Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 77
Ahli: 0
Jumlah: 77




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Bergambar tidak bertudung


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Bergambar tidak bertudung

Please Mendaftar To Post


Oleh Bergambar tidak bertudung

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 10:51


Assalamualaikum kawan-kawan..
saya pernah dengar kawan saya cakap,
tak apa letak gambar kita tak pakai tudung kat internet..
sebab tu cuma gamba..bukan betul-betul pun..
sebab tu ramai kawan-kawan saya yang bertudung ada meletakkan gambar tidak bertudung di internet..
tapi bagi saya, ikut logik lah kan..
kalau org dah tau bagaimana rambut kita,
apa gunenye pakai tudung?
apa yang nak disembunyikan, telahpun diketahui..
wallahualam~
kalau silap tolong betulkan..


-----------------
.:: http://cemerlangtani.blogspot.com ::.
.:: Menternak/ Membekalkan kambing untuk ibadah Qurban, Aqiqah & Sembelihan


Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

nur_ashikin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27359
Posting: 256
Dari: shah alam

malaysia  


posticon Posting pada: 05-03-08 10:58


aikh...apa ajaran pulak ini..aikh...aik....apa dalilnye ea...ish..kira begitu bulehla ambil gambar tak tutup aurat..aurat bukan rambut saja bagi perempuan..hohoho...mengarut sungguh.dunia akhir zaman....macam-macam fitnah dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_ashikinProfil   Hantar PM kepada nur_ashikin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 11:17


a'ah,mas pun terfikir juga.. apa hukumnya ye...? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 11:32


tulah..
kalau sesiapa tau dalilnya bolehlah post di sini..
ramai-ramai boleh baca..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 11:38


tak pasti lah apa hukumnya,
tapi kalau post gambar tak bertudung rasanya boleh menimbulkan fitnah, secara fiqhnye, perkara yang boleh mendatangkan fitnah patut dielakkan,
tapi kalau rasa tak apa-apa dengan perbuatan tu, pande2 lah tanggung akibat dia,
lagipun tak memakai tudung (bagi wanita) dah tidak menutup aurat dan dianggap berbogel, so alang2 post gambar tak pakai tudung, baik post gambar bogel, tiada hipokrit atau berselindung, penuh dengan kebanaran..........betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 05-03-08 11:42


Assalamualaikum..uih..apekah? kalau dah letak pic tu, sah2 lah tunjuk aurat..apa kaitan tu gambar ke tak..kan kan kan??? wallahualam...apa-apa pun, pandai2 lah menjaga diri..jangan ikut org...zaman teknologi ni macam-macam boleh jadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

tanpanama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18761
Posting: 310
Dari: Bintang Timur

botswana  


posticon Posting pada: 05-03-08 11:46


Pada 05-03-08 10:51 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum kawan-kawan..
saya pernah dengar kawan saya cakap,
tak apa letak gambar kita tak pakai tudung kat internet..
sebab tu cuma gamba..bukan betul-betul pun..
sebab tu ramai kawan-kawan saya yang bertudung ada meletakkan gambar tidak bertudung di internet..
tapi bagi saya, ikut logik lah kan..
kalau org dah tau bagaimana rambut kita,
apa gunenye pakai tudung?
apa yang nak disembunyikan, telahpun diketahui..
wallahualam~
kalau silap tolong betulkan..



itu memang kesalahan yang besar, sila bagi tahu kawan anda itu, memandai-mandai keluarkan hukum akan menyebabkan akan di balas seberat-beratnya kelak.
Hukum aurat perempuan tetap sama ada secara 'realiti' mahupun dalam bentuk gambar.
Selamat bertaubat kepada Kawan anda tersebut.....

wassalam



Bookmark and Share

    


  Member Information For tanpanamaProfil   Hantar PM kepada tanpanama   Pergi ke tanpanama's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 11:57


Sedangkan pakai tudng tapi nampak sanggul pun tak boleh..apetah lagi nak telak gambar tak bertudung..alahai..boleh fikir sendiri ma.... :jangan: :jangan: :jangan:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-03-08 12:44


salam..walau pun sehelai rambut wanita yang jatuh,dan didapati oleh lelaki dan lelaki itu tau bahwa rambut tu milik perempuan tu.maka dosalah yang didapati oleh perempuan yang punya rambut tu..dan jika rambut itu dimasukkn ke neraka,xsatu pun makhluk didunia ini yang mahu menerimanya...
     lebih lagi meletakkan gamba yang xbertudung..itu boleh dikiaskan dengan wanita yang xbertudung yang ditengok dari jauh...yang tak dengar suara.tapi nampak bentuknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 12:59


hmh,. rasanya boleh fikir sendiri agaknya..
kalau kawan anda kata macam tu, try tanya dia balik.. (bahasa saya kasaq sikit..)
try letak gambaq berkemban ke, tak pakai baju ke, apa-apa lah..
org tau tak yang itu kita? mestilah org tau!
rahsia kita org tau tak? mestilah tau..
aurat kita org tau tak macam mana? pun mestilah org tau..

so, bagi saya, aurat wanita ini, macam RAHSIA BESAR bagi wanita.. sebab islam itu sendiri mengangkat martabat kaum wanita.. so, kalau sesiap yang nak tau RAHSIA tu, knalah ikut jalan yang halal, dan cara yang betul..

jangan murahkan diri anda dengan pamerkan Rahsia anda.. meskipun benda yang dianggap ringan seperti rambut.. dengan apa jua cara sekalipun..
wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 14:11


Assalamualaikum wr wbt..

Ya Rabbi...macam tu pulak pemikirannya?budak-budak zaman sekarang ni memang ambil enteng saja..dah tu pulak pandai cakap ikut sedap rasa...lepas itu pulak ramai yang percaya dan ikut..ish2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-08 14:21


saya setuju dengan pendapat saudara Qaisar...
saya pun pernah dengar tak apa ambil gambar tak bertudung... huhu... tapi, tak sesuailah... aurat tetap aurat... jagalah aurat tu di mana-mana sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

nurulislamiafiqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14540
Posting: 178
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 14:59


memang ramai yang buat begini...
tapi tu tetap dosa. mana boleh letak gambar xbtudung?
tau tak apa hukumnya kita dilarang membuka aurat pada non - muslim? salah 1 sebabnya adalah takut jika kawan kita c non-muslim tu bagitahu kat kawan-kawan dia tentang aurat kita, contoh dengan mberitahu rambut kita paras mana & so on....2pn dah kira bdosa jugak

wallahualam....


-----------------
Live in the present, learn from the pasti!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulislamiafiqahProfil   Hantar PM kepada nurulislamiafiqah   Pergi ke nurulislamiafiqah's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 15:02


Assalamualaikum

soalannya, adakah sahabat liyana yang bertudung tapi bergambar di internet dengan mendedahkan rambut itu benar-benar menutup rambut atau bertudung kerana mengikut syariat? kalau sekadar memakai tudung kerana mengkut arus fesyen tidak hairanlah mengapa sahabat itu berkata demikian. tetapi kalau sahabat yang benar-benar menutup aurat yang berkata begiu, ada baiknya cik liyana menyedarkannya tentang hakikat menutup aurat dan bertudung yang sebenar...

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-03-08 15:10


Assalamualaikum
mana ada....mana ada..mana ada....janganlah mensuka jeq letak hukuman tanpa berpandukan lunas┬▓ Islam....
macam tu..kiranya orang yang ber***** di internet tu tak mengapalah...mereka bergambar jeq....di alam realiti mereka tak berbuat begitu...macam tu buat apa┬▓ sahaja janji di dalam 'gambar' pun tak mengapa...asalkan bukan di alam realiti..hadui lah...ajaran sesat ni...jauhkan..jauhkan.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 15:13


inilah ajaran Hadhari yang dibawa. fatwa dan hukum pun boleh keluarkan sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 15:25


teringat gambar2ku yang tak bertudung dalam simpanan kawan-kawan.. :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 15:30


uihhh ada juga macam ini..tak kan tak boleh fikir sendiri..ni sebab kawan awak 2 taknak bagi org cakap benda yang dia buat 2 salah,2 dia cakap macam 2,menghalalkan yang sememangnya haram....hhhmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

putri_syiffa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16476
Posting: 67
Dari: Malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 15:59


erm....saya setuju pendapat Qaisar itu....
tak ada beza...pun letak gambar ....tak bertudung.....
tetap berdosa juga...dah mendedah kan auratkan.....
.bukan orang lain gambar kita jugak....
Kenapa mesti nak letak gambar tak bertudung......
Kenapa kalau bertudung itu tak cantik ke kalau letak dalam internet....

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_syiffaProfil   Hantar PM kepada putri_syiffa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 18:24


AllahuAkhbar....simple macam ini pun takkan tak boleh fikir dengan lebih mendalam....jauhnya perjalanan kita lagi....

sebenarnya boleh saja nak letak gambar tak pakai tudung kat internet.memang boleh...sapa kata tak boleh?bukannya time nak upload gambar tu,dia detect tak pakai tudung,terus tak boleh.boleh saja kan nak upload...lepas tu,bila ada orang curi gambar dari internet tu,edit sana sini,letak dalam website tak bermaruah,jangan dok marah pula.itukan hanya lah gambar.......kan?lepas tu salahkan teknologi sekarang konon teknik superimpose lah apa lah pula dah....yang bergambar tonggek sana sini tak salah ke?

tapi bila bab hukum pula,sama lah macam buka aurat.walaupun tu hanyalah gambar,tapi tetap gambar kita.mana pergi maruah kita kalau semua rahsia kita telah terdedah dan ditatap oleh ribuan makhluk internet.sendiri boleh fikir.....................


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-03-08 19:39


ni apa kes pula ini...tak pernah dengar pun bila gambar jadi bukan aurat...kalau begitu ambik gambar bogel...letak dalam internet then cakap lah tu hanya gambar...bukan aurat pun...(Sorry lah kalau kasar)...huhuhu...Kenapa lah sampai jadi macam ini?...dalam malaysia ini tiap-tiap taman ada masjid, setiap 5 kilometer jalanraya persekutuan ada masjid and surau..belajar lah agama...tak rugi pun kalau tau banyak...janganlah hanya nama saja Islam..hayatilah Islam tu seluruhnya...maaf kalau kasar, cuma sedikit menyentuh perasaan kerana di saat Malaysia declare as negara Islam tapi masih ada yang timbulkan soalan macam ini..

Surah An_Nur : Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. .

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 05-03-08 20:07


terkejut baca statement cik liyana. janganlah sesekali halalkan apa yang telah diharamkan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 21:19


nak tergelak pun ada, ada juga orang yang fikir sebegitu.. orang lagi nak mengelak bergambar tanpa tudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

Ninja85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2007
Ahli No: 31536
Posting: 218
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-08 21:41


assalmualaikum.
kalau dah dedah aurat, memang tak boleh. kalau gambar karton tak apa lah sebab karton tak ada dosa pahala. betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ninja85Profil   Hantar PM kepada Ninja85   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-03-08 21:42


Surah Al-A'raaf

Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu dan pakaian perhiasan dan pakaian yang berupa takwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur). -Ayat 26

Wahai anak-anak Adam! Janganlah kamu diperdayakan oleh Syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapa kamu dari Syurga, sambil dia menyebabkan terlucutnya pakaian mereka berdua untuk memperlihatkan kepada mereka: Aurat mereka (yang sebelum itu tertutup). Sesungguhnya Syaitan dan kaumnya melihat kamu dengan keadaan yang kamu tidak dapat melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan Syaitan-syaitan itu teman rapat bagi orang-orang yang tidak beriman - Ayat 27



Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 22:28


Assalamualaikum
hmm pliknye kawan anti ini.guna mazhab mana pula 2.habis 2 gambar yang tak pakai tudung 2 bukan empunya diri ke sampai tak salah buat macam itu?da trg2 mmpamerkn aurat walopn dalam gambar.hukum tetapi same dengan tak bertdg d khlayak ramai.wallahuallam..

***Ya Allah,berikanlah aku cintaMu.Sesungguhnya ia lebih beerti dalam hidupku berbanding cinta manusia yang mmbawa aku jauh dariMu*** :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 09:15


Pada 05-03-08 14:59 , nurulislamiafiqah posting:

!!! QUOTE !!!

memang ramai yang buat begini...
tapi tu tetap dosa. mana boleh letak gambar xbtudung?
tau tak apa hukumnya kita dilarang membuka aurat pada non - muslim? salah 1 sebabnya adalah takut jika kawan kita c non-muslim tu bagitahu kat kawan-kawan dia tentang aurat kita, contoh dengan mberitahu rambut kita paras mana & so on....2pn dah kira bdosa jugak

wallahualam....



asalamualaikum..
rasanya topik aurat bagi non muslim telah pun dibincngkan..
rasa tak perlu lagi kita katakan bahawa sebabnya adalah takut kawan kita yang bukan muslim tersebut bagitahu tentang keadaan rambut kita , sedangkan kita sendiri yang sepatutnya bertanggungjawb untuk memberitahu perkara ini kepada mereka yang bukan islam.. dan di malaysia, bukan org yang bukan muslim sahaja yang boleh membuat perkara macam tu.. apa perasaan anda jika anda dikatakan boleh membawa fitnah kepada rakan-rakan jika aurat anda didedahkan?tentu sekali kecewa.. jadi perlu sekali lagi penelitian dalam hadith2 tentang perkara ini..
ada dua pendapat yang mahsyur tentang bukan muslimah ini..
1 dibolehkan
2.tidak dibolehkan

jadi semoga fiqh waqi' (sekurang2nya) dapat menjelaskn satu permasalahan di malaysia ini.. insyaAllah..

-Selamat berta3amul bersama org bukan islam-


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 09:21


Dan tentang hal mletakkan gambar tidak bertudung ini, ada perbincangnnya..
dan kalau tak salah saya memang ada qaul yang membolehknnya..

tapi dari sudut saddu zarai3' nya..
perkara ini boleh membawa banyak fitnah seperti komen-komen menentang yang dapat kita lihat di atas ni.. (prihatin nya rakyat Malaysia)

jadi lebih baik jika perkara ini ditinggalkn, demi kemaslahatan diri sendiri dan org lain yang menilai seperti sahaabat ukhwah di sini..
HidUp IsLam!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 21:47


sudah terang lagi bersuluh .. buat-buat bodoh lagi apekehalnye ... liberal betul pemikiran kawan awak tu ... dan pada sesiapa yang mula nak bengong antara ye atau tak pun memang bengong jugak .. ikut logik lah ... lihat balik objektof tutup aurat tu... nak elak dr fitnah bukan..?? so... d tau pun jawapannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-03-08 03:21


~Dan Berkata-katalah kamu dengan perkataan yang BAIK...~

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 11-03-08 12:45


Kalau tangkap gambar tak pakai tudung lepas tu hantar cuci kat kedai....haram jugakkan....nanti tokey tu tau lah rambut kiet macam mana....tapi kawan saya ramai saja yang buat macam 2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-03-08 13:18


Sebab tu lah saya tak suka bergambar untuk suka-suka kat rumah..tak suka bergambar banyak-banyak..sesekali saja ambil gambar kenang-kenangan kalau ada apa-apa event..yang tak boleh tu tetap tak boleh...


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

Putribonda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.12.2007
Ahli No: 32085
Posting: 24
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 13:59


buat simpanan peribadi dah lah gmbr2 yang tak bertudung tu..apa ke halnye pergi letak kat internet pula..ish..sadis sgguh mendengarnye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PutribondaProfil   Hantar PM kepada Putribonda   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 14:59


saya sokong!gambar atau tak..Kalau dah aurat tu tetap aurat..
hmm..
sebenarnya kita tak boleh ambil gambar tak pakai tudung..
ye lah..kalau cuci sendiri tak mengapa..
tapi kalau cuci kat kedai...dan pekerjanya ada yang lelaki..kan dah boleh nampak...ye tak..
berhati-hati lah...
=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 11-03-08 15:26


Pada 05-03-08 15:13 , tirmidziy02 posting:

!!! QUOTE !!!

inilah ajaran Hadhari yang dibawa. fatwa dan hukum pun boleh keluarkan sendiri.


ish...ia kah, tak baik tuduh2 dan menunding jari pada org...

tapi memang tak betul apa yang kawan liana cakap kan tu, gambar ataupon realiti tu sama saja, sebab Kenapa kita menutup aurat kita adalah supaya lelaki ajnabi tak dapat tengok aurat kita, bukan pakai tudung sebab kena pakai.

ps: no offense ya tirmidzi


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 12-03-08 10:32


Assalamualaikum
ni guna mazhab mana pula ni...setahu ana apa-apa yang berkaitan dengan rambut perempuan ada aurat...jangan pandai2 menghalalkan yang haram...berdosa...minta kawan tu bertaubat sebelum terlambat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-03-08 10:59


Pada 11-03-08 13:18 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab tu lah saya tak suka bergambar untuk suka-suka kat rumah..tak suka bergambar banyak-banyak..sesekali saja ambil gambar kenang-kenangan kalau ada apa-apa event..yang tak boleh tu tetap tak boleh...



Betul..yang tak boleh tetap tak boleh..hukum yang qat'i tak boleh diubah..Allah SWT sendiri melarang menghalalkan yang haram..yang sudah jelas haram tetap haram..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-03-08 11:22


Kalau begitu boleh tengokla gambor2 porno ek?????????gambor saja kan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.170809 saat. Lajunya....