Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: Puasa dan musafir... tolong urgent!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» Puasa dan musafir... tolong urgent!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Puasa dan musafir... tolong urgent!!!

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 07:51


Assalamualaikum wbt...

siapa pernah puasa waktu bermusafir - naik bas untuk perjalanan yang lama waktu siang.. 8 jam perjalanan..


saya tak pernah ada pengalaman..tapi kalau kawan saya masa Ramadhan tu bas dia jalan waktu malam,
dia batalkan puasa dia sebab takut sakit perut.. eh sakit perut ke? tapi kira masalah itulah..
yang berkaitan yang membolehkan puasa wajib dibatalkan..


dulu pernahlah bas waktu malam, puasa ramadhan tak batal..
ok sajalah saya..tapi kalau waktu siang tak pernah lagi...

kalau perut kosong, naik kereta saya memang pening gilerr..
lagipun sebabnya kepala memang jenis mabuk kereta tapi tak sampai muntahlah..
eheh tak boleh guna aircond dalam kereta.. nak juga oksigen.. keturunan kut.. 2 orang kakak saya lagilah teruk..

siapa ada pengalaman?
siapa tahu akibatnya?
tolong kongsikan...

oh ya...highlight ---> puasa ketika musafir dengan naik bas waktu siang..

ada salah tulis kat sini tolong tegur dan betulkan..

syukran jiddan :bunga:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 09:34


pernah buka pusa dalam bas saja... masa tu nak balik kg,mnum air kosong dengan kurma saja.. pengalaman juga kan? hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 10:26


pengalamanlah tu.. :-)
erm pernah juga sahur dalam bas..
makan macam budak-budak yang masuk dalam plastik tu..
eheh tak basi sebab nasi putih dan ayam goreng saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 11:54


jika berpuasa dan bermusafir, dibolehkan berbukakan, tapi kalau mampu memudaratkan kesihatan adalah perlu berbuka, berpuasa biasa pun kalau boleh memudaratkan diri dibolehkan berbuka, tapi kalau boleh berlatihla berpuasa dalam bermusafir, cabaran dia besar namun ganjarannya juga besar.
Sesungguhnya Allah itu Maha Adil lagi Pemurah......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 12:04


erm hukum tu jelas..

nak tahu bagaimana puasa itu berkemungkinan memudaratkan kesihatan kalau naik bas perjalanan jauh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 05-03-08 12:19


salam..kalau dah jelas tentang hukum tu Alhamdulillah lah..

cuma saya ingin beri pandangan kalau ada masalah kesihatan atau memang dah tau kita ni jenis yang tak tahan kalau naik bas jauh2, kena lah declare.

maksudnya ada iktiqad atau azam untuk buka puasa dengan sebab kena makan ubat or lain-lain.tapi tak boleh atau makruh makan.maksudnya kena jaga adab dengan orang lain yang berpuasa.mungkin cukup sekadar minum air atau makan roti untuk alas perut sebagai syarat.jangan lah makan nasi beriyani ke,ayam percik ke atas bas tu...

ingatlah bahawa Rasulullah SAW bersabda,"berpuasa 1 hari dalam bulan Ramadhan tidak akan sama dengan bepuasa sepanjang tahun".

wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

ana_insani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28311
Posting: 25
Dari: sbrang selat

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-08 14:21


salam..
emm kongsi pngalaman kan..emm..saya ada pengalaman puasa dalam pjalanan balik ke kota bharu dr KL..em jauh jugak tu..Kalau tak salah,kami btolak +-kul3pg..+-kul4.30pg kami bhenti sahur dekat dengan tol gombak..emm..alhamdulilah,spjg pjalanan boleh btahan puasa walaupun pening..tau2 saja lah Kalau balik kelate time nak raya..dengan jalan jem nya..tapi tak mengapa,time2 pning ke,lapar ke,dahaga ke,tidur sajalah kan.nak buat apa lagi..alhamdulillah nak dekat masuk waktu asar,kami sampai kota bharu..emm..lama tu pjalanan +-12jam..alhamdulillah saya mampu bpuasa sebagai musafir..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_insaniProfil   Hantar PM kepada ana_insani   Quote dan BalasQuote

ana_insani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28311
Posting: 25
Dari: sbrang selat

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-08 14:30


emm..ingat2 lupa nii..rasanya puasa dalam bas pun pernah jugak..Kalau tak salah dr kota bharu ke kulim..emm..bas kul9pg..sampai +-kul5ptg..alhamdulillah ok..yang penting kita niatkan lillahitaala..insyaAllah Dia akan tolong kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_insaniProfil   Hantar PM kepada ana_insani   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-03-08 14:49


Assalamualaikum
erm...sebenarnya apakah bentuk pertoloongan yang CK nak ye..... :berfikir: rasanya apa yang telah diterangkan oleh didad mencukupi....tinggalkan jika tak mampu kerana masalah kesihatan...jika puasa wajib pun harus ditinggalkan (kerana masalah kesihatan atau musafir)..apatah lagi puasa sunat...
and then, makruh makan di khalayak ramai pada waktu puasa Ramadhan walaupun anda tak berpuasa (kerana masalah keuzuran syar'ie : haid ataupun sakit ataupun masalah kesihatan)....

berkenaan puasa sunat di waktu musafir..hm..jika tak silap saya...ianya harus ditinggalkan..tapi, tak ada masalah untuk berpuasa...terpulang kepada kesesuaian diri memasing...ikutlah mana yang lebih utama....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 15:07


huhu syukran syukran..
ada orang memahami soalan ku tak lagi terjawab :cry:

saya tanya.. macamana puasa itu boleh memudaratkan kesihatan naik bas perjalanan jauh waktu siang.. bermula dari 8.30 pagi sampai kira-kira 5 - 6 petang..

adakah cuma setakat pening?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-03-08 15:48


Assalamualaikum
oh...jangan sedih eh CK....jika saya...ok jeq..tak mendatangkan masalah..lagi mudah..duduk saja dalam bas tak buat apa┬▓...juga bagi orang yang biasa berpuasa...takkan ada masalah..melainkan yang ada masalah seperti yang dihadapi CK..masalahnya mungkin berbeza┬▓ mengikut individu...ada yang mungkin mengalami masalah yang lebih teruk....muntah ke...pengsan ke....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sharil
Warga Rasmi
Menyertai: 28.01.2008
Ahli No: 32456
Posting: 15
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 16:35


assalammualaikumbeza diantara puasa islam dan kafir adalah waktu berbuka serta waktu bersahur,sebaik-baiknya,jika ada situasi yang tak dapat dielakkan,maka elok sediakan air dan seafdalnya sedikit makan,contoh yang terbaik buah kurma,jadi kesimpulannya,sediakan makanan dan minuman semasa waktu bersahur dan berbuka,untuk mengelakkan waktu kti sama dengan waktu org kafir berpuasa serta bersahur(hanya sekadar berkongsi,kira ada salah ayat diatas minta tunjuk ajar dari yang pakar)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharilProfil   Hantar PM kepada sharil   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 16:43


ada pengalaman..dedolu balik kampung kat patani,memang jauh lah...tapi puasa,tak ada pula simptom2 pening2 or motion sickness..tapi Kalau tak tahan 2,buka sajalah...ruksah uth musafir;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.092893 saat. Lajunya....