahawa pelaksanaan hudud tanpa khilafah batil?

so, jihad di iraq & palestin tu batil ke? hati-hati ye nak cakap pasal hukum...

berkata saidina ali kwj------>jangan berbicara dan berdebat dengan orang yang bodoh.sebab kalau kita berbicara kebodohan orang itu pun akan terkena kepada kita.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 02:19


Pada 11-03-08 00:05 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


berkata saidina ali kwj------>jangan berbicara dan berdebat dengan orang yang bodoh.sebab kalau kita berbicara kebodohan orang itu pun akan terkena kepada kita.
NASIB BAIK AKU TIDAK BERDEBAT DENGAN HANGGG RASHDIN...
SEBAB HANG BODOH..... AKU TAK SUKA BERDEBAT DENGAN
ORANG BODOH MACAM HANGGGG NI...

TERIMA KASIH KERANA BAGI NASIHAT....
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 02:31


Pada 10-03-08 23:05 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


ni fatwa baru dari ustaz pokok ke? atau fatwa dari HT? macam dulu fatwa sesat bahawa pelaksanaan hudud tanpa khilafah batil?

so, jihad di iraq & palestin tu batil ke? hati-hati ye nak cakap pasal hukum...HABIS TU,
HANGGGGG TU MURID FADZLI TAHU HUKUM.....


fd

MANA HUKUM HUDUD DILAKSANAKAN DI KELANTAN DAN KEDAH??
PAS DAH MENANG SEKARANG NI!!!!!

NIK AZIZ DAN Azizan Abdul Razak,
KEDUA ORANG NI DIPILIH OLEH saudara/I UNTUK LAKSANAKAN
HUKUM ISLAM....

AKU NAK TUNGGU MANA HUDUD YANG NIK AZIZ BUAT
SEMASA MEMERINTAH 18 TAHUN DI KELANTAN???

FIRMAN ALLAH:
...dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang KAFIR

...dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang ZALIM.

...dan sesiapa yang tidak menghukum dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah, maka mereka itulah orang-orang yang FASIK
SURAH AL-MAIDAH (AYAT 44,47,49)

SEBELUM INI ORANG PAS KATA UMNO KAFIR SEBAB TAK
LAKSANAKAN HUKUM HUDUD.... SEKARANG NI PAS DAPAT
KUASA... MANA HUKUM HUDUD???

NIK AZIZ NAK MATI DALAM KAFIR, ZALIM DAN FASIK ke
SEBAB TAK NAK BERHUKUM DENGAN HUKUM ALLAH SEMASA
PEMERINTAHANNYA???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 02:37


Pada 09-03-08 03:19 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!


jadi apa tugas HT? Hanya pandai menyoal sahaja? macam orang yahudi yang hanya tahu menyoal kepada Nabi Musa, bukan membantu menyelesaikan. kerja mahu senang, Tolong tak mahu.

Soalan dia ini tak perlu dijawab. Orang jenis macam ini kalau depan mata mahu ditampar sahaja. Sebab adabnya dah tiada.


NAK TAMPAR AKU???
MAI LAAAAAA.... NAK JUMPA kat MANA????
INGAT AKU TAKUT???
AKU DAH SEDIA.... AKU PUN NAK TUMBUK MUKA HANG...


BODOH PUNYA ANAK_PEJUANG!!!!
AKU PUN NAK JUGAK TENGOK SETAKAT MANA ANAK_PEJUANG NI...
NAMA saja ANAK_PEJUANG..... TAPI PENGECUT NAK MAMPUSSSS!!!
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 07:09


AKU DAH TAK SABAR NAK JUMPA ANAK PEJUANG YANG BERIA-IA
NAK TAMPAR AKU NI.....

AKU JUGA TAK SABAR NAK TUMBUK MUKA DIA..

BERANI DIA CARI PASAL DENGAN AKU....

ORANG LAIN WALAUPUN BERBEZA PENDAPAT DENGAN AKU...
PERKARA BIASA DALAM BERDEBAT...
ITU BOLEH DIPERBINCANGKAN LAGI...

TAPI ANAK PEJUANG NI NAK TAMPAR AKU...
AKU DAH SEDIA SEKARANG NI....
MANA HANG ANAK PEJUANG BACUL!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 09:49


Pada 11-03-08 02:19 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-03-08 00:05 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!


berkata saidina ali kwj------>jangan berbicara dan berdebat dengan orang yang bodoh.sebab kalau kita berbicara kebodohan orang itu pun akan terkena kepada kita.
NASIB BAIK AKU TIDAK BERDEBAT DENGAN HANGGG RASHDIN...
SEBAB HANG BODOH..... AKU TAK SUKA BERDEBAT DENGAN
ORANG BODOH MACAM HANGGGG NI...

TERIMA KASIH KERANA BAGI NASIHAT....
:-D
jadi anda tu pandai sangat ke?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-08 10:01


apa ni sampai nak tampar2...tumbuk2 ni...sesama islam pun nak bertumbuk...inike contoh pejuang muda melayu islam..patutlah pilihanraye hari itu siap baling bas dengan batu...mengamuk2..ish3...tak tahulah den...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 10:23


ish..serabut betullah dengan dia...makin lama makin menjadi2 pulak...dah lah terjerit2 dalam portal ni...macam dia seorang saja yang palingggg bagussss kat sini...

org HT yang lain tak ada pulak terjerit2 macam ni...dia seorang ni...ish2..

ingatlah..masing-masing ada kelebihan dan kekurangan....kita hanya manusia biasa..esok lusa tak tahu jadi apa kat kita ni...Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 10:26


Pada 11-03-08 10:23 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

ish..serabut betullah dengan dia...makin lama makin menjadi2 pulak...dah lah terjerit2 dalam portal ni...macam dia seorang saja yang palingggg bagussss kat sini...

org HT yang lain tak ada pulak terjerit2 macam ni...dia seorang ni...ish2..

ingatlah..masing-masing ada kelebihan dan kekurangan....kita hanya manusia biasa..esok lusa tak tahu jadi apa kat kita ni...Wallahualam...betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 11:32


Pada 11-03-08 02:37 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-03-08 03:19 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!


jadi apa tugas HT? Hanya pandai menyoal sahaja? macam orang yahudi yang hanya tahu menyoal kepada Nabi Musa, bukan membantu menyelesaikan. kerja mahu senang, Tolong tak mahu.

Soalan dia ini tak perlu dijawab. Orang jenis macam ini kalau depan mata mahu ditampar sahaja. Sebab adabnya dah tiada.


NAK TAMPAR AKU???
MAI LAAAAAA.... NAK JUMPA kat MANA????
INGAT AKU TAKUT???
AKU DAH SEDIA.... AKU PUN NAK TUMBUK MUKA HANG...


BODOH PUNYA ANAK_PEJUANG!!!!
AKU PUN NAK JUGAK TENGOK SETAKAT MANA ANAK_PEJUANG NI...
NAMA saja ANAK_PEJUANG..... TAPI PENGECUT NAK MAMPUSSSS!!!
:-D
bekeng demo teh........ ingat, tangan yang menaip ni pun akan dihadapkan 'pengadilan' di depan Allah kelak....
so berlakulah adil sebelum kamu di adilkan.... :-) :-)

p/s... sheikh, Allah beri 'nikmat' sama-sama kita jaga ye...nanti kalau dah hilang...tak ada guna..


demo sepatutnya bmuhasabah, sjauh mana 'peranan' yang demo berikan dalam kemenangan islam dalam kontek negara demokrasi malaysia ni.... wallahualam...


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 11:39


haa,aye dah mula berbicara menegur pemburupokok.baik beringat sebelum kena.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 17:20


Pada 11-03-08 10:01 , nur_ashikin posting:

!!! QUOTE !!!

apa ni sampai nak tampar2...tumbuk2 ni...sesama islam pun nak bertumbuk...inike contoh pejuang muda melayu islam..patutlah pilihanraye hari itu siap baling bas dengan batu...mengamuk2..ish3...tak tahulah den...


ANAK PEJUANG YANG MULA CABAR AKUDULU...
NAK TAMPAR AKU.... APAAA???...
INGAT AKU NI PENGECUT ke??

KALAU ANAK PEJUANG NAK AJAK BERTUMBUK....
AKU ok JERRRRR..... BILA-BILA MASA!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 17:24


Pada 11-03-08 11:32 , aye posting:

!!! QUOTE !!!


bekeng demo teh........ ingat, tangan yang menaip ni pun akan dihadapkan 'pengadilan' di depan Allah kelak....
so berlakulah adil sebelum kamu di adilkan.... :-) :-)

p/s... sheikh, Allah beri 'nikmat' sama-sama kita jaga ye...nanti kalau dah hilang...tak ada guna..


demo sepatutnya bmuhasabah, sjauh mana 'peranan' yang demo berikan dalam kemenangan islam dalam kontek negara demokrasi malaysia ni.... wallahualam...AYE!!!!
ANAK_PEJUANG YANG CABAR NAK TAMPAR AKU!!!

INI URUSAN AKU DENGAN ANAK_PEJUANG....
ORANG AJAK BERTUMBUK AKU READY JERRRR!!!!

HANGGGG NAK JADI PENGADIL kat SINI ke AYE???

HANGGGG NASIHATKAN ANAK PEJUANG SAMA....
DENGAN SAPA DIA NAK TAMPAR-TAMPAR TU!!!!

AKU PUN MEMANG NAK CARI MAMAT ANAK_PEJUANG NI!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 18:53


Pada 11-03-08 17:24 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-03-08 11:32 , aye posting:

!!! QUOTE !!!


bekeng demo teh........ ingat, tangan yang menaip ni pun akan dihadapkan 'pengadilan' di depan Allah kelak....
so berlakulah adil sebelum kamu di adilkan.... :-) :-)

p/s... sheikh, Allah beri 'nikmat' sama-sama kita jaga ye...nanti kalau dah hilang...tak ada guna..


demo sepatutnya bmuhasabah, sjauh mana 'peranan' yang demo berikan dalam kemenangan islam dalam kontek negara demokrasi malaysia ni.... wallahualam...AYE!!!!
ANAK_PEJUANG YANG CABAR NAK TAMPAR AKU!!!

INI URUSAN AKU DENGAN ANAK_PEJUANG....
ORANG AJAK BERTUMBUK AKU READY JERRRR!!!!

HANGGGG NAK JADI PENGADIL kat SINI ke AYE???

HANGGGG NASIHATKAN ANAK PEJUANG SAMA....
DENGAN SAPA DIA NAK TAMPAR-TAMPAR TU!!!!

AKU PUN MEMANG NAK CARI MAMAT ANAK_PEJUANG NI!!!mana perginya adab dan sopan.. kalau orang ajak bertumbuk, bersabar kan lebih baik.. ini lagi nak balas.. lepas itu api-apikan orang ajak beradu pula.. ingatlah kita sama-sama hamba Allah, tak ada jatuh maruah pun kalau mengalah..


-----------------
Jom Islah Masyarakat!


Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 19:00


:) tahu pula pemburupokok ini marah, baru dia tahu selama ini orang lain pun ada perasaannya. Itu baru saya jentik sikit, memang benar - jika anda bercakap seperti ini berdepanan dengan orang lain dengan cara anda yang tiada adab dan sopan - wajar sahaja ditampar.

Jari yang anda taip memaki hamun orang lain itu tidak ditanya nanti di hadapan ALlah?

p/s; Orang lain dah banyak bagi nasihat, tetapi si pemburu pokok ini tuli. Dan semakin kurang ajar dengan penulisannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-03-08 19:36


!!! QUOTE !!!

tahu pula pemburupokok ini marah, baru dia tahu selama ini orang lain pun ada perasaannya. Itu baru saya jentik sikit, memang benar - jika anda bercakap seperti ini berdepanan dengan orang lain dengan cara anda yang tiada adab dan sopan - wajar sahaja ditampar.

Jari yang anda taip memaki hamun orang lain itu tidak ditanya nanti di hadapan ALlah?

p/s; Orang lain dah banyak bagi nasihat, tetapi si pemburu pokok ini tuli. Dan semakin kurang ajar dengan penulisannya.

kalau HT malaysia dah kuat dan boleh bercakap sesuka hati pada sesiapa saja,silakan menyertai PRU 13 nanti....agak-agak berapa kerusi HT akan dapat agaknya dengan manhaj sebegini rupa?.... :berfikir: :berfikir: :sopan: :sopan: :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 19:43


Pada 11-03-08 02:31 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!SEBELUM INI ORANG PAS KATA UMNO KAFIR SEBAB TAK
LAKSANAKAN HUKUM HUDUD.... SEKARANG NI PAS DAPAT
KUASA... MANA HUKUM HUDUD???

NIK AZIZ NAK MATI DALAM KAFIR, ZALIM DAN FASIK ke
SEBAB TAK NAK BERHUKUM DENGAN HUKUM ALLAH SEMASA
PEMERINTAHANNYA???jangan tunjukkan sangat kejahilan anda tu :jangan:

anda ni duduk di Malaysia, atau duduk tengah-tengah hutan, atau dalam gua batu kapur???

kalau Pas ada kuasa, dah lama hudud dilaksanakan. nak laksana undang-undang Islam 100% mesti kena tawan Malaysia dulu! dalam keadaan sekarang ni, HT pun tak mampu nak laksana hudud! adakah anda boleh kata orang2 HT juga nak mati dalam kafir, zalim dan fasiq???

sekarang, sekiranya hukum hudud tidak terlaksana adalah kerana Pas masih belum ada kuasa, maka claim anda bahawa:

NIK AZIZ NAK MATI DALAM KAFIR, ZALIM DAN FASIK ke
SEBAB TAK NAK BERHUKUM DENGAN HUKUM ALLAH SEMASA
PEMERINTAHANNYA???

jika dakwaan anda meleset, maka adakah orang yang nak mati dalam kafir, jahil dan fasiq itu akan berbalik kepada anda sendiri? 3hunter sanggup nak mati dalam kafir, zalim dan fasiq?

hati-hati dengan kata-kata anda ye, sedarlah pemburu pokok, tak guna belajar sampai master kalau otak yang Allah bagi secara percuma anda tak mampu nak guna :sopan:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-08 22:06


allahuakbar..meluat betul lah baca tulisan org tak tahu politik ini...nak jalan hukum hudud apa kalau kerajaan pusat masih lagi barisan nasional...kan PAS dah minta nak jlnkan hukum hudud tapi kerajaan pusat tak bagi....even pegang 5 negeri pun kerajaan pusat masih BN...nak JALAN MACAM mana!!!!!!!!!!!!!!susah betul lah kalau xphm2 sistem pemerintahan Malaysia ini !!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 22:09


Pada 11-03-08 19:00 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

:) tahu pula pemburupokok ini marah, baru dia tahu selama ini orang lain pun ada perasaannya. Itu baru saya jentik sikit, memang benar - jika anda bercakap seperti ini berdepanan dengan orang lain dengan cara anda yang tiada adab dan sopan - wajar sahaja ditampar.

Jari yang anda taip memaki hamun orang lain itu tidak ditanya nanti di hadapan ALlah?

p/s; Orang lain dah banyak bagi nasihat, tetapi si pemburu pokok ini tuli. Dan semakin kurang ajar dengan penulisannya.betul tu.... :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 23:42


:oops: :oops: :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

arRazi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2005
Ahli No: 20205
Posting: 230

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 14:38


Assalamualaikum,

Inilah padahnya apabila umat Islam berjuang dalam sistem demokrasi..Tak pernah terfikir ke umat Islam daripada mana-mana pihak dalam pilihanraya bergaduh sana sini, putus silaturrahim, bertindak kasar, baling botol, kayu, batu dan sebagainya? Takkah terfikir yang demokrasi yang dikatakan hukumnya 'harus' itu telah memporak perandakan kesatuan umat Islam demi untuk mendapat kuasa mentadbir negara? Sedangkan kita adalah MUSLIM dan wajib bersatu untuk membangkitkan sistem khilafah yang mana hukumnya sudah jelas ianya wajib.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arRaziProfil   Hantar PM kepada arRazi   Quote dan BalasQuote

arRazi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2005
Ahli No: 20205
Posting: 230

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 14:40


Assalamualaikum,

Maaf, saya tak mahu bersengketa dengan mana-mana pihak..Kembalilah berbincang dalam tajuk asal iaitu KHILAFAH DAN NEGARA ISLAM..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arRaziProfil   Hantar PM kepada arRazi   Quote dan BalasQuote

hanis_syuhada
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20157
Posting: 444
Dari: kedah

oman   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 14:54


salam...tak habis lagi baba ni?hehehe dah lama tak berdebat dengan pemburu pokok ni..terang sikit apa maksud THALABUN NUSRAH? bab Kenapa hudud tak dilaksanakn dah dijelaskan dalam forum pilihanraya..tak payah nak pening kat sini pula....huhu tak ada maknanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanis_syuhadaProfil   Hantar PM kepada hanis_syuhada   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 17:25


Pada 11-03-08 19:43 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


kalau Pas ada kuasa, dah lama hudud dilaksanakan. nak laksana undang-undang Islam 100% mesti kena tawan Malaysia dulu!

hati-hati dengan kata-kata anda ye, sedarlah pemburu pokok, tak guna belajar sampai master kalau otak yang Allah bagi secara percuma anda tak mampu nak guna :sopan:

wassalam.PAS NAK MEMERINTAH MALAYSIA MACAMANA KALAU NIK AZIZ
HANYA HANTAR CALON PARLIMEN 65 KERUSI???

APAKAH NIK AZIZ TAK GUNA OTAK DIA NAK TAWAN MALAYSIA
KENA 222/222... BARU BOLEH TAWAN MALAYSIA!!!!
BUKANNYA 65/222!!!!!

tgKALAU KERUSI PARLIMEN ITU MEMBOLEHKAN PAS MEMERINTAH
MALAYSIA... NIK AZIZ BERDOSA KERANA TAK HANTAR
CALON 222 ORANG UNTUK MELAWAN UMNO!!!!

HANG PUN MURID FADZLI....
KALAU AKAL LETAK kat KEPALA LUTUT....
TAK ADA STRATEGI NAK MENAWAN MALAYSIA...
HANG BODOH PIANG SAMPAIKAN TAHAP HANTAR 65 CALON
PARLIMEN PAS NAK TAWAN MALAYSIA...

ITU PUN TAK RETI NAK BERFIKIR!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 17:28


Pada 11-03-08 19:00 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

:) tahu pula pemburupokok ini marah, baru dia tahu selama ini orang lain pun ada perasaannya. Itu baru saya jentik sikit, memang benar - jika anda bercakap seperti ini berdepanan dengan orang lain dengan cara anda yang tiada adab dan sopan - wajar sahaja ditampar.

Jari yang anda taip memaki hamun orang lain itu tidak ditanya nanti di hadapan ALlah?

p/s; Orang lain dah banyak bagi nasihat, tetapi si pemburu pokok ini tuli. Dan semakin kurang ajar dengan penulisannya.


ANAK_PEJUANG BACUL!!!!

OOOO...

HANGGG NAK TUNJUK BAIK YEAAA...
HANG YANG MULA DULU MEMAKI HAMUN AKU..
TAK APA... AKU BALAS BALIK.... TAK BOLEH....

BACUL PUNYA ANAK_PEJUANG!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 17:36


Pada 12-03-08 17:25 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!


PAS NAK MEMERINTAH MALAYSIA MACAMANA KALAU NIK AZIZ
HANYA HANTAR CALON PARLIMEN 65 KERUSI???

APAKAH NIK AZIZ TAK GUNA OTAK DIA NAK TAWAN MALAYSIA
KENA 222/222... BARU BOLEH TAWAN MALAYSIA!!!!
BUKANNYA 65/222!!!!!

tgKALAU KERUSI PARLIMEN ITU MEMBOLEHKAN PAS MEMERINTAH
MALAYSIA... NIK AZIZ BERDOSA KERANA TAK HANTAR
CALON 222 ORANG UNTUK MELAWAN UMNO!!!!

HANG PUN MURID FADZLI....
KALAU AKAL LETAK kat KEPALA LUTUT....
TAK ADA STRATEGI NAK MENAWAN MALAYSIA...
HANG BODOH PIANG SAMPAIKAN TAHAP HANTAR 65 CALON
PARLIMEN PAS NAK TAWAN MALAYSIA...

ITU PUN TAK RETI NAK BERFIKIR!!!!kalau ikut sifir anda, mana yang lagi berdosa, Nik Aziz ke HT? kalau Pas hantar 65 kerusi, HT tak hantar langsung, tu kira 65 kali ganda ke dosa orang2 HT?

berlagak betul, cakap macam lah dia yang bagi dosa pahala, jangan nak melangkaui bidang kuasa Allah s.w.t. ye!

nanti silap-silap; ayah pin dah hilang, mai pula ayah pokok buat kacau kat Malaysia ni, kondem boleh bagi dosa kat orang :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kirin84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.04.2007
Ahli No: 29764
Posting: 37
Dari: Setapak, Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-03-08 18:04


Gaduh..gaduhla lagi..macam ini lah org melayu..gaduh pasal benda yang remeh..yang untung siapa?org asing juga yang untng..sampai bilala kita nak maju begini?rilekla bro..benda boleh setel..

Aku pun ada baca pasal HT..memang besar cita2nye..nak cantumkan semua org Islam dari sepanyol hingga ke indonesia..membentuk satu kesatuan..untuk berperang dengan orang-orang kafir..tapi nak tanya..boleh ke?mungkin boleh..tapi nak buat sebuah negara khalifah..adalah amat mustahil..

Nak kembalikan hukum islam..cuba fikir..apa yang tak ckpnye di negara kita ni?aku tak maksudkan dengan islam hadhari..tapi yang lain-lain..kita tak mendapat opression dr mana-mana pihak untuk beribadat..nak buat surau..masjid..banyak masjid yang indah kat negara kita ini..kalah Masjid Biru kat Turki itu..pengisiannye belakang cerita..:D

kalau betul sistem khilafah ini bagus..Kenapa banyak kerajaan khalifah ini semua tumbang?baik Umaiyah,Abbasiyyah,Fatimiyyah dan Uthmaniyyah..semua collapsed..org akan kata pemberontakan lah..rampasan kuasa lah..skandal lah..macam-macam lgla..

Ini menunjukkan bahawa sistem pemerintahan tidak mempengaruhi baik atau buruk sesebuah kerajaan..dan sudah tentunya baik buruk sesebuah kerajaan mencerminkan baik buruk sesebuah negara..baik khilafah..demokrasi dll..semuanya bergantung kepada pemimpinnya..kalau pemimpinnya baik,jujur dan amanah..tak ambil rasuah..insyallah kerajaan yang dipimpin pun akan same baik dan negara akan aman makmur..bagi aku..dr segi sistem pemerintahan nya..ok saja Malaysia sekarang ini..tak ada apa yang perlu ditukarkan..

It's all about how the people runs the show..dat's all..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirin84Profil   Hantar PM kepada kirin84   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 19:49


wah ..nampak gayanya macam topik ini nak kena kunci saja...hehehe.. banyak lah..nanti topik kat ukhwah kena kunci...

p/S:setuju dengan pendapat hafeezul dalam topik yang dibuka oleh nya sebelum ini mengenai perkara ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 20:50


SALAM,

TUMPANG LALU.. IKLAN SAT..


TUAN-TUAN YANG DIHORMATI SEKALIAN,
DISINI ADA SATU PENGUNGUMAN..

SESIAPA YANG MAHU BERTUMBUK-TAMPAR, TERAJANG - LEMPANG, ATAU APA-APA YANG SEUMPAMANYA..

SILA SEDIAKAN TARIKH, MASA, DAN TEMPAT..


UNTUK MAKLUMAN TUAN-TUAN,

KERUSI..
BATU..
BATANG BESI..
BATANG KAYU..
KAYU BESBOL..
PENCUNGKIL GIGI..
DLL..


UNTUK KEGUNAAN BRGADUH DILUAR UKHWAH.COM..
BOLEH DISEDIAKAN..
HARGA BOLEH DIRUNDING IKUT KUANTITI DAN PAKEJ..

SILA HUBUNGI SAYA UNTUK KETERANGAN LANJUT..
DISKAUN 40% UNTUK PEMANGGIL PERTAMA..


TERIMA KASIH..

SAYA AKHIRI DENGAN SEBUAH PANTUN,

PAT-PAT SIKU LIPAT, SIAPA CEPAT DIA DAPAT..


K, TERIMA KASIH..

UNDUR DIRI DULU..

ASSALAMUALAIKUM WBK.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 22:19


Saya percaya yang sebenarnya pemburupokok (baca ahli /pengkaji HT dan sekutu) dan ibnu musa (baca ahli pas (dah jadi ahli ke???) dan sekutu) SEMUAnya berniat BAIK dan ingin BERDAKWAH kepada pihak yang lain. Masing - masing ingin menegakkan sunnah dan Quran seperti yang diperintahkan. Masing - masing ingin mendaulah kan sistem khilafah. Namun masing - masing tidak bersetuju dengan cara pihak yang lain dan "MEMAKSA" pihak yang lain untuk menerima pandangan kumpulan sendiri yang PASTINYA adalah betul pada pandangan sendiri.


Firman Allah: Maidah 44, 47,49
dan BARANG SIAPA yang tidak menghukum dengan APA yang telah diturunkan Allah maka MEREKA itulah orang orang (kafir , zalim , fasik)


Ayat ini sebenarnya adalah ditujukan kepada SEMUA manusia tanpa mengira parti atau kerajaan. SEMUA MANUSIA adalah juga merujuk kepada saudara pemburupokok, saya, ibnu musa dan semua ahli forum. Ramai orang membaca ayat - ayat tersebut dengan niat menujukan "arahan" itu kepada orang lain tanpa menyedari diri sendiri juga turut "diarah".

Sudahkah KITA berhukum dengan hukum Allah sehingga dapat MENYELAMATkan kita dari ayat tersebut. Tolak riba -> beramal dengan hukum Allah. Tolak zina dan menjauhinya -> berhukum dengan hukum Allah. Ber "amar ma'ruf nahi munkar" -> juga berhukum dengan hukum Allah. Perkataan HUKUM tidak tertakluk hanya kepada hudud qisas takzir dsbgnya, tanpa mengambil kisah sudut hukum dalam konsep muamalat (termasuk berakhlak mulia).

Dengan itu adakah pemburupokok, ibnumusa, saya, dan ahli forum tergolong dalam golongan ZALIM, KAFIR, FASIK? (*terdapat banyak perkara perlu di perbincangkan)

Bagi saya, semasa nik aziz menjadi MB kelantan, beliau telah menolak secara total sistem perbankan riba di kelantan sekiranya ingin berurusan dengan kerajaan negeri kelantan. Ini telah "memaksa" pihak yang ingin berurusan turut menolak sistem riba (baca perbankan konvensional). Beliau telah melaksanakan arahan Allah dan Rasulnya pada MASA KINI, dan bukan hanya - berangan "esok / tahun depan baru laksanakan". Dengan itu rakyat / umat islam telah diselamatkan dari riba. Ini lah dakwah secara berhemah dan berhikmah

Bagi pihak yang mengutuk TG Nik Aziz (saya penyokongnya), cuba bandingkan apakah yang TELAH dilakukan sebelum mengutuk seseorang. LEBIH BAIK anda merasa "DENGKI" terhadap amalan soleh seseorang sehingga membawa anda melakukan LEBIH BAIK berbanding beliau (tidak termasuk kategori bid'ah), bukan bersifat "dengki" tampa membawa kepada sebarang amalan baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 12-03-08 23:56


Pada 12-03-08 19:49 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

wah ..nampak gayanya macam topik ini nak kena kunci saja...hehehe.. banyak lah..nanti topik kat ukhwah kena kunci...

p/S:setuju dengan pendapat hafeezul dalam topik yang dibuka oleh nya sebelum ini mengenai perkara ini...


topik mana pula kapten?dah lupa lah..ehehehe..tak larat lah nak gado or nak bagi pendapat isu-isu macam ini...isu-isu provoksi macam ini...it's totally crab!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

kirin84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.04.2007
Ahli No: 29764
Posting: 37
Dari: Setapak, Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-03-08 19:06


Memang Crab..Crab sedap dimkn atau direbus..buat masak lomak kotam lagi sodap..hehehe:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For kirin84Profil   Hantar PM kepada kirin84   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 21:05


Pada 12-03-08 22:19 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!


Bagi saya, semasa nik aziz menjadi MB kelantan, beliau telah menolak secara total sistem perbankan riba di kelantan sekiranya ingin berurusan dengan kerajaan negeri kelantan. Ini telah "memaksa" pihak yang ingin berurusan turut menolak sistem riba (baca perbankan konvensional). Beliau telah melaksanakan arahan Allah dan Rasulnya pada MASA KINI, dan bukan hanya - berangan "esok / tahun depan baru laksanakan". Dengan itu rakyat / umat islam telah diselamatkan dari riba. Ini lah dakwah secara berhemah dan berhikmah

Bagi pihak yang mengutuk TG Nik Aziz (saya penyokongnya), cuba bandingkan apakah yang TELAH dilakukan sebelum mengutuk seseorang. LEBIH BAIK anda merasa "DENGKI" terhadap amalan soleh seseorang sehingga membawa anda melakukan LEBIH BAIK berbanding beliau (tidak termasuk kategori bid'ah), bukan bersifat "dengki" tampa membawa kepada sebarang amalan baik.


oh, sirat... sahabatku... :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 21:14


Pada 13-03-08 21:05 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!oh, sirat... sahabatku... :sopan:kita memang sahabat.....

ps:- kawe dok "fire" demo jugok itu..... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 21:20


kawe tahu, tapi buak2 tok tahu jah, kakaka

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

acok_86
WARGA SETIA
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25020
Posting: 565
Dari: tawau,SABAH BAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 05:43


pas dah memperbaiki dan meninggikan islam di kelantan,terengganu dan terkini insyaALLAH kedah.

harap HT bantu lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For acok_86Profil   Hantar PM kepada acok_86   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-03-08 20:14


kedah maju 2010!! hehe harap dapat lah merasa kepimpinan yang lebih islamik sepanjang menghabiskan pengajian di bumi jelapang padi ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 19-03-08 14:03


Pada 14-03-08 05:43 , acok_86 posting:

!!! QUOTE !!!

pas dah memperbaiki dan meninggikan islam di kelantan,terengganu dan terkini insyaALLAH kedah.

harap HT bantu lah..


sekiranya tertegak imamah kita semuanya wajib baiah tak kiralah hasil usaha jmeaah islam mana, kerana dari hadith riawayat Imam muslim dosa mati tanpa bye'ah seperti dosa mati jahiliah.

jika ada usaha untuk kompromikan islam dengan sistem kapitalisme ini, mana yang islami kita akan sama-sama sokong tapi bab yang kapitalisme tu sama-samalah kita muhasabah.

ALLAHUAKBAR!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 14:33


wuzaraa, teman hormati pandangan meke, mana-mana urang yang menolak Khilafah dan berkhalifah patut dipersoalkan keimanannye...

tapi jangan banyak merungut, usahe, usahe usahe.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 19:58


beeman ingat cerita saidina umar pernah tanpar dan sebat seorang lelaki gara-gara dia tidak bertindak menggunakan otaknya.

beeman minta jangan hina tn guru nik aziz.orang cina dan india bukan islam hormat tok guru macam hormat kepada seorang raja.tiba-tiba beeman dah mula hilang sabar bila ada org melayu yang islam ke tidak ni tiba cakap sembarangan kepada tok guru.memang nak kena penumbuk beeman.

sedara yang lain tak payah lah tampar pemburu pokok buruk (PEMBURUK) ni.serah saja pada beeman.beeman seorang pun dah cukup boleh ajar pemburuk ni.

beeman tak pernah respect kat budak-budak HT.setakat ni belum ada contoh yang baik.semua fail.PAS lagi beeman respect.Pejuang islam sejati.Syabas!!!

beeman ucap tahniah kepada ukhwah yang bangkit menegakkan kebenaran.jangan takut kat org yang tak guna akal bila bertindak dan suka cakap mengarut macam tak ada iman.org macam ni memang sesuai kena tampar saja.
TAKBIR!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 17:21


Astaghfirullah... terkejut saya dibuatnya bila melihat topik ini berkembang sampai ke tahap sebegini... Mari kita sama-sama muhasabah semula diri kita, baca semula post kita selama ni... Harap tidak termakan dengan hasutan iblis yang nak memecah-belahkan Muslimin. Janganlah sampai bergaduh jadinya...

Kalau berbeza pendapat, kita bincang cara baik... Kita bukannya nak beradu kekuatan di sini... Harap pihak-pihak yang terlibat tu ambil perhatian...

Teguran kepada saya juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 18:23


Pada 09-03-08 08:30 , quick posting:

!!! QUOTE !!!


sudah dinyatakan ramai org, warta di Malaysia sejak malaya ada perundangan tertentu.. tak kira untuk muslim or non-muslim.. dokumen yang dicadangkan pun perlu melibatkan sama non-muslim.. PAs bukan membuta tuli berangan tak tentu pasal tak fikir kebaikan dan hak semua org..


Maaf sebab lambat reply, ada urusan di Pahang jadi tak dapat nak online...

Kalau ada satu saja perundangan Islam (dan bukannya dualisme seperti yang dicadangkan dalam dokumen tersebut), adakah hak-hak non-Muslim terancam? Kalau hanya hukum syarak sahaja yang diterapkan, adakah 'kebaikan dan hak' non-Muslim akan terabai? Rasulullah saw tidak pernah pun wujudkan dualisme perundangan di Daulah Islam Madinah. Sedangkan Madinah pun terdiri daripada masyarakat majmuk seperti Malaysia juga. Dokumen negara Islam ni mengikut model negara Islam ke atau mengikut model sistem kufur kemudian disalut dengan 'kulit' Islam?

Daulah Islam Madinah, dan juga pemerintahan khulafa' ar-Rasyidin tidak pernah mewujudkan perundangan khas bagi non-Muslim, kecuali dalam hal-hal keagamaan mereka seperti nikah cerai, makan-minum dan sebagainya. Ingat tak kepada kisah baju besi saidina Ali yang dicuri?

Adakah anda nak kata Rasulullah saw 'membuta tuli berangan tak tentu pasal tak fikir kebaikan dan hak semua org..' kerana baginda saw tak terapkan dualisme perundangan?? Wa iyazubillah..!

Sistem dualisme ni bukan sahaja tidak pernah diterima dalam Islam, bahkan mendatangkan kecelaruan dan kerosakan sekiranya diterapkan. Tak perlu tengok jauh, lihat saja dalam kes Lina Joy dan pengikut Ayah Pin.

Mungkin ada yang akan cakap, dokumen negara Islam ni isu 1999 dan 2004, sekarang ni 2008. Adakah negara Islam ni merupakan perjuangan bermusim?

!!! QUOTE !!!


secara peribadi, saya tak berhasrat membuang masa datang ke majlis penerangan..banyak lagi majlis penting dan langsung yang dapat ditangani.. bukan bermaksud terlampau anti..tapi, saya memang melayari sendiri pergerakan HT di Malaysia.. Kalau orang tak nak datang majlis Ht, jangan disalahkan orang lain..adakah kita sendiri meraikan majlis jemaah lain apabila dijemput? tak jugak kan..


'Tak juga kan..' ? Anda ni SB ke sampai boleh tahu apa aktiviti yang saya buat sehari-hari dan dapat tahu majlis mana yang saya hadiri? Betul ke saya tak hadiri majlis jemaah lain?

Saya tak paksa pun sesiapa untuk hadir... Yang jadi masalahnya, orang yang tak pernah hadir majlis penerangan dan tak pernah bincang dengan mana-mana syabab HT tapi memandai nak tuduh yang bukan-bukan terhadap HT. Ambil maklumat daripada sumber ketiga, kemudian sebarkan tanpa mengkaji sejauh mana kebenarannya. Bahkan ada yang siap tuduh HT ni proksi UMNO lah, nak biar orang kafir memerintah lah, keluarkan pendapat-pendapat pelik lah, macam-macam lagi tuduhan yang dibuat. Dari mana mereka dapat maklumat ni semua?

Kalau anda rasakan majlis yang HT anjurkan ini membuang masa, terpulanglah. Pertemuan setakat sejam dua saja, bukannya berminggu-minggu...

Anda katakan yang anda ni 'melayari sendiri pergerakan HT di Malaysia', dari mana anda dapat maklumatnya kalau anda menganggap majlis penerangan sebagai membuang masa?

Tiada masalah kalau tak mahu hadir, tapi jangan pula buat kenyataan yang bukan-bukan seolah-olah macam dia ni amir HT pula dapat tahu selok-belok HT... Saya tak tujukan kepada anda, saya tujukan kepada orang-orang yang berkaitan sahaja... You know who you are...

!!! QUOTE !!!

spesis yang tau tengok realiti.. yang bukan berangan tak kena tempat.. yang paling susah hati sebab makin jahil rakyat kepada islam..dirosakkan oleh org islam sendiri.. adalah lebih baik, HT buat program banyak-banyak untuk remaja.. sama-sama tolong orang miskin.. bukan setakat nak bagi penerangan dan diskusi.. suruh ajak jumpa di sini..di situ..


Berangan tak kena tempat? Ketika Rasulullah saw menjanjikan konstantinople, adakah ketika itu Madinah dah menjadi kuasa besar?

Ketika Adolf Hitler memulakan karier politiknya, siapa yang percaya dia akan mampu menjadi ada Fuehrer kira-kira sedekad kemudian?

Ketika parti Bolshevik baru di peringkat awal dan hanya mengadakan pertemuan di kalangan ahli serta berpropaganda, siapa yang menyangka mereka mampu menjatuhkan Tsar Rusia?

Sikap pesimis inilah yang membinasakan serta membantutkan kebangkitan... Ditambah pula dengan sikap defensive-apologetic terhadap tekanan daripada musuh-musuh Islam serta selesa dengan status quo sekarang ni...

Jalan kebangkitan ialah melalui jalan ideologi... Sejarah menunjukkan bahawa bangsa-bangsa yang bangkit ialah bangsa yang mempunyai ideologi serta memperjuangkannya. Islam merupakan ideologi yang berlandaskan wahyu. Unlike Bolshevism and Nazism. Kedua-dua ideologi ini runtuh akhirnya kerana ia bukan berasal daripada bimbingan wahyu. Demikian juga dengan kapitalisme yang kini sedang menuju kehancuran.

!!! QUOTE !!!

semua org tau, Islam pasti gemilang semula..sebelum Kiamat menjelang.. semua org juga berusaha untuk kembalikan Islam pada tempatnya.. usaha berterusan itu yang dilakukan oleh PAS.. tidak mengimpikan selangit harapan.. tapi, bertingkat dr satu keadaan.. dan sekarang org melihat PAS lebih luas..dan BA jugak..


Saya tak pernah nafikan usaha yang dilakukan oleh PAS. Cuma PAS mengambil pendekatan gradualis dan kompromi. Buktinya? Konsep negara Islam dah tidak lagi dilaungkan. Kemudian diwar-warkan bahawa negara Islam bukanlah prioriti sekarang bagi PAS. Lalu diberikan jaminan kepada DAP bahawa PAS tidak akan menjadikan Malaysia sebagai negara Islam. DSAI pula menolak negara Islam. Bagaimana nak terapkan sistem Islam kalau syiarnya pun dah ditentang dan dinafikan? Bagaimana nak laksanakan negara Islam dalam status quo sekarang ni?

Khabarnya DSAI akan jadi PM sekiranya dapat menarik sokongan daripada komponen BN di Sabah/Sarawak. Kita tengok nanti sejauhmana negara Islam akan diterapkan kelak. Jika dulu katanya kuasa kerajaan negeri terhad. Kalau BA dah dapat kerajaan pusat nanti, macam mana pula jadinya... Berjaya tak negara Islam diterapkan melalui demokrasi... Yang saya maksudkan ialah negara Islam berdasarkan takrif syarak, dan bukannya negara Islam menurut definisi tersendiri...

!!! QUOTE !!!

ikutla platform yang ada.. bukan setakat nak menunggu perubahan suara rakyat lepas itu gulingkan kerajaan dah ubah sistem khilafah?? bukan semudah itu saudara..


Tapi tak mustahil,kan? Kami bukan sekadar menunggu...

!!! QUOTE !!!

hakikatnya, saya memang tak berhasrat langsung nak masuk campur soal HT.. tapi, memang saya sama saja dengan org lain...jemu..muak..
..saya terfikir Kenapa org kuat ukhwah macam kang, RuMaisha tak turut serta untuk bersama membincangkan topik HT,sebab mereka pun bukan calang-calang org, tapi ramai yang nyatakan, lebih banyak lagi kerja utama yang perlu dijalankan di dunia nyata..masuk kampung, bantu muslim..bagi kemudahan hidup


Terpulanglah... setahu saya dalam forum ni tak pula diwajibkan untuk respon kepada setiap topik yang di-post. Kalau anda melihat bahawa ketiadaan khilafah sebagai suatu yang remeh dan lebih cenderung merawat symptoms sahaja, terpulanglah. Dalam merawat penyakit, kedua-dua symptom dan puncanya mestilah ditangani. Kalau sekadar rawat symptom tanpa memikirkan jalan merawat puncanya maka pastilah symptoms tersebut tidak akan hilang. Tenaga akan habis terbuang bagi menangani masalah yang tidak akan kunjung padam...

!!! QUOTE !!!

saya rasa lebih baik bina suasana di website HT..sebab saya harap meriahkanlah mykhilafah.com tu..binalah forum bagaikan portal ni.. tarikla pengunjung banyak-banyak.. saya doakan berjaya..

maaf atas kekurangan..:)Nasihatkanlah juga ahli-ahli dan penyokong PAS dalam forum ni... Saya doakan berjaya...

Maaf atas kekurangan...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 18:32


Pada 09-03-08 02:39 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

ehem.. itu lah yang jadi persoalannya.. dengan keadaan umat Islam kat malaysia yang begini..

kebanyakannya jati diri Islam dah tak ada, hanya pada nama saja. kalau nak ajak mereka ni sokong sistem khilafah, agak-agak senang ke?


Agak-agak senang ke bagi PAS nak wujudkan negara Islam dalam keadaan yang anda nyatakan tu? Tapi PAS teruskan jugak, kan?

Janganlah bersikap pesimis... Realiti umat Islam sekarang ni Islam pada nama sahaja, maka dah menjadi tanggungjawab kitalah untuk berusaha menarik mereka kembali kepada Islam. Jangan ingat HT hanya perjuang khilafah... Perjuangan HT ialah untuk mengembalikan kehidupan Islam...

Nah, kita dah jumpa titik pertemuan yang boleh diusahakan bersama... Marilah kita berusaha menarik umat kembali kepada Islam...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 18:33


Pada 09-03-08 02:39 , kahfi8 posting:

!!! QUOTE !!!

ehem.. itu lah yang jadi persoalannya.. dengan keadaan umat Islam kat malaysia yang begini..

kebanyakannya jati diri Islam dah tak ada, hanya pada nama saja. kalau nak ajak mereka ni sokong sistem khilafah, agak-agak senang ke?


Agak-agak senang ke bagi PAS nak wujudkan negara Islam dalam keadaan yang anda nyatakan tu? Tapi PAS teruskan jugak, kan?

Janganlah bersikap pesimis... Realiti umat Islam sekarang ni Islam pada nama sahaja, maka dah menjadi tanggungjawab kitalah untuk berusaha menarik mereka kembali kepada Islam. Jangan ingat HT hanya perjuang khilafah... Perjuangan HT ialah untuk mengembalikan kehidupan Islam...

Nah, kita dah jumpa titik pertemuan yang boleh diusahakan bersama... Marilah kita berusaha menarik umat kembali kepada Islam...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 18:44


Pada 19-03-08 19:58 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

beeman tak pernah respect kat budak-budak HT.setakat ni belum ada contoh yang baik.semua fail.PAS lagi beeman respect.Pejuang islam sejati.Syabas!!!


Sekurang-kurangnya hormatilah kami sebagai saudara seIslam anda...

'Semua fail'? Kena ambil exam ke untuk jadi seorang daie? Bukankah setiap yang mengucap kalimah shahadah dan beriman kepadanya itu secara automatik menjadi seorang daie?

Kenyataan anda ni ibarat sengaja nak membuat garis pemisah antara HT dan PAS. Sedangkan kedua-duanya berjuang untuk matlamat yang sama... Cara saja yang berbeza. Dan sekiranya berselisih dalam sesuatu perkara, hendaklah dikembalikan kepada Allah dan Rasul-Nya... Bukannya terus mengapi-apikan permusuhan...

Marilah insafi diri kita... Jangan sampai kita jadi punca kepada perpecahan umat Islam pula... Teguran kepada diri juga...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 21:48


Pada 20-03-08 18:23 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!Kalau ada satu saja perundangan Islam (dan bukannya dualisme seperti yang dicadangkan dalam dokumen tersebut), adakah hak-hak non-Muslim terancam? Kalau hanya hukum syarak sahaja yang diterapkan, adakah 'kebaikan dan hak' non-Muslim akan terabai? Rasulullah saw tidak pernah pun wujudkan dualisme perundangan di Daulah Islam Madinah. Sedangkan Madinah pun terdiri daripada masyarakat majmuk seperti Malaysia juga. Dokumen negara Islam ni mengikut model negara Islam ke atau mengikut model sistem kufur kemudian disalut dengan 'kulit' Islam?

Daulah Islam Madinah, dan juga pemerintahan khulafa' ar-Rasyidin tidak pernah mewujudkan perundangan khas bagi non-Muslim, kecuali dalam hal-hal keagamaan mereka seperti nikah cerai, makan-minum dan sebagainya.


:-)

ana juga menyokong perundangan ISLAM tu...TAPI

mampu ke perundangan yang pure tu diwujudkan dalam suasana sebijik macam dulu...di MALAYSIA ni?

REALISTIK ke pada waqi' sekarang? tengok saja pada non muslim kat malaysia ini, terang-terang menolak ISLAM...mereka bersangka buruk pada hukum ISLAM

cuba buat kajian boleh tak ia diterima....ada evidence...bukan sekadar anggaran saja bahawa ia akan diterima non muslim..

sebab memorandum tu diwujudkan oleh orang2 yang TERLIBAT dalam arenanya....bukan diwujudkan berdasarkan anggaran...

memorandum tu bukan menolak perundangan ISLAM sebenar.....umpamanya kita sekarang berkenderaan ke tempat yang jauh, bukan menaiki unta lagi.....


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 23:42


Siapa kata kita tak mampu... Saya yakin kita mampu... Cuma kita yang tak mahu... Non Muslim menolak kerana mereka tak faham, ataupun mungkin disebabkan kebencian mereka terhadap Islam. Bagi yang tak faham, kita boleh sampaikan kefahaman berkenaan hal tersebut... Tapi kalau yang benci, kita kenalah bina kekuatan untuk memerangi mereka. Masalahnya sekarang, adakah status quo sekarang ni, mampukah kita menentang kaum-kaum kufar yang membenci Islam? Mampukah Malaysia menentang Amerika?

Kalau perjuang dalam demokrasi, memanglah kena kompromi atau dalam bahasa yang lebih molek (seperti yang selalu saya dengar) 'demi kemaslahatan umum'...

Demokrasilah yang membuka ruang kepada orang kafir untuk berkuasa ke atas orang Islam. Demokrasilah yang menghakis kekuasaan orang Islam dan orang Melayu... Sedarkah kita?

Persoalannya sekarang adakah Islam membenarkan penerapan perundangan dualisme sepertimana kita dibenarkan menggunakan kenderaan pada zaman ni instead of unta?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 23:49


Pada 20-03-08 23:42 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Siapa kata kita tak mampu... Saya yakin kita mampu... Cuma kita yang tak mahu... Non Muslim menolak kerana mereka tak faham, ataupun mungkin disebabkan kebencian mereka terhadap Islam. Bagi yang tak faham, kita boleh sampaikan kefahaman berkenaan hal tersebut... Tapi kalau yang benci, kita kenalah bina kekuatan untuk memerangi mereka. Masalahnya sekarang, adakah status quo sekarang ni, mampukah kita menentang kaum-kaum kufar yang membenci Islam? Mampukah Malaysia menentang Amerika?


Sila beri contoh yang jelas dan nyata langkah2 yang TELAH dilakukan oleh en ghazi dalam memberi kefahaman kepada orang non muslim, sebab nak cakap memang senang (pandang soalan ini dari konsep ilmiah, bukan 'fire' sebab aku tak budak niat nak 'fire'). Kalau boleh bagi contoh PENGALAMAN en ghazi sendiri. Mudah-mudahan menjadi iktibar kepada kami.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 23:51


kepada orang-orang HT tu jangan cakap saja.kepimpinan melallui teladn.hantar wakil ke Parlimen dan tegakkan khilafah.pertama sekali tegakkn khilafah dalam diri ahli2 HT.kalau setakat pemburuk tu jangan harap dapat jadi ejuang khilafah.tak ada tokoh lansung.macam tu ke orang Ht???

buat ghazi ni beeman nak bagi tau, beeman bukan suka bergaduh dengan sahabat seagama.tapi kalau ada yang bersifat munafik seperti pemburuk atau sesiapa yang sefikiran dengan pemburuk tu sila hentikan membuang masa dalam forum ni.

beeman ajak org ht masuk Pas saja.berjuang secara yang dididik oleh rasulullah.perjuangan itu ada titik permu;laan tapi tiada titik noktah.walau beribu tahun merangkak dalam perjuangan menentang kezaliam dan musuh Allah,perjuangan tetap berlansung walau ada yang gugur.

hala tuju perjauangan PAS adalah jelas dan praktikal.walau org ht kata Pas tidak mahu tegakkan khilafh itu dusta belaka.Perjuangan PAS ikut cara nabi dan mengikut kemapuan dan strategi yang disusun.org Ht pula bukan nak tolong perjuangan PAS tapi siap maki hamun PAS lagi.

agaknya org seperti ghazi ni suka melihat kezaliman dan takut menegakkan kebenaran.Kalau ghazi benar,sila beri nasihat kepada sahabat ghazi pemburuk tu.buat malu ht tu.

beeman bukan org yang suka berdiam diri bila lihat kemungkaran terjadi sebab hari2 beeman tangkap org yang buat mungkar.sedra ghazi mesti tahu bezakan diantara bergaduh dengan memberi nasihat.nasihat banyak kategorinyakalu boleh tegur dengan lidah maka dengan lidahlah teguran yang paling sesuai.kalau dapat dengan tangan dan kauasa maka itulah caranya.tapi kalau rasa takut nak tegur,pemdam dalam hati saja.itulah seleamh2 iman.Ingat boleh masuk syurga ke kalau iman tu lemah.maknanya Kalau org tegur dengan cara yang paling sesuai terhadap org yang ditegur maka kita katlah alhamdulillah.buakan kata jangan berbalah atau begaduh.

sekian.beeman memberi pendapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» KHILAFAH DAN NEGARA ISLAM

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.200163 saat. Lajunya....