Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 24 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Peralatan
Topik: Nak cari PDA / Smart phone


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Peralatan
    »» Nak cari PDA / Smart phone

Please Mendaftar To Post


Oleh Nak cari PDA / Smart phone

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 11:24


Assalamualaikum kawan-kawan..
saya nak cari pda / smart phone..
tapi tak tahu jenama apa yang bagus & ok?
member saya cakap kalau touch pad nanti cepat rosak..
betulkah?
ada apa-apa suggestion?
saya buat bisnes..
so nak simpan contact details,
diari tempahan & hantaran dll..
kalau boleh bagi range harga sama ye?
senang nak buat bajet~
saya di johor bahru..
kalau tau tempat yang jual murah beritahu ye?
kalau di kl pun boleh juga sebab adik belajar UIA..


-----------------
.:: http://cemerlangtani.blogspot.com ::.
.:: Menternak/ Membekalkan kambing untuk ibadah Qurban, Aqiqah & Sembelihan


Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 11:31


apa kata pergi ke lowyat.net, download flyers mereka, kat situ ada macam-macam jenis pda dan rege

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 10-04-08 21:14


antara dopod 838 pro....HTC TyTN....& HTC TyTN II.....mana lagi baik???

boleh sesiapa bagitau harga 3 model ini sekarang kat lowyat???

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 22:31


http://www.pdaexpert.com.my/Home.html
boleh rujuk kat web itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 22:33


smart phone tu adakah sama dengan iphone?

p/s: agak buta dunia handphone

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 22:44


Pada 10-04-08 21:14 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

antara dopod 838 pro....HTC TyTN....& HTC TyTN II.....mana lagi baik???

boleh sesiapa bagitau harga 3 model ini sekarang kat lowyat???


TyTN II paling bagus. harga sekitar 3200+

masa nak beli PDA cek dulu req yang nak

1)GPS certain model saja ada
2)wifi certain model saja ada
3)3g support (optional, tapi mostly sekarang dah banyak support 3g)
4)blutooth (biasanya semua ada)
5)ada keypad. better yang ada QWERTY keypad. senang nak menaip (contoh: sms)
6)Kalau boleh beli 2 bateri terus. kadang-kadang pakej dah kasi 2 bateri terus
7)ram/rom pda itu cari yang 128/256. Kalau model lama 64/128 atau 64/64. tengok atas model and brand
8)procesor Kalau boleh ambil yang samsung punya. jimat bateri sikit. Kalau intel punya bateri lebih cepat drain power

sugested :asus p750 : rm 2700+ (harga dulu)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-04-08 17:48


katakanlah beli htc tytn II atau dopod 838 pro....kat mana aa kalau nak upgrade ROM & RAM???...ada tak service centre mereka???...atau hantar saja kat kedai2 handphone??

lagi satu...berapa cost untuk upgrade???

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 19:12


tak pernah tau pulak ram/rom ppc boleh di upgrade. nanti try search

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-04-08 23:25


so...apa yang boleh diupgrade untuk maintain PDA performance tip top???

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 20:50


my friend nak jual PDA dia..

O2 tak ada 2i.
comes with window pocket pc.
smarphone edition.
ada leather case semua.
dah guna about 2 yrs.

dia nak jual for RM800..
nak minta pendapat sesiapa yang expert mengenai PDA ni..
kalau ok,saya nak beli..
saya tak berapa reti spec dalam PDA ni..
sangat-sangat memerlukan bantuan..
thank you~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 21:08


O2...... brand ok. tapi kalau model 2 tahun lepas patot agak lembab. procecor masa tu dalam 270 MHz. Kalau nak buat simple tasking or sekadar nak telefon OK lah. Tapi nanti kompem terasa agak lembab. Boleh tau model O2 yang mana satu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 21:15


dah tulis modelnya tapi dia terjadi lain pula..
saya eja ya..
model O2 eXDiA 2i.

sila abaikan huruf e & i pada eXDiA..
lembab sangat ye?
kalau latest model harga dalam berapa?


-----------------
.:: http://cemerlangtani.blogspot.com ::.
.:: Menternak/ Membekalkan kambing untuk ibadah Qurban, Aqiqah & Sembelihan


Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 21:38


oooooo XDA2i ..

model tu ok
procecor 520 MHz. dah ada wifi (b, bukan pergi punya. so 11MB saja support), infrared and blutooth.

http://mobilereviews.o2.co.uk/devices/device.jsp?deviceId=209&tab=1

cuma model tu tak ada keypad, gps (boleh pakai yang blutooth punya), dan bateri jenis cepat habis sikit. 3G pun tak ada (bagi yang memerlukan) .Stendet dia pakai window mobile 2003, so Kalau boleh hanta kedai (kalau pandai buat sendiri) upgrade ROM jadi window mobile 6 / wm6.1 .

RM800 ok lah. cuma bateri tu kalau boleh beli lagi satu. Biasanya kalau bateri baru sekitar RM200 sekeping. Backup untuk masa akan datang. Kalau dah tak jual bateri nanti lagi susah, sebab kena special order (boleh up to RM 500)

ps:- cek this http://forum.lowyat.net/topic/505390
org lain jual rm 750


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 21:46


Tambahan. Kalau nak ikut dari segi value apa performance RM 800 tu tak berapa ok.Tapi konsider harga asal rm 2000 - rm 3000 rasanya ok agaknya. Tujuan beli nak guna untuk apa? Sebab ramai jugak orang yang beli PDA tapi tak reti nak pakai, so jual balik or just simpan terus (sebab dah terbiasa pakai nokia agaknya)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 17-04-08 22:00


salam, nak cadangkan NOKIA 6708, sebab saya memang minat dengan model ni, harga pun ok lah, dengan skrin yang besar, dan still ada button number

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 12:45


nokia 6708 harga dalam berapa ye?

tujuan beli sebab ngada2..
tak pernah pakai PDA..hehe..
tengok member pakai macam best saja..
saya berkenan jugak dengan mobile TV..
design dia smart..ada sesiapa boleh komen?



TV Mobile B1000
Detailed Selling Lead Descriptions :
* Free Live TV Watching Function
* 2.5 inch 262K TFT 240x320 Colour touch screen
* Size : 104x53x17 (mm) , Weight : 81.81 pergi
* Talk time : 5 hours , Standby time : 10 days
* 300 Integrated Phonebook
* FM Radio
* Dual bluetooth
* Smart handwriting input method
* MP3/MP4
* 1.3 Megapixel CMOS camera 1280x960 pixels
* Synchronous phonetic video recording
* Encryption
* GPRS/SMS/MMS
* 64 chord 3D sound stereo speakers
* Call recording
* 256MB Micro SD
Price: RM 699


-----------------
.:: http://cemerlangtani.blogspot.com ::.
.:: Menternak/ Membekalkan kambing untuk ibadah Qurban, Aqiqah & Sembelihan


Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-04-08 15:30


/ HTC TyTN 2

dengar cerita...kat lowyat mereka selalu replace barang2 original dengan barang2 cikai...thats why harga murah kat lowyat.

betul ke berita ini???


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 13:38


belum ada sesiapa yang komen ye (^_^)^_^)
model yang naruto paste cantik juga..
tapi saya ni agak ganas..
kena pakai yang simple2 saja..yang flip pun pakai xsampai setahun..
lemah betul~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 01:38


Hmmm... Cik_Liyana menunggu respon ropenye.... Kalau tujuan nak pakai PDA sebab nak ngada2, mungkin sekitar 2 bulan PDA tu akan disimpan dalam almari, dan pakai NOKIA 3310!! (eh, lama sangat model ni, tukar jadi nokia yang ada warna lah :-D)

Pasal TV Mobil tu, berdasarkan gambar yang di post, kompem tu model china. Jenis tak tahan lasak / tak tahan lama. Kalau nak jenih ada tv ambil brand nokia, at least selamat sikit. Tapi kebanyakan orang yang beli model ada tv ni bukan pakai pun TV tu, just buat hiasan, untuk 'bergaya / menunjuk2 yang dia ada TV.

Model HTC tyTn II (baca titan 2) adalah antara model yang "complete set". Harga masa mula-mula sekitar rm 3400. Lepas 2 bulan turun rm 3200. lepas itu sekarang dah rm 2800 - 2900. Biasanya harga kat loyat akan turunsekitar 3 bulan, pas tu turun lagi 2 bulan lepas tu. lepas itu model tu dah tak jual dah. sekarang HTC dah keluar model baru. HTC Touch (1700) & touch dual (2300) & touch cruise (2800) (semua function macam Apple iPhone sikit), HTC Shift (UMPC) dll. Info dan gambar boleh cari kat google.

Mengenai pertanyaan naruto san, (omae wa, hontoni naruto ka naa tte? :-D) kalau PDA setakat ni tak ada brand brand pirate. Kalau ada pun bukan pda, hanya bentuk pda (tapi tak pernah jumpa or nampak lagi). Kalau jenis tipon mungkin ada (brand china, biasa nokia), tapi biasa org kedai akan cakap dulu kalau tu model china. Barang kat loyat murah sebab ada satu tokey yang jadi dealer kat situ, beli barang borong dan banyak, so dapat murah. lepas itu tokey ni akan agih kat kedai kecil-kecil kat sekitar loyat. harga, atas kedai2 kecik tu nak letak berapa.

ps:- biasa orang beli PDA (PPC- pocket PC) "complete set" sebab nak ganti laptop. malas nak bawa besar-besar. senang nak intenet (better ada keypad QWERTY), gps, tipon, entertainment (mp3,mp4), intenet tv dan radio (ada wifi or 3g unlimited), senang nak backup data (sebab windows system), space besar (micro SD up to 32GiG - micro SDHC, just update driver).


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 09:48


malaysia nya mobile tv dah ada kan.. :-? :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 09:52


/

General
Network     Tri Band / GSM 900 / GSM 1800
Announced     3Q, 2007
Status     Available
Size
Dimensions     117 tak 58.5 tak 18mm
Weight     125g
Display
Type     3.0 Inch 262k Colours TFT Touch Panel
Size     dan/A
    
Support T-Flash Card up to 1GB

Memory
Phonebook     Yes
Call records     Yes
Card slot     Yes, T-Flash / microSD
    
Data
GPRS     Class 10
HSCSD     -
EDGE     -
3G     -
WLAN     -
Bluetooth     Yes
Infrared Port     -
USB     Yes
Features
Messaging     SMS, MMS
Browser     WAP 2.0/xHTML, HTML
Games     Yes
Color     dan/A
Camera     Max 1.3 MP
Others     

    * Analog TV-Free of Charge
    * FM Radio without Earphone
    * Web macam
    * Duel SIM Card Swap
    * Dual Stereo Speakers, Overweight Bass Effect
    * Handwriting Recognition & Key Input
    * MP3 & MP4 Player ( Support MP3, 3GP, AVI)
    * Multi Languages (English, Chinese, Malay, Arabic)
    * Calendar, To Do List, Alarm, World Clock, Stopwatch
    * Video/Sound Recorder
    * MP3/MP4 (*Inclusive Al-Quran)

Battery
    Standard battery, 1700mAh Li-ion
Stand-by     Up to 200 h
Talk time     Up to 8 h
Up to 4 h (When TV On)



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 11:02


saya suka hanset screen besar..
puas mata tengok (^_^)^_^)
xjadila beli model tu..
ad model yang ok tak?
yang kak anis post harga dalam berapa ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-04-08 11:21


fuyoo0.. 'canggih & mahal2' tuu... bukan 'semua mahluk' boleh beli (huhu)




* 'alamak aku ada 5 sen saja.. public phone pun takmo terima...' - yang berhajat-ukur baju sendiri. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 11:32


Pada 21-04-08 11:02 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

saya suka hanset screen besar..
puas mata tengok (^_^)^_^)
xjadila beli model tu..
ad model yang ok tak?
yang kak anis post harga dalam berapa ye?


kawan suami akak beli dalam 700 rege dia... tapi siap dapat tv9... macam best saja... :-) :-) :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 15:46


ketahanan dia bagaimana ye kak?
kalau beli nokia basic boleh lah tahun 2 3 tahun..
kalau beli yang lagi mahal..nak jugak tahan lebih lama..hehe..
tapi 700 tu memang ok dah..
sms boleh simpan banyak-banyak tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-04-08 16:19


Assalamualaikum
kalau nak cari di JB..saya cadangkan di taman universiti..skudai..
saya bagi pandangan sebab selama 5 tahun saya duduk di JB..itulah tempat hp paling murah dijual...huhu..mungkin sebab persaingan yang amat sihat dan student UTM agaknya...cari kat tempat luar taman u, confirm mahal berbanding situ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 16:20


ye ke?di taman u tu di mana ye?
banyak juga kedai di taman u tu?
hehehe..ada member cakap holiday plaza murah juga..
holiday plaza agaknya tak silap saya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 21-04-08 16:44


belila smartphone, hp ipac 512, murah xmahal... compared dengan yang lain... ada voice messenger

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-04-08 16:52


Assalamualaikum
banyak kedai empon di taman u..pilih jeq mana┬▓ yang berkenan...paling banyak di line pertama yang kedai┬▓ menghadap Jusco tu...try lah cek di situ....kalau tak, pusing┬▓ lah satu taman u tu..banyak rasanya...ataupun satu lagi tempat yang ok..Landmark IT Mall di JB...Holiday Plaza..saya tak pasti..tak cek pulak...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 16:54


ok..thanks (^_^)^_^)
bagaimana pula dengan set ori & set xori..
ada sesiapa boleh terangkan pasal AP & ori?
bagaimana nak tau hanset yang beli tu ori?
cara-cara mengelakkan ditipu (^_^)^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 16:56


betul ke touch screen cepat rosak?
joystick memang konfem cepat rosak..
da try pakai da..hehehe~
flip pun sama..asyik auto off saja..entah kenapa entah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 18:35


Touch screen cepat rosak kalau tak pakai protector. Sebab The Precious Screen tu agak sensitif (kalau tak, tak dapat kesan gerakan jari / stylus) tapi dibina agar dapat tahan lasak. Bukti banyak PDA yang lama2 (tahun 2000, zaman pda hitam putih) masih boleh pakai touch screen tu.

Keypad / jog dial / 'joystick' dekat PPC biasa nya tahan lasak dan tahan lama (sebab tu mahal PPC ni), kecuali orang pakai dengan ganas sampai rosak.

Kalau gajet senang / selalu auto off, biasanya bateri dah sampai akhir hayat. Kalau bateri baru maksudnya ada problem dengan OS device tu (window mobile / palm OS / symbian). Biasanya kalau jadi macam ni (os problem), user akan restore to factoru default (5 minit dah siap).

PPC dengan smartphone (yang pakai window mobile) bezenya PPC ada touch screen, smartphone tak ada touch screen. Jenis PPC yang ada slide (bukan flip) dah semakin banyak kat pasaran (tapi kompem mahal) sebab ramai pengguna nak keypad QWERTY agar senang guna. Dari segi ketahanan kena tunggu lagi 3 tahun, baru dapat tau lasak ke tidak sebab teknology keypad slide ni masih baru. kalau jenis lama setakat ni tak ada 'dengar' lagi orang komplen (worl wide via PPC forums).

Sekarang makin banyak kompeni phone maker sudah beralih ke windows mobile (sebab banyak kelebihan), dan microsoft tengah develop window mobile 7 (sekarang WM6.1). Banyak software boleh install, apperience dapat tukar tukar (just download, nak buat jadi Iphone pun boleh), ada skype, youtube, IM (ym / msn / google talk / irc dll), pelbagai vidie supprt (rm, divx, 3gp, avi , flv, quick time, kesimpulan nya semua yang ada boleh play) kemere (kalau nak jenis power kena tunggu sony ericson keluar WM, sekitar bulan jun - ogos).

ps:- saja promote PPC, sebab i have one PPC "complete set" (just without 3g hsdpa).


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-04-08 21:46


Pada 10-04-08 22:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

smart phone tu adakah sama dengan iphone?

p/s: agak buta dunia handphone


Saya pun tak tahu pasal binatang ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 22:25


smartphone tak sama dengan iphone. Smartphone guna windows mobile (OS symbian (nokia) pun kadang-kadang org panggei smart phone).

iphone pakai apple nya phone OS (base on mac tiger tak)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 09:59


yang flip tu bukan sebab jatuh ea?
kalau terjatuh memang konfem lah mati..
tapi ni kalau tengah drive dia terhentak sikit terus mati juga..
kalau terduduk pun mati juga..kenapa ye?
bateri ok..setakat ni 2hari xcas ok lagi..
jarang buat call..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 10:24


rasa nya kalau macam tu ada 2 kemungkinan
1. Bateri kompem dah nak kong. Hanya cukup power untuk standby mode. Biasa standby mode pakai amp yang kecik. kalau guna baru pakai amp yang besar.
2. Maybe ada short circuit atau circuit kaki bateri dah longgar.

so kemungkinan ke 2 labih hampir agaknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 12:08


agaknya agaknya?kalau repair kos mahal tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 13:04


entah lah. no idea. bab reper 2 ini kena tanya kedai

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 13:06


Nokia 6708
http://www.lelong.com.my/Auc/List/2008-04DeSale12435525_AUCTION__nokia_6708_ori_set_free_gift.htm

harga dia dalam Rm 1000 dah belh dapat agaknya,
skrin besar,

p/s : Cik liyana ni yang ada bisnes breeding kambing and lembu tu ke? mesti bestkan , nanti lah contact dengan sis nak tanya banyak benda tentang bisnes ni,

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 13:27


boleh saja individu..terima kasih (^_^)^_^)..
pasal beli online ni, product tu boleh percaya ke?
i mean dia tak ada tukar2 barang ke apa..
kalau dah bayar memang barang konfem sampai..
cuak juga sebab tak pernah shopping online..hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 13:28


salam..

untuk makluman. sesiapa yang berminat dan ingin membeli hp PDA BARU dengan harga sekitar rm700-RM1400 sila hubungi saya. janji puas hati insyAllah faiz;- 017-6205935.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 13:33


faiz post lah gamba2 PDA yang nak jual tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 14:25


lama betul cik L nak buat keputusan beli henset ini. macam-macam tawaran dah jumpa, masih belom beli2 lagi.

tapi bagus juga, sebab ni salah satu 'investment' dan 'modal' dalam dunia bisnes

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 16:52


saya memang cerewet sikit bab keluar duit ni..
lagi-lagi banyak nak keluar duit dan nak dengan untuk jangka masa yang agak lama..
mesti nak yang terbaik (^_^)^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

faizzuddin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26288
Posting: 40
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 21:42


emm.. cik liyana nak guna ke or nak bagi kat anak.., buah..heh, gurau saja.
okei, bdw catalog akan dapat bulan depan.kena tunggu sikit lagi,. siapa yang menjadi peminat PDA dan smart phone tu harap bersabao lah sikit ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizzuddinProfil   Hantar PM kepada faizzuddin   Quote dan BalasQuote

kaizers
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.01.2008
Ahli No: 32494
Posting: 50
Dari: Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 02:49


sesiapa yang berminat untuk mendapatkan PDA jenama O2, model terbaru iaitu Orbit 2, model ini lengkap dengan fungsi GPS dan merupakan spesifikasi UK.

boleh hubungi saya jika berminat.

tawaran harga istimewa untuk pelajar IPT - RM 1990
Harga selain pelajar IPT - RM 2300

Set yang dijual adalah baru dan lengkap di dalam kotak bersama aksesori

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaizersProfil   Hantar PM kepada kaizers   Pergi ke kaizers's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-08 15:12


Pada 21-04-08 01:38 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!


Model HTC tyTn II (baca titan 2) adalah antara model yang "complete set". Harga masa mula-mula sekitar rm 3400. Lepas 2 bulan turun rm 3200. lepas itu sekarang dah rm 2800 - 2900. Biasanya harga kat loyat akan turunsekitar 3 bulan, pas tu turun lagi 2 bulan lepas tu. lepas itu model tu dah tak jual dah. sekarang HTC dah keluar model baru. HTC Touch (1700) & touch dual (2300) & touch cruise (2800) (semua function macam Apple iPhone sikit), HTC Shift (UMPC) dll. Info dan gambar boleh cari kat google.



uptodate sirat ni pasal PDA.

Saya apakai HTC TyTn II, baru sebulan lebih. nak komen banyak pun saya tak habis explore lagi. Tapi saya rasa model ini lebih stable berbanding banyak jenama lain yang suka hang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-08 16:21


ASAL BOLEH CALL dan mesej JADI LAH..OR STANDARD SIKIT, BOLEH TANGKAP GAMBAR UNTUK KENANGAN.BERSYUKUR apa YANG ADA

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-08 17:07


saya rasa, kalau kita seoarang yang sibuk, PDA ni banyak membantu, especially kalau involve dengan project management.

kalau rasa kehidupan biasa saja, handphone biasa lebih praktikal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-10 20:50


assalamualaikum..
nak minta pandangan rakan-rakan semua.

saya bercadang untuk menggunakan PDA kerana tuntutan kerja (perlu menggunakan maklumat/data setiap masa - tak larat nak usung laptop-yang-berat-tu)..
dah buat survey sikit-sikit beberapa gadged yang ada dipasaran..
PDA sahaja ada, PDA & telefon ada, telefon sahaja pun ada..

ada 2 yang saya berkenan, acer F1 Neotouch (touchscreen) dan acer m900 (touchscreen dan keybord)

ada yang cakap, acer tak berapa bagus..
ada yang cakap bagus..

mohon bantuan segera rakan-rakan semua yang punya kemahiran tentang gadget atau yang pernah/sedang menggunakan PDA...

terima kasih


-----------------
gunakan kesempatan untuk kebaikan


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.133274 saat. Lajunya....