Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: dakwat kuku???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» dakwat kuku???

Please Mendaftar To Post


Oleh dakwat kuku???

brapelamedaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2006
Ahli No: 25516
Posting: 29
Dari: kulim

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-08 15:50


salam...penggunaan dakwat kuku ditarik balik...apa pulak yang spr cuba nak buat???...................


-----------------
"tidak semua apa yang kita ingini akan kita dapat di dunia ini...."


Bookmark and Share

    


  Member Information For brapelamedaaProfil   Hantar PM kepada brapelamedaa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-03-08 15:54


Assalamualaikum

EC: Indelible ink will not be used

Malaysiakini
Mar 4, 08 4:55pm


The Election Commission has cancelled the use of indelible ink for this general election, citing public order and security issues.

The stunning announcement was made at a press conference in Putrajaya this afternoon - four days before polling.

The announcement was made by EC chairperson Abdul Rashid Abdul Rahman. Also present at the press conference were Attorney General Abdul Gani Patail dan Inspector General of Police Musa Hassan.

The indelible ink was to be introduced for the first time in Malaysia as part of efforts to enhance transparency.

In line with this, along with the introduction of the ink, the EC had also allowed for the casting of postal ballots to be observed by polling agents and the use of transparent ballot boxes.

The EC believed that the changes would quell some of the allegations that Malaysian elections are not free and fair.

In preparation for the use of the indelible ink, the EC had previously said that it would buy approximately 48,000 bottles of indelible ink worth RM2.4mil from India.

Women voters were also repeatedly reminded to remove their nail polish before going to the polls on March 8, as it would be difficult to apply the ink otherwise.

Fears of multiple voting

However even prior to today's shocking EC back track, questions were being asked as to how the EC can compel voters to apply the ink as elections laws have not been amended to include the provision for the use of the indelible ink.

The EC overcame this burden by stating that voters who were against the use of indelible ink would have to fill out a form seeking to be excused before the cast their vote.

The opposition has two days ago ticked off the EC for appearing to have second thoughts on the introduction of the indelible ink.

Sivarasa, the candidate for Selangor's Subang, said that the ink would stop possible incidences of multiple voting.

"They misled all Malaysians, not only yourselves, the voters of Malaysia and us, that they would implement the (use of) indelible ink - they also issued numerous statements about how much indelible ink would cost and they said they would buy it."

P/S : just for sharing...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 16:04


benda lah spr ni..... cakap pusing2...... dulu time buat keputusan pasal ni tak ada pula nak fikir..... lah ni pula nak tuka2..... apa kes? ada apa-apa agenda tersembunyi ke?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 16:12


baca berita betul-betul... spr tarik balik penggunaan dakwat sebab ada 4 org yang beli dakwat di luar negara untuk memecah belahkan undi.. tu yang spr tarik balik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 16:42


T719756 dan 750909035727
cuba chek dalam www.spr.gov.my
orang sama 2 tempat mengundi...
undi pos dan undi biasa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

2manis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2003
Ahli No: 1909
Posting: 139
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-03-08 17:25


Pada 05-03-08 16:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

baca berita betul-betul... spr tarik balik penggunaan dakwat sebab ada 4 org yang beli dakwat di luar negara untuk memecah belahkan undi.. tu yang spr tarik balik...


Alasan karut yang cuba memperbodohkan.....cuba gunakan akal untuk menilai alasan dari mulut rashit yang diketahui umum memang pembohong nombor satu.
adake beli dakwat macam tu di luar negara boleh memecahbelahkan undi??? cerita kartun!!!!! india dan indonesia sudah berpuluh tahun gunakan sistem dakwat begitu sampaikan dikatakan sistem undi yang terbaik sama taraf dengan amerika.
apabila pembohong berkata bohong.....kita diperbodohkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For 2manisProfil   Hantar PM kepada 2manis   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 18:31


tatau lah kalau sapa pakat dok pertahankan baby tua kita lagi.pasal manjang dengan slogan "kami sayang baby tua" ataupun "we love baby tua".

cuba jejenguk kat blog ni...
kuda


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 05-03-08 20:37


kejap..kejap terlintas di fikiran.. dah last minit baru batal....
agak-agak dakwat tu mesti dah beli pun..
agak-agak berapa juta lah lagi dibazirkan sesedap rasa..???
lepas itu dakwat tu akhirnya pergi mana?
main celup2?? :-P



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-08 21:07


assalamualaikum.
memang wajar spr tarik balik penggunaan dakwat demi keselamatan pengundi.memang alasan dapat diterima.
tapi adakah pihak spr hanya berdiam dari agar ketelusan pilihan raya tidak dapat dipertikarkan. bagi saya, pihak spr harus menyakinkan rakyat agar pilihan raya di malaysia betul-betul adil. ini bagi mengelakkan timbul sebarang kontroversi yang mengatakan pilihan raya di malaysia dicemari dengan pengundi hantu.
sebagai contoh, pihak spr sendiri membuat dakwat yang berkualiti agar dakwat tersebut hanya diguna hanya di malaysia sahaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 05-03-08 22:05


Pada 05-03-08 16:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

baca berita betul-betul... spr tarik balik penggunaan dakwat sebab ada 4 org yang beli dakwat di luar negara untuk memecah belahkan undi.. tu yang spr tarik balik...


rdwira wrote

heheh cik mas ayu... fakta yang tak relevan..bagaimana? dakwat yang dibeli tu boleh pecah belahkan undi?? acu cuba try huraikan....

contoh lah kalau dakwat tu org guna nak calit pada mereka yang belum ngundii... konon nanti masa masuk tempat ngundi dah ada calitan.. lepas itu mereka kata dah ada calit tak boleh ngundi...

kalau cik ayu lah..org nak calit benda tu..cik ayu nak serah ke jari tu supaya dapat dicalit..hehehe...



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

nazrulsabri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2007
Ahli No: 31683
Posting: 85
Dari: Ipoh, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 22:24


Kalau dah tahu, ada 4 orang yang buat onar tu, Kenapa tidak dikerahkan polis mencari dan menangkap mereka? Kenapa perlu di batalkan penggunaan dakwat pula? Polis kitakan antara yang terhebat di dunia. Atau SPR ada perancangan yang lain? Apa tindakan SPR bila PAS dedahkan besert bukti ada pengundi yang didaftarkan pada 2 daftar pengundi, yang membolehkan individu tersebut mengundi 2 kali? Kenapa persoalan ini tidak diambil tindakan oleh SPR? Adakah kerana ianya tidak menggugat BN?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazrulsabriProfil   Hantar PM kepada nazrulsabri   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 00:37


Pada 05-03-08 16:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

baca berita betul-betul... spr tarik balik penggunaan dakwat sebab ada 4 org yang beli dakwat di luar negara untuk memecah belahkan undi.. tu yang spr tarik balik...



Alahai mas-ayu..hehehe
polis ada tangkap ke 4 orang tu..tak keluar tv pongg...aku sedih sangat ada pengerusi spr macam rashid..ada IGP macam Musa Hasan..ada samseng macam khairy jamaludin


ya Allah ..turunkanlah malapetaka terhadap orang yang bersubhat meruntuhkan ugama mu..kepada pengundi hantu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 08:05


Pada 05-03-08 16:42 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

T719756 dan 750909035727
cuba chek dalam www.spr.gov.my
orang sama 2 tempat mengundi...
undi pos dan undi biasa....


SPR nak 'sejarah' berulang dan berulang dan lagi dan lagi dan lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 08:20


Pada 05-03-08 22:24 , nazrulsabri posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau dah tahu, ada 4 orang yang buat onar tu, Kenapa tidak dikerahkan polis mencari dan menangkap mereka? Kenapa perlu di batalkan penggunaan dakwat pula? Polis kitakan antara yang terhebat di dunia. Atau SPR ada perancangan yang lain? Apa tindakan SPR bila PAS dedahkan besert bukti ada pengundi yang didaftarkan pada 2 daftar pengundi, yang membolehkan individu tersebut mengundi 2 kali? Kenapa persoalan ini tidak diambil tindakan oleh SPR? Adakah kerana ianya tidak menggugat BN?


ada lah keluar berita... polis dah tahan 4 org untuk siasatan... saya tengok berita kat tv3 dan dengar sendiri... xatau lah kalau ada yang memekakkan telinga..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 08:29


Pada 06-03-08 00:37 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 16:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!



ya Allah ..turunkanlah malapetaka terhadap orang yang bersubhat meruntuhkan ugama mu..kepada pengundi hantu..





Silap tu bila doakan malapetaka pada orang walaupun anda marah sekalipun.. kan lebih baik doakan mereka supaya berubah.. mungkin ada yang tersenyum sinis dengan ayat saya tapi manalah tau doa anda makbul untuk mereka


Bookmark and Share

    


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

arepis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32698
Posting: 95
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 08:54


Batal dakwat kekal, Mafrel tarik diri sebagai pemerhati

Anis Nazri
Wed | Mar 05, 08 | 11:55:44 pm
KUALA LUMPUR, 5 Mac - Keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) membatalkan penggunaan dakwat kekal empat hari sebelum hari mengundi menyebabkan beberapa pemimpin Malaysians for Free and Fair Election (Mafrel) menarik diri sebagai pemerhati pada hari pengundian, 8 Mac ini.

Penarikan diri sebagai pemerhati itu dimulai Pengerusinya, Abdul Malek Hussin dan kemudiannya diikuti Timbalannya, Syed Ibrahim Syed Noh sebagai tanda kesal dengan keputusaan SPR tersebut, bagaimanapun tidak memaksa anggota Mafrel yang lain bertindak serupa.

Malah, Malek dengan tegas menyatakan bahawa Mafrel tidak dapat menerima kehadiran pemerhati-pemerhatinya yang ditauliahkan SPR untuk memerhatikan urusan pengundian di tempat-tempat mengundi pada pilihan raya ini dalam keadaan untuk mengiyakan suatu keputusan yang pasti menjejaskan kredibiliti dan integriti Mafrel. Malek juga berkata Mafrel memandang berat kepuutsan tersebut memandangkan penggunaan dakwat kekal pada jari pengundi amat berguna dan berkesan untuk mencegah perbuatan penyamaran serta pengundian berganda yang jelas bertentangan dengan seksyen 7, Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

"Berdasarkan pengalaman Mafrel melalui misi pemerhatian pilihan raya peringkat antarabangsa khasnya di Indonesia, Filipina malahan Afghanistan, penggunaan dakwat kekal tersebut diperakui masyarakat antarabangsa sebagai salah satu langkah yang berkesan untuk mencegah amalan penyamaran dan pengundian berganda," kata beliau dalam sidang media petang tadi.

Tambah beliau, berdasarkan pengamatan Mafrel, pilihan raya umum ke-12 ini akan terdedah kepada gejala penyamaran dan pengundian berganda yang hanya boleh ditangani secara jangka pendek dengan penggunaan dakwat kekal pada jari pengundi.

Beliau juga berkata pembatalan penggunaan dakwat kekal itu mendedahkan suasana yang tidak kondusif kepada perjalanan proses pilihan raya yang seharusnya menepati prinsip-prinsip dan amalan pilihan raya yang bebas dan adil yang diiktiraf dunia.

Dengan itu, Malek berkata Mafrel membantah sekeras-kerasnya keputusan pembatalan tersebut dan menegaskan bahawa Mafrel tidak akan mengiyakan satu keputusan yang nyata bertentangan dengan rekomendasi nombor 12 dan 13 yang terkandung dalam 'Final Report in Election Observation of 2007 by-elections' bersabit dengan penggunaan dakwat kekal yang telah dikemukakan Mafrel kepada SPR sebagai sebahagian dari syarat-syarat pemerhatian pilihan raya Mafrel yang diiktiraf SPR bagi pilihan raya kecil N8 Machap, Melaka dan N11 Ijok pada 2007 lalu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arepisProfil   Hantar PM kepada arepis   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 09:27


Pada 06-03-08 08:20 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 22:24 , nazrulsabri posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau dah tahu, ada 4 orang yang buat onar tu, Kenapa tidak dikerahkan polis mencari dan menangkap mereka? Kenapa perlu di batalkan penggunaan dakwat pula? Polis kitakan antara yang terhebat di dunia. Atau SPR ada perancangan yang lain? Apa tindakan SPR bila PAS dedahkan besert bukti ada pengundi yang didaftarkan pada 2 daftar pengundi, yang membolehkan individu tersebut mengundi 2 kali? Kenapa persoalan ini tidak diambil tindakan oleh SPR? Adakah kerana ianya tidak menggugat BN?


ada lah keluar berita... polis dah tahan 4 org untuk siasatan... saya tengok berita kat tv3 dan dengar sendiri... xatau lah kalau ada yang memekakkan telinga..




dakwa lah kalau dah tangkap..panggil semua parti politik bagi penjelasan kalau mereka benar-benar jujur..tunjuk barang bukti..jangan dok kambing hitam pula..profesional lah sikit..jangan jadi alat kepada kejahatan...

hehe..orang nak robohkan rumah kita pun nak kena doa baik lagi ke...
Ya Allah ..terbalikkan lah bas-bas pengundi hantu didalam gaung..



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

gooku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27562
Posting: 269

blank  


posticon Posting pada: 06-03-08 11:18


Pada 05-03-08 15:50 , brapelamedaa posting:

!!! QUOTE !!!

salam...penggunaan dakwat kuku ditarik balik...apa pulak yang spr cuba nak buat???...................



satu cadangan, ini baru cadangan jee...SPR boleh potong jari pengundi selepas ia selepas mengundi..untuk membezakan orang yang taat kepada demokrasi dengan orang yang tidak taat kepada demokrasi.

ini baru cadangan jee, peringatan....


-----------------
http://gooku1.fotopages.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For gookuProfil   Hantar PM kepada gooku   Pergi ke gooku's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 06-03-08 11:24


Pada 05-03-08 15:50 , brapelamedaa posting:

!!! QUOTE !!!

salam...penggunaan dakwat kuku ditarik balik...apa pulak yang spr cuba nak buat???...................



sapa tau???

saja nak tanya...

spr dah beli @ belum dakwat2 yang akan digunakan kalau penggunaan dakwat tu tak dibatalkan???


kalau tak beli lagi......memang spr dah merancang untuk membatalkannya sejak awal-awal lagi.......

kita tertipu lagi.....


kalau dah beli......memang satu pembaziran sebab kita ada banyak pusat pembuangan undi....bayangkan dakwat yang perlu digunakan...


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 11:36


Pada 06-03-08 09:27 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 08:20 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 22:24 , nazrulsabri posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau dah tahu, ada 4 orang yang buat onar tu, Kenapa tidak dikerahkan polis mencari dan menangkap mereka? Kenapa perlu di batalkan penggunaan dakwat pula? Polis kitakan antara yang terhebat di dunia. Atau SPR ada perancangan yang lain? Apa tindakan SPR bila PAS dedahkan besert bukti ada pengundi yang didaftarkan pada 2 daftar pengundi, yang membolehkan individu tersebut mengundi 2 kali? Kenapa persoalan ini tidak diambil tindakan oleh SPR? Adakah kerana ianya tidak menggugat BN?


ada lah keluar berita... polis dah tahan 4 org untuk siasatan... saya tengok berita kat tv3 dan dengar sendiri... xatau lah kalau ada yang memekakkan telinga..




dakwa lah kalau dah tangkap..panggil semua parti politik bagi penjelasan kalau mereka benar-benar jujur..tunjuk barang bukti..jangan dok kambing hitam pula..profesional lah sikit..jangan jadi alat kepada kejahatan...

hehe..orang nak robohkan rumah kita pun nak kena doa baik lagi ke...
Ya Allah ..terbalikkan lah bas-bas pengundi hantu didalam gaung..



ala... sebab dakwat pun dah nak betelagah... pelik-pelik manusia... macam tak ada cerita lain..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 06-03-08 11:40


penggunaan dakwat dibatalkan sebab empat orang seludup dakwat tu? hahaha

begitu awat tak bakar saja semua duit tulen, sebab ada duit palsu kat dunia ni

kiranya benar SPR bias, moga ALLAH melaknat pengerusi SPR ni dunia dan akhirat

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 11:48


Assalamualaikum..


dalam harakah kata dakwat dah dibeli dan dianggarkan dalam 2 juta..berpuluh ribu lah botol dakwat dah beli...
Hm..macam-macam hal...setakat satu dua juta tu macam seringgit dua saja agaknya bagi mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-03-08 11:49


huhu.. kelakar... sangat kelakar alasan tu... takkan lah SPR tak ada backup planning untuk masalah macam ini... dr segi logiknya lah kan... memang mereka nak batalkan ke apa p'gunaan dakwat tu...
kalau nak buat sesuatu, kena kaji pro dan kontra dia... lepas itu kaji mslsh dan penyelesaian dia... barulah complete perancangan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 06-03-08 11:55


Pada 06-03-08 11:40 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

penggunaan dakwat dibatalkan sebab empat orang seludup dakwat tu? hahaha

begitu awat tak bakar saja semua duit tulen, sebab ada duit palsu kat dunia ni

kiranya benar SPR bias, moga ALLAH melaknat pengerusi SPR ni dunia dan akhirat


semoga ALLAH bagi petunjuk kat dia supaya bertaubat


-----------------
www.myspace.com/mmas_forever


Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

mmas_forever1991
WARGA SETIA
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30088
Posting: 741
Dari: AS

Kedah  


posticon Posting pada: 06-03-08 12:26


Orang Ramai Simbah Rumah Rashid Dengan ‘Dakwat Kekal’
KeADILan

TERKINI: Pagar dan lantai rumah Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya Abdul Rashid Abdul Rahman di Bukit Pantai, Bangsar, Kuala Lumpur, disimbah cat merah awal pagi ini (6 Mac) oleh orang ramai yang tidak berpuas hati berhubung isu dakwat kekal.

Pada 4 Mac lalu, Abdul Rashid mengumumkan SPR menarik semula rancangan untuk melaksanakan penggunaan dakwat kekal dalam proses pengundian. Ketika ditanya wartawan, beliau berkata keputusan itu dibuat atas alasan ia mengganggu-gugat keselamatan negara; serta melanggar hak-asasi pengundi-pengundi yang tidak mahu jarinya dicop dakwat itu.

Penggunaan dakwat kekal dicadangkan bagi menangani gejala pengundian berulang-kali, penyamaran identiti dan penipuan undi.

Sebagai respon kepada tindakan mengejut kerajaan itu, pegawai-pegawai kanan badan pemantau pilihanraya Mafrel bertindak menarik diri dari PRU-12. Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) mengkritik tindakan SPR itu, dan badan hak asasi manusia dunia, Human Rights Watch turut membidas SPR dan menjangka PRU-12 akan menjadi pilihanraya terkotor dalam sejarah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmas_forever1991Profil   Hantar PM kepada mmas_forever1991   Pergi ke mmas_forever1991's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 06-03-08 14:32


Assalamualaikum
ini bukan pertelagahan mas_ayu....ini adalah suatu cara untuk mendedahkan hakikat sebenar keadaan di Malaysia....bagaimana kita melihat situasi politik yang sangat bersifat senget sebelah...
dan juga kita mahu melihat bagaimana kita sebagai rakyat mempunyai tanggungjawab yang besar dalam membetulkan keadaan..tu tugas kita sebagai dai'e...

P/ S : sedih kerana banyak lagi duit terbazir...banyaknyalah mampu dilakukan dengan RM2 juta tu... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 06-03-08 15:13


salam sayatetapsaya...apa yang tuan telah buat??adakah langkah yang lebih baik lagi selain hanya menjawab di laman ini???

saya harap tuan jangan bebankan makna da'ie di atas setiap makhluk yang bernama manusia untuk menyelesaikan semua urusan di dunia ini.bukan semua berkemampuan seperti tuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 17:00


huh... saya tak pernah percaya orang-orang spr ini... siapa percaya berdasarkan apa yang keluar kat tv1 tv2 tv3 dan seumpamanya... memang malanglah anda... kerana anda dapat cerita yang tak sahih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-03-08 17:11


!!! QUOTE !!!

P/ S : sedih kerana banyak lagi duit terbazir...banyaknyalah mampu dilakukan dengan RM2 juta tu...


ini yang ummu fikir juga masa dengar pasal berita cancel..tak payah guna dakwat tu..huhu..membazirnya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 17:15


Alasan mereka takut nanti orang calit kat orang kampung dakwat tu...

Nanti orang kampung kena sabotaj...


Hehehehe.. ni lah minda kelas ke 3... orang kampung sekarang ni dah maju dah... tapi boleh jadikan orang kampung sebagai alasan.. huhu..

Aik.. kalau orang kampung kena sabotaj pun tade polis ke masa mengundi nanti? ke polis semua lari... ke polis semua tak payah buat kerja masa mengundi..


bagaimana lah agaknya nak letak dakwat kat jari telunjuk tu... kalau paksa report saja lah polis... apa susah...


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 17:26


'akulah yang mencadangkan pengunaan dakwat.'
'akulah yang menarik balik cadangan penggunaan dakwat.'

is there any hidden agenda?

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-03-08 19:23


Pada 06-03-08 11:36 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 09:27 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 08:20 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 22:24 , nazrulsabri posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau dah tahu, ada 4 orang yang buat onar tu, Kenapa tidak dikerahkan polis mencari dan menangkap mereka? Kenapa perlu di batalkan penggunaan dakwat pula? Polis kitakan antara yang terhebat di dunia. Atau SPR ada perancangan yang lain? Apa tindakan SPR bila PAS dedahkan besert bukti ada pengundi yang didaftarkan pada 2 daftar pengundi, yang membolehkan individu tersebut mengundi 2 kali? Kenapa persoalan ini tidak diambil tindakan oleh SPR? Adakah kerana ianya tidak menggugat BN?


ada lah keluar berita... polis dah tahan 4 org untuk siasatan... saya tengok berita kat tv3 dan dengar sendiri... xatau lah kalau ada yang memekakkan telinga..




dakwa lah kalau dah tangkap..panggil semua parti politik bagi penjelasan kalau mereka benar-benar jujur..tunjuk barang bukti..jangan dok kambing hitam pula..profesional lah sikit..jangan jadi alat kepada kejahatan...

hehe..orang nak robohkan rumah kita pun nak kena doa baik lagi ke...
Ya Allah ..terbalikkan lah bas-bas pengundi hantu didalam gaung..



ala... sebab dakwat pun dah nak betelagah... pelik-pelik manusia... macam tak ada cerita lain..




ala... sebab dakwat pun boleh diperbodohkan... pelik-pelik manusia... macam tak ada benda lain yang boleh menyebabakan diperbodohkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 19:27


Pada 06-03-08 08:05 , atiey11 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 16:42 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

T719756 dan 750909035727
cuba chek dalam www.spr.gov.my
orang sama 2 tempat mengundi...
undi pos dan undi biasa....


SPR nak 'sejarah' berulang dan berulang dan lagi dan lagi dan lagi....


bukan salah org ni ke pasai dia yang daftar...sebab dia ada 2 nombor pengenalan...maybe dia yang nak menipu daftar 2 kali dan tak bagi tahu dio askar


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-03-08 20:40


Pada 06-03-08 19:27 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 08:05 , atiey11 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 16:42 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

T719756 dan 750909035727
cuba chek dalam www.spr.gov.my
orang sama 2 tempat mengundi...
undi pos dan undi biasa....


SPR nak 'sejarah' berulang dan berulang dan lagi dan lagi dan lagi....


bukan salah org ni ke pasai dia yang daftar...sebab dia ada 2 nombor pengenalan...maybe dia yang nak menipu daftar 2 kali dan tak bagi tahu dio askar



ini satu lagi pelik..... akasia, sapa yang anda nak perbodohkan ni?tahu tak jawapan anda itu menyebabkan orang ketawa terbahak2 dan menunjukkan kebodohan sendiri... :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 20:59


Pada 06-03-08 20:40 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 19:27 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 08:05 , atiey11 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 16:42 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

T719756 dan 750909035727
cuba chek dalam www.spr.gov.my
orang sama 2 tempat mengundi...
undi pos dan undi biasa....


SPR nak 'sejarah' berulang dan berulang dan lagi dan lagi dan lagi....


bukan salah org ni ke pasai dia yang daftar...sebab dia ada 2 nombor pengenalan...maybe dia yang nak menipu daftar 2 kali dan tak bagi tahu dio askar



ini satu lagi pelik..... akasia, sapa yang anda nak perbodohkan ni?tahu tak jawapan anda itu menyebabkan orang ketawa terbahak2 dan menunjukkan kebodohan sendiri... :lucu:




hmm,pengundi hantu......hidup balik bila pilihanraya berlangsung.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 06-03-08 21:11


Teringat apabila Nazri dan KJ pernah ditemuramah oleh alJazeera selepas perhimpunan BERSIH.

Apabila ditanya tentang pilihanraya di Malaysia, kedua-dua mangkuk di atas mempertahankan SPR, dengan mengatakan SPR telus.
Buktinya, penggunaan dakwat kuku.

Penggunaan dakwat dibatalkan: adakah SPR telus?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 21:22


Pada 06-03-08 21:11 , mohdnurhakimin posting:

!!! QUOTE !!!

Teringat apabila Nazri dan KJ pernah ditemuramah oleh alJazeera selepas perhimpunan BERSIH.

Apabila ditanya tentang pilihanraya di Malaysia, kedua-dua mangkuk di atas mempertahankan SPR, dengan mengatakan SPR telus.
Buktinya, penggunaan dakwat kuku.

Penggunaan dakwat dibatalkan: adakah SPR telus?



rasanya orang ramai boleh jawab soalan ni.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 07-03-08 01:37


Pada 05-03-08 20:37 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

kejap..kejap terlintas di fikiran.. dah last minit baru batal....
agak-agak dakwat tu mesti dah beli pun..
agak-agak berapa juta lah lagi dibazirkan sesedap rasa..???
lepas itu dakwat tu akhirnya pergi mana?
main celup2?? :-P



dengar kat RM3 juta dah habis guna beli dakwat. Last2 tak pakai .Boleh lah kalau sesiapa nak buat lakonan orang minyak pergi mohon dakwat hitam kat SPR . Gerenti 2 hari jadi orang minyak

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 01:38


SPR ni memang kerek lah..

tak habis-habis nak ikut telunjuk orang2 yang dahagakan kuasa...

hhmm...last2 minit baru nak batal??.



*heheh....memang pun pasal dakwat boleh berbahas. sebab....boleh mempengaruhi keputusan tau!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 07-03-08 01:40


Pada 06-03-08 11:36 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 09:27 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 08:20 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 22:24 , nazrulsabri posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau dah tahu, ada 4 orang yang buat onar tu, Kenapa tidak dikerahkan polis mencari dan menangkap mereka? Kenapa perlu di batalkan penggunaan dakwat pula? Polis kitakan antara yang terhebat di dunia. Atau SPR ada perancangan yang lain? Apa tindakan SPR bila PAS dedahkan besert bukti ada pengundi yang didaftarkan pada 2 daftar pengundi, yang membolehkan individu tersebut mengundi 2 kali? Kenapa persoalan ini tidak diambil tindakan oleh SPR? Adakah kerana ianya tidak menggugat BN?


ada lah keluar berita... polis dah tahan 4 org untuk siasatan... saya tengok berita kat tv3 dan dengar sendiri... xatau lah kalau ada yang memekakkan telinga..




dakwa lah kalau dah tangkap..panggil semua parti politik bagi penjelasan kalau mereka benar-benar jujur..tunjuk barang bukti..jangan dok kambing hitam pula..profesional lah sikit..jangan jadi alat kepada kejahatan...

hehe..orang nak robohkan rumah kita pun nak kena doa baik lagi ke...
Ya Allah ..terbalikkan lah bas-bas pengundi hantu didalam gaung..



ala... sebab dakwat pun dah nak betelagah... pelik-pelik manusia... macam tak ada cerita lain..



jawapan @ kebuntuan ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 07-03-08 01:43


Pada 06-03-08 19:27 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 08:05 , atiey11 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 16:42 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

T719756 dan 750909035727
cuba chek dalam www.spr.gov.my
orang sama 2 tempat mengundi...
undi pos dan undi biasa....


SPR nak 'sejarah' berulang dan berulang dan lagi dan lagi dan lagi....


bukan salah org ni ke pasai dia yang daftar...sebab dia ada 2 nombor pengenalan...maybe dia yang nak menipu daftar 2 kali dan tak bagi tahu dio askar



tentera hanya ada kad pengenalan tentera saja cik .. jangan main-main . Kalau ada dua kad pengenalan bahaya tu ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 08:31


Pada 06-03-08 19:27 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 08:05 , atiey11 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 16:42 , arepis posting:

!!! QUOTE !!!

T719756 dan 750909035727
cuba chek dalam www.spr.gov.my
orang sama 2 tempat mengundi...
undi pos dan undi biasa....


SPR nak 'sejarah' berulang dan berulang dan lagi dan lagi dan lagi....


bukan salah org ni ke pasai dia yang daftar...sebab dia ada 2 nombor pengenalan...maybe dia yang nak menipu daftar 2 kali dan tak bagi tahu dio askar




kehkehkeh..akasia!! cuba slow seket aircond tu ..biar otak tu cair seket :lucu: :lucu:



Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-03-08 08:34


Pada 06-03-08 15:13 , didad posting:

!!! QUOTE !!!

salam sayatetapsaya...apa yang tuan telah buat??adakah langkah yang lebih baik lagi selain hanya menjawab di laman ini???


perlukah setiap tindakan dan perbuatan saya dihebahkan dalam ni...?? dan adakah saudara mengikuti setiap perkembangan dan rutin kehidupan harian saya....?? dan apakah perkongsian dan perbincangan yang telah sama² kita 'buah mulut'kan ini bukan merupakan salah satu jawapan kepada -- 'apa' yang tuan telah buat....?

!!! QUOTE !!!

saya harap tuan jangan bebankan makna da'ie di atas setiap makhluk yang bernama manusia untuk menyelesaikan semua urusan di dunia ini.bukan semua berkemampuan seperti tuan...


erk.....ada di antara kita yang terlepas dari tujuan hidup kita sebagai 'khalifah' di muka bumi ini ke...... :berfikir: bestnya kalau macam tu....saya pun taknak jadi dai'e lah kalau macam tu...
dan jangan sempitkan pemikiran bahawa dai'e tu semata² macam seorang ustaz...macam seorang penceramah....bukan..bukan... :jangan: Islam itu syumul..dan setiap perkara pun mengandungi Islam di dalamnya..maka setiap yang ahli dalam bidang memasing kena terlibat dalam usaha menegakkan Islam walau apa caranya..dan tak semestinya yang berat²...bergantung kepada kemampuan memasing..bukan Allah tidak membebankan kita melainkan apa yang kita termampu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141586 saat. Lajunya....